Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019 12:06

Γιορτη του Τρύγου και του Αμπελώνα στο Κτήμα Μπριντζίκη

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Την Κυριακή, 25 Αυγούστου 2019 και ώρα 21:00, το κτήμα Μπριντζίκη διοργανώνει γιορτή αφιερωμένη στον Τρύγο και τον Αμπελώνα. Θα τραγουδήσει, ο μοναδικός Πάνος Χατζηλαζαρίδης!

Πάνος Χατζηλαζαρίδης: solo κιθάρα-τραγούδι - Φιλικές συμμετοχές: Νάσια Χατζηλαζαρίδου, Άννα Κακολυρη.

Η είσοδος ειναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ και είστε ΟΛΟΙ προσκεκλημένοι! Στο Ktima Brintziki

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019 22:55

Σχετικά Άρθρα

  • 13η Γιορτή Τρύγου στην Ωλένη: Εκεί που η παράδοση πρωταγωνιστεί
    13η Γιορτή Τρύγου στην Ώλενα: Εκεί που η παράδοση πρωταγωνιστεί

    «Το κρασί» ενώνει όλες τις γενιές

    Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 13η Γιορτή Τρύγου στη δημοτική κοινότητα Ωλένης. Μια πολιτιστική και λαογραφική εκδήλωση -θεσμός για την Ώλενα που προάγει την λαϊκή μας παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου. Η Γιορτή Τρύγου, που φέτος είχε τίτλο «Το κρασί», διοργανώθηκε για άλλη μια χρονιά από τον δραστήριο Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο «Η Ωλένη» με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Πύργου.

    Κάτοικοι του χωριού ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συλλόγου που διοργάνωσε και φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα με δρώμενα χορούς και μουσική.

    Giorti Trugou 13 2

    Παρών και ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής, ο οποίος συνεχάρη την πρόεδρο του συλλόγου Αγγελική Δημητρακάκη και όλα τα μέλη για την σοβαρή, όπως τόνισε, αντιμετώπιση του παραδοσιακού στοιχείου. «Φαίνεται η σοβαρότητα που αντιμετωπίζει ο σύλλογος τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής από το στήσιμο όλης αυτής της διοργάνωσης, η οποία είναι εντυπωσιακή. Δείχνει, πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε την παράδοσή μας, τη διατήρησή της, την σύνδεσή της με τη νεολαία που είναι απαραίτητο στοιχείο για τις «ρίζες» μας. Χωρίς τις ρίζες μας δεν μπορούμε να έχουμε παρόν και να χτίσουμε το μέλλον» τόνισε.

    Giorti Trugou 12 2

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού ΠΔΕ Παναγιώτης Μπράμος, ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη και τόνισε στον σύντομο χαιρετισμό του: « Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που για άλλη μια χρονιά η ΠΔΕ στηρίζει την Γιορτή του Τρύγου, έναν θεσμό ο οποίος δεν έχει μόνο αναφορά στην αγροτική οικονομία αλλά και ισχυρά στοιχεία παράδοσης και λαογραφίας, και αυτό είναι το ζητούμενο. Καθώς οι καλλιέργειες εξελίσσονται και η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις ζωές όλων μας κάποιες παραδοσιακές τεχνικές χάνονται. Μέσα από τέτοιες δράσεις μπορούμε να καταγράψουμε όλα αυτά τα στοιχεία και τις τεχνικές και να τις παραδώσουμε στις επόμενες γενιές».

    Giorti Trugou 2 2

    Μιλώντας για την φετινή διοργάνωση στο ilialive.gr η πρόεδρος του συλλόγου Αγγελική Δημητρακάκη-ο οποίος συμπλήρωσε το 15ο έτος του-αναφέρθηκε στα μικρά παιδιά του χωριού που συμμετέχουν στις δράσεις, τονίζοντας πώς « όταν τα παιδιά θέλουν να συμμετέχουν είναι ελπιδοφόρο . Είναι μεγάλη μας χαρά να βλέπουμε να μεταλαμπαδεύεται η παράδοσή μας στη νέα γενιά».

    Η βραδιά έκλεισε με ζωντανή μουσική και με τους Γιώργο και Νικόλα Δαλιάνη στο τραγούδι και το κλαρίνο, τον Μανώλη Κόττορο στο βιολί και το τραγούδι, την Ελένη Παπαπροκοπίου στο λαούτο και το τραγούδι και τον Ανδρέα Νιάρχο στα κρουστά.
    Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μυρσίνης «Ο Δαφνης», ο Προοδευτικός Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος «Τερψις εν Ζαχάρω», ο Σύλλογος Φίλων Πολιτιστικού Ανδραβίδας και Πεδινής Ηλείας «Η Εστία» και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννη «Η Αστρίνια».

    Giorti Trugou 3 2

    Giorti Trugou 4 2

    Giorti Trugou 5 2

    Giorti Trugou 6 2

    Giorti Trugou 7 2

    Giorti Trugou 8 2

    Giorti Trugou 9 2

    Giorti Trugou 10 2

    Giorti Trugou 15 2

  • 10η Γιορτή Τρύγου: Στο επίκεντρο ο "μαύρος χρυσός" της σταφίδας
    10η Γιορτή Τρύγου: Στο επίκεντρο ο

    Τον «μαύρο χρυσό» της Ελλάδας, την σταφίδα, τίμησαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής τα μέλη του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου «Η Ωλένη», στην διοργάνωση της 10ης Γιορτής Τρύγου, που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο, του δημοτικού σχολείου της Ώλενας. Πρόκειται για μια εκδήλωση που πλέον αποτελεί θεσμό για την περιοχή και που τυγχάνει της απόλυτης στήριξης όλων των κατοίκων.

    Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, ο κόσμος που παρευρέθηκε είχε τη δυνατότητα να γευτεί παραδοσιακά γλυκίσματα από σταφίδα, αλλά και άλλα εδέσματα, όπως επίσης και να παρακολουθήσει παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα των πολιτιστικών συλλόγων «Εν χορώ» από την Ζαχάρω, «Το γαϊτανάκι» από την Γαστούνη, «Η Έλισσα» από την Αμαλιάδα, αλλά και του διοργανωτή «Η Ωλένη».
    Ήταν μια πλούσια βραδιά με ομιλίες σχετικά με τον «θησαυρό» αυτό που παράγει ο τόπος μας, όπως επίσης και άλλα σχετικά δρώμενα.
    Η Αγγελική Δημητρακάκη, πρόεδρος του πολιτιστικού λαογραφικού συλλόγου, που διοργάνωσε την εκδήλωση, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η γιορτή είναι αφιερωμένη στην σταφίδα μας, στον μαύρο χρυσό. Στην περιοχή εδώ, όλα τα χωριά έχουν σταφίδα και γι’ αυτό θέλαμε να τιμήσουμε αυτό το προϊόν. Φυσικά προβάλλουμε και τα λαογραφικά μας αντικείμενα που ήδη αρχίζουν και χάνονται και στόχος του συλλόγου μας είναι να μπορέσει να διατηρήσει και αυτά τα λαογραφικά στοιχεία.».
    giorti trugou 1
    Για το μέλλον που έχει ως προϊόν η σταφίδα μίλησε ο πρόεδρος του συλλόγου Βιοκαλλιεργητών νομού Ηλείας και μέλος του Ομίλου Φίλων Σταφίδας, Ανδρέας Βαρώτσος ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «... έχουμε ξεκινήσει την λειτουργία του Ομίλου προκειμένου να αναδείξουμε την άξια της σταφίδας, κάνοντας παράλληλα προτάσεις για την αξιοποίηση της. Αφού υπάρχει αυτό το μοναδικό προϊόν θεωρούμε πως πρέπει να γίνει γνωστό στους έλληνες καταναλωτές αλλά και στο εξωτερικό. Μια από τις προτάσεις μας είναι να γίνει διαφήμιση της σταφίδας αλλά και να ενταχθεί στον κανονισμό υγείας. Μια άλλη πρωτοβουλία μας είναι η ίδρυση μουσείου για την σταφίδα...».
    giorti trugou 2
    giorti trugou 3
    giorti trugou 4
    giorti trugou 5
    giorti trugou 6
    giorti trugou 7
    giorti trugou 8
    giorti trugou 9
    giorti trugou 10
    giorti trugou 11
    giorti trugou 12
    giorti trugou 13
  • Απόψε η 10η γιορτή Τρύγου στην Ώλενα
    Απόψε η 10η γιορτή Τρύγου στην Ώλενα

    Ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος "η Ωλενη διοργανώνει σήμερα το απόγευμα τη 10η γιορτή τρύγου, έναν θεσμό πλέον για το χωριό, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, μια γιορτή - εκδήλωση που καθιερώθηκε αμέσως μετά την ίδρυση του συλλόγου και η οποία αγαπήθηκε από το κοινό και προετοιμάζουν κάθε χρόνο τα μέλη του συλλόγου με αγάπη και μεράκι.

    "Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί και να γνωρίσουμε το προϊόν που χαρακτηρίζει τον τόπο μας τη σταφίδα, την Ελληνική υπερτροφή που αποκαλούν "Μαύρο Χρυσό".

    Τον μικρό αυτό μαύρο θησαυρό, τον ευεργετικό για την υγεία μας, με τη γλυκιά γεύση τη βελούδινη υφή και το μεθυστικό άρωμα, που κουβαλά στις ρώγες του αιώνες ιστορίας" αναφέρει η ανακοίνωση του συλλόγου.

    Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες, δρώμενα, δωρεάν γλυκοσταφιδοκεράσματα…και άλλα γλυκά και αλμυρά εδέσματα,

    Ακόμα παραδοσιακούς χορούς της πατρίδας μας, από τους συλλόγους: Εν χορώ Ζαχάρως, Πολιτιστικό Σύλλογο Γαστούνης "Το γαιτανακι", Πολιτιστικό Σύλλογο Αμαλιάδας "Η Έλισσα", Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο ΄΄η Ωλένη΄΄

    Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019 ,8.30 μ.μ.στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου του χωριού
    ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

    Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος ΄΄η Ωλένη ΄΄
    Συνδιοργάνωση Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο