Πρωτογενής Τομέας

Απώλειες γράφει το καλαμπόκι, στα 37 λεπτά το σακιασμένο, ως 33 χύμα

Απώλειες γράφει το καλαμπόκι, στα 37 λεπτά το σακιασμένο, ως 33 χύμα

Σε µια συγκρατηµένη υποχώρηση βρίσκονται οι τιµές για το καλαµπόκι στην Ελλάδα, µε το σακιασµένο να φορτώνεται πλέον µε 36 µε 37 λεπτά στη Βοιωτία, όπου υπάρχουν και σηµαντικές ποσότητες σε χέρια παραγωγών, ενώ το χύµα βρίσκεται πιο κάτω, πέριξ των 33-34 λεπτών.

Απώλειες γράφει η τιμή στο καλαμπόκι, στα 37 λεπτά το σακιασμένο, μέχρι 33 χύμα

Συγκριτικά µε το κτηνοτροφικό κριθάρι, του οποίου η τιµή έχει επίσης υποχωρήσει, η τιµή για το καλαµπόκι φαίνεται να διατηρεί πιο αργούς ρυθµούς αποκλιµάκωσης, κάτι το οποίο αποδίδεται αφενός στην υψηλότερη ζήτηση για το προϊόν, αφετέρου στο ότι τα ζωοτροφάδικα αγόρασαν σηµαντικές ποσότητες στα αλώνια και ως εκ τούτου πατάνε φρένο στην πτώση.

Πάντως, αντίθετα από ό,τι συµβαίνει σε φυσιολογικές συνθήκες αγοράς αυτή την περίοδο, κατά την οποία οι τιµές αρχίζουν να ενισχύονται, το προϊόν ακολουθεί το µοτίβο που αναπτύχθηκε φέτος στις περισσότερες αγορές δηµητριακών, δηλαδή διαµόρφωση υψηλών την περίοδο του αλωνισµού και υποχώρηση στη συνέχεια. Στην ευρωπαϊκή αγορά, οι τιµές για όλα τα συµβόλαια της σοδειάς του 2022 διατηρούνται στα 275 ευρώ, ενώ η νέα σοδειά διαπραγµατεύεται στα 263 ευρώ.

Οι τελευταίες εκτιµήσεις του USDA για την παγκόσµια παραγωγή καλαµποκιού την περίοδο 2022-2023 αναθεωρήθηκαν πτωτικά σε 1.151,9 εκατ. τόνους (από 1.161,9 εκατ. τόνους), προερχόµενες από πτωτική αναθεώρηση για την παραγωγή στην Αργεντινή (-3,0 εκατ. τόνους), τη Βραζιλία (-1,0 εκατ. τόνους), και την Ουρουγουάη, λόγω ξηρασίας, επηρεάζοντας τη στρεµµατική απόδοση στην επερχόµενη συγκοµιδή, ενώ ενισχυµένη προβλέπεται από την Κίνα (+3,2 εκατ. τόνους). Το παγκόσµιο εµπόριο αναµένεται µειωµένο σε 181 εκατ. τόνους (-1,3 εκατ. τόνους) και η κατανάλωση σε 1.165,5 εκατ. τόνους (από 1.170,6 εκατ.), ωστόσο οι εκτιµήσεις για την Κίνα αναθεωρούνται ανοδικά (+2,0 εκατ. τόνους).

Θεμελιώδη για συγκράτηση τιμών σιτηρών διεθνώς

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εκτιµήσεις της Τράπεζας Πειραιώς για την πορεία των αγορών καλαµποκιού και των λοιπών µεγάλων καλλιεργειών το 2023. Όπως αναφέρεται στο ∆ελτίο Τιµών της τράπεζας, το 2023 θα είναι ένα ακόµη έτος προκλήσεων για τον αγροδιατροφικό τοµέα, καθώς η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονοµίας, η συνέχιση της αναταραχής στις αγορές λιπασµάτων, οι καιρικές συνθήκες και µια πιθανή υποχώρηση του δολαρίου αναµένεται να ενισχύσουν τις τιµές. Ο αντίκτυπος της αύξησης των τιµών των λιπασµάτων, ένεκα των µειωµένων ρωσικών εξαγωγών, δηµιουργεί αβεβαιότητα, τόσο για τις αποδόσεις των καλλιεργειών όσο και για την επάρκεια προσφοράς λιπασµάτων στην αγορά.

Η συνέχιση του φαινοµένου La-Ninia δύναται να επιδεινώσει τις προοπτικές παραγωγής, ωστόσο σύµφωνα µε τις τελευταίες προβλέψεις του ΝΟΑΑ, το φαινόµενο αυτό δύναται να υποχωρήσει µετά την άνοιξη του 2023, βελτιώνοντας τις καλλιέργειες και ενισχύοντας την προσφορά. Το δολάριο θα µπορούσε να αποδυναµωθεί, µε εκτιµήσεις ότι η Fed θα επιβραδύνει το ρυθµό αύξησης των επιτοκίων.

Σε χαμηλά 10 ετών τα αποθέματα σιτηρών

Θεµελιώδες στοιχείο πιθανά να αποτελέσει ο λόγος αποθέµατα/κατανάλωση το 2023, καθώς, σύµφωνα µε εκτιµήσεις, τα αποθέµατα βρίσκονται ήδη στα χαµηλά 10ετίας ή κοντά σε αυτά, αντανακλώντας στενότητα, τόσο στις παγκόσµιες εξαγώγιµες ποσότητες, στο πλαίσιο διασφάλισης της εγχώριας οικονοµικής αυτάρκειας των χωρών, όσο και στις παραγόµενες, µε την παγκόσµια κατανάλωση να ενισχύεται διαρκώς. Αποτέλεσµα όλων των παραπάνω παραγόντων είναι η πιθανότητα ενίσχυσης των τιµών των αγροτικών προϊόντων στο τρέχον τρίµηνο του έτους.

Παρά τη σηµαντική ενίσχυση του δείκτη των εµπορευµάτων (+3,63%) σε µηνιαίο επίπεδο, ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων ενισχύθηκε οριακά 0,31%. Η αιτία της διαφοράς πιθανά οφείλεται στο γεγονός της υπερβάλλουσας ζήτησης σε σχέση µε την προσφορά, ένεκα, τόσο της επανεκκίνησης της κινεζικής οικονοµίας όσο και της σηµαντικής υποχώρησης του αµερικανικού νοµίσµατος. Η πρόσφατη υποχώρηση των τιµών των αγροτικών προϊόντων όµως αποτυπώνει τόσο την οµαλοποίηση των προβληµάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες όσο και την αποκλιµάκωση των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων.

Πηγή: Agronews.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις