Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2021 19:56

AFFINITY 6 ΜΕ: Χρήση στην καταστροφή του υπέργειου μέρους της πατάτας πριν τη συγκομιδή

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε κατά παρέκκλιση άδεια διάθεσης στην αγορά στο Ζιζανιοκτόνο-αποξηραντικό AFFINITY6ME(δραστική ουσία:carfentrazone-ethyl) στην καλλιέργεια της πατάτας για την αποξήρανση του υπέργειου μέρους πριν τη συγκομιδή.

Η περίοδος ισχύος έχει καθοριστεί για το διάστημα 15-05-2021 έως 11-09-2021 και για χρήση εντός των Π.Ε. Αχαΐας, Φθιώτιδας, Λασιθίου,Ηρακλείου, Σερρών, Κοζάνης, Αρκαδίας, Ηλείας, Φλώρινας, Βοιωτίας, Δράμας, Κυκλάδων, Καστοριάς και Πέλλας.

Μια από τις συνήθεις γεωργικές πρακτικές στην καλλιέργεια της πατάτας είναι η καταστροφή του πράσινου τμήματος της καλλιέργειας λίγο πριν την συγκομιδή. Η πρακτική αυτή διευκολύνει τη συγκομιδή, δρα υποβοηθητικά στο «ψήσιμο» του φλοιού της πατάτας, αλλά και στην αντιμετώπιση του όψιμου περονόσπορου.

Το AFFINITY6MEμε δραστική ουσία τοcarfentrazone-ethyl(τριαζολινόνες, ομάδα Ε κατά HRAC) σε ποσοστό 6% β/ο, δραμε επαφή, είναι εξίσου δραστικό τόσο στην φυλλική επιφάνεια όσο και στα στελέχη της πατάτας.Διακρίνεται επίσης για το αρκετά μικρό χρονικό διάστημα από την εφαρμογή μέχρι τη συγκομιδή (PHI) που είναι μόνο 3 μέρες.

Το AFFINITY6ME αποτελεί ένα νέο και ιδιαίτερα αποτελεσματικό προϊόν που καλύπτει επάξια πιθανά κενά στην χρήση αυτή για να επιτευχθεί το «ψήσιμο» του φλοιού της πατάτας και να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή ποιοτική απόδοση της παραγωγής.

Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να ανατρέξετε στον σύνδεσμο:
https://www.fmchellas.gr/product/affinity-6-me/

Πηγή: NeaPaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2021 19:00

Σχετικά Άρθρα

  • Η Πατάτα Νάξου απειλείται με εξαφάνιση λόγω λειψυδρίας - «Έρχονται» ελλείψεις και ακρίβεια
    Η Πατάτα Νάξου απειλείται με εξαφάνιση λόγω λειψυδρίας - «Έρχονται» ελλείψεις και ακρίβεια

    Πρόβλημα αντιμετωπίζει η πατάτα Νάξου, σύμφωνα με τον Δημήτρη Καπούνη, Πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συναιτερισμών Νάξου, καθώς η λειψυδρία και οι καύσωνες έχουν σοβαρές επιπτώσεις και στην αγροτική παραγωγή.

    «Αυτή την στιγμή υπάρχει πρόβλημα με τις ποσότητες που παράγονται» σημειώνει χαρακτηριστικά και εξηγεί πως η παραγωγή πατάτας στο νησί έχει μειωθεί κατά 70% από το 2022, όταν η Νάξος παρήγαγε περίπου 6.000 τόνους. Το '23 είχε παραγωγή 4.000 τόνων και το 2024 βρίσκεται στους 1.800 τόνους μέχρι στιγμής.

    Ο κ. Καπούνης σημειώνει πως η Νάξος φέτος θα έχει ακαρπία, καθώς οι ελλείψεις νερού δεν επιτρέπει στους παραγωγούν να φυτέψουν νέες πατάτες τον Αύγουστο για τον χειμώνα.

    Μάλιστα, εξηγεί πως όταν δεν υπάρχει νερό η πατάτα δεν έχει όγκο. Στη Νάξο η πατάτα καλλιεργείται δύο φορές τον χρόνο, μια την άνοιξη και μια το φθινόπωρο.

    Φέτος το φθινόπωρο όμως δεν έχει νερό. Τα αποθέματα της πατάτας φέτος θα φτάσουν «μέχρι τέλη Σεπτέμβρη, το πολύ 10 Οκτώβρη, μετά δεν θα υπάρχει πατάτα».

    Σημαντικές ελλείψεις και ακρίβεια

    Ωστόσο η λειψυδρία δεν επηρεάζει μόνο την Νάξο και το συγκεκριμένο προϊόν. Οι παραγωγοί σε όλη την Ελλάδα κρούουν τον κώδωνα για σημαντικές ελλείψεις και ακρίβεια, κάτι που ήδη φαίνεται στις τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής.

    Μείωση παραγωγής έως και 50% παρατηρείται και στα παραδοσιακά προϊόντα του «μήνα», όπως είναι τα σύκα και τα σταφύλια, κάτι που ανεβάζει και τις τιμές.

    Ειδικότερα, η τιμή στα σύκα κυμαίνεται περί τα 5 ευρώ το κιλό στις λαϊκές αγορές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Το παρεξηγημένο τρόφιμο που αποδεικνύεται εκπληκτική υπερτροφή για τους διαβητικούς
    Το παρεξηγημένο τρόφιμο που αποδεικνύεται εκπληκτική υπερτροφή για τους διαβητικούς

    Ένα από τα αγαπημένα αλλά παρεξηγήμενα λαχανικά, τελικά προσφέρει σημαντικά οφέλη στη ρύθμιση του σακχάρου και στη μείωση της περιφέρειας της μέσης

    Παρότι πρόκειται για ένα από τα πιο πολυμορφικά λαχανικά, η πατάτα δεν έχει την καλή φήμη των υπόλοιπων ζαρζαβατικών, λόγω της υψηλής της περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Μια νεότερη μελέτη έρχεται, όμως, να αποκαταστήσει αυτή την διατροφική… αδικία, αποδεικνύοντας ότι η ψητή πατάτα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μυστικό όπλο για τους ενήλικες με διαβήτη τύπου 2. Ειδικότερα, η κατανάλωσή τους σχετίστηκε με απώλεια πόντων από τη μέση και τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

    Η νεότερη αυτή έρευνα, με επικεφαλής τη Δρα Neda Akhavan, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα του Λας Βέγκας (UNLV), χρηματοδοτήθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Alliance for Potato Research and Education και δημοσιεύθηκε στο National Library of Medicine. Τα αποτελέσματά της καταρρίπτουν έναν από τους πιο κοινούς μύθους για την πατάτα: «Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν την πατάτα με την τηγανητή της κυρίως μορφή ή με τα πολλά λιπαρά, Έτσι, θελήσαμε να ρίξουμε φως στο πώς η πατάτα – όταν προετοιμάζεται σωστά – μπορεί να είναι και λειτουργική και υγιεινή» εξηγεί.

    Πού εντοπίζονται τα οφέλη

    Διερευνώντας την επίδραση της κατανάλωσης της ψητής πατάτας σε 24 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 υπό έλεγχο σε ένα διάστημα 12 μηνών, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που ενσωμάτωσαν μια καθημερινή μερίδα πατάτας στη διατροφή τους παρουσίασαν μέτριες μειώσεις στα επίπεδα γλυκόζης αίματος νηστείας, βελτιώσεις στο σωματότυπο, μείωση της περιφέρειας μέσης και ακόμη και μείωση του καρδιακού ρυθμού ηρεμίας. Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, η οποία εδώ και καιρό προειδοποιεί τους διαβητικούς να αποφεύγουν τις πατάτες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες και της πιθανότητας να ανεβάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

    Το σημείο κλειδί που κρύβει αυτά τα οφέλη είναι η φλούδα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Στη φλούδα βρίσκεται σε αφθονία ένας τύπος φυτικών ινών, το ανθεκτικό άμυλο, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον έλεγχο της γλυκόζης, το προφίλ των λιπιδίων και το αίσθημα του κορεσμού. Η δράση του μπορεί να εξηγήσει γιατί οι συμμετέχοντες της μελέτης που έτρωγαν πατάτες με τη φλούδα παρουσίασαν βελτιώσεις στους δείκτες υγείας τους.

    Τα πλεονεκτήματα, ωστόσο, δε σταματούν εκεί, καθώς οι πατάτες περιέχουν περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα, ένα βασικό μέταλλο που παίζει κρίσιμο ρόλο στην υγεία της καρδιάς και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. «Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μια ψητή πατάτα είναι ένα από τα πιο χορταστικά τρόφιμα που καταναλώνονται στο πλαίσιο της δυτικής διατροφής. Και, όταν καταναλώνεται ψητή, αυξάνει την ικανότητά μας να αισθανόμαστε πιο χορτάτοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας» συμπληρώνει η Δρ Akhavan.

    Επισημαίνεται, παρόλα αυτά, ότι οι μέθοδοι προετοιμασίας έχουν σημασία. Η Δρ Akhavan τονίζει ότι το μέτρο και οι μέθοδοι μαγειρέματος είναι το κλειδί για να αποκομίσετε τα πιθανά οφέλη των πατατών. Η ίδια προτείνει επίσης το ψήσιμο της πατάτας παρά το βράσιμο, για να διατηρηθεί το κάλιο από τη φλούδα.

    «Τα αποτελέσματα της μελέτης μας παρέχουν αποδείξεις ότι οι πατάτες μπορούν να ενσωματωθούν στη διατροφή των ατόμων με διαβήτη τύπου 2, όταν αντικαθίστανται από άλλα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, όπως το λευκό ρύζι», καταλήγει η Δρ Akhavan. «Επιπλέον, δεν υπήρξαν επιβλαβείς επιδράσεις στις μετρούμενες εκβάσεις υγείας και παρουσιάστηκαν κάποια οφέλη για την καρδιομεταβολική υγεία, τα οποία ευθυγραμμίζονται με αυτό που περιμέναμε να δούμε. Επομένως, οι διαβητικοί δε θα πρέπει να αποφεύγουν τις πατάτες».

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Καπούνης: H παραγωγή πατάτας Νάξου μειώθηκε κατά πολύ λόγω του προβλήματος λειψυδρίας
    Καπούνης: H παραγωγή πατάτας Νάξου μειώθηκε κατά πολύ λόγω του προβλήματος λειψυδρίας

    Σημαντικά μειωμένη είναι φέτος η παραγωγή της εκλεκτής πατάτας Νάξου λόγω του προβλήματος λειψυδρίας του νησιού, όπως τόνισε, σε δηλώσεις που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ERT News, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και μέλος της ΕΘΕΑΣ, κ. Δημήτρης Καπούνης.

    Μάλιστα, όπως ο ίδιος επεσήμανε, οι πατατοπαραγωγοί της Νάξου δεν θα φυτέψουν το φθινόπωρο το προϊόν, για τον ίδιο λόγο. Το ERT News έκανε αναφορά στις, ομολογουμένως αρκετές, αγροτικές περιοχές της Ελλάδας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λειψυδρίας.

    Ειδικά για την Πατάτα Νάξου, ο Δ. Καπούνης δήλωσε: «Φέτος (οι παραγωγοί) δεν βγάζουν καμία πατάτα επειδή δεν φυτεύεται, καθώς δεν υπάρχει νερό. Αντί για 6 χιλιάδες τόνους Πατάτας Νάξου που βγάζαμε, τη φετινή χρονιά βγάλαμε 1.800, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει νερό αυτή τη στιγμή στο νησί. Στην περιοχή του Λιβαδιού, πηγάδια που είναι 50 και 60 ετών και είναι από 15 έως 18 μέτρα αυτή τη στιγμή είναι ξερά».

    Πηγή: Etheas.gr

  • Μεσσηνία: Το αυξημένο κόστος παραγωγής οδηγεί στη μείωση της καλλιέργειας ανοιξιάτικης πατάτας
    Μεσσηνία: Το αυξημένο κόστος παραγωγής οδηγεί στη μείωση της καλλιέργειας ανοιξιάτικης πατάτας

    Μικρότερες είναι φέτος οι ποσότητες ανοιξιάτικης πατάτας, που φυτέψαν οι παραγωγοί της Μεσσηνίας, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και της τελικής τιμής του προϊόντος.

    Συγκριτικά με πέρυσι η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη κατά 10%.

    Πηγή: Μesogeiostv.gr

  • Μειωμένη κατά 60% η φετινή παραγωγή φθινοπωρινής πατάτας στη Μεσσηνία
    Μειωμένη κατά 60% η φετινή παραγωγή φθινοπωρινής πατάτας στη Μεσσηνία

    Η φθινοπωρινή παραγωγή πατάτας στη Μεσσηνία είναι μειωμένη κατά περίπου 60% σε σχέση με πέρυσι. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν φέτος δεν ευνοούσαν την παραγωγή, με αποτέλεσμα να είναι μικρή.

    Ο πατατοπαραγωγός Γιώργος Δούβας αναφέρει ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν κατά την περίοδο της βλάστησης και της ανάπτυξης των φυτών είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή.

    Δείτε το ρεπορτάζ του MesogeiosTV:

    Πηγή: Gargalianoionline.gr

  • Πατάτα: Γεωργικές προειδοποιήσεις για την καλλιέργεια
    Πατάτα: Γεωργικές προειδοποιήσεις για την καλλιέργεια

    Tεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας για τις περιοχές: Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου και Ιθάκης.

    Περονόσπορος

    Στην πρώιμη ζώνη της Αχαΐας και Ηλείας το φύτρωμα έχει ήδη ξεκινήσει και οι πατατοφυτείες έχουν ύψος 20-30 εκατ. Σε όλες τις περιοχές υπάρχουν πατατοφυτείες σε στάδιο ευαίσθητο στις προσβολές από την ασθένεια. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τη διάρκεια διύγρανσης του φυλλώματος και τη θερμοκρασία διύγρανσης, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για προσβολές στις ορεινές περιοχές.

    Οι φυτείες που βρίσκονται σε ευαίσθητο στάδιο προσβολής από την ασθένεια (ύψος μεγαλύτερο από 15-20 εκ.) πρέπει να προστατεύονται με τακτικές επεμβάσεις, επειδή προβλέπονται φθινοπωρινές βροχοπτώσεις.

    Αλτερνάρια

    Ο καιρός ευνοεί προσβολές από το παθογόνο. Συνιστάται έναρξη των εφαρμογών στις φθινοπωρινές καλλιέργειες στις περιοχές, που εμφανίζεται επικινδυνότητα. Η ασφαλής διάγνωση και η επιλογή κατάλληλων φυτοπροσταστευτικών για τη συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον περονόσπορο να γίνει με τον γεωπόνο/σύμβουλο της καλλιέργειας.

    Φθοριμαία

    Υπάρχει μεγάλος αριθμός συλλήψεων σε όλες τις πεδινές περιοχές και υπάρχει κίνδυνος προσβολής των νεαρών φυτών στα αρχικά στάδια. Σε περίπτωση εντοπισμού προσβολών μπορεί να γίνει καταπολέμηση με εφαρμογή ψεκασμών φυλλώματος.

    Φυτοπροστατευτικά

    Να γίνεται επιλογή από τις λίστες με τα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα σκευάσματα στη βάση φυτοπροστατευτικών προϊόντων του υπουργείου, σύμφωνα με τις οδηγίες του σχεδίου φυτοπροστασίας του γεωπόνου για την επιλογή φυτοπροστατευτικού, δοσολογίας και μεσοδιαστήματος εφαρμογής.

    Στην επιλογή φυτοπροστατευτικού πρέπει να ληφθεί υπόψη η ανάγκη κάλυψης και του νέου φυλλώματος. Θα πρέπει να λαμβάνεται πρόνοια για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας, την προστασία του αγρότη, του καταναλωτή, των ωφέλιμων οργανισμών και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Μεσσηνία: Καλή η χρονιά της πατάτας χωρίς τα αναμενόμενα έσοδα
    Μεσσηνία: Καλή η χρονιά της πατάτας χωρίς τα αναμενόμενα έσοδα

    Δεν ήταν από τις χειρότερες χρονιές όπως οι προηγούμενες, η φετινή για την ανοιξιάτικη, την πρώιμη παραγωγή της πατάτας στη Μεσσηνία. Δεν έδωσε, όμως και τα έσοδα που περίμεναν οι παραγωγοί για να καλύψουν μέρος της μεγάλης ζημιάς των προηγούμενων χρόνων. Και τα πράγματα εξακολουθούν να είναι κρίσιμα για την επόμενη χρονιά και αβέβαια για το μέλλον της παραγωγής.

    Την κατάσταση αυτή σημειώνουν στην “Ε” οι πατατοπαραγωγοί Γιάννης Μπλάνας από τη Μεσσήνη και Γιώργος Δούβας από την Καλαμάτα, ενώ βλέποντας πιο αισιόδοξα τα πράγματα ο τυποποιητής - εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας κάνει λόγο για “ελπίδα και προσδοκίες στο μέλλον”.

    Οι χαμηλές αποδόσεις στο προϊόν ποιο βγήκε πιο πρώιμα, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και το υψηλό κόστος καλλιέργειας, καθώς όλα τα υλικά είναι πανάκριβα, επηρέασαν αρνητικά την παραγωγή και ζημίωσαν τους παραγωγούς. Θετικό σημάδι ήταν η αύξηση των εξαγωγών, αλλά δεν είναι σίγουρο πως θα συνεχιστούν.

    ΜΕΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ - ΟΧΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ

    Αναλυτικά, ο πατατοπαραγωγός Γιάννης Μπλάνας μας είπε ότι “σε γενικές γραμμές ήταν μια μέτρια χρονιά. Δεν είχαμε μεγάλες αποδόσεις και οι τιμές δεν κρατήθηκαν στα 50 λεπτά, πουλήσαμε και με 43 και 45 λεπτά”.

    Εξήγησε πως “ό,τι κέρδος βγάλαμε, μας το τρώει η ακρίβεια” και σημείωσε: “Οσοι μπόρεσαν κι έβγαλαν 3,5 και 4 τόνους πήραν μεροκάματο. Με 2 και 2,5 τόνους που βγήκαν οι πρώτες πατάτες, οι παραγωγοί έχασαν. Υπήρξαν και προβλήματα με σπόρους, σε κάποιες ποικιλίες οι πατάτες δεν έγιναν. Παρότι είχαμε προσδοκίες οι αποδόσεις δεν ήταν καλές”.

    Για τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν, ανέφερε ότι “στη Μεσσήνη κάθε χρόνο καλλιεργούνται τα ίδια στρέμματα. Μικρή είναι η απόκλιση, η πατάτα είναι η κύρια δουλειά μας. Εχουμε επενδύσει σε αυτή την καλλιέργεια και με μηχανήματα και με αρδευτικά συστήματα. Δεν είναι εύκολο να αλλάξουμε καλλιέργεια”.

    Για τη φετινή κατάσταση και τα προβλήματα παρατήρησε: “Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, πολεμάει ο κόσμος, προσπαθούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Είναι φθίνουσα η καλλιέργεια.

    Φέτος υπήρχε πρόβλημα στις πατάτες στην Ευρώπη και στη Λακκόπετρα και γι’ αυτό κρατήθηκαν οι πατάτες. Του χρόνου θα είναι κακή χρονιά. Δεν χάθηκαν πολλά χρήματα φέτος. Δεν μπήκαμε μέσα όπως τα προηγούμενα χρόνια. Πολλοί πήραν ένα μεροκάματο. Είναι πολλά τα έξοδα της καλλιέργειας, 1.000 με 1.200 ευρώ το στρέμμα. Μας «τρώει» η ακρίβεια. Ολα είναι πανάκριβα, πετρέλαιο, ρεύμα, ανταλλακτικά, η ασφάλεια του ΕΦΚΑ”.

    Για την επίδραση των αγροτών στην τοπική οικονομία και το μέλλον της καλλιέργειας ο Γ. Μπλάνας επεσήμανε: “Από μας κινείται η αγορά, ο αγρότης μπαίνει σε όλα τα μαγαζιά. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Μακάρι να μείνει η καλλιέργεια. Είναι κρίσιμα τα πράγματα από δω και πέρα”.

    “ΜΑΖΕΨΑΜΕ ΙΣΑ - ΙΣΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ”

    Ο πατατοπαραγωγός Γιώργος Δούβας είπε ότι “δεν έγινε τίποτα, ένα μηδέν” κι εξήγησε: “Μαζέψαμε ίσα - ίσα τα λεφτά μας. Οταν τελείωσε η ανοιξιάτικη πατάτα στην περιοχή μας, που είναι πιο πρώιμη, ανέβηκαν οι τιμές, γιατί δεν υπήρχε πατάτα. Κάναμε μικρότερη παραγωγή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, γιατί οι αποδόσεις δεν ήταν καλές και γιατί φυτεύτηκαν λιγότερα στρέμματα”.

    Επιβεβαίωσε ότι “τώρα η πατάτα έχει πάει στα 60 λεπτά”, αλλά παρατήρησε πως “στην παραγωγή της περιοχής μας η απόδοση ήταν 2,5 τόνοι το στρέμμα με το ζόρι και τώρα πάει 3,5 και 4 στρέμματα. Τα 45 λεπτά το κιλό που πουλήσαμε εμείς, είναι στο όριο του κόστους”.

    Εκτίμησε με απαισιοδοξία ότι “θα είναι ακόμα λιγότερη η παραγωγή της πρώιμης πατάτας του χρόνου στην περιοχή μας” και δήλωσε: “Οχι, η φετινή χρονιά δεν φρέναρε τη συνεχιζόμενη κάμψη και απαξίωση της παραγωγής. Αν περιμένεις στα 10 χρόνια, να έχεις μια καλή χρονιά δεν γίνεται τίποτα. Δεν υπάρχει ελπίδα και δεν το λέω μόνο εγώ. Το λένε και ο τυποποιητές που είναι χρόνια, όπως ο Χάρης Παντελόπουλος στη συνέντευξή του στην εφημερίδα σας. Με τα λεφτά που μαζεύεις, δεν φτάνει καλά - καλά να πληρώσεις τις υποχρεώσεις σου”.

    Ο Γ. Δούβας διευκρίνισε πως “ο συνδυασμός του τεράστιου κόστους παραγωγής και των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν φέτος, δεν ευνόησαν την παραγωγή. Με 45 λεπτά που είχε η πατάτα όταν βγάζαμε εμείς, θα έπρεπε να είχες 4 τόνους απόδοση για να σου μείνει ένα αξιοπρεπές ποσό. Ο καιρός οδήγησε στη μείωση της παραγωγής και με 2,5 τόνους το στρέμμα δεν κάνεις τίποτα. Καλά - καλά δεν βγάζεις χρήματα για να επιβιώσεις”.

    Πρόσθεσε ότι “οι καιρικές συνθήκες κάθε χρόνο χειροτερεύουν” και σημείωσε, καταλήγοντας: “Είναι δυσοίωνα τα πράγματα. Φέτος η παραγωγή στην περιοχή μας ήταν 6.000 με 8.000 τόνους, του χρόνου δεν θα είναι ούτε 5.000 τόνοι. Τα 45 λεπτά που πουλήσαμε, παρότι ήταν σταθερή τιμή, δεν είναι και υψηλή, αφού την ίδια περίοδο σε Ισπανία και Ιταλία οι παραγωγοί πουλούσαν 60 και 80 λεπτά”.

    “Η ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΕ ΔΥΝΑΜΙΚΗ”

    Ο τυποποιητής - εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας είπε ότι “πήγαν αρκετά ικανοποιητικά τα πράγματα” κι εξήγησε: “Στους παραγωγούς η τιμή είναι σταθερή, στα 50 με 58 λεπτά στην εξαγωγή και 60 στο εσωτερικό. Η χρονιά στη Δυτική Πελοπόννησο εμφάνισε δυναμική, παρά τον αποκλεισμό της μεσσηνιακής πατάτας από σούπερ μάρκετ που πίεζαν να πέσει η τιμή”.

    Παρατήρησε ότι “η χρονιά ήταν καλή, λόγω ελλείψεων πατάτας στην Ευρώπη, Γαλλία, Ισπανία, Πολωνία και Γερμανία. Μειώθηκε εκεί η παραγωγή λόγω των χαμηλών τιμών τα προηγούμενα χρόνια και των πρόσφατων καιρικών συνθηκών”.

    Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι “και στην περιοχή μας μειώνεται διαρκώς η παραγωγή, είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί και το συζητάμε” και σημείωσε: “Πρέπει να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους τα σούπερ μάρκετ. Εκαναν εκβιασμό στον Ελληνα παραγωγό να ρίξει την τιμή, έχοντας υποστήριξη από εισαγόμενα προϊόντα, ενώ ο παραγωγός έχει μεγάλο κόστος και πρέπει να πουλήσει σε τιμή που να τον συμφέρει να καλλιεργεί. Το μεσσηνιακό και γενικά το ελληνικό προϊόν υπερέχει σε ποιοτικά χαρακτηριστικά. Δεν είναι ίδια τα προϊόντα μας με τα εισαγόμενα”.

    Ο Γ. Γκούμας αναγνώρισε πως “ήταν προβληματικό ένα μεσοδιάστημα που από τα 55 λεπτά η πατάτα έπεσε στα 45” και αφού στάθηκε στις εξαγωγές και στην απορρόφηση πατάτας στο εξωτερικό κυρίως στην Πολωνία, μετά το Πάσχα και τον Μάιο, τόνισε: “Η χρονιά δημιουργεί ελπίδα και προσδοκίες στο μέλλον. Πρέπει, όμως, να αλλάξει το πλαίσιο, να μην πέφτουν οι παραγωγοί σε αθέμιτο ανταγωνισμό. Να αλλάξουν στάση τα σούπερ μάρκετ για τα ελληνικά προϊόντα. Είναι απαράδεκτο να μην στηρίξουμε τα ελληνικά προϊόντα. Να λειτουργήσει καλύτερα η αγορά και να δούμε και τις εξαγωγές και την εξωστρέφεια”.

    Επικεντρώνοντας στις εξαγωγές παρατήρησε πως “τόνωσαν το ηθικό των παραγωγών και απορρόφησαν μεγάλο μέρος της πατάτας με μεγάλη διάρκεια. Δύο μήνες σταθερά εξαγωγή δεν είχε ξαναγίνει και δεν έφθαναν οι πατάτες για την αγορά της Πολωνίας”.

    Καταλήγοντας, προέτρεψε “να δοθεί ενδιαφέρον στην εξαγωγή και η ελληνική πατάτα να έχει δικαίωμα στο ράφι. Να βοηθήσουν όλοι οι υπεύθυνοι να διατηρηθεί η καλλιέργεια, να έχουν εισόδημα οι παραγωγοί” και σημείωσε: ‘Είναι κρίσιμη η περίοδος που διανύουμε, ήταν μια ελπίδα η φετινή χρονιά”.

    Πηγή: EleftheriaOnline.gr

  • Πύργος: Χαριστική βολή για τους παραγωγούς του Αγ. Ηλία η δεύτερη σφοδρή χαλαζόπτωση – Ολοκληρωτική καταστροφή στις καλλιέργειες
    Πύργος: Χαριστική βολή για τους παραγωγούς του Αγ. Ηλία η δεύτερη σφοδρή χαλαζόπτωση – Ολοκληρωτική καταστροφή στις καλλιέργειες

    Την χαριστική βολή στους ήδη ταλαιπωρημένους παραγωγούς της περιοχής τους Αγίου Ηλία, έδωσε την περασμένη Δευτέρα σφοδρή χαλαζόπτωση που συνοδεύτηκε και από έντονη βροχόπτωση καθώς ό,τι είχαν καταφέρει να σώσουν μετά κόπων και βασάνων από το χαλάζι που είχε πλήξει τις καλλιέργειές τους τη Δευτέρα του Πάσχα, τώρα χάθηκε.

    Η καλλιέργεια του πρώιμου καρπουζιού, έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα ενώ μεγάλες είναι και οι καταστροφές που σημειώθηκαν στις υπόλοιπες υπαίθριες καλλιέργειες όπως πατάτα, κολοκύθι κ.α.

    Τα πρώιμα καρπούζια λίγο πριν την συγκομιδή χτυπήθηκαν από το χαλάζι και το πλήγμα οικονομικά είναι τεράστιο για τους αγρότες, οι οποίοι όπως τονίζουν δεν πρόκειται να καταφέρουν να καλύψουν ούτε το ήμισυ των χρημάτων που έχουν ήδη δαπανήσει.

    Ο πρόεδρος της ΤΚ του Αγίου Ηλία Θεόδωρος Πίτας ανέφερε σχετικά ότι: «Στις 17 Απριλίου είχαμε έντονη χαλαζόπτωση και καταστροφές στις καλλιέργειες πρώιμου καρπουζιού, πατάτας και οπωροκηπευτικών. Δεν μας έφτανε αυτό και στις 22 του μήνα το απόγευμα είχαμε επίσης έντονη χαλαζόπτωση και τα καρπούζια για μία ακόμα φορά επλήγησαν. Έτσι λοιπόν χάνεται κάθε ελπίδα για πρώιμο καρπούζι. Οι τιμές παραγωγής στην περιοχή μας επειδή είναι υπέρ πρώιμα τα καρπούζια είναι ιδιαίτερα υψηλές. Θέλουν ειδική διαχείριση, ειδικά νάιλον. Τώρα έχουμε και τα έξοδα αποκατάστασης. Ο καιρός δεν βοηθάει κι αυτό ήταν το τελικό χτύπημα. Οι άνθρωποι έχουν πάθει τρομερή ζημιά. Συνεχώς αφαιρούν καρπούζια που σημαίνει ότι δεν θα πάρουν παραγωγή. Δεν θα καλύψουν τα έξοδα τους ούτε στο 50 τοις 100».

    Για ολική καταστροφή κάνει λόγο ο αγρότης Βασίλης Μαλεβίτης, που μέσα σε λίγα λεπτά είδε τον κόπο του αλλά και τα χρήματα που έχει ξοδέψει να χάνονται…

    «Το πρώτο χαλάζι τα διάλυσε όλα, με μεγάλο κόπο και πολλά χρήματα τα συνεφέραμε και τώρα έριξε πάλι χαλάζι και έγινε ολική καταστροφή. Τώρα πρέπει να ξανά κοπούν. Το κράτος κάτι πρέπει να κάνει διότι δεν αντέχουμε άλλο. Τώρα περιμένουμε τον ΕΛΓΑ και και τους γεωπόνους για να δούμε τι θα κάνουμε. Πρέπει να τα κόψουμε αυτά τα καρπούζια διότι είναι ακατάλληλα. Το κόστος καλλιέργεια έχει περάσει τα 1600 € και θα φτάσει περίπου 2000 μέχρι να ολοκληρώσουμε τα καρπούζια. Αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται να τα μαζέψουμε. Είναι σίγουρο ότι θα μπούμε μέσα. Είναι πολύ ακριβά τα λιπάσματα, τα φάρμακα, μέχρι τώρα έχουμε ραντίσει εφτά – οκτώ φορές και πρέπει να ραντίσουμε άλλες τόσες. Ο καιρός δε βοηθάει, πάλι βροχές έχουμε και δεν μπορούμε ούτε να ραντίσουμε».

    Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, έκανε γνωστό το πρόβλημα και ζήτησε την άμεση καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών όπως και την άμεση απόδοση των αποζημιώσεων στους αγρότες.

    Υπογράμμισε επίσης ότι οι ίδιες καλλιέργειες καταστράφηκαν ολοσχερώς και πριν έναν περίπου μήνα, τονίζοντας ότι οι οικονομικές αντοχές των αγροτών έχουν εξαντληθεί.

    karpouzi ag ilias 2

    karpouzi ag ilias 3

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο