Πρωτογενής Τομέας

Ευρεία σύσκεψη στην Μαγούλα για την σταφίδα - Έτοιμο να “σπάσει το σχοινί” από την πλευρά των παραγωγών

Ευρεία σύσκεψη στην Μαγούλα για την σταφίδα - Έτοιμο να “σπάσει το σχοινί” από την πλευρά των παραγωγών

Μονόδρομο φαίνεται ότι αποτελούν πλέον οι δυναμικές κινητοποιήσεις για τους σταφιδοπαραγωγούς όχι μόνο της Ηλείας αλλά γενικότερα της Πελοποννήσου που βρέθηκαν χθες στην περιοχή προκειμένου να παραστούν στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Μαγουλάς.

Οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων της Πελοποννήσου ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους παραγωγούς του νομού έτσι ώστε να βρεθεί μία λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την τιμή της σταφίδας. Όπως έγινε σαφές η καλλιέργεια της Κορινθιακής σταφίδας, πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει τον πρωτογενή τομέα της χώρας, αρκεί από την πλευρά της η κεντρική εξουσία, να λάβει κάποια μέτρα, για να μπορούν και οι παραγωγοί να επιβιώσουν και να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Με τον κόμπο να έχει φτάσει στο χτένι πλέον, οι σταφιδοπαραγωγοί συστρατεύτηκαν και δεν αφήνουν περιθώρια για περαιτέρω εκμετάλλευση. Αυτό ήταν άλλωστε και το μήνυμα της χθεσινής σύσκεψης, όπου κατέστησαν σαφές ότι πρέπει να πάψουν επιτέλους οι διακρίσεις και όπως λαμβάνει μέτρα ενίσχυσης σε άλλους κλάδους, να πράξει ανάλογα και στην προκειμένη περίπτωση.

Την σύσκεψη στήριξαν με την παρουσία τους πλήθος αγροτών ενώ μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν: ο Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Έλενας Αναστασίου, ο προέδρος της ΤΚ Βροχίτσας Αντώνης Κατελούζος, ο δημοτικος συμβούλος Ήλιδας Άγγελος Κολόσακας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Πύργου Χρήστος Γιάνναρος, και Νίκος Κατελούζος κ.α.

Ο Σπύρος Νικολόπουλος, Γραμματέας Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης και μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, σε δηλώσεις του για το θέμα αυτό τόνισε ότι «... βρισκόμαστε εδώ για να πάρουμε αποφάσεις και να κάνουμε πιο τολμηρές τις κινήσεις μας για τη σταφίδα, για ένα πρόβλημα το οποίο απασχολεί τους σταφιδοπαραγωγούς τα τελευταία δύο χρόνια και ουσιαστικά τους θέτει εκτός καλλιέργειας. Με ευθύνη του υπουργείου, των εμπόρων και των ενώσεων τους βάζει σε ένα παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες τους, να ξεριζώσουν ουσιαστικά το προϊόν τους, το οποίο οι ίδιοι ονομάζουν superfood και που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές. Θέλουμε εδώ και τώρα λύση στα προβλήματά μας, μαζί με το υψηλό κόστος παραγωγής το οποίο έχει πέσει στην αγροτιά και την κατακλύζει. Να δώσουν λύση, όπως δίνουν σε άλλους κλάδους, εφοπλιστές, βιομηχάνους και μεγαλοξενοδόχους».

Από την πλευρά του ο Κώστας Αποστολόπουλος, Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Μεσσηνίας σημείωσε πως «... ήρθαμε εδώ ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΟΑΣΗ, ώστε να δημιουργηθεί ένα μέτωπο από τους σταφιδοπαραγωγικούς νομούς της Πελοποννήσου για να αντισταθούμε στο μεγάλο πρόβλημα της καταστροφής της σταφίδας. Φαίνεται ότι το Υπουργείο ξεκάθαρα έχει βάλει στόχο να τελειώσει τη σταφίδα, παίρνοντας το μέρος των εμπόρων και δίνοντάς τους το δικαίωμα να μας αρπάξουν το προϊόν στη χαμηλότερη τιμή. Η σταφίδα τελειώνει και ο μόνος δρόμος για να συνεχίσει είναι να παλέψουμε. Αυτό θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Θα συντονιστούμε όλοι οι νομοί που παράγουν σταφίδα και δε θα τους αφήσουμε να τελειώσουν αυτό το προϊόν που τόσο καλό κάνει στον ανθρώπινο οργανισμό και τόσα πολλά έχει προσφέρει στον τόπο μας»

Παρόν στην σύσκεψη ήταν και ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, ο οποίος επεσήμανε ότι «... χρόνια και χρόνια τώρα στην Πελοπόννησο καλλιεργούσαμε τη σταφίδα και ζούσαμε τα νοικοκυριά μας με αυτό το εισόδημα και αυτή τη στιγμή είναι στα αζήτητα. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να λείψει αυτό το προϊόν από τη ζωή των αγροτών. Η απάντηση των κυβερνώντων μας δείχνει να καταλάβουμε ότι πάμε για να εξαφανιστεί το προϊόν. Παλεύουμε με νύχια και με δόντια να το κρατήσουμε. Με αυτό μας μεγάλωσαν οι γονείς μας και με αυτό σπουδάσαμε τα παιδιά μας. Και προσπαθούμε οσο μπορούμε να το κρατήσουμε. Υπάρχει μια αντίφαση για το ποιος φταίει. Η Παναιγιάλειος, που είναι έμπορος σταφίδας, λέει για τα αποθέματα που υπάρχουν από προηγούμενες χρονιές και το αποτέλεσμα το πληρώνει πάντα ο παραγωγός. Ζητάμε την παρέμβαση του κράτους, έχουμε προτάσεις και ως Ομοσπονδίες και ως Αγροτικοί Σύλλογοι, να δοθεί η σταφίδα σε δομές του κράτους, στον στρατό, σε σχολεία, νοσοκομεία, για να μην υπάρχουν αποθέματα και να κινηθεί η αγορά. Από ό, τι φαίνεται, δεν θέλουν και προσπαθούν να μας βγάλουν από την παραγωγή και εμείς όμως θα προσπαθήσουμε μέσα από τον αγώνα να κρατήσουμε το προϊόν».

Ακολούθως ο Ρίζος Μαρούδας, Μέλος Γραμματείας Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, συμπλήρωσε ότι «... το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η τιμή διάθεσης του προϊόντος, που είναι πολύ χαμηλή σε μια χρονιά που το κόστος παραγωγής είναι διπλάσιο. Αυτό δυστυχώς ισχύει για όλα τα προϊόντα. Εμείς σε μια συνάντηση που είχαμε με τον κ. Γεωργαντά για άλλα θέματα, μας ανέφερε ότι η σταφίδα είναι ένα από τα προϊόντα που δεν τραβάνε πλέον και δε βλέπει να έχει μέλλον στην παραγωγή. Αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για την Ηλεία, γιατί αποτελεί σημαντικό εισόδημα. Μέσα από τη σύσκεψη θέλουμε να αναδείξουμε τη δυνατότητα που έχει το αγροτικό κίνημα μέσα από τις κινητοποιήσεις και το συντονισμό της δράσης του, να μπορέσει να εξασφαλίσει τιμή στον παραγωγό που θα του αφήνει ένα βιώσιμο εισόδημα για να συνεχίσει την καλλιέργειά του. Η σταφίδα είναι ένα δυναμικό προϊόν και θα πρέπει να συνεχιστεί. Είναι πανελλαδικό, είναι συνολικό το πρόβλημα. Συμμετέχουμε σήμερα εδώ για να μάθουμε από πρώτο χέρι για το μεγάλο πρόβλημα της σταφίδας και για να συντονίσουμε τη δράση μας πανελλαδικά, γιατί πιστεύουμε πως μέσα από τους αγώνες θα έχουμε αποτελέσματα. Πρώτος σταθμός μας θα είναι η ΑΓΡΟΤΙΚΑ, μια μεγάλη συγκέντρωση το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στην Θεσσαλονίκη.

Τέλος ο Θανάσης Βομπίρης, Πρόεδρος της ΟΑΣΗ ανέφερε πως «... είναι μία ακόμα κίνηση για να διεκδικήσουμε κατώτερη εγγυημένη τιμή για τη σταφίδα, μείωση του κόστους παραγωγής για να μείνουμε στα χωράφια μας και να μη μας παίρνουν το βιός μας οι έμποροι εκβιαστικά. Να νιώσει η κυβέρνηση ότι υπάρχουμε, διεκδικούμε και θέλουμε να μείνουμε εδώ και δε θα μπορέσει να μας διώξει κανείς. Σήμερα θα συντονίσουμε τον αγώνα μας για το πώς θα διεκδικήσουμε από εδώ και πέρα όλα αυτά».

oasi magoula 2

oasi magoula 3

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα