Στο ίδιο έργο θεατές για μία ακόμα χρονιά, είναι οι παραγωγοί της Ηλείας, αφού λίγο πριν την έναρξη της αρδευτικής περιόδου, το τοπίο παραμένει θολό, με τους ίδιους να μην γνωρίζουν αν τελικά θα καταφέρουν να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους ή όχι.
Το πρόβλημα εξακολουθεί να εντοπίζεται στις οφειλές που έχουν τα ΤΟΕΒ απέναντι στη ΔΕΗ με τον ΤΟΕΒ Σαβαλίων, να βρίσκεται στην δυσκολότερη θέση με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να τιναχτεί η αρδευτική περίοδος στον αέρα.
Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Μ. Τετάρτης στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας μια κατεπείγουσα συνεδρίαση παρουσία βουλευτών του νομού, του προέδρου του ΓΟΕΒ, των προέδρων των ΤΟΕΒ της περιοχής, των ομάδων Παραγωγών αλλά και λιγοστών παραγωγών, η απουσία των οποίων σχολιάστηκε έντονα.
Οι βουλευτές έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στους ΤΟΕΒ προκειμένου να βελτιώσουν την εισπρακτική πολιτική τους απέναντι στα μέλη τους, ενώ σύσσωμοι έκαναν λόγο για άμεση ανάγκη υποχώρησης από την ΔΕΗ και στήριξης των παραγωγών προβαίνοντας σε ρύθμιση του ποσού της οφειλής σε 120 δόσεις.
Αρχικά ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος αναφερόμενος στο μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει και φέτος κάλεσε τους παρευρισκόμενους την επόμενη Τετάρτη να επαναλάβουν την συνάντηση σε νέα βάση έχοντας βρεθεί κάποια λύση.
Ακολούθως ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, Περιέγραψε με μελανά χρώματα την υπάρχουσα κατάσταση τονίζοντας ότι «Είμαστε σε ένα οριακό σημείο, είμαστε λίγο πριν την έναρξη της αρδευτικής περιόδου, ήδη στη νότια ζώνη των Σαβαλίων έχει ξεκινήσει μία δοκιμαστική χορήγηση ύδατος με φυσική ροή. Δεν έχουν μπει ακόμα τα αντλιοστάσια σε λειτουργία. Και δυστυχώς ενώ βρισκόμαστε σε μία στιγμή λίγο πριν την έναρξη της αρδευτικής περιόδου δεν ξέρουμε αν θα καταφέρουμε τελικά να λειτουργήσουμε. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εδώ στην περιοχή δεδομένου ότι το ΤΟΕΒ της Γαστούνης και το ΤΟΕΒ Αμαλιάδας δεν έχει αντλιοστάσια, το εμφανίζει το ΤΟΕΒ τον Σαβαλίων. Το οποίο δεν έχει σύμβαση με την ΔΕΗ. Η ΔΕΗ δεν το αποδέχεται καν ως συνομιλητή, υπάρχουν ασφαλιστικά μέτρα που δικάζονται αρχές Μαΐου και δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει όλη αυτή η διαδικασία. Καλώς ή κακώς το έργο είναι συλλογικό. Έτσι κατασκευάστηκε το 1970 στην λογική των συνεταιρισμών και όπως απέτυχε η λογική των συνεταιρισμών γενικότερα στην Ελλάδα, απέτυχε και αυτό. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά…».
Σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος εξηγώντας ότι «…Δηλαδή αυτοί που είναι συνεπείς, καλοπληρωτές, αυτοί που είναι σωστοί αγρότες και επιχειρηματίες και έχουν αντιμετωπίσει την δουλειά τους ως επιχείρηση, αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα γιατί δεν μπορούν να ποτίσουν. Και δικαιολογημένα διαμαρτύρονται… Το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το έργο και το πρόβλημα συνολικά. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από το υπουργείο Ενέργειας πρέπει και το υπουργείο Γεωργίας να πάρει κάποιες αποφάσεις, το θεσμικό και το νομοθετικό πλαίσιο είναι με βασιλικά διατάγματα ακόμα δυστυχώς… Άρα θα πρέπει να δούμε τι μπορεί να γίνει μακροπρόθεσμα αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τι μπορεί να γίνει αύριο το πρωί. Αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι ότι θα υπάρχει ρεύμα τους ΤΟΕΒ».
Όπως εξήγησε μάλιστα ο κ. Παρασκευόπουλος, αν ο ΤΟΕΒ Σαβαλίων δεν καταφέρει να έχει ρεύμα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα και ο ΤΟΕΒ Μυρτουντίων που μπορεί να έχει ρεύμα. Καθώς αυτό έχει να κάνει με το κόστος λειτουργίας των οργανισμών, του ΓΟΕΒ, το κόστος λειτουργίας όλου του έργου που δεν μπορεί να το «σηκώσει» μόνο ένας.
«Άρα θα πρέπει να γνωρίζουμε την απόφαση που υπάρχει κεντρικά για να ξέρουμε κι εμείς πως θα κινηθούμε. Είμαστε σε οριακό σημείο! Δεν θέλω να φτάσουμε στο σημείο να καταστραφούμε για να καταλάβουμε τι σημαίνει πρωτογενής τομέας στο νομό».
Όπως φρόντισε να εξηγήσει μάλιστα ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, η Ηλεία και γενικότερα οι ΤΟΕΒ της Δυτικής Ελλάδας έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα από τις άλλες περιοχές καθώς αυτό έχει να κάνει κυρίως με το ότι εδώ έχουμε δυναμικές καλλιέργειες εντελώς διαφορετικές από τους άλλους νομούς. Επίσης οι καιρικές συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές και απαιτείται περισσότερος χρόνος ποτίσματος.
«Στη βόρεια Ελλάδα η περίοδος αυτή είναι μικρότερη άρα έχουν μικρότερα έξοδα. Μακάρι να μπορούσαμε να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας απέναντι στην ΔΕΗ γιατί δυστυχώς έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας. Και η Δ.Ε.Η. από την πλευρά της θα είχε τελείως διαφορετική αντιμετώπιση αν έβλεπε το χρέος να μην ανεβαίνει. Εδώ δυστυχώς κάθε χρόνο δεν είναι ότι δεν πληρώνουμε το ρεύμα, αυξάνεται το χρέος. Δηλαδή δεν πληρώνουμε τους τρέχοντες λογαριασμούς και όχι τους παλιούς. Σε ό,τι αφορά τον ΓΟΕΒ τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Είτε αυτό λέγεται ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός είτε λέγεται διώρυγες, είτε αντλιοστάσια ακόμα και τα αυτοκίνητα του οργανισμού και τα μηχανήματα έργου τα οποία δυστυχώς δεν ήταν σε κατάσταση που να μπορούν να λειτουργούν με ασφάλεια».
Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Σαβαλίων Γεώργιος Τσακοπιάκος, ο οποίος συμφωνώντας με τα λεγόμενα του κ. Παρασκευόπουλου πρόσθεσε πως: «Η ΔΕΗ δεν θέλει να μας δει διότι δεν μας θεωρεί αξιόπιστους συνομιλητές. Κατά δεύτερον σε μία συνάντηση που είχαμε στην Αθήνα με την κα Μανιώτη μας είπε, ότι θέλει 24 δόσεις για το χρέος που κυμαίνεται στο 1,5 εκατ. € συν το τιμολόγιο το ποσό το οποίο δεν έχει βεβαιωθεί για το 2022 και θέλει 30% επί του ενάμιση εκατομμυρίου είναι 24 δόσεις για τα υπόλοιπα. Και να πληρώνονται οι τρέχοντες λογαριασμοί. Αυτό είναι πρακτικά αδύνατο, δεν έχουμε αυτά τα κεφάλαια. Υπάρχει μόνο το 30%. Και χρειαζόμαστε χρήματα για μία σειρά ακόμα εκκρεμοτήτων καθώς έχουμε ένα δίκτυο σάπιο που θα απαιτηθούν και εκεί χρήματα. Και το χειρότερο είναι ότι οι αμιαντοσωλήνες έχουν καταργηθεί. Δηλαδή δεν υπάρχουν ανταλλακτικά… Είναι πολύ σοβαρά τα προβλήματα…»
Από την πλευρά του ο βουλευτής της Ν.Δ Ανδρέας Νικολακόπουλος στην τοποθέτησή του επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Είχα κάνει κάποιες προτάσεις για το πως μπορεί να εξορθολογιστεί το σύστημα και κοινοβουλευτικά. Μεταξύ αυτών είναι και η πρόταση ότι πρέπει επιτέλους όποιος κάνει μία δήλωση ΟΣΔΕ να προσκομίζει και μία βεβαίωση ότι έχει ενημερότητα προς τους ΤΟΕΒ πρέπει να αλλάξει και η πρακτική πολιτική για να έχει καλύτερα αποτελέσματα.
Έχω υποστηρίξει επίσης να γίνει ένα restart με κάποιες δόσεις που θα οριστούν από τους αγρότες προς τους ΤΟΕΒ και να υπάρχει και μία ρύθμιση από τους ΤΟΕΒ προς την ΔΕΗ και βέβαια προς τον ΓΟΕΒ όπου υπάρχουν οφειλές. Και με αυτόν τον τρόπο να δοθεί μία τελευταία ευκαιρία προς τους αγρότες, γιατί δεν μπορεί να πληρώνουν αυτοί που είναι συνεπείς μόνο και κάποιοι οι οποίοι δεν πληρώνουν να δημιουργούν δυσάρεστες συνέπειες για όλους. Είχα αναλάβει να κάνω μία προσπάθεια με την ΔΕΗ μήπως πετύχουμε κάποια καλύτερη ρύθμιση, από αυτή που σας πρότειναν στην τελευταία συνάντησή σας. Συνάντησα τον υπουργό Περιβάλλοντος, έθεσα ως πρώτιστο θέμα την ανάγκη να ρυθμιστούν τα χρέη των ΤΟΕΒ και εξετάζει μία ρύθμιση οριζόντια για όλους τους ΤΟΕΒ. Η λύση είναι να βάλουμε όμως όλοι ένα λιθαράκι και να λειτουργήσει το σύστημα σωστά. Πρέπει όλοι να συμβάλουμε και να εξορθολογιστεί το σύστημα. Και αυτό σημαίνει καλύτερες εισπράξεις και βέβαια όσοι δεν πληρώνουν να υφίστανται και συνέπειες».
Ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης στη συνέχεια, αφού σχολίασε το γεγονός της μικρής συμμετοχής των αγροτών στην συνεδρίαση επεσήμανε πως: «… το πρόβλημα είναι γνωστό και πέρυσι είχαμε βρεθεί και κάθε χρόνο γίνεται αυτή η κουβέντα. Επειδή άκουσα πριν για ρυθμίσεις της Δ.Ε.Η. εγώ κρατάω μικρό καλάθι… Γιατί δεν είδα ποτέ την ΔΕΗ όλη την περίοδο της ενεργειακής κρίσης να λέει 24 δόσεις, 48 ή 120 δόσεις για να διευκολύνω τους οφειλέτες. Άρα εδώ υπάρχει μία ΔΕΗ που κάνει την δική της πολιτική και υπάρχει και ένα πρόβλημα ότι οι αγρότες λόγω χρεών του παρελθόντος και λόγω αδυναμίας των διοικήσεων να πιέσουν τα μέλη τουλάχιστον να μειώσουν το χρέος, έχουν φτάσει σε αυτό το οριακό σημείο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης κατακρίνοντας παράλληλα την πολιτική της ΔΕΗ καθώς δεν ακολουθεί την πεπατημένη άλλων οργανισμών που προβαίνουν σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό δόσεων. «Αυτή η κατάσταση συμβαίνει σε 30 ΤΟΕΒ σε όλη την Ελλάδα από τους οποίους οι πέντε – έξι είναι οι δικοί μας.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει εντολή στην ΔΕΗ να κάνει περισσότερες ρυθμίσεις αλλά και οι ΤΟΕΒ να μπουν σε μία διαδικασία όπου δεν θα παράγουν επιπλέον χρέη. Να σφίξουν την πολιτική τους και απέναντι στα μέλη τους. Δεν μπορεί να πληρώνει ο ένας και ο άλλος όχι και να υφίστανται τις ίδιες συνέπειες. Και να δούμε και το κομμάτι αυτό με την οδηγία που ήρθε από την διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης γιατί φοβάμαι ότι θα οδηγήσει σε κόστη στα ΤΟΕΒ και τον ΓΟΕΒ να επιβάλλουν στα μέλη τους, όπου θα είναι και απαγορευτικά και τελείως αναντίστοιχα με βάση τις τιμές της ενέργειας όπως διαμορφώνονται και έξω και όπως γίνονται εδώ στο χρηματιστήριο ενέργειας».
Με σκληρά λόγια εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής καταφέρθηκε ακολούθως, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος, καθώς όπως επεσήμανε δεν έχει στηρίξει τους παραγωγούς της περιοχής, κάνοντας λόγο για κατάντια και ντροπή…
«Η ρίζα του κακού ξεκινάει πάρα πολλά χρόνια και μέρος της ευθύνης φέρουμε όλοι μας. Που ήταν η πολιτεία από το 2011 έως το 17 που είχαν περάσει οι ΤΟΕΒ στους δήμους και δεν είχε γίνει ούτε ένας οικονομικοδιαχειριστικός έλεγχος, που τότε οι διοικήσεις έκαναν ότι ήθελαν; Που ήταν η προηγούμενη περιφερειακή αρχή που δεν έκανε οικονομικοδιαχειριστικούς ελέγχους; Ξεκινήσαμε να κάνουμε και τι ευρήματα βρίσκουμε; Ότι όλοι πρέπει να πάνε φυλακή. Αυτό όμως δεν το λέει κανένας. Τα πορίσματα είναι ότι χειρότερο…
Φέρει μεγάλη ευθύνη η σημερινή κυβέρνηση που ζητήσαμε να φτιάξει μία επιτροπή και να γίνει μία διαβούλευση προκειμένου να αλλάξει το πλαίσιο για το πότισμα. Μαζέψαμε τις προτάσεις μας όλα τα ΤΟΕΒ της Δυτικής Ελλάδας και όταν άλλαξε ο υπουργός, γιατί αυτή η κυβέρνηση έχει αλλάξει πολλούς υπουργούς και έχει καταστρέψει τον αγρότη, δε λειτούργησε ποτέ αυτή η επιτροπή προκειμένου να αλλάξει το πλαίσιο για την λειτουργία των ΤΟΕΒ. Και ευτυχώς εμείς καταφέραμε να φτιάξουμε την ενεργειακή κοινότητα και από το 2024 ξεκινάμε και φτιάχνουμε την πρώτη από τις πέντε ενεργειακή κοινότητα» σημείωσε ο κ. Βασιλόπουλος, κάνοντας τέλος μία πρόταση προκειμένου οι ΤΟΕΒ να αντιμετωπίζονται τιμολογιακά από την ΔΕΗ όπως τα φτωχά νοικοκυριά. Τουλάχιστον για την φετινή αρδευτική περίοδο.
Με την σειρά του τον λόγο πήρε ο πρόεδρος ΤΟΕΒ Αμαλιάδας – Ροβιάτας, Παναγιώτης Μάσσαλας ο οποίος τόνισε ότι: «Στον ΤΟΕΒ Αμαλιάδας δεν έχουμε οφειλές προς την ΔΕΗ με τρία μικρά αντλιοστάσια που έχουμε, τις καλύπτουμε. Όμως είμαστε ενδιαφερόμενοι γιατί με τον ΤΟΕΒ Σαβαλίων έχουμε χωράφια κι εμείς και καλλιεργούμε. Αν είναι δυνατόν να κάνει η ΔΕΗ 120 δόσεις προκειμένου να μην κοπεί το ρεύμα. Γιατί αν κοπεί το ρεύμα δεν θα πάρει κανείς λεφτά. Αν τιναχτεί στον αέρα η αγροτική παραγωγή θα είναι όλοι χαμένοι».
Μια είναι η λύση και αυτή δεν είναι άλλη από τις 120 δόσεις που πρέπει να προχωρήσει η ΔΕΗ για την αποπληρωμή του χρέους των ΤΟΕΒ ανέφερε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Α ΤΟΕΒ Πύργου Γιώργος Βορλόκας. «Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις που γίνονται, δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις. Είναι μονόδρομος. Πρέπει να γίνουν 120 οι δόσεις από την ΔΕΗ. Με διαγραφή των τόκων. Έτσι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε… Η καλλιεργήσιμες εκτάσεις μειώνεται ραγδαία καθώς απογοητεύεται ο αγρότης και δεν καλλιεργεί».
Τέλος, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων Χρήστος Παλαιολόγος επεσήμανε μεταξύ άλλων πως: «Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ΤΟΕΒ στην Ελλάδα και έχουμε τα μεγαλύτερα προβλήματα με μεγαλύτερο εξ’αυτών την ενέργεια. Οι παραγωγοί πρέπει να πληρώσουν πάνω από 80 € το στρέμμα. Αυτό είναι αφόρητο. Η κυβέρνηση κάτι πρέπει να κάνει προκειμένου να μειώσει το ρεύμα γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις μεγάλες αυξήσεις που γίνονται… Είπαμε επίσης για τις υπεύθυνες δηλώσεις να περνούν όλοι από τον ΤΟΕΒ να παίρνουν μία βεβαίωση ότι δεν οφείλουν για να πάρουν την επιδότηση. Ούτε αυτό το έκαναν. Δε μας βοηθάει η κυβέρνηση από πουθενά… Πως θα ανταποκριθούν τα ΤΟΕΒ; Οι αγρότες μειώνονται συνεχώς… Η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει στην ΔΕΗ, ο πρωτογενής τομέας θέλει στήριξη. Αν δεν τον στηρίξουν δεν πρόκειται να γίνει τίποτα…» ανέφερε ο κ. Παλαιολόγος.