Πρωτογενής Τομέας

Καμπανάκι κτηνοτρόφων: Ορατός κίνδυνος να πούμε το αρνί... αρνάκι σε λίγους μήνες

Καμπανάκι κτηνοτρόφων: Ορατός κίνδυνος να πούμε το αρνί... αρνάκι σε λίγους μήνες

Δεν μπορεί με την... καμία να καλυφθεί το κόστος των ζωοτροφών.

Υπό αυτό το πρίσμα είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν καθημερινά στις μονάδες τους χιλιάδες αιγοπροβατοτρόφοι της χώρας, δεδομένου ότι τα βασικά είδη ζωοτροφών έχουν πάρει αύξηση έως και 200% μέσα σε λίγους μήνες.

Στην Κρήτη η πιο δύσκολη κατάσταση

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο Γιώργος Βενιεράκης, πρόεδρος στον Σύλλογο Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων νομού Ρεθύμνης: «με τέτοιες τιμές ζωοτροφών και το κόστος αυξημένο κατά 200% μέσα σε λίγους μήνες, μόνο ζοφερό διαγράφεται το μέλλον του κλάδου της αιγοπροβατροφίας. Στην Κρήτη το καλαμπόκι το Νοέμβριο του 2020 στοίχιζε 188 ευρώ τον τόνο και σήμερα 530 ευρώ τον τόνο. Δεν μπορεί κανένας παραγωγός να ανταποκριθεί και επίσης είναι και σε έλλειψη οι τροφές. Όπως πάει η κατάσταση το Πάσχα θα έχουμε επάρκεια σε αρνιά λόγω του ότι γίνονται πολλές σφαγές από παραγωγούς, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στα κόστη εκτροφής. Όμως λίγους μήνες μετά, έως το καλοκαίρι είναι βέβαιο πως θα έχουμε έλλειψεις και κάποιοι θα πουν το αρνί... αρνάκι. Πολλά αρνάκια που γεννήθηκαν όψιμα, από το Δεκέμβριο έως το Μάρτιο, χάθηκαν κι αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, είναι βέβαιο πως το καλοκαίρι πολύ λίγα θα είναι τα ντόπια αρνάκια, ενώ μέχρι το επόμενο φθινόπωρο το 70-80% των κοπαδιών στην Κρήτη, θα έχουν αφανιστεί. Όλο αυτό θα έχει τρομακτικές επιπτώσεις και σε άλλους κλάδους, που εξαρτώνται από εμάς και σε ένα σωρό άλλους επαγγελματίες. Οι δε καταναλωτές δε θα μπορούν να βρουν ντόπιο αρνί. Χρειάζεται λοιπόν σοβαρή ενίσχυση και άμεσα από την πολιτεία για να συνεχίσουμε να παράγουμε. Για να μείνουμε στο επάγγελμα, υπό τις σημερινές συνθήκες, θα πρέπει να πουλάμε το γάλα με 1,50 ευρώ και το κρέας με 10 ευρώ το κιλό».

Προβληματισμένοι με τα κόστη κυρίως είναι και οι παραγωγοί στον Αλμυρό Μαγνησίας με τον Κωνσταντίνο Τόπα, να δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι όντως είναι δύσκολη η κατάσταση, όμως δεν υπάρχουν προς το παρόν, επίσημα στοιχεία, για τις σφαγές στην περιοχή.

«Τέτοια εποχή κάθε χρόνο γίνονται αρκετές σφαγές μικρών ζώων, λόγω του Πάσχα των Καθολικών, αλλά και του Ορθόδοξου Πάσχα. Για κοπάδια δεν έχω ακούσει να γίνονται σφαγές, όμως σίγουρα είναι δύσκολη η κατάσταση λόγω των τιμών των ζωοτροφών. Πάντως οι τιμές παραγωγού στο αρνάκι λόγω έλλειψης θα είναι σε υψηλά επίπεδα το Πάσχα. Ήδη από τώρα οι τιμές είναι υψηλές και συγκεκριμένα για ζων βάρος έως 4 ευρώ ανά κιλό και για σφάγια στα 5,5 ευρώ το κιλό», δήλωσε από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Θρακών Αμνός, κ. Στέλιος Τσολακίδης.

Γεωργαντάς: Ξεκαθαρίζει ο τρόπος και ο χρόνος ενίσχυσης κτηνοτρόφων με 40 εκατ. ευρώ

Υπάρχει επάρκεια στην αγορά, ροή στον εφοδιασμό της με προϊόντα, δεν υπάρχει κίνδυνος επισιτιστικής επάρκειας, απλά για κάποια προϊόντα απαιτείται λίγος χρόνος για προσαρμογή της αγοράς στα νέα δεδομένα, τόνισε ο ΥπΑΑΤ Γιώργος Γεωργαντάς σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρόσθεσε ότι σε όλη την ΕΕ υπάρχει επάρκεια αγαθών. Ένα μικρό πρόβλημα εντοπίζεται στο ηλιέλαιο, το οποίο όμως τα ελληνικά νοικοκυριά το χρησιμοποιούν λίγο, αλλά και εκεί έχουν βρεθεί εναλλακτικές λύσεις, όπως και στις ζωοτροφές, αλλά και στο μαλακό σιτάρι και στο καλαμπόκι, με εισαγωγές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και από τη Νότιο Αμερική και τον Καναδά. Όπως πρόσθεσε και προς επιβεβαίωση όσων έγραψε ο ΑγροΤύπος μέσα στην εβδομάδα, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής ποσού άνω των 40 εκατ. ευρώ για στήριξη των κτηνοτρόφων, προκειμένου να εφοδιαστούν με ζωοτροφές.

Πηγή: Agrotypos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup