Πρωτογενής Τομέας

Στην Ηλεία ο υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης Χ. Κέλλας για την πανώλη – “Πρώτα θα κλείσει ο κύκλος της ζημιάς και μετά οι αποζημιώσεις”

Στην Ηλεία ο υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης Χ. Κέλλας για την πανώλη – “Πρώτα θα κλείσει ο κύκλος της ζημιάς και μετά οι αποζημιώσεις”

Της Δήμητρας Βέλμαχου

Σε συναγερμό έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας ύστερα από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην Ελλάδα, με τις συσκέψεις να διαδέχονται η μία την άλλη στις περιοχές που έχουν επηρεαστεί από τη νόσο.

Το θέμα της πανώλης απασχόλησε και την χθεσινή σύσκεψη στην Π.Ε. Ηλείας, ύστερα από τα τελευταία κρούσματα που παρουσιάστηκαν στο νομό, παρουσία του υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστου Κέλλα , του Γεν. Γραμ. Γεωργίου Στρατάκου, του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια και εκπροσώπων εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Αμέσως μετά, ο κ. Κέλλας αναφέρθηκε στον αγώνα που δίνεται για τον περιορισμό της διασποράς του ιού , δημιουργώντας δύο ζώνες προστασίας, μια 3 χλμ. πέριξ της περιοχής των κρουσμάτων και μια ζώνη επιτήρησης 10 χλμ..

Kellas 2

Όπως σημείωσε μάλιστα, οι κτηνίατροι αναμένεται να ολοκληρώσουν σήμερα την ζώνη προστασίας και να προσχωρήσουν στον κλινικό έλεγχο των ζώων στη δεύτερη ζώνη. «Είμαστε αποφασισμένοι, έχουμε την εμπειρία και την τεχνογνωσία να περιορίσουμε το συντομότερο δυνατό την πανώλη και να την εκριζώσουμε από τη χώρα μας, γιατί η κτηνοτροφία αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης και η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στον αγροτικό τομέα» σημείωσε ο υφυπουργός συμπληρώνοντας πως έχει δοθεί παράταση μέχρι την ερχόμενη Κυριακή στην απαγόρευση διακίνησης όλων των αμνοεριφίων σε όλη την χώρα και για οποιοδήποτε λόγο, με στόχο τον περιορισμό της νόσου, υπογραμμίζοντας πως τα μέτρα είναι αυστηρά και δημιουργούν προβλήματα αλλά επιβάλλεται να εφαρμοστεί κάθε μέτρο που θα λύσει το σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις των πληττόμενων κτηνοτρόφων σημείωσε πως προβλέπονται ήδη από την υπάρχουσα ΚΥΑ όμως πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί ο κύκλος της ζημιάς και να περιοριστεί η νόσος έτσι ώστε σε δεύτερο χρόνο η κυβέρνηση να σταθεί στο πλευρό των κτηνοτρόφων.

Τέλος, εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφορικά με την πιθανότητα ανατιμήσεων στην αγορά αμνοεριφίων υπογραμμίζοντας πως: «Δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια έλλειψη στα αμνοερίφια αλλά είναι θέμα ημερών και ελπίζουμε το συντομότερο δυνατό να επιτραπούν οι μετακινήσεις των αμνοεριφίων».

Kellas 3

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, στάθηκε στον αγώνα που δίνουν το διάστημα αυτό οι υπηρεσίες της Π.Ε. Ηλείας και την άμεση ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην δύσκολή αυτή συγκιρία, θίγοντας επίσης στον υφυπουργό το θέμα των γρήγορων και υψηλών αποζημιώσεων για να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να ξανασταθούν στα πόδια τους. «… διότι πραγματικά αυτό που γίνεται τώρα είναι σοκ για εκείνους. Πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι χωρίς τα αυστηρά αυτά μέτρα, δεν θα μπορέσει να εκριζωθεί το πρόβλημα από εκεί που ξεκίνησε. Θερμή παράκληση και στους κτηνοτρόφους να έχουν υπομονή. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολες καταστάσεις, όμως πρέπει να τις ξεπεράσουμε για να ελπίζουμε ότι η κτηνοτροφία θα επανέλθει σε κανονικά επίπεδα. Να επαναλάβω πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον ανθρώπινο παράγοντα».

Kellas 4

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας, αναφέρθηκε στο σχέδιο που ακολουθείται στην Δυτική Ελλάδα, το οποίο δεν διαφέρει από αυτό των άλλων περιοχών. «Ακολουθούμε ακριβώς τα πρωτόκολλα τα οποία ορίζουν τι κάνει ποιος και σε ποιά περίπτωση. Είμαστε προετοιμασμένοι διότι είχαμε έγκαιρη πληροφόρηση από το υπουργείο και έχουμε δίπλα μας όλη αυτή την εβδομάδα που δρούμε επιχειρησιακά όλο τον κρατικό μηχανισμό, μαζί με τις δικές μας δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το θέμα. Είναι συγκεκριμένες οι κινήσεις και από εκεί και πέρα ελέγχουμε την διαδικασία που αφορά το επιχειρησιακό κομμάτι. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται πάνω από 20 κτηνίατροι από όλη την Ελλάδα και μέχρι αύριο θα φτάσουν άλλοι τόσοι. Μαζί με το δικό μας προσωπικό που θα έχουμε σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, περίπου 40 κλιμάκια. Πρέπει γρήγορα να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι σε μικρό χρονικό διάστημα ότι δεν έχουμε εξάπλωση της νόσου. Επόμενο στάδιο είναι να καταφέρουμε να εξαφανιστεί η νόσος. Όλοι μαζί προσπαθούμε να το καταπνίξουμε. Μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί περίπου 600-700 ζώα σε όλη την περιφέρεια και θέλουμε το κακό να σταματήσει εδώ».

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα