Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2020 08:34

Ηλεία: Σε απόγνωση οι καρπουζοπαραγωγοί - Ζητούν ενιαία αποζημίωση

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Για ολοκληρωτική καταστροφή κάνουν οι παραγωγοί καρπουζιού στην περιοχή του Κάμπου της Ηλείας. Στα Καλύβια Βαρθολομιού χθες το πρωί συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από πενήντα παραγωγοί για να διαμαρτυρηθούν για τον διαχωρισμό πρώιμων και όψιμων καρπουζιών και να ζητήσουν ενιαία αποζημίωση για όλη την καλλιέργεια.

Δήλωσαν πως βρίσκονται σε απόγνωση και πως η κατάσταση που διαμορφώνεται τους “τελειώνει” επαγγελματικά.

tsekouras

Ο πρόεδρος της κοινότητας Λυγιάς δήμου Πηνειού, Γιώργος Τσεκούρας, αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τόνισε ότι “…σε όλη την περιοχή εδώ οι παραγωγοί διαμαρτύρονται, σχετικά με το καρπούζι, καθώς δεν είναι απλά ένα πρόβλημα το οποίο ακουμπά επιδερμικά τον κάθε παραγωγό αλλά είναι ένα πρόβλημα ουσίας, γιατί μέσα από το κοστολόγιο το οποίο έχει να κάνει με την καλλιέργεια αυτού του είδους, του πρώιμου καρπουζιού, εκτός από την δήλωση στον ΕΛΓΑ, είναι καρπούζι με χαμηλή κάλυψη, νάιλον και το κόστος της καλλιέργειες φτάνει στα 1000 € και παραπάνω. Για να μαζέψει ο κάθε παραγωγός τα έξοδα και μόνο για να δώσω μία ενδεικτική τιμή και ποσότητα, θέλει 4 τόνους με 25 λεπτά το κιλό. Φανταστείτε όταν μένει απούλητο αυτό το καρπούζι και σαπίζει στα χωράφια…” είπε ο κ. Τσεκούρας. “Οι υποχρεώσεις είναι τεράστιες, ο κόσμος έχει απηυδήσει και δεν είναι το πρόβλημα τωρινό και για μία σεζόν αλλά αυτό θα είναι η ταφόπλακα για το μέλλον. Δεν μπορεί να ανακάμψει ο παραγωγός όποιος έχει χρεωθεί όλο αυτό το κόστος της καλλιέργειας, την στιγμή που μέσα στο χωράφι σαπίζουν τα καρπούζια” συμπλήρωσε.

karpouzoparagogoi 2

Ο κ. Τσεκούρας απέδωσε το πρόβλημα στα αποτελέσματα της πανδημίας του κορωνοϊού. “Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πανδημίας και θα πρέπει να το δει το υπουργείο, διότι δεν έχουμε καρπούζια πρώιμα και όψιμα αυτό είναι στην δήλωση του ΕΛΓΑ ως προς την ασφάλιση. Με πληροφορίες που δόθηκαν, ορισμένοι παραγωγοί έτρεξαν και δήλωσαν ή διόρθωσαν τα καρπούζια τους στην πραγματική τους διάσταση, πρώιμα καρπούζια, και οι άλλοι που είχαν πάθει την καταστροφή δεν μπορούσαν να επιβαρυνθούν και την ασφάλεια με 60 € το στρέμμα και σε αυτό το κομμάτι τα δήλωσαν όψιμα μην ξέροντας τι τους περιμένει σε περίπτωση που αποφασιστεί να πληρωθούν τα πρώιμα. Αυτό είναι λάθος και πρέπει το υπουργείο να δεχτεί τις εισηγήσεις των παραγωγών της περιοχής, για να μπορέσει να τους ενισχύσει ισότιμα όλους. Αυτό είναι το δίκαιο…"

smenos

Ο παραγωγός Διονύσης Σμέρος τόνισε ότι “… λόγω του κορονοϊού τα καρπούζια έμειναν αδιάθετα. Το υπουργείο πρέπει να σκύψει το κεφάλι, να συνεργαστεί μαζί μας, να ακούσει τις απόψεις μας, να ενημερώσουμε τον υπουργό, γιατί βλέπουμε ότι έχει γίνει ένα ατόπημα. Δεν συμφωνούμε να λάβει μία μερίδα παραγωγών την ενίσχυση, θα πρέπει να είναι η βοήθεια ενιαία και προς όλους ίδια. Τα έξοδα είναι τα ίδια, το προϊόν έμεινε αδιάθετο. Είναι ζήτημα επιβίωσης, είναι απλήρωτο το ΤΟΕΒ, οι γεωπόνοι, οι πάντες...

Παράλληλα πρέπει να ζήσουμε και τις οικογένειές μας. Και αυτό το βάζω τελευταίο γιατί έχουμε μάθει στην δίαιτα… Εάν δεν υπάρξει κάποια λύση οι κινητοποιήσεις θα είναι άμεσες και πολύ δυναμικές. Είναι η έσχατη λύση καθώς κι εμείς δεν θέλουμε να βρεθούμε στους δρόμους, καθώς έχουμε και μία ηλικία και δεν επιθυμούμε να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία. Η πρόταση είναι μία. Ενιαία αποζημίωση…".

vruonis

Ο παραγωγός Γρηγόρης Βρυώνης από την πλευρά του σημείωσε ότι “… καλλιεργώ 50 στρέμματα καρπούζι, όπως βλέπετε το προϊόν έμεινε αδιάθετο, όσο καταφέραμε να πουλήσουμε αυτό ήταν σε εξευτελιστικές τιμές, υπάρχουν βιβλία εσόδων εξόδων που το πιστοποιούν. Για μένα δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για πετρέλαιο για να καθαρίσω τα χωράφια. Είναι ταφόπλακα και η φετινή χρονιά και το μέλλον.

Και δεν είμαι 20 χρονών για να βρω εργασία κάπου. Ποιος θα πάρει έναν πενηντάρη σήμερα να εργαστεί; Αφού για 30 χρόνια μοχθώ στη γη μου. Εμένα φέτος είναι το τέλος μου…"
Ο παραγωγός Θανάσης Βαγγελάκος ζήτησε να μην διαχωριστούν οι τύποι της καλλιέργειας του καρπουζιού. “Η ίδια καλλιέργεια γίνεται και στα πρώιμα και στα όψιμα. Όλα σκεπάζονται. Και τα έξοδα είναι όλα τα ίδια. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι την ενίσχυση να την λάβουν όλοι οι καρπουζοπαραγωγοί. Η πανδημία μας χαντάκωσε και έμειναν όλα κάτω. Το καρπούζι δεν είναι πορτοκάλι να πάει στο ψυγείο ή μήλο να πάει στο ψυγείο και να το πουλήσουμε σε ένα μήνα. Δεν είναι προϊόν που μπορεί να αποθηκευτεί. Πρέπει ο υπουργός να το εξετάσει αυτό. Τον έχουν πληροφορήσει λάθος, γιατί κι αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέρουν από αγροτιά. Πρέπει να ενημερωθεί και να λάβει τις σωστές αποφάσεις για να μη βρεθούμε σε δύσκολη θέση και προβούμε σε κινητοποιήσεις. Δεν είναι κάτι που το θέλουμε. Δεν θέλουμε να βρεθούμε στο δρόμο να φωνάζουμε…".

georgiopoulos

Ο αντιδήμαρχος αγροτικής ανάπτυξης δήμου Πηνειού και πρόεδρος αγροτικού συλλόγου Βαρθολομιού, Γιώργος Γεωργιόπουλος σημείωσε ότι οι αγρότες σήμερα είναι σε απελπιστική κατάσταση. “Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα με την αποζημίωση του καρπουζιού. Το καρπούζι είναι ένα, αλλά από λάθος πληροφορίες στο υπουργείο έχει γίνει διαχωρισμός. Πρώιμα – όψιμα. Αυτά είναι μόνο για τον ΕΛΓΑ. Το προϊόν έχει πάθει ολική καταστροφή είτε πρώιμο, είτε όψιμο. Ένα 3% πρώιμα που πήρε κάποια χρήματα και ένα 3% στο τέλος, δεν μπορεί να πάρει στο λαιμό του 90%.

Ο κόσμος έχει πάθει στην Ηλεία ολική καταστροφή και το καρπούζι πρέπει να αποζημιωθεί οπωσδήποτε, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η κατάσταση έχει προκύψει λόγω του ιού.

Τα καρπούζια πάνε σε εξαγωγή 90%. Όπως ξέρετε στην Ευρώπη τα καρπούζια πωλούνται σε φέτες, από τη στιγμή που απαγορεύτηκε όμως αυτό, ο ευρωπαίος δεν παίρνει καρπούζι 10 με 15 kg στο σπίτι του. Ότι πουλήθηκε, πουλήθηκε σε πολύ χαμηλή τιμή δηλαδή με 4 λεπτά εκ των οποίων τα 3 είναι έξοδα. Δηλαδή το κέρδος ήταν 1 λεπτό. Πρέπει οπωσδήποτε να αποζημιωθούν όλα τα καρπούζια και να μην γίνει διαχωρισμός. Εάν γίνει διαχωρισμός είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε σε κινητοποιήσεις και να φτάσουμε μέχρι και στην Ευρωπαΐκή Ένωση. Εάν ανακοινώσουν αυτές τις ημέρες διαχωρισμό του καρπουζιού, θα μας βρουν στους δρόμους…” είπε ο κ. Γεωργιόπουλος.

vruoni

Η δημοτική σύμβουλος Χριστίνα Βρυώνη τόνισε ότι ο Δήμος Πηνειού θα είναι δίπλα στους αγρότες. “Θα στηρίζουμε τον αγώνα τους μέχρι τέλος και μέχρι να δικαιωθούν σε όλη αυτήν την προσπάθεια για τα δίκαια δικαιώματα τους. Και εγώ προέρχομαι από αγροτική οικογένεια και όλα αυτά τα χρόνια δεν έχω ξαναδεί αυτό το κακό που τους έχει βρει φέτος”.

thanopoulos1

Ο γεωπόνος Γιάννης Θωμόπουλος χαρακτήρισε ολοκληρωτική τη ζημιά που υπέστη η περιοχή στην καλλιέργεια του καρπουζιού. “Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου να αποζημιωθούν αυτοί οι άνθρωποι αλλά και από αυτούς εξαρτώμαστε κι εμείς οι επαγγελματίες. Όχι μόνο εγώ που είμαι άμεσα εμπλεκόμενος αλλά και όλη η αγορά. Θα κλείσουν σπίτια, θα μπούνε κρεμάλες… Το βασικό είναι να μην ξεχωρίσουν πρώιμο και όψιμο καρπούζι. Η καλλιέργεια του καρπουζιού είναι ενιαία. Το όψιμο και το πρώιμο έχει να κάνει με την αποζημίωση του ΕΛΓΑ, δεν έχει να κάνει με αυτή την ζημιά. Ούτε τα έξοδα διαφέρουν, είναι τα ίδια. Η ζημιά που έγινε είναι σίγουρα αποτέλεσμα του κορονοϊού. Αφενός δεν υπήρχε ζήτηση, δεν είχαμε τουρισμό στα νησιά αλλά υπήρχε και ένα άλλο θέμα που ήταν άμεσα εξαρτώμενο από τον κορονοϊό. Δεν είχε ζήτηση η ελληνική αγορά και δεν ερχόταν φορτηγά. Άρα ήταν ασύμφορο για να φύγουν στην Ευρώπη τα προϊόντα…” κατέληξε.

karpouzoparagogoi 3

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2020 15:11

Σχετικά Άρθρα

  • Η Ανομβρία “στέγνωσε” τις ελιές και στη Μάνη – Στο 80% η ζημιά – Δε θα μαζέψουμε φέτος λένε οι παραγωγοί
    Η Ανομβρία “στέγνωσε” τις ελιές και στη Μάνη – Στο 80% η ζημιά – Δε θα μαζέψουμε φέτος λένε οι παραγωγοί

    Στο 70 με 80% ανέρχεται η ζημιά που έχει προκαλέσει η παρατεταμένη ανομβρία στις ελιές και την περιοχή της κοινότητας Δολών του δήμου δυτικής Μάνης.

    Όπως λέει ο πρόεδρος της κοινότητας Πέτρος Φάσσος αν δεν υπάρξει αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ δεν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους .

    Δείτε το ρεπορτάζ του Μεσόγειος TV:

    Πηγή: Gargalianoionline.gr

  • Αυξημένες αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους τα ζώα των οποίων επλήγησαν από πανώλη κι ευλογιά
    Αυξημένες αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους τα ζώα των οποίων επλήγησαν από πανώλη κι ευλογιά

    Κώστας Τσιάρας: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει 100% την αντικατάσταση των ζώων που θανατώθηκαν - Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για τη στήριξη της κτηνοτροφίας

    Δημοσιεύθηκε χθες σε ΦΕΚ (Τεύχος B’ 5788/17.10.2024) η ΚΥΑ των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα και Αναπληρωτή Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, για τις οικονομικές αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων.

    Η νέα ΚΥΑ προβλέπει αυξημένα ποσά ως αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων για την αντιμετώπιση των ζωονόσων πανώλης μικρών μηρυκαστικών και ευλογιάς των προβάτων.

    Ενδεικτικά προβλέπονται τα εξής:

    Α.Για πρόβατα και αίγες με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας:

    • Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι διακόσια πενήντα (250,00) ευρώ,
    • Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι πεντακόσια (500,00) ευρώ,

    Β. Για πρόβατα και αίγες κοινών ή ημίαιμων φυλών:

    • Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι διακόσια είκοσι (220) ευρώ
    • Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι τριακόσια είκοσι (320,00) ευρώ.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε δηλώσεις του ανέφερε τα εξής:

    «Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την πανώλη και την ευλογιά. Αυξήσαμε τις τιμές αποζημιώσεων στις κύριες κατηγορίες, συμβάλλαμε με τους κτηνιάτρους του υπουργείου, των εποπτευομένων φορέων και των Περιφερειών, στον κλινικό έλεγχο των ζώων στις μονάδες που βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας κι επιτήρησης και προγραμματίζουμε την υλοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος, το οποίο θα προβλέπει τη χρηματοδότηση κατά 100% της αντικατάστασης του απωλεσθέντος ζωικού κεφαλαίου.

    Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους κτηνιάτρους και το προσωπικό που συνέβαλε και συνεχίζει να συμβάλλει με τις επιστημονικές του γνώσεις για τον περιορισμό και την εκρίζωση από τη χώρα μας των δύο ζωονόσων, καθώς και τους Έλληνες κτηνοτρόφους για την άψογη συνεργασία τους με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και να ανακοινώσω ότι ζήτησα από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να καταθέσουν προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να θωρακιστούν περαιτέρω οι υφιστάμενοι μηχανισμοί, με στόχο να αποτρέψουμε την επανάληψη ανάλογων φαινομένων.

    Το ΥΠΑΑΤ και οι υπηρεσίες του, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ύστερα από σχετική οδηγία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στάθηκαν και στέκονται δίπλα στους δοκιμαζόμενος κτηνοτρόφους, είτε συνδράμοντας στη διενέργεια των επιχειρήσεων, είτε διασφαλίζοντας γενναίες αποζημιώσεις για τη στήριξή τους

    Πιστεύουμε ότι η κτηνοτροφία είναι ένας κλάδος του πρωτογενούς τομέα που μπορεί να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική και να συνεισφέρει ακόμα περισσότερο στην εθνική οικονομία και για το λόγο αυτό την στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο».

    Επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα, σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων περιορισμού και εκρίζωσης των δύο ζωονόσων έχουν θανατωθεί, λόγω της πανώλης περίπου 38.000 ζώα και λόγω της ευλογιάς των προβάτων περίπου 14.000.

    Ειδικότερα για την πανώλη, μετά το πέρας 30 ημερών από το τελευταίο κρούσμα, έχουν αρθεί τα μέτρα στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης σε 11 από τις 13 περιοχές που είχε εκδηλωθεί (εκκρεμούν περιοχές της Λάρισας και της Κορίνθου). Παράλληλα, συστήνεται και ξεκινά η λειτουργία ομάδας εργασίας απαρτιζόμενη από ανεξάρτητους ειδικούς επιστήμονες και εμπειρογνώμονες με στόχο την κατάθεση έκθεσης στο Υπουργείο όπου θα αναφέρεται πώς εισήλθε η νόσος στη χώρα και πού οφείλεται η εξάπλωσή της.

    Τέλος, υπάρχει συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών προκειμένου να αποστείλουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τις λίστες των δικαιούχων κτηνοτρόφων, οι εκμεταλλεύσεις των οποίων επλήγησαν από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών και την ευλογιά των προβάτων, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η καταβολή των αποζημιώσεων.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κάστανο: Σε αναβρασμό οι παραγωγοί – Έμειναν εκτός αποζημιώσεων Daniel στη Μελιβοία Αγιάς
    Κάστανο: Σε αναβρασμό οι παραγωγοί – Έμειναν εκτός αποζημιώσεων Daniel στη Μελιβοία Αγιάς

    Σύσκεψη διοργανώνουν οι παραγωγοί το Σάββατο 19 Οκτωβρίου προκειμένου να συντονίσουν τα βήματά τους για τα προβλήματα στο κάστανο

    Σε αναβρασμό βρίσκονται οι παραγωγοί στην Μελιβοία Αγιάς Λάρισας, των οποίων η παραγωγή στο κάστανο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τον Daniel και παρόλα αυτά έμειναν εκτός αποζημιώσεων.

    Το κάστανο αποτελεί βασική καλλιέργεια του τόπου μας, αφού 16,5 χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγιάς και περίπου 2,5 χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας στην κοινότητα Αμπελακίων απασχολούν εκατοντάδες αγρότες, που αποδίδουν το 40% της συνολικής παραγωγής κάστανου της χώρας.

    Η παραγωγή του κάστανου έχει υποστεί σημαντική μείωση λόγω των ασθενειών της σφήκας και της φαιάς σήψης που εμφανίστηκαν στην περιοχή πριν τρία χρόνια περίπου με αποτέλεσμα την συρρίκνωση παραγωγής και της οικονομίας της περιοχής. Την φετινή χρονιά, η πτώση της παραγωγής αγγίζει το 70% σε σχέση με την προπέρσινη χρονιά.

    Οι περσινές καταστροφικές πλημμύρες του Daniel προξένησαν μεγάλη ζημιά στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων στον Δήμο Αγιάς, ανάμεσα σε αυτές στην παραγωγή κάστανου

    Προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μελιβοίας, Καρίτσας, Αγιάς, Ποταμιάς, Σκήτης και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Μελιβοίας, Καρίτσας και Αμπελακίων, καλούν τους καστανοπαραγωγούς να συμμετέχουν στην σύσκεψη που διοργανώνουν το Σάββατο 19 Οκτωβρίου και ώρα 7.30 το βράδυ στην Μελιβοία στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

    «Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις πολύμορφες κινητοποιήσεις μας ξεκινώντας άμεσα», τονίζουν.

    Εκτός αποζημιώσεων έμεινε το κάστανο

    Όπως επισημαίνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί, οι περσινές καταστροφικές πλημμύρες του Daniel προξένησαν μεγάλη ζημιά στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων στον Δήμο Αγιάς, ανάμεσα σε αυτές στην παραγωγή κάστανου.

    «Μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των παραγωγών του Δήμου Αγιάς, στις οποίες είχαν μαζική συμμετοχή και οι καστανοπαραγωγοί, αναγνωρίστηκε η αδικία που είχε συντελεστεί εις βάρος τους και μέσω De minimis θα δοθούν κάποια χρήματα για αποζημίωση», σημειώνουν, τονίζοντας όμως πως από αυτή την απόφαση, καταβολής αποζημιώσεων από τον Daniel, εξαιρέθηκαν εντελώς άδικα και αυθαίρετα οι καστανοπαραγωγοί.

    «Έχουμε δηλαδή τον παραλογισμό, σε έναν Δήμο που χαρακτηρίζεται πλημμυρόπληκτος να μην παίρνουν αποζημίωση οι καστανοπαραγωγοί ενώ είχαν ζημιά όπως και οι μηλοπαραγωγοί, αλλά να δίνεται αποζημίωση – και πολύ σωστά αφού υπήρχε απώλεια παραγωγής – για το ίδιο προϊόν, το κάστανο, στην περιοχή του Πηλίου», τονίζουν, επισημαίνοντας ότι «με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση χωρίζει τους αγρότες σε δυο κατηγορίες, και είναι κατάφωρη αδικία σε βάρος των καστανοπαραγωγών του Δήμου Αγιάς και των Αμπελακίων του Δήμου Τεμπών που είχαν απώλεια παραγωγής, απώλεια εισοδήματος και δεν θα πάρουν καμιά αποζημίωση».

    Οι καστανοπαραγωγοί προειδοποιούν ότι «αυτή η αδικία και ο παραλογισμός δεν θα περάσουν, δεν θα το ανεχτούμε και δεν πρόκειται να σταματήσουμε τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας για το δίκιο και την επιβίωσή μας».

    Διεκδικούν άμεσα να ενταχθεί και να αποζημιωθεί το κάστανο στην περιοχή για τις ζημιές από το Daniel και να σταματήσει ο διαχωρισμός σε βάρος των καστανοπαραγωγών της περιοχής.

    Πηγή: In.gr
  • Μεσσηνία: Αποζημιώσεις σε ελαιοπαραγωγή για ζημιές από ανομβρία και καύσωνες ζητούν οι αγρότες
    Μεσσηνία: Αποζημιώσεις σε ελαιοπαραγωγή για ζημιές από ανομβρία και καύσωνες ζητούν οι αγρότες

    «Τεράστιες ζημιές έχουν υποστεί τα ελαιόδεντρα σε όλο τον Νομό από την παρατεταμένη ανομβρία και τους καύσωνες του καλοκαιριού. Σε πολλές περιπτώσεις γίνεται λόγος ακόμη και για ζημιά που φτάνει στο 100% της παραγωγής. Με την ζημιά να γίνεται μεγαλύτερη και να επεκτείνεται όσο συνεχίζεται η ανομβρία και η ζεστή.

    Απαιτούμε να γίνει άμεσα καταγραφή της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν στο 100% και άμεσα οι παραγωγοί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

    Δήθεν υποσχέσεις από τοπικούς φορείς, δήμους και βουλευτές, δεν μας ξεγελούν, τα ίδια ακούσαμε και την περσινή χρονιά με την ακαρπία και δεν έχουμε δει τίποτα απολύτως. Είναι πρόκληση η κυβέρνηση να δίνει χωρίς καμία καθυστέρηση δισεκατομμύρια ευρώ σε βιομήχανους, εφοπλιστές, κλινικάρχες, αεροπορικές εταιρείες και τους αγρότες να τους αγνοεί επιδεικτικά.

    Και ακόμη χειρότερο είναι ότι όλη αυτή η καταστροφή της ξηρασίας έρχεται να προστεθεί στα οξυμένα προβλήματα του υψηλού κόστους παράγωγης, των ανοιχτών τιμών, της κατεστραμμένης αγροτικής οδοποιίας και στις ελλείπεις υποδομές άρδευσης.

    Με περίσσιο θράσος το υπουργείο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ στέλνουν ραβασάκια όπου ζητούν επιστροφή χρημάτων από την επιδότηση λόγω «λάθους». Τη στιγμή που με την καινούρια ΚΑΠ έχουν μειώσει τις επιδοτήσεις ακόμα και 50%, μας μιλάνε για «λάθη» και ζητούν πίσω χρήματα που οι αγρότες περιμένουν πως και πως για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

    Δεν αποδεχόμαστε τίποτα, δεν πρόκειται να επιστρέψουμε τίποτα για προβλήματα και λάθη που δεν ευθυνόμαστε!

    Αν δεν αναπληρωθεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών με ευθύνη της κυβέρνησης η ύπαιθρος θα καταρρεύσει οικονομικά και η ελαιοκαλλιέργεια μπορεί να εγκαταλειφθεί μαζικά.

    Έχουμε τη δύναμη μέσα από τον αγώνα μας να επιβάλουμε στην κυβέρνηση να μας σεβαστεί και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα μας ώστε να παραμείνουμε στον τόπο μας και να συνεχίσουμε να παράγουμε. Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ στην Τρίπολη την Τρίτη 22-10-2024 στις 11 το πρωί.

    Διεκδικούμε:

    • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω της ζημιάς από την ξηρασία στην ελαιοκαλλιέργεια που δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.
    • Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες. Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το όργιο παραβιάσεων και εξαπάτησης που γίνεται από τις «πύλες της κολάσεως» του ΟΣΔΕ σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα κάποιοι επιτήδειοι να στήνουν χορό εκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες τους, παίζοντας με το εθνικό απόθεμα, τις εκτάσεις, τους βοσκότοπους. Οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν και με έλεγχο με την ευθύνη των δομών του υπουργείου.
    • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ,ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.
    • Μείωση του κόστους παραγωγήςμε αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του xρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.
    • Κατώτατες εγγυημένες τιμέςπου θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση».

    Πηγή: Gargalianoionline.gr

  • Καλαματιανός: Άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις για τις ζημιές σε καλλιέργειες από ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες
    Καλαματιανός: Άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις για τις ζημιές σε καλλιέργειες από ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες

    Σε νέα παρέμβαση για τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας, προχώρησε ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑΣ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, φέρνοντας στη Βουλή το αίτημα του Δήμου Ζαχάρως για άμεση καταγραφή ζημιών στην καλλιέργεια της ελιάς και καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν από τις φετινές ακραίες καιρικές συνθήκες. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα καθώς η ελιά αποτελεί κατά πολύ μονοκαλλιέργεια στο Δήμο Ζαχαρώς, με το αποκλειστικό εισόδημα πολλών κατοίκων να προκύπτει από το λάδι. Δυστυχώς, η πολύμηνη ανομβρία και ο παρατεταμένος καύσωνας δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα, με τις δυσκολίες να είναι ήδη ορατές, κυρίως στις ημιορεινές περιοχές, όπου υπάρχει έλλειμμα ποτιστικού νερού. Επιπλέον, εκφράζονται φόβοι ότι οι συνεχιζόμενες ακραίες ασφυκτικές συνθήκες ελλοχεύουν τον κίνδυνο καταστροφής και των ίδιων των ελαιοδέντρων.

    Σε δήλωσή του, ο Διονύσης Καλαματιανός αναφέρει:

    «Η φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους παραγωγούς της Ηλείας. Τον παρατεταμένο καύσωνα του καλοκαιριού ακολουθούν υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που σε συνδυασμό με την ανομβρία, επιδεινώνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιέργειες στον νομό μας. Αυτό σημαίνει ότι η νέα παραγωγή θα επηρεαστεί αρνητικά, κατά συνέπεια θα πληγεί και το ήδη μειωμένο αγροτικό εισόδημα. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει και στον Δήμο Ζαχάρως, με την ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και το εισόδημα των παραγωγών να κινδυνεύει.

    Από την πλευρά μας είχαμε αναδείξει εγκαίρως το ζήτημα των δύσκολων καιρικών φαινομένων για τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας. Σε πρόσφατη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τονίζαμε ότι σημαντικές καλλιέργειες όπως η ελιά, το καρπούζι, η κορινθιακή σταφίδα, η πιπεριά, το αμπέλι κ.α. είχαν υποστεί εκτεταμένες ζημιές εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το καλοκαίρι. Επιπλέον, επισημαίναμε ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη σε περίπτωση που συνεχιστούν οι δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπως και τελικά συμβαίνει. Μάλιστα, είχαμε θέσει τα συγκεκριμένα ερωτήματα στο αρμόδιο Υπουργείο:

    1. Έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε -και προκαλεί- ο παρατεταμένος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού σε καλλιέργειες στον Νομό Ηλείας; Θα αποζημιωθούν πλήρως και εγκαίρως όλοι οι πληττόμενοι παραγωγοί;

    2. Θα υπάρξει αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, με βάση τις νέες απαιτήσεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή; Εάν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αναθεώρησής του;

    Δυστυχώς, ο Υπουργός και η κυβέρνηση δεν μπήκαν για ακόμα μια φορά στον κόπο να απαντήσουν, ενδεικτικό της αδιαφορίας τους για τα προβλήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, μεταξύ άλλων, του υψηλού κόστους παραγωγής, της μειωμένης απορροφητικότητας των προϊόντων, της εμφάνισης φυτικών ασθενειών, του κινδύνου κατασχέσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να αναδεικνύουμε τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Ηλείας, πιέζοντας για άμεσες και ουσιαστικές λύσεις. Επιτέλους, ας καταλάβει η κυβέρνηση ότι οι παραγωγοί μας απαιτούν σεβασμό και αυτά που δικαιούνται.»

    (Δελτίο Τύπου)

  • Προβλήματα στην καταβολή των ενισχύσεων 2024 στους κτηνοτρόφους από τη λανθασμένη καταχώριση ζώων που επλήγησαν από πανώλη
    Προβλήματα στην καταβολή των ενισχύσεων 2024 στους κτηνοτρόφους από τη λανθασμένη καταχώριση ζώων που επλήγησαν από πανώλη

    Η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με θέμα τα προβλήματα στην καταβολή των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων 2024 στους κτηνοτρόφους από τη λανθασμένη οδηγία του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με την καταχώριση του ζωικού κεφαλαίου, που επλήγη από την πανώλη και έχουν απόφαση θανάτωσης.

    Η επιστολή της ΕΘΕΑΣ

    «Με αφορμή τις αναγκαίες αποφάσεις θανάτωσης ζωικού κεφαλαίου με στόχο την αναστολή διασποράς της πανώλης, οι παραγωγοί κατόπιν επικοινωνίας με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών-ΕΘ.Ε.Α.Σ, φαίνεται να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες κατά την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2024 από τη λανθασμένη οδηγία του ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταχώριση των ζώων.

    Συγκεκριμένα έχει δοθεί η οδηγία για καταχώριση αριθμού ζώων 0 (μηδέν) αν και:

    • Με βάση τις οδηγίες ΟΣΔΕ 2024, πρέπει να καταχωρείται ο αριθμός των ζώων της απογραφής της 31.12.2023 και οι μεταβολές τους να παρακολουθούνται από την κτηνιατρική βάση[1].
    • Αρκετοί κτηνοτρόφοι είχαν προβεί στην υποβολή της ΕΑΕ 2024 πριν την προσβολή των κοπαδιών τους από την πανώλη, οπότε βρίσκονται σε προβληματισμό με την οδηγία του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού είχαν δηλώσει ορθά τα ζώα.
    • Συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας και θα πρέπει να δηλωθεί ο αριθμός των ζώων που υπέστησαν την προσβολή και εκδόθηκε υποχρεωτική απόφαση σφαγής. Επιπλέον, σε όλες τις μελλοντικές χρήσεις και υποχρεώσεις των κτηνοτρόφων θα πρέπει να φαίνεται ο αριθμός των ζώων στο σύστημα του ΟΣΔΕ 2024, ώστε να λαμβάνουν κανονικά τις ενισχύσεις και αποζημιώσεις. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα.

    [1]Συγκεκριμένα στην με αριθμ. πρωτ. 54871/12-9-2024 εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ με τίτλο «Τροποποίηση οδηγιών υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης έτους 2024 αναγράφεται επί λέξη:

    1. ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΙΓΕΙΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ (κωδικός 0123) • Το αίτημα λήψης συνδεδεμένων ενισχύσεων στον τομέα των αιγοπροβάτων (συνδεδεμένη ενίσχυση 0123) λαμβάνει χώρα με τη συμπλήρωση του σχετικού πεδίου της ΕΑΕ με τον ακριβή αριθμό επιλέξιμων αιγοπροβάτων για τα οποία ο αιγοπροβατοτρόφος επιθυμεί να λάβει τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Επισημαίνεται ότι η συμπλήρωση του εν λόγω πλήθους επιλέξιμων αιγοπροβάτων πρέπει να πραγματοποιείται με ιδιαίτερη προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος των αιγοπροβάτων που θα διατηρηθούν έως την ετήσια απογραφή της εκμετάλλευσης και, στη περίπτωση της συνδεδεμένης ενίσχυσης πρόβειου και αίγειου κρέατος, την παραδοτέα ποσότητα γάλακτος για το έτος ενίσχυσης.

    Η εφαρμογή της ΕΑΕ 2024 ακολουθεί την ανωτέρω τεχνική προδιαγραφή και δεν επιτρέπει τη μηδενική καταγραφή ζωϊκού κεφαλαίου.

    Πιο συγκεκριμένα, κατά την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2024 για έναν παραγωγό που έχει υποστεί απώλειες ζώων λόγω πανώλης, όταν ενεργοποιείται η μηδενική απογραφή και συμπληρώνεται το ζωικό κεφάλαιο (0) εμφανίζονται τα εξής μηνύματα:

    1) Δεν επιτρέπεται η καταχώριση ζωικού κεφαλαίου. Έχετε δηλώσει εκμετάλλευση αιγοπροβάτων με μηδενική απογραφή. (Α/Α ζωικών εκμεταλλ/εων: 1)

    2 ) 0123-ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΙΓΕΙΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ [Πρέπει να δηλώσετε ζώα.]

    Αφού ενεργοποιηθεί η μηδενική απογραφή και διαγραφεί το ζωικό κεφάλαιο επιλέγοντας τα αιτήματα 0123 και 0407, εμφανίζεται το παρακάτω μύνημα:

    3) Πρέπει να εισάγετε σταβλικές εγκαταστάσεις σε όλες τις ζωικές εκμεταλλεύσεις. (Α/Α ζωικών εκμεταλλ/εων: 1)

    4) Δεν επιτρέπεται η συμπλήρωση του πεδίου [Παραδοθείσα ποσότητα γάλακτος (kg) από 01/01] σε εκμετάλλευση που δεν έχει θηλυκά ζώα. (Α/Α ζωικών εκμεταλλ/εων: 1)

    5) 0123-ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΙΓΕΙΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ [Ο αριθμός αιγοπροβάτων που συμπληρώνεται στο πεδίο ενίσχυσης (85.0) θα πρέπει να είναι μικρότερος ή ίσος των αιγοπροβάτων που δηλώνονται στο σύνολο των βασικών στάβλων με αιγοπρόβατα (0).]

    Επίσης, οι κτηνοτρόφοι με μηδενικό κεφάλαιο δεν θα τύχουν κατανομής δημόσιων βοσκοτόπων, αφού οι ΜΜΖ με τις οποίες γίνεται η κατανομή θα έχουν τιμή μηδέν και ως εκ τούτου θα έχουν σημαντικότατο πρόβλημα ενεργοποίησης των δικαιωμάτων τους με συνεπακόλουθο τον αποκλεισμό τους από ενισχύσεις και αποζημιώσεις. Υπενθυμίζουμε ότι κατά την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023, μετά την καταιγίδα Daniel οι κτηνοτρόφοι που είχαν απώλεια ζωικού κεφαλαίου δήλωναν τον αριθμό των ζώων που είχαν κατά την προβλεπόμενη απογραφή και όχι μηδέν.

    Παρακαλούμε πολύ για την άμεση παρέμβασή σας, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία δήλωσης των παραγωγών που επλήγησαν από την πανώλη. Είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί πως θα πρέπει να καταγραφούν οι αιτήσεις, ώστε οι παραγωγοί να μπορέσουν να διεκδικήσουν ενισχύσεις για τα βοσκοτόπια τους, καθώς και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, όπως η 0122 (συνδεδεμένη για το γάλα) και η 0106 (συνδεδεμένη για τα βιολογικά προϊόντα).

    Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση».

    Πηγή: Etheas.gr

  • Γλυκοπατάτα Ηλείας: Ένα "αναδυόμενο" αγροτικό προϊόν με διεθνείς προοπτικές
    Η γλυκοπατάτα της Ηλείας: Ένα αναδυόμενο αγροτικό προϊόν με διεθνείς προοπτικές

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Η γλυκοπατάτα, ένα τρόφιμο με μεγάλη διατροφική αξία, κατακτά ολοένα και περισσότερο χώρο στην ελληνική κουζίνα τα τελευταία χρόνια. Αν και στο παρελθόν αποτελούσε σχεδόν άγνωστο προϊόν στο ελληνικό τραπέζι, σήμερα έχει μετατραπεί σε αναπόσπαστο μέρος των συνταγών πολλών γνωστών σεφ, προσφέροντας γεύσεις υψηλής γαστρονομίας.

    Η εξέλιξη αυτή οφείλεται εν μέρει στην αυξανόμενη ενημέρωση για τα διατροφικά της οφέλη, καθώς και στην ανάδειξή της από τις δημιουργικές προτάσεις της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας.

    Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει σημαντικές καλλιεργητικές εκτάσεις γλυκοπατάτας, με τον νομό Ηλείας να ξεχωρίζει ως μία από τις βασικές περιοχές παραγωγής της.

    Glukopatata 8

    Ο Βασίλης Τόγιας, παραγωγός γλυκοπατάτας από το Λεβεντοχώρι, μίλησε στο Gaia365.gr και στο ilialive.gr για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια αυτού του προϊόντος, το οποίο προορίζεται τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για εξαγωγές.

    Οι δυσκολίες της καλλιέργειας

    Η καλλιέργεια της γλυκοπατάτας έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη τα τελευταία χρόνια, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Όπως επισημαίνει ο κ. Τόγιας, τα έξοδα καλλιέργειας κυμαίνονται από 700 έως 1.000 ευρώ ανά στρέμμα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες ενώ το εργατικό κόστος είναι υψηλό και οι εργάτες σπάνιοι.

    Επιπλέον, οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, όπου χρησιμοποιούνται φάρμακα και λιπάσματα πολύ φθινότερα που δεν επιτρέπονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων προϊόντων.

    Παρά τις δυσκολίες, οι καλλιεργητές της περιοχής έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά σε μηχανήματα και υποδομές για την καλλιέργεια της γλυκοπατάτας και δεσμεύονται να συνεχίσουν την παραγωγή, ελπίζοντας σε καλύτερες τιμές αγοράς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η τιμή της γλυκοπατάτας όπως αναφέρει ο κ. Τόγιας, αναμένεται να κυμανθεί από 0,50 έως 0,60 ευρώ το κιλό, αν και δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες προβλέψεις.

    Glukopatata 7

    Η συνεργασία και οι εξαγωγές

    Η γλυκοπατάτα της Ηλείας φτάνει στα ελληνικά σουπερμάρκετ όπως επισημαίνει ο κ. Τόγιας, μέσω συνεργασιών με συσκευαστήρια της περιοχής, ενώ σιγά σιγά πραγματοποιούνται και οι πρώτες εξαγωγές, με την διαδικασία αυτή να παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας αλλά και στην προώθηση ενός προϊόντος που έχει τη δυνατότητα να σταθεί ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά.

    Το μέλλον της γλυκοπατάτας στην Ελλάδα

    Παρά τις προκλήσεις, η γλυκοπατάτα φαίνεται να έχει ένα υποσχόμενο μέλλον στην Ελλάδα, ιδίως λόγω της διατροφικής της αξίας και της δυνατότητας να ενσωματωθεί σε πλήθος γευστικών και υγιεινών συνταγών. Οι παραγωγοί της Ηλείας, όπως ο κ. Τόγιας, συνεχίζουν να στηρίζουν την καλλιέργεια, ενώ η αυξανόμενη ζήτηση εντός και εκτός Ελλάδας υποδεικνύει ότι η γλυκοπατάτα θα παραμείνει ένα βασικό προϊόν στη σύγχρονη αγροτική παραγωγή της χώρας.

    Με την κατάλληλη στήριξη και τον σωστό σχεδιασμό, η καλλιέργεια της γλυκοπατάτας μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται, προσφέροντας νέες ευκαιρίες τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές που αναζητούν ποιοτικά, ελληνικά προϊόντα.

    Glukopatata 2

    Glukopatata 3

    Glukopatata 4

    Glukopatata 5

    Glukopatata 6

  • Αυγερινοπούλου: Εξόφληση από ΕΛΓΑ για Daniel και «Elias»
    Αυγερινοπούλου: Εξόφληση από ΕΛΓΑ για Daniel και «Elias»

    Καταβάλλονται επί πλέον 21,7 εκατ. € για τις ζημιές

    Επιπλέον ενισχύσεις, οι οποίες ανέρχονται συνολικά στα 21.743.847,64 €, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών, μεταξύ αυτών και της Ηλείας που δεν είχαν συμπεριληφθεί στις πληρωμές του Ιουλίου και τακτοποίησαν τις εκκρεμότητές τους, για τις ζημιές στην φυτική παραγωγή που είχαν προκαλέσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias». Όπως ενημερώνει η Βουλευτής Ηλείας, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας και ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α., κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, αποφάσισαν την εκκαθάριση του συνόλου των πορισμάτων τα οποία αφορούν στις ζημίες φυτικής παραγωγής.

    Οι ενισχύσεις, οι οποίες ανέρχονται συνολικά στα 21.743.847,64 €, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών αύριο Πέμπτη 26η Σεπτεμβρίου 2024 ενώ εντός του Οκτωβρίου 2024, θα εκκαθαριστούν και τα πορίσματα για τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου, τόσο για τις ζημίες από τα παραπάνω καιρικά φαινόμενα όσο και από τις Πυρκαγιές έτους 2023.

    Όπως αναφέρει η Βουλευτής Ηλείας, η Κυβέρνηση επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών και λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα ενώ έχει μειώσει αισθητά τον χρόνο αναμονής σε σχέση με το παρελθόν, για να λαμβάνουν οι παραγωγοί άμεσες και επαρκείς αποζημιώσεις. «Η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ και η Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α., τις οποίες ευχαριστούμε, σε εφαρμογή του adhoc Προγράμματος και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, εξήντλησαν κάθε δυνατότητα ώστε οι εκκαθαρίσεις των πορισμάτων για τις ζημίες, οι οποίες προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα να δικαιώνουν τις προσδοκίες των αγροτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch