Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2018 08:04

Έξαλλοι οι τοματοπαραγωγοί της Ηλείας
 - Εμπαιγμός από τον ΕΛΓΑ



Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Του Γιάννη Σπυρούνη

Τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό προκάλεσαν την μεγάλη αντίδραση των τοματοπαραγωγών, που βλέπουν πως η σεζόν για τη νέα καλλιέργεια θα χαθεί.

Τα πορίσματα με τα χαμηλά ποσοστά τους εξαγρίωσαν και κάνουν λόγο για εμπαιγμό όταν ακούνε δηλώσεις για αποζημιώσεις τον ερχόμενο Απρίλιο.

“Είμαστε έκπληκτοί με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ιδιαίτερα για το χρόνο των αποζημιώσεων. Ο Κουρεμπές είπε για Φεβρουάριο, ενώ ο υπουργός κ. Αραχωβίτης μας μίλησε στη συνάντηση που είχαμε για Δεκέμβριο. Ποιος λέει τελικά την αλήθεια” ξέσπασε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος.

Valianatos

Σημείωσε δε πως μέχρι ώρας έχουν έλθει τα πορίσματα των ζημιών για τον κάμπο και την περιοχή της Αμαλιάδας ενώ από εκεί και έως τη Ζαχάρω ακόμα τα περιμένουν.

“Και ένας παραγωγός να αδικηθεί εμείς θα πρέπει να αντιδράσουμε” σχολίασε ο κ. Βαλιανάτος που τόνισε πως οι παραγωγοί θα πρέπει να κάνουν ενστάσεις για να δικαιωθούν όμως σε αυτή την περίπτωση οι πληρωμές θα γίνουν τον Απρίλιο.

“Τι να κάνουμε τις αποζημιώσεις τον Απρίλιο, όταν η σεζόν ξεκινά το Γενάρη και ο παραγωγός που έχει υποστεί ζημιά δεν θα έχει χρήματα για την καλλιέργεια” αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας. 


“Ακούσαμε πολλές ανακρίβειες από τον κ. Κουρεμπέ, πως θα δοθούν χρήματα με την επιστροφή του ΦΠΑ. Αυτό είναι κάτι που έχει καταργηθεί από το 2014 και οι αγρότες έχουν βιβλία εσόδων - εξόδων.

Η βιομηχανική τομάτα ως προϊόν είναι συνδεδεμένη και ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί με ελέγχους μιας εβδομάδας να έχει πλήρη εικόνα. Τι είναι αυτά που μας λένε;” είπε ο κ. Βαλιανάτος. “Θα δουν τον Απρίλιο να μην καλλιεργείται τομάτα και δεν θα το πιστεύουν” σχολίασε. 




Η επίσκεψη στον ΕΛΓΑ Πατρών
Οι πρόεδροι των Ομάδων Παραγωγών, Αμαλιάδας, Γαστούνης και Πύργου κ.κ. Βαλιανάτος, Μαράτος και Αρβανιτάκης συνοδευόμενοι από το τοματοπαραγωγούς επισκέφθηκαν χθες το πρωί τα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Πάτρα, όπου είχαν συνάντηση με τον προϊστάμενο κ. Κεχαγιά. “Μας είπε να καταθέσουν ενστάσεις οι παραγωγοί, που θα εξεταστούν το Γενάρη και θα αποζημιωθούν τον Απρίλη. Έτσι η σεζόν χάνεται και όπως φαίνεται δεν τους νοιάζει καθόλου αυτό…” είπε ο κ. Βαλιανάτος.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2018 11:39

Σχετικά Άρθρα

  • Μεσσηνία: Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ κατέγραψε ζημιές σε ελαιώνες της Κυπαρισσίας
    Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ κατέγραψε ζημιές σε ελαιώνες της Κυπαρισσίας

    Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ βρέθηκε χθες το πρωί στους ελαιώνες της Δ.Ε. Κυπαρισσίας και διαπίστωσε τα πολύ μεγάλα προβλήματα και τις ζημιές που έχει προκαλέσει στην ελαιοκαλλιέργεια η παρατεταμένη ανομβρία.

    Συνοδευόμενοι από προέδρους τοπικών κοινοτήτων και παραγωγούς οι υπεύθυνοι βρέθηκαν στους ελαιώνες της Κυπαρισσίας αλλά και των υπόλοιπων δημοτικών κοινοτήτων. Ωστόσο αυτό που ανέφεραν είναι ότι θα κάνουν την εισήγησή τους στην υπηρεσία τους και αυτή με τη σειρά της στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Σχετικά με την επίσκεψη του κλιμακίου στην περιοχή η πρόεδρος της Δ.Κ. Κυπαρισσίας Μαρίκα Καραμπά αναφέρει: «Ο ΕΛΓΑ ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα των προέδρων των κοινοτήτων της Δ.Ε. Κυπαρισσίας για αποστολή κλιμακίου γεωπόνων για την καταγραφή των ζημιών στην ελαιοπαραγωγή λόγω ξηρασίας και ανομβρίας.

    Εκπρόσωποι του επισκέφτηκαν τους ελαιώνες της περιοχής μας και διαπίστωσαν την εκτεταμένη ζημιά που έχει υποστεί η ελαιοπαραγωγή. Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί το θεμέλιο για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος των αγροτών μας για αποζημιώσεις! Ο αγώνας μας συνεχίζεται…».

    Πηγή: Εleftheriaonline.grΕleftheriaonline.gr

  • Η Ανομβρία “στέγνωσε” τις ελιές και στη Μάνη – Στο 80% η ζημιά – Δε θα μαζέψουμε φέτος λένε οι παραγωγοί
    Η Ανομβρία “στέγνωσε” τις ελιές και στη Μάνη – Στο 80% η ζημιά – Δε θα μαζέψουμε φέτος λένε οι παραγωγοί

    Στο 70 με 80% ανέρχεται η ζημιά που έχει προκαλέσει η παρατεταμένη ανομβρία στις ελιές και την περιοχή της κοινότητας Δολών του δήμου δυτικής Μάνης.

    Όπως λέει ο πρόεδρος της κοινότητας Πέτρος Φάσσος αν δεν υπάρξει αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ δεν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους .

    Δείτε το ρεπορτάζ του Μεσόγειος TV:

    Πηγή: Gargalianoionline.gr

  • Κατρίνης: Καθυστερεί η αναμόρφωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ενώ οι καλλιέργειες είναι αντιμέτωπες με ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες
    Κατρίνης: Καθυστερεί η αναμόρφωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ενώ οι καλλιέργειες είναι αντιμέτωπες με ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες

    Η ανάγκη για αναμόρφωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να υπάρξει αποζημίωση των πληγέντων αγροτών της Ηλείας και άλλων περιοχών της χώρας, που βρίσκονται σε απόγνωση λόγω των παρατεταμένων καιρικών φαινομένων, αποτέλεσε το επίκεντρο κοινοβουλευτικής παρέμβασης του βουλευτή Ηλείας Μιχάλη Κατρίνη.

    Σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε τις σοβαρές επιπτώσεις που έχουν προκαλέσει στις καλλιέργειες η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες, υπογραμμίζοντας πως το ελαιόλαδο, ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα της περιοχής, έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

    Η παράταση των ακραίων θερμοκρασιών, οι οποίες συνεχίζουν να ξεπερνούν τα φυσιολογικά επίπεδα, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία, έχουν οδηγήσει σε καταστροφή του ελαιόκαρπου, υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου και άλλων αγροτικών προϊόντων και ζημιά στο φυτικό κεφάλαιο. Οι παραγωγοί βλέπουν τις αποδόσεις τους να μειώνονται δραματικά, ενώ το κόστος παραγωγής αυξάνεται συνεχώς.

    Ο Μιχάλης Κατρίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστέρηση στη λήψη μέτρων και έλλειψη συντονισμού, γεγονός που έχει οδηγήσει τους παραγωγούς σε αδιέξοδο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η καθυστέρηση στην αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, καθώς ο οργανισμός δεν ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες που επιβάλλει η κλιματική αλλαγή.

    Ο βουλευτής ζητά άμεσες απαντήσεις από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών. Μεταξύ άλλων, ζητά να ενημερωθεί για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να προσαρμοστεί στις νέες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

    Η παρέμβαση αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για την τοπική οικονομία της Ηλείας, καθώς οι παραγωγοί ελαιολάδου και άλλων προϊόντων βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η αβεβαιότητα για τις αποζημιώσεις και η έλλειψη μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής έχουν προκαλέσει αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ηλεία: Κρίση στην καλλιέργεια βιομηχανικής πιπεριάς - Κλιματική αλλαγή, έλλειψη εργατών και άρδευσης απειλούν την παραγωγή
    Ηλεία: Κρίση στην καλλιέργεια βιομηχανικής πιπεριάς - Κλιματική αλλαγή, έλλειψη εργατών και άρδευσης απειλούν την παραγωγή

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Σε σοβαρό κίνδυνο τόσο για την παραγωγή όσο και για τη συνέχιση της καλλιέργειας της βιομηχανικής πιπεριάς στην Ηλεία, θέτουν τα έντονα προβλήματα που έχουν προκύψει και έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το ίδιο το προϊόν και κατ΄ επέκταση τους καλλιεργητές.

    Όπως επισημαίνει ο παραγωγός Κώστας Χριστόπουλος, από την περιοχή του Στρουσίου, η βιομηχανική πιπεριά, αυτό το σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν με τη μορφή τουρσιού, βρίσκεται πλέον σε κρίσιμο σημείο.

    Χωρίς την απαραίτητη στήριξη από την πολιτεία, την Περιφέρεια και τους αρμόδιους φορείς, η συνέχιση της καλλιέργειας στο νομό, θα είναι αμφίβολη, θέτοντας σε επισφάλεια το βιοτικό επίπεδο των παραγωγών και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

    Ο κ. Χριστόπουλος, μίλησε στο Gaia365.gr και στο ilialive.gr για τα σημαντικά θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι καλλιεργητές, αναδεικνύοντας την κλιματική αλλαγή, το εργατικό δυναμικό και την άρδευση ως κύρια ζητήματα.

    piperia 5

    Κλιματική αλλαγή και παρατεταμένος καύσωνας

    Όπως επεσήμανε ο κ. Χριστόπουλος η αλλαγή του κλίματος και οι αυξημένες θερμοκρασίες έχουν επιφέρει σημαντικές και αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή. Η φετινή χρονιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, έχοντας ως αποτέλεσμα την πτώση των ανθών και τη μείωση της παραγωγής. «Το φυτό είναι ένας ζωντανός οργανισμός και μετά τους 37 °C σταματάει να παράγει», εξήγησε ο κ. Χριστόπουλος, ο οποίος προσπάθησε με τη βοήθεια γεωπόνου να διατηρήσει τα πιπέρια σε καλή κατάσταση, αλλά αυτό παράλληλα αύξησε σημαντικά το κόστος παραγωγής. «Σήμερα, το κόστος ανά στρέμμα αγγίζει τα 700-800 ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν τα εργατικά» τόνισε υπογραμμίζοντας το δυσβάστακτο πλέον κόστος της παραγωγής.

    Έλλειψη Εργατικού Δυναμικού

    Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα ειδικά για την συγκομιδή του πιπεριού, είναι η δυσκολία εύρεσης εργατικών χεριών. «Στο πιπέρι, δεν υπάρχει μηχανική συλλογή όπως σε άλλες καλλιέργειες, και η συγκομιδή είναι μόνο χειρωνακτική», σημειώνει ο παραγωγός, εξηγώντας πως η γραφειοκρατία και η έλλειψη προσωρινών ΑΜΚΑ και ΑΦΜ για τους εργάτες, έχουν καθυστερήσει τη συγκομιδή, επιτείνοντας την πίεση στους παραγωγούς.

    Για τον λόγο αυτό ο κ. Χριστόπουλος απευθυνόμενος στην Περιφέρεια ζητά να προωθήσει λύσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να μπορέσουν οι καλλιεργητές να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε εργατικό δυναμικό και να ολοκληρώνουν χωρίς πρόβλημα την συγκομιδή.

    Προβλήματα άρδευσης

    Η διαχείριση του νερού άρδευσης αποτελεί ακόμη έναν κρίσιμο παράγοντα για την καλλιέργεια της πιπεριάς. «Η φετινή χρονιά βγήκε με πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα αν ο ταμιευτήρας του Πηνειού δεν γεμίσει νερό για να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε. Οι υπεύθυνοι της διαχείρισης του νερού θεωρώ ότι προσπάθησαν αλλά δεν τα κατάφεραν», λέει ο κ. Χριστόπουλος, εξηγώντας πως η έλλειψη συνεχούς ροής νερού, οδήγησε σε ακανόνιστη άρδευση, με αποτέλεσμα τα φυτά να μην μπορούν να αναπτυχθούν σωστά.

    Αποζημιώσεις και ανάγκη στήριξης από τον ΕΛΓΑ

    Οι παραγωγοί πιπεριάς στην Ηλεία, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές, πληρώνουν ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, αναμένοντας την κάλυψη ζημιών που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές όπως οι καύσωνες, επισημαίνει με αγανάκτηση ο κ. Χριστόπουλος καταγγέλλοντας την καθυστέρηση στην απόδοση των πορισμάτων από τον ΕΛΓΑ σχετικά με τις απώλειες παραγωγής λόγω των καιρικών φαινομένων. «Αν δεν πάρουμε αποζημίωση, η καλλιέργεια γίνεται ασύμφορη και αναγκαστικά θα πρέπει να την σταματήσουμε», τονίζει, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης στήριξης από τον Οργανισμό.

    piperia 2

    piperia 3

    piperia 4

  • Κλιμάκια του ΕΛΓΑ στην πυρόπληκτη Κορινθία για αποτίμηση των ζημιών
    Κλιμάκια του ΕΛΓΑ στην πυρόπληκτη Κορινθία για αποτίμηση των ζημιών

    O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας και ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. , κ. Ανδρέας . Θ. Λυκουρέντζος, μετά από συνεργασία τους αποφάσισαν, συνεργεία του ΕΛ.Γ.Α. με Επικεφαλής τον Προϊστάμενο του Υποκαταστήματος του ΕΛ.Γ.Α. Πάτρας, κ. Γιώργο Τσιλιγιάννη, αποτελούμενα από υπαλλήλους του Οργανισμού, Γεωπόνους και Κτηνιάτρους, να μεταβούν από σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα της Κορινθίας με αποστολή τους την οριοθέτηση των περιοχών, οι οποίες επλήγησαν από τις Πυρκαγιές των τελευταίων ημερών.

    Τα συνεργεία του ΕΛ.Γ.Α., σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διοίκησης του Οργανισμού, θα επιχειρήσουν μέχρι και την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024, με στόχο τον προσδιορισμό των καλλιεργειών, οι οποίες κατεστράφησαν.

    Ακολούθως θα υποβάλλουν έκθεση στην Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α., ώστε την επομένη εβδομάδα με την αξιοποίηση των δορυφορικών εικόνων Copernicus και τις αναφορές των υπαλλήλων του Οργανισμού, να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Κόρινθο με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Δημήτρη Πτωχού, του Προέδρου ΕΛ.Γ.Α. , κ. Ανδρέα .Θ. Λυκουρέντζου και υπηρεσιακών παραγόντων, για τον σχεδιασμό της ανάπτυξης του εκτιμητικού έργου και της διαδικασίας πληρωμής προκαταβολών στους πληγέντες αγρότες.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΕΛΓΑ: Παράταση για την εμπρόθεσμη καταβολή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς
    ΕΛΓΑ: Παράταση για την εμπρόθεσμη καταβολή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς

    Προϋπόθεση να έχει εξοφληθεί η ειδική ασφαλιστική εισφορά ΕΛΓΑ του έτους 2022

    Ολιγοήμερη παράταση για την καταβολή της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς ΕΛΓΑ του 2023, δίνει απόφασή του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροποποιητική απόφαση, η εμπρόθεσμη καταβολή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του έτους 2023, μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι και την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024.

    Δείτε αναλυτικά την ΚΥΑ ΕΔΩ

    Προϋπόθεση, όπως επισημαίνεται στην τροποποιητική ΚΥΑ είναι οι ασφαλιζόμενοι αγρότες, που θα ασκήσουν το δικαίωμα αυτής της διάταξης, να έχουν εξοφλήσει την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά του έτους 2022.

    Σε κάθε περίπτωση που δεν καταβάλλεται η ασφαλιστική εισφορά ο παραγωγός δεν αποζημιώνεται σε περίπτωση ζημιάς

    Πώς υπολογίζεται η ασφαλιστική εισφορά;

    H ειδική ασφαλιστική εισφορά υπολογίζεται:

    • Για τη Φυτική παραγωγή τέσσερα τοις εκατό (4%) επί της ασφαλιζόμενης αξίας και προκειμένου για την ελιά ενάμιση τοις εκατό (1,5%) και μισό τοις εκατό (0,5%) για τα θερμοκήπια
    • Για το Ζωικό κεφάλαιο μηδέν εβδομήντα πέντε τοις εκατό (0,75%) επί της ασφαλιζόμενης αξίας του.

    Να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση που δεν καταβάλλεται η ασφαλιστική εισφορά ο παραγωγός δεν αποζημιώνεται σε περίπτωση ζημιάς. Επιπλέον, αν τα αντίστοιχα ποσά ασφαλιστικής εισφοράς δεν εισπραχθούν εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών από τον υπόχρεο παραγωγό, γίνεται έγγραφη ενημέρωση του παραγωγού και στη συνέχεια το ποσό οριστικοποιείται με πράξη του ΕΛΓΑ και αποστέλλεται για βεβαίωση στη Δ.Ο.Υ., ώστε να εισπραχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων, σε εφαρμογή των προβλεπόμενων στο Νόμο 3877/2010 και των αναγραφομένων στον κανονισμό Οικονομικής Διαχείρισης του ΕΛΓΑ.

    Πηγή: In.gr
  • ΕΛΓΑ: Παράταση προθεσμίας του διαγωνισμού για το Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας
    ΕΛΓΑ: Παράταση προθεσμίας του διαγωνισμού για το Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α. , αποφάσισε την παράταση της χρονικής διάρκειας της δημόσιας Διαβούλευσης της Διακήρυξης του Νέου Διεθνούς Διαγωνισμού του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας 2025-2028 έως την 4η Οκτωβρίου 2024, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος από πλευράς υποψηφίων αναδόχων, όπως καταγράφεται στα σχόλια τα οποία διατυπώνονται στην συγκεκριμένη διαδικασία.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α. , γνωστοποιεί ότι πρόκειται για την τελευταία δυνατή παράταση της προθεσμίας της δημόσιας Διαβούλευσης, διότι τα χρονικά περιθώρια δεν επιτρέπουν νέα παράταση προθεσμίας, λόγω της αναγκαιότητος της διεξαγωγής του Νέου Διεθνούς Διαγωνισμού εντός των επόμενων δύο μηνών.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ηλεία: Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η επεξεργασία της βιομηχανικής τομάτας παρά τον παρατεταμένο καύσωνα
    Ηλεία: Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η επεξεργασία της βιομηχανικής τομάτας παρά τον παρατεταμένο καύσωνα

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Με επιτυχία ολοκλήρωσαν τη φετινή τους λειτουργία τα δύο εργοστάσια επεξεργασίας βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία, όπως έκανε γνωστό στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος.

    Παρά τις προκλήσεις, η χρονιά κλείνει με θετικό απολογισμό, καθώς η παραγωγή ήταν αυξημένη κατά περίπου 10.000 τόνους σε σχέση με το 2023, φτάνοντας συνολικά τους 100.000 με 110.000 τόνους.

    Ωστόσο, παρόλο που η ποιότητα της βιομηχανικής τομάτας κρίνεται καλή, οι παραγωγοί υπέστησαν σημαντικές ζημιές λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που έπληξε την περιοχή, με την ανάγκη για διαχείριση του υδάτινου δυναμικού να είναι πλέον επιτακτική.

    Αναφερόμενος σε αυτό το θέμα ο κ. Βαλιανάτος τόνισε ότι η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει σε ενέργειες που θα εξασφαλίσουν νερό για όλες τις καλλιέργειες της περιοχής, αφού όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «Χωρίς επαρκές νερό, η αγροτική παραγωγή κινδυνεύει, κάτι που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της Ηλείας».

    Αποζημιώσεις και τιμές σε τομάτα και σταφίδα

    Ο κ. Βαλιανάτος επεσήμανε ακόμα ότι το 2023 η αποζημίωση για τη βιομηχανική τομάτα ήταν μόλις 0,77€, ενώ η τιμή της τομάτας κυμαίνεται στο 1,40€.

    Για τον λόγο αυτό κάλεσε τον ΕΛΓΑ να αναπροσαρμόσει τις αποζημιώσεις, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τιμές της αγοράς.

    Εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση όπως πρόσθεσε ο κ. Βαλιανάτος και στην παραγωγή της κορινθιακής σταφίδας, όπου εξαιτίας των καιρικών συνθηκών καταγράφηκε ζημιά σε ποσοστό 60-70% με την επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης πορισμάτων για άμεσες αποζημιώσεις στους πληγέντες σταφιδοπαραγωγούς να κρίνεται αναγκαία για την συνέχιση της καλλιέργειας.

    Στήριξη της αγροτικής παραγωγής

    Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας αναφέρθηκε στο πλαφόν των 150 κιλών ανά στρέμμα που απαιτείται για την καταβολή της στρεμματικής ενίσχυσης, προτείνοντας τη μείωσή του, προκειμένου να μην χάσουν οι παραγωγοί την επιδότηση.

    Τέλος, υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για άμεση αποζημίωση τόσο για τη βιομηχανική τομάτα όσο και για την κορινθιακή σταφίδα, τονίζοντας ότι τα πορίσματα πρέπει να εκδοθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε να ενισχυθεί οικονομικά ο αγροτικός κόσμος τόσο για την βιομηχανική τομάτα όσο και για την κορινθιακή σταφίδα.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο