Πέμπτη, 01 Ιουλίου 2021 18:47

Νόμος του κράτους η παράταση προθεσμίας Γενικών Συνελεύσεων και Συμβουλίων Συνεταιρισμών και Ενώσεων

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Νόμος του κράτους (N. 4812/2021, A' 110) είναι πλέον η παράταση της προθεσμίας στις τακτικές γενικές συνελεύσεις αγροτικών συνεταιρισμών και της θητείας των τακτικών και αναπληρωματικών μελών των διοικητικών και εποπτικών συμβουλίων των αγροτικών συνεταιρισμών, αναγκαστικών συνεταιρισμών και ενώσεων αναγκαστικών συνεταιρισμών.

Σύμφωνα με διάταξη που κατέθεσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός και ψηφίσθηκε στο τελευταίο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας προβλέπεται παράταση της προθεσμίας των προαναφερόμένων συνελεύσεων και συμβουλίων έως 31.10.2021.

Με την διάταξη αυτή αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της αδυναμίας της έγκαιρης και οργανωμένης σύγκλησης γενικής συνέλευσης των Αγροτικών Συνεταιρισμών λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας και συνακόλουθα της αδυναμίας διενέργειας αρχαιρεσιών για την ανάδειξη των τακτικών και αναπληρωματικών μελών των Διοικητικών και Εποπτικών Συμβουλίων των Αγροτικών Συνεταιρισμών, Αναγκαστικών Συνεταιρισμών και Ενώσεων Αναγκαστικών Συνεταιρισμών.

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Ιουλίου 2021 21:22

Σχετικά Άρθρα

  • Πανελλαδική σύσκεψη των Αγροτικών Συνεταιρισμών για τις χαμηλές τιμές του σκληρού σίτου
    Πανελλαδική σύσκεψη των Αγροτικών Συνεταιρισμών για τις χαμηλές τιμές του σκληρού σίτου

    Με αφορμή τη συνεχή μείωση της τιμής του σκληρού σίτου, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8/7/2024, συνάντηση μεταξύ Αγροτικών Συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των σιτηρών. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι οποίοι διαχειρίζονται περισσότερους από 80 χιλιάδες τόνους σκληρού σίτου και εκπροσωπούν πάνω από 5.000 μέλη- παραγωγούς. Οι εκπρόσωποι των ΑΣ κατέθεσαν τις απόψεις τους για την τρέχουσα δυσμενή εικόνα που έχει προκαλέσει αναστάτωση στον αγροτικό χώρο, καθώς οι τιμές πλέον είναι αρκετά χαμηλές με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν το κόστος παραγωγής της καλλιέργειας.

    Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκαν επί τάπητος μια σειρά ζητημάτων. Πιο συγκεκριμένα:

    • Οι χαμηλές τιμές που επικρατούν στην εγχώρια αγορά και οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει στη μείωση αυτή.
    • Το υψηλό κόστος παραγωγής της καλλιέργειας σε σύγκριση με γειτονικές χώρες, ειδικά στα φυτοφάρμακα, στα λιπάσματα και στην ενέργεια.
    • Η χαμηλή τιμή αγοράς του προϊόντος (ως α’ ύλη), η οποία δεν αντικατοπτρίζεται στην τιμή του τελικού προϊόντος που αγοράζει ο καταναλωτής, ενδεικτικό της ακρίβειας που επικρατεί στην ελληνική αγορά.

    Απόρροια των ανωτέρω προβληματισμών ήταν η ομόφωνη απόφαση για τη δημιουργία μιας επιτροπής, η οποία θα αναλάβει τον συντονισμό των εν λόγω Συνεταιρισμών και την ενημέρωση άλλων που διαχειρίζονται σιτηρά. Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι ιθύνοντες των Συνεταιρισμών, έκριναν αναγκαίο τον προγραμματισμό μιας συνάντησης με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη γνωστοποίηση των ανωτέρω θεμάτων.

    Στόχος της συνάντησης θα είναι η λήψη μέτρων για τον περιορισμό φαινομένων αισχροκέρδειας σε βάρος των παραγωγών, αλλά και η παροχή κινήτρων για τη στήριξη των σιτηρών ελληνικής προέλευσης, έναντι εισαγόμενων αμφιβόλου ποιότητας, από την εγχώρια βιομηχανία.

    Η προστασία του κλάδου των σιτηρών και κατ’ επέκταση του πρωτογενούς τομέα κρίνεται επιβεβλημένη. Θα πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο πως οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με πολλαπλές κρίσεις και θα πρέπει επιτέλους να βαδίσουν σε ένα σταθερό περιβάλλον, έχοντας τα κατάλληλα εφόδια για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα.

    Οι συνυπογράφοντες Α.Σ.

    1. Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ»
    2. Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων «Ο ΕΝΙΠΕΑΣ»
    3. Αγροτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών «ΘΕΣΤΟ»
    4. Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη»
    5. Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου «ΕΒΟΛ»
    6. Αγροτικός Συνεταιρισμός Βαμβακοπαραγωγών Φαρσάλων «Cotton Farsala»
    7. Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Δημητριακών & Οσπρίων Αγίου Κωνσταντίνου Φαρσάλων
    8. Γεωργικός Συνεταιρισμός Χάλκης «Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»
    9. Αγροτικός Συνεταιρισμός Λιβαδειάς «Ο ΑΙΧΜΕΑΣ»
    10. Αγροτικός Συνεταιρισμός Νίκαιας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»

    Πηγή: Etheas.gr

  • Αγροτικοί Συνεταιρισμοί: Λήγει στις 30 Ιουνίου η προθεσμία προσαρμογής των καταστατικών
    Αγροτικοί Συνεταιρισμοί: Λήγει στις 30 Ιουνίου η προθεσμία προσαρμογής των καταστατικών

    Η παράταση της προθεσμίας, εντός της οποίας, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί υποχρεούνται να προσαρμόσουν τα καταστατικά τους στο ν. 4673/2020, ώστε να μην διαγραφούν από το Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΜΑΣ), προβλέφθηκε προ έξι μηνών σε νομοθετική ρύθμιση.

    Το σχετικό εδάφιο προέβλεπε τα εξής:

    «Όσοι ΑΣ λειτουργούν και είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του άρθρου 19 του ν. 4384/2016 κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, υποχρεούνται να προσαρμόσουν τα καταστατικά τους στις διατάξεις του παρόντος νόμου έως τις 30.6.2024. Η προσαρμογή του καταστατικού γίνεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΑΣ που λαμβάνεται με την απαρτία των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 13 και με την πλειοψηφία της παρ. 2 του άρθρου 14. Μετά την πάροδο της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου, για τους ΑΣ που δεν έχουν προσαρμόσει το καταστατικό τους, εφαρμόζεται η παρ. 1 του άρθρου 31 και διαγράφονται από το ΕΜΑΣ».

    Πηγή: Εtheas.gr

  • Αυγενάκης: Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Συνεταιρισμών
    Αυγενάκης: Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Συνεταιρισμών

    Την πρόθεσή του να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα συνεταιριστικά σχήματα του πρωτογενούς τομέα υπογραμμίζει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Ηλείας της ΝΔ, Δημήτρη Αβραμόπουλου, στην οποία επισημαίνει ότι στόχος του είναι η κατάργηση των «καταδιωκτικών μέτρων» κατά των αγροτικών συνεταιρισμών.

    Ειδικότερα στην απάντηση του ο κ. Αυγενάκης αναφέρει τα εξής:

    «Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μελετά συνεχώς το νομικό πλαίσιο για την προσαρμογή των αγροτικών συνεταιρισμών στις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες και επεξεργάζεται συνεχώς λύσεις για την επίλυση των προβλημάτων του συνόλου του αγροτικού κόσμου.

    Προς επίλυση του προβλήματος που αναπτύχθηκε στην παρούσα Αναφορά και δεδομένου ότι ο Ν. 4673 δημοσιεύτηκε το έτος 2020, γίνεται προσπάθεια με συνεργασία και συντονισμό των συναρμόδιων Υπουργείων να δοθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο παράταση στην πενταετή προθεσμία αναστολής καταδιωκτικών μέτρων σε αστικό και ποινικό επίπεδο, ως προσωρινή λύση μέχρι την λήψη οριστικής-νομοθετικής λύσης, έτσι ώστε να ωφεληθούν όλα τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με τα ως άνω νομικά πρόσωπα, ήτοι τους προέδρους και λοιπά μέλη της διοίκησής τους ή τους εντεταλμένους υπαλλήλους τους, όπως είναι ιδίως οι διευθύνοντες σύμβουλοι, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές, οι γραμματείς και οι ταμίες, στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις κάθε βαθμού, στις Συνεταιριστικές Εταιρείες (ΣΕ) του ν. 2810/2000 και τους ΑΣ και Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) του ν. 4015/2011 και του ν. 4384/2016, που βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης ή πτώχευσης ή από την υποβολή αίτησης εξυγίανσης κατ' άρθρα 99 επ. του Πτωχευτικού Κώδικα.

    Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί για σύνολο του αγροτικού κόσμου και τα προαναφερθέντα "καταδιωκτικά μέτρα" τα οποία αυτοί υφίστανται, σχεδιάζει την ριζική νομοθετική μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα συνεταιριστικά σχήματα του πρωτογενούς τομέα, με στόχο να δοθούν κίνητρα στους αγρότες να εισέλθουν στους συνεταιρισμούς και γενικότερα στα συνεργατικά σχήματα», ανέφερε ο ΥπΑΑΤ.

    Ως γνωστόν το θέμα αυτό είχε εξεταστεί διεξοδικά κατά την διάρκεια της συνάντησης του κ. Αυγενάκη με την διοίκηση της ΕΘΕΑΣ που είχε πραγματοποιηθεί στις 9 Απριλίου.

    Στην διάρκεια της συνάντησης αυτής ο κ. Αυγενάκης είχε υπογραμμίσει ότι «η ισχυροποίηση του συνεταιριστικού κινήματος αποτελεί προτεραιότητά του» και είχε προτείνει τη συγκρότηση Επιτροπής, υπό τον ΓΓ, Γιώργο Στρατάκο, στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ και πανεπιστημιακοί του χώρου, προκειμένου να αξιοποιηθούν προτάσεις που έχουν κατατεθεί, για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου, που θα ενισχύει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του συνεταιριστικού κινήματος και θα θεραπεύει παθογένειες του παρελθόντος. Πρόταση του κ. Αυγενάκη η οποία είχε γίνει αποδεκτή από την ΕΘΕΑΣ.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Φορολογικά κίνητρα συνεργασίας σε συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις
    Φορολογικά κίνητρα συνεργασίας σε συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις

    Στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης παρουσίασαν το νομοσχέδιο για τα κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων.

    Στο νομοσχέδιο αυτό, μεταξύ άλλων, εισάγεται ο θεσμός της συνεργασίας επιχειρήσεων για την από κοινού προώθηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και συμπεριλαμβάνει και τη συμβολαιακή γεωργία.

    Στα βασικά φορολογικά κίνητρα περιλαμβάνονται:

    -Απαλλαγή για 3 έτη κατά 30% από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των κερδών, υπό την προϋπόθεση ενός ελάχιστου αθροιστικά κύκλου εργασιών, τόσο στην περίπτωση μετασχηματισμού επιχειρήσεων όσο και στη συνεργασία προσώπων.

    -Απαλλαγή για 3 έτη κατά 30% από την καταβολή φόρου εισοδήματος στην περίπτωση μετατροπής ή συνένωσης ατομικών επιχειρήσεων.

    -Η απαλλαγή δύναται να ανέλθει συνολικά έως του ποσού του 1 εκατ.

    -Απαλλαγή της νέας επιχείρησης από τον φόρο εισοδήματος που προκύπτει από την υπεραξία μεταβίβασης στοιχείων του ενεργητικού σε τρίτο υπό προϋποθέσεις.

    -Έκπτωση των δαπανών που πραγματοποιούνται για την απόκτηση τίτλων στην περίπτωση εξαγοράς επιχείρησης.

    Αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι η προώθηση των συνενώσεων και συνεργασιών μεταξύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με στόχο την επίτευξη οικονομιών κλίμακος, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, τη μείωση του «κενού Φ.Π.Α.» και της αδήλωτης εργασίας, την αύξηση των επενδύσεων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και τη βελτίωση της πρoσβασιμότητάς τους στο τραπεζικό σύστημα.

    Με τα κίνητρα των συνεργασιών και των συνενώσεων που εισάγει το νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» (δάνεια σχεδόν μηδενικού επιτοκίου), η πολιτεία ενθαρρύνει και ενισχύει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τις οικονομίες κλίμακος και να ανταγωνιστούν αποτελεσματικότερα τόσο σε ό,τι αφορά στην εξωστρέφεια, όσο και σε ό,τι αφορά στον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται από επιχειρήσεις που επιμένουν στο μοντέλο των αδήλωτων κερδών και της αδήλωτης εργασίας.

    To νομοσχέδιο αφορά σε επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 εργαζόμενους με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ και θα προβούν σε εταιρικό μετασχηματισμό (συγχώνευση, διάσπαση, μετατροπή κ.ά.), καθώς και μικρές επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε συνεργασία και απασχολούν έως 50 εργαζομένους με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 10 εκατ.

    Πηγή: NeaPaseges.gr

  • Λιβανός: Το μέλλον του αγροτικού κόσμου περνάει μέσα από τα συνεταιριστικά σχήματα
    Λιβανός: Το μέλλον του αγροτικού κόσμου περνάει μέσα από τα συνεταιριστικά σχήματα

    Ενώνοντας δυνάμεις είμαστε αισιόδοξοι για το αύριο

    Το μέλλον του αγροτικού κόσμου περνάει μέσα από τα συλλογικά σχήματα, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, σε χαιρετισμό του στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΘΕΑΣ, επισημαίνοντας ότι τα συλλογικά σχήματα ισχυροποιούν τον αγρότη.

    Ο κ. Λιβανός υπογράμμισε ότι για τη ΝΔ αποτελεί προτεραιότητα η δημιουργία ισχυρών και υγειών συνεταιρισμών και ανέφερε ότι εκτός από τον θεσμοθετημένο μειωμένο φορολογικό συντελεστή του 10% για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, το ΥΠΑΑΤ βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπ. Οικονομικών με στόχο να δημιουργηθεί ένα φορολογικό πλαίσιο που θα δίνει κίνητρα στους αγρότες να οργανωθούν στους συνεταιρισμούς.

    Μεταξύ άλλων ο κ. Λιβανός είπε: «Για το Υπουργείο είναι μεγάλη χαρά και ικανοποίηση να βλέπει τον αγροτικό κόσμο να ξεπερνά τις παθογένειες του παρελθόντος και να συγκροτεί ξανά έναν ισχυρό και ενιαίο φορέα, που θα αποτελεί θεσμικό συνομιλητή του Υπουργείου.

    Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μέλλον του αγροτικού κόσμου περνάει μέσα από τα συλλογικά σχήματα, που ισχυροποιούν τον αγρότη.

    Για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι προτεραιότητα η ενίσχυση του πνεύματος του συνεταιρίζεσθαι και η δημιουργία ισχυρών και υγειών συνεταιρισμών

    Για αυτό και με ένα από τα πρώτα νομοθετήματα μας, θεσμοθετήσαμε το μειωμένο φορολογικό συντελεστή του 10% για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Η προσπάθεια που κάνουμε τώρα – και είναι κοινωνός αυτών των προσπαθειών ο κ. Γιαννακάκης- είναι να προτεραιοποιηθεί το θέμα ενός νέου φορολογικού πλαισίου το οποίο θα παρέχει κίνητρα στους αγρότες και στους συνεταιρισμούς και ταυτόχρονα θα διαμορφώνει ένα ορθολογικό πλαίσιο συνολικά στην οικονομική δραστηριότητα. Υπάρχει μεγάλη στενότητα και πίεση στο οικονομικό επιτελείο, όμως πιστεύω ότι σύντομα θα το προχωρήσουμε κι αυτό».

    Τόνισε ότι υπάρχει καλή επικοινωνία και συναντίληψη για τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου με την ΕΘΕΑΣ και σημείωσε ότι μια φορά την βδομάδα βρίσκεται σε κάποια περιοχή της περιφέρειας για να ακούει από κοντά τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, ενώ ταυτόχρονα οικοδομείται μια σχέση εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους της παραγωγής.

    «Είναι ιστορικές οι στιγμές για το συνεταιριστικό κίνημα. Αντιπαρήλθατε τα προβλήματα που υπήρχαν. Γεφυρώθηκαν διαφορές με τη συνδρομή τη δική μας». Ο κ. Λιβανός είπε ότι και για τον ίδιο η ενίσχυση της υγιούς συνεταιριστικότητας αποτελεί προτεραιότητα. Γι΄αυτό και μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες του στο Υπουργείο ήταν να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ της ΕΘΕΑΣ και του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. προκειμένου να επιτευχθεί η ενοποίηση του συνεταιριστικού κινήματος, μέσα από τη σύγκλιση των απόψεων. Ο ΥΠΑΑΤ είπε επίσης ότι ισχύουν οι δεσμεύσεις του υπουργείου για στήριξη και σε οικονομικό επίπεδο της ΕΘΕΑΣ.

    Αναφερόμενος στη θεματολογία του ΔΣ ο κ. Λιβανός ανέλυσε επιγραμματικά τα οφέλη της ΚΑΠ των 19,3 δις ευρώ για τους αγρότες μας, ενώ αναφερόμενος στην ενίσχυση του Ταμείου Ανάκαμψης (περίπου 2 δις ευρώ ) προς τον πρωτογενή τομέα, έδωσε έμφαση στα αρδευτικά έργα τα οποία, όπως υπολογίζεται, και μέσω ΣΔΙΤ θα ξεπεράσουν το 1,5 δις ευρώ, ξεκαθαρίζοντας και πάλι ότι σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση έργων.

    etheas2

    Χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για να γίνουν τομές στον αγροτικό χώρο σημειώνοντας ότι τα αρδευτικά έργα που προγραμματίζονται, για τους αγρότες είναι τόσο σημαντικά όσο είναι για το σύνολο της κοινωνίας τα μεγάλα έργα υποδομής.

    «Υλοποιούνται έργα ΣΔΙΤ που θα δημιουργήσουν πολύτιμες εγγειοβελτιωτικές υποδομές, αποτελώντας τα μεγαλύτερα έργα υποδομής από τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Θα υλοποιηθούν δράσεις για την ψηφιακή γεωργία αλλά και δράσεις μετασχηματισμού της πρωτογενούς παραγωγής. Η ανάπτυξη έρχεται μόνο από τέτοιου είδους μεγάλες παρεμβάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

    Ο συνδυασμός αυτών των δύο εργαλείων (ΚΑΠ και Ταμείο Ανάκαμψης), είπε ο κ. Λιβανός, επιτρέπει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, μαζί με μια ορθολογική πολιτική, να αλλάξει την αγροτική οικονομία και να γίνει πρωτοπόρος στην αναπτυξιακή προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση. Σημείωσε δε ότι και ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας και να ενισχύσει το ΑΕΠ της Ελλάδας.

    Κλείνοντας, ο κ. Λιβανός τόνισε ότι «ενώνοντας τις δυνάμεις μας και παραμερίζοντας τα μικρά, μόνο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε για το επόμενο διάστημα με άμεσα ωφελούμενο τον Έλληνα αγρότη».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Παράταση στην προθεσμία τακτικής ΓΣ και στα ΔΣ Συνεταιρισμών
    Παράταση στην προθεσμία τακτικής ΓΣ και στα ΔΣ Συνεταιρισμών

    Η παράταση δίνεται έως τις 31.10.2021.

    Στην παράταση της προθεσμίας διενέργειας της τακτικής γενικής συνέλευσης των αγροτικών συνεταιρισμών και της θητείας των τακτικών και αναπληρωματικών μελών των διοικητικών και εποπτικών συμβουλίων των αγροτικών συνεταιρισμών, αναγκαστικών συνεταιρισμών και ενώσεων αναγκαστικών συνεταιρισμών έως 31.10.2021, προχωρεί με νομοθετική ρύθμιση το ΥπΑΑΤ.

    Σύμφωνα με διάταξη που κατέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Κύρωση της από 24.3.2021 τροποποίησης της από 3.2.2020 επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς για το Έργο I [Παράρτημα 5 του ν. 4564/2018] και της από 13.5.2021 τροποποίησης της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας και των παραρτημάτων της, ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στη Βουλή, στο άρθρο 90, προβλέπεται η ρύθμιση της παράτασης.

    Με την διάταξη αυτή αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της αδυναμίας της έγκαιρης και οργανωμένης σύγκλησης γενικής συνέλευσης των Αγροτικών Συνεταιρισμών λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας και συνακόλουθα της αδυναμίας διενέργειας αρχαιρεσιών για την ανάδειξη των τακτικών και αναπληρωματικών μελών των Διοικητικών και Εποπτικών Συμβουλίων των Αγροτικών Συνεταιρισμών, Αναγκαστικών Συνεταιρισμών και Ενώσεων Αναγκαστικών Συνεταιρισμών.

    Πηγή: NeaPaseges.gr

  • Λιβανός: Εθνική επιλογή η ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων διεθνώς - Στηρίζουμε τους συνεταιρισμούς
    Λιβανός: Εθνική επιλογή η ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων διεθνώς - Στηρίζουμε τους συνεταιρισμούς

    Η τοποθέτηση ΥΠΑΑΤ στην καμπάνια «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης»

    Η ενδυνάμωση των συνεταιρισμών και των συνεργατικών σχημάτων και η ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων διεθνώς αποτελεί εθνική επιλογή, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός κηρύσσοντας την έναρξη της καμπάνιας «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης».

    Ο κ. Λιβανός χαρακτήρισε την πρωτοβουλία σημαντική καθώς «σε αυτή συναντώνται δύο βασικοί άξονες της πολιτικής μας στο ΥΠΑΑΤ, τα ξεχωριστά ελληνικά προϊόντα και οι συνεταιρισμοί».

    Όπως τόνισε ο κ. Λιβανός τα προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ της χώρας μας αποτελούν όντως έναν μικρό θησαυρό, το θησαυρό της ελληνικής γης. «Ενσωματώνουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά του τόπου μας, του πολιτισμού μας και των παραδόσεων της ελληνικής υπαίθρου, συγκροτώντας μια μοναδική διατροφική παρακαταθήκη».

    Σημειώνεται ότι η Ελλάδα διαθέτει συνολικά 113 γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα ΠΟΠ & ΠΓΕ, χωρίς να προσμετρώνται σε αυτά οι οίνοι και τα αλκοολούχα, κατέχοντας την 5η θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

    «Η προστασία και ανάδειξη των μοναδικών ελληνικών προϊόντων και μέσω αυτών των αξιών μας και του πολιτισμού μας, η προστασία του gastrodiversity, αποτελεί εθνική επιλογή μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβανός και πρόσθεσε:.

    «Θεωρούμε κρίσιμο και αναγκαίο η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαφυλάξει τον διατροφικό της πλουραλισμό και να δώσει τα εργαλεία στις τοπικές κοινότητες να διατηρήσουν την ιδιαίτερη αγροδιατροφική τους κουλτούρα. Βασικός άξονας της πολιτικής μας αποτελεί η διατύπωση και τεκμηρίωση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την Ελληνική Διατροφή και τα ελληνικά προϊόντα μας. Καλλιεργούμε έναν νέο τρόπο σκέψης και αντίληψης για τα ελληνικά προϊόντα. Και αυτός ακριβώς είναι ο πυρήνας του προγράμματος των «Μικρών θησαυρών».

    Ένα καλάθι με τα δώρα της ελληνικής γης, ένα καλάθι γεμάτο γεύσεις και αρώματα Ελλάδας».

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα αμιγώς συνεταιριστικό καλάθι. «Συνεταιρισμοί από όλη την Ελλάδα ένωσαν δυνάμεις. Και αυτό είναι το ζητούμενο. Βασική μας προτεραιότητα στο ΥΠΑΑΤ αποτελεί η ενδυνάμωση των συνεταιρισμών και των συνεργατικών σχημάτων. Βοηθήσαμε το κατακερματισμένο συνεταιριστικό κίνημα να ενώσει δυνάμεις. Δημιουργήσαμε όλοι μαζί την ΕΘΕΑΣ. Είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχει τους στόχους της στη Νέα Εποχή. Προσωπικά, προσβλέπω σε συνεταιρισμούς με νέα σύγχρονη αντίληψη, με το βλέμμα στραμμένο στην κάλυψη των νέων αναγκών της εποχής, που απαιτούν συνέργειες και προσαρμοστικότητα. Και εσείς αποδεικνύετε ότι υπάρχουν».

    Τέλος ο κ. Λιβανός διαβεβαίωσε τους συνεταιριστές ότι θα σταθεί δίπλα τους, αρωγός και συνοδοιπόρος σε όλες τις δημιουργικές προσπάθειες που κάνουν.

  • ΕΘΕΑΣ: Νέα εποχή για το Συνεταιριστικό Κίνημα της χώρας
    ΕΘΕΑΣ: Νέα εποχή για το Συνεταιριστικό Κίνημα της χώρας

    Σε πανηγυρικό κλίμα η πρώτη Γενική Συνέλευση της ΕΘΕΑΣ. Εξελέγη το Διοικητικό Συμβούλιο - Εγκρίθηκε το καταστατικό.

    Σε κλίμα σύμπνοιας, ομοθυμίας και αισιοδοξίας για το μέλλον του συνεταιριστικού κινήματος της χώρας, πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη Γενική Συνέλευση της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.), η οποία και λόγω της ιστορικότητας των στιγμών έλαβε πανηγυρικό χαρακτήρα.

    Αντικείμενο της Γενικής Συνέλευσης ήταν η ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου, που αναλαμβάνει την καθοδήγηση της Ένωσης μέχρι τις επόμενες εκλογές, αλλά και η έγκριση του Καταστατικού της ΕΘΕΑΣ.

    Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Γιαννακάκης, η διαδρομή μέχρι τη σημερινή ημέρα υπήρξε επίπονη, πλέον, όμως, ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στη μακρόχρονη ιστορία του συνεταιριστικού χώρου: «Έγιναν λάθη και υπήρξαν καταστάσεις που μας πλήγωσαν όλους βαθιά, που έθεσαν ακόμη υπό αμφισβήτηση το ίδιο το συνεταιριστικό κίνημα στη χώρα. Σήμερα, από κοινού αποφασίσαμε να αφήσουμε πίσω όσα μας πίκραναν και όσα μας προβλημάτισαν στο παρελθόν, να κρατήσουμε ως σηματοδότη στη νέα πορεία τις αρχές και τις αξίες μας και πάνω σε αυτές να οικοδομήσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους της παραγωγής και με την ελληνική κοινωνία. Σ? αυτή την προσπάθεια έχουμε χρέος να στρατευθούμε άπαντες. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και ο ρόλος μας σημαντικός».

    Σε εφαρμογή των όσων ορίζει το άρθρο 38 του νόμου 4673/20, που προβλέπει την ίδρυση ενός ενιαίου φορέα, γεγονός που αποτέλεσε, άλλωστε, πάγιο και διαρκές αίτημα των συνεταιρισμένων αγροτών για τη σύσταση εθνικής συντονιστικής οργάνωσης, η ΕΘΕΑΣ έλαβε πλέον σάρκα και οστά και σχεδιάζει τα επόμενα βήματα, αυτά που θα την καταστήσουν αντάξια του ιστορικού παρελθόντος και της τεράστιας προσφοράς του συνεταιριστικού κινήματος, ικανή να ανταποκριθεί στο σύγχρονο περιβάλλον, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

    Η ΕΘΕΑΣ εκπροσωπεί τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της χώρας, καθώς και τα λοιπά νομικά πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών, αποτελώντας την Εθνική συντονιστική τους οργάνωση.

    Ειδικότερα και σύμφωνα με το καταστατικό που ενέκρινε σήμερα η Γενική Συνέλευση, μεταξύ άλλων, η ΕΘΕΑΣ:

    • Επιμελείται τη διάδοση και προώθηση της Συνεταιριστικής ιδέας και αναδεικνύει τον ρόλο και την προσφορά των συλλογικών δράσεων των αγροτών στην κοινωνία και την Εθνική Οικονομία.
    • Συμμετέχει στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε διεθνείς Οργανισμούς που εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τον αγροτικό τομέα της Ελλάδος και τη λειτουργία των συλλογικών του δραστηριοτήτων.
    • Προτείνει και αναπτύσσει μεθόδους για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας των μελών της.
    • Γνωμοδοτεί για θέματα που αφορούν την αγροτική παραγωγή και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.
    • Αναδεικνύει και ενδυναμώνει τις συλλογικές δράσεις των αγροτών ως απαραίτητο εργαλείο της αγροτικής και περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας και ως μέσο της διατήρησης και προστασίας του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού στην ελληνική ύπαιθρο.
    • Παρεμβαίνει σε θέματα διαμόρφωσης και εφαρμογής Ευρωπαϊκών και Εθνικών αναπτυξιακών και επενδυτικών προγραμμάτων και πληροφορεί τις αρμόδιες Υπηρεσίες και Αρχές για θέματα που άπτονται της οικονομικής λειτουργίας και της εφαρμοσμένης πρακτικής, έτσι ώστε η Διοίκηση να είναι περισσότερο αποτελεσματική.
    • Συνεργάζεται με ερευνητικά ιδρύματα, καθώς και με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδος και του εξωτερικού για την προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας στον αγροτικό τομέα.
    • Συμβάλει στην ανάπτυξη και ενσωμάτωση της καινοτομίας και των νέων εργαλείων της πληροφορικής ως μέσων για την βελτίωση της παραγωγικότητας του πρωτογενούς τομέα και την ανέλιξη των συνεταιριστικών οργανώσεων.
    • Εκπονεί μελέτες, εργασίες, έρευνες για την εξυπηρέτηση και Εκπαίδευση των μελών της και συμμετέχει σε κάθε διαγωνισμό για τη σύναψη συμβάσεων που έχουν σχέση με την αγροτική και συνεταιριστική εκπαίδευση και ανάπτυξη.
    • Η «ΕΘ.Ε.Α.Σ. εφαρμόζει απαρέγκλιτα την αρχή της κομματικής ουδετερότητας. Κατά τις δραστηριότητές της, τις συνεδριάσεις των οργάνων της και τις συσκέψεις που οργανώνει ή συμμετέχει, δεν επιτρέπει να αναμιγνύονται θέματα που έμμεσα ή άμεσα έχουν κομματικό χαρακτήρα ή υπηρετούν κομματικές σκοπιμότητες.

    Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου εξελέγη ο Χρήστος Γιαννακάκης, με 1ο Αντιπρόεδρο τον Θωμά Κουτσουπιά και 2ο Αντιπρόεδρο τον Σπύρο Αντωνόπουλο. Γενικός Γραμματέας εξελέγη ο Νίκος Προκοβάκης και Ταμίας ο Εμμανουήλ Κουγιουμτζής.

    Μέλη είναι οι Ανθόπουλος Κων/νος, Βαϊόπουλος Γεώργιος, Γαβαλάς Σταύρος, Γκούφας Γεώργιος, Γλετζάκης Ιωάννης, Δημητρίου Ανδρέας, Καλφούντζος Παναγιώτης, Καφούρος Μάρκος, Κουμπρίδης Λάμπρος, Κράββαρης Ιωάννης, Μηνάς Νικόλαος, Παπαγεωργίου Παναγιώτης, Σατολιάς Παύλος, Σωτηρόπουλος Αθανάσιος, Τούμπος Γεώργιος και Τσιτσιρίγγος Χρήστος.

    Πηγή: NeaPaseges.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch