Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018 02:17

ΓΕΩΤΕΕ: Αίτημα για αλλαγή της εθνικής συμμέτοχης στην ευρωπαϊκή ποσόστωση αλιείας τόνου

Γράφτηκε από τον
Ad Slot
Με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, το Επιμελητήριο ζητά την αλλαγή της εθνικής συμμετοχής στην ευρωπαϊκή ποσόστωση αλιείας τόνου, επισημαίνοντας το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό της ελληνικής συμμετοχής στην ποσόστωση αυτή.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
εν όψει της υποβολής των νέων αιτήσεων για την χορήγηση άδειας αλίευσης του ερυθρού τόνου (Thunnus thynnus) για το έτος 2019, σύμφωνα με την αρ. 5632/104626/2015 (ΦΕΚ Β 2151/2015) Απόφαση Υπουργού και την τροποποίησή της (ΦΕΚ Β 3214/2017), περί «Όρων και προϋποθέσεων άσκησης αλιείας άκρως μεταναστατευτικών ειδών τόνου ερυθρού (Thunnus thynnus) μακρύπτερου τόννου (Thunnus alalunga) και ξιφία (Xiphias gladius)», θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

O ερυθρός τόνος (Thunnus thynnus-BFT) είναι άκρως μεταναστευτικό είδος που εξαιτίας της υπεραλίευσής του σε παγκόσμιο επίπεδο, υπόκειται σε πολυετές σχέδιο αποκατάστασης του πληθυσμού του υπό τη Διεθνή Επιτροπή Διατήρησης Τονοειδών Ατλαντικού και Παρακείμενων Θαλασσών (ΔΕΔΤΑ) -στις οποίες περιλαμβάνεται η Μεσόγειος. Συμβαλλόμενο μέρος της ΔΕΔΤΑ από το 1997 είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση- και κατ? επέκταση η Ελλάδα.

Η αλιεία, η εκτροφή και η εμπορία του ερυθρού τόνου διέπονται από τις διατάξεις Συστάσεων της ΔΕΔΤΑ, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στη νομοθεσία της Ένωσης. Επομένως, τα σκάφη που διαθέτουν ειδική άδεια αλίευσης τόνου, τα σκάφη που αλιεύουν ερυθρό τόνο ως παρεμπίπτον αλίευμα, οι μονάδες εκτροφής, καθώς οι έμποροι και λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς, πρέπει να τηρούν τα προβλεπόμενα στα πιο κάτω:

  • Εφαρμογή κανόνων Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, εγκύκλιος 9354.1/1/11/05-12-2011.
  • Μέτρα ελέγχου δραστηριοτήτων αλιείας μεγάλων μεταναστευτικών ψαριών, Καν. (ΕΚ) 1936/2001.
  • Πολυετές σχέδιο αποκατάστασης του πληθυσμού τόνου Ανατολικού Ατλαντικού, Καν. (ΕΚ) 302/2009, που τροποποιήθηκε από τον Καν. (ΕΚ) 500/2012, και εγκύκλιοι με αριθ. 9353.7/92/11/23-06-2011 (σε συνδυασμό με την 9134.6/03/2012/27-4-2012) και με αριθ. 9353.7/18/12/2-2-2012 για αγκιστρωτά εργαλεία.
  • Πρόγραμμα τεκμηρίωσης αλιευμάτων, Καν. (ΕΚ) 640/2010 και εγκύκλιος με αριθ. 57/2011. Έχουν εκδοθεί λεπτομέρειες εφαρμογής για το 2013 με το έγγραφο 202/23318/22-2-2013.
  • Χρήση αναγνωριστικών ετικετών επισήμανσης που προσαρτώνται στην ουρά κάθε ατόμου σε όλα τα αλιεύματα τόνου που αλιεύονται με αγκιστρωτά εργαλεία από σκάφη με ειδική άδεια αλίευσης. Λεπτομέρειες εφαρμογής αναφέρονται στη σχετική εγκύκλιο (9350.1/2/12/2-2-2012), στα παραρτήματα αυτής, καθώς και σε συμπληρωματικές διευκρινίσεις για τις υποχρεώσεις και ενέργειες των εμπλεκόμενων.
  • Η αρ. 5632/104626/2015 (ΦΕΚ Β 2151/2015) Απόφαση Υπουργού και την τροποποίησή της (ΦΕΚ Β 3214/2017), περί «Όρων και προϋποθέσεων άσκησης αλιείας άκρως μεταναστατευτικών ειδών τόνου ερυθρού (Thunnus thynnus) μακρύπτερου τόννου (Thunnus alalunga) και ξιφία (Xiphias gladius)».

Το 1998, στο Vigo της Ισπανίας, η Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση του Τόνου του Ατλαντικού (ICCAT), επέβαλε τις ποσοστώσεις στην αλιεία και εμπορία του τόνου με βάση τα ιστορικά δικαιώματα των κρατών, λόγω του ότι το είδος έβαινε προς εξαφάνιση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από τότε και κάθε χρόνο, καθορίζει με την σειρά της «τα ποσοστιαία μερίδια των κρατών μελών». Και κάπως έτσι βρέθηκαν οι Έλληνες να ψαρεύουν μόνο το 1,7% της ποσότητας που δίνεται στην Ε.Ε.. Ποσοστό, μάλλον, εξευτελιστικό, αν λάβουμε υπ" όψιν μας ότι μέχρι το 1998 η Ελλάδα ήταν η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη σε εξαγωγές τόνου και τα έσοδά της, μόνο για τις εξαγωγές προς την Ιαπωνία, ξεπερνούσαν τα 10 εκατομμύρια δολάρια. Και όλα αυτά ενώ οι Ιταλοί και οι Ισπανοί διατηρούν το δικαίωμα να ψαρεύουν 3.000 τόνους.

Πιθανά το χαμηλό ποσοστό της ελληνικής συμμετοχής να οφείλεται σε τυχόν τότε λάθος χειρισμούς από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας, μπορεί να οφείλεται σε κακή διαπραγμάτευση ή ακόμη και απουσία της ελληνικής εκπροσώπησης ή οτιδήποτε άλλο. Παρ? όλα αυτά, θα πρέπει από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης να επανεξεταστεί το θέμα της αλιείας του ερυθρού τόνου στην Ελλάδα, ενός αλιεύματος εξαιρετικά προσοδοφόρου κυρίως από τις εξαγωγές μας στην Ιαπωνία, όπου καταναλώνεται ωμός ως σούσι και η τιμή του κιλού μπορεί να φτάσει και τα 1.000 ευρώ.

Με βάση όλα τα παραπάνω, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. προτείνει επαναδιαπραγμάτευση για την κατανομή των ποσοστών της συμμετοχής στην ευρωπαϊκή ποσόστωση, προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό της ελληνικής συμμετοχής με την ταυτόχρονη άρση του άνισου ποσοστού συμμετοχής.

Ευελπιστώντας στην αποδοχή της ως άνω πρότασής μας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε σχετική παραπέρα πληροφορία και διευκρίνιση.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018 02:17

Σχετικά Άρθρα

  • Χιλιάδες κονσέρβες τόνου μολυσμένες με υδράργυρο - Τι ισχύει για την Ελλάδα
    Χιλιάδες κονσέρβες τόνου μολυσμένες με υδράργυρο - Τι ισχύει για την Ελλάδα

    Ανησυχία και στην Ελλάδα για το «σκάνδαλο» με τις μολυσμένες με υδράργυρο κονσέρβες με τόνο.

    Έντονη ανησυχία προκαλούν τα ευρήματα των περιβαλλοντικών οργανώσεων Bloom και Foodwatch σε κονσέρβες τόνου στην Ευρώπη. Οι οργανώσεις κατήγγειλαν πως το 100% του δείγματος από 5 ευρωπαϊκές χώρες ήταν μολυσμένο με υδράργυρο.

    Η έρευνα μάλιστα ανέφερε ότι σε πάνω από τις μισές κονσέρβες, η περιεκτικότητα σε υδράργυρο ξεπερνούσε τα όρια που ισχύουν για άλλα είδη ψαριών, δηλαδή 0,3 mg/kg.

    Φυσικά τα ευρήματα αυτά προκάλεσαν ανησυχία και στο ελληνικό κοινό, καθώς οι κονσέρβες τόνου πωλούνται από πολλές εταιρείες στα σούπερ μάρκετ της χώρας.

    Ο ΕΦΕΤ εξέδωσε ανακοίνωση λίγες ώρες αφότου η είδηση έκανε τον γύρο των ελληνικών και διεθνών Μέσων, τονίζοντας πως στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια στους ελέγχους που έγιναν, για βαρέα μέταλλα σε νωπά ή κατεψυγμένα αλιεύματα και κονσέρβες αλιευμάτων, «τα δείγματα βρέθηκαν συμμορφούμενα».

    Παρατίθενται μάλιστα και τα αποτελέσματα της τελευταίας πενταετίας που αφορούν σε ανίχνευση βαρέων μετάλλων σε αλιεύματα.

    Screenshot_2024-10-29_185602_67b6a_93364.webp

    Τι έδειξε η έρευνα για τους τόνους σε κονσέρβα

    Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Bloom και Foodwatch, ύστερα από σχετική έρευνα που πραγματοποίησαν, ανέφεραν ότι ο τόνος σε κονσέρβα είναι σε μεγάλο βαθμό μολυσμένος με υδράργυρο και ζήτησαν από τα μεγάλα σούπερ-μάρκετ και τις δημόσιες αρχές να «λάβουν επειγόντως μέτρα», μεταξύ των οποίων να προχωρήσουν σε μείωση των επιτρεπόμενων ορίων.

    «Η Bloom επέλεξε στην τύχη 148 κουτιά κονσέρβας σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία), τα οποία ελέγχθηκαν από ένα ανεξάρτητο εργαστήριο: 100% των κονσερβών βρέθηκαν μολυσμένες με υδράργυρο», αποκαλύπτει η έρευνα που διεξήχθη από τη ΜΚΟ Bloom.

    Η εν λόγω ένωση για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος αναφέρει πως, σε πάνω από ένα κουτί κονσέρβας στα δύο, η περιεκτικότητα σε υδράργυρο υπερβαίνει το ανώτατο όριο που έχει καθορισθεί για άλλα είδη ψαριών, δηλαδή 0,3 mg/kg.

    «Οι μέγιστες περιεκτικότητες σε υδράργυρο του τόνου, που ισχύουν σήμερα στην Ευρώπη, έχουν καθορισθεί με βάση τα διαπιστωμένα ποσοστά μόλυνσης του τόνου και όχι σε συνάρτηση με τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ο υδράργυρος για την ανθρώπινη υγεία, ώστε να εξασφαλίζεται η πώληση του 95% των τόνων», αναφέρεται στην έρευνα.

    Έτσι η μέγιστη περιεκτικότητα καθορίσθηκε στο 1 mg/kg στο «βάρος του φρέσκου» τόνου και όχι στο τελικό προϊόν, μέσα στην κονσέρβα.

    «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στον τόνο, που είναι ένα είδος από τα πιο μολυσμένα, αποδίδεται μέγιστη ανοχή στον υδράργυρο τρεις φορές υψηλότερη από αυτή των λιγότερο μολυσμένων ειδών».

    Σύμφωνα με τις δύο μκο, «κανένας υγειονομικός λόγος δεν δικαιολογεί αυτή την απόκλιση: ο υδράργυρος δεν είναι λιγότερο τοξικός αν καταποθεί μέσω του τόνου, μόνο η συγκέντρωση του υδραργύρου στο τρόφιμο μετράει».

    Ο υδράργυρος, ο οποίος είναι παρών κυρίως μέσα στις ατμοσφαιρικές εναποθέσεις που προέρχονται από τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα, έχει ταξινομηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μεταξύ των δέκα πιο ανησυχητικών για τη δημόσια υγεία ουσιών.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Πανώλη αιγοπροβάτων: Αίτημα του ΓΕΩΤΕΕ για ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων
    Πανώλη αιγοπροβάτων: Αίτημα του ΓΕΩΤΕΕ για ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων

    Αποζημιώσεις κοντά στην εμπορική τους αξία και σε σύντομο χρόνο για τα ζώα που θανατώνονται λόγω της πανώλης των αιγοπροβάτων ζητούν οι γεωτεχνικοί

    Την ενίσχυση της δημόσιας κτηνιατρικής και την εδραίωση μιας ανεξάρτητης επαγγελματικής σχέσης μεταξύ κτηνοτρόφων και ιδιωτών κτηνιάτρων, ζητά το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) με αφορμή την εξάπλωση στη χώρα της πανώλης των αιγοπροβάτων.

    «Η υγεία του ζωικού κεφαλαίου, ο έλεγχος των εμπόρων, η ευρωστία της κτηνοτροφικής παραγωγής και η επισιτιστική βιομηχανία και η ασφάλεια δεν μπορεί να βασιστεί ούτε στο φιλότιμο των κτηνιάτρων των δημόσιων υπηρεσιών ούτε στον εθελοντισμό των ιδιωτών, δεν μπορεί να γίνει χωρίς θεσμοθετημένα όρια, μπορεί να γίνεται με αναλώσιμους, μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου, επιστήμονες, ούτε με επιδοτούμενους ιδιώτες», επισημαίνει το ΓΕΩΤΕΕ.

    Όπως επισημαίνει το ΓΕΩΤΕΕ, το ΥπΑΑΤ πρέπει άμεσα να ενεργοποιήσει κρατικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να βρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου και τα ζώα που θανατώνονται να αποζημιώνονται κοντά στην εμπορική τους αξία και σε σύντομο χρόνο: «Μόνο έτσι θα προληφθεί μια ραγδαία και μοιραία εγκατάλειψη του κτηνοτροφικού επαγγέλματος».

    Να προληφθεί μια ραγδαία και μοιραία εγκατάλειψη του κτηνοτροφικού επαγγέλματος

    «Η οικονομική πίεση που θα νοιώσουν οι κτηνοτρόφοι στο επόμενο διάστημα (έλλειψη εισοδήματος, ανεξάρτητη δάνεια κ.λπ.) θα πρέπει να εκτονωθεί από το κράτος μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών αποζημιώσεων και την άμεση βοήθεια για τις ανάγκες απολύμανσης και αντικατάστασης των κοπαδιών, ενίοτε και των σταβλικών εγκαταστάσεων», σημειώνει.

    Υποστελέχωση

    «Η πολιτεία, με την τραγική αφορμή της εμφάνισης της ΠΜΜ στην Ελλάδα, θα πρέπει να κατανοήσει πως οφείλει να υποστηρίξει ενεργό σύστημα αποτελεσματικής προστασίας του ζωικού κεφαλαίου και, κατ’ επέκταση, επισιτιστική ασφάλεια της χώρας μας. Ένα σύστημα που βασίζεται στις διεθνείς στρατηγικές για τη νόσο, όπως αυτές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας των Ζώων (WOAH/ΟΙΕ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων (FAO), ενώ θα λαμβάνει ταυτόχρονα υπόψη τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, όπου η γειτνίαση της με βαλκανικές χώρες και η Τουρκία αυξάνει τα επίπεδα κινδύνου για τη μετάδοση νοσημάτων από την οποία η χώρα ήταν απαλλαγμένη», τονίζεται.

    Το ΓΕΩΤΕΕ σημειώνει ότι, η προσέγγιση που ακολούθησε η πολιτεία τα προηγούμενα χρόνια, με δογματικά μνημονικά κριτήρια και άκριτη αντιγραφή των συστημάτων της «υγειονομικά ασφαλούς» δυτικής Ευρώπης, οδήγησε σε υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, περιορισμό των κτηνιατρικών υποδομών, πολυδιάσπαση των κτηνιατρικών αρμοδιοτήτων. Η έλλειψη κτηνιατρικού προσωπικού επισημαίνεται σταθερά από το 2006 σε κάθε επιθεώρηση από πιο ασφαλείς Φορείς (FVO, DG-SANCO), αποτελεί δε σοβαρή μη συμμόρφωση έναντι της ενωσιακής νομοθεσίας, μιας και η χώρα έχει παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2007 και έχει καταδικαστεί 2009.

    Τα Κτηνιατρικά Εργαστήρια

    Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ο νέος Κανονισμός για την υγεία των ζώων [ΕΕ 2016/429 «Νόμος για την Υγεία των Ζώων» καθορίζει πως είναι ευθύνη του κάθε κράτους μέλους να διασφαλίζει ότι:

    • η αρμόδια αρχή διαθέτει επαρκώς καταρτισμένους κτηνίατρους εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, εργαστήρια, χρηματοδοτικούς πόρους και αποτελεσματική οργάνωση που να καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας του κράτους μέλους,
    • ενθαρρύνονται οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων και τους κατ’ επάγγελμα ασχολούμενοι με τα ζώα να αποκτούν, να διατηρούν και να αναπτύσσουν επαρκείς γνώσεις σχετικά με την υγεία των ζώων.

    Ειδικά για τα Κτηνιατρικά Εργαστήρια, που αυτή τη στιγμή αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση της νόσου, όπως επισημαίνει το ΓΕΩΤΕΕ, πρέπει να επισημανθεί το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους τόσο σε εξετάσεις ρουτίνας για τον έλεγχο των νοσημάτων υποχρεωτικών δηλώσεων του ζωικού κεφαλαίου και της ασφάλειας των τροφίμων αλλά και η ετοιμότητά τους για την υποστήριξη εκτάκτων αναγκών (σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, γρίπη πτηνών, πανώλη).

    «Το δίκτυο των Κτηνιατρικών Εργαστηρίων του ΥπΑΑΤ πρέπει να ενισχυθεί και να διευρυνθεί (σε χωρικό επίπεδο, σε μεθόδους, σε εργαστήρια αναφοράς)», επισημαίνεται.

    Εκρίζωση της πανώλης αιγοπροβάτων μέχρι το 2030

    Το ΓΕΩΤΕΕ σημειώνει πως όλοι οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί τονίζουν πως η ΠΜΜ μπορεί να εκριζωθεί διεθνώς μέχρι το 2030. Το εγχείρημα αυτό όμως προϋποθέτει την ενδυνάμωση των Εθνικών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο και την έκκριση της ΠΜ, καθώς παράλληλα η ενίσχυσή τους μάχη και άλλων ασθενειών, εξωτικών και μη (π.χ. αφθώδης πυρετός, βρουκέλλωση των αιγοπροβάτων, φυματίωση, αφρικανική πανώλη των χοίρων κ.α.). Γενικά, η εκρίζωση της ΠΜΜ αποκτά ιδιαίτερη αξία γιατί, καταπολεμώντας τη νόσο, καταπολεμάται ταυτόχρονα η φτώχεια στις αγροτικές περιοχές, διασφαλίζεται η βιομηχανία τροφίμων και η διατροφή υψηλής βιολογικής αξίας και δυναμώνει η ανθεκτικότητα της κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας.

    Πηγή: In.gr

  • ΓΕΩΤΕΕ: Αίτημα για παράταση υποβολής φακέλων για τα σχέδια βελτίωσης
    ΓΕΩΤΕΕ: Αίτημα για παράταση υποβολής φακέλων για τα σχέδια βελτίωσης

    Εξαιρετικά προβληματική η τήρηση των προθεσμιών, λένε οι γεωπόνοι μελετητές

    Την παράταση κατά έξι μήνες της χρονικής προθεσμίας υποβολής φακέλων υποψηφιότητας στη Δράση 4.1.5 «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» (Σχέδια Βελτίωσης), ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή υποστήριξη της Δράσης και η αυξημένη απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη το ΓΕΩΤΕΕ.

    Πιο συγκεκριμένα, το ΓΕΩΤΕΕ στην επιστολή του αναφέρει, ότι έχει γίνει αποδέκτης αιτημάτων από πολλούς γεωπόνους μελετητές-μέλη, για χορήγηση παράτασης στην προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για ένταξη στα σχέδια βελτίωσης, η οποία λήγει στις 15/1/2024.

    Παρατηρείται καθυστέρηση στην έκδοση απαιτούμενων δικαιολογητικών

    Όπως επισημαίνει το Επιμελητήριο, υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι που καθιστούν εξαιρετικά προβληματική την τήρηση της παραπάνω προθεσμίας. «Ο βασικότερος είναι η δυσλειτουργία, λόγω των πρόσφατων φυσικών καταστροφών, που παρουσιάζουν οι δημόσιες υπηρεσίες σε πολλές περιοχές της χώρας, αιτία που προκαλεί καθυστέρηση στην έκδοση πολλών απαιτούμενων δικαιολογητικών και δεν επιτρέπει την έγκαιρη, εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας, κατάθεση ολοκληρωμένων φακέλων υποψηφιότητας από πλευράς των ενδιαφερόμενων αγροτών», σημειώνει.

    Χρονοβόρες διαδικασίες

    Επιπρόσθετοι λόγοι που επιβάλλουν τη χορήγηση παράτασης στην εν λόγω δράση είναι, όπως τονίζει το Επιμελητήριο, ότι οι διαδικασίες που αφορούν την αδειοδότηση των κτιριακών εγκαταστάσεων (αρχιτεκτονικά σχέδια, θεωρήσεις από τις ΔΑΟΚ κ.α.) είναι χρονοβόρες, ενώ παρουσιάζει δυσκολίες και η σύναψη των απαιτούμενων συμβολαιογραφικών μισθωτηρίων συμβολαίων, λόγω φόρτου εργασίας των συμβολαιογράφων και των υποθηκοφυλακείων και, επιπλέον, «την αμέσως προηγούμενη περίοδο είχαμε τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, οι οποίες επιβάρυναν περαιτέρω την ομαλή λειτουργία των κατά τόπους δημοσίων υπηρεσιών».

    Στα παραπάνω προβλήματα, το ΓΕΩΤΕΕ, προσθέτει και τον αυξημένο φόρτο εργασία των γεωτεχνικών μελετητών με το νέο σύστημα του ΟΣΔΕ και τα οικολογικά σχήματα, τα προγράμματα των οποίων βρίσκονται επίσης σε πλήρη εξέλιξη.

    Πηγή: In.gr

  • Η διατροφική επάρκεια της Ελλάδας σε μαλακό σιτάρι
    Η διατροφική επάρκεια της Ελλάδας σε μαλακό σιτάρι

    Άρθρο του Αθανάσιου Πετρόπουλου, Προέδρου ΓΕΩΤ.Ε.Ε. / Παραρτήματος Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας

    Η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία έφερε στο προσκήνιο, μαζί με την ενεργειακή κρίση και ζητήματα που αφορούν στη διατροφική επάρκεια της Ευρώπης.

    Το σιτάρι, είναι το βασικό προϊόν διατροφής στο βόρειο ημισφαίριο. Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας προς την Ε.Ε. αυξήθηκαν από 682 χιλιάδες τόνους το 2010 σε 15,9 εκατομμύρια τόνους το 2019, ενώ αντίστοιχα οι εξαγωγές για το καλαμπόκι που χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή, από 533 χιλιάδες τόνους σε 14,3 εκατομμύρια τόνους. Η Ευρώπη βιώνει τη διατροφική απειλή του πολέμου.

    Οι ετήσιες ανάγκες της χώρας είναι 900 χιλιάδες τόνοι μαλακού σίτου. Η εγχώρια παραγωγή καλύπτει μόλις το 10%, ενώ από τις εμπόλεμες χώρες, εισάγουμε περίπου το 40% των αναγκών μας.

    Υπό αυτές τις συνθήκες προκύπτει η ανάγκη επανεξέτασης της διατροφικής μας επάρκειας.

    Στη χώρα μας, αμέσως μετά τη λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, από τους γεωπόνους των γεωργικών εφαρμογών σχεδιάστηκε ο χάρτης των εγχώριων καλλιεργειών για την αποφυγή επισιτιστικής κρίσης. Και τα κατάφεραν. Η Ελλάδα πέτυχε μέσα σε μια δεκαετία να καλύψει με τη δική της παραγωγή τη διατροφή του πληθυσμού της.

    Έκτοτε, σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον όπου τα γεωργικά προϊόντα διακινούνται ελεύθερα σύμφωνα με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, οι συνθήκες άλλαξαν. Η καλλιέργεια του σίτου δεν προσέφερε μεγάλα περιθώρια κέρδους στους αγρότες, την εγκατέλειψαν. Οι αλευροβιομηχανίες μπορούσαν να εισάγουν πολύ πιο φτηνό αλεύρι από τρίτες χώρες, το έκαναν. Οι καλλιεργητές έστρεψαν το ενδιαφέρον τους σε νέες οικονομικά πιο ελκυστικές καλλιέργειες.

    Η 24η Φεβρουαρίου, άλλαξε τον τρόπο σκέψης της Ευρώπης. Στην Ε.Ε. ωριμάζει η ιδέα για κοινή άμυνα, κοινή εξωτερική πολιτική.

    Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η μόνη κοινή πολιτική που εφαρμόζεται στην Ε.Ε. είναι η ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική). Υπό τις παρούσες συνθήκες οφείλει και αυτή να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Πρόσφατα αποφασίστηκε οι καλλιέργειες των σιτηρών να επιδοτηθούν και να ενταχθούν στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Εάν πραγματικά θέλουμε να ενισχύσουμε την καλλιέργεια θα πρέπει να προβλεφθεί και η κάλυψη μέρους του κόστους παραγωγής.

    Τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα που εφαρμόζονται από την ΚΑΠ, προβλέπουν την υποχρεωτική δέσμευση εκτάσεων για αγρανάπαυση. Θα ήταν χρήσιμο οι εκτάσεις αυτές να αποδεσμευτούν ώστε να καλλιεργηθούν με σιτηρά.

    Την τελευταία δεκαετία ζούμε σε ένα περιβάλλον κρίσεων. Η πρόσφατη υγειονομική κρίση με προβλήματα στις μεταφορές και στην εφοδιαστική αλυσίδα, εξάντλησε τα αποθέματα τροφίμων.

    Ακόμα και αν αύριο τελείωνε ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι καταστροφές που αφήνει, θα δυσκολέψουν πάρα πολύ τις ανοιξιάτικες σπορές. Υπολογίζεται ότι δεν θα παραχθούν για το 2022 τουλάχιστον 10 εκατομμύρια τόνοι σίτου.

    Ο πόλεμος ανέδειξε το αυτονόητο. Οφείλουμε ως χώρα να υποστηρίζουμε τις καλλιέργειες που συμβάλλουν στη διατροφική μας αυτάρκεια και να παρακολουθούμε μεθοδικά τα αποθέματα τροφίμων.

    Ο Λένιν παραμονές της Οκτωβριανής επανάστασης σημείωνε «χτες ήταν νωρίς, αύριο θα είναι αργά». Και για μας, προκειμένου να προλάβουμε την επερχόμενη επισιτιστική κρίση, Τώρα είναι η ώρα.

  • ΓΕΩΤΕΕ και ανεξέλεγκτη βόσκηση
    ΓΕΩΤΕΕ και ανεξέλεγκτη βόσκηση

    Ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. εξέθεσε τις θέσεις του Επιμελητηρίου για την ανεξέλεγκτη βόσκηση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής

    Τις θέσεις του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου για το μεγάλο ζήτημα της ανεξέλεγκτης βόσκησης, έθεσε υπόψη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κ. Σπυρίδων Μάμαλης.

    Η συνεδρίαση της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου 2022, στην Αίθουσα της Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής.

    Την επιτροπή ενημέρωσαν: ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Μαυρουδής (Μάκης) Βορίδης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γεώργιος Αμυράς, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Συμεών Κεδίκογλου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνος- Ευάγγελος Αραβώσης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.), κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος , ενώ παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.), ο κ. Δημήτρης Μελάς, στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από το γραφείο του κ. Γιώργου Γεωργαντά και 48 εκπρόσωποι φορέων που σχετίζονται με το ζήτημα αυτό.

    Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κ. Σπ. Μάμαλης αφού τόνισε τη σπουδαιότητα, προέβη σε σειρά επισημάνσεων που αφορούσαν:

    • στην αναγκαιότητα άμεσης ολοκλήρωσης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, που θα δώσουν τη δυνατότητα να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι βοσκότοποι και ποια είναι η βοσκοϊκανότητα, ώστε να προγραμματίσουμε την εκτακτική και σταυλισμένη κτηνοτροφία, καθώς και της έκδοσης αντίστοιχης Κ.Υ.Α., που να διασφαλίζει την παρακολούθηση της εφαρμογής αυτών των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.
    • στην αναγκαιότητα διαχωρισμού των εννοιών «βοσκήσιμες γαίες» και «επιλέξιμες βοσκήσιμες γαίες», ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν οι υπόλοιπες βοσκήσιμες γαίες.
    • στην αναγκαιότητα να γίνουν έργα στους βοσκοτόπους, με στόχο τη βελτίωσή τους και τη μεγαλύτερη παραγωγικότητά τους.
    • στην αναγκαιότητα να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα μη δεσποζόμενα ζώα και για τη βιοποικιλότητα.
    • στην αναγκαιότητα εφαρμογής του νόμου για τα ενώτια σε όλα τα ζώα, ιδίως τα παραγωγικά, αφού είναι μία υποχρέωση του παραγωγού και δεν επαφίεται στην επιλογή του να τα εφαρμόσει ή όχι στα ζώα του, αλλά και της εντατικοποίησης των ελέγχων επ’ αυτού.

    Τέλος αναφέρθηκε στην πολυνομία που υπάρχει και που αφορά στην επιβολή και τη διαχείριση των διοικητικών προστίμων, η οποία δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα και δυσχεραίνει την κατάσταση.

    Ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. αφού τόνισε τη δυνατότητα και τη διάθεση του Επιμελητηρίου να συμβάλλει στην προσπάθεια λύσης του προβλήματος ανεξέλεγκτης βόσκησης, πρότεινε τα ακόλουθα:

    • Να αξιοποιηθεί ή δασική υπηρεσία, ιδίως τώρα που έχει ενοποιηθεί υπό τη Γενική Γραμματεία Δασών, με αντίστοιχη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων αλλά και του προσωπικού της, ώστε να ασκήσει την επιτήρηση και τον έλεγχο των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, και να επιβάλλει τα αντίστοιχα κλιμακούμενα πρόστιμα, καθώς γνωρίζει και τις δασικές εκτάσεις αλλά και τις βοσκήσιμες γαίες. Αυτό είναι ιδιαίτερα αναγκαίο κυρίως στις περιοχές των νησιωτικών δήμων, αλλά και γενικότερα, αφού οι Δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα παραπάνω, λόγω έλλειψης προσωπικού και υποδομών, αλλά και σχέσεων με την τοπική κοινωνία.
    • Να γίνει επιτροπή για την κωδικοποίηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου
    • Να συγκροτηθεί διυπουργική ομάδα εργασίας με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων, που μαζί με τους εμπλεκόμενους, θα εργαστούν για τη διαμόρφωση ενός ξεκάθαρου νομικού πλαισίου, που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες των κρατικών αρχών και θα επιβάλλει κυρώσεις, που θα συνδέονται με το σύστημα των προηγούμενων επιδοτήσεων.
    • Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας θα συμβάλλει σε κάθε δημιουργική προσπάθεια.

    Από το

    ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κυλλήνη: Καμάρι για την οικογένεια Χατζήπαπα η αλίευση τόνου βάρους 400 κιλών
    Κυλλήνη: Καμάρι για την οικογένεια Χατζήπαπα η αλίευση τόνου βάρους 400 κιλών

    Ένα από τα μεγαλύτερα ψάρια του είδους, έναν τεράστιο τόνο αλίευσε η ομάδα του Κωνσταντίνου Χατζήπαπα από την Κυλλήνη. Η εικόνα του συγκεκριμένου ψαριού που άγγιξε σε βάρος τα 400 κιλά, κάνει από χθες το γύρο της Ελλάδας, όταν μεταδόθηκε από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ σε ζωντανή σύνδεση με ιχθυοπωλείο στην Αθήνα.

    Το απόγευμα της Κυριακής η τράτα του Κωνσταντίνου Χατζήπαπα, ανιψιού του γνωστού καπετάν Αρίστου Χατζήπαπα, επέστρεψε στην βάση του στο λιμάνι της Κυλλήνης, με το τεράστιο ψάρι. Ο Κωνσταντίνος και ο καπετάν Αρίστος πόζαραν με καμάρι δίπλα στο αλιεύμα τους.

    Το ψάρι αλιεύθηκε στα ανοιχτά της Κυλλήνης στο Ιόνιο, περίπου ανάμεσα στην Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά.

    Ο τεράστιος αυτός τόνος σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν και στο ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ από κεντρικό ιχθυοπωλείο της Αθήνας θα προωθηθεί σε αγορές της Ευρώπης.

    Στην Ιαπωνία θα ήταν λαχταριστός μεζές όπως ειπώθηκε αλλά το μεγάλο κόστος μεταφοράς είναι απαγορευτικό για την προώθηση του σε εκείνη την αγορά.

    Τόνος ανάλογου βάρους είχε αλιευθεί στα ανοιχτά της Νέας Ζηλανδίας το 2017 και τότε είχε αναφερθεί πως το κέρδος για τους αλιείς είναι αρκετά μεγάλο ανάλογο του βάρους του ψαριού.

    Το “παγκόσμιο ρεκόρ” βαρύτερου αλιευμένου τόνου, ανήκει σε έναν Καναδό ψαρά από το 1979 οπότε και κατάφερε να βγάλει από τη θάλασσα τόνο βάρους 678 κιλών, σύμφωνα με τον κατάλογο των Ρεκόρ Γκίνες…

    Στην περίπτωση της Κυλλήνης, ο καπετάν Αρίστος Χατζήπαπας έδωσε συγχαρητήρια του στον ανιψιό του, που με τέτοιες ψαριές συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση.

    tonos2

    tonos3

  • Απίστευτο: Έπιασαν τόνο 390 κιλών και μήκους 3 μέτρων στο Ιόνιο Πέλαγος!
    Απίστευτο: Έπιασαν τόνο 390 κιλών και μήκους 3 μέτρων στο Ιόνιο Πέλαγος!

    Το μεγαλύτερο ψάρι που έχει αλιευτεί την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα, πιάστηκε στο Ιόνιο πέλαγος.

    Πρόκειται για έναν τόνο βάρους 390 κιλών και μήκους περίπου 3 μετρών.

    Όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ ιχθυέμπορας της αγοράς του Ρέντη το ψάρι θα διοχετευθεί στην ευρωπαϊκή αγορά.

    Όπως είπε παρόλο που η ζήτηση για τόνο από την Ασία είναι πάρα πολύ υψηλή, λόγω του κορωνοϊού είναι πολύ.

    Πηγή: Skai.gr

  • 1.000 άτομα με κηπευτικά χαμηλής κάλυψης κινδυνεύουν να μείνουν εκτός προγράμματος νέων
    1.000 άτομα με κηπευτικά χαμηλής κάλυψης κινδυνεύουν να μείνουν εκτός προγράμματος νέων

    Ζήτημα έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες, με τις αιτήσεις εκατοντάδων -λένε οι πληροφορίες- παραγωγών για το πρόγραμμα νέων.

    Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου περί τα 1.000 άτομα σε όλη τη χώρα (ενδεχομένως κάποια εξ αυτών ωθήθηκαν από μελετητές για να λάβουν περισσότερα μόρια, όπως έγινε στο παρελθόν με τα... σπανάκια), κινδυνεύουν να πεταχτούν εκτός του προγράμματος νέων, πριν καν αξιολογηθούν οι αιτήσεις τους. Αυτό θα συμβεί, εξηγούν στον ΑγροΤύπο έμπειροι γεωπόνοι, επειδή το ΥπΑΑΤ με εγκύκλιο που εξέδωσε πριν λίγες ημέρες επιχειρεί να εφαρμόσει ένα διαφορετικό τρόπο υπολογισμού των τυπικών αποδόσεων στις κηπευτικές καλλιέργειες, σε σχέση με αυτούς που είχαν ακολουθηθεί στις προσκλήσεις Νέων Αγροτών του Υπομέτρου 6.1 κατά την περίοδο του 2016 (Α’ κύκλος) κι αλλά και του 2018 (Β’ κύκλος), αφού αναφέρεται ότι οι κηπευτικές καλλιέργειες με μη προσπελάσιμα στέγαστρα (πολύ χαμηλής κάλυψης) θα εμπίπτουν στην τυπική απόδοση των κηπευτικών καλλιεργειών μεγάλης έκτασης σε αγρό ή μικρής έκτασης σε αγρό (υπαίθρια).

    Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Γιάννης Περουλάκης, γεωπόνος - μελετητής από τη Λάρισα, το πρόβλημα αφορά παραγωγούς καρπουζιού και πεπονιού με πολύ χαμηλή κάλυψη κυρίως, οι οποίοι με άλλα κριτήρια έκαναν τον φακελό τους για ένταξη στο πρόγραμμα νέων κι άλλα επιχειρεί τώρα να τους αξιολογήσει το ΥπΑΑΤ. Επίσης φαίνεται να αφορά αρκετούς παραγωγούς με μικρές εκτάσεις π.χ. σε νησιά.

    Με απλά λόγια κάποιοι έκαναν φάκελο για να ενταχτούν στο πρόγραμμα με κηπευτικά χαμηλής κάλυψης, περιμένοντας να αξιολογηθούν ως έχοντες καλλιέργεια θερμοκηπιακή, όπως έγινε το 2016 και το 2018, αλλά τώρα θα αξιολογηθούν σα να έχουν υπαίθρια καλλιέργεια, χάνοντας πολλά μόρια. Σημειωτέον ότι το ΥπΑΑΤ έχει εξαγγείλει φέτος πως θα κάνει ακόμα και επιτόπιους ελέγχους για το πρόγραμμα νέων, προκειμένου να διαπιστώσει την ορθότητα των δηλωθέντων, αλλά μένει αυτό να φανεί και στην πράξη.

    Από την πλευρά του ο Μενέλαος Γαρδικιώτης, γενικός γραμματέας του ΓΕΩΤΕΕ, αφού μας εξήγησε πως το θέμα αφορά τις καλλιέργειες πολύ χαμηλής (μικρά τολ) κάλυψης πεπονιού και καρπουζιού, σημείωσε την ανάγκη το ΥπΑΑΤ να δώσει λύση στο πρόβλημα με τον τρόπο που προτείνει το ΥπΑΑΤ, καθώς η εγκύκλιος πετάει εκτός προγράμματος και πραγματικούς παραγωγούς που έχουν κάνει έξοδα και για την καλλιέργεια, αλλά και για το πρόγραμμα...

    Η παρέμβαση του ΓΕΩΤΕΕ

    Παρέμβαση για τα προβλήματα στην εφαρμογή του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» έκανε στις 11 Φεβρουαρίου και το ΓΕΩΤΕΕ, αποστέλλοντας προτάσεις για την αντιμετώπισή τους καθώς και για την αποσυμφόρηση του φόρτου εργασιών στις Διευθύνσεις Γεωργίας, στο ΥπΑΑΤ.

    Όπως επισημαίνει το ΓΕΩΤΕΕ στην σχετική επιστολή του, την παρέμβαση του ΓΕΩΤΕΕ προκάλεσε η έκδοση της της με αριθμό 257/3-2-2022 Εγκυκλίου της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Π.Α.Α., με θέμα «Διοικητικός έλεγχος των αιτημάτων στήριξης προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» στο πλαίσιο της υπ’ αρ. 4704/11-11-2021 3ης Πρόσκλησης», το οποίο μετά από πολυάριθμες διαμαρτυρίες μελών του, απέστειλε σχετική επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Γ. Γεωργαντά.

    Το ΓΕΩΤΕΕ επισημαίνει πως με την παρούσα εγκύκλιο επιχειρείται η εφαρμογή διαφορετικού τρόπου υπολογισμού των τυπικών αποδόσεων στις κηπευτικές καλλιέργειες, σε σχέση με αυτούς που είχαν ακολουθηθεί στις προσκλήσεις Νέων Αγροτών του Υπομέτρου 6.1 κατά την περίοδο του 2016 (Α’ κύκλος) και αλλά και του 2018 (Β’ κύκλος), αφού αναφέρεται ότι οι κηπευτικές καλλιέργειες με μη προσπελάσιμα στέγαστρα θα εμπίπτουν στην τυπική απόδοση των κηπευτικών καλλιεργειών μεγάλης έκτασης σε αγρό ή μικρής έκτασης σε αγρό.

    Τονίζει ότι με τον τρόπο αυτό εγείρονται θέματα ισόνομης μεταχείρισης, καθώς πρόκειται για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού κατηγοριοποίησης των κηπευτικών καλλιεργειών και, εντέλει, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τυπικών τους αποδόσεων, εντός της ίδιας προγραμματικής περιόδου.

    Πέραν των παραπάνω, το Επιμελητήριο στην ίδια επιστολή επισημαίνει τον τεράστιο φόρτο εργασίας των μελών του που εργάζονται στις Διευθύνσεις Γεωργίας και ασχολούνται με τους διοικητικούς ελέγχους, αφού παράλληλα ασχολούνται με την ολοκλήρωση των πληρωμών των Νέων Γεωργών του Α’ Κύκλου (2η δόση), με αιτήματα πληρωμών του Υπομέτρου 4.1 τα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός σύντομου χρονικού διαστήματος και με τις αξιολογήσεις του 3ου κύκλου του Υπομέτρου 6.1 Νέων Γεωργών. Σε όλα τα παραπάνω προστίθενται επιπλέον και οι επιτόπιες επισκέψεις για τον έλεγχο των κηπευτικών καλλιεργειών.

    Για την αποφόρτιση των Διευθύνσεων Γεωργίας και ταυτόχρονα την τάχιστη πληρωμή των ωφελουμένων από τα μέτρα του Π.Α.Α.. το ΓΕΩΤΕΕ προτείνει να εξεταστεί το ενδεχόμενο της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών (όπως π.χ. είναι η τηλεπισκόπηση), οι οποίες μάλιστα επιτρέπουν και έλεγχο σε παρελθόντα χρόνο, κάτι που δεν είναι εφικτό με την επιτόπια επίσκεψη.

    Πηγή: Agrotypos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς