Πρωτογενής Τομέας

Γιώργος Δεληκωνσταντής: Εκτός Αναπτυξιακού η χρηματοδότηση νέων μονάδων πτηνοτροφίας

Γιώργος Δεληκωνσταντής: Εκτός Αναπτυξιακού η χρηματοδότηση νέων μονάδων πτηνοτροφίας

Ξεκίνησε, από 3 Οκτωβρίου, η υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στο καθεστώς ενίσχυσης της αγροδιατροφής του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022. Όμως με έκπληξη οι πτηνοτρόφοι κρεατοπαραγωγής ανακάλυψαν ότι στην σχετική πρόσκληση μένει εκτός η χρηματοδότηση για δημιουργία νέων μονάδων.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), «χωρίς να έχουμε καμιά ενημέρωση και όταν ανακοινώθηκε η σχετική πρόσκληση για επενδύσεις αγροδιατροφής του Αναπτυξιακού Νόμου, είδαμε ότι η δημιουργία νέων μονάδων μένει εκτός χρηματοδότησης. Επιλέξιμες είναι μόνο επενδύσεις για αναβάθμιση ήδη υφιστάμενων πτηνοτροφικών μονάδων (χρηματοδότηση 40%). Κανείς δεν μας είχε ενημερώσει για αυτή την απόφαση.

Αυτή την περίοδο πολλές παλιές μονάδες αναγκάζονται να κλείσουν γιατί δεν είναι παραγωγικές. Εμείς δεν διαφωνούμε για χρηματοδότηση επένδυσης με στόχο την αναβάθμιση της μονάδας. Είναι γνωστό όμως ότι παλιές εγκαταστάσεις, που είναι από τις αρχές της δεκαετίας του 70, δεν είναι εφικτό να αναβαθμιστούν και να γίνουν ανταγωνιστικές».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑγροΤύπου για το τι χρειάζονται οι πτηνοτροφικές μονάδες για να γίνουν βιώσιμες, ο κ. Δεληκωνσταντής ανέφερε ότι «για να επιβιώσει μια πτηνοτροφική μονάδα κρεατοπαραγωγής στην δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε θα πρέπει να διαθέτει πρώτα μεγάλο ζωικό κεφάλαιο. Για 90.000 κοτόπουλα πριν λίγα χρόνια ήθελες κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ, σήμερα θες πάνω από 1,4 εκατ. ευρώ. Επίσης πρέπει η μονάδα να διαθέτει σύγχρονο αυτοματοποιημένο εξοπλισμό για να μπορεί να απασχολεί λιγότερους εργάτες γης».

Μεγάλο πρόβλημα του κλάδου είναι το υψηλό κόστος ενέργειας. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε. «ζητήσαμε και έγινε αποδεκτό να χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις εκτροφές. Όμως θα πρέπει να αυξηθεί η επιλέξιμη ισχύ γιατί με αυτό που ισχύει σήμερα το φωτοβολταϊκό δίνει ενέργεια μόλις για μια πομώνα.

Η αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας είναι μεγάλη. Κάθε πουλί από 10 λεπτά που χρειαζόταν πέρσι έχει αυξηθεί φέτος στα 19 λεπτά. Το γκάζι (υγραέριο) από 0,88 ευρώ το λίτρο που ήταν πέρσι έχει φτάσει φέτος στα 1,02 ευρώ και μέχρι τον χειμώνα αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,22 ευρώ. Τα πέλετ από φλοιό ηλιόσπορου, πουχρησιμοποιούμε στην πτηνοτροφία από 0,16 ευρώ το κιλό που ήταν πέρσι έχουν φτάσει στα 0,30 ευρώ.

Χρειάζονται νέες εγκαταστάσεις που να διαθέτουν καλή μόνωση και φωτοβολταϊκά στις στέγες. Με τον συμψηφισμό του ρεύματος που θα γίνει θα καλύψουμε το κόστος ψύξης των ανεμιστήρων το καλοκαίρι. Επίσης με τα ηλεκτρικά κανόνια (αερόθερμα) που ήδη χρησιμοποιούν στην Ολλανδία, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν με φωτοβολταϊκά πάνελ, θα μπορούσαμε να καλύψουμε το κόστος θέρμανσης».

Πηγή: Agrotypos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις