Ενημέρωση από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. προς τους υπόχρεους (φυτωριούχους, εισαγωγείς, διακινητές, παραγωγούς, εταιρίες διεθνών μεταφορών, ελαιοκομικούς συνεταιρισμούς, τελωνιακούς κ.α.) για τις εξελίξεις που αφορούν τον επιβλαβή οργανισμό Xylella fastidiosa, καθώς επίσης και την εμφάνιση και εξέλιξη της ασθένειας στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Υπηρεσία Φυτοϋγείας της Πορτογαλίας γνωστοποίησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα Κράτη Μέλη ότι:
α) βρέθηκαν έξι νέα φυτικά είδη προσβεβλημένα στην οριοθετημένη περιοχή και από αυτά τα Quercus robur, Magnolia grandiflora και Erodium moschatum δεν συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των φυτών ξενιστών (host plants) της Ε.Ε.
β) το φυτικό είδος Cistus psilosepalus δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των «συγκεκριμένων φυτών» και η αναγνώριση του υποείδους του βακτηρίου Xylella fastidiosa είναι ακόμη σε αναμονή,
γ) τροποποιήθηκε το μέγεθος των προσβεβλημένων ζωνών και των οριοθετημένων περιοχών αντιστοίχως με τα νέα θετικά δείγματα έχοντας ως αποτέλεσμα να συμπεριλαμβάνονται πλέον 13 δήμοι εντός αυτών.
Όπως είναι γνωστό, η Xylella fastidiosa κατατάσσεται στην κατηγορία των επιβλαβών οργανισμών μέγιστου ρίσκου για την Ελλάδα, στην οποία δεν έχει διαπιστωθεί η παρουσία του μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι, η πραγματοποίηση των ελέγχων και η διατήρηση της Χώρας απαλλαγμένης από το επικίνδυνο βακτήριο είναι θέμα Εθνικής Σημασίας και Ύψιστου Δημοσίου Συμφέροντος.
Ο αριθμός των φυτικών ειδών που είναι ευπαθή στην Xylella fastidiosa είναι πολύ μεγάλος, ενώ η σχετική βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεχώς επικαιροποιείται με την ένταξη νέων ειδών. Στα ευπαθή φυτά συγκαταλέγονται, η Ελιά, το Αμπέλι, είδη της οικογένειας των Πυρηνοκάρπων (Κερασιά, Δαμασκηνιά, Αμυγδαλιά), όπως επίσης πολλά καλλωπιστικά και δασικά είδη (Λεβάντα, Πικροδάφνη, Δενδρολίβανο, Ακακία, Δρυς κ.α.)
Τα συμπτώματα που προκαλούνται από το βακτήριο ποικίλλουν ανάλογα με το φυτό ξενιστή. Γενικά, καθώς το βακτήριο προσβάλλει τα αγγεία του ξύλου και εμποδίζει τη μεταφορά νερού και ανόργανων θρεπτικών στοιχείων, τα ασθενή φυτά εκδηλώνουν συμπτώματα μαρασμού, νέκρωσης (καψαλίσματος) και ξήρανσης του φυλλώματος, ακολουθούμενα τελικά από την πλήρη νέκρωση του φυτού. Σημειώνεται ότι μεγάλος αριθμός φυτών είναι δυνατόν να προσβληθούν χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα.
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας διενεργεί και φέτος, όπως κάθε χρόνο, μακροσκοπικούς ελέγχους και δειγματοληψίες φυτικού ιστού και εντόμων φορέων της Xylella fastidiosa, με σκοπό την επιβεβαίωση της απουσίας του επιβλαβούς οργανισμού.
Μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, λόγω της πανδημίας του Covid 19, η ΔΑΟ Π.Ε. Λάρισας προγραμματίζει, σε εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης της για την προστασία από την Xylella fastidiosa, την πραγματοποίηση:
1. Ημερίδας με τη συμμετοχή των αρμόδιων Γεωπόνων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με σκοπό την ενημέρωση των εμπλεκομένων για το φυτοϋγειονομικό καθεστώς του επιβλαβούς οργανισμού, την Εκτελεστική Απόφαση της Επιτροπής 2015/789/ΕΕ καθώς και για τα τελευταία δεδομένα σχετικά με την εμφάνιση και εξέλιξη της ασθένειας στην Ε.Ε..
2. Εκπαίδευσης: α) συνεργείων καταστροφής υλικού, προσωπικού και επαγγελματιών χρηστών, και β) των εμπλεκομένων στο Πρόγραμμα Καταπολέμησης του Δάκου της ελιάς, για τα συμπτώματα της ασθένειας, τις άμεσες ενέργειές τους και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων.
Πηγή: NeaPaseges.gr