Ηλεία: Επιτακτική ανάγκη για μέτρα στήριξης και αποζημίωσης των αγροτών

Ηλεία: Επιτακτική ανάγκη για μέτρα στήριξης και αποζημίωσης των αγροτών
Επιστολή Θ. Λώλου - Β. Παπαδόπουλου σε Τζιαχρήστα της ΚΕΔΕ για τις επιπτώσεις της ξηρασίας στην ελαιοκαλλιέργεια και άλλα είδη

Σοβαρές ανησυχίες για τις συνέπειες του παρατεταμένου καύσωνα και της ξηρασίας εκφράζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεόδωρος Λώλος και Βασίλης Παπαδόπουλος, μέλη της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ, σε επιστολή που απέστειλαν προς τον πρόεδρο της επιτροπής, Δημήτρη Τζιαχρήστρα. 

Στην επιστολή τους υπογραμμίζουν τις δυσβάσταχτες επιπτώσεις που έχουν επιφέρει οι ακραίες κλιματικές συνθήκες στην παραγωγή και στην ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, ειδικά της ελαιοκαλλιέργειας, που αποτελεί την κύρια δραστηριότητα σε πολλές περιοχές της Ηλείας.

Όπως επισημαίνουν, ο παρατεταμένος καύσωνας και η ανομβρία οδήγησαν σε καταστροφή του ελαιοκάρπου και σε υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου σημειώνοντας παράλληλα πως σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής και την έλλειψη στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι επιπτώσεις στην τοπική και εθνική οικονομία είναι ήδη εμφανείς, με τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας να βρίσκεται σε απόγνωση.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι ανάγκες για άμεσα μέτρα

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί πλέον πραγματικότητα που επηρεάζει καίρια την αγροτική παραγωγή, απειλώντας τη διατροφική αλυσίδα. Τα κλιματικά φαινόμενα της ανομβρίας και των ακραίων θερμοκρασιών προκαλούν ανυπολόγιστες ζημιές, ειδικά στη Νότια Ελλάδα, όπου η ελαιοκαλλιέργεια είναι ζωτικής σημασίας για την τοπική οικονομία.

Με την  επιστολή τους οι κύριοι  Λώλος και Παπαδόπουλος ζητούν άμεση λήψη μέτρων για τη στήριξη των πληγέντων παραγωγών και την ανάσχεση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

1. Άμεση καταγραφή των ζημιών από κλιμάκια γεωπόνων για γρήγορη και ακριβή αξιολόγηση των καταστροφών.
2. Πλήρεις και έγκαιρες αποζημιώσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ώστε οι αγρότες να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οικονομικά.
3. Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να προσαρμοστεί στις σύγχρονες κλιματικές προκλήσεις.
4. Εκπόνηση εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με συγκεκριμένα μέτρα προσαρμογής.
5. Χρηματοδότηση έργων άρδευσης και εξοικονόμησης νερού σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η επίδραση των φυσικών καταστροφών στην Ηλεία

Επιπλέον τα μέλη της ΚΕΔΕ από την Ηλεία, επισημαίνουν ότι ο νομός έχει πληγεί πολλαπλά από φυσικές καταστροφές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις φονικές πυρκαγιές του 2007 και τις πρόσφατες του 2021, τονίζοντας πως παρά τις συνεχείς καταστροφές, οι αποζημιώσεις και οι ενέργειες αποκατάστασης παραμένουν ελλιπείς, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές της Ηλείας να παραμένουν ακόμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι δήμοι Ζαχάρως, Ήλιδας, Πύργου, Ανδραβίδας – Κυλλήνης συνεχίζουν να υποφέρουν από τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς, με τις πληγές να μην έχουν επουλωθεί πλήρως, ενώ οι ζημιές του 2021 δεν έχουν ακόμη καλυφθεί στο σύνολό τους.

Το μέλλον της αγροτικής παραγωγής στην Ηλεία

Το πρόβλημα της εγκατάλειψης των αγροτικών εκτάσεων, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών και του υψηλού κόστους παραγωγής, είναι πλέον ορατό. Η επιστολή των κυρίων Λώλου και Παπαδόπουλου αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των εκκλήσεων για βοήθεια και έγκαιρη στήριξη, αφού η ανάγκη πλέον για ουσιαστικά μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της αγροτικής παραγωγής στην Ηλεία, και να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση της τοπικής οικονομίας είναι επιτακτική.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup