Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022 09:10

Έναρξη κυνηγετικής περιόδου στην Ηλεία: Συστάσεις για άσκηση νόμιμης θήρας

Γράφτηκε από τον

Με αφορμή την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, το μέλος του ΔΣ της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου Άλκης Κωσταντόπουλος σε δηλώσεις του στο ilialive.gr αφού ευχήθηκε σε όλους τους κυνηγούς υγεία και δύναμη, συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή κατά την άσκηση της αγαπημένης τους δραστηριότητας προκειμένου με ασφάλεια και τηρώντας πιστά τους κανόνες της νόμιμης θήρας να βρεθούν και πάλι στην φύση. «Φτάσαμε στην έναρξη και της νέας κυνηγετικής περιόδου και εύχομαι όλοι να είμαστε υγιείς και δυνατοί για να μπορέσουμε να βγούμε με προσοχή και με ασφάλεια πάνω απ’ όλα, να ξανά χαρούμε τη φύση, τα βουνά και τα δάση μας και να βρεθούμε κοντά στις παρέες μας και να κυνηγήσουμε μαζί με τα σκυλιά μας και να ασκήσουμε αυτή την πανάρχαια δραστηριότητα του ανθρώπου, που λέγεται κυνήγι.

Βέβαια τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν πολλές ανωμαλίες και σε ό,τι αφορά το θέμα των απαγορεύσεων λόγω Covid αλλά και λόγω μεγάλων φυσικών καταστροφών που έγιναν και στην περιοχή μας αλλά και σε διάφορες άλλες περιοχές, που μειώθηκαν κατά πολύ οι επιτρεπόμενες περιοχές για κυνήγι αλλά κυρίως το σημαντικότερο είναι η οικολογική καταστροφή που έγινε στις περιοχές αυτές.

Και γενικότερα σε ένα περιβάλλον, που η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει τους πάντες ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε όλο και περισσότερες δυσκολίες στο να ασκήσουμε την αγαπημένη μας αυτή δραστηριότητα.

Εκείνο που είναι σημαντικό είναι, ότι σε κάθε περίπτωση ο καθένας από μας θα πρέπει να έχει ως πρώτο μέλημα να τηρεί τους κανόνες ασφαλείας και όλους τους κανόνες που αφορούν στην νόμιμη άσκηση της θήρας».

DSC 0619 2

Επιπλέον ο κ. Κωνσταντόπουλος Θέλησε να σχολιάσει και να απαντήσει σε όλους όσοι ασκούν αρνητική κριτική στους κυνηγούς σημειώνοντας πως: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος κάποιος έστω από αμέλεια η άγνοια να βρεθεί κάποιος παράνομος και δεν υπάρχει κανένας λόγος να δίνονται τροφές για σχόλια και κατηγορίες από ανθρώπους που εχθρεύονται το κυνήγι, ότι οι κυνηγοί είναι παράνομοι, δεν τους ενδιαφέρει το περιβάλλον και ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να σκοτώνουν. Όχι, δεν είμαστε δολοφόνοι, είμαστε θηρευτές, είμαστε αυτό που από τη φύση του έχει ο άνθρωπος, να κυνηγά για την τροφή του και αυτό που ασκούμε το κάνουμε πάντα με γνώμονα την αειφορία του θηράματος. Γι’ αυτό το λόγο η ρυθμιστικές που βγαίνουν κάθε χρόνο, ορίζουν τα ανώτατα όρια κάρπωσης και γι’ αυτό το λόγο γίνονται μετρήσεις και ελέγχονται οι πληθυσμοί, όπου υπάρχει η δυνατότητα βοηθούνται είτε με εμπλουτισμό, είτε με βελτιώσεις βιοτόπων, είτε με ποτίστρες και με άλλους τρόπους έτσι ώστε να προστατέψουμε το θήραμα. Έχουμε κληρονομήσει από τους γονείς μας στο κυνήγι και πρέπει να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές των κυνηγών».

Αναφερόμενος επίσης στα θηράματα τόνισε ότι: «…σε ό,τι αφορά το τρυγόνι, μειώθηκε το όριο των συνολικά θηρευομένων τρυγονιών στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα μέσω της χρήσης της εφαρμογής που διαθέτουμε στους κυνηγούς να σταματήσει όταν θα φτάσουμε στο συγκεκριμένο ανώτατο όριο των 105.000 πουλιών στην Ελλάδα περίπου.
Άρα λοιπόν προσέχουμε και δεν είναι ο σκοπός μας να αφανίσουμε. Και το λέω κυρίως και για το ενδημικό μας θήραμα, ότι πρέπει να έχουμε όλοι εμείς στο μυαλό μας που κυνηγάμε, είτε λαγό, είτε πέρδικα είτε αγριόχοιρό αν και εκεί είναι διαφορετική περίπτωση, ότι το ενδημικό θήραμα πρέπει να προστατεύεται και να εξασφαλίζεται η αειφορία του. Και επειδή είπαμε για τον αγριόχοιρο που είναι μία διαφορετική περίπτωση, όντως υπάρχει και διαφορετική αντιμετώπιση από την ρυθμιστική, πλέον είναι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και είμαστε δυστυχώς όλοι μάρτυρες τραγικών περιστατικών μέχρι και θανάτων και συνεχών ατυχημάτων για να μην υπολογίσουμε τις τεράστιες καταστροφές που γίνονται στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Άρα λοιπόν είναι ένα σοβαρό θέμα, που πρέπει να εξεταστεί και να βγει ένα οργανωμένο σχέδιο γιατί εγκυμονεί δύο κινδύνους. Ο ένας είναι τα ατυχήματα και οι καταστροφές και ο άλλος είναι η αφρικανική πανώλη των χοίρων, που παραμονεύει και στα βόρεια σύνορα μας και αν εξαπλωθεί και στην Ελλάδα, θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τα οικόσιτα ζώα. Δηλαδή δεν θα μείνει κανένα γουρούνι είτε ήρεμο είτε άγριο σε όλη την Ελλάδα».

Άρα λοιπόν, η σωστή διαχείριση πρέπει να μας οδηγήσει στην μείωση των πληθυσμών. Έχουμε πει πολλές φορές ότι εμείς σαν κυνηγοί βάση φιλοσοφίας δεν μπορούμε να κυνηγάμε ένα θήραμα τη στιγμή που αναπαράγεται. Παρόλα αυτά το υπουργείο λέει ότι και τον Φεβρουάριο μπορεί να κυνηγηθεί το αγριογούρουνο προκειμένου να μπορέσουμε να μειώσουμε τους πληθυσμούς. Είναι ένα θέμα πάντως που το επεξεργάζονται σε κεντρικό επίπεδο στο υπουργείο κι εμείς σαν κυνηγετικές οργανώσεις και σαν κυνηγοί είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε γιατί πρακτικά είμαστε ο σημαντικός παράγοντας για την λύση αυτού του προβλήματος. Με συλλήψεις και απελευθερώσεις σε διπλανούς τόπους δε βγαίνει αποτέλεσμα».

Ένα ζήτημα που “καίει” επίσης τους κυνηγούς το τελευταίο διάστημα, αφορά στον νόμο για τα ζώα συντροφιάς, ο οποίος επηρεάζει άμεσα και τους κυνηγετικούς τους σκύλους.
«… έχουμε να αντιμετωπίσουμε και άλλες καταστάσεις, με την εφαρμογή του νόμου για τα ζώα συντροφιάς, περιμένουμε να φτιαχτεί αυτή η τράπεζα DNA προκειμένου να μπορέσουμε να μην στειρώσουμε τα ζώα μας εμείς που θέλουμε και δεν έχουμε σταματήσει να προσπαθούμε να διορθώσουμε κάποια κακώς κείμενα σε αυτό το νόμο που αφορά στην συγκεντρωτική και στην ολική στείρωση των ζώων χωρίς καμία εξαίρεση. Οι κυνηγετικοί σκύλοι είναι ζώα εργασίας, δεν είναι ζώα απλά συντροφιάς. Και για να αναφέρουμε και την άλλη άποψη δεν μπορούμε από ένα ή δύο παραδείγματα κακής συμπεριφοράς κάποιων αμέσως να βάζουμε τον τίτλο οι “κυνηγοί“ και να κάνουμε έτσι με ένα παράδειγμα στόχο όλη την ομάδα των κυνηγών. Όχι, δεν είναι όλοι οι κυνηγοί έτσι όπως δεν είναι όλοι οι οδηγοί κακοί οδηγοί και όλοι οι επαγγελματίες κακοί επαγγελματίες. Ένας επαγγελματίας ενός κλάδου δεν μπορεί να χαρακτηρίσει όλο τον κλάδο».

Ο κ. Κωσταντόπουλος απηύθυνε επίσης έκκληση σε όλους τους κυνηγούς προκειμένου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη συμπεριφορά τους και με τα σημεία στα οποία κυνηγούν ενώ παράλληλα σχολίασε και τις φωτογραφίες με τα θηράματα που κάποιοι ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημειώνοντας ότι καλό θα είναι τέτοιες κινήσεις να αποφεύγονται «… ζητώ και από την πλευρά των συναδέλφων κυνηγών να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί με την συμπεριφορά τους. Να μην μπαίνουν σε περιοχές, σε καλλιέργιες που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά, να μην κυνηγούν κοντά σε σπίτια που έτσι κι αλλιώς ο νόμος το απαγορεύει ή μέσα σε περιοχές που υπάρχει κόσμος είτε για να μαζέψει ελιές για παράδειγμα είτε για να κάνει κάποια καλλιεργητική δραστηριότητα.

Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί για την αποφυγή ατυχημάτων και για να μην φοβίσουμε τους ανθρώπους. Δεν πρέπει να κάνουμε ζημιές και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναρτούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες με υπεράριθμα θηράματα, διότι μπορεί για κάποιους να γίνεται αντιληπτό ότι μία ομάδα τεσσάρων ή πέντε ατόμων μπορεί να έχει κάποια θηράματα που είναι μέσα στα όρια κάρπωσης αλλά όμως αυτός που δεν είναι εξοικειωμένος με το κυνήγι μπορεί να δει 100 μέσα. Άρα λοιπόν πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και δεν υπάρχει κανένας λόγος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να βγάζουμε τα θηράματα. Μπορούμε να προβάλλουμε μία φωτογραφία με την παρέα μας ή με τα σκυλιά μας και να δείξουμε ότι το κυνήγι είναι μία δραστηριότητα που έχει να κάνει με την επαφή με τη φύση αλλά και είναι και μία δραστηριότητα που έχει να κάνει με την κοινωνική επαφή και την συναναστροφή των ανθρώπων».

Τέλος, ο Άλκης Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό όλοι οι κυνηγοί να βρίσκονται κοντά στους συλλόγους και στις οργανώσεις τους, προκειμένου όλοι μαζί να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν όλους όσοι θέλουν να περιορίσουν αυτή την δραστηριότητα. «…να είμαστε πάντα κοντά στους συλλόγους και της οργανώσεις, διότι το κυνήγι βάλλεται από πολλές πλευρές και κυρίως ύπουλα, θέλει να γίνει περιορισμός της δραστηριότητας μας, αν όχι ολική απαγόρευση, άρα πρέπει να είμαστε συσπειρωμένοι για να δώσουμε μαζικά τις απαντήσεις εκεί που χρειάζεται. Δεν υπάρχει λόγος να κουβεντιάζουμε για τιμές αδειών που το βάζουν κάποιοι σαν προτεραιότητα πόσο έχει η άδεια. Την στιγμή που ξέρει ο κυνηγός ότι μέσα από τα λεφτά που δίνει στον σύλλογο του και στις κυνηγετικές οργανώσεις πληρώνονται οι θηροφύλακες. Είμαστε η μοναδική ομάδα που έχει φτιάξει δικό της κλάδο αστυνόμευσης και μας ελέγχει διότι πρέπει να προστατέψουμε το θήραμα. Δεν είναι δυνατόν σε μία δραστηριότητα που δαπανώνται πολλά χρήματα με τις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου αλλά και με τις τιμές του εξοπλισμού μας να μιλάμε για την τιμή των αδειών αν είναι 2 ή 5 € διαφορά. Ο κόσμος να είναι δίπλα στις οργανώσεις, δίπλα στον σύλλογό του και να ανταποκρίνεται στα καλέσματα προκειμένου να δείξουμε την μαζικότητά μας και να δείξουμε οτι είμαστε 200.000 κυνηγοί και δεν είμαστε αμελητέα ποσότητα. Το κυνήγι είναι νόμιμη δραστηριότητα σε όλη την Ευρώπη, είμαστε η μοναδική χώρα που δεν έχει καταδικαστεί για παραβάσεις για την θύρα και είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει τέτοιο μεγάλο ποσοστό προστατευόμενων περιοχών που απαγορεύεται το κυνήγι. Πρέπει λοιπόν, όλοι μαζί να διαφυλάξουμε αυτό που μας ανήκει και νόμιμα και παραδοσιακά».

DSC 0626 2

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου Βασίλειος Μαντάς αναφερόμενος στην έκδοση των αδειών συμπλήρωσε πως «Θα ήθελα να ενημερώσω τους φίλους κυνηγούς ότι ξεκινήσαμε και εκδίδουμε άδειες από την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κυνηγετικός σύλλογος είναι ανοιχτός πρωί – απόγευμα για να εκδίδει τις άδειες. Θα παρακαλούσα όλους τους φίλους κυνηγούς να έρθουν και να εκδώσουν τις άδειές τους έγκαιρα για να μην έχουν προβλήματα.

Ξεκινάμε με την έναρξη του τρυγονιού και στις 15 Σεπτέμβρη έχουμε και τον αγριόχοιρο. Το θέμα που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα είναι τα όπλα, τα οποία λήγουν και πρέπει να τα προσέχουμε ιδιαιτέρως γιατί με τη λήξη του όπλου εμπλεκόμαστε ποινικά. Πρέπει να τα θεωρούμε έγκαιρα. Θα ήθελα να ευχηθώ καλό κυνήγι σε όλους και να προσέχουμε ιδιαιτέρως με τους συναδέλφους μας που θα βρισκόμαστε στο χώρο του κυνηγιού» τόνισε ο κ. Μαντάς.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Αυγούστου 2022 11:44

Σχετικά Άρθρα

  • Ξεκίνησε η κυνηγετική περίοδος: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στην Ζάκυνθο
    Ξεκίνησε η κυνηγετική περίοδος: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στην Ζάκυνθο

    Δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Υπουργική Απόφαση, για τη ρύθμιση θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2024-2025 που έχει διάρκεια από τις 20 Αυγούστου 2024 έως και 28 Φεβρουαρίου 2025.

    Στην απόφαση, εκτός από τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, καθορίζονται τα επιτρεπόμενα να κυνηγηθούν είδη, η χρονική περίοδος και οι μέρες κυνηγίου τους, καθώς και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει ο κάθε κυνηγός στην ημερήσια έξοδο του, καθώς και άλλες ειδικές και γενικές ρυθμίσεις.
    Ο Πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Ζακύνθου Σπύρος Κωστής αναφέρει ποια είναι τα επιτρεπόμενα είδη για το κυνήγι στο νησί καθώς και σε ποιες περιοχές το κυνήγι απαγορεύεται.
    «H κυνηγητική περίοδος είναι από 20 Αυγούστου μέχρι και 28 Φεβρουαρίου. Επιτρέπεται και φέτος ό,τι επιτρεπόταν παλιά. Επιτρέπεται δηλαδή το τρυγόνι, η τσίχλα, η μπεκάτσα για την Ζάκυνθο. Ο λαγός επιτρέπεται από τις 15 Σεπτέμβρη ως τις 10 Ιανουαρίου. Εμείς αυτά τα είδη έχουμε. Δεν έχουμε κάτι άλλο. Όσον αφορά τα τρυγόνια παλιά τον Σεπτέμβρη περνούσαν από εδώ. Σήμερα όμως δεν υπάρχει πέρασμα. Έχει αλλάξει πέρασμα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Πολύ ελάχιστα μπορούν να εμφανιστούν στην Ζάκυνθο. Δεν είναι όπως ήταν παλιά. Αυτό οφείλεται περισσότερο και στον φωτισμό που υπάρχει παντού σήμερα. Οι βίλες είναι παντού φτιαγμένες στα βουνά. Το κυνήγι απαγορεύεται εκεί που είναι το καταφύγιο θηραμάτων στο Βραχίονα. Υπάρχουν και πινακίδες. Επίσης απαγορεύεται το κυνήγι σε περιοχές που έχουν καεί».

    Καθώς το κυνήγι στο νησί έχει πάψει να είναι αποδοτικό, πολλοί ζακυνθινοί κυνηγοί στρέφονται σε περιοχές εκτός του νησιού, όπως σημειώνει ο κος Κωστής.
    «Όσον αφορά το κυνήγι στην Ζάκυνθο για εμάς τους κυνηγούς δεν υπάρχει τίποτα. Για αυτό αναγκαζόμαστε σχεδόν το 80% των αδειών που βγαίνουν να είναι γενικές, διότι οι κυνηγοί φεύγουν εκτός Ζακύνθου. Οι κυνηγοί πηγαίνουν Γρεβενά, Γιάννενα, Διδυμότειχο, Αλεξανδρούπολη. Αυτό γίνεται από τέλος Οκτώβρη και μετά».

    Σε όλα όσα απαιτούνται για την έκδοση κυνηγετικής άδειας αλλά και για την αναθεώρηση αυτής αναφέρεται στην συνέχεια ο κος Κωστής.
    «Αυτοί που κατέχουν άδεια κυνηγιού μπορούν αρχές Αυγούστου να τις ανανεώνουν. Για τις καινούριες άδειες για τους καινούριους κυνηγούς πρέπει να έχουν δελτίο κατοχής όπλου στο όνομά τους ή να βγάλουν χαρτί από την αστυνομία ότι είναι κατάλληλοι να κρατάνε όπλο. Πρέπει να είναι μόνιμοι κάτοικοι Ζακύνθου και χρειάζονται ακόμα δύο φωτογραφίες και την ταυτότητά τους. Αναθεώρηση της άδειας χρειάζεται όταν κανείς δεν την έχει θεωρήσει ποτέ μέσα σε μία επταετία. Αυτοί πρέπει να την βγάλουν από την αρχή και να δώσουν εξετάσεις στο Δασαρχείο. Σε περίπτωση που κάποιος παραβεί τα προβλεπόμενα, το Δασαρχείο κάνει μηνύσεις και από εκεί και πέρα πάει στο δικαστήριο και ορίζεται ό,τι αποφασίσει το δικαστήριο. Από εμάς έχει γίνει έκκληση, γινόταν και θα γίνεται για να συμμορφώνονται όλοι».

    Την δυσαρέσκεια του κυνηγετικού συλλόγου προς τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που αντιτίθενται αποκλειστικά στο κυνήγι του τρυγονιού εκφράζει τέλος ο κος Κωστής.
    «Είχαμε κάποια θέματα με κάποιες οργανώσεις που, αφού λένε ότι ενδιαφέρονται για το περιβάλλον γενικά, δεν ασχολούνται με τίποτα άλλο παρά με το ανοιξιάτικο κυνήγι τον Απρίλη. Μας ενοχλεί πάρα πολύ, διότι έρχονται οι ακτιβιστές και γυρίζουν μέσα στις περιουσίες. Μπορεί να λένε ότι κυνηγάνε τους παράνομους και τους λαθροθήρες, αλλά λαθροθήρες δεν είναι όλος ο κόσμος. Για αυτό είμαστε αντίθετοι σε κάποια θέματα και προσπαθούμε να μην γίνει το χειρότερο. Βλέπουμε παράλογα πράγματα. Σε ιδιοκτησίες με πορτόνια και περιφραγμένες, μπαίνουν μέσα. Με ποιο δικαίωμα μπαίνουν και ποιοι είναι αυτοί; Τόσο μεγάλο κακό έχει γίνει με το τρυγόνι; Η μεγάλη σφαγή του τρυγονιού και σε όλα τα πουλιά γίνεται, καθώς μεταναστεύουν σε μεσογειακές χώρες. Γιατί δεν πάνε εκεί; Γιατί δεν ενδιαφέρονται για κάτι άλλο, για το αν πιάσει μία φωτιά ας πούμε; Η καταστροφή του πλανήτη είναι μόνο το κυνήγι του τρυγονιού τον Απρίλη; Γιατί δεν ενδιαφέρονται για την μέλισσα που σχεδόν το 80% από τα μελίσσια έχουν εξαφανιστεί λόγω της ανομβρίας;»

    Πηγή: Ιmerazante.gr

  • Ξεκινά η κυνηγετική περίοδος: Αναλυτικά ο πίνακας με τα 36 θηρεύσιμα είδη
    Ξεκινά η κυνηγετική περίοδος: Αναλυτικά ο πίνακας με τα 36 θηρεύσιμα είδη

    Στις 20 Αυγούστου ξεκινά η κυνηγετική περίοδος η οποία θα διαρκέσει έως και τις 29 Φεβρουαρίου του 2024, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

    Στην υπουργική απόφαση που υπεγράφη, περιγράφονται αναλυτικά τα 36 είδη που επιτρέπεται να κυνηγηθούν.

    Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ
    Τα 36 είδη εντάσσονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:
    1. Θηλαστικά

    2. Πουλιά δενδρόβια, εδαφόβια κ.ά.

    3. Πουλιά υδρόβια και παρυδάτια

    Δείτε αναλυτικά τους πίνακες
    Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

    Σε απόφαση, που υπογράφει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, προσδιορίζονται οι ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2023-2024. Ειδικότερα, στην Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) προβλέπεται πως το κυνηγετικό έτος 2023-2024 ξεκινάει στις 20 Αυγούστου του 2023, με διάρκεια μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου του 2024.

    Σημειώνεται πως κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η θήρα του αγριοκούνελου (Oryctolagus cuniculus) μέχρι την 10η Μαρτίου του 2024.

    Στην ΥΑ παρατίθενται τα 36 είδη που επιτρέπεται να κυνηγηθούν, τα οποία εντάσσονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: 1. Θηλαστικά 2. Πουλιά δενδρόβια, εδαφόβια κ.ά., 3. Πουλιά υδρόβια και παρυδάτια. Ακόμη προσδιορίζεται η χρονική περίοδος και οι μέρες κυνηγίου των θηρεύσιμων ειδών, καθώς και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει κάθε κυνηγός κατά την ημερήσια έξοδό του.

    Περιγράφονται, αναλυτικά, οι υποχρεώσεις των κυνηγών που θηρεύουν τρυγόνια, ενώ υπάρχει και μια σειρά ρυθμίσεων (ειδικές και γενικές) αναφορικά με το τί επιτρέπεται και τί απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου.

    Ενδεικτικά επισημαίνεται πως απαγορεύεται το κυνήγι στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής, στα εκτροφεία θηραμάτων και στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών. Όπως, επίσης, απαγορεύεται το κυνήγι της μπεκάτσας (Scolopax rusticola) στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ, κ.ά. Επισυνάπτεται η Υπουργική Απόφαση, με θέμα: «Ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2023-2024».

    Πηγή: cnn.gr

  • Λάττας: Ισχυρή σύσταση στου κυνηγούς. «Το όπλο μπορεί να μας αποφορτίζει αλλά μπορεί να μας κάνει και να κλάψουμε»
    Λάττας: Ισχυρή σύσταση στου κυνηγούς. «Το όπλο μπορεί να μας αποφορτίζει αλλά μπορεί να μας κάνει και να κλάψουμε»

    Ισχυρή σύσταση στους φίλους του κυνηγιού, προκειμένου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διάρκεια της αγαπημένης τους ασχολίας, έκανε ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, με αφορμή την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου.

    Ειδικότερα ο κ. Λάττας στάθηκε κυρίως στο θέμα των πυροβολισμών κοντά σε οικίες ενώ συνέστησε στους κυνηγούς, η στολή που θα φορούν να είναι ευδιάκριτη από όλους έτσι ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήματα.

    «Με αφορμή την έναρξη του κυνηγιού για τα δενδρόβια, εδαφόβια και τα θηλαστικά όπως το αγριογούρουνο και την αλεπού που άρχισε από 20 Αυγούστου, θα ήθελα να ενημερώσουμε τους φίλους κυνηγούς για το πρόβλημα που δημιουργείται τον τελευταίο καιρό με τους πυροβολισμούς κοντά σε οικίες, σε μεμονωμένες δηλαδή οικίες ή σε μικρούς οικισμούς. Και να ξεκαθαρίσουμε το γεγονός ότι αν ένας οικισμός είναι νόμιμος ή παράνομος δεν έχει καμία σημασία, σημασία έχει ότι είναι κτίριο στο οποίο ζουν άνθρωποι. Και ότι όλοι πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα ασφαλείας, στα 250 m από τον οικισμό απόσταση για να μπορούν να ασκούν το κυνήγι και στα 150 m από μεμονωμένη οικία. Και μιλάμε για οποιαδήποτε οικία, είτε αγροτόσπιτο είτε σπίτι στο οποίο διαμένουν εποχιακά ή μόνιμα συμπολίτες μας. Ένα δεύτερο μέτρο, που ήδη εντοπίσαμε είναι η στολή τους ότι πρέπει να είναι με ευδιάκριτη σήμανση επάνω, έτσι ώστε να είναι ευδιάκριτοι οι κυνηγοί και να μην δημιουργούνται ατυχήματα. Είναι κρίμα δηλαδή κάποια στιγμή να τραυματίζονται ή να χάνονται άνθρωποι, επειδή δεν έχουν λάβει τα μέτρα ασφαλείας» τόνισε ο κ. Λάττας.

    Παράλληλα ο δασάρχης Πύργου αναφερόμενος στα μέτρα ασφαλείας τα οποία πρέπει απαραιτήτως να τηρούνται από τους λάτρεις του κυνηγιού, επεσήμανε πως αυτή την περίοδο πολλοί παραγωγοί με προσωπικό μαζεύουν τις σταφίδες, «… σε λίγο θα τρυγήσει τα αμπέλια και θα ακολουθήσουν οι ελιές. Άρα λοιπόν βρίσκεται πάρα πολύς κόσμος έξω, που πολλές φορές δεν φαίνεται διότι το φύλλωμα του αμπελιού είναι τέτοιο, που μπορεί να μη φαίνεται το προσωπικό και αυτοί να προβαίνουν σε κυνήγι. Οπότε πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να καταλάβουν ότι έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη, απέναντι στον συνάνθρωπό μας».

    Επιπλέον ο κ. Λάττας, αναφερόμενος στις πολλές καταγγελίες που δέχεται το δασαρχείο Πύργου το τελευταίο διάστημα, υπογράμμισε ότι η τιμωρία και η ποινή στους παραβάτες, δε λύνει το πρόβλημα, κάνοντας λόγο για ατομική και ηθική ευθύνη απέναντι στον συνάνθρωπο.

    Τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι το όπλο είναι ένα φονικό εργαλείο, το οποίο κάποιες στιγμές μπορεί μία μερίδα συμπολιτών μας να τους βοηθά, προκειμένου να ξεφύγουν από την καθημερινή ψυχολογική και σωματική κούραση αλλά είναι πολύ εύκολο να γίνει ένα εργαλείο που κάποια στιγμή, σε άλλες συνθήκες να τους κάνει να κλάψουν.

    Γι’ αυτό λοιπόν συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή, τόσο για την ατομική ασφάλεια του καθενός όσο και για την ασφάλεια των συνανθρώπων μας.
    Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο δασάρχης Πύργου, θέλησε να υπογραμμίσει αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο για όλους, ότι τα όπλα δηλαδή θα πρέπει να μένουν μακριά από τα παιδιά.

  • Ηλεία: Ξεκίνησε το κυνήγι παρά τις αντιξοότητες
    Ηλεία: Ξεκίνησε το κυνήγι παρά τις αντιξοότητες

    Το κυνήγι ξεκίνησε και στην Ηλεία όπως και σε όλη την Ελλάδα στις 20 Αυγούστου, εν μέσω κορωνοϊού. Η επαφή με τη φύση ίσως αυτή τη φορά είναι πιο αναγκαία από ποτέ για τους κυνηγούς.

    Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου Γιάννης Αντωνόπουλος σε δηλώσεις του στο ilialive.gr μίλησε για την έναρξη της νεάς σεζόν.

    “Ξεκίνησε η κυνηγετική περίοδος, θέλουμε να ευχηθούμε σε όλους τους συναδέλφους κυνηγούς να είναι κυρίως υγιείς, γιατί αυτό είναι το πρώτο μέλημα, να δείχνουν μεγάλη προσοχή κατά την διάρκεια του κυνηγιού και πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά. Ξεκινήσαμε να βγάζουμε στο σύλλογο άδειες, κοντεύουμε να βγάλουμε στις 500, στα ίδια επίπεδα ήταν περίπου και πέρυσι το πλήθος των αδειών. Οπότε πιστεύω όπως και πέρυσι θα κινηθούμε και φέτος. Ένα άλλο πράγμα το οποίο πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ οι συνάδελφοι κυνηγοί, είναι να βοηθήσουν στην προστασία του δάσους. Σε σε όποια περιοχή κυνηγάει ο καθένας, θα πρέπει να προσέχει μήπως δει καπνό ή οτιδήποτε ύποπτο για πυρκαγιά και να ενημερώσει αμέσως ή την δασική υπηρεσία ή την πυροσβεστική, οπότε άμεσα να μπορέσουμε και εμείς να βοηθήσουμε σε αυτό το θέμα της φύλαξης των δασών” σημείωσε ο κ. Αντωνόπουλος.

    Συμπλήρωσε πως οι κυνηγοί θα πρέεπι να προσέχουν με το κυνήγι πλησίον κατοικημένων περιοχών καθώς ήδη υπήρξαν παράπονα από πολίτες. “ Να ενημερώσουμε τους κυνηγούς, ότι χθες είχαμε κάποια παράπονα από κατοικημένες περιοχές ότι υπήρχαν κυνηγοί, που κυνηγούσαν κοντά, σύμφωνα με τη νομοθεσία η απόσταση από την κατοικημένη περιοχή για κυνήγι είναι τα 300 μέτρα. Πριν τα 300 μέτρα δεν επιτρέπεται να κυνηγάμε” σχολίασε.

  • Από 20 Αυγούστου 2019 έως 29 Φεβρουαρίου 2020 η νέα κυνηγετική περίοδος
    Από 20 Αυγούστου 2019 έως 29 Φεβρουαρίου 2020 η νέα κυνηγετική περίοδος

    Αλλαγές στη νέα ρυθμιστική απόφαση προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εισόδου στη χώρα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων

    Στο διάστημα 20 Αυγούστου 2019 έως 29 Φεβρουαρίου 2020, καθορίζεται η νέα κυνηγετική περίοδος, σύμφωνα με αποφάσεις για τη ρύθμιση της θήρας στη χώρα, τις οποίες υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, ύστερα από συναντήσεις και αξιολόγηση των προτάσεων που είχαν υποβάλει περιβαλλοντικοί φορείς, κυνηγετικές οργανώσεις, οι καθ' ύλην αρμόδιες δασικές υπηρεσίες των αποκεντρωμένων διοικήσεων και η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ.

    Η νέα Ρυθμιστική Απόφαση διαφοροποιείται στα ακόλουθα σημεία σε σχέση με την περσινή:
    α) Αυξήθηκε οριζόντια, σε όλη τη χώρα, η κάρπωση του αγριόχοιρου και πλέον η κάρπωση θα γίνεται χωρίς περιορισμό ανά ομάδα και ημερήσια έξοδο.

    Το μέτρο λαμβάνεται προληπτικά και επικουρικά των λοιπών μέτρων που λαμβάνονται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εισόδου στη χώρα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που έχει πλήξει γειτονικές βαλκανικές χώρες και αποτελεί εν δυνάμει πρόβλημα και για την Ελλάδα.
    β) Μειώνεται το ημερήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι, από τα 10 στα 8 θηρευόμενα πτηνά ανά κυνηγό.

    Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα έχουν εκφραστεί διαφορετικές θέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τις κυνηγετικές ομοσπονδίες και τις αρμόδιες υπηρεσίες, που ξεκινούν από τη διατήρηση του αριθμού και φτάνουν έως την πλήρη απαγόρευση. «Η μείωση του ημερήσιου ορίου κάρπωσης κατά δύο τρυγόνια είναι ένα πρώτο βήμα της πολιτείας μέχρι τη διεξαγωγή οριστικής μελέτης για το θέμα» τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΝ. Το υπουργείο θα προχωρήσει στην περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση του θέματος με ανάθεση σχετικής ερευνητικής μελέτης.

    γ) Επιτρέπεται η θήρα στις νήσους Γαύδο και Γαυδοπούλα, τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή μέχρι την 30η Νοεμβρίου.

    Για τις νήσους αυτές ίσχυε πενταετής απαγόρευση, η οποία έληξε. Ύστερα από πρόταση της τοπικής Δασικής Υπηρεσίας επετράπη η θήρα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
    Όπως επιπλέον ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έγινε αποδεκτή η πρόταση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (ΚΣΕ) για αύξηση κατά πέντε ευρώ της ετήσιας συνδρομής των κυνηγών, που είναι μέλη στους αναγνωρισμένους από το υπουργείο κυνηγετικούς συλλόγους για την έκδοση άδειας θήρας. Η αποδοχή της πρότασης της ΚΣΕ σχετίζεται με την ανάγκη αυξημένης θηροφύλαξης και της απρόσκοπτης εκτέλεσης των σχετικών προγραμμάτων από τους ιδιωτικούς φύλακες θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ