Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020 17:02

Συστάσεις προς αγρότες για την πρόληψη εξάπλωσης μικροβίων ανθεκτικών στα φάρμακα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Οι ανθεκτικές στα φάρμακα λοιμώξεις απειλούν να γίνουν η επόμενη πανδημία.

Καθώς η αντιμικροβιακή αντίσταση (AMR) αυξάνεται δραστικά απειλώντας να μετατραπεί σε επόμενη πανδημία με σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια υγεία, τα συστήματα γεωργικών τροφίμων και τις οικονομίες, ο FAO καλεί παράγοντες από όλους τους τομείς, από αγρότες έως μάγειρες, παραγωγούς στους καταναλωτές, να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την πρόληψη της εξάπλωσης μικροβίων ανθεκτικών στα φάρμακα.

Αυτή η Εβδομάδα Παγκόσμιας Αντιμικροβιακής Ευαισθητοποίησης (18-24 Νοεμβρίου), ο Οργανισμός υπογραμμίζει ότι όλοι πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο για την καταπολέμηση της AMR, συμπεριλαμβανομένων των ενδιαφερομένων σε όλους τους τομείς της διατροφής και της γεωργίας, και διατυπώνει συστάσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης της AMR.

Η αντιμικροβιακή αντοχή (AMR) είναι η ικανότητα των μικροβίων να παραμένουν ή να αναπτύσσονται παρουσία φαρμάκων που έχουν σχεδιαστεί για να τα αναστέλλουν ή να τα σκοτώνουν. Η διαδικασία επιταχύνεται με τη χρήση αντιμικροβιακών που έχουν σχεδιαστεί για τη θανάτωση ανεπιθύμητων παθογόνων σε ανθρώπους, ζώα και καλλιέργειες. Ειδικότερα, η χρήση αντιμικροβιακών ουσιών στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων τροφοδοτεί την αντίσταση.

Η αντοχή στα φάρμακα απειλεί επίσης ολοένα και περισσότερο τα γεωργικά τρόφιμα και την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Το COVID-19 μας έδειξε ότι η υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος είναι πιο αλληλεξαρτώμενες από ποτέ. Τα παθογόνα που επηρεάζουν μια περιοχή μπορούν να επιδεινώσουν τις προκλήσεις σε άλλους και να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο προλαμβάνουμε και ελέγχουμε τις απειλές για την υγεία για την προστασία του κόσμου. Το AMR είναι μία από αυτές τις παγκόσμιες απειλές και είναι δυνητικά ακόμη πιο επικίνδυνο από το COVID-19. Αλλάζει βαθιά τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε.

AMR στα τρόφιμα και τη γεωργία

Οι τομείς των τροφίμων και της γεωργίας μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της AMR. Σε πολλά μέρη του κόσμου, η αντιμικροβιακή χρήση είναι πολύ μεγαλύτερη στα ζώα από ό, τι στους ανθρώπους, και αυξάνεται ραγδαία καθώς οι πληθυσμοί μας αυξάνονται και η παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα αυξάνεται.

Η AMR εξαπλώνεται ταχύτερα από ό, τι οι επιστήμονες μπορούν να αναπτύξουν νέα αντιμικροβιακά και απειλεί τα παγκόσμια συστήματα τροφίμων, την ασφάλεια των τροφίμων, την ασφάλεια των τροφίμων, τα συστήματα υγείας και τις οικονομίες. Η μόνη μας λύση είναι να αναλάβουμε στρατηγική δράση για να διατηρήσουμε τα αντιμικροβιακά που εργαζόμαστε. Δεν είναι πολύ αργά, αλλά τελειώνει ο χρόνος για να σταματήσει αυτή η καταστροφή να επιδεινωθεί, προειδοποίησε σήμερα ο FAO.

Στις 23 Νοεμβρίου, ο Οργανισμός του ΟΗΕ θα εγκαινιάσει μια νέα κοινότητα επαγγελματιών της αλλαγής συμπεριφοράς για να σχεδιάσει λύσεις που θα διευκολύνουν τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τα αντιμικροβιακά κατάλληλα και να αποτρέπουν αποτελεσματικά τις ασθένειες. Συνδυάζοντας πληθώρα πληροφοριών από αγρότες και άλλους παράγοντες της τροφικής αλυσίδας, κτηνίατροι, επιδημιολόγους, εμπειρογνώμονες AMR και επιστήμονες συμπεριφοράς, αυτή η κοινότητα πρακτικών θα συνεργαστεί για να «ωθήσει» συμπεριφορές τόσο σε επίπεδο αγροκτήματος όσο και σε επίπεδο πολιτικής - για να επιβραδύνει τη διάδοση της AMR.

Ο FAO περιγράφει τις δράσεις ομάδων που είναι κρίσιμες στον αγώνα κατά της AMR.

Οι αγρότες:

1. Πλύνετε σχολαστικά τα χέρια, τα παπούτσια και τα ρούχα σας πριν και μετά από επαφή με ζώα. Αυτό βοηθά στην εξάλειψη των μικροβίων που κάνουν τα ζώα και τους ανθρώπους άρρωστους

2. Κρατήστε τα ζώα υγιή. Τα υγιή ζώα χρειάζονται λιγότερα αντιμικροβιακά, πράγμα που σημαίνει χαμηλότερο κόστος θεραπείας, βελτιωμένη ασφάλεια τροφίμων και διαβίωσης και λιγότερους θανάτους ζώων. Όσον αφορά τη γεωργία, οι αγρότες μπορούν να κάνουν αυτά τα μέτρα για να διατηρήσουν τα ζώα υγιή:

  • Διατηρείτε καθαρό το περίβλημα των ζώων και τις εξωτερικές περιοχές που χρησιμοποιούν τα ζώα.
  • Μειώστε τον κίνδυνο εξάπλωσης μικροβίων. Εφαρμόστε κατάλληλα μέτρα βιοασφάλειας.
  • Εξασκηθείτε στο "all-in and all-out" στο αγρόκτημά σας για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης νέων ζώων από τα ζώα που έχετε ήδη.
  • Διατηρείτε τις ζωοτροφές στεγνές και αποθηκεύονται με ασφάλεια μακριά από τρωκτικά, πουλιά, έντομα και άλλα ζώα που μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια ή άλλα μικρόβια.
  • Αποφύγετε το άγχος για τα ζώα σας .
  • Βοηθήστε τα ζώα σας να παραμείνουν υγιή και να αποφύγουν τις ασθένειες διασφαλίζοντας ότι έχουν καλή διατροφή και καθαρό νερό .
  • Εμβολιάζω! Ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας βοηθήσει να χορηγήσετε σημαντικά εμβόλια τη σωστή στιγμή.

3. Ζητήστε συμβουλή για την υγεία των ζώων για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία , επειδή η χρήση λανθασμένου φαρμάκου θέτει τα ζώα σας, την οικογένειά σας και εσάς σε κίνδυνο μολύνσεων ανθεκτικών σε μικροβιακά.

4. Διαδώστε τη λέξη, όχι τα μικρόβια! Πείτε σε άλλους αγρότες και μέλη της κοινότητας τι έχετε μάθει γιατί είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τα αντιμικροβιακά υπεύθυνα.

5. Χρησιμοποιείτε μόνο φυτοφάρμακα ως έσχατη λύση: Τα φυτοφάρμακα δεν είναι η μόνη λύση. Χρησιμοποιείτε μόνο φυτοφάρμακα στα φυτά σας ως έσχατη λύση για τον έλεγχο ασθενειών.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020 10:39

Σχετικά Άρθρα

  • Μέλισσες: Χρήσιμες οδηγίες για την προστασία τους από τη χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων
    Μέλισσες: Χρήσιμες οδηγίες για την προστασία τους από τη χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων

    Η δηλητηρίαση των μελισσών από τη μη ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, καθώς έχει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στις μέλισσες και στην παραγωγή μελισσοκομικών προϊόντων, όσο και στην επικονίαση και καρπόδεση των καλλιεργειών, με τελικό αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής.

    Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που είναι επικίνδυνα για τις μέλισσες φέρουν σχετικές ενδείξεις επί της ετικέτας τους, διευκολύνοντας τους χρήστες γεωργικών φαρμάκων να λάβουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

    Από τις διάφορες κατηγορίες γεωργικών φαρμάκων, σοβαρότερες επιπτώσεις στις μέλισσες έχει η χρήση των εντομοκτόνων.

    Οι μέλισσες θανατώνονται από εντομοκτόνα όταν:

    • συλλέγουν δηλητηριασμένο νέκταρ, γύρη και νερό.
    • πετούν ανάμεσα σε μετακινούμενο - από τον αέρα - ψεκαστικό νέφος.
    • περπατούν σε επιφάνειες στις οποίες έγινε εφαρμογή εντομοκτόνου.

    Η αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία των μελισσοκόμων και των παραγωγών είναι προς το κοινό συμφέρον και των δύο παραγωγικών κλάδων.

    Για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου θανάτωσης μελισσών από τη χρήση γεωργικών φαρμάκων τόσο την περίοδο της ανθοφορίας, όσο και καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, oι παραγωγοί θα πρέπει να ιδιαίτερα προσεκτικοί.

    1. Ο επαγγελματίας χρήστης γεωργικών φαρμάκων οφείλει να ενημερώνει εγγράφως τους μελισσοκόμους της περιοχής, όπου ενδέχεται να μετακινηθεί το ψεκαστικό νέφος και οι μέλισσες των οποίων ενδέχεται να εκτεθούν σε αυτό, σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν από τον επικείμενο ψεκασμό, έτσι ώστε οι μελισσοκόμοι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των μελισσών.

    2. Συστήνεται στους μελισσοκόμους να αναρτούν σε εμφανές σημείο τον κωδικό της εκμετάλλευσής τους και τα στοιχεία επικοινωνίας μαζί τους (τηλέφωνο, διεύθυνση), για τη διευκόλυνση ενδεχόμενης ειδοποίησής τους από τους παραγωγούς.

    3. Πριν από κάθε ψεκασμό, οι παραγωγοί πρέπει να ελέγχουν την παρουσία και δραστηριότητα μελισσών στο χωράφι. Επισημαίνεται ότι το μελίτωμα που παράγουν οι αφίδες είναι ελκυστικό για τις μέλισσες.

    4. Πρέπει να εφαρμόζονται πιστά τα οριζόμενα επί της συσκευασίας του γεωργικού φαρμάκου, όσον αφορά στις μέλισσες.

    Η μη πιστή τήρηση των οδηγιών χρήσης επί της ετικέτας επιφέρει διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στους χρήστες γεωργικών φαρμάκων.

    5. Απαγορεύεται η εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων που αναφέρουν επί της συσκευασίας τους επικινδυνότητα στις μέλισσες, όταν η καλλιέργεια ή τα ζιζάνια είναι ανθισμένα, εκτός εάν άλλως αναφέρουν οι οδηγίες χρήσης του γεωργικού φαρμάκου.

    Βέλτιστη γεωργική πρακτική για τη διαχείριση των ζιζανίων, είναι η κοπή αυτών και δευτερευόντως η καλλιέργεια του εδάφους. Επίσης, συστήνεται η αποφυγή των ψεκασμών και καταστροφής των ζιζανίων στα περιθώρια των αγροτεμαχίων.

    6. Επιτρέπονται κατά διάρκεια της ανθοφορίας των παραπάνω καλλιεργειών οι ψεκασμοί με μη μελισσοτοξικά εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (μυκητοκτόνα, βιολογικά σκευάσματα εντομοκτόνων, εφόσον το αναφέρει ρητά η ετικέτα τους).

    7. Ιδιαίτερη προσοχή από τους παραγωγούς απαιτείται τη χρονική περίοδο λίγο πριν την ανθοφορία, οπότε και συστήνεται η αποφυγή χρήσης διασυστηματικών γεωργικών φαρμάκων ή γεωργικών φαρμάκων που έχουν υψηλή υπολειμματική διάρκεια και που αναφέρουν επί της συσκευασίας τους επικινδυνότητα στις μέλισσες, διότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα δηλητηρίασης των μελισσών κατά την έναρξη της ανθοφορίας.

    8. Συνιστάται στους παραγωγούς να αποφεύγουν την ανάμιξη πολλών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθώς παρότι τα περισσότερα μυκητοκτόνα θεωρούνται σχετικά μη μελισσοτοξικά, όταν συνδυάζονται με πυρεθροειδή εντομοκτόνα, αυξάνουν τη μελισσοτοξικότητα των εντομοκτόνων.

    9. Συστήνεται ο ψεκασμός να πραγματοποιείται τις βραδινές ώρες (από τη δύση του ηλίου και μετά), όταν δηλαδή οι μέλισσες έχουν σταματήσει να πετάνε, καθώς αυτό επιτρέπει να περάσουν μερικές ώρες για να στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό.

    10. Εάν είναι απαραίτητος ο ψεκασμός κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνιστάται να γίνεται νωρίς το πρωί (μέχρι τις 8:00 π.μ.) ή όταν επικρατεί συννεφιά και δροσερές θερμοκρασίες.

    11. Ο ψεκασμός με ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες ή με υψηλή σχετική υγρασία αυξάνει την υπολειμματικότητα του γεωργικού φαρμάκου, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την μελισσοτοξικότητα των εντομοκτόνων.

    12. Πρέπει να αποφεύγεται η δημιουργία μετακινούμενου ψεκαστικού νέφους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη βαθμονόμηση και την τακτική συντήρηση των ψεκαστικών μηχανημάτων και την αποφυγή ψεκασμού, όταν επικρατούν δυνατοί και συνεχώς μεταβαλλόμενοι άνεμοι.

    13. Στις καλλιέργειες μεγάλης διάρκειας ανθοφορίας, όπως το βαμβάκι και τα κηπευτικά, επιτρέπονται οι ψεκασμοί κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας εφόσον ληφθούν προληπτικά μέτρα όπως:

    α) χρήση των λιγότερο μελισσοτοξικών φυτοφαρμάκων.

    β) εφαρμογή των ψεκασμών την ώρα που δεν πετούν οι μέλισσες, κυρίως μετά τη δύση του ηλίου.

    γ) έγκαιρη ειδοποίηση των μελισσοκόμων, ώστε να απομακρύνουν τις κυψέλες τους από την περιοχή του ψεκασμού.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Δράση για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων
    Δράση για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων

    Δημοσιεύτηκε στη διαύγεια η κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης σχετικά με τον καθορισμό πλαισίου κοινοτικής δράσης με σκοπό την επίτευξη ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων (L 309).

    Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης (ΕΣΔ) σχετικά με:

    α) την κατάρτιση στην ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων,

    β) το σύστημα χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων,

    γ) την ενημέρωση του κοινού για τα γεωργικά φάρμακα,

    δ) την επιθεώρηση του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων,

    ε) τα ειδικά μέτρα για την προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος και του πόσιμου νερού,

    στ) τα ειδικά μέτρα για τη μείωση της χρήσης των γεωργικών φαρμάκων ή των κινδύνων τους σε ειδικές περιοχές,

    ζ) τα ειδικά μέτρα για το χειρισμό και την αποθήκευση των γεωργικών φαρμάκων και τη διαχείριση των συσκευασιών τους και του εναπομείναντος γεωργικού φαρμάκου,

    η) την ολοκληρωμένη φυτοπροστασία και

    θ) τον καθορισμό των στόχων του ΕΣΔ και των δεικτών μέτρησης αυτών.

    Σύστημα κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων

    1. Το σύστημα κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων περιλαμβάνει τα εξής:

    α) διαδικασία πιστοποίησης εκπαιδευτών/τριών ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων,

    β) προγράμματα αρχικής και συμπληρωματικής κατάρτισης στην ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων για την απόκτηση ή την επικαιροποίηση των γνώσεων των επαγγελματιών χρηστών γεωργικών φαρμάκων στα θέματα του παραρτήματος Β του ν. 4036/2012, όπως αυτά καταρτίζονται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 33 του ίδιου νόμου.

    2. Η Συντονιστική Εθνική Αρχή (ΣΕΑ) των παρ. 1 και 2 του άρθρου 3 του ν. 4036/2012, σε συνεργασία με τη Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), τηρεί μητρώο φορέων κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων, το οποίο αναρτάται στο διαδίκτυο για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων και στο οποίο καταχωρίζονται οι φορείς αρχικής και συμπληρωματικής κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων.

    3. Το πρόγραμμα αρχικής κατάρτισης στην ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων είναι υποχρεωτικό για τους επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων που δεν είναι κάτοχοι πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.

    4. Tα προγράμματα της αρχικής και συμπληρωματικής κατάρτισης είναι προαιρετικά για τους επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων που είναι κάτοχοι πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.

    Δείτε αναλυτικά την απόφαση ΕΔΩ

    Πηγή: ΝeaPaseges.gr

  • Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης
    Γεωργικά Φάρμακα: Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης

    Ολοκληρώθηκε με σημαντική συμμετοχή η διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων

    Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση στην οποία είχε τεθεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων και η οποία είχε παραταθεί έως τις 3 Απριλίου έπειτα από απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη με αφορμή τα μέτρα προστασίας που επεβλήθησαν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης κατατέθηκε, από πλήθος ενδιαφερόμενων, ένας σημαντικός αριθμός προτάσεων και σχολίων γεγονός που καταδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον των εμπλεκομένων στον τομέα, τους οποίους το Υπουργείο ευχαριστεί θερμά γι’ αυτό.

    Οι προτάσεις και τα σχόλια που κατατέθηκαν πρόκειται να συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός τελικού επικαιροποιημένου κειμένου με σκοπό τη βελτίωση της αρχικής πρότασης, το οποίο θα υπογραφεί έως τις 15 Απριλίου 2020.

    Υπογραμμίζεται ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων στοχεύει στη χάραξη εθνικής στρατηγικής σε ό,τι αφορά τη μείωση των κινδύνων στην υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, στην ενθάρρυνση της ανάπτυξης και της εισαγωγής της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας καθώς και εναλλακτικών προσεγγίσεων ή τεχνικών, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση της παραγωγής γεωργικών προϊόντων από τη χρήση γεωργικών φαρμάκων.

  • Βορίδης: Θέτει σε διαβούλευση το νέο, εκσυγχρονισμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων
    Βορίδης: Θέτει σε διαβούλευση το νέο, εκσυγχρονισμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης με κύριο γνώμονα την προστασία της υγείας των καταναλωτών και του περιβάλλοντος, θέτει σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων.

    Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του κ. Βορίδη στοχεύει στη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής της χώρας μας για τον καθορισμό των ποσοτικών και άλλων στόχων, μέτρων και χρονοδιαγραμμάτων τους, για τη μείωση των κινδύνων και των επιπτώσεων από τη χρήση γεωργικών φαρμάκων στην υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος και για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης και της εισαγωγής της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας καθώς και εναλλακτικών προσεγγίσεων ή τεχνικών, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση της παραγωγής γεωργικών προϊόντων από τη χρήση γεωργικών φαρμάκων.

    Στόχος της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία ξεκινά άμεσα και θα διαρκέσει ένα μήνα, είναι η κατάθεση προτάσεων και σχολίων με σκοπό τη βελτίωση της αρχικής πρότασης.

    Ο Υπουργός καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμμετάσχουν σε αυτήν προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό επικαιροποιημένο κείμενο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch