Τον Μάρτιο του 2020, τα σφαγεία της ΕΕ παρήγαγαν 2,0 εκατομμύρια τόνους χοιρείου κρέατος (σε βάρος σφαγίου) και 0,6 εκατομμύρια τόνους βοείου κρέατος. Σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019, αυτά τα τελευταία μηνιαία στοιχεία αντιπροσωπεύουν αύξηση +3,3% στην παραγωγή χοιρείου κρέατος και μικρή πτώση -0,4% στο βόειο κρέας.
Αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η παραγωγή αυτών των κρεάτων στην ΕΕ δεν επηρεάστηκε άμεσα από τα μέτρα περιορισμού για την πανδημία COVID-19 που άρχισαν να ισχύουν κατά τη διάρκεια του Μαρτίου 2020.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της eurostat η φαινομενική σταθερότητα στην παραγωγή βοείου κρέατος περιλαμβάνει αντίθετες εξελίξεις στη σφαγή των μόσχων (-4,3% χαμηλότερα τον Μάρτιο 2020 από τον Μάρτιο του 2019) και των αγελάδων (-5,7%) με εκείνη των ταύρων και των βοοειδών (+ 4,5%). Στην περίπτωση των μόσχων και των ταύρων και των βοοειδών, τα επίπεδα παραγωγής που σφάζονται τον Μάρτιο του 2020 ήταν κοντά στα αντίστοιχα του Μαρτίου 2018. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι μόσχοι και οι αγελάδες προέρχονται από γαλακτοκομικές εκμεταλλεύσεις, ενώ οι ταύροι και οι ταύροι καλλιεργούνται μόνο για το κρέας τους.
Τα στοιχεία της ΕΕ αντικατοπτρίζουν τις εξελίξεις σε καθένα από τα κράτη μέλη. Η παραγωγή χοιρινού κρέατος τον Μάρτιο του 2020 ήταν υψηλότερη από τον Μάρτιο του 2019 σε ορισμένα βασικά κράτη μέλη παραγωγής. Αυτές περιλάμβαναν την Ισπανία (+ 12,7%), την Ολλανδία (+ 6,1%), τη Γερμανία (+ 3,9%), τη Γαλλία (+ 1,4%) και την Πολωνία (+ 1,3%).
Η συνολική μείωση της ποσότητας κρέατος από αγελάδες σε επίπεδο ΕΕ μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαρτίου 2019 οφείλεται στις πτώσεις στην Ιταλία (-41,5%), την Πολωνία (-10,7%) και τη Γερμανία (-6,5%), οι οποίες περισσότερο από αντιστάθμισε τις αυξήσεις στη Γαλλία (+ 1,1%) και τις Κάτω Χώρες (+ 19,8%). Η συνολική μείωση της ποσότητας κρέατος από μόσχους σε επίπεδο ΕΕ οφείλεται κυρίως στις πτώσεις στην Ιταλία (-10,9%), στις Κάτω Χώρες (-8,0%), στο Βέλγιο (-7,3%) και στη Γαλλία (.55,5%). Οι σημαντικές μειώσεις στην Ιταλία αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό την τρέχουσα αναδιάρθρωση της βιομηχανίας βοοειδών.
Μεθοδολογικές σημειώσεις:
Οι στατιστικές για τη σφαγή στα σφαγεία εκπονούνται από τα κράτη μέλη της ΕΕ και την Ελβετία βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1165/2008. Ένα σφαγείο είναι μια επίσημα καταχωρισμένη και εγκεκριμένη εγκατάσταση που χρησιμοποιείται για τη σφαγή και τον επίδεσμο των ζώων των οποίων το κρέας προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Τα στατιστικά στοιχεία καλύπτουν τους μηνιαίους αριθμούς σφαγμένων ζώων και το βάρος σφαγίου των κατηγοριών βοοειδών, χοίρων, προβάτων, αιγών και πουλερικών που έχουν σφαγεί. Ο μήνας συγκρίνεται συνήθως με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους για την αντιστάθμιση των εποχιακών αλλαγών. Σημειώστε ότι τα μηνιαία δεδομένα πουλερικών είναι γενικά εμπιστευτικά.
Η δραστηριότητα σφαγής είναι ένα ενδιάμεσο βήμα μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών. Οι αλλαγές στο μέσο βάρος των κατηγοριών ζώων μπορεί να αντικατοπτρίζουν διάφορα ζητήματα, όπως ότι οι αγρότες τείνουν να ανανεώνουν γρηγορότερα το κοπάδι, ότι η αγορά κρέατος είναι ελκυστική, ότι οι καταναλωτές ζητούν ελαφρύτερα ζώα ή απλώς εποχιακές αλλαγές.
Μια πιο ολοκληρωμένη ανάλυση της παραγωγής κρέατος θα εξετάσει επίσης το εμπόριο ζώντων ζώων εκτός ΕΕ και τη σφαγή που πραγματοποιείται αλλού παρά σε σφαγεία . Αυτά τα δεδομένα δεν είναι ακόμη διαθέσιμα και, στην περίπτωση των τελευταίων, υπολογίζονται σε μηνιαία βάση μόνο στις σπάνιες περιπτώσεις όταν είναι σημαντικά.