Σάββατο, 08 Δεκεμβρίου 2018 08:46

Ελαιοπαραγωγή: Ελπίδες για αποζημιώση στην Ε.Ε. από Αραχωβίτη

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναποθέτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τις ελπίδες για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στην ελαιοπαραγωγή μετά απο μια καταστροφική χρονιά με το δάκο και το γλοιοσπόριο. Όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή Αργολίδας της ΝΔ Γιάννη Ανδριανού ήδη από τον Σεπτέμβριο έφυγε αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συνδρομή της χώρας για μη καλυπτόμενες ζημιές λόγω καιρικών συνθηκών.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση του κ. Ανδριανού δεν ήταν θέμα μόνο η αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών που επλήγησαν στην Αργολίδα, αλλά και τις ζημιές στην παραγωγή κλημεντίνης, τον άδικο αποκλεισμό σχεδόν ολόκληρης της Αργολίδας από τις εξισωτικές αποζημιώσεις, και τις συνέπειες του κλεισίματος του εργοστασίου Φραγκίστα.

Ο κ. Ανδριανός στην πρωτολογία του ανέφερε τα εξής:

“Με σειρά ερωτήσεών που έχω καταθέσει, έχω υπογραμμίσει την ολιγωρία της πολιτείας στην υλοποίηση των προγραμμάτων δακοκτονίας τόσο στην Αργολίδα, όσο και σε άλλες ελαιοπαραγωγές περιοχές της χώρας. Φέτος λοιπόν αυτή η ολιγωρία είχε βαρύτατες συνέπειες στην παραγωγή και στις τιμές του ελαιολάδου. Επισημαίνω ενδεικτικά ότι στην Αργολίδα, υπάρχουν περιοχές που χάθηκε πάνω από το 60% του ελαιοκάρπου, ενώ σοβαρές ήταν και οι επιπτώσεις στην ποιότητα του ελαιολάδου λόγω της προσβολής από τον δάκο και από το γλοιοσπόριο όπως γνωρίζετε κι εσείς από την περιοχή που εκλέγεστε, με αποτέλεσμα να είναι πολύ μειωμένες οι τιμές τόσο ώστε, όπως αναφέρουν οι παραγωγοί δεν αξίζουν τα έσοδα ούτε για τη συλλογή του ελαιοκάρπου. Τα έσοδα είναι τόσο χαμηλά που δεν μαζεύουν τις ελιές τους. Οι ψεκασμοί όπως επισημαίνεται από αρμοδίους και γεωπόνους, έπρεπε να ξεκινήσουν τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου. Αυτό δεν έγινε για διάφορους λόγους και βεβαίως η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά την πολιτεία - είτε είναι Περιφέρεια, είτε είναι υπουργεία, αυτό δεν ενδιαφέρει τον παραγωγό. Το σίγουρο είναι ότι δεν ευθύνονται οι παραγωγοί για αυτή την κατάσταση.

Επιπλέον, τα χρήματα όπως λένε οι ΔΑΟΚ ήταν λίγα για να κάνουν τους επιπλέον ψεκασμούς που χρειάζονταν λόγω των ειδικών κλιματικών συνθηκών που επικράτησαν φέτος. Δεν υπήρξε η ευελιξία να γίνουν οι ψεκασμοί από δύο τέσσερις όπως απαιτούταν στις συγκεκριμένες συνθήκες.

Με δεδομένο λοιπόν ότι οι παραγωγοί στη μεγάλη τους πλειονότητα δίνουν καθημερινή μάχη επιβίωσης και πληρώνουν οι ίδιοι υποχρεωτικά κάθε χρόνο τη δακοκτονία την οποία έχουν αναλάβει οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας, είναι επιτακτικό αφενός να αποζημιωθούν οι πληγέντες για τις ζημιές που υπέστησαν χωρίς να ευθύνονται κατ’ ελάχιστον οι ίδιοι γι’ αυτές, αλλά και να διασφαλιστεί αποτελεσματικά ότι δεν θα δούμε παρόμοια ολιγωρία στο μέλλον.

Σας καλώ λοιπόν να μου απαντήσετε σε αυτά τα δύο ερωτήματα και να μας πληροφορήσετε ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης για τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για την τροποποίηση του καταλόγου καλυπτόμενων ζημιών του ΕΛΓΑ αλλά και για τους τρόπους αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών.

Πραγματικά η κατάσταση είναι απελπιστική, όπως διαπιστώσατε και από την σύσκεψη που κάναμε στο υπουργείο. Είδατε επίσης και τι συμβαίνει και με την κλημεντίνη. Η παραγωγοί κλημεντίνης πλέον στην Αργολίδα φέτος δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν έσοδα καθώς καταστράφηκαν από τη μονίλια, ζημιά που και αυτή είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Μέσα σε όλα αυτά, έκλεισε και το εργοστάσιο Φραγκίστα, ένα εργοστάσιο και συσκευαστήριο εξαγωγικό, που χρωστάει αρκετά χρήματα σε 700 παραγωγούς ενώ 400 εργαζόμενοι δεν έχουν πλέον δουλειά

Η κατάσταση λοιπόν στην Αργολίδα είναι πολύ σοβαρή. Κλείνω με τον κτηνοτροφικό τομέα και το πρόβλημα της εξισωτικής για το οποίο θέλω μία απάντηση. Δυστυχώς εξαιρέθηκαν από την εξισωτική όλες οι περιοχές της Αργολίδας και υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα στις περιοχές της Ερμιονίδας που θα έχει επιπτώσεις μεγάλες στους κτηνοτρόφους».

Ο κ. Αραχωβίτης στην πρωτολογία του ανέφερε τα εξής:

«Πράγματι κύριε συνάδελφε, φέτος ήταν μία δύσκολη χρονιά για την ελαιοπαραγωγή στη χώρα μας, τόσο από άποψη ποσότητας, όσο και από άποψη ποιότητας, που είχε συνέπεια άμεση στην τιμή του προϊόντος, άρα και στο συνολικό παραγόμενο και διαθέσιμο εισόδημα των παραγωγών. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε πρόβλημα, αυτό συνήθως δεν είναι μονοπαραγοντικο, αλλά πολυπαραγοντικό με πολλές συνθήκες που συμβάλλουν. Θα προσπαθήσω στον λίγο χρόνο που έχουμε να σας τα πω εν τάχει.

Το πρώτο είναι ότι η ελιά ως γνωστόν παρενιαυτοφορεί. Δηλαδή τη μία χρονιά έχει παραγωγή την άλλη δεν έχει. Το 2017 λοιπόν ήταν μία εξαιρετική χρονιά, τόσο από άποψη ποσότητας, όσο και από άποψη ποιότητας - και αυτό το δείχνουν και οι πρώτες τιμές οι οποίες ήταν ιδιαίτερα υψηλές καθώς ανταποκρίνονταν στην ποιότητα του ελαιολάδου. Η επόμενη λοιπόν χρόνια, το 2018, αναμενόταν εκ των πραγμάτων ότι η παραγωγή θα είναι μικρότερη. Άρα λοιπόν για τον δάκο, για τη συγκεκριμένη προσβολή, θα υπήρχε μικρότερη ποσότητα τροφής και η προσβολή θα ήταν μεγάλη. Αυτό ήταν αναμενόμενο.

Το δεύτερο είναι οι καιρικές συνθήκες. Ο δάκος όπως γνωρίζετε καλά είναι ένα έντομο του οποίου η βιολογία εξαρτάται από τις κλιματικές συνθήκες. Το 2017 που ήταν δυσμενείς δεν είχαμε δακοπροσβολή. Το 2018 που ήταν ευνοϊκές είχε ιδιαιτέρους πολλαπλασιασμούς, πολλές γενιές, και δεν ήταν μόνο ο δάκος, ήταν και ο πυρηνοτρήτης, και ο ρηχίτης και μία σειρά άλλα έντομα τα οποία στα ανοίγματα που έκαναν στον καρπό της ελιάς πάνω αναπτύχθηκε το γλοιοσπόριο, η ξηροβούλα και μία σειρά άλλοι μύκητες, μυκητολογικές παθήσεις. Άρα λοιπόν μιλάμε για έναν ζωντανό οργανισμό που εξαρτάται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες.

Το τρίτο, όπως σωστά επισημάνατε και εσείς, είναι πως τη φετινή χρονιά δεν ήταν μόνο η ελιά το πρόβλημα, αλλά είχαμε πρόβλημα και στην κλημεντίνη, είχαμε πρόβλημα και στα καπνά, είχαμε πρόβλημα και στα ροδάκινα και σε μία σειρά άλλες καλλιέργειες στη χώρα μας.

Το τέταρτο - και εδώ θέλω να σταθώ - είναι ότι οι ίδιες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν το 2018 από τους ίδιους ανθρώπους, από τις ίδιες υπηρεσίες, ακολουθήθηκαν και το 2017 και το 2015 και το 2013 όπου είχαμε επιτυχία του προγράμματος δακοκτονίας. Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί οι άνθρωποι το 2017 ήταν καλοί και έκαναν καλά τη δουλειά τους. Και θα παρακαλούσα να σταματήσει αυτή η ανθρωποφαγία. Δεν απευθύνομαι σε εσάς προφανώς γιατί με την ευκαιρία της ερώτησής σας συζητάμε αυτά τα ζητήματα, αλλά αυτή η ανθρωποφαγία, αυτή η ανταλλαγή αλληλοκατηγοριών, αυτή η προσπάθεια μετάθεσης ευθύνης ποιος φταίει περισσότερο ποιος φταίει λιγότερο, ποιος έχει την ουρά του απέξω, δεν είναι σωστή αντιμετώπιση των πραγμάτων. Πρέπει για να είμαστε αποτελεσματικοί να μείνουμε στα αίτια, να τα βρούμε, να τα αντιμετωπίσουμε και να βελτιώσουμε τους τρόπους αντιμετώπισης.

Ένα άλλο κομμάτι που πρέπει να δούμε είναι η κλιματική αλλαγή με τους ήπιους χειμώνες. Την περσινή χρονιά δηλαδή τον χειμώνα 2017-8 οι ελάχιστες θερμοκρασίες στις περισσότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές δεν έπεσαν κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου. Αυτό τι σημαίνει; Ότι το έντομο του δάκου διαχείμασε. Έμεινε ζωντανό όλο το έτος. Αυτό είναι το ένα στοιχείο.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι με τους ίδιους χειμώνες με την πρωίμιση της καρπόδεσης είχαμε σκλήρυνση του πυρήνα από πολύ νωρίτερα από ότι είχαμε στη βιβλιογραφία, από αυτά που ξέρουμε. Και αυτό είναι ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια και πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας στην αντιμετώπιση τα επόμενα χρόνια. Άρα λοιπόν έχουμε νέα δεδομένα και στην επιστήμη τα τελευταία χρόνια, την τελευταία χρονοσειρά, την τελευταία δεκαετία. Έχουμε νέα δεδομένα που πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας αν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στο μέλλον.

Και φυσικά δεν θα αρνηθώ ότι υπάρχει πρόβλημα στη γραφειοκρατία, με το πρόγραμμα που αντιμετωπίζεται η δακοκτονία. Αλλά αυτό φάνηκε έντονα σε μία χρονιά με τα προηγούμενα χαρακτηριστικά. Όσον αφορά λοιπόν την εγρήγορση των εμπλεκόμενων φορέων, αναφέρω χαρακτηριστικές ημερομηνίες: 12/2/2018 η αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΠΑΤ ξεκινά τη διαδικασία. Ο κύκλος των υπογραφών που καθόριζε το προσωπικό ολοκληρώθηκε στις 7/6/2018. Και εκεί έχουμε την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με την οποία κατανεμήθηκε το προσωπικό αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία.

Όπως γνωρίζετε και όπως είπατε, την ευθύνη της εφαρμογής του προγράμματος την έχουν οι διευθύνσεις αγροτικής ανάπτυξης και οικονομίας των περιφερειών οι οποίες περιμένουν να ολοκληρωθούν οι επιμέρους διαδικασίες για να ξεκινήσουν το πρόγραμμα. Όσον αφορά τα χρήματα, θέλω να σας ενημερώσω ότι το συνολικό ύψος των πιστώσεων ήταν 20.100.000 ευρώ. Από αυτά καταναλώθηκαν 19 εκατομμύρια και η Αργολίδα πήρε πόσο 422.000 ευρώ. Άρα δεν υπήρχε ζήτημα χρημάτων όπως δεν υπήρχε και πρόβλημα - και το αναγνωρίζουν όλοι στην Ελλάδα - διάθεσης υλικών. Άρα αλλού ήταν το πρόβλημα».

Ο κ. Ανδριανός στη δευτερολογία του ανέφερε τα εξής:

Κύριε Υπουργέ, δεν πήρα απαντήσεις για το βασικό ερώτημα που έθεσα, του πώς θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί. Περιμένουν την απάντηση στη δευτερολογία σας οι παραγωγοί που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να καλλιεργήσουν ώστε να έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα έξοδα της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Στην Αργολίδα αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη κακή χρόνιά για το ελαιόλαδο. Αν θυμάστε, είχαμε κάνει ερωτήσεις επίκαιρες ερωτήσεις για την ακαρπία τα 2-3 προηγούμενα χρόνια.

Είπατε επίσης πως η δακοκτονία ότι ήταν επιτυχημένη το 2017 και το 2015. Αυτό δεν το αμφισβητεί κάποιος, όμως ήταν άλλες οι συνθήκες. Εδώ αυτό που σας επισημαίνω εγώ και που ως γεωπόνος και ως εκλεγόμενος στη Λακωνία νομίζω το γνωρίζετε πολύ καλά, είναι ότι φέτος οι συνθήκες είναι όπως είπατε διαφορετικές. Επομένως έπρεπε να υπήρχε ευελιξία.

Ως προς αυτό που είπατε για χρήματα που ήταν διαθέσιμα την Αργολίδα, μου επισημάνθηκε ότι δεν επαρκούσαν παρά μόνο για 2,3 ψεκασμούς, όταν χρειάζονταν τέσσερις ψεκασμένοι φέτος. Δεν μπορεί δηλαδή να έχουμε τους ίδιους ψεκασμούς σε μία καλή χρονιά που δεν ευνοεί τον δάκο, και σε μία κακή χρονιά που οι κλιματικές συνθήκες που ευνοούν το δάκο να έχουμε την ίδια αντιμετώπιση. Κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να το αντιμετωπίσετε.

Επίσης αυτό που περιμένουν οι αγρότες σήμερα είναι απαντήσεις για το πώς θα επιβιώσουν. Έπαθαν τη ζημιά του ελαιοκάρπου με την πτώση πάνω από 60%, χαμένες οι τιμές για φέτος, οι παραγωγοί κλημεντίνης όπως είπαμε και το γνωρίζετε πολύ καλά πλέον δεν έχουν έσοδα, στην κτηνοτροφία πρέπει να δείτε το πρόβλημα των χαμηλών τιμών του γάλακτος, καθώς ενώ έχουμε φέτος ζήτηση φέτας, από την άλλη μεριά οι τιμές του παραγωγού κατρακυλούν. Και έχουμε την Ερμιονίδα να εξαιρείται από τον νέο χάρτη των εξισωτικών. Θέλουμε να το δείτε αυτό γιατί ειδικά για την Ερμιονίδα υπάρχουν περιοχές που οι κάτοικοι ασχολούνται μόνο με την κτηνοτροφία. Έχουμε επίσης ορεινές περιοχές στην Επίδαυρο που ενώ ήταν στις μειονεκτικές, τώρα δεν είναι. Μιλάμε για καταστροφή. Ελπίζω λοιπόν να το δείτε και αν υπάρχει περιθώριο και πρέπει να υπάρξει περιθώριο να το διορθώσετε.

Όπως επίσης σε όλη αυτήν την κακή κατάσταση για τον πρωτογενή τομέα στην Αργολίδα πρέπει να προσθέσω και το θλιβερό γεγονός της παύσης λειτουργίας του εργοστασίου Φραγκίστας με αποτέλεσμα να χρωστάει για τα πορτοκάλια της περσινής περιόδου σε 700 και πλέον παραγωγούς και 400 εργαζόμενοι εκεί να μένουν τώρα άνεργοι.

Η κατάσταση λοιπόν είναι πραγματικά απελπιστική και γι’ αυτό θέλω να ακούσω από σας πρώτον πώς θα αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί που έχασαν την παραγωγή τους φέτος - ένας τρόπος είναι το πρόγραμμα de minimis για την κλημεντίνη – και δεύτερον να δείτε το θέμα των κτηνοτρόφων στις περιοχές αυτές. Και βεβαίως σας επισημαίνω - αν και δεν είναι δικό σας θέμα, το ζήτημα του Φραγκίστα – καθώς έχει επιπτώσεις στην παραγωγή, τον πρωτογενή τομέα και είναι και αυτό ένα θέμα στο οποίο πρέπει να εξαντλήσετε όλες τις δυνατότητες.

Ο κ. Αραχωβίτης στη δευτερολογία του ανέφερε τα εξής:

«Πράγματι, επειδή ακριβώς η περσινή χρονιά φάνηκε ότι ήταν προβληματική όσον αφορά τον δάκο, γι’ αυτό στις 18/7/18 με το άρθρο 57 του νόμου 4554 δόθηκε η δυνατότητα στους προσωρινούς αναδόχους δακοκτονίας να ξεκινήσουν το έργο για να επιταχυνθεί ακριβώς αυτή η διαδικασία. Ωστόσο. Ακόμα κι αυτό δεν μπόρεσε να έχει τα αποτελέσματα που θέλαμε. Έγιναν ακόμη και νομοθετικές παρεμβάσεις πάνω στο θέμα.

Είναι γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ αναγνωρίζει ότι υπάρχει μεγάλη ζημιά και έχουμε εκτιμήσεις του, ωστόσο οι ζημιές αυτές, οι φυτοπαθολογικές προσβολές, δεν είναι στον κανονισμό όπως αναφερθήκατε και στην πρωτολογία σας. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία ανεθώρησης μετά από πάρα πολλά χρόνια - ο κανονισμός όπως γνωρίζετε είναι της δεκαετίας του 1980 - ανατίθεται η αναλογιστική μελέτη ώστε να εκσυγχρονίσουμε τον κανονισμό και να δούμε ποιες καλλιέργειες θα ενταθούν σε προαιρετικό ή σε υποχρεωτικό επίπεδο έτσι ώστε να καλύψουν τις νέες ανάγκες των καιρών.

Όσον αφορά την αναπλήρωση σε ένα ποσοστό του εισοδήματος των παραγωγών που αυτό όντως είναι το ζητούμενο και το θέμα της ερώτησής σας, εξαντλούμε και εξετάζουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας. Ήδη από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, πριν από λίγους μήνες, έφυγε αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συνδρομή της χώρας για μη καλυπτόμενες ζημιές λόγω καιρικών συνθηκών. Έτσι υποστηρίζεται το αίτημα της χώρας, και έχω καταθέσει στα πρακτικά σε προηγούμενη ερώτηση το σχετικό υλικό. Η χώρα μας ζητάει ενίσχυση για μη καλυπτόμενες ζημιές. Τεκμηριώνουμε το αίτημά μας ως χώρα έχοντας καταθέσει μία χρονοσειρά κλιματικών, μετεωρολογικών δεδομένων που δείχνουν ότι έχουμε άκαιρες βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες σε περιόδους που δεν θα έπρεπε να είναι υψηλές, χαμηλές σε περιόδους που δεν θα έπρεπε να είναι χαμηλές, και όλο αυτό το πλέγμα δημιούργησε όλα αυτά τα προβλήματα στη χώρα συν τον δάκο στη ελιά.

Για το πρόγραμμα της δακοκτονίας του 2019 που επίσης ο κόσμος περιμένει απαντήσεις: πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη του πιλοτικού προγράμματος γιατί είπαμε ότι τα δεδομένα αλλάζουν άρα πρέπει να αναζητήσουμε νέες λύσεις σε ένα πεπαλαιωμένο πρόγραμμα δακοκτονίας που λέγεται «πιλοτική εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των πληθυσμών του δάκου σε διάφορες ελαιοκομικές περιοχές της χώρας». Αυτό έγινε στα Χανιά στις 29/11/2018. Σε αυτό το πιλοτικό έχουν ενταχθεί μία σειρά από περιοχές, θα είναι διάρκειας 2 ετών και θα αναζητηθούν νέες λύσεις έτσι ώστε να εκσυγχρονιστεί το έργο της δακοκτονίας.

Ήδη από τις 18/10 έγινε σχετική εισήγηση στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών έτσι ώστε να έχουμε την προμήθεια υλικών δακοκτονίας για το 2019. Ήδη από τις 26 Οκτωβρίου έγινε σχετική εισήγηση στη Γενική Διεύθυνση διοικητικών υπηρεσιών για τις ανάγκες σε εποχικό προσωπικό που απαιτείται για τη δακοκτονία, και από τις 21/11, πριν από λίγες μέρες, έγινε και η επίσημη έναρξη εργασιών του προγράμματος δακοκτονίας για το 2019. Ήδη ξεκίνησε η περίοδος.

Και τέλος επειδή γνωρίζουμε και αντιλαμβανόμαστε τα εγγενή προβλήματα της συναρμοδιότητας πολλών υπουργείων έτσι όπως εφαρμοζόταν για δεκαετίες το πρόγραμμα, προχωράμε και βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών έτσι ώστε να συντονίσουμε τις δράσεις μας, να μεταφερθούν κάποιες αρμοδιότητες στο Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, προκειμένου να μπορέσουμε να συντονίσουμε πιο γρήγορα αυτές τις διαδικασίες.

Τώρα όσον αφορά τις περιοχές που εντάσσονται στο χάρτη των μειονεκτικών, οι περιοχές οι οποίες δεν εντάσσονται στο Νέο χάρτη ενώ εντάσσονται κάποιες καινούργιες εντάσσονται ή δεν εντάσσονται βάσει των κριτηρίων που θέτει ο κανονισμός 1305/2013. Οτιδήποτε άλλο προτείνουμε εκτός κριτηρίων πολύ απλά θα απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν είναι επιλογή του Υπουργού ή των υπηρεσιών της χώρας. Αν δεν ακολουθήσουμε πιστά τα κριτήρια στο βαθμό που μπορούμε να τα διευρύνουμε, να τα δούμε με την ελαστική τους μορφή, πολύ απλά όταν θα γυρίσει η πρότασή μας από την Επιτροπή θα έχουν κοπεί»

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 08 Δεκεμβρίου 2018 10:48

Σχετικά Άρθρα

  • Μεσσηνία: Ελαιοπαραγωγός κοιμάται μέσα στην επιχείρησή του για να μην τον κλέψουν
    Μεσσηνία: Ελαιοπαραγωγός κοιμάται μέσα στην επιχείρησή του για να μην τον κλέψουν

    Πρωτόγνωρες καταστάσεις βιώνουν οι ελαιοπαραγωγοί, καθώς οι κλοπές ελαιοκάρπου είναι καθημερινό φαινόμενο

    Δραστικά μέτρα πήρε ένας ελαιοπαραγωγός στη Μεσσηνία, που αποφάσισε να βάλει κρεβάτι στο ελαιοτριβείο του και να κοιμάται εκεί, προκειμένου να μην τον κλέψουν.

    Έξαρση στις κλοπές ελαιοκάρπου υπάρχει το τελευταίο διάστημα, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια τους.

    Συγκεκριμένα, ο Ηλίας Κωστόπουλος από τη Λευκοχώρα Μεσσηνίας αποφάσισε να κοιμάται στο ελαιοτριβείο του για να προστατεύει το ελαιόλαδο από επίδοξους ληστές. Ο ίδιος αναφέρει ότι μαζί του έχει φακό και δεν κοιμάται μέχρι τις 4 τα ξημερώματα, έχοντας μόνιμα τα φώτα ανοιχτά.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Τσιάρας: Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα καταβληθούν οι προκαταβολές  Ενιαίας Ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
    Τσιάρας: Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα καταβληθούν οι προκαταβολές  Ενιαίας Ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

    Τυχόν διορθώσεις ή συμπληρωματικές πληρωμές του Πυλώνα 1 που ενδεχομένως θα προκύψουν μετά από ενστάσεις παραγωγών θα πληρωθούν

    Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς των αγροτών η προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες που έχουν υποβάλλει δήλωση καλλιέργειας ΟΣΔΕ. Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινής Αραμπατζή. “«Εθιμικά μέσα στον Οκτώβριο πληρώνεται η προκαταβολή. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι ένα από τα προβλήματα που είχε ο ΟΠΕΚΕΠΕ τα προηγούμενα χρόνια ήταν να μην έχει ένα σταθερό πληροφοριακό σύστημα. Οι τεχνικοί σύμβουλοι εναλλάσσονταν και υπήρχαν προβλήματα που αφορούσαν συνολικά στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ”, παρατήρησε ο κ. Τσιάρας και προσέθεσε ότι «υπάρχει η διαβεβαίωση πως η προκαταβολή μέχρι το τέλος του μήνα θα καταβληθεί».

    Σύμφωνα, δε, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, και φυσικά πριν ολοκληρωθεί το 2024, να πληρωθούν και υπόλοιπα ποσά που αφορούν σε εκκρεμείς υποθέσεις οικολογικών σχημάτων. «Δεν σας το κρύβω ότι η προσπάθεια που γίνεται και από το υπουργείο, μέσα από τη διαδικασία της επιτήρησης που τέθηκε ο Οργανισμός πριν από περίπου δύο μήνες, είναι να κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τα επιβεβλημένα βήματα στην κατεύθυνση ουσιαστικά της ψηφιοποίησης, της στελέχωσης της διεύθυνσης, της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης», είπε ο ΥπΑΑΤ, εκτιμώντας ότι το επόμενο χρονικό διάστημα ο Οργανισμός θα καταφέρει να ανταποκριθεί στον πραγματικό του ρόλο. Προσέθεσε, δε, ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία και καμία ανησυχία στους Έλληνες παραγωγούς σχετικά με την ομαλή ροή των καταβολών.

    Σε ό,τι αφορά τα 87,8 εκ. ευρώ του 2023, από τον Πρώτο Πυλώνα, ο Κώστας Τσιάρας διευκρίνισε ότι διαρθρώνονται ως εξής:

    α) Στην μη καταβολή ποσού ύψους 19.249.833,77€ για την Ειδική ενίσχυση βάμβακος, εξαιτίας της μη δήλωσης των συνολικών εκτάσεων βάμβακος που θα μπορούσαν να δηλωθούν από τους παραγωγούς βαμβακιού, με βάση τον εθνικό φάκελο.

    β) Στην μη πληρωμή ποσού ύψους 11.040.849,23€ για συνδεδεμένα καθεστώτα για τα οποία:

    • είτε δεν υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους παραγωγούς,
    • είτε οι παραγωγοί που τα αιτήθηκαν δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας,
    • είτε προσδιορίστηκαν ποσά για πληρωμή μικρότερα των αιτηθέντων συνεπεία διοικητικών, επιτόπιων και λοιπών ελέγχων.

    γ) Σε ό,τι αφορά στην Βασική ενίσχυση για την βιωσιμότητα που δεν έχει πληρωθεί ποσό 43.019.879,08 €, και

    δ) Στην μη καταβολή ποσού ύψους 14.129.078,00€,

    • είτε λόγω μη ενεργοποίησης του συνόλου των δικαιωμάτων των αιτηθέντων παραγωγών,
    • είτε συνεπεία της επιβολής κυρώσεων ή ποινών μετά τη διενέργεια των απαραίτητων διοικητικών, επιτόπιων και μηχανογραφικών διασταυρωτικών ελέγχων.

    Σε κάθε περίπτωση, ο Κώστας Τσιάρας ξεκαθάρισε ότι τυχόν διορθώσεις ή συμπληρωματικές πληρωμές που ενδεχομένως θα προκύψουν μετά από ενστάσεις παραγωγών και μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, προφανώς θα γίνουν αποδεκτές και βεβαίως θα πληρωθούν από αυτό το ποσό. Ταυτόχρονα, υπενθύμισε ότι και τα προηγούμενα έτη υπήρχαν ανάλογες αποκλίσεις. Για παράδειγμα το 2018 υπήρξε μια απόκλιση 83 εκατομμυρίων ευρώ, το 2019 μια απόκλιση 68 εκατομμυρίων ευρώ, το 2020 μια απόκλιση περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ και 2021 85 εκατομμυρίων ευρώ.

    (Δελτό Τύπου)

  • Τσιάρας για ευλογιά: Απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους
    Τσιάρας για ευλογιά: Απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους

    Στόχος η προστασία και διατήρηση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας - Γενναίες οι αποζημιώσεις

    Στόχος λήψης των αυστηρών μέτρων κατά της ευλογιάς είναι να συντηρήσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο και να συνεχίσουμε να έχουμε παραγωγή φέτας, που είναι βασικό εξαγωγικό προϊόν, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους, καθώς η εφαρμογή των μέτρων δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ύπαρξη ατομικής ευθύνης από όλους τους εμπλεκομένους.

    Ο Υπουργός εξήγησε ότι η πολιτεία λαμβάνει σκληρά μέτρα, γιατί πρέπει να προστατευθεί το ζωικό όπως κεφάλαιο. «Να μη υπάρξουν φαινόμενα ελλείψεων στην αγορά και για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την παραγωγή των βασικών κτηνοτροφικών προϊόντων, τα οποία φέρνουν προστιθέμενη αξία για τους κτηνοτρόφους και τις εξαγωγές μας», είπε χαρακτηριστικά.

    Σε ό,τι αφορά στα μέτρα αποζημίωσης τα χαρακτήρισε γενναία, θυμίζοντας ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου πριν από τον Daniel, η πρόβλεψη ήταν για αποζημίωση 85 ευρώ για την απώλεια κάθε ζώου. Με τον Daniel έγινε 150 ευρώ και με την πανώλη ανέβηκε στα 250 ευρώ, σημείωσε. Παράλληλα είπε ότι με ειδικό πρόγραμμα του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, όπως και στην περίπτωση του Daniel με το Μέτρο 5.2, θα υπάρξει αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου που θανατώθηκε.

    «Υπάρχει μια γενναία στάση της πολιτείας απέναντι σε αυτό το ζήτημα. Ο «πλειστηριασμός» στο ύψος της αποζημίωσης, δεν θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ευλογιάς. Το ζήτημα είναι να υπάρχει μια πολιτεία που αποζημιώνει την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου και να υπάρχει μια πολιτεία η οποία στέκεται δίπλα στον κτηνοτρόφο και στον αγρότη».

    Όπως εξήγησε ο κ. Τσιάρας, «για να αντιμετωπιστεί η ευλογιά στα πρόβατα πρέπει να ακολουθήσουμε σωστά τα μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων και πρωτοκόλλων. Χρειάζεται η ατομική ευθύνη όλων. Χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους μας. Δεν χρειάζεται ούτε να κινδυνολογούμε, ούτε να θέτουμε με μαξιμαλιστικο τρόπο όλα τα θέματα. Αντίθετα με σοβαρό τρόπο, όπως κάναμε με την πανώλη, το ίδιο και με την ευλογιά, κάνουμε αυτό που πρέπει».

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα εμβόλια, ο ΥπΑΑΤ διευκρίνισε ότι δεν έχει επιλεγεί μια τέτοια ενέργεια καθώς για μια περίοδο πέραν των 7 ή 8 ετών θα ανιχνεύονταν θετικά αντισώματα στα κτηνοτροφικά παράγωγά και αυτό θα επηρέαζε τα προϊόντα ΠΟΠ, όπως επί παραδείγματι την φέτα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αυγερινοπούλου: Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα της Ηλείας
    Αυγερινοπούλου: Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα της Ηλείας

    Ζητήματα ζωτικής σημασίας που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα της Ηλείας συζητήθηκαν στην συνάντηση που είχε η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Τσιάρα. Μάλιστα, ο Υπουργός εξέφρασε το άμεσο ενδιαφέρον του να επισκεφθεί την Ηλεία το επόμενο διάστημα, ύστερα από πρόταση του Βουλευτού, ώστε να διερευνηθούν έτι περαιτέρω πολιτικές και πρωτοβουλίες στήριξης της αγροτικής παραγωγής στην Ηλεία.

    Ίδρυση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας

    Όπως τονίστηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης, η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα αποτελεί εθνικό στόχο για την Κυβέρνηση, με ανάπτυξη πιο ανταγωνιστικών καλλιεργειών, μέσα από την ενίσχυση της ποιότητας των προϊόντων και της διαπραγματευτικής ισχύος των παραγωγών.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η κα. Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε στην ανάγκη οργάνωσης των παραγωγών και όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας ανταγωνιστικών αγροτικών προϊόντων, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ίδρυση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας, ώστε οι παραγωγοί να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ στο πλαίσιο επιχειρησιακών προγραμμάτων για τη στήριξη συλλογικών επενδύσεων στην ποιότητα και στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος και να υπάρξει ένα διαφορετικό μοντέλο προώθησης και εξαγωγής του προϊόντος, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Ο Υπουργός έχει άλλωστε θέσει την σταφίδα ανάμεσα στα αγροτικά προϊόντα προτεραιότητας για περαιτέρω προώθηση και "rebranding". Προς αυτή την κατεύθυνση, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η σύγκληση σύσκεψης, με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών, με στόχο την οργάνωση της Διεπαγγελματικής που θα ενισχύσει την προοπτική αειφορίας και της εξαγωγικής δραστηριότητας.

    Ένταξη της Ηλείας στο πρόγραμμα θερμοκηπιακών καλλιεργειών

    Εξάλλου, συζητήθηκε το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα, ύψους 600 εκατ. ευρώ, για επενδύσεις σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες και οι προοπτικές ανάπτυξής του και στην Ηλεία, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των φυσικών πόρων και της αειφόρου παραγωγής, σε συνδυασμό με την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος. Η ανακοίνωση έγινε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην 88η ΔΕΘ και αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα για να ανοίξει ένας νέος ελπιδοφόρος δρόμος για τον συγκεκριμένο κλάδο, προς όφελος των αγροτών.

    O κ. Τσιάρας, ο οποίος έχει σημαντική γνώση της αναπτυξιακής δυνατότητας του Ν. Ηλείας, τόνισε ότι η υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου, θα προκηρυχθεί δε ως το τέλος του έτους, ενώ αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Ηλεία. Όπως τόνισε η κα. Αυγερινοπούλου, τα θερμοκήπια προσφέρουν ασφάλεια απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, μείωση της κατανάλωσης υδάτινων πόρων αλλά και φυτοφαρμάκων, μείωση του κόστους καλλιέργειας και αυξημένη, ακόμα και δέκα φορές, σε ποσότητες παραγομένων προϊόντων και όλα αυτά σε συνδυασμό με την ανάπτυξη καινοτόμων αγροβολταϊκών συστημάτων μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της ελληνικής γης σε μια όλο και περισσότερο απαιτητική διεθνή αγορά.

    Μέριμνα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης

    Η κα. Αυγερινοπούλου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον κ. Τσιάρα και το θέμα των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα και ως εκ τούτου στο αγροτικό εισόδημα, ζητώντας την περαιτέρω στήριξη του πρωτογενούς τομέα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες αυτές. Ο υπουργός τόνισε ότι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα από την κυβέρνηση είναι δεδομένη, καθώς αναγνωρίζεται από μέρους της η μεγάλη συμβολή των παραγωγών μας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, προσθέτοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση, το υπουργείο εξετάζει, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την δυνατότητα δημιουργίας νέου ταμείου που να μπορεί να καλύπτει ανάλογες ζημίες. Το θέμα τέθηκε από τον υπουργό και στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο.

    Ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ανάγκη για μια ενωσιακή στρατηγική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, ειδικά στον αγροτικό τομέα, καθώς τα υπάρχοντα μέσα και εργαλεία για τη διαχείριση κρίσεων δεν είναι αρκετά ευέλικτα ή αποτελεσματικά, διότι δεν σχεδιάστηκαν για την αντιμετώπιση επιπτώσεων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Οφείλουμε να προβούμε σε έναν σχεδιασμό που θα καλύπτει τόσο την πρόληψη και την προσαρμογή στις αλλαγές, όσο και την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών σε περιπτώσεις καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα, τόνισε προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει ευελιξία στη μεταφορά ενωσιακών πόρων, να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών ταμείων, με έμφαση στην πολιτική συνοχής και να ενισχυθεί το γεωργικό αποθεματικό ή να δημιουργηθεί νέο ειδικό Ταμείο.

    Παράλληλα, από την Ηλεία Βουλευτή τέθηκε το θέμα του πλαφόν που ισχύει για τις αποζημιώσεις των αγροτών από τον ΕΛΓΑ, για ζημιές που έχουν υποστεί στις καλλιέργειές. Το συνολικό ανώτατο όριο αποζημίωσης έχει οριστεί στις 70.000 ευρώ κατ’ έτος και ανά δικαιούχο για όλες τις καλλιέργειες, ωστόσο με τις σημερινές συνθήκες που οι ζημίες είναι εκτεταμένες, το ποσό αυτό δεν επαρκεί για να συνεχίσουν αρκετοί αγρότες να καλλιεργούν, θέμα που θα εξετασθεί από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η Ανομβρία “στέγνωσε” τις ελιές και στη Μάνη – Στο 80% η ζημιά – Δε θα μαζέψουμε φέτος λένε οι παραγωγοί
    Η Ανομβρία “στέγνωσε” τις ελιές και στη Μάνη – Στο 80% η ζημιά – Δε θα μαζέψουμε φέτος λένε οι παραγωγοί

    Στο 70 με 80% ανέρχεται η ζημιά που έχει προκαλέσει η παρατεταμένη ανομβρία στις ελιές και την περιοχή της κοινότητας Δολών του δήμου δυτικής Μάνης.

    Όπως λέει ο πρόεδρος της κοινότητας Πέτρος Φάσσος αν δεν υπάρξει αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ δεν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους .

    Δείτε το ρεπορτάζ του Μεσόγειος TV:

    Πηγή: Gargalianoionline.gr

  • Τσιάρας για ευλογιά προβάτων: Με την πάροδο του 10ημέρου θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης
    Τσιάρας για ευλογιά προβάτων: Με την πάροδο του 10ημέρου θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης

    Θα εξαιρεθούν από τα περιοριστικά μέτρα οι περιοχές που δεν έχουν κρούσματα

    Οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ θα προχωρήσουν σε επανεκτίμηση της κατάστασης για την ευλογιά στα πρόβατα και την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων, ύστερα από την πάροδο του δεκαημέρου απαγόρευσης στη μετακίνηση και σφαγή αιγοπροβάτων και οι περιοχές που είναι καθαρές από τη ζωονόσο θα εξαιρούνται, τόνισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο.

    «Έχει πολύ μεγάλη σημασία με τη συνεργασία όλων των Περιφερειών, των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, της ΕΘΕΑΣ και των ίδιων των κτηνοτρόφων, να τηρήσουμε τα μέτρα αυτές τις 10 ημέρες και να μπορέσουμε σιγά – σιγά να απελευθερώσουμε τις περιοχές που δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα», είπε.

    Η απόφαση για τη 10ήμερη απαγόρευση, που προέκυψε με την ομόφωνη στήριξη όλων των συμμετεχόντων στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, είπε ο κ. Τσιάρας, θα βοηθήσει στον περιορισμό της νόσου, η οποία, όπως εξήγησε, είναι πολύ πιο μεταδοτική από την πανώλη (μεταδίδεται και μέσω των πτηνών), καθώς ο ιός της ευλογιάς είναι DNA και είναι πιο ανθεκτικός από τον RNA ιό της πανώλης, ο οποίος με την εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ αντιμετωπίσθηκε με απόλυτη επιτυχία. Και στην περίπτωση της ευλογιάς, επισήμανε, ακολουθούμε τους κανόνες της ΕΕ.

    Το πρόβλημα για το ζωικό μας κεφάλαιο», σημείωσε, «είναι ότι τα ζώα αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε αναπαραγωγή, άρα υπάρχει γέννα και μεγάλη γαλακτοφορία. Υπάρχει μεγάλο ζήτημα για τους Έλληνες κτηνοτρόφους. Με το ύψος των αποζημιώσεων για την πανώλη, που ισχύει και για την ευλογιά, αποδείξαμε ότι στεκόμαστε δίπλα τους, στο πλευρό τους και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τους υποστηρίξουμε και να κρατήσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο και την παραγωγική δυνατότητα της χώρας μας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο». Υπενθύμισε μάλιστα ότι το ΥΠΑΑΤ λαμβάνει μέτρα για να στηρίξει και τις εξαγωγές κρέατος στις οποίες η Ελλάδα επεκτείνεται.

    Ο ΥπΑΑΤ επανέλαβε ότι η απαγόρευση των δέκα ημερών, δεν πρόκειται να επηρεάσει την αγορά και θύμισε ότι αυτό δεν συνέβη ούτε με την μακρά απαγόρευση της μετακίνησης και σφαγής αιγοπροβάτων στην περίοδο της πανώλης.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τσιάρας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιεία: Απαιτείται μηχανισμός για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης
    Τσιάρας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιεία: Απαιτείται μηχανισμός για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης

    Κατηγορηματική αντίθεση της Ελλάδας στην πλήρη εξωτερική σύγκλιση για τις άμεσες ενισχύσεις – Τα 9 σημαντικά σημεία για την μετά το 2027 ΚΑΠ

    Την πλήρη και καθολική διαφωνία της Ελλάδας για τη συμπερίληψη αναφοράς για εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων (Πυλώνα Ι) της ΚΑΠ, εξέφρασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, παρεμβαίνοντας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο. «Η συγκεκριμένα αναφορά δεν μας βρίσκει σύμφωνους και μας προβληματίζει. Είναι ένα ευαίσθητο θέμα για μας», υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας, ξεκαθαρίζοντας ότι η στήριξη της χώρας μας στα Συμπεράσματα του Ιουνίου για το μέλλον της γεωργίας στη Ένωση ήταν στο σύνολο του κειμένου ενώ για τη συγκεκριμένη παράγραφο υπεβλήθη σχετική δήλωση, με την οποία διαφοροποιείται η χώρα μας.

    «Η απομόνωση της συγκεκριμένης παραγράφου και η ενσωμάτωσή της σε άλλο κείμενο, αλλάζει τις ισορροπίες. Όλοι σε αυτή την αίθουσα γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό να εγκριθούν τα συγκεκριμένα συμπεράσματα που μεταφέρουν ουσιαστικά και κρίσιμα μηνύματα για το μέλλον της ΚΑΠ. Και σαφώς αναγνωρίζουμε τη δυσκολία να συγκεραστούν διαφορετικές απόψεις και προτεραιότητες σε ένα κείμενο. Θεωρούμε ωστόσο ότι η εν λόγω προσθήκη δεν συνάδει με τις προσεγγίσεις του υπόλοιπου κειμένου και δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε το κείμενο», προσέθεσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Ως σημαντικά σημεία του κειμένου των Συμπερασμάτων για την μετά το 2027 ΚΑΠ, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο κ. Τσιάρας είπε ότι αποτελούν οι αναφορές σε:

    1. ανεξάρτητη ΚΑΠ με τη διατήρηση των δύο πυλώνων,

    2. σταθερότητα του γεωργικού εισοδήματος,

    3. αύξηση των νέων αγροτών,

    4. επενδύσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας,

    5. κίνητρα για τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις,

    6. απλοποίηση και ευελιξία,

    7. αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων,

    8. γεωγραφικές ιδιαιτερότητες (ορεινότητα, νησιωτικότητα),

    9. αναφορά σε μικρές εκμεταλλεύσεις, για τις οποίες ζήτησε πιο ξεκάθαρες επισημάνσεις στο τελικό κείμενο.

    Παράλληλα, ο Κώστας Τσιάρας επισήμανε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ανάγκη για μια ενωσιακή στρατηγική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, ειδικά στον αγροτικό τομέα. «Τα υπάρχοντα μέσα και εργαλεία για τη διαχείριση κρίσεων δεν είναι αρκετά ευέλικτα ή αποτελεσματικά, διότι δεν σχεδιάστηκαν για την αντιμετώπιση επιπτώσεων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Οφείλουμε να προβούμε σε έναν σχεδιασμό που θα καλύπτει τόσο την πρόληψη και την προσαρμογή στις αλλαγές, όσο και την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών σε περιπτώσεις καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα», είπε.

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι η προσέγγιση της Ευρώπης «θα πρέπει να περιλαμβάνει ευέλικτους κανόνες στη διαχείριση των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ, αλλά και εργαλεία μετριασμού των κινδύνων, όπως αντασφαλιστικές πράξεις και στήριξη της καινοτομίας και των επενδύσεων», ενώ επανάλαβε ότι θα πρέπει να υπάρχει ευελιξία στη μεταφορά ενωσιακών πόρων, να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών ταμείων, με έμφαση στην πολιτική συνοχής και να ενισχυθεί το γεωργικό αποθεματικό ή να δημιουργηθεί νέο ειδικό Ταμείο.

    Σε ό,τι αφορά τις ζωονόσους, ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι η «επαρκής χρηματοδοτική στήριξη σε κάθε επίπεδο, κυρίως για όσους αντιμετωπίζουν έκτακτες απώλειες, συμβάλλει ώστε η αλυσίδα τροφίμων να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της». Και πρόσθεσε ότι «σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανάγκη για μια συντονισμένη προσέγγιση είναι επιτακτική.

    Η συλλογική χαρτογράφηση των κινδύνων θα ενισχύσει την ικανότητα των χωρών να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις αυξανόμενες απειλές», συμπλήρωσε.

    Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας ο ΥπΑΑΤ συνοδευόταν από τον ΓΓ Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Κώστα Μπαγινέτα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μέλι: Νοθευμένη η μία στις δύο συσκευασίες – Σήμα κινδύνου από τους Έλληνες μελισσοκόμους
    Μέλι: Νοθευμένη η μία στις δύο συσκευασίες – Σήμα κινδύνου από τους Έλληνες μελισσοκόμους

    Σκάνδαλο μεγατόνων με νοθεία στο μέλι αποκαλύπτει η Ευρωπαίκή Επιτροπή. Το 50% του μελιού είναι νοθευμένο με φθηνά εισαγόμενα μέλια. Μελισσοκομικές ενώσεις ανεβάζουν τη νοθεία στο 80%.

    Σε κρίση βρίσκεται η εγχώρια και η ευρωπαϊκή αγορά μελιού εδώ και αρκετά χρόνια, με τους μελισσοκόμους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι η μελισσοκομία δεν θα καταφέρει να επιβιώσει στον αθέμιτο ανταγωνισμό, που έχει δημιουργηθεί από τη νοθεία στο μέλι και τις αθρόες εισαγωγές.

    Αυτή την στιγμή η Ευρώπη κινδυνεύει ακόμα και να χάσει το ρόλο της ως βασικός παραγωγός μελιών, με τους επαγγελματίες μελισσοκόμους να προειδοποιούν ότι η ΕΕ θα μετατραπεί απλώς σε έναν κόμβο για την επεξεργασία εισαγόμενου μελιού.

    Ταυτόχρονα, οι ευρωπαίοι και Έλληνες μελισσοκόμοι βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς η εισροή φθηνών εισαγωγών, μια αγορά που κατακλύζεται από νοθευμένο μέλι και ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής, έχει γονατίσει τον κλάδο της μελισσοκομίας, απειλώντας τα προς το ζην.

    Στοιχεία από ευρωπαϊκές μελισσοκομικές οργανώσεις ανεβάζουν αυτό το ποσοστό της νοθείας ακόμα και στο 80%

    Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας στοιχεία για το μέγεθος της απάτης που πραγματικά σοκάρουν. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδόν το 50% του μελιού στην αγορά είναι νοθευμένο από κινέζικα και ουκρανικά φθηνά μέλια, αμφιβόλου ποιότητας. Αντίστοιχα, τα στοιχεία από ευρωπαϊκές μελισσοκομικές οργανώσεις ανεβάζουν αυτό το ποσοστό της νοθείας ακόμα και στο 80%.

    Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Επαγγελματιών Μελισσοκόμων (EPBA) διεξήγαγε έρευνα στη Γερμανία, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν πραγματικά αποκαλυπτικό: Περίπου το 80% του μελιού στα σούπερ-μάρκετ βρέθηκε νοθευμένο, όπως ακριβώς συνέβη και στη Σερβία.

    Αθέμιτος ανταγωνισμός

    Ο αθέμιτος ανταγωνισμός με τα εισαγόμενα «σιρόπια» και τις γλυκαντικές ουσίες, που πωλούνται ως μέλια, έχει οδηγήσει τόσο τους Έλληνες όσο και τους ευρωπαίους μελισσοκόμους σε οικονομικό αδιέξοδο και εγκατάλειψη. Και αυτό γιατί, τα τελευταία χρόνια δυσκολεύονται να πουλήσουν το μέλι τους στη χονδρική, καθώς η τιμή του είναι σημαντικά υψηλότερη από το εισαγόμενο. Μάλιστα, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία ευρωπαϊκών μελισσοκομικών οργανώσεων, σε ορισμένες χώρες το ποσοστό εγκατάλειψης αγγίζει το 75%, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ολόκληρη η ΕΕ από έλλειψη επικονιαστών.

    Περίπου το 80% του μελιού στα σούπερ-μάρκετ της Γερμανίας βρέθηκε νοθευμένο, όπως ακριβώς συνέβη και στη Σερβία

    «Η νοθεία αυτή τη στιγμή είναι ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο που χτυπά όχι μόνο τον πρωτογενή τομέα, αλλά και το καταναλωτικό κοινό», επισημαίνει στον ΟΤ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος Κώστας Λεονταράκης, τονίζοντας ότι βασικός κίνδυνος παραμένει ο αφανισμός του πρωτογενή τομέα, ο οποίος είναι αθωράκιστος σε τέτοιου είδους φαινόμενα και πρακτικές.

    Δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά, πώς το μέλι μπορεί να πωλείται τόσο φτηνά και ταυτόχρονα να παραμένει κερδοφόρο

    Με τι τιμές εισάγεται το μέλι

    Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία για τις τιμές των μελιών που κυκλοφορούν στην αγορά. Σύμφωνα με στοιχεία από τις ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca, το πρώτο εξάμηνο του 2024, η μέση τιμή του μελιού που εισάγεται στην ΕΕ ήταν μόλις 2,17 ευρώ ανά κιλό, μια πτώση 14% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το κινεζικό και το ουκρανικό μέλι αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% αυτών των εισαγωγών, με συγκλονιστικά χαμηλές τιμές 1,28 ευρώ/κιλό και 1,75 ευρώ/κιλό, αντίστοιχα.

    Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε σε σούπερ μάρκετ της Γερμανίας, προκύπτει ότι το μέλι πωλείται ακόμα και με 1,93 το μισό κιλό (3,86 ευρώ το κιλό). «Με έναν μόνο μεσάζοντα, θα πρέπει να έχει αγοραστεί στα 83 λεπτά από το μελισσοκόμο! Δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση να παραχθεί μέλι με τόσο χαμηλό κόστος πουθενά στον κόσμο», τονίζει χαρακτηριστικά η EPBA.

    Εν τω μεταξύ, η παραγωγή ενός κιλού μελιού κοστίζει μεταξύ 3 και 4 ευρώ. Με αυτό το τεράστιο χάσμα τιμών, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το μέλι συσσωρεύεται στις αποθήκες, απούλητο. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά, πώς το μέλι μπορεί να πωλείται τόσο φτηνά και ταυτόχρονα να παραμένει κερδοφόρο.

    Πώς περνά τους ελέγχους το νοθευμένο μέλι

    «Η νοθεία ευημερεί καθώς κάποιοι επιτήδειοι έμποροι κυκλοφορούν κινέζικα και ουκρανικά μέλια, τα οποία επέτρεψε η Ευρώπη να εισάγονται χωρίς δασμούς μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο. Αυτά τα μέλια είναι πάμφθηνα και μηδαμινής θρεπτικής αξίας», σημειώνει στον ΟΤ ο κ. Λεονταράκης, εξηγώντας ότι «τα μέλια αυτά είναι επικίνδυνα, καθώς φιλτράρονται για να μπορούν εύκολα να περνούν τους ελέγχους ως γλυκαντικές ουσίες. Στη συνέχεια οι ουσίες αυτές αναμειγνύονται με μικρές ποσότητες μελιού, παίρνοντας τη θέση στην αγορά από τα ελληνικά ντόπια και καθαρά μέλια».

    Στη συνέχεια οι μελισσοκόμοι πέφτουν «θύματα» κατά την πώληση στη χονδρική, που όπως εξηγεί στον ΟΤ, ο κ. Λεονταράκης: «Όταν εμείς προσπαθούμε να πουλήσουμε τα δικά μας τα μέλια αυτά υποτιμούνται, καθώς είναι πλέον εύκολο ένας έμπορος να προμηθευτεί μέλια τέτοιου τύπου με 1 και 2 ευρώ. Έτσι, τα δικά μας είτε μένουν αδιάθετα είτε τα παίρνουν οι έμποροι όποτε θέλουν και τα πληρώνουν όσο θέλουν».

    Τη φετινή χρονιά οι παραγωγές ήταν ισχνές ή μηδαμινές στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας

    Σε δεινή κατάσταση οι μελισσοκόμοι στην Ελλάδα

    Τη φετινή χρονιά οι παραγωγές ήταν ισχνές ή μηδαμινές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας, με τους μελισσοκόμους να δίνουν μάχη να κρατήσουν εν ζωή τα μελισσοσμήνη τους, λόγω ελλείψεως ανθοφορίας ή μελιττοφορίας, φέρνοντάς τους έτσι σε οικονομικό αδιέξοδο, με τα κόστη να πολλαπλασιάζονται.

    Επίσης, κατασταλτικός παράγοντας ήταν και είναι η έξαρση ασθενειών και μελισσοφάγων που αποδεκατίζουν τα μελισσοσμήνη, έχοντας τεράστιες απώλειες και εισοδήματος αλλά και ζωικού κεφαλαίου, κάτι που θα συνεχίσει ως τη νέα σεζόν.

    «Χάνουμε τα μελίσσια από λιμοκτονία, καθώς η φυσική τους τροφή το νέκταρ και η γύρη, δεν υπήρχαν φέτος στη φύση και δεν μπορέσαμε να τα καλύψουμε με τα υποκατάσταση που δίνουμε», προειδοποιεί ο κ. Λεονταράκης, τονίζοντας στον ΟΤ ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για καθυστερήσεις, καθώς οι μελισσοκόμοι έχουν φτάσει στα όρια τους.

    Διαχείριση και όχι επίλυση του προβλήματος

    «Μέχρι τώρα όλη η Ευρώπη απλά διαχειρίζεται την κατάσταση, ενώ υπάρχει νομοθετικό κενό με τους ελέγχους. Στη χώρα μας η έλλειψη πρόνοιας από τα αρμόδια υπουργεία και των εκάστοτε κυβερνήσεων απέναντι στον κλάδο μας, έχει φέρει τη μελισσοκομία σε αδιέξοδο. Το φωνάξαμε και συνεχίζουμε να φωνάζουμε: Πάρτε μέτρα. Μέχρι σήμερα όμως, δεν έχει ληφθεί κανένα», σημειώνει ο κ. Λεονταράκης, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη μελισσοκομική δύναμη στην Ευρώπη, με έναν τεράστιο αριθμό επαγγελματιών και μελισσοσμηνών και μια πολύ καλή παραγωγή όταν το επιτρέψει η φύση και οι καιρικές συνθήκες.

    Τόσο η ΟΜΣΕ στη χώρα μας όσο και οι ευρωπαϊκές μελισσοκομικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας να αλλάξει η κατάσταση με την κατάλληλη νομοθεσία, που θα προβλέπει αυστηρούς ελέγχους και μέτρα κατά του νοθευμένου μελιού. Ταυτόχρονα, ζητούν να θεσπιστούν άμεσα εναρμονισμένες μεθόδους ανίχνευσης της νοθείας, με ένα ισχυρό σύστημα ιχνηλασιμότητας για την καλύτερη παρακολούθηση της αλυσίδας εφοδιασμού μελιού και τον εντοπισμό περιπτώσεων απάτης.

    Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν οι Copa-Cogeca, «απέχουμε ακόμη πολύ από την επίτευξη του στόχου που προτείναμε για 0% νοθεία έως το 2030.

    Πηγή: OT - In.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο