Δακοκτονίες τον Οκτώβριο λίγο πριν τη συγκομιδή! - Ερωτήματα για τις μεγάλες καθυστερήσεις και τον τρόπο διαδικασίας θέτει ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ήλιδας και μέλος του τομέα δικαιοσύνης της ΝΔ - "Οι αγρότες φώναζαν και προειδοποιούσαν αλλά ποιος αλήθεια τους άκουγε;"
Τις σοβαρές και μεγάλες ευθύνες που μπορεί και φαίνεται ότι έχει η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, πέρα από τις όποιες άλλες ευθύνες βαρύνουν την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης στον τομέα της δακοκτονίας επισημαίνει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας και μέλος του Τομέα Δικαιοσύνης της ΝΔ Ανδρέας Νικολακόπουλος.
Ο ίδιος μάλιστα όπως ανέφερε και κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του στο τελευταίο Δημ. Συμβούλιο, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα του ελαιολάδου, είναι διατεθειμένος να διερευνήσει όλα εκείνα τα ζητήματα που προκαλούν ερωτηματικά και αφορούν περισσότερο στον χρόνο και τον τρόπο της συγκεκριμένης διαδικασίας.
Ο κ. Νικολακόπουλος αποδέκτης πολλών διαμαρτυριών από τους αγρότες μετά τα προβλήματα και εν τέλει την καταστροφή της φετινής ελαιοπαραγωγής τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν από μια σύντομη και μόνο έρευνα να διαπιστώνεται αυτή η τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή της δακοκτονίας ενώ παράλληλα είναι αμφίβολο αν έχει επιτευχθεί και η απορρόφηση συνολικά διατεθείσα πίστωση από το Υπουργείο για την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Τα παραπάνω, έχουν καταγγείλει κατά καιρούς και οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί χωρίς όμως ποτέ να εισακούγονται, παρά το γεγονός ότι όπως αποδεικνύεται εκ των προγραμμάτων συμβάσεις με τα συνεργεία εκτέλεσης των δακοκτονιών έχουν υπογραφεί τους μήνες Σεπτέμβριο ή ακόμα και Οκτώβριο, δηλαδή, λίγες μόνο μέρες πριν από την έναρξη της περιόδου συγκομιδής του ελαιοκάρπου!
Με βάση τα ανωτέρω, αλλά και την πληροφόρηση που υπάρχει ότι το ίδιο λάθος ετοιμάζονται να κάνουν και στην νέα ελαιοκομική περίοδο με τις αρχικές διαδικασίες να έχουν ήδη καθυστερήσει ο κ. Νικολακόπουλος ζητά απαντήσεις από την Περιφέρεια στην αποκλειστική αρμοδιότητα της οποίας είναι η δακοκτονία για τα εξής:
• Πότε έγινα οι συβάσεις για την εκτέλεση του προγράμματος;
• Πόσες συμπληρωματικές συμβάσεις έκανε ακολούθως η Περιφέρεια και για ποιο λόγο;
• Με ποιο τρόπο έγινε η δακοκτονία στην Ηλεία και για τι δεν υπήρξε αποτελεσματική προστασία της παραγωγής;
• Καλύφθηκαν όλες οι περιοχές του Νομού από το πρόγραμμα στον χρόνο που έπρεπε;
• Απορροφήθηκε στο σύνολό της η πίστωση που διατέθηκε στην Ηλεία για το συγκεκριμένο έργο;
• Χρησιμοποιήθηκαν τυχόν αδιάθετα ποσά από περασμένες περιόδους για να ενισχυθεί η κάλυψη του προγράμματος εφόσον υπήρχε ανάγκη;
Ο κ. Νικολακόπουλος αναμένεται να στείλει και σχετική επιστολή προς την Δνση Αγροτικής Οικονομίας Ν. Ηλείας με τα προαναφερόμενα ζητώντας και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο στοιχείο κρίνεται χρήσιμο ως προς την διερεύνησή του αλλά και τη δημοσιοποίησή του.
Προσθέτει παράλληλα την ανάγκη και για ένα νέο μοντέλο εφαρμογής του προγράμματος αφού η εμπειρία και το παρελθόν έδειξαν ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς με τον τρόπο της υλοποίησης του. Εξ άλλου, το πρόγραμμα σήμερα, ελάχιστα προστατεύει την ελιά αν και αυτός είναι ο σκοπός του, αφού η καθυστέρησή του από τη γραφειοκρατία και τις πολύπλοκες διαδικασίες, αλλά και η κατά καιρούς ελλιπής χρηματοδότησή του το καθιστά επί της ουσίας ανενεργό και χωρίς πια καμία σημασία στον χρόνο που εφαρμόζεται.
Όσον αφορά στα προβλήματα από την φετινή ζημιά στην ελαιοκαλλιέργεια, πρέπει να συνεκτιμηθούν με τον αντίκτυπο που ήδη έχουν στην τοπική και όχι μόνο οικονομία αλλά και τις περαιτέρω επιπτώσεις στην αγορά μας, οι οποίες αναμένεται δυσμενείς και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η κυβέρνηση οφείλει να «ανοίξει έναν δρόμο» αποζημιώσεων για τους ελαιοπαραγωγούς. Σε πρώτη φάση αυτό θα πρέπει να κάνει ο ΕΛΓΑ αλλά και στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει από τον Ασφαλιστικό Οργανισμό είναι επιτακτικό να διεκδικηθεί οικονομική ενίσχυση από την Ε.Ε. με ειδικό καθεστώς.
Έχοντας ως δεδομένο ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιπες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας μας και ακόμη από την ίδια ασθένεια και με τα ίδια δυσάρεστα αποτελέσματα έχει «κτυπηθεί» και η παραγωγή της Ιταλίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο συνολικής αντιμετώπισης του προβλήματος, με διαδικασία χορήγησης έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων.