Σάββατο, 14 Αυγούστου 2021 13:05

«Τελειώσαμε, μείναμε σύξυλοι» - Κραυγή αγωνίας από ρητινοκαλλιεργητές για την επόμενη μέρα στην Εύβοια

Γράφτηκε από την

Οι ρητινοκαλλιεργητές στην Εύβοια περιγράφουν στο ethnos.gr τις δραματικές συνέπειες της καταστροφικές συνέπειες της φωτιάς η οποία δημιουργεί ένα ανεξέλεγκτο ντόμινο και απειλεί με ερήμωση τον τόπο τους

«Όλα είναι μια αλυσίδα. Όταν ένας κύριος κορμός σε μια κοινωνία καταστραφεί, παρασέρνει μαζί της όλο το υπόλοιπο οικοσύστημα. Και τη ζωή των ανθρώπων και των εργασιακών θέσεων. Είναι αλληλένδετα όλα αυτά».

Μ΄ αυτά τα λόγια συνοψίζει ο Βαγγέλης Γεωργαντάς, πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών Δασεργατών Ευβοίας την τραγωδία από την καταστροφική φωτιά στο νησί.

Η φωτιά που κατέκαψε σχεδόν όλη τη Βόρεια Εύβοια δημιουργεί ανυπολόγιστη οικολογική και οικονομική καταστροφή αλλά και ένα ντόμινο που όπως περιγράφουν στο ethnos.gr κάτοικοι και εργαζόμενοι των χωριών που επλήγησαν, θα φέρει ένα τεράστιο ανυπολόγιστες προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις αλλά και δημιουργώντας υπαρκτό κίνδυνο να ερημώσει οριστικά μια τεράστια περιοχή.

Ρητίνη της Βόρειας Εύβοιας: Το 85% της ελληνικής παραγωγής

Η ρητίνη (το γνωστό ρετσίνι) που εκκρίνεται από τη χαλέπιο πεύκη, την ποικιλία των πεύκων που ευδοκιμούν στη λεκάνη της Μεσογείου, αποτελεί μια δυσεύρευτη και με τεράστια ζήτηση ουσία λόγω των πολυάριθμων εφαρμογών της.

Το κολοφώνιο και το ακατέργαστο νέφτι που αποτελούν τα δύο βασικά προϊόντα της χρησιμοποιούνται από απλά καθημερινά προϊόντα όπως νέφτι και πλαστικά ή τεχνητές οδοντοστοιχίες μέχρι ακριβά ακρυλικά χρώματα για πολυτελή οχήματα και υψηλής τεχνολογίες χρήσεις έως πυρηνικές κεφαλές, εξηγεί ο κ. Γεωργναντας ο οποίος μέχρι και πριν τις φωτιές στην Εύβοια ζούσε από τη ρητινοκαλλιέργεια στο χωριό του στη Σκεπαστή.

«Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βγάζουμε 6.500 χιλιάδες τόνους περίπου, οι 5.500 χιλιάδες βγαίνουν στην Εύβοια. Είναι το 85% της πανελλαδικής παραγωγής», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα πεύκα της Βόρειας Εύβοιας αποτελούσαν μέχρι να καούν τον βασικότερο τροφοδότη αυτής της πολύτιμης πρώτης ύλης.

«Από τις καταστροφικές φωτιές χάθηκε το 70% - 80% της παραγωγής της Εύβοιας. Ό,τι έχει απομείνει είναι στην κεντρική Εύβοια προς τη Χαλκίδα. Από την περιοχή του Μαντουδίου έως την Ιστιαία δεν υπάρχει τίποτα.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι μένουν 800 οικογένειες στο δρόμο χωρίς δουλειά, και εκτός από αυτές τις 800 οικογένειες, όλα τα συναφή επαγγέλματα. Μεταφορείς, δύο βιοτεχνίες στην περιοχή, ο κόσμος που δούλευε στις επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με τη ρυτίνη, όλοι αυτοί καταστράφηκαν από το δικό μας το επάγγελμα. Δούλευαν υλοτόμοι, μάντρες με εμπορία ξύλων, δασαρχεία.

Από τα υπόλοιπα επαγγέλματα, δεν θα μπορέσει να δουλέψει ξανά η οικοδομή γιατί καταλαβαίνετε ότι αν φύγει όλος αυτός ο κόσμος, θα είναι μια έρημη περιοχή. Τα χωριά θα αδειάσουν τελείως. Δε θα μπορέσουν να δουλέψουν τα μικρά μαγαζάκια, ακόμα και τα καφενεία και τα παντοπωλεία. Θα υπάρξει οριστική ερήμωση στη Βόρεια Εύβοια», εξηγεί ο πρόεδρος των Ρητινοκαλλιεργητών δίνοντας ακριβή εικόνα για την δραματικότητα της κατάστασης.

«Όλοι αυτοί, μείναμε σύξυλοι, τελειώσαμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η καταστροφή στα δάση της Εύβοιας, αποδεικνύουν ότι το δάσος είναι ένας τεράστιος πνευμόνας όχι μόνο πρασίνου, όπως συνηθίζουμε να λέμε, αλλά συνολικά πνεύμονας ζωής, στην πραγματικότητα.

«Το δάσος για να γίνει όπως ήταν θέλει πολλά χρόνια, το πεύκο χρειάζεται 25 – 30 χρόνια. Μια γενιά δηλαδή», εξηγεί ο επίσης ρητινοκαλιεργητής Νίκος Ζάχος από τον Κρυονερίτη, χωριό του δήμου Ιστιαίας.

«Είμαι 56 χρονών, ο γιος μου είναι σχεδόν 20 και θα πρέπει να φτάσει στην ηλικία μου για να ξαναδει αυτό το δάσος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εξηγώντας μάλιστα το πόσο σημαντικό είναι το δάσος όχι μόνο για την περιοχή αλλά η καταστροφή του έχει άμεσες επιπτώσεις και σε άλλα μέρη, ο Βαγγέλης Γεωργαντάς επισημαίνει: «Όλα είναι μια αλυσίδα. Το ένα καταστρέφει το άλλο. Όταν ένας κύριος κορμός σε μια κοινωνία καταστραφεί, παρασέρνει μαζί της όλο το υπόλοιπο οικοσύστημα, τη ζωή των ανθρώπων και των εργασιακών θέσεων. Είναι αλληλένδετα όλα αυτά.».

Εσωτερική μετανάστευση – Θα ερημώσει ο τόπος

Ο Νίκος Ζάχος, είδε τα περίπου 2.000 δέντρα που ήρθαν στα χέρια του γενιά με γενιά να καταστρέφονται ολοσχερώς. «Αυτή η δουλειά τέλειωσε και ήταν η βασική εργασία των κατοίκων στην περιοχή», εξηγεί.

Ο 56χρονος αναφέρει μια ακόμα δυσκολία που έχουν να αντιμετωπίσουν εργαζόμενοι της ηλικίας του καθώς όπως λέει, «είμαι κοντά στο στη σύνταξη. Πού θα βρω ένσημα μέχρι τα 62 μου για να τα συμπληρώσω».

Για τους καλλιεργητές η πώληση της ρητίνης αποτέλεσε όλα αυτά τα χρόνια και μια σταθερά για την ασφάλισή τους καθώς τα ένσημα καθορίζονται από τις πωλήσεις που κάνουν. Συγκεκριμένα, σε κάθε καλιεργητή αντιστοιχούν 35 Βαρέα και Ανθιγυεινά Ένσημα ανά τόνο ρητίνης που πουλάει. Έτσι, ενδεικτικά κάποιος που καλλιεργεί 2.000 δέντρα, παράγει περίπου 10 τόνους, τους οποίους πουλά με τελική τιμή - στην οποία συμπεριλαβάνεται η κρατική επιδότηση - γύρω στα 0,75 ευρώ ανά κιλό ρητίνης και αφαιρώντας τα έξοδα, έχει ετήσιο εισόδημα περί τις 6.000 ευρώ και 350 ΒΑΕ.

Σε ανάλογο ύφος ο Βαγγέλης Γεωργατζής ο οποίος είδε να γίνονται στάχτη τα 9.000 δέντρα που καλλιεργούσε, καθώς και ελιές αποθήκες και εργαλεία, περιγράφει τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο αγροτικός πληθυσμός της Βόρειας Εύβοιας, αναφέροντας: «Εγώ είμαι 50 χρονών, πιστεύετε ότι μπορώ να βρω δουλειά ως ανειδίκευτος εργάτης; Όλη μας η ζωή ήταν μέσα στα δάση. Μ’ αυτό μεγαλώσαμε και μ’ αυτό σκοπεύαμε να πεθάνουμε. Τι μπορώ να κάνω εγώ, σε ποια δουλειά θα με πάρουν; Στη Χαλκίδα ή την Αθήνα; Εδώ υπάρχουν νέοι άνθρωποι με πτυχία που έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να βρουν δουλειές. Θα βρω εγώ; Κι αν βρω θα είναι μόνο μέσα σε καμιά τρώγλη με χημικά που δεν μπαίνει κανένας, θα με βάλουν εκεί μέσα θα μου δίνουν 400 ευρώ και μετά από δυο χρόνια θα ξοφλήσω.».

Με δυο λέξεις μόνο, ο Νίκος Ζάχος περιγράφει το πόσο ζοφερό βλέπει το μέλλον και για τους νέους ανθρώπους λόγω της τραγικής κατάστασης και της καταστροφής που έχει περιέλθει η Εύβοια: «Τώρα, εσωτερική μετανάστευση».

Ο καλλιεργητής από τον Κρυονερίτη εξηγεί ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια στα ρητινευόμενα πεύκα δουλεύουν όλο και πιο πολλοί νέοι άνθρωποι και αυτός είναι και ο λόγος που που έχει κρατηθεί κόσμος στα χωριά.

«Αυτή η καταστροφή, αφήνει τους νέους ξεκρέμαστους», λέει στο ethnos.gr o κ Ζάχος, εξηγώντας ότι «για τους ανθρώπους που είναι 30 – 40 χρονών, είναι και γι’ αυτούς δύσκολο να βρουν μια άλλη εργασία καθώς δούλευαν σχεδόν 20 χρόνια στο δάσος με τα πεύκα».

Νέοι άνθρωποι ασχολήθηκαν με τις αγροτικές εργασίες και στη Σκεπαστή με τον κ. Γεωργαντά να εξηγεί πώς το δάσος βοήθησε νέους ανθρώπους να κάνουν ένα το δικό τους ξεκίνημα μέσα στις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης και τελικά να βλέπουν σήμερα τον κόπο τους να γίνεται στάχτες.

«Μετά την οικονομική κατάσταση της χώρας τα τελευταία χρόνια, οι νέοι επένδυσαν πολλά στα δέντρα γιατί δεν έβρισκαν δουλειά και γύρισαν στο δάσος. Καθάρισαν πολύ μεγάλες περιοχές του δάσους για να μπορούν να το ρητινεύσουν. Και το αποτέλεσμα ήταν να μείνουν κι από εδώ σύξυλοι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Σε ποια πεύκα θα πάνε οι μέλισσες;»

Οι καλλιεργητές της ρητίνης που γνωρίζουν πολύ καλά το δάσος και ζουν αρμονικά μαζί με αυτό εξηγούν πώς το οικοσύστήμά του δεν είναι μόνο πηγή βιοπορισμού λόγω του ρετσινιού αλλά και λόγω του πλούτου του, είναι ένας πολλαπλός τροφοδότης και για άλλα επαγγέλματα.

«Το δάσος είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη ζωή και την οικονομία του τόπου, επηρεάζεται όλος ο κύκλος» αναφέρει εμφατικά ο Νίκος Ζάχος.

«Δεν κάηκαν μόνο πεύκα, το δάσος έχει κουμαριές, φρύγανα και βότανα. Άλλοι έβγαζαν κάρβουνα, άλλοι ήταν υλοτόμοι και ζούσαν από την ξυλεία, άλλοι είχαν μελίσσια.

Και να μην κάηκαν τα μελίσσια, δεν έχουν που να πάνε να σου φέρουν μέλι. Στον τόπο μας έρχονταν μελισσοκόμοι ακόμα και από τη Θεσσαλία ή την Πελοπόννησο. Τώρα πού θα πάει η μέλισσα, σε ποιο δέντρο; Δεν υπάρχει ζωή για τα επόμενα τρία χρόνια, όλα τα μελίσσια θα εξαφανιστούν. Και οι υλοτόμοι θα δουλέψουν 2 χρόνια που θα υπάρχουν κάποιες εργασίες, αλλά μετά δε θα υπάρχει τίποτα για τους επαγγελματίες, θα πουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές. Το θέμα λοιπόν είναι τι γίνεται μετά».

Μιλώντας για την τεράστια οικολογική καταστροφή στα δάση της Βόρειας Εύβοιας, ο κ. Γεωργαντάς προσθέτει ότι κάηκε και ένα τεράστιο ελατοδάσος το οποίο είναι ακόμα πιο δύσκολο να αναγεννηθεί. «Εμείς που ζούμε στο δάσος, ξέρουμε πολύ καλά ότι τα έλατα για να μεγαλώσουν, χρειάζονται σκιά. Πρέπει λοιπόν πρώτα να μεγαλώσουν τα πεύκα και ύστερα μετά από πολλά χρόνια, στη σκιά τους, μπορούν να ξαναφυτρώσουν τα έλατα».

evoia kammena2

Πλημμύρες: Η απειλή της επόμενης μέρας

H επόμενη μέρα της καταστροφής την ώρα που έχει διαταραχθεί τόσο πολύ το οικοσύστημα φέρνει νέα αγωνία για όλη την Εύβοια καθώς τα δέντρα που κάηκαν ήταν ταυτόχρονα και τείχος προστασίας για τα ορμητικά νερά της βροχής με τις πλημμύρες να αποτελούν τον επόμενο φόβο για τους κατοίκους του νησιού.

Άλλωστε η Εύβοια τα τελευταία χρόνια έχει αντιμετωπίσει πολλές φυσικές καταστροφές με την Αριάδνη τον Ιανουάριο του 2016 - την πρώτη κακοκαιρία στην οποία δόθηκε όνομα στην Ελλάδα, ακολουθώντας το παράδειγμα του εξωτερικου - να προκαλεί χιονοπτώσεις και καταστροφές. Ακόμα πιο πρόσφατα, τον Αύγουστο του 2020 οι βροχές προκάλεσαν ακόμα και πτώση γέφυρας μεταξύ Χαλκίδας και Ερέτριας, κόβοντας το νησί στη μέση.

«Εμείς είμαστε ορεινοί, είμαστε ψηλά, αλλά καταλαβαίνεις προς τον κάμπο της Ιστιαίας και στο Μαντούδι τι θα γίνει με τις πλημμύρες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νίκος Ζάχος, συμπληρώνοντας: «Είναι φοβερός ο κίνδυνος. Σκεφτείτε τι καταστροφές έγιναν παλαιότερα στο Μαντούδι και στα Βασιλικά. Παρόλο που υπήρχε το δάσος, πνίγηκε κόσμος. Οπότε σκεφτείτε τι θα γίνει ενώ δε θα συγκρατεί το δάσος το νερό».

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Γεωργαντάς, απευθύνει έκκληση προς την Πολιτεία ώστε χωρίς καθυστέρηση να ξεκινήσουν εργασίες από τους δασεργάτες της περιοχής για να υπάρχει προετοιμασία με τις βροχές για να αποφευχθεί πρώτον μια νέα τραγωδία αλλά και έτσι να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να μην αναγκαστούν να εγκαταλείψουν οι κάτοικοι τον τόπο τους.

«Το φθινόπωρο για εμάς θα είναι εφιαλτικό όπως ήταν και η φωτιά. Εύχομαι να μη γίνει τίποτα γιατί ήδη έχει περάσει πολλά ο ευβοϊκός λαός, αλλά βλέποντας με την εμπειρία μου τι γίνεται σε περιοχές που έχουν καεί, καταλαβαίνουμε τι μας έρχεται, δε ζούμε σε συννεφάκι», αναφέρει.

«Ο νέος κόσμος πρέπει να μείνει μέσα στα δάση, όλα τα ξύλα να μείνουν μέσα στη γη, να μην έρθει κανένας έμπορος, κανένα συνεργείο να εκμεταλλευτεί αυτό το δάσος, να τα δουλέψουν οι δασεργάτες και οι συνεταιρισμοί της περιοχής, να κοπούν σωστά να γλιτώσουμε τις πλημμύρες, γιατί θα θρηνήσουμε κόσμο. Τα χωριά μας θα πνιγούν, γιατί έχει καεί όλος ο ορεινός όγκος της βόρειας Εύβοιας. Καταλαβαίνετε ότι δε θα κρατήσει τίποτα τα νερά», επισημαίνει.

evoia kammena3

«Αυτοί που μιλάνε για αναδασώσεις σε χαλέπιο πεύκη, είναι άσχετοι»

Η επόμενη μέρα της φωτιάς στην Εύβοια, έφερε και την ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων με τις παρεμβάσεις και το σχέδιο για αναδάσωση της περιοχής.

Άλλωστε όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, από τις 11 Αυγούστου κηρύσσεται ως αναδασωτέα κάθε έκταση που κάηκε, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι στην επιχείρηση αυτή το κράτος έχει ήδη δεσμεύσει 224 εκατομμύρια για την αναδάσωση 165.000 στρεμμάτων.

Στην εισήγησή του κατά την συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι, «εξαιρετικά μεγάλη σημασία αποδίδω στην πολιτική μας να κάνουμε την κοινωνία των πολιτών συμμέτοχη στην αναδάσωση, υιοθετώντας τον θεσμό του αναδόχου. Έτσι, ιδρύματα, ιδιώτες, επιχειρήσεις, σύλλογοι, θα μπορούν να αναλάβουν με δικά τους έξοδα τα έργα αποκατάστασης περιοχών και δασών. Θα μπορούν, δηλαδή, με μία πολύ γρήγορη διαδικασία να καταθέτουν τη σχετική μελέτη, με την οποία -από τη στιγμή που εγκρίνεται- θα μπορούν οι ίδιοι στη συνέχεια να προβαίνουν στην υλοποίηση όλων αυτών των έργων».

Ωστόσο, ο Βαγγέλης Γεωργαντάς δηλώνει κατηγορηματικά ότι η αναδάσωση δεν είναι η διαδικασία που ενδείκνυται αυτή τη στιγμή στις καμμένες εκτάσης της Εύβοιας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «αυτοί που μιλάνε για αναδασώσεις σε χαλέπιο πεύκη, είναι άσχετοι άνθρωποι».

Μάλιστα, ο πρόεδρος των δασεργατών Ευβοίας εξηγεί ότι τα πευκοδάση με τη συγκεκριμένη ποικιλία έχουν τη δυνατότητα να αναγεννιούνται και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν είναι διαφορετικες, εξηγώντας αναλυτικά:

«Η χαλέπιος πεύκη έχει ήδη ξεκινήσει από μόνη της την αναδάσωση, από τη μέρα που καίγεται. Με τις πρώτες βροχές στη χαλέπιο πεύκη θ’ αρχίσουν να βγαίνουν τα πρώτα πευκαρούνια.

Από τη στιγμή που εκτινάσσονται κουκουνάρια και υπάρχει φωτιά, υπάρχουν ήδη οι σπόροι για να ξεκινήσει η φυσική αναδάσωση.

Από εκεί και πέρα, εμείς ζητάμε να κοπούν όλα τα δέντρα από τους δασεργάτες της Βόρειας Εύβοιας, και να μείνουν να κρατήσουν τα χώματα ψηλά στα βουνά για να μη φύγουν οι σπόροι.

Δεύτερον, πρέπει να γίνει φυσική αραίωση. Δηλαδή, τα δέντρα θα βγουν τρισεκατομμύρια το ένα δίπλα στο άλλο. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν πολύ λεπτά και με το πρώτο χιόνι θα σπάσουν όλα μαζί. Μετά θα επικρατήσει το άγριο, θα εξαφανιστεί ο πεύκος, η περιοχή μας θα γίνει μια ζούγκλα και δε θα ξαναδεί κανένας τη Βόρεια Εύβοια όπως ήταν.

Αν μας αφήσουν να δουλέψουμε μέσα στα δάση, να πληρωνόμαστε και να παίρνουμε τα ένσημά μας για να καταφέρουμε να παραμείνουμε στον τόπο μας,σε μια 20ετία το δάσος της Β. Εύβοιας θα είναι πάλι όμορφο να έρχεται ο κόσμος να το απολαμβάνει.

Αν το αφήσουν έτσι, το δάσος αυτό μετά από 100 χρόνια θα γίνει μια ζούγκλα και θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν κάποια δυνατά δέντρα. Θα είναι ένας απροσπέλαστος Αμαζόνιος.

Παλαιότερα, πριν 30 – 40 χρόνια, η περιοχή μας είχε τεράστια κτηνοτροφία και με τη σειρά τους τα ζώα έκαναν μόνα τους αυτή την αραίωση. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κτηνοτροφία και ξεκινήσει το δάσος να αναπτύσσεται από μόνο του, θα γίνει Αμαζόνιος και θα έχει χειρότερες συνέπειες από την επόμενη φωτιά».

Τα μέτρα στήριξης – Ανακούφιση για φέτος, αλλά μετά τι γίνεται;

Οι ρητινοκαλλιεργητές της Εύβοιας άκουσαν δια στόματος του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα και επιπλέον στοχευμένων μέτρων στήριξης – πέραν όσων ανακοινώθηκαν για τους πυρόπληκτους.

Συγκεκριμένα κατά την παρουσίαση των μέτρων ο κ. Σρέκας ανακοίνωσε οικονομική ενίσχυση των ρητινοκαλλιεργητών με 3,7 εκατ. ευρώ που δραστηριοποιούνται στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας και των Γερανείων Ορέων.

Ωστόσο, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν το παραπάνω μέτρο δεν δημιουργεί προοπτική καθώς στην πραγματικότητα, είναι απλώς μικρή ανακούφιση για τη φετινή χρονιά χωρίς να δίνει μακροπρόθεσμη λύση για την εργασία και τον βιοπορισμό τους επιμένοντας στην ανάγκη σοβαρότερου στρατηγικού σχεδιασμού και χάραξης πολιτικής.

«Τα μέτρα δίνουν μια άμεση ανακούφιση, αλλά το ζήτημα είναι τι θα γίνει από εκεί και πέρα. Δηλαδή, εντάξει θα ανακουφιστείς για ένα χρόνο να βγάλεις τη χρονιά. Μετα τι γίνεται; Όταν δε θα υπάρχει η πρώτη ύλη, με τι θα δουλέψει όλο το σύστημα;», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νίκος Ζάχος.

«Αν αύξησε 3.000.000 για την παραγωγή όλη και πάρω εγώ 3.000 – 4.000 ευρώ που αναλογεί στον καθένα μας για να επιβιώσουμε, άντε και περάσαμε φέτος τη χρονιά μας. Μεθαύριο τι θα κάνει αυτός ο κόσμος;», αναφέρει ο κ. Γεωργαντάς σχολιάζοντας τα κυβερνητικά μέτρα.

Μάλιστα όπως σημειώνει το ουσιαστικό ζήτημα είναι η πρόληψη, παρά η εκ των υστέρων επιδότηση.

«Φωνάζαμε και δε μας άκουγαν! Απομακρύντε τα σπασμένα από την κακοκαιρία, δεν έκαναν τίποτα! Η πολιτική όλων αυτών των χρόνων κατέστρεψε την Εύβοια και όχι το χέρι που έβαλε το σπίρτο. Αυτός που έβαλε τη φωτιά μπορεί να ήταν ηλίθιος, να είχε προβλήματα ή να ήταν πληρωμένος να το κάνει, μπορεί να ήταν οτιδήποτε, ένας αλήτης. H αλητεία όμως έρχεται από την Πολιτεία που όλα αυτά τα χρόνια έβγαλε 1.7 εκατομμύρια ευρώ για δασοπυρόσβεση από τα 17 που ζητούσαν τα δασαρχεία», δηλώνει στο ethnos.gr ο πρόεδρος των ρητινοκαλλιεργητών.

evoia kammena4

Οι δύο καλλιεργητές περιγράφουν τις συνθήκες στο δάσος, αναφέρουν τα οικονομικά μεγέθη με τα οποία είχαν μάθει να ζουν και τα οποία τους εξασφάλιζαν ένα μικρό αλλά σημαντικό εισόδημα για να τα βγάζουν πέρα. Όπως επισημαίνουν και οι δύο αυτό που αναζητούν είναι ο πνεύμονας του δάσους που γεννήθηκαν και είχαν φανταστεί ότι θα ζουν για πάντα.

«Εδώ στο χωριό είχαμε τις ελιές, λίγα αμπέλια και το δάσος. Απ’ όλα μαζί ο κόσμος έβγαζε συνολικά 6.000 – 7.000 να περάσει τη χρονιά του. Αυτά ήταν τα εισοδήματά μας», εξηγεί ο πρόεδρος των καλλιεργητών ρητίνης Ευβοίας, Βαγγέλης Γεωργατζής και συμπληρώνει καταλήγοντας: «Δεν ήταν κανείς πλούσιος από το δάσος, απλώς είχαμε αυτό το εισόδημα και δεν κλαιγόμασταν να ζητάμε επιδόματα σαν να είμαστε ορφανά. Ζούσαμε αξιοπρεπέστατα μ’ αυτά τα λίγα και μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι θα βοηθήσουμε τα παιδιά μας να σπουδάσουν μ’ αυτό το υστέρημα των χρημάτων που θα πάρουμε. Τώρα, δεν έχουμε τίποτα απολύτως»

Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 14 Αυγούστου 2021 13:01

Σχετικά Άρθρα

  • Θλιβερή έρευνα: Η ρύπανση από τον καπνό των φωτιών μπορεί να σκοτώσει άλλους 12.000 ανθρώπους ετησίως
    Θλιβερή έρευνα: Η ρύπανση από τον καπνό των φωτιών μπορεί να σκοτώσει άλλους 12.000 ανθρώπους ετησίως

    Σύμφωνα με νέα έρευνα, ο καπνός που εισπνέουμε από τις πυρκαγιές, εκτιμάται ότι θα σκοτώσει επιπλέον 12.000 ανθρώπους ετησίως.

    Η παγκόσμια θέρμανση αυξάνει ιδιαίτερα τον κίνδυνο θανάτου από τον καπνό των πυρκαγιών στην Αυστραλία, τη Νότια Αμερική, την Ευρώπη και τα βόρεια δάση της Ασίας, διαπίστωσε μια μελέτη μοντελοποίησης.

    Μια ξεχωριστή μελέτη ανέφερε ότι μεταξύ 2003 και 2019 η παγκόσμια θέρμανση αύξησε την έκταση του πλανήτη που καίγεται σχεδόν κατά 16%, αλλά άλλες ανθρώπινες ενέργειες, όπως η εκκαθάριση δασών και σάβανων για δρόμους ή γεωργία, μείωσαν τη συνολική καμένη έκταση κατά 19%.

    100.000 άνθρωποι πέθαιναν κάθε χρόνο από την αναπνοή καπνού

    Και οι δύο μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Climate Change και που τις επικαλείται η Guardian, διαχώρισαν την επίδραση που είχε η προσθήκη εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα στις πυρκαγιές, σε σύγκριση με άλλες ανθρώπινες ενέργειες, όπως η εκκαθάριση της γης.

    Η μελέτη - με επικεφαλής τον Δρ Chae Yeon Park του Εθνικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Μελετών της Ιαπωνίας - εκτιμά ότι στη δεκαετία του 2010 σχεδόν 100.000 άνθρωποι πέθαιναν κάθε χρόνο από την αναπνοή καπνού από πυρκαγιές που περιέχουν μικροσκοπικά σωματίδια, γνωστά ως PM2.5, τα οποία μπορούν να διεισδύσουν στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος.

    Σύμφωνα με το theguardian, ο τρόπος με τον οποίο η παγκόσμια θέρμανση συμβάλλει σε αυτούς τους θανάτους ήταν δύσκολο να κατανοηθεί, διότι, ενώ οι θερμότερες θερμοκρασίες και η χαμηλότερη υγρασία αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών, άλλες άμεσες ανθρώπινες παρεμβάσεις - όπως ο κατακερματισμός των δασών και των σαβανών - μειώνουν την έκταση που μπορεί να καεί ή να καταστείλουν την εξάπλωση της φωτιάς.

    Για να ξεπεράσουν το πρόβλημα, οι ερευνητές εξέτασαν τρία μοντέλα της παγκόσμιας βλάστησης και της πυρκαγιάς υπό τις σημερινές κλιματικές συνθήκες και τα συνέκριναν με ένα μοντέλο στο οποίο είχαν αφαιρεθεί οι επιπτώσεις της σύγχρονης κλιματικής αλλαγής.

    Αν και τα αποτελέσματα διέφεραν, οι συγγραφείς από οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Κίνας, διαπίστωσαν ότι σε όλες τις περιπτώσεις η παγκόσμια θέρμανση προκαλεί αύξηση του αριθμού των θανάτων από ανθρώπους που αναπνέουν PM2,5 από πυρκαγιές.

    Σε ορισμένες περιοχές η αύξηση της θερμοκρασίας ήταν ο κύριος παράγοντας

    Ο καθηγήτης Hilary Bambrick, διευθύντης του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Υγείας του Πληθυσμού στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, δήλωσε ότι εκατομμύρια άνθρωποι στην Αυστραλία εκτέθηκαν σε επικίνδυνα και παρατεταμένα επίπεδα ρύπανσης από τον καπνό κατά τη διάρκεια των μαύρων καλοκαιρινών πυρκαγιών το 2019 και το 2020.

    «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες θανάτους εκείνη την εποχή και πιθανότατα θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία πολλών», δήλωσε ο Bambrick, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

    «Η μελέτη αυτή αναδεικνύει έναν μόνο από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η κλιματική αλλαγή κάνει κακό στην υγεία μας. Η κατανόηση επιπτώσεων όπως αυτές θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε καλύτερα το μέλλον».

    Μια ξεχωριστή μελέτη, με επικεφαλής επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο, διαπίστωσε ότι η παγκόσμια θέρμανση αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών, ιδίως στην Αυστραλία, τη Σιβηρία και τις αφρικανικές σαβάνες.

    Ο Seppe Lampe, του Vrije Universiteit Brussel, δήλωσε ότι ενώ οι ανθρώπινες δραστηριότητες που αλλάζουν το τοπίο συμβάλλουν στη μείωση της έκτασης του πλανήτη που καίγεται, «η επίδραση της κλιματικής αλλαγής συνεχίζει να αυξάνεται».

    Ο καθηγητής Wim Thiery, συν-συγγραφέας της μελέτης στο VUB, δήλωσε ότι ο ρυθμός με τον οποίο η κλιματική αλλαγή αυξάνει την έκταση που καίγεται «αυξάνεται κάθε χρόνο».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Εύβοια: Τραυματισμένος βρέθηκε ο ηλικιωμένος γιατρός που αγνοούνταν
    Εύβοια: Τραυματισμένος βρέθηκε ο ηλικιωμένος γιατρός που αγνοούνταν

    Τέλος στην αγωνία για την οικογένεια του 70χρονου γιατρού στην Εύβοια τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από το μεσημέρι της Κυριακής όπου ο ηλικιωμένος είχε πάει βόλτα στην περιοχή Βάβουλα.

    Ο 70χρονος σύμφωνα με το evima εντοπίστηκε τραυματισμένος από δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας, και εθελοντές των Ψαχνών και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας.

    evia giatros

    Ασθενοφόρο παρέλαβε τον 70χρονο γιατρό

    Ο γιατρός εντοπίστηκε στην περιοχή Βάβουλα που είχε πάει βόλτα και φέρεται να έχει χτυπήσει σε διάφορα σημεία του σώματος του.

    evia epixeirisi diasosis agnooymenos

    Από την επιχείρηση διάσωσης στην Εύβοια

    evima

    Τις αρχές για την εξαφάνιση του ηλικιωμένου ενημέρωσε νωρίτερα το απόγευμα της Κυριακής 27 Οκτωβρίου η σύζυγός του.

    Πηγή: cnn.gr

  • Μητσοτάκης για φωτιές: Η δυσκολότερη χρονιά των τελευταίων 40 ετών – Φέτος κάηκαν λιγότερα στρέμματα από τον μ.ο της 20ετίας
    Μητσοτάκης για φωτιές: Η δυσκολότερη χρονιά των τελευταίων 40 ετών – Φέτος κάηκαν λιγότερα στρέμματα από τον μ.ο της 20ετίας

    «Αυτή η χρονιά αναμενόταν δύσκολη κλιματολογικά, ήταν όμως αντικειμενικά η πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων 40 ετών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή για τις φωτιές του καλοκαιριού.

    «Είχαμε συστηματικά υψηλότερες θερμοκρασίες του μέσου όρου, υπερβολικά μεγάλη ξηρασία, έντονους ανέμους και όλα αυτή ήρθαν σε συνέχεια μιας περιόδου εντεταμένης ανομβρίας, με ελάχιστο χιόνι στα βουνά μας. Με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν συνθήκες που γνωρίζαμε από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου ότι θα ήταν ιδιαίτερα προβληματικές», συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως:

    «Αυτές τις συνθήκες, ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης θα καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα από εδώ και στο εξής. Το αποτέλεσμα είναι πως είχαμε τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα για ένα 6μηνο και με δύσκολες πυρκαγιές να εκδηλώνονται και στα τέλη Σεπτεμβρίου και αρχές Οκτωβρίου».

    «Κάηκαν λιγότερα στρέμματα φέτος»

    Συνολικά, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «είχαμε 9.101 φωτιές φέτος. Σε σχέση με 7.163 πέρυσι. Πέρυσι κάηκαν 1.754.000 στρέμματα, φέτος κάηκαν 440.000 στρέμματα, με μέσο όρο τα τελευταία 20 χρόνια κάτι παραπάνω από 500.000 στρέμματα. Ήμασταν δηλαδή κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας».

    «Δεν νομίζω πως μπορεί κάποιος να δέχεται πως θα περάσουμε ένα καλοκαίρι χωρίς πυρκαγιές στη χώρα. Αυτός αντιβαίνει και στην κοινή λογική», σημείωσε και τόνισε πως «στα στρέμματα που καίγονται το θέμα είναι το να μην χάνουμε παραγωγικά δάση. Είχαμε λιγότερα στρέμματα ανά πυρκαγιά. 48 στρέμματα αντί του 58 κατά μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας. Και ναι, είχαμε και φέτος πολύ λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις. Πχ στην Αττική, από τα 100.000 στρέμματα που κάηκαν τα 10.000 ήταν πραγματικό δάσος. Τα υπόλοιπα ήταν βραχώδης θαμνώδεις εκτάσεις, πιο εύκολες τουλάχιστον ως προς τη φυσική αναγέννηση», σημείωσε χαρακτηριστικά και έδωσε ως παραδείγματα την Πορτογαλία που μέσα σε 4 μέρες κάηκαν 1,3 εκατομμύρια στρέμματα και την πρόσφατη πυρκαγιά στο Τέξας των ΗΠΑ.

    «Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης απειλούν όλο τον πλανήτη»

    «Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης απειλούν όλο τον πλανήτη, οι επιθέσεις θα είναι όλο και πιο συχνές και η Μεσόγειος είναι μια περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης, η οποία θα δοκιμάζεται όλο και πιο συχνά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

    4 + 1 πυλώνες για την κυβερνητική δράση

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός συνόψισε την κυβερνητική δράση σε 4+1 πυλώνες.

    «Πρόληψη. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι έγινε μια έκθεση που αναφερόταν στην ανάγκη να δίνουμε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη, κάτι που ιστορικά στην πατρίδα μας δεν συνέβαινε. Και αυτό έκανε η κυβέρνηση με μεγάλη συστηματικότητα, αξιοποιώντας και πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόγραμμα Anti Nero 1,2,3 με σχεδόν 400 εκατ. ευρώ να διατίθενται σε πρόληψη.

    Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε συμμάχους τους πολίτες, δεν αρκεί μόνο το κράτος, για να φροντίζουν και οι ίδιοι τις περιουσίες τους. Η πλατφόρμα για τον καθαρισμό των οικοπέδων είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 830.000 ιδιοκτήτες να δηλώσουν ότι καθάρισαν τα οικόπεδα τους, είχαμε 8.000 καταγγελίες για ακαθάριστες περιοχές στον περιαστικό ιστό. Ήταν μια συλλογική επιτυχία της χώρας και μια αναγνώριση της κοινωνίας ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Και ότι σε αυτή την προσπάθεια μαζί με τη συλλογική υπάρχει και ατομική ευθύνη».

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός τόνισε πως έχουμε «αυστηροποιήσει πολύ τις ποινές για εμπρησμό, έστω και αν αυτοί προκαλούνται από αμέλεια».

    «Παράλληλα δίνουμε κίνητρα για να ασφαλίζουν οι πολίτες τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών και γι' αυτούς ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται στο 10%», επισήμανε.

    Συνέχισε λέγοντας πως «για την κατάσβεση πήραμε δύο πρωτοβουλίες: η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την επιτήρηση, τον άμεσο εντοπισμό και τη γρήγορη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Για πρώτη φορά είχαμε στην Αττική drones που πετούσαν 24 ώρες το 24ωρο. Για πρώτη φορά τις επικίνδυνες ημέρες του καλοκαιριού είχαμε έμφορτα αεροσκάφη και ελικόπτερα για να κάνουν προσβολές σε πρώτο χρόνο μια φωτιά πριν να πάρει μεγάλες διαστάσεις. Με τον τρόπο αυτό σβήσαμε τη συντριπτική πλειοψηφία, άνω του 98% σβήστηκε όταν ήταν ακόμα μικρές».

    «Η χώρα μας έχει αποκτήσει μια κουλτούρα εκκενώσεων»

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο 112 «όπου έγιναν εκκενώσεις όπου κρίθηκε απαραίτητο. Η χώρα μας έχει αποκτήσει μια κουλτούρα εκκενώσεων που θέτει την προστασία της ανθρώπινης ζωής σε απόλυτα πρώτη προτεραιότητα».

    Σε ό,τι αφορά τα έργα που έχουν γίνει ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχουν εγκριθεί 18 παρεμβάσεις αντιδιαβρωτικών έργων και δύο ανάδοχοι θα προχωρήσουν σε αναδασώσεις γύρω από την μονή Πεντέλης και το Αστεροσκοπείο. Ταυτόχρονα, σημαντική πρόοδος έχει γίνει και στην αποκατάσταση των ζημιών.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Αποκαλυπτική μελέτη: Ο καπνός των πυρκαγιών μπορεί να σκοτώνει επιπλέον 12.000 ανθρώπους ετησίως
    Αποκαλυπτική μελέτη: Ο καπνός των πυρκαγιών μπορεί να σκοτώνει επιπλέον 12.000 ανθρώπους ετησίως

    Η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί περισσότερες πυρκαγιές και πιθανότατα ευθύνεται για τον θάνατο επιπλέον 12.000 ανθρώπων ετησίως συνέπεια της εισπνοής καπνού.

    Αυτό αναφέρει νέα επιστημονική έρευνα η οποία κάνει λόγο για ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο θανάτου από τον καπνό των πυρκαγιών στην Αυστραλία, τη Νότια Αμερική, την Ευρώπη και τα βόρεια δάση της Ασίας.

    Μια ξεχωριστή μελέτη, όπως αναφέρει ο Guardian ανέφερε ότι μεταξύ 2003 και 2019 η υπερθέρμανση αύξησε την έκταση του πλανήτη που καίγεται σχεδόν κατά 16%, αλλά άλλες ανθρώπινες ενέργειες, όπως η εκχέρσωση δασών και σαβάνων για δρόμους ή γεωργία, μείωσαν τη συνολική καμένη έκταση κατά 19%.

    Και οι δύο μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Climate Change, υπογραμμίζουν την επίδραση που είχε η προσθήκη εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές, σε σύγκριση με άλλες ανθρώπινες ενέργειες, όπως η εκκαθάριση γης.

    Τι αναφέρει η μελέτη

    Η μελέτη - με επικεφαλής την Δρ. Τσάε Γεόν Παρκ του Εθνικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Μελετών της Ιαπωνίας υπολόγισε ότι στη δεκαετία του 2010 σχεδόν 100.000 άνθρωποι πέθαιναν κάθε χρόνο από την εισπνοή καπνού από πυρκαγιές που περιέχουν μικροσκοπικά σωματίδια, γνωστά ως αιωρούμενα σωματίδια μεγέθους PM 2.5, τα οποία μπορούν να διεισδύσουν στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος.

    Ο τρόπος με τον οποίο η υπερθέρμανση του πλανήτη συμβάλλει σε αυτούς τους θανάτους είναι δύσκολο να κατανοηθεί, διότι ενώ οι θερμότερες θερμοκρασίες και η χαμηλότερη υγρασία αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών, άλλες άμεσες ανθρώπινες παρεμβάσεις - όπως ο κατακερματισμός των δασών και των σαβάνων - μειώνουν την έκταση που μπορεί να καεί ή να καταστείλουν την εξάπλωση της φωτιάς.

    Για να ξεπεράσουν το πρόβλημα, οι ερευνητές εξέτασαν τρία μοντέλα της παγκόσμιας βλάστησης και της πυρκαγιάς υπό τις σημερινές κλιματικές συνθήκες και τα συνέκριναν με ένα μοντέλο όπου είχαν αφαιρεθεί οι επιπτώσεις της σύγχρονης κλιματικής αλλαγής.

    Αν και τα αποτελέσματα διέφεραν, οι συγγραφείς από οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Κίνας, διαπίστωσαν ότι σε όλες τις περιπτώσεις, η παγκόσμια θέρμανση προκαλεί αύξηση του αριθμού των θανάτων ανθρώπων που αναπνέουν αιωρούμενα σωματίδια μεγέθους PM2.5 από πυρκαγιές.

    Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς

    Σε ορισμένες περιοχές, η αύξηση της θερμοκρασίας ήταν ο κύριος παράγοντας για την αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς, ενώ σε άλλες ήταν η χαμηλότερη υγρασία.

    Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι οι επιπτώσεις στην υγεία από τις πυρκαγιές μπορεί να υποεκτιμηθούν επειδή η «τοξικότητα των σωματιδίων που προέρχονται από τη φωτιά» είναι πιο σοβαρή από ό,τι από άλλες πηγές.

    H καθηγητής Χίλαρι Μπάμπρικ, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Υγείας του Πληθυσμού στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, δήλωσε ότι εκατομμύρια άνθρωποι στην Αυστραλία εκτέθηκαν σε επικίνδυνα και παρατεταμένα επίπεδα ρύπανσης από τον καπνό κατά τη διάρκεια των μεγάλων πυρκαγιών τα καλοκαίρια του 2019 και του 2020.

    «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες θανάτους εκείνη την εποχή και πιθανότατα θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία πολλών», δήλωσε η Μπάμπρικ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

    «Η μελέτη αυτή αναδεικνύει έναν μόνο από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η κλιματική αλλαγή κάνει κακό στην υγεία μας. Η κατανόηση επιπτώσεων όπως αυτές θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε καλύτερα το μέλλον», τονίζει.

    Μια ξεχωριστή μελέτη, με επικεφαλής επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο, διαπίστωσε ότι η παγκόσμια θέρμανση αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών, ιδίως στην Αυστραλία, τη Σιβηρία και τις αφρικανικές σαβάνες.

    Ο Σέπε Λάμπε, του Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (VUB), δήλωσε ότι ενώ οι ανθρώπινες δραστηριότητες που αλλάζουν το τοπίο συμβάλλουν στη μείωση της έκτασης του πλανήτη που καίγεται, «η επίδραση της κλιματικής αλλαγής συνεχίζει να αυξάνεται».

    Ο καθηγητής Βιμ Τιερί, συν-συγγραφέας της μελέτης στο VUB, δήλωσε ότι ο ρυθμός με τον οποίο η κλιματική αλλαγή αυξάνει την έκταση που καίγεται «αυξάνεται κάθε χρόνο».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Φρικτή καταγγελία στην Εύβοια: Θύμα κακοποίησης έπεσε παιδί σε νηπιαγωγείο
    Φρικτή καταγγελία στην Εύβοια: Θύμα κακοποίησης έπεσε παιδί σε νηπιαγωγείο

    Την κακοποίηση του παιδιού της σε νηπιαγωγείο του Δήμου Κύμης Αλιβερίου στην Εύβοια κατήγγειλε μητέρα.

    Τι καταγγέλλει η μητέρα

    Σύμφωνα με το evima.gr, η μητέρα κατήγγειλε ότι το 4χρονο παιδί της έχει πέσει αρκετές φορές θύμα κακοποίησης από δυο συγκεκριμένα παιδιά του νηπιαγωγείου παραθέτοντας μάλιστα και φωτογραφία με τραυματισμό στο πρόσωπο του παιδιού την οποία ανάρτησε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    «Πρόκειται για δύο μαθητές του νηπιαγωγείου που είναι αδέρφια οι οποίοι δημιουργούν συνεχώς προβλήματα στα υπόλοιπα παιδιά. Όταν το παιδί μου δέχτηκε τις επιθέσεις, η δασκάλα τυγχάνει να είναι τουαλέτα ή γραφείο. Δεν θα το ανεχθώ άλλο», είπε χαρακτηριστικά η μητέρα στο evima.gr

    Ενώ κλείνοντας σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της ξεκαθάρισε πως μέχρι να δοθεί λύση στο πρόβλημα δεν θα πάει ξανά το παιδί της στο σχολείο.

    Πριν από δέκα μέρες 4χρονο αγοράκι είχε δεχτεί ξανά επίθεση στα χέρια από τους συγκεκριμένους μαθητές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η μητέρα κατήγγειλε το γεγονός στην αστυνομία η οποία διεξάγει έρευνα για το συμβάν.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Απαγχονισμένος στο μπαλκόνι του σπιτιού του βρέθηκε 65χρονος στην Έυβοια - Το σημείωμα άφησε
    Απαγχονισμένος στο μπαλκόνι του σπιτιού του βρέθηκε 65χρονος στην Έυβοια - Το σημείωμα άφησε

    Απαγχονισμένος στο μπαλκόνι του σπιτιού του βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου ένας 65χρονος στην Εύβοια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του eviaonline, τον 65χρονο που το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας από ανίατη ασθένεια, βρήκε απαγχονισμένο στο μπαλκόνι, στην πίσω πλευρά του σπιτιού του, όπου δεν υπάρχουν άλλα σπίτια, η σύζυγός του επιστρέφοντας από την εκκλησία.

    Αμέσως η γυναίκα ειδοποίησε το ΕΚΑΒ και την Αστυνομία, ενώ διαπίστωσε ότι ο σύζυγός της άφησε και σημείωμα που εξηγεί τους λόγους που τον ώθησαν στο απονενοημένο διάβημα.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πριν από λίγα χρόνια είχε χάσει το παιδί του από σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενώ τα άλλα δυο του παιδιά είναι συντετριμμένα.

    Η σορός του έχει σταλεί για νεκροψία – νεκροτομή.

    Πηγή: cnn.gr

  • Σοκ στην Εύβοια: 38χρονος σκότωσε τον θείο του με πολλαπλές μαχαιριές
    Σοκ στην Εύβοια: 38χρονος σκότωσε τον θείο του με πολλαπλές μαχαιριές

    Νεκρός 65χρονος στην Εύβοια, μετά από θανάσιμη επίθεση με μαχαίρι, για την οποία συνελήφθη ο ανιψιός του θύματος.

    Το αιματηρό συμβάν σημειώθηκε στο Σπαθάρι του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας, όταν ο 38χρονος μπήκε στο σπίτι του θείου του και, για μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστο λόγο, τον μαχαίρωσε πολλές φορές.

    Πήγε αιμόφυρτος στο καφενείο του χωριού για να ζητήσει βοήθεια

    Το θύμα παρά τις πολλαπλές μαχαιριές κατάφερε να πάει σε κεντρικό σημείο του χωριού και να ζητήσει βοήθεια και άμεσα περίοικοι κάλεσαν το ΕΚΑΒ και την αστυνομία, όπως μεταδίδει το eviathema.gr.Ο άνδρας μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

    Συνελήφθη ο 38χρονος

    Συνελήφθη λίγο μετά τις 12:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης ο δράστης, σύμφωνα με το ίδιο μέσο.

    Μετά από έρευνα των έμπειρων αστυνομικών του ΑΤ Μαντουδίου και τη συνδρομή Αστυνομικών του ΑΤ Λίμνης και του τμήματος ασφαλείας Χαλκίδας, ο άνδρας εντοπίστηκε σε σημείο μέσα στο χωριό Σπαθάρι.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πάνω από 12,8 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις για τις καταστροφές σε Έβρο και Θεσσαλία
    Πάνω από 12,8 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις για τις καταστροφές σε Έβρο και Θεσσαλία

    Ένα χρόνο μετά τις καστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στον Έβρο, ολοκληρώθηκαν την Τρίτη (1/10) οι πληρωμές για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν.

    Ειδικότερα, καταβλήθηκαν συνολικά 12.887.368,05 ευρώ σε 1.313 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 12.835.679,26 ευρώ καταβλήθηκαν σε 1.297 επιχειρήσεις της Θεσσαλίας και 56.364,04 ευρώ καταβλήθηκαν σε 17 επιχειρήσεις του Έβρου, όπως αναφέρει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή του.

    Πρόκειται, ειδικότερα, για τα ειδικά σχήματα στήριξης που υλοποιούνται μέσα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, «mybusinesssupport» και αφορούν τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές της περιφέρειας Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις έντονες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και σε περιοχές της περιφέρειας Έβρου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2023, και οι οποίες υπέστησαν οικονομικές απώλειες ως έμμεση συνέπεια των ανωτέρω φαινομένων.

    Πώς καθορίστηκε το ύψος της επιχορήγησης

    Το ύψος της επιχορήγησης για κάθε επιχείρηση σχετίζεται με την οικονομική απώλεια της επιχείρησης το 2023 λόγω των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο αναφοράς εντός της προηγούμενης πενταετίας όπου σημειώθηκε το υψηλότερο επίπεδο κύκλου εργασιών, με το χαμηλότερο ποσό επιχορήγησης να είναι οι 3.000 ευρώ και το υψηλότερο οι 300.000 ευρώ. Δηλαδή, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ενίσχυση αντιστοιχεί σε μέρος της μείωσης του κύκλου εργασιών, με ελάχιστο ποσό ενίσχυσης το ποσό των 3.000 ευρώ και τηρώντας σε κάθε περίπτωση τα ανώτατα όρια που τίθενται ανά τριετία για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας από τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ειδικότερα, σημειώνεται πως το σχήμα ενίσχυσης για τη Θεσσαλία περιλαμβάνει πέντε διαφορετικά υπό-σχήματα, ως εξής:

    • Προς επιχειρήσεις - πλην αγροτικών εκμεταλλεύσεων - που είχαν έδρα ή υποκατάστημα στον δήμο Παλαμά και στον δήμο Φαρκαδόνας που επλήγησαν έντονα από τις πλημμύρες, χορηγήθηκαν 6,55 εκατ. ευρώ σε 408 δικαιούχους.
    • Προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της μη ασφαλούς πρόσβασης και της ακαταλληλότητας των υδάτων, χορηγήθηκαν 2,86 εκατ. ευρώ σε 418 δικαιούχους.
    • Προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταφοράς επιβατών σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της μη ασφαλούς πρόσβασης και της ακαταλληλότητας των υδάτων, χορηγήθηκαν 1,6 εκατ. ευρώ σε 244 δικαιούχους.
    • Προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των καταλυμάτων σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της ακαταλληλότητας των υδάτων, χορηγήθηκαν 0,9 εκατ. ευρώ σε 55 δικαιούχους.
    • Προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας και της εμπορίας αλιευμάτων σε περιοχές που επλήγησαν λόγω των επιπτώσεων στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλίας, χορηγήθηκαν 12,84 εκατ. ευρώ σε 172 δικαιούχους.

    Το σχήμα ενίσχυσης για τον Έβρο εστιάζεται στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα στις περιοχές του δήμου Σουφλίου και της δημοτικής Ενότητας Φερών του δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι οποίες επλήγησαν έντονα από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ