Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021 17:06

Π. Σατολιάς: Ο ρόλος της Αγροτικής Παραγωγής στη Νέα Οικονομία

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Παρέμβαση του προέδρου της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ Π. Σατολιά, στην διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021.

Στην έλλειψη χρηματοδοτικής ρευστότητας και αδυναμίας πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό που αποτελούν ύψιστο πρόβλημα για τον πρωτογενή τομέα της χώρας, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος με θέμα «Η Τράπεζα της Ελλάδος σας ακούει», ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ Παύλος Σατολιάς.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επανεξέτασης της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Ευρωσυστήματος για τη νομισματική πολιτική.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων (εργαζόμενοι, εργοδότες, αγρότες, οργανώσεις προστασίας περιβάλλοντος, οργανώσεις για θέματα ισότητας των φύλων κ.ά.).

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Διοικητής της Τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας και τις επιμέρους ενότητες παρουσίασαν στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να εκφράσουν οι συμμετέχοντες κοινωνικοί φορείς τις απόψεις και τις ιδέες τους, συμβάλλοντας σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, ώστε να διασφαλιστεί ότι η στρατηγική για τη νομισματική πολιτική του Ευρωσυστήματος είναι κατάλληλη για το σκοπό που υπηρετεί, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.

Ο Παύλος Σατολιάς εστίασε στο μείζον για την αγροτική οικονομία πρόβλημα των συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργείται στη σχέση ελλήνων αγροτών έναντι των συναδέλφων τους σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, σε ότι αφορά το κόστος και τις διακυμάνσεις των επιτοκίων, ενώ επισήμανε την ανάγκη η χρηματοδότηση των αγροτών να γίνεται με βάση το παραγόμενο προϊόν και όχι με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και τις ενισχύσεις. Σε κάθε περίπτωση στόχος, τόνισε ο Π. Σατολιάς, είναι να στηριχτεί η ίδια η παραγωγή και οι άνθρωποι που την υπηρετούν.

Σημείωσε δε, ότι ενδεχόμενη κατάρρευση των εγχώριων αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των μεταποιητικών επιχειρήσεων, δεδομένης της πανδημίας, θα οδηγήσουν την χώρα στο να βιώσει οικονομική κρίση μεγαλύτερη από αυτή της αρχής της δεκαετίας του 2010.

"Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι απαιτείται συνένωση δυνάμεων, τόσο για την προστασία του υφιστάμενου παραγωγικού δυναμικού και των υποδομών του αγροτοδιατροφικού τομέα της χώρας, όσο και για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας", τόνισε ο Π. Σατολιάς.

Ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ ζήτησε να διασφαλιστεί θεσμικά και παρεμβατικά όπου χρειαστεί ότι ο πρωτογενής τομέας της χώρας, όχι απλά θα επιβιώσει, αλλά θα οδηγήσει την οικονομία της χώρας στην νέα εποχή. "Να είστε σίγουροι ότι το μαζί που είναι βαθιά πεποίθηση του αγροτικού συνεταιρίζεσθαι αποτελεί απάντηση σε πολλές προκλήσεις", είπε με έμφαση.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021 10:27

Σχετικά Άρθρα

  • Τσίπρας: Εθνικός στόχος η σύγκλιση με την ΕΕ με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη
    Τσίπρας: Εθνικός στόχος η σύγκλιση με την ΕΕ με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη

    Απόψε η εκδήλωση του Ινστιτούτου Τσίπρα για την ακρίβεια. Τι θα πει στην ομιλία του.

    Εστιασμένη στα θέματα της οικονομίας αναμένεται να είναι η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Τρίτης, κλείνοντας την εκδήλωση που διοργανώνει το Ινστιτούτο του στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με θέμα «Αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

    Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα θέλει να αποτυπώσει τη σημερινή κατάσταση της Οικονομίας, απαντώντας στο ερώτημα: «Υπάρχει σύγκλιση ή διαμορφώνεται χάσμα με την Ευρώπη; Να καταγραφούν οι επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο της κοινωνικής πλειοψηφίας, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων αλλά και πώς μπορεί η Ελλάδα να υπερβεί τη σημερινή κατάσταση, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, να αποκαταστήσει την ανάπτυξη με δικαιοσύνη, που είναι σήμερα πιο απαραίτητη από ποτέ».

    Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσιπρας αναμένεται στην ομιλία του να υπογραμμίσει πως «η πρόκληση της τρέχουσας δεκαετίας δε μπορεί να είναι άλλη από τον τερματισμό της διαρκούς πορείας απόκλισής μας από τον σκληρό πυρήνα των χωρών της ΕΕ, σε όλα τα επίπεδα. Στην οικονομία, στο εισόδημα, στο κράτος δικαίου, στο κοινωνικό κράτος και στις δημόσιες υποδομές. Ο τερματισμός της απόκλισης και η έναρξη μιας πορείας σταδιακής σύγκλισης».

    «Σίγουρα δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και απαντήσεις. Υπάρχει όμως άλλος δρόμος. Άλλη κατεύθυνση την οποία πρέπει άμεσα να ακολουθήσουμε» αναμένεται να επισημάνει ο πρώην πρωθυπουργός αλλά και πως «ο δρόμος της διεξόδου είναι γνωστός. Και αυτό που απαιτείται είναι συνειδητοποίηση του υπαρξιακού κινδύνου και ισχυρή πολιτική βούληση».

    Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει πως «οι πολιτικές και κυρίως οι αιτίες που μας οδήγησαν στη κρίση, δεν μπορούν να αποτελούν τη συνταγή της διεξόδου». Σε αυτό το πλαίσιο θα υποστηρίξει πως ένας «νέος εθνικός στόχος αντίστοιχος με

    • την ένταξη και ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΟΚ τη δεκαετία του εβδομήντα και ογδόντα
    • την ένταξη στην ευρωζώνη τη δεκαετία του ενενήντα
    • την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια τη δεκαετία του '10

    -οφείλει να είναι η αναστροφή της πραγματικής αυτής απόκλισης.

    Και η επιτάχυνση της σύγκλισης με όρους κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, με όρους συμπερίληψης των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων που έβαλαν πλάτη για να μείνει η χώρα όρθια».

    Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να σημειώσει πως «αυτό που ονομάζουμε ακρίβεια και αποτελεί μια διαρκή και τρομακτική πίεση τα τελευταία χρόνια στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, είναι ταυτόχρονα και μια γενικευμένη διαδικασία αναδιανομής από τους πολλούς σε λίγους. Η ανάπτυξη είναι μη βιώσιμη μεσοπρόθεσμα ενώ παράλληλα καρπώνεται από λίγους».

    Ο Αλέξης Τσίπρας θα τονίσει, παράλληλα, πως «η ανασυγκρότησή της ελληνικής οικονομίας δεν είναι απλά ζήτημα σχεδίου και πόρων, αλλά απαιτεί και προϋποθέτει ταυτόχρονα και ρήξεις με οργανωμένα συμφέροντα. Μια βαθιά προοδευτική μεταρρυθμιστική προσπάθεια στο σύνολο σχεδόν των θεσμών».

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ηλεία: Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η επεξεργασία της βιομηχανικής τομάτας παρά τον παρατεταμένο καύσωνα
    Ηλεία: Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η επεξεργασία της βιομηχανικής τομάτας παρά τον παρατεταμένο καύσωνα

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Με επιτυχία ολοκλήρωσαν τη φετινή τους λειτουργία τα δύο εργοστάσια επεξεργασίας βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία, όπως έκανε γνωστό στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος.

    Παρά τις προκλήσεις, η χρονιά κλείνει με θετικό απολογισμό, καθώς η παραγωγή ήταν αυξημένη κατά περίπου 10.000 τόνους σε σχέση με το 2023, φτάνοντας συνολικά τους 100.000 με 110.000 τόνους.

    Ωστόσο, παρόλο που η ποιότητα της βιομηχανικής τομάτας κρίνεται καλή, οι παραγωγοί υπέστησαν σημαντικές ζημιές λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που έπληξε την περιοχή, με την ανάγκη για διαχείριση του υδάτινου δυναμικού να είναι πλέον επιτακτική.

    Αναφερόμενος σε αυτό το θέμα ο κ. Βαλιανάτος τόνισε ότι η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει σε ενέργειες που θα εξασφαλίσουν νερό για όλες τις καλλιέργειες της περιοχής, αφού όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «Χωρίς επαρκές νερό, η αγροτική παραγωγή κινδυνεύει, κάτι που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της Ηλείας».

    Αποζημιώσεις και τιμές σε τομάτα και σταφίδα

    Ο κ. Βαλιανάτος επεσήμανε ακόμα ότι το 2023 η αποζημίωση για τη βιομηχανική τομάτα ήταν μόλις 0,77€, ενώ η τιμή της τομάτας κυμαίνεται στο 1,40€.

    Για τον λόγο αυτό κάλεσε τον ΕΛΓΑ να αναπροσαρμόσει τις αποζημιώσεις, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τιμές της αγοράς.

    Εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση όπως πρόσθεσε ο κ. Βαλιανάτος και στην παραγωγή της κορινθιακής σταφίδας, όπου εξαιτίας των καιρικών συνθηκών καταγράφηκε ζημιά σε ποσοστό 60-70% με την επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης πορισμάτων για άμεσες αποζημιώσεις στους πληγέντες σταφιδοπαραγωγούς να κρίνεται αναγκαία για την συνέχιση της καλλιέργειας.

    Στήριξη της αγροτικής παραγωγής

    Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας αναφέρθηκε στο πλαφόν των 150 κιλών ανά στρέμμα που απαιτείται για την καταβολή της στρεμματικής ενίσχυσης, προτείνοντας τη μείωσή του, προκειμένου να μην χάσουν οι παραγωγοί την επιδότηση.

    Τέλος, υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για άμεση αποζημίωση τόσο για τη βιομηχανική τομάτα όσο και για την κορινθιακή σταφίδα, τονίζοντας ότι τα πορίσματα πρέπει να εκδοθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε να ενισχυθεί οικονομικά ο αγροτικός κόσμος τόσο για την βιομηχανική τομάτα όσο και για την κορινθιακή σταφίδα.

  • Τρόφιμα: Λειψυδρία και κλιματική αλλαγή «απειλούν» την αγροτική παραγωγή
    Τρόφιμα: Λειψυδρία και κλιματική αλλαγή «απειλούν» την αγροτική παραγωγή

    Υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία και παρατεταμένη ανομβρία, ως συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, πλήττουν την αγροτική παραγωγή, αποτελώντας παράλληλα μία διαρκή πηγή ανησυχίας, για την πορεία των τιμών των προϊόντων.

    Το παράδειγμα του ελαιολάδου και το συνεχιζόμενο «ράλι» της τιμής του την τελευταία διετία, λόγω της μειωμένης παραγωγής στις χώρες που αποτελούν τις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγούς, είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Δεν είναι όμως το μοναδικό καθώς, τόσο τα προηγούμενα χρόνια, όσο και φέτος, μία σειρά από αγροτικά προϊόντα στη χώρα μας έχουν επηρεαστεί από τα διαρκώς μεταβαλλόμενα και συχνά, ακραία καιρικά φαινόμενα.

    Σε «κίνδυνο» η πατάτα Νάξου

    Στην Νάξο, οι παραγωγοί έχουν χτυπήσει ήδη «καμπανάκι» κινδύνου για την ΠΟΠ πατάτα του νησιού, η παραγωγή της οποίας είναι φέτος δραματικά μειωμένη λόγω της λειψυδρίας. Είναι ενδεικτικό, ότι από τους 6.000 τόνους που παρήγαγε το νησί το 2022, το 2023 έπεσε τους 4.000 τόνους ενώ φέτος μειώθηκε περαιτέρω στους 1.800 τόνους, δηλαδή κατά 70% λιγότερους σε σχέση σε πριν από δύο χρόνια. Σύμφωνα με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών του νησιού, μάλιστα, μετά το φθινόπωρο, η πατάτα Νάξου θα βρίσκεται σε έλλειψη από την αγορά και το τραπέζι των καταναλωτών.

    Μειωμένη παραγωγή, πρώιμα φρούτα

    Η ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες της φετινής χρονιάς προκαλούν προβλήματα και στην παραγωγή των φρούτων. «Όλα τα καλοκαιρινά φρούτα ήταν φέτος πρώιμα κάτι που φαίνεται να συνεχίζεται και στα φθινοπωρινά, τα οποία χρειάζονται νερό» σημειώνει, μιλώντας στο CNN Greece, ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Incofruit-Hellas.

    Σημαντικά μειωμένη αναμένεται η παραγωγή των επιτραπέζιων σταφυλιών, με τον τρύγο φέτος να είναι πρώιμος και αρκετές ποσότητες να έχουν υποστεί ζημιές. Σε Κρήτη και Πελοπόννησο, με βάση τις εκτιμήσεις των παραγωγών, η μείωση στην παραγωγή αναμένεται να ξεπεράσει το 50% ενώ σε μικρότερο ποσοστό εκτιμάται η πτώση στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη. Σε ό,τι αφορά τα εσπεριδοειδή, όπως επισημαίνει, παρότι φέτος η παραγωγή φαίνεται να εξελίσσεται σε ομαλά επίπεδα, εάν το επόμενο διάστημα δεν έχουμε βροχές, θα δούμε μικροκαρπία όπως και πέρσι.

    Αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως επισήμανε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του το blommberg, η παραγωγή μήλων στην Ε.Ε. υπολογίζεται ότι θα συρρικνωθεί κατά το ένα δέκατο, η τιμή της φράουλας αυξάνεται λόγω ελλείψεων σε ορισμένες περιοχές, ενώ η Ιταλία δίνει «μάχη» με την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες για την παραγωγή του ελαιολάδου.

    Πηγή: cnn.gr

  • Περιοδεία του Δημάρχου Πύργου σε χωριά των Δ.Ε. Ωλένης και Ιάρδανου - Μεγάλες καταστροφές σε σταφίδα και αμπέλια
    Περιοδεία του Δημάρχου Πύργου σε χωριά των Δ.Ε. Ωλένης και Ιάρδανου - Μεγάλες καταστροφές σε σταφίδα και αμπέλια

    Το μέγεθος των ζημιών που έχει υποστεί η αγροτική παραγωγή λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που σημειώθηκε τον Ιούλιο, είδαν από κοντά ο Δήμαρχος κ. Στάθης Καννής μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες κατά τη διάρκεια περιοδείας που έκανε σε χωριά των Δ.Ε. Ωλένης και Ιάρδανου.

    Ο Δήμαρχος Πύργου συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο κ. Σπύρο Κωνσταντόπουλο και τον γεωπόνο του Δήμου κ. Αθανάσιο Κατσαρό επισκέφθηκε το Καράτουλα, το Σόπι, το Χειμαδιό και τη Βροχίτσα όπου διαπίστωσαν το μεγάλο μέγεθος της καταστροφής που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες της κορινθιακής σταφίδας και του αμπελιού

    Όπως ανέφεραν οι ίδιοι οι παραγωγοί, χρειάστηκε να ξεκινήσουν τη συγκομιδή τουλάχιστον 20 ημέρες νωρίτερα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στην περιοχή, με άμεση συνέπεια να υπάρξουν μεγάλες απώλειες στην παραγωγή και στην απόδοση του ξηρού προϊόντος.

    Μετά τη σύνταξη της γνωμοδότησης από τον Γεωπόνο του Δήμου κ. Κατσαρό, ο Δήμαρχος Πύργου κ. Καννής θα στείλει επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, την οποία θα κοινοποιήσει και στον ΕΛΓΑ και θα ζητά την άμεση αποστολή γεωπόνων για εκτιμήσεις της ζημιάς που έχει υποστεί η παραγωγή.

    Επίσης θα ζητηθεί η έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς προκειμένου να καλυφθεί, όσο είναι δυνατόν, η απώλεια εισοδήματος που θα έχουν λόγω της μειωμένης παραγωγής.

    kannis ep agrot 2

    kannis ep agrot 3

    kannis ep agrot 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • Οι αναδυόμενες οικονομίες θα συνεχίσουν να οδηγούν τις γεωργικές αγορές
    Οι αναδυόμενες οικονομίες θα συνεχίσουν να οδηγούν τις γεωργικές αγορές

    Οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν οδηγήσει όλο και περισσότερο τις εξελίξεις στην παγκόσμια γεωργική αγορά τα τελευταία 20 χρόνια και προβλέπεται να συνεχίσουν να το κάνουν κατά την επόμενη δεκαετία, αλλά με περιφερειακές αλλαγές που συνδέονται με την αλλαγή των δημογραφικών στοιχείων και τη νέα οικονομική ευημερία, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

    Η έκθεση για τις γεωργικές προοπτικές 2024-2033 του ΟΟΣΑ και του FAO αποτελεί το βασικό παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των αγορών βασικών γεωργικών προϊόντων. Επί δύο δεκαετίες, η έκθεση ανέλυε τις τάσεις των δημογραφικών και οικονομικών παραγόντων της προσφοράς και της ζήτησης βασικών γεωργικών προϊόντων, προέβλεψε τις μεταβολές στις τοποθεσίες παραγωγής και κατανάλωσης και αξιολόγησε τις επακόλουθες αλλαγές στα διεθνή πρότυπα του εμπορίου γεωργικών προϊόντων.

    Μια αξιοσημείωτη αλλαγή που αναμένεται κατά την επόμενη δεκαετία είναι ο αυξανόμενος ρόλος της Ινδίας, της Νοτιοανατολικής Ασίας και της υποσαχάριας Αφρικής και ο φθίνων ρόλος που διαδραματίζει η Κίνα. Ενώ η Κίνα αντιπροσώπευε το 28% της αύξησης της παγκόσμιας κατανάλωσης γεωργίας και αλιείας την προηγούμενη δεκαετία, το μερίδιό της στην πρόσθετη ζήτηση κατά την επόμενη δεκαετία προβλέπεται να μειωθεί στο 11%, αποδιδόμενο όχι μόνο στη μείωση του πληθυσμού και την βραδύτερη αύξηση του εισοδήματος, αλλά και στη σταθεροποίηση των διατροφικών προτύπων.

    Η Ινδία και οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το 31% της παγκόσμιας αύξησης της κατανάλωσης έως το 2033, λόγω του αυξανόμενου αστικού πληθυσμού τους και της αυξανόμενης ευημερίας. Μεταξύ των περιοχών κυρίως χαμηλού εισοδήματος, η υποσαχάρια Αφρική αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικό μερίδιο της πρόσθετης παγκόσμιας κατανάλωσης (18%), κυρίως λόγω της ζήτησης τροφίμων που οφείλεται στην αύξηση του πληθυσμού.

    Η συνολική γεωργική και αλιευτική κατανάλωση (ως τρόφιμα, ζωοτροφές, καύσιμα και άλλες βιομηχανικές πρώτες ύλες) προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,1% ετησίως κατά την επόμενη δεκαετία, με σχεδόν όλη την πρόσθετη κατανάλωση να προβλέπεται να συμβεί σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

    Η πρόσληψη θερμίδων από τρόφιμα αναμένεται να αυξηθεί κατά 7% στις χώρες μεσαίου εισοδήματος, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης κατανάλωσης βασικών προϊόντων, κτηνοτροφικών προϊόντων και λιπών. Η πρόσληψη θερμίδων στις χώρες χαμηλού εισοδήματος θα αυξηθεί κατά 4%, πολύ αργά για να επιτευχθεί ο στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης για μηδενική πείνα έως το 2030.

    Η αύξηση της φυτικής παραγωγής προβλέπεται να προέλθει κυρίως από την αύξηση της παραγωγικότητας στην υπάρχουσα γη και όχι από την επέκταση της καλλιεργούμενης έκτασης, οδηγώντας σε μείωση της έντασης των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) της γεωργίας.

    Ομοίως, σημαντικό ποσοστό της αύξησης της ζωικής και αλιευτικής παραγωγής αναμένεται επίσης να προκύψει από βελτιώσεις της παραγωγικότητας, αν και η επέκταση των κοπαδιών θα είναι επίσης συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής. Ως εκ τούτου, οι άμεσες εκπομπές από τη γεωργία προβλέπεται να αυξηθούν κατά 5%.

    Παρά τις αναμενόμενες αυτές βελτιώσεις της παραγωγικότητας, ιδίως στις λιγότερο παραγωγικές χώρες της Αφρικής και της Ασίας, προβλέπεται να συνεχιστούν σημαντικά κενά παραγωγικότητας, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα γεωργικά εισοδήματα και την επισιτιστική ασφάλεια και αυξάνοντας τις απαιτήσεις των χωρών για εισαγωγές τροφίμων. Τα τεχνολογικά κενά, η περιορισμένη χρήση εισροών και οι φυσικές κλιματικές συνθήκες παραμένουν μερικοί από τους βασικούς παράγοντες που στηρίζουν τις ανισότητες στη γεωργική παραγωγικότητα.

    Η εύρυθμη λειτουργία των διεθνών αγορών βασικών γεωργικών προϊόντων θα παραμείνει σημαντική για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, καθώς το 20% των θερμίδων αποτελεί αντικείμενο εμπορίας και τα αγροτικά μέσα διαβίωσης μπορούν να επωφεληθούν από τη συμμετοχή στις αγορές και τις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας των γεωργικών προϊόντων διατροφής.

    Η ζήτηση δημητριακών προβλέπεται να συνεχίσει να καθοδηγείται από τη χρήση τροφίμων, ακολουθούμενη στενά από τη χρήση ζωοτροφών. Το 2033, το 41% όλων των δημητριακών θα καταναλώνεται απευθείας από τον άνθρωπο, το 36% θα χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή, ενώ το υπόλοιπο θα μεταποιείται σε βιοκαύσιμα και άλλα βιομηχανικά προϊόντα.

    Οι προκλήσεις όσον αφορά την απόδοση προβλέπεται να συνεχιστούν για τους ελαιούχους σπόρους, με τους μεγάλους παραγωγούς να αντιμετωπίζουν αργή ανάπτυξη ή μείωση της απόδοσης, ιδίως στην Ινδονησία και τη Μαλαισία για το φοινικέλαιο, και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά για τους κραμβόσπορους.

    Το κρέας πουλερικών θα κυριαρχήσει στην ανάπτυξη του τομέα του κρέατος, κυρίως λόγω της σχετικής οικονομικής προσιτότητας και των αντιληπτών διατροφικών πλεονεκτημάτων του. Προβλέπεται να αντιπροσωπεύει το 43% των συνολικών πρωτεϊνών κρέατος που καταναλώνονται μέχρι το 2033. Το γάλα προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,6% ετησίως κατά την επόμενη δεκαετία, ταχύτερα από τα περισσότερα άλλα σημαντικά γεωργικά προϊόντα. Το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης θα συμβεί στην Ινδία και το Πακιστάν.

    Πάνω από το 85% της πρόσθετης προβλεπόμενης παραγωγής ψαριών θα προέλθει από την υδατοκαλλιέργεια, αυξάνοντας το μερίδιό της στην παγκόσμια παραγωγή ψαριών στο 55% έως το 2033.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Πιερρακάκης: Επιπλέον μάθημα οικονομίας στην Α' Λυκείου από Σεπτέμβριο του 2025
    Πιερρακάκης: Επιπλέον μάθημα οικονομίας στην Α' Λυκείου από Σεπτέμβριο του 2025

    Την προσθήκη ενός επιπλέον μαθήματος για τα βασικά οικονομικά μεγέθη και εργαλεία στην Α' Λυκείου από τον Σεπτέμβριο του 2025 ανακοίνωσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

    Στόχος είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να αποκτήσουν χρήσιμες γνώσεις και να προετοιμαστούν κατάλληλα να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις μελλοντικές προκλήσεις.

    Ειδικότερα, ο υπουργός ανέφερε πως κατά την συμμετοχή του «στο 5ο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας- Economic Chamber of Greece, είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω τον σχεδιασμό μας στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού σχετικά με τον οικονομικό αλφαβητισμό».

    Στο πλαίσιο αυτό, ενημέρωσε πως «από τον Σεπτέμβριο του 2025, με ένα επιπλέον μάθημα για τα βασικά οικονομικά μεγέθη και εργαλεία στην Α’ Λυκείου και με στοχευμένο εμπλουτισμό των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, οι μαθητές θα αποκτούν χρήσιμες γνώσεις για να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις μελλοντικές προκλήσεις».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Απρόβλεπτο το κόστος της κλιματικής κρίσης- «Terra incognita» οι επιπτώσεις στην οικονομία
    Απρόβλεπτο το κόστος της κλιματικής κρίσης- «Terra incognita» οι επιπτώσεις στην οικονομία

    Ένα σενάριο κλιματικής αλλαγής με αύξηση της θερμοκρασίας άνω των 3°C θα ήταν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ισοδύναμο πλήγμα με τη διεξαγωγή ενός μόνιμου πολέμου.

    Όταν ο William Nordhaus, ο οποίος αργότερα θα κέρδιζε το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών, μοντελοποίησε την αλληλεπίδραση μεταξύ της οικονομίας και της ατμόσφαιρας, παρουσίασε τη «damage function» (συνάρτηση ζημίας) -μια εκτίμηση της βλάβης που προκαλείται από μια επιπλέον μονάδα αύξησης της θερμοκρασίας.

    Ήταν τόσο λίγα αυτά που γνωρίζαμε για το κόστος της κλιματικής αλλαγής που το ονόμασε «terra incognita», άγνωστη γη, σε σύγκριση με την «terra infirma», ασταθές έδαφος, του κόστους της πρόληψής της. Τελικά, ένας πρόχειρος υπολογισμός του έδωσε την εκτίμηση ότι 1-2% του παγκόσμιου ΑΕΠ θα χάνονταν από μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3°C. Αυτό δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα «εμπεριστατωμένο προαίσθημα», έγραψε το 1991.

    Το 1-2% του παγκόσμιου ΑΕΠ θα χάνονταν από μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3°C

    Ένα νέο έγγραφο εργασίας αυξάνει τη ζημιά. Ο Diego Känzig του Northwestern University και ο Adrien Bilal του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ χρησιμοποιούν παλαιότερες αλλαγές στις θερμοκρασίες που προκαλούνται από ηφαιστειακές εκρήξεις, καθώς και το El Niño, μια χρόνια αύξηση της θερμότητας που εκλύεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό, για να μοντελοποιήσουν την επίδραση ενός θερμότερου πλανήτη, σύμφωνα με τον Economist.

    Χρησιμοποιώντας μακροπρόθεσμα δεδομένα για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τη μέση ετήσια θερμοκρασία, διαπιστώνουν ότι ένας επιπλέον 1°C αύξηση της θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε πτώση 12% του ΑΕΠ. Ένα σενάριο κλιματικής αλλαγής με αύξηση της θερμοκρασίας άνω των 3°C θα ήταν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ισοδύναμο πλήγμα με τη διεξαγωγή ενός μόνιμου πολέμου.

    Ένα σενάριο κλιματικής αλλαγής με αύξηση της θερμοκρασίας άνω των 3°C θα ήταν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ισοδύναμο πλήγμα με τη διεξαγωγή ενός μόνιμου πολέμου

    Τόσο η θερμοκρασία όσο και η οικονομική ανάπτυξη είναι, στην ορολογία, «μη στάσιμες» και «αυτοσυσχετιζόμενες».

    Φανταστείτε έναν μεθυσμένο να περπατάει σπίτι. Κατευθύνεται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά κάνει λάθος βήματα τυχαία, μερικές φορές πηγαίνοντας πολύ αριστερά και μερικές φορές πολύ δεξιά.

    Σε κάθε σημείο, η θέση του θα εξαρτηθεί όχι μόνο από την κατεύθυνση προς την οποία οδεύει αλλά από όλα αυτά τα παραπάτημα.

    Η οικονομική ανάπτυξη και η θερμοκρασία είναι παρόμοια: κατευθύνονται προς την ίδια κατεύθυνση (προς τα πάνω), αλλά σε κάθε έτος το επίπεδό τους θα εξαρτηθεί από προηγούμενες αποκλίσεις. Η προσπάθεια να βρεθεί μια σχέση μεταξύ των δύο θα οδηγήσει σχεδόν αναπόφευκτα σε ένα λάθος αποτέλεσμα.

    Πώς θα βρούμε στη σωστή απάντηση

    Η λύση είναι να εξετάσουμε τα «θερμοκρασιακά σοκ», παρατηρώντας πώς αυτά συσχετίζονται με την οικονομία.

    Ο βαθμός στον οποίο οι περιοχές αναπτύσσονται πιο αργά μετά από ένα καύσωνα δείχνει την πιθανή ζημιά από την κλιματική αλλαγή. Η χρήση βραχυπρόθεσμων διακυμάνσεων της θερμοκρασίας, ωστόσο, εισάγει ένα νέο πρόβλημα: την προσαρμογή.

    Εάν μια κομητεία αντιμετωπίζει ξηρασία, μπορεί να αγοράσει τρόφιμα από αλλού. Εάν ο κόσμος ως σύνολο χάσει γεωργική γη, δεν μπορεί.

    Οι κύριοι Känzig και Bilal χρησιμοποιούν ολόκληρο τον κόσμο ως πάνελ τους. Αν και αυτή η προσέγγιση λύνει το πρόβλημα της μικρής περιοχής, υποφέρει επίσης από νέα.

    Η ιστορική διακύμανση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, όπως αυτή που προκαλείται από το Ελ Νίνιο, ήταν συνήθως μικρή – περισσότερο σαν το ένα δέκατο του βαθμού θέρμανσης, παρά τα δύο ή τα τρία που πιθανώς θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή.

    Είναι τελικά τα πράγματα όπως τα περιγράφουν οι επιστήμονες; Σίγουρα οι μέθοδοι έχουν τα ελαττώματά τους, ωστόσο ένα είναι σίγουρο, η κλιματική αλλαγή έχει πολύ βαρύτερο κόστος από ό,τι εκτιμούσαμε αρχικά.

    Πηγή: In.gr
  • Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Δείτε τα θέματα σε Ιστορία, Φυσική και Οικονομία
    Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Δείτε τα θέματα σε Ιστορία, Φυσική και Οικονομία

    Μέχρι τις 17 Ιουνίου συνεχίζουν τα ΕΠΑΛ

    Τα τελευταία μαθήματα Προσανατολισμού έδωσαν σήμερα, Τετάρτη 12 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ, οι οποίοι διεκδικούν μία θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.
    Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι σήμερα εξετάστηκαν για τις Πανελλαδικές στα μαθήματα: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
    -Για να δείτε τα θέματα του μαθήματος «Ιστορία» πατήστε εδώ
    -Για να δείτε τα θέματα του μαθήματος «Φυσική» πατήστε εδώ
    -Για να δείτε τα θέματα του μαθήματος «Οικονομία» πατήστε εδώ
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο