Τρίτη, 07 Ιανουαρίου 2020 19:20

Μαρούλια «μεγαλώνουν» χωρίς αγρότες

Γράφτηκε από
Ad Slot
Σε ένα απροσδιόριστο κτίριο που σε καμία περίπτωση δεν προδιαθέτει γι' αυτό που συμβαίνει στο εσωτερικό του, σε βιομηχανική περιοχή κοντά στο Κιότο της Ιαπωνίας, περίπου 30.000 κεφάλια μαρουλιού μεγαλώνουν καθημερινά, υπό τεχνητό φως και με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση.

Αυτό το «εργοστάσιο λαχανικών», χρησιμοποιώντας τις τελευταίες κάθετες γεωργικές τεχνικές, αποτελεί μέρος μιας τάσης που γεννάται αναγκαστικά στην Ιαπωνία, όπου η παραδοσιακή γεωργία αντιμετωπίζει μια διπλή απειλή, τη γήρανση του πληθυσμού και την αστικοποίηση.

Με τη μέση ηλικία ενός γεωργού στην Ιαπωνία να ανέρχεται στα 67 έτη και με λίγους υποψήφιους για να αντικαταστήσουν αυτούς που πεθαίνουν, η χώρα αναγκάστηκε να γίνει πρωτοπόρος στην επονομαζόμενη κάθετη γεωργία.

Παγκοσμίως γνωστές εταιρείες όπως η Panasonic, η Toshiba και η Fujitsu έχουν δοκιμάσει να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές μορφές παραγωγής με άλλες, με διαφορετικά επίπεδα επιτυχίας.

Μια από τις εταιρείες με στροφή σε αυτή την κατεύθυνση, η Spread, παράγει 11 εκατομμύρια κεφάλια μαρουλιού ετησίως από το εργοστάσιο της στο Κιότο, μια τεράστια αποστειρωμένη περιοχή όπου τα λαχανικά στοιβάζονται σε ράφια αρκετά μέτρα ψηλά.

Τα μηχανήματα μεταφέρουν τα μαρούλια γύρω από το εργοστάσιο σε περιοχές όπου το φως, η θερμοκρασία και η υγρασία είναι ιδανικές για αυτό το στάδιο ανάπτυξης. Η διαδικασία λειτουργεί χωρίς έδαφος ή φυτοφάρμακα, και μόνο περίπου μια δωδεκάδα ανθρώπων που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή του μαρουλιού στο τέλος.

Άλλες χώρες έχουν χρησιμοποιήσει κάθετες γεωργικές τεχνικές - κυρίως στη Δανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες - αλλά η κρίση του πληθυσμού στην Ιαπωνία σημαίνει ότι οι αγρότες πεθαίνουν, με ερωτηματικά για το πώς θα τροφοδοτηθεί η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Η Ιαπωνία διαθέτει ήδη περίπου 200 εργοστάσια μαρουλιού που χρησιμοποιούν τεχνητό φως, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι μικρής κλίμακας, αλλά σύμφωνα με την ομάδα ειδικών συμβούλων Innoplex, τέτοια εργοστάσια θα διπλασιαστούν σε αριθμό μέχρι το 2025.

Και άλλες εταιρείες πηδούν για το μοντέλο της έξυπνης γεωργίας, με την Mitsubishi Gas Chemical να κατασκευάζει εργοστάσιο στη βορειοανατολική Φουκουσίμα που θα παράγει καθημερινά 32.000 κεφάλια μαρουλιού.

Και δεν είναι μόνο το μαρούλι: οι ντομάτες και οι φράουλες που καλλιεργούνται με υπολογιστή υπό τεχνητό φως είναι στο δρόμο προς το τραπέζι.

Πηγή: NeaPaseges.gr - Φωτογραφία: PHÚC LONG on Unsplash

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Ιανουαρίου 2020 20:18

Σχετικά Άρθρα

  • Ιαπωνία: Αρχηγός της αστυνομίας ζήτησε συγγνώμη από θανατοποινίτη που πέρασε 50 χρόνια στη φυλακή για έγκλημα που δεν διέπραξε
    Ιαπωνία: Αρχηγός της αστυνομίας ζήτησε συγγνώμη από θανατοποινίτη που πέρασε 50 χρόνια στη φυλακή για έγκλημα που δεν διέπραξε

    Δείτε βίντεο - Ο Hakamada ήταν ο μακροβιότερος θανατοποινίτης στον κόσμο για ένα έγκλημα που ποτέ δεν διέπραξε

    Προσωπικά ζήτησε συγγνώμη ο αρχηγός της αστυνομίας στην Ιαπωνία στον 88χρονο Iwao Hakamada, ο οποίος πέρασε 50 χρόνια στη φυλακή ως θανατοποινίτης για έγκλημα που αποδείχθηκε ότι ποτέ δεν διέπραξε.
    Όπως αποφάσισε το δικαστήριο, αστυνομία και εισαγγελία παραποίησαν και «φύτεψαν» στοιχεία εναντίον του πρώην πυγμάχου τον οποίο υποχρεώσαν να ομολογήσει με χρήση βίας.
    «Λυπούμαστε που σας προκαλέσαμε ανείπωτη ψυχική οδύνη και επιβάρυνση επί 58 χρόνια» είπε ο ανώτατος αξιωματικός στον 88χρονο κάνοντας μια βαθιά υπόκλιση κατά την επίσκεψή του στο σπίτι του Hakamada.
    «Λυπούμαστε τρομερά»

    Ο κ. Hakamada, ο οποίος δυσκολεύεται να μιλήσει λόγω της ψυχικής του κατάστασης από τις δεκαετίες που βρέθηκε στην πτέρυγα των θανατοποινιτών, είπε: «Τι σημαίνει να έχεις την εξουσία... Από τη στιγμή που έχεις την εξουσία, δεν πρέπει να γκρινιάζεις».

    Η 91χρονη αδελφή του Hakamada, Hideko Hakamada, η οποία ήταν στο πλευρό του αδελφού της στην προσπάθειά του να αποδείξει την αθωότητά του, ευχαρίστησε τον αρχηγό της αστυνομίας που τους επισκέφθηκε.

    Όπως είπε στους δημοσιογράφους, δεν είχε νόημα να κάνουν παράπονα μετά από τόσα χρόνια, καθώς ο εν λόγω αξιωματικός «δεν εμπλέκεται στην υπόθεση και ήρθε εδώ μόνο ως καθήκον του».

    Ο Hakamada καταδικάστηκε σε θάνατο το 1968 κατηγορούμενος για τη δολοφονία του πρώην αφεντικού του σε εταιρεία παραγωγής πάστας φασολιών, της σύζυγού του και δύο εκ των παιδιών τους.

    Ο Hakamada ήταν ο μακροβιότερος θανατοποινίτης στον κόσμο και μόλις ο πέμπτος θανατοποινίτης που αθωώθηκε σε επαναληπτική δίκη στη μεταπολεμική Ιαπωνία.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Iσχυρός σεισμός στην Ιαπωνία - Προειδοποίηση για τσουνάμι σε δυο νησιά
    Iσχυρός σεισμός στην Ιαπωνία - Προειδοποίηση για τσουνάμι σε δυο νησιά

    Οι αρχές της Ιαπωνίας εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι σε απομακρυσμένα νησιά ανοικτά του Τόκιο, έπειτα από σεισμική δόνηση που εκτιμήθηκε ότι ήταν 5,6 βαθμών από το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS).

    Αφορά τα ζημιά Ιζού και Ογκασαβάρα, που ενδέχεται να χτυπηθούν από τσουνάμι ύψους ως και ενός μέτρου, σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία, που κάλεσε τους πολίτες να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τις ακτές.

    «Βγείτε από τη θάλασσα κι απομακρυνθείτε εσπευσμένα από παράκτιες περιοχές», τόνισε η υπηρεσία.

    Οι κάτοικοι της περιοχής είπαν πάντως στην ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK πως δεν κατάλαβαν τον σεισμό.
    Πάνω από το σημείο όπου συγκρούονται τεκτονικές πλάκες, στον λεγόμενο «δακτύλιο της φωτιάς» στον Ειρηνικό Ωκεανό, η Ιαπωνία συγκαταλέγεται στα κράτη του κόσμου με τη μεγαλύτερη σεισμικότητα.

    Στο αρχιπέλαγος των περίπου 125 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφονται κάπου 1.500 σεισμικές δονήσεις κάθε χρόνο, στην πλειονότητά τους ασθενείς.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Χίλιες φορές ισχυρότερο υπερυπολογιστή από τους σημερινούς κατασκευάζει η Ιαπωνία
    Χίλιες φορές ισχυρότερο υπερυπολογιστή από τους σημερινούς κατασκευάζει η Ιαπωνία

    Η Ιαπωνία ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την κατασκευή του πρώτου υπερυπολογιστή «κλάσης Ζήτα» (zeta-class) το επόμενο έτος. Μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία, θα είναι 1.000 φορές ταχύτερος από τους ισχυρότερους σημερινούς υπερυπολογιστές.

    Ο νέος υπερυπολογιστής, η κατασκευή του οποίου μπορεί να κοστίσει περισσότερα από 680 εκατομμύρια ευρώ, θα βοηθήσει την Ιαπωνία να συμβαδίσει με τον ρυθμό ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικός εώς το 2030.

    Τα σχέδια για το μηχάνημα – που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας – αποκαλύπτουν ότι ο υπερυπολογιστής θα μπορούσε να φτάσει σε ταχύτητες σε κλίμακα zetaFLOPS, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ στο παρελθόν.

    Ασύλληπτες ταχύτητες

    FLOPS (Floating-point Operations per Second) είναι οι πράξεις κινητής υποδιαστολής (δηλαδή οι υπολογισμοί) ανά δευτερόλεπτο και χρησιμοποιούνται για να μετρήσουν πόσο γρήγορα οι υπολογιστές μπορούν να λύσουν προβλήματα.

    Ένας υπερυπολογιστής με ταχύτητα 1 zetaFLOPS θα μπορούσε να πραγματοποιεί ένα εξάκις εκατομμύριο (ο αριθμός 1 και 21 μηδενικά) υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο. Οι σημερινοί ισχυρότεροι υπερυπολογιστές έχουν καταφέρει να σπάσουν το φράγμα των exaFLOPS, που σημαίνει ότι μπορούν να κάνουν λίγο πάνω από ένα πεντάκις εκατομμύριο (1 και 18 μηδενικά) υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο.

    Η απόφαση για την κατασκευή ενός τέτοιου πανίσχυρου μηχανήματος ελήφθη «προκειμένου να συμβαδίσει με την ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη», αναφέρει ο ιαπωνικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Nikkei, σύμφωνα με το LiveScience.

    Προορίζεται για διάδοχος του ιαπωνικού υπερυπολογιστή Fugaku (ταχύτητας 0,44 exaFLOPS), ο οποίος ήταν ο ταχύτερος υπερυπολογιστής στον κόσμο μέχρι το 2022, όταν εκθρονίστηκε από τον αμερικανικό Frontier των ΗΠΑ (1,2 exaFLOPS). Σήμερα ο Fugaku θεωρείται ο τέταρτος ισχυρότερος υπερυπολογιστής στον κόσμο.

    Οι προκλήσεις της κατασκευής

    Το νέο μηχάνημα, το οποίο προς το παρόν ονομάζεται Fugaku Next, θα κατασκευαστεί από τις ιαπωνικές εταιρείες RIKEN και Fujitsu, οι οποίες συμμετείχαν και στην κατασκευή του Fugaku. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι μηχανικοί κατά την κατασκευή του νέου υπερυπολογιστή είναι η ενεργειακή τροφοδοσία του. Το 2023, οι ειδικοί σε θέματα υπολογιστών προέβλεψαν ότι ένα μηχάνημα κλάσης Ζήτα που θα κατασκευαζόταν με τις τρέχουσες τεχνολογίες υπερυπολογιστών, θα απαιτούσε ενέργεια ισοδύναμη με την παραγωγή 21 πυρηνικών εργοστασίων.

    Το ιαπωνικό Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστήμης και Τεχνολογίας έχει διαθέσει περίπου 4,2 δισεκατομμύρια γιεν (26,2 εκατομμύρια ευρώ) για το πρώτο έτος του έργου, αλλά θα μπορούσε να διαθέσει έως και 110 δισεκατομμύρια γιεν (686,2 εκατομμύρια ευρώ) μέχρι την ολοκλήρωση του έργου το 2030.

    Εφόσον η κατασκευή πάει σύμφωνα με τα σχέδια και κανείς άλλος δεν κατασκευάσει πρώτα ένα μηχάνημα κλάσης Ζήτα (κάτι που φαίνεται εξαιρετικά απίθανο), τότε ο Fugaku Next θα είναι πιθανότατα ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής στη Γη.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Πλημμύρες και κατολισθήσεις στην κεντρική Ιαπωνία: Τουλάχιστον 6 νεκροί (video)
    Πλημμύρες και κατολισθήσεις στην κεντρική Ιαπωνία: Τουλάχιστον 6 νεκροί (video)

    Πέρα από τα κτίρια που πλημμύρισαν, δρόμοι κόπηκαν εξαιτίας κατολισθήσεων και σε περίπου 6.200 νοικοκυριά διακόπηκε η ηλεκτροδότηση

    Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο αγνοούνται ακόμη εξαιτίας των πλημμυρών και των κατολισθήσεων στην κεντρική Ιαπωνία το περασμένο 48ωρο, μεταδίδουν ιαπωνικά ΜΜΕ επικαλούμενα τις τοπικές αρχές.
    Η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK και άλλα μέσα έκαναν λόγο για έξι νεκρούς· αξιωματούχος υπηρεσίας πρώτων βοηθειών μίλησε για «έναν νεκρό και πέντε ανθρώπους με καρδιοαναπνευστική ανακοπή» μετά τις καταρρακτώδεις βροχές στον νομό Ισικάουα, που είχε ήδη υποστεί μεγάλες καταστροφές κι είχε βυθιστεί στο πένθος όταν την έπληξε ισχυρός σεισμός την Πρωτοχρονιά.
    Η ορολογία που χρησιμοποίησε ο αξιωματούχος είναι συνηθισμένη στην Ιαπωνία όταν πρόκειται για ανθρώπους ο θάνατος των οποίων μένει απλώς να διαπιστωθεί από ιατροδικαστικό.

    Δυο εργάτες της οδοποιίας που αγνοούνταν βρέθηκαν νεκροί εξαιτίας κατολίσθησης· δεκάδες συνάδελφοί τους μετά βίας σώθηκαν, βρίσκοντας καταφύγιο σε υπόγεια σήραγγα, μετέδωσαν ιαπωνικά ΜΜΕ.
    Στην Ουατζίμα, παραθαλάσσια πόλη στον νομό Ισικάουα, σπίτια πλημμύρισαν και οι αρχές ανέσυραν το πτώμα άνδρα από ποτάμι.

    Στη Σούζου, πόλη στην ίδια περιοχή, άνθρωπος βρέθηκε νεκρός στα συντρίμμια του σπιτιού του, που καταπλακώθηκε από κατολίσθηση.
    Το σαββατοκύριακο, δεκάδες ποταμοί και ρέματα υπερχείλισαν, προκαλώντας ξανά ζημιές σε ζώνες που είχαν ήδη χτυπηθεί από τον σεισμό 7,5 βαθμών της 1ης Ιανουαρίου, που άφησε πίσω τουλάχιστον 374 νεκρούς.

    Η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία έκανε λόγο για «καταρρακτώδεις βροχές εύρους άνευ προηγουμένου»: οι κατακρημνίσεις ξεπέρασαν τα 540 χιλιοστά το σαββατοκύριακο στην Ουατζίμα. Η βροχόπτωση ήταν από τις ισχυρότερες αφότου άρχισαν να τηρούνται δεδομένα εκεί, το 1976.

    Οι τοπικές αρχές στον νομό Ισικάουα, που βρέχεται από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, κάλεσαν κάπου 110.000 κατοίκους να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους, ενώ η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία είχε θέσει την περιοχή σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού.

    Πέρα από τα κτίρια που πλημμύρισαν, δρόμοι κόπηκαν εξαιτίας κατολισθήσεων και σε περίπου 6.200 νοικοκυριά διακόπηκε η ηλεκτροδότηση —και σε κάποια η ύδρευση—, πάντα σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

    Οι εντυπωσιακές πλημμύρες έπληξαν πολλές κατοικίες, όπως και οκτώ κέντρα προσωρινής φιλοξενίας σεισμοπαθών στις πόλεις Ουατζίμα και Σούζου, όπου διέμεναν πολλοί από όσους έχασαν τα σπίτια τους όταν έγινε ο σεισμός της Πρωτοχρονιάς.

    Ο στρατός κλήθηκε να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις έρευνας, διάσωσης και αρωγής στην επαρχιακή περιοχή, κατά μήκος της Θάλασσας της Ιαπωνίας.

    Τα επίπεδα των βροχοπτώσεων στην Ιαπωνία σπάνε ρεκόρ τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις στοιχίζουν ζωές.

    Ειδικοί επισημαίνουν πως η κλιματική αλλαγή εντείνει τη συχνότητα, τη σφοδρότητα και την απρόβλεπτη φύση αυτών των φαινομένων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JIJI PRESS
  • Ιαπωνία: Μαχαίρωσαν τον CEO της Yamaha - Η κόρη του πίσω από την επίθεση
    Ιαπωνία: Μαχαίρωσαν τον CEO της Yamaha - Η κόρη του πίσω από την επίθεση

    Ο Γιοσιχίρο Χιντάκα, πρόεδρος της διάσημης ιαπωνικής εταιρείας κατασκευής μοτοσικλετών Yamaha Motor, φέρεται να δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι από την κόρη του στο σπίτι τους.

    Όπως αναφέρει το Japan Times, το περιστατικό έγινε στο σπίτι του μεγιστάνα στην πόλη Ιγουάτα του νομού Σιζουόκα, γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας, με τον ίδιο να τραυματίζεται ελαφρά από την επίθεση.

    Συνελήφθη η κόρη του - Ισχυρίστηκε πως ο πατέρας της την χτύπησε

    Οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο συνέλαβαν την 33χρονη κόρη του, Χάνα, η οποία είναι άνεργη, ως ύποπτη για απόπειρα δολοφονίας.

    Δεν έχει γνωστοποιήσει αν η κόρη του έχει παραδεχτεί τις κατηγορίες. Η Χάνα φέρεται να προσπάθησε να σκοτώσει τον 61χρονο πατέρα της, κόβοντάς τον στο αριστερό χέρι με ένα κουζινομάχαιρο.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, οι Αρχές έσπευσαν στο σημείο μετά από κλήση που έκανε η Χάνα, λέγοντας στο τηλέφωνο πως την ξυλοκόπησε ο πατέρας της.

    Η Yamaha Motor δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει την υπόθεση, καθώς πρόκειται για ιδιωτική υπόθεση και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ FRANCK ROBICHON
  • Ιαπωνία: Ο αριθμός των ηλικιωμένων σπάει ρεκόρ
    Ιαπωνία: Ο αριθμός των ηλικιωμένων σπάει ρεκόρ

    Κάπου 36,25 εκατομμύρια πολίτες της Ιαπωνίας είναι 65 ετών και άνω το 2024, αντιπροσωπεύουν το 29,3% του πληθυσμού, επίπεδο που αποτελεί νέο ρεκόρ, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων και Επικοινωνιών.

    Με αυτό το ποσοστό, η Ιαπωνία κατατάσσεται στην κορυφή της λίστας 200 χωρών και περιοχών ως προς τη γήρανση του πληθυσμού, ακολουθούμενη από τη Μαρτινίκα (25,3%), το Πουέρτο Ρίκο (24,7%) και την Ιταλία (24,6%), σημείωσε το υπουργείο χθες.

    Το 2023, ο πληθυσμός του αρχιπελάγους μειώθηκε κατά 595.000 ανθρώπους σε σύγκριση με το 2022, υποχωρώντας πλέον στα 124 εκατ. κατοίκους.

    Η δημογραφική κρίση έχει σημαντικές συνέπειες: η αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων συνεπάγεται πως μεγεθύνονται τα ιατρικά και κοινωνικά κόστη και συρρικνώνεται το εργατικό δυναμικό το οποίο τα καλύπτει.

    Άλλο ρεκόρ: 9,14 εκατ. ηλικιωμένοι εργάζονταν το 2023, ή αλλιώς το 13,5% του συνόλου. Αντιπροσώπευαν τον έναν στους επτά εργαζόμενους.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ FRANCK ROBICHON

  • Ιαπωνία: Φαλαινοθηρικό σκότωσε πτεροφάλαινα 55 τόνων - Ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο ζώο στον κόσμο
    Ιαπωνία: Φαλαινοθηρικό σκότωσε πτεροφάλαινα 55 τόνων - Ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο ζώο στον κόσμο

    Η κύρια εταιρεία φαλαινοθηρίας της Ιαπωνίας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα φωτογραφίες στις οποίες εικονίζεται η πρώτη πτεροφάλαινα που σκότωσε για εμπορικούς σκοπούς μέσα στα ιαπωνικά ύδατα εδώ και σχεδόν 50 χρόνια.

    Η πτεροφάλαινα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ζώο στον κόσμο, μετά τη γαλάζια φάλαινα. H Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (UICN) κατατάσσει τις πτεροφάλαινες μεταξύ των «ευάλωτων» ειδών. Έπειτα απ' αυτό το πρώτο θήραμα, άλλες τέσσερις πτεροφάλαινες έχουν κυνηγηθεί έκτοτε από τους ιάπωνες φαλαινοθήρες.

    Το δεύτερο μεγαλύτερο ζώο στον κόσμο

    Η Ιαπωνία, μία από τις τρεις χώρες, μαζί με τη Νορβηγία και την Ισλανδία, που εξακολουθούν να κυνηγούν και να σκοτώνουν φάλαινες, πρόσθεσε φέτος την πτεροφάλαινα στον κατάλογό της με τα θεμιτά θηράματα, στον οποίο περιλαμβάνονταν ήδη η βόρεια ρυγχοφάλαινα (μινκ), η φάλαινα του Μπράιντ και η Ανταρκτοφάλαινα (Balaenoptera borealis). Στις φωτογραφίες που δόθηκαν στο Γαλλικό Πρακτορείο εικονίζεται το κήτος νεκρό την ώρα που το ανεβάζουν πάνω στο καινούριο ιαπωνικό φαλαινοθηρικό, ενώ εργαζόμενοι ποζάρουν μπροστά στην κάμερα δίπλα στο πτώμα και ετοιμάζουν μεγάλα μαχαίρια για να το διαμελίσουν.

    Ζύγιζε 55 τόνους

    «Πρόκειται για την πρώτη από το 1976 σύλληψη πτεροφάλαινας στο πλαίσιο της ιαπωνικής φαλαινοθηρίας για εμπορικούς σκοπούς», δήλωσε ο Μασούο Ίντε, εκπρόσωπος της φαλαινοθηρικής εταιρείας Kyodo Senpaku. Αυτή η αρσενική φάλαινα, την οποία είχαν καμακώσει μικρότερα σκάφη την 1η Αυγούστου στα ανοικτά της Ιαπωνίας, είχε μήκος 19,61 μ. και ζύγιζε τουλάχιστον 55 τόνους, δήλωσε ο Ίντε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Το πλήρωμα του φαλαινοθηρικού πλοίου εργοστάσιου Kangei Maru, το οποίο καθελκύσθηκε το Μάιο, διαμέλισε το πτώμα και στη συνέχεια κατέψυξε και αποθήκευσε το κρέας μέσα στο πλοίο. Η Ιαπωνία, η οποία θεωρεί πως το κρέας της φάλαινας ήταν μια ουσιώδης πηγή πρωτεϊνών στα χρόνια μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εγκατέλειψε τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (CBI) το 2019. Έκτοτε έχει επαναλάβει φανερά τη φαλαινοθηρία για εμπορικούς σκοπούς, αποκλειστικά μέσα στα δικά της ύδατα. Φέτος η κυβέρνηση επέτρεψε στους φαλαινοθήρες να σκοτώσουν έως 376 φάλαινες, ανάμεσά τους 59 πτεροφάλαινες από τις 19.299 που εκτιμάται ότι ζουν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ιαπωνία: Σαρωτικός ο τυφώνας Σανσάν - Έξι οι νεκροί, δεκάδες οι τραυματίες
    Ιαπωνία: Σαρωτικός ο τυφώνας Σανσάν - Έξι οι νεκροί, δεκάδες οι τραυματίες

    O τυφώνας προκάλεσε καταρρακτώδεις βροχές, πλημμύρες, ψηλά κύματα και κατολισθήσεις - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

    Ο τυφώνας Σανσάν, που μετακινείται αργά σήμερα κατά μήκος της Ιαπωνίας, προκάλεσε καταρρακτώδεις βροχές και στοίχισε τη ζωή σε ως και έξι ανθρώπους, σύμφωνα με τις αρχές και τοπικά ΜΜΕ.
    Ο τυφώνας, από τους ισχυρότερους που έχουν πλήξει το αρχιπέλαγος τις τελευταίες δεκαετίες, έχασε μέρος της ισχύος του, όμως εξακολουθεί να συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους, με ριπές ως και 126 χιλιομέτρων την ώρα, καθώς κινείται με αργή ταχύτητα πάνω από το έδαφος της ασιατικής χώρας 125 εκατομμυρίων κατοίκων.
    Προτού καν ο τυφώνας φθάσει πάνω από τη γη, κατολίσθηση που προκάλεσαν ισχυρές βροχοπτώσεις στοίχισαν τη ζωή τριών μελών της ίδιας οικογένειας, το βράδυ της Τρίτης, στον νομό Αϊτσί, στο κεντρικό τμήμα της Ιαπωνίας, στις ακτές στον ειρηνικό.

    Ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιμάσα Χαγιάσι επιβεβαίωσε τέσσερις θανάτους, διευκρινίζοντας πως σε μια από τις περιπτώσεις «εξετάζεται ακόμη» αν υπήρχε «σχέση» με το φαινόμενο. Ανέφερε επίσης πως ακόμη δυο άνθρωποι αγνοούνται ή θεωρείται πως είναι νεκροί.

    Έκανε επίσης λόγο για οκτώ σοβαρά τραυματίες και άλλους 70 πιο ελαφρά αφότου ο τυφώνας έφθασε στο νότιο νησί Κιούσου με ανέμους ταχύτητας ως και 252 χιλιομέτρων την ώρα.

    Περίπου 200 κτίρια υπέστησαν ζημιές.
    Οι αρχές κήρυξαν κατάσταση μέγιστου συναγερμού λόγω του κινδύνου για πλημμύρες, ψηλά κύματα και κατολισθήσεις σε διάφορους νομούς. Συνέστησαν σε πάνω από πέντε εκατ. κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

    Η πόλη Νινόμιγια, στον νομό Καναγκάουα (νοτιοδυτικά από το Τόκιο), κάλεσε τους πολίτες να λάβουν «άμεσα μέτρα» για την ασφάλειά τους, ιδίως να μεταφερθούν σε ψηλότερους ορόφους των κτιρίων όπου διαμένουν, καθώς υπάρχει κίνδυνος να υπερχειλίσει ποταμός στην περιοχή.

    Ορισμένα τμήματα της νήσου Κιούσου έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με βροχοπτώσεις-ρεκόρ τον Αύγουστο. Στην πόλη Μισάτο καταγράφηκαν βροχοπτώσεις 791 και πλέον χιλιοστών μέσα σε 48 ώρες, σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία.

    Στη λουτρόπολη Μπέπου, διάσημη για τις θερμές πηγές της, δεν σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές, όμως ο τυφώνας εμπόδισε τους τουρίστες να επισκεφθούν αξιοθέατα και ανάγκασε τις αρχές να κλείσουν τις πηγές, ζωολογικούς κήπους, ακόμα και μικρά εμπορικά καταστήματα που κανονικά λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως.

    Κάπου 250.000 νοικοκυριά υπέστησαν διακοπές της ηλεκτροδότησης στην Κιούσου, πάντως σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία μόλις 65.000 συνέχιζαν να μην έχουν ρεύμα σήμερα, ενώ μηχανικοί συνεχίζουν να επισκευάζουν τις γραμμές του δικτύου μετάδοσης που έχουν υποστεί ζημιές.

    Τη νύχτα, πολλοί αυτοκινητόδρομοι έκλεισαν εν μέρει ή τελείως σε διάφορες περιοχές, σύμφωνα με τον ιαπωνικό Τύπο.

    Πολλά δρομολόγια που κάνουν υπερταχείες Σινκάνσεν ανεστάλησαν στην Κιούσου, ενώ διακόπηκαν τα δρομολόγια από το Τόκιο στην Οσάκα. Οι διαχειρίστριες εταιρείες των ιαπωνικών σιδηροδρόμων έχουν προειδοποιήσει πως μπορεί να υπάρξουν προβλήματα και αλλού.

    Οι Japan Airlines και ANA ήδη είχαν ανακοινώσει την ακύρωση 600 και πλέον πτήσεων σήμερα, έπειτα από παρόμοιο αριθμό χθες. Οι ακυρώσεις έπληξαν σχεδόν 50.000 επιβάτες.

    Ο γίγαντας της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota διατηρεί σε ισχύ σήμερα την αναστολή της λειτουργίας των 14 εργοστασίων του σε όλη τη χώρα. Μεγάλοι ανταγωνιστές του (Nissan, Honda) ανέστειλαν επίσης τη δραστηριότητα, αλλά μόνο στα εργοστάσιά τους στην Κιούσου, όπως κι η κατασκευάστρια ημιαγωγών Tokyo Electron, ανέφεραν ΜΜΕ.

    Η Κιούσου είναι σημαντική για την παραγωγή ημιαγωγών. Κολοσσός του τομέα, η TSMC της Ταϊβάν, άνοιξε εργοστάσιο εκεί τον Φεβρουάριο.

    Από τη 15η ως τη 17η Αυγούστου, άλλος τυφώνας, ο Αμπίλ, προκάλεσε ακύρωση εκατοντάδων δρομολογίων τρένων, καθώς και 650 και πλέον πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού, χωρίς πάντως να προκαλέσει τραυματισμούς ούτε σοβαρές υλικές ζημιές.

    Οι τυφώνες στην περιοχή σχηματίζονται πλέον πιο κοντά στις ακτές απ’ ό,τι πριν, ισχυροποιούνται ταχύτερα και παραμένουν περισσότερο πάνω από τη γη, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, υπέδειξε μελέτη που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JIJI PRESS
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο