Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2024 12:46

Πανελλαδική σύσκεψη των Αγροτικών Συνεταιρισμών για τις χαμηλές τιμές του σκληρού σίτου

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Με αφορμή τη συνεχή μείωση της τιμής του σκληρού σίτου, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8/7/2024, συνάντηση μεταξύ Αγροτικών Συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των σιτηρών. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι οποίοι διαχειρίζονται περισσότερους από 80 χιλιάδες τόνους σκληρού σίτου και εκπροσωπούν πάνω από 5.000 μέλη- παραγωγούς. Οι εκπρόσωποι των ΑΣ κατέθεσαν τις απόψεις τους για την τρέχουσα δυσμενή εικόνα που έχει προκαλέσει αναστάτωση στον αγροτικό χώρο, καθώς οι τιμές πλέον είναι αρκετά χαμηλές με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν το κόστος παραγωγής της καλλιέργειας.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκαν επί τάπητος μια σειρά ζητημάτων. Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι χαμηλές τιμές που επικρατούν στην εγχώρια αγορά και οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει στη μείωση αυτή.
  • Το υψηλό κόστος παραγωγής της καλλιέργειας σε σύγκριση με γειτονικές χώρες, ειδικά στα φυτοφάρμακα, στα λιπάσματα και στην ενέργεια.
  • Η χαμηλή τιμή αγοράς του προϊόντος (ως α’ ύλη), η οποία δεν αντικατοπτρίζεται στην τιμή του τελικού προϊόντος που αγοράζει ο καταναλωτής, ενδεικτικό της ακρίβειας που επικρατεί στην ελληνική αγορά.

Απόρροια των ανωτέρω προβληματισμών ήταν η ομόφωνη απόφαση για τη δημιουργία μιας επιτροπής, η οποία θα αναλάβει τον συντονισμό των εν λόγω Συνεταιρισμών και την ενημέρωση άλλων που διαχειρίζονται σιτηρά. Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι ιθύνοντες των Συνεταιρισμών, έκριναν αναγκαίο τον προγραμματισμό μιας συνάντησης με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη γνωστοποίηση των ανωτέρω θεμάτων.

Στόχος της συνάντησης θα είναι η λήψη μέτρων για τον περιορισμό φαινομένων αισχροκέρδειας σε βάρος των παραγωγών, αλλά και η παροχή κινήτρων για τη στήριξη των σιτηρών ελληνικής προέλευσης, έναντι εισαγόμενων αμφιβόλου ποιότητας, από την εγχώρια βιομηχανία.

Η προστασία του κλάδου των σιτηρών και κατ’ επέκταση του πρωτογενούς τομέα κρίνεται επιβεβλημένη. Θα πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο πως οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με πολλαπλές κρίσεις και θα πρέπει επιτέλους να βαδίσουν σε ένα σταθερό περιβάλλον, έχοντας τα κατάλληλα εφόδια για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα.

Οι συνυπογράφοντες Α.Σ.

  1. Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ»
  2. Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων «Ο ΕΝΙΠΕΑΣ»
  3. Αγροτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών «ΘΕΣΤΟ»
  4. Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη»
  5. Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου «ΕΒΟΛ»
  6. Αγροτικός Συνεταιρισμός Βαμβακοπαραγωγών Φαρσάλων «Cotton Farsala»
  7. Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Δημητριακών & Οσπρίων Αγίου Κωνσταντίνου Φαρσάλων
  8. Γεωργικός Συνεταιρισμός Χάλκης «Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»
  9. Αγροτικός Συνεταιρισμός Λιβαδειάς «Ο ΑΙΧΜΕΑΣ»
  10. Αγροτικός Συνεταιρισμός Νίκαιας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»

Πηγή: Etheas.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2024 11:21

Σχετικά Άρθρα

  • Ελληνικών συμφερόντων το πλοίο που χτυπήθηκε από ρωσικούς πυραύλους στη Μαύρη Θάλασσα
    Ελληνικών συμφερόντων το πλοίο που χτυπήθηκε από ρωσικούς πυραύλους στη Μαύρη Θάλασσα

    Ελληνικών συμφερόντων είναι το πλοίο που χτυπήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις ενώ μετέφερε ουκρανικά σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

    Πηγές του ναυτιλιακού κλάδου είπαν ότι πρόκειται για το μεταφοράς χύδην φορτίου «Aya» που έφερε σημαία Αγίου Χριστόφορου και Νέβις.

    Η τελευταία αναφερθείσα θέση του πλοίου ήταν στα ανοιχτά του ρουμανικού λιμανιού της Κωνστάντζας σήμερα. Σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης ναυσιπλοΐας, το πλοίο έχει σταματήσει να πλέει.

    Το Κίεβο, δια στόματος αρχικά του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι το πλοίο βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας από ρωσικό πύραυλο ενώ είχε ήδη απομακρυνθεί από τα ουκρανικά ύδατα. Ο Ζελένσκι τόνισε ότι το πλοίο είχε προορισμό την Αίγυπτο. Πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν θύματα από την επίθεση.

    Λίγο αργότερα μια πηγή τόνισε στο Reuters ότι το πλοίο έπλεε σε ρουμανικά χωρικά ύδατα όταν επλήγη από ρωσικό πύραυλο.

    Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, Ντίμτρο Πλετεντσούκ τόνισε πως το πλοίο βρίσκονταν στη ρουμανική θαλάσσια οικονομική ζώνη τη στιγμή του πλήγματος από ρωσικό πύραυλο. Πρόσθεσε πως η Ρωσία χρησιμοποίησε βομβαρδιστικά Tu-22 για την επίθεση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Σιμπίχα δήλωσε ότι το ρωσικό πλήγμα στο πλοίο ήταν μια «θρασύτατη επίθεση» στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας και στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

    Η ρουμανική Ναυτική Αρχή έσπευσε να διαψεύσει αυτή την εκδοχή. Μια εκπρόσωπος της ρουμανικής αρχής δήλωσε ότι το πλοίο δεν βρισκόταν σε ρουμανικά χωρικά ύδατα όταν επλήγη.

    «Το μόνο που μπορώ να σας πω για το εν λόγω πλοίο τη στιγμή εκείνη δεν βρισκόταν στα χωρικά μας ύδατα», δήλωσε στο Reuters η εκπρόσωπος της Αρχής, Ιρίνα Πουσκάσου. «Δεν μας ζητήθηκε με κανέναν τρόπο να παράσχουμε βοήθεια», συμπλήρωσε.

    Η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Αγροτικοί Συνεταιρισμοί: Λήγει στις 30 Ιουνίου η προθεσμία προσαρμογής των καταστατικών
    Αγροτικοί Συνεταιρισμοί: Λήγει στις 30 Ιουνίου η προθεσμία προσαρμογής των καταστατικών

    Η παράταση της προθεσμίας, εντός της οποίας, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί υποχρεούνται να προσαρμόσουν τα καταστατικά τους στο ν. 4673/2020, ώστε να μην διαγραφούν από το Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΜΑΣ), προβλέφθηκε προ έξι μηνών σε νομοθετική ρύθμιση.

    Το σχετικό εδάφιο προέβλεπε τα εξής:

    «Όσοι ΑΣ λειτουργούν και είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του άρθρου 19 του ν. 4384/2016 κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, υποχρεούνται να προσαρμόσουν τα καταστατικά τους στις διατάξεις του παρόντος νόμου έως τις 30.6.2024. Η προσαρμογή του καταστατικού γίνεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΑΣ που λαμβάνεται με την απαρτία των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 13 και με την πλειοψηφία της παρ. 2 του άρθρου 14. Μετά την πάροδο της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου, για τους ΑΣ που δεν έχουν προσαρμόσει το καταστατικό τους, εφαρμόζεται η παρ. 1 του άρθρου 31 και διαγράφονται από το ΕΜΑΣ».

    Πηγή: Εtheas.gr

  • FAO: Παγκόσμιες προβλέψεις για τα σιτηρά για το 2024/25
    FAO: Παγκόσμιες προβλέψεις για τα σιτηρά για το 2024/25

    Το σημείο αναφοράς για τις παγκόσμιες τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής αυξήθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο, καθώς οι υψηλότερες τιμές των δημητριακών και των γαλακτοκομικών προϊόντων αντιστάθμισαν τις μειώσεις στις τιμές για τη ζάχαρη και τα φυτικά έλαια, ανέφερε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

    Χαρακτηριστικά, ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές ενός συνόλου βασικών προϊόντων διατροφής που διαπραγματεύονται παγκοσμίως, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 120,4 μονάδες τον Μάιο, αυξημένος κατά 0,9% από το αναθεωρημένο επίπεδο του Απριλίου, ενώ παρέμεινε μειωμένος κατά 3,4% από το επίπεδό του πριν από ένα χρόνο και κατά 24,9% κάτω από την κορυφή του Μαρτίου 2022.

    Ο δείκτης τιμών δημητριακών του FAO αυξήθηκε κατά 6,3% από τον Απρίλιο, τροφοδοτούμενος υψηλότερα από τις αυξανόμενες παγκόσμιες τιμές εξαγωγής σιταριού, αντανακλώντας τις αυξανόμενες ανησυχίες για τις δυσμενείς συνθήκες καλλιέργειας που περιορίζουν τις αποδόσεις για τις συγκομιδές του 2024 σε μεγάλες περιοχές παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας.

    Οι τιμές εξαγωγής αραβοσίτου αυξήθηκαν επίσης τον Μάιο, ωθούμενες από τις ανησυχίες για την παραγωγή τόσο στην Αργεντινή, λόγω της νόσου Spiroplasma (επίσης γνωστή ως ασθένεια του καλαμποκιού), όσο και στη Βραζιλία, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, καθώς και των δευτερογενών επιπτώσεων από τις αγορές σιταριού και της περιορισμένης δραστηριότητας πωλήσεων στην Ουκρανία.

    Ο δείκτης τιμών ρυζιού του FAO αυξήθηκε κατά 1,3% τον Μάιο. Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων του FAO αυξήθηκε κατά 1,8% από τον Απρίλιο, υποστηριζόμενος από την αυξημένη ζήτηση από τους τομείς του λιανικού εμπορίου και των υπηρεσιών εστίασης πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, καθώς και από τις προσδοκίες της αγοράς ότι η παραγωγή γάλακτος στη Δυτική Ευρώπη μπορεί να πέσει κάτω από τα ιστορικά επίπεδα. Η ανανεωμένη ζήτηση εισαγωγών για άμεσες προμήθειες από ορισμένες χώρες της Εγγύς Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής αύξησε επίσης τις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων.

    Ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO, εν τω μεταξύ, μειώθηκε κατά 7,5% από τον Απρίλιο, κυρίως λόγω της πίεσης από την καλή έναρξη της νέας περιόδου συγκομιδής στη Βραζιλία. Οι χαμηλότερες διεθνείς τιμές αργού πετρελαίου άσκησαν επίσης καθοδική πίεση στις τιμές της ζάχαρης, μειώνοντας τη ζήτηση.

    Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO μειώθηκε κατά 2,4% από τον Απρίλιο. Οι χαμηλότερες τιμές φοινικέλαιου λόγω των εποχιακών αυξήσεων της παραγωγής και της συνεχιζόμενης ασθενούς παγκόσμιας ζήτησης υπεραντιστάθμισαν τις υψηλότερες τιμές του σογιέλαιου, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης από τον τομέα των βιοκαυσίμων, και τις αυστηρότερες τιμές των κραμβελαίων και των ηλιελαίων λόγω κυρίως της μείωσης των διαθέσιμων εξαγωγών στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

    Ο δείκτης τιμών κρέατος του FAO μειώθηκε οριακά, κατά 0,2%, καθώς οι διεθνείς τιμές των πουλερικών και των βοοειδών μειώθηκαν, ενώ εκείνες του χοιρινού και πρόβειου κρέατος αυξήθηκαν.

    Πρώτη παγκόσμια πρόβλεψη σιτηρών για τη σεζόν 2024/25

    Ο FAO δημοσίευσε επίσης την πρώτη του πρόβλεψη για την περίοδο 2024/25 (Ιούλιος/Ιούνιος), προβλέποντας ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών θα ανέλθει συνολικά σε 2.846 εκατομμύρια τόνους, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με την παραγωγή ρεκόρ που πραγματοποιήθηκε το 2023/24.

    Η παγκόσμια παραγωγή αραβοσίτου και σιταριού προβλέπεται να μειωθεί, ενώ εκείνες του κριθαριού, του ρυζιού και του σόργου προβλέπεται να αυξηθούν, σύμφωνα με το νέο ενημερωτικό σημείωμα προσφοράς και ζήτησης δημητριακών, που κυκλοφόρησε επίσης την Παρασκευή. Ωστόσο, οι πρόσφατες δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας πιθανότατα θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού, μια πιθανότητα που δεν αντικατοπτρίζεται ακόμη στις προβλέψεις.

    Η συνολική χρήση των παγκόσμιων σιτηρών το 2024/25 αναμένεται να αυξηθεί κατά 00,5% σε νέο υψηλό ρεκόρ 2.851 εκατομμυρίων τόνων, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης τροφίμων, ειδικά ρυζιού.

    Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών πιθανότατα θα αυξηθούν κατά 1,5% πάνω από τα αρχικά τους επίπεδα στο επίπεδο ρεκόρ των 897 εκατομμυρίων τόνων. Τα αποθέματα αραβοσίτου, κριθαριού, σόργου και ρυζιού αναμένεται να αυξηθούν, ενώ εκείνα του σιταριού θα μπορούσαν να μειωθούν. Ο παγκόσμιος λόγος αποθεμάτων προς χρήση πιθανότατα θα παραμείνει στο 30,9%.

    Ο FAO προβλέπει ότι το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών θα μειωθεί κατά 1,3% από το προηγούμενο έτος σε 481 εκατομμύρια τόνους, λόγω των χαμηλότερων εμπορικών προοπτικών για τον αραβόσιτο. Το διεθνές εμπόριο ρυζιού προβλέπεται να αυξηθεί δυναμικά.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Ανησυχίες για αναζωπύρωση του πληθωρισμού: Στα ύψη οι τιμές καφέ, κακάο, ρυζιού και σιταριού παγκοσμίως
    Ανησυχίες για αναζωπύρωση του πληθωρισμού: Στα ύψη οι τιμές καφέ, κακάο, ρυζιού και σιταριού παγκοσμίως

    Οι ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού τροφίμων αναζωπυρώνονται, καθώς αυξάνονται οι τιμές σημαντικών γεωργικών προϊόντων.

    Ξηρασίες, παγετοί και έντονες βροχοπτώσεις εμφανίζονται σε όλους τους βασικούς καλλιεργητές παγκοσμίως, απειλώντας με στενότερες προμήθειες, ανεβάζοντας το κόστος βασικών γεωργικών προϊόντων.
    Ανησυχία για άνοδο του πληθωρισμού

    Ένας δείκτης του Bloomberg που παρακολουθεί εννέα αγροτικά προϊόντα, έχει «γυρίσει» υψηλότερα σε ετήσια βάση και σημείωσε το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κέρδος από τον Ιούλιο.

    Αν και παραμένει ακόμα μακριά από την κορυφή του 2022, τα κέρδη θα μπορούσαν τελικά να σημαίνουν υψηλότερες τιμές καταναλωτή, από το ψωμί μέχρι τα ποτά, μετά από μια περίοδο υποτονικού πληθωρισμού.

    «Η κλιματική αλλαγή και οι γεωπολιτικές ανησυχίες είναι πιθανό να διατηρήσουν τις τιμές των καλλιεργειών σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο Paul Bloxham, επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC Holdings Plc για τα παγκόσμια εμπορεύματα.

    Αυξάνονται οι τιμές σε σιτάρι, καφέ, κακάο και πορτοκάλια

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Σικάγο διαπραγματεύονται την Παρασκευή κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες σε μεγάλους εξαγωγείς από την Αυστραλία έως τη Ρωσία αυξάνουν τις ανησυχίες για τις προμήθειες.

    «Η επιδείνωση των προοπτικών συγκομιδής στην Ρωσία τροφοδότησε τα κέρδη», δήλωσε ο Dennis Voznesenski, αναπληρωτής διευθυντής βιώσιμων και γεωργικών οικονομικών στην Commonwealth Bank of Australia, σε εβδομαδιαία έκθεση.

    Οι τιμές του καφέ Arabica - ένα άλλο στοιχείο του δείκτη - σημείωσαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Απρίλιο. Ο χυμός πορτοκαλιού βρίσκεται κοντά σε ρεκόρ τιμής λόγω της βυθιζόμενης βραζιλιάνικης συγκομιδής, ενώ οι καιρικές συνθήκες έχουν επίσης ανεβάσει τις τιμές του ασιατικού ρυζιού στα πρόθυρα υψηλού 15ετίας, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

    Επιπλέον, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο στη Νέα Υόρκη σημείωσαν εβδομαδιαίο κέρδος σχεδόν 10%. Οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν υψηλές καθ' όλη τη διάρκεια της τρέχουσας σοδειάς, υποστηριζόμενες από τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο σε έκθεσή του την Τετάρτη.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Αυγενάκης: Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Συνεταιρισμών
    Αυγενάκης: Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Συνεταιρισμών

    Την πρόθεσή του να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα συνεταιριστικά σχήματα του πρωτογενούς τομέα υπογραμμίζει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Ηλείας της ΝΔ, Δημήτρη Αβραμόπουλου, στην οποία επισημαίνει ότι στόχος του είναι η κατάργηση των «καταδιωκτικών μέτρων» κατά των αγροτικών συνεταιρισμών.

    Ειδικότερα στην απάντηση του ο κ. Αυγενάκης αναφέρει τα εξής:

    «Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μελετά συνεχώς το νομικό πλαίσιο για την προσαρμογή των αγροτικών συνεταιρισμών στις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες και επεξεργάζεται συνεχώς λύσεις για την επίλυση των προβλημάτων του συνόλου του αγροτικού κόσμου.

    Προς επίλυση του προβλήματος που αναπτύχθηκε στην παρούσα Αναφορά και δεδομένου ότι ο Ν. 4673 δημοσιεύτηκε το έτος 2020, γίνεται προσπάθεια με συνεργασία και συντονισμό των συναρμόδιων Υπουργείων να δοθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο παράταση στην πενταετή προθεσμία αναστολής καταδιωκτικών μέτρων σε αστικό και ποινικό επίπεδο, ως προσωρινή λύση μέχρι την λήψη οριστικής-νομοθετικής λύσης, έτσι ώστε να ωφεληθούν όλα τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με τα ως άνω νομικά πρόσωπα, ήτοι τους προέδρους και λοιπά μέλη της διοίκησής τους ή τους εντεταλμένους υπαλλήλους τους, όπως είναι ιδίως οι διευθύνοντες σύμβουλοι, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές, οι γραμματείς και οι ταμίες, στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις κάθε βαθμού, στις Συνεταιριστικές Εταιρείες (ΣΕ) του ν. 2810/2000 και τους ΑΣ και Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) του ν. 4015/2011 και του ν. 4384/2016, που βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης ή πτώχευσης ή από την υποβολή αίτησης εξυγίανσης κατ' άρθρα 99 επ. του Πτωχευτικού Κώδικα.

    Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί για σύνολο του αγροτικού κόσμου και τα προαναφερθέντα "καταδιωκτικά μέτρα" τα οποία αυτοί υφίστανται, σχεδιάζει την ριζική νομοθετική μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα συνεταιριστικά σχήματα του πρωτογενούς τομέα, με στόχο να δοθούν κίνητρα στους αγρότες να εισέλθουν στους συνεταιρισμούς και γενικότερα στα συνεργατικά σχήματα», ανέφερε ο ΥπΑΑΤ.

    Ως γνωστόν το θέμα αυτό είχε εξεταστεί διεξοδικά κατά την διάρκεια της συνάντησης του κ. Αυγενάκη με την διοίκηση της ΕΘΕΑΣ που είχε πραγματοποιηθεί στις 9 Απριλίου.

    Στην διάρκεια της συνάντησης αυτής ο κ. Αυγενάκης είχε υπογραμμίσει ότι «η ισχυροποίηση του συνεταιριστικού κινήματος αποτελεί προτεραιότητά του» και είχε προτείνει τη συγκρότηση Επιτροπής, υπό τον ΓΓ, Γιώργο Στρατάκο, στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ και πανεπιστημιακοί του χώρου, προκειμένου να αξιοποιηθούν προτάσεις που έχουν κατατεθεί, για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου, που θα ενισχύει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του συνεταιριστικού κινήματος και θα θεραπεύει παθογένειες του παρελθόντος. Πρόταση του κ. Αυγενάκη η οποία είχε γίνει αποδεκτή από την ΕΘΕΑΣ.

    (Δελτίο Τύπου)

  • FT: Η ΕΕ σχεδιάζει την επιβολή δασμών στα σιτηρά που εισάγει από τη Ρωσία
    FT: Η ΕΕ σχεδιάζει την επιβολή δασμών στα σιτηρά που εισάγει από τη Ρωσία

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να προχωρήσει στην επιβολή δασμών στα εισαγόμενα σιτηρά από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, για να κατευνάσει τους αγρότες και ορισμένα κράτη μέλη, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, που επικαλείται πηγές της ενημερωμένες για τους σχεδιασμούς στις Βρυξέλλες.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τις προσεχείς ημέρες την επιβολή δασμού 95 ευρώ ανά τόνο δημητριακών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει πως σχεδιάζεται να επιβληθούν επίσης δασμοί 50% σε ελαιούχους σπόρους και προϊόντα που παράγονται με την επεξεργασία τους.

    Αγρότες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση αξιώνουν να αμβλυνθούν περιορισμοί που τους επιβάλλονται στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να επιβληθούν ξανά οι δασμοί στα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα της Ουκρανίας. Οι δασμοί αυτοί είχαν αρθεί όταν εισέβαλε ο ρωσικός στρατός στην ουκρανική επικράτεια, τον Φεβρουάριο του 2022.

    Οι αγρότες σε γειτονικές χώρες, την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία —και οι τρεις είναι κράτη μέλη της ΕΕ— τονίζουν πως η απόφαση αυτή τους κατάφερε βαρύ πλήγμα, καθώς ώθησε τις τιμές των προϊόντων τους προς τα κάτω.

    Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, όπου γίνονται τις τελευταίες ημέρες μαζικές αγροτικές κινητοποιήσεις, παρόμοιες με αυτή στην υπόλοιπη ΕΕ, έχει εισηγηθεί να απαγορευθούν οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

    Οι εισαγωγές των προϊόντων που θα στοχοποιηθούν ανήλθαν σε 4 εκατ. τόνους το 2023, ή περί το 1% της συνολικής κατανάλωσης στην ΕΕ, ποσότητα που αποτελούσε ρεκόρ, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ρωσία: Δωρεάν παράδοση 200.000 τόνων σιτηρών σε 6 χώρες της Αφρικής
    Ρωσία: Δωρεάν παράδοση 200.000 τόνων σιτηρών σε 6 χώρες της Αφρικής

    Την ολοκλήρωση της δωρεάν παράδοσης διακοσίων χιλιάδων τόνων σιτηρών σε έξι χώρες της Αφρικής, ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης 20 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος υπουργός Γεωργίας.

    Ο Ντμίτρι Πατρουσέφ, δήλωσε ότι η Μόσχα ολοκλήρωσε την πρωτοβουλία της που προέβλεπε την παράδοση 200.000 μετρικών τόνων σιτηρών δωρεάν σε έξι χώρες της Αφρικής, όπως είχε υποσχεθεί ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον Ιούλιο.

    Η Ρωσία διένειμε από 50.000 τόνους στη Σομαλία και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και από 25.000 τόνους στο Μαλί, στην Μπουρκίνα Φάσο, στη Ζιμπάμπουε και στην Ερυθραία, ενημέρωσε ο Ντμίτρι Πατρουσέφ τον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, σύμφωνα με ανακοίνωση στον ιστότοπο της προεδρίας.

    Ο κ. Πούτιν υποσχέθηκε να στείλει δωρεάν σιτηρά στις έξι χώρες σε σύνοδο με ηγέτες αφρικανικών κρατών τον Ιούλιο, λίγο μετά την απόφαση της Μόσχας να αποσυρθεί από τη λεγόμενη Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας, που επέτρεπε η Ουκρανία να εξάγει τα σιτηρά της παρότι μαινόταν πόλεμος.

    Η συμφωνία συνέβαλε να μειωθούν οι τιμές των τροφίμων στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο —κατά τον ρώσο πρόεδρο— τα τρόφιμα δεν έφθαναν στις χώρες που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη

    Μετά τη σύνοδο Ρωσίας-Αφρικής, υπήρξε «οικοδόμηση της συνεργασίας» και «μπορέσαμε να παραδώσουμε αυτή την ποσότητα σιταριού σε αυτές τις χώρες αρκετά γρήγορα», ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Γεωργίας.

    Ακόμη, ανέφερε στον πρόεδρο πως οι υπηρεσίες του υπολογίζουν ότι η Ρωσία θα εξαγάγει 70 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σιτηρών το γεωργικό οικονομικό έτος 2023-2024, έναντι 66 εκατ. τόνων το προηγούμενο, ποσότητα με εκτιμώμενη αξία 16,5 δισεκ. δολαρίων. Το γεωργικό έτος 2023-2024 άρχισε την 1η Ιουλίου 2023 και ολοκληρώνεται την 30ή Ιουνίου 2024.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Σιτηρά: Επεμβάσεις για τις προσβολές στις χειμερινές καλλιέργειες
    Σιτηρά: Επεμβάσεις για τις προσβολές στις χειμερινές καλλιέργειες

    Τι πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί

    Σποραδικές προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες σε κριθάρι και σιτάρι έχουν διαπιστωθεί κατά τόπους στις χειμερινές καλλιέργειες στην ΠΕ Δράμας.

    Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει η ΔΑΟΚ ΠΕ Δράμας, σε γενικές γραμμές η εικόνα των καλλιεργειών είναι καλή, ενώ είναι σε εξέλιξη το αδέλφωμα των φυτών.

    Ειδικότερα έχουν καταγραφεί συμπτώματα προσβολής από ελμινθοσπόριο στο κριθάρι και από σεπτορίωση στο σιτάρι.

    Συμπτώματα προσβολής από ελμινθοσπόριο στο κριθάρι και από σεπτορίωση στο σιτάρι

    Η εικόνα στο κριθάρι

    Τα αρχικά συμπτώματα από ελμινθοσπόριο εμφανίζονται ως μικρές γραμμοειδείς νεκρωτικές κηλίδες που στη συνέχεια επεκτείνονται. Οι περιφερειακοί τους ιστοί γίνονται χλωρωτικοί.

    Το παθογόνο αίτιο [Drechslera teres (συν.: Helminthosporium teres), Pyrenophora teres (Ασκομύκητας, τέλεια μορφή) διατηρείται στα καλλιεργητικά υπολείμματα και είναι επίσης σπορομεταδιδόμενο.

    Οι μολύνσεις ευνοούνται από την επικράτηση υγρών συνθηκών για 10-30 ώρες και θερμοκρασίες >15°C, αν και μπορούν να συμβούν και από τους 8°C. Η εξέλιξη της ασθένειας ευνοείται από υψηλά επίπεδα αζώτου στην καλλιέργεια.

    Η εικόνα στο σιτάρι

    Τα συμπτώματα από σεπτορίωση εκδηλώνονται ως κηλίδες ανοιχτού καφέ χρωματισμού, στο κέντρο των οποίων διακρίνονται μικρές μαύρες δομές μεγέθους κεφαλής καρφίτσας, οι οποίες είναι οι καρποφορίες του παθογόνου.

    Το παθογόνο αίτιο [Parastagonospora nodorum (συν.: Septoria nodorum)] διατηρείται στα καλλιεργητικά υπολείμματα και είναι επίσης σπορομεταδιδόμενο.

    Οι μολύνσεις ευνοούνται από τις βροχοπτώσεις, την υψηλή σχετική υγρασία στην ατμόσφαιρα (75- 95%). Η άριστη θερμοκρασία για την έναρξη μολύνσεων είναι μεταξύ 15 με 20ºC.

    Η ασθένεια προλαμβάνεται με ενσωμάτωση των καλλιεργητικών υπολειμμάτων και απολύμανση του σπόρου. Εφόσον απαιτείται είναι δυνατή η αντιμετώπισή της με εφαρμογή εγκεκριμένων μυκητοκτόνων με ψεκασμό φυλλώματος.

    Συστάσεις

    Σε κάθε περίπτωση συνιστάται η παρακολούθηση των καλλιεργειών. Η γενική εικόνα είναι καλή και δεν απαιτούνται επεμβάσεις στην τρέχουσα χρονική περίοδο.

    Οποιαδήποτε διερεύνηση για την αναγκαιότητα επέμβασης με μυκητοκτόνα σκευάσματα θα πρέπει να λάβει υπόψιν της το γεγονός ότι η φυτοπροστασία των χειμερινών σιτηρών στόχο έχει την προστασία των τελευταίων φύλλων της καλλιέργειας που υποστηρίζουν το γέμισμα τού καρπού (μετά το καλάμωμα).

    Σε ακραίες περιπτώσεις προσβολών και πολύ ευνοϊκών περιβαλλοντικών συνθηκών θα πρέπει να εξετάζεται η χρήση μυκητοκτόνων κατά το αδέλφωμα, πάντα με την υποστήριξη γεωπόνου.

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο