Πρωτογενής Τομέας

Πορτοκάλια: Μείωση της παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Πορτοκάλια: Μείωση της παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Παρατηρείται μείωση της παραγωγής σε Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες παράγουν πάνω από το 50 και 25% των πορτοκαλιών της Ε.Ε. αντίστοιχα.

Για το 2022/23 η παραγωγή πορτοκαλιού στην Ε.Ε. αναμένεται σε 5,8 εκατομμύρια τόνους, μειωμένη κατά 12% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, αναφέρει η τελευταία έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Χαρακτηριστικά σύμφωνα με τα στοιχεία η μείωση οφείλεται στη μείωση της παραγωγής σε Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες παράγουν πάνω από το 50 και 25% των πορτοκαλιών της Ε.Ε. αντίστοιχα.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Συνεταίρων Αργολίδος - ΡΕΑ, και συντονιστής της Εθνικής Επιτροπής Εσπεριδοειδών, κ. Σπύρος Αντωνόπουλος μίλησε στην ΕΘ.Ε.Α.Σ. για τη φετινή παραγωγή εσπεριδοειδών στη χώρα.

Μείωση παραγωγής και στην Ελλάδα - Ποια είναι τα κύρια προβλήματα

Χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνόπουλος ανέφερε: «Λόγω των καιρικών συνθηκών στην Ελλάδα υπάρχει μείωση της παραγωγής. Αυτό σε συνδυασμό με τη μείωση της παραγωγής στην Ευρώπη, θα έπρεπε να οδηγήσει σε μία άνοδο τιμών. Δυστυχώς, όμως τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως εκτός από τα μανταρίνια και συγκεκριμένα την ποικιλία κλημεντίνη, αλλά και την ποικιλία νόβα, που έχουν φύγει σε καλές τιμές για τον παραγωγό, στα πορτοκάλια δεν παρατηρούμε αυτό το φαινόμενο. Συγκεκριμένα την περασμένη βδομάδα οι τιμές στα πορτοκάλια στον Νομό Αργολίδας κυμαίνονταν από 18 έως 22 λεπτά του ευρώ, μεικτές τιμές. Πρόκειται για πολύ χαμηλές τιμές για τον παραγωγό, αν αναλογιστούμε την άνοδο του κόστους καλλιέργειας και τα λιπάσματα που αυξήθηκαν από 100 έως 200%».

Ο κ. Αντωνόπουλος σημείωσε στη συνέχεια πως οι συγκεκριμένοι παράγοντες έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών. «Στα μανταρίνια αν και έχουμε καλές τιμές, ένα μεγάλο μέρος των εσόδων δόθηκε για τα έξοδα καλλιέργειας και την ενέργεια, με αποτέλεσμα να μην μείνουν στον παραγωγό. Τα όποια μέτρα στήριξης μέχρι τώρα αν και είναι σε θετική κατεύθυνση, δεν έχουν καλύψει την αύξηση του κόστους παραγωγής. Στα λιπάσματα οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες πήραν μία επιδότηση 10-11%, όταν η αύξηση των λιπασμάτων, όπως προανέφερα είναι από 100 έως 200%» δήλωσε και πρόσθεσε πως «στην επιστροφή Φ.Π.Α. στο πετρέλαιο ήταν ένα γέμισμα για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών στα εσπεριδοειδή».

Τέλος, ερωτηθείς για το μείζον πρόβλημα που εντοπίζεται στον κλάδο των εσπεριδοειδών, ο κ. Αντωνόπουλος τόνισε πως είναι η έλλειψη εργατικών χεριών. Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο ζήτημα έχουν επισημάνει και οι παραγωγοί ελαιολάδου. «Το κυριότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη εργατικών χεριών, υπάρχει κίνδυνος να μείνει αδιάθετη η παραγωγή. Αυτό το θέμα θέσαμε ως κλάδος των εσπεριδοειδών με την ΕΘ.Ε.Α.Σ. στην συνάντησή μας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά». «Μέχρι 30 Νοεμβρίου οι εξαγωγές από την Αργολίδα κυμαίνονταν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, το οποίο συνεπάγει πως αν είχαμε αγροτικά χέρια, θα είχαν φύγει, περισσότερες ποσότητες» κατέληξε.

Πηγή: Etheas.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις