Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022 17:42

Ζημιές σε εσπεριδοειδή και ελιές από τον παγετό

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Παθητική και Ενεργητική Προστασία. Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί.

Οι χειμερινοί παγετοί μπορεί να βλάψουν τους καρπούς και το φυτικό μέρος των εσπεριδοειδών, καθώς και αυτό της ελιάς.

Ζημιές από παγετό στα εσπεριδοειδή

Οι συχνότερες ζημιές στα εσπεριδοειδή συμβαίνουν από χειμερινούς παγετούς . Τα εσπεριδοειδή δεν έχουν δυνατότητα σκληραγώγησης στο ψύχος, γι? αυτό σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός αλλά όχι πολύ χαμηλές νεκρώνονται.

Μετά από παραμονή δύο ωρών στους -2,5 ?C παγώνουν πράσινοι και ημιώριμοι καρποί πορτοκαλιάς και λεμονιάς, στους -2,8 ?C οι ώριμοι καρποί και νεαρή βλάστηση, στους -4,5 ?C μεγάλης ηλικίας βλαστοί και οφθαλμοί και στους -10 ?C νεκρώνονται ολόκληρα δέντρα πορτοκαλιάς. Τα μανταρινοειδή είναι πιο ανθεκτικά και η λεμονιά πιο ευαίσθητη από την πορτοκαλιά.

Ζημιές από παγετό στην ελιά

Η ελιά κινδυνεύει από τους πρώιμους φθινοπωρινούς παγετούς και τους χειμερινούς παγετούς. Oι καρποί παγώνουν στους -3oC, τα φύλλα στους -3 έως -6oC, ο φλοιός στους -7oC και το ξύλο στους μεγαλύτερης ηλικίας βλαστούς στους -13oC.

Τον Ιανουάριο τα ελαιόδεντρα, εφόσον έχει συλλεχθεί ο καρπός, έχουν σκληραγωγηθεί και οι οφθαλμοί και οι μεγάλης ηλικίας βλαστοί αντέχουν λίγο περισσότερο στο ψύχος ( 2-3 ?C βαθμοι χαμηλότερα). Με το τέλος του ληθάργου η αντοχή στο ψύχος μειώνεται και ξεκινά η ανοιξιάτικη βλάστηση.

Παθητική προστασία από τους παγετούς

Νοτιοανατολική εγκατάσταση , κεκλιμένο έδαφος και μικρό υψόμετρο του δενρώνα βοηθούν στην αποφυγή ζημιών από παγετούς. Σε εγκατεστημένους δενδρώνες οι ανεμοφράκτες μπορεί να δημιουργήσουν θύλακα παγετού και να προκαλέσουν μεγαλύτερη της αναμενόμενης ζημιά.

Οι προληπτικοί διαφυλλικοί ψεκασμοί με αμινοξέα και σκευάσματα με αντιπαγετική δράση βοήθούν αποτελεσματικά στην προστασία από το ψύχος. Η χημική ζιζανιοκτονία ή χαμηλή κοπή και το υγρό έδαφος μειώνουν τον κίνδυνο παγετών. Όψιμη αζωτούχος λίπανση και αρδεύσεις το προηγούμενο καλοκαίρι, υπερβολική καρποφορία, καθυστερημένη συγκομιδή, πρώιμο κλάδεμα πριν τον παγετό, αποφύλλωση από εχθρούς και ασθένειες την προηγούμενη βλαστική περίοδο, ακατάλληλο υποκείμενο και γενικά διάφορες καταπονήσεις (έλλειψη ανόργανων στοιχείων και νερού, κ.λπ.) κάνουν το δέντρο πιο ευαίσθητο στους παγετούς.

Μείωση του κινδύνου ζημιών μπορεί να επιτευχθεί με ψεκασμούς με χαλκούχα σκευάσματα τα τέλη Χειμώνα για μείωση των πληθυσμών βακτηρίων στην επιφάνεια των φυτών ή με κάλυψη των φυτών ή κορμού μονωτικά υλικά, ώστε να αποφύγουν την άμεση έκθεση στις ελάχιστες θερμοκρασίες.

Ενεργητική προστασία από παγετούς

Ενεργητική προστασία γίνεται με θέρμανση του δενδρώνα με καύση υλικών όπως άχυρου, παλιών ελαστικών, ή με κατάλληλες θερμάστρες που χρησιμοποιούν λάδια, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.

Η μέθοδος αυτή δε συνισταται λόγω των επιπτώσεων που έχει στο περιβάλλον.

Σε πολλές περιοχές του κόσμου έχει απαγορευθεί Ενεργητική προστασία γίνεται (σπάνια) με χρήση ελικοπτέρου το οποίο πετώντας χαμηλά (<30-40 m από την επιφάνεια του εδάφους) μεταφέρει αέρα από τα θερμότερα στρώματα προς την επιφάνεια του εδάφους.

Οι πιο εκτεταμένες μορφές ενεργητικής προστασίας από παγετούς διεθνώς και στην Ελλάδα είναι η χρήση ανεμομικτών και η τεχνητή βροχή. Οι ανεμομίκτες κοστίζουν πολύ, απαιτούν συγκεκριμένη διαδικασία για να λειτουργήσουν (όταν χρησιμοποιείται πετρελαιομηχανή) ή απαιτείται ηλεκτρικό ρεύμα, μπορούν να καλύψουν 20-40 στρέμματα οπωρώνα και να ανεβάσουν τη θερμοκρασία στο ύψος των δέντρων, ανάλογα με το βάθος και ύψος της θερμοροφής και τον άνεμο, κατά 2-4 ?C το πολύ.

Συνδυασμός των μεθόδων καύσης υλικών και ανεμομίκτη χρησιμοποιούνται σε μερικές περιοχές του κόσμου ακόμα και για μείωση των ζημιών από έντονους παγετούς του χειμώνα.

Ο πιο επεκτεινόμενος τρόπος ενεργητικής προστασίας από παγετούς είναι η άρδευση με ατομικά μπεκ (τεχνητή βροχή) που βρίσκονται μέσα ή πάνω από την κόμη του δέντρου. Η εφαρμογή από νωρίς το βράδυ νερού στην επιφάνεια του φυτού και εδάφους προκαλεί έκλυση θερμότητας (κατά την ψύξη και κατόπιν πήξη του νερού) αλλά και μόνωση των ιστών που καλύπτονται από πάγο ώστε να αποφευχθεί η πτώση της θερμοκρασίας αυτών κάτω του -1oC ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του αέρα.

Αυτός ο τρόπος παγετοπροστασίας απαιτεί υψηλή παροχή νερού και ύπαρξη δικτύου άρδευσης με πίεση, μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο των κλάδων, αλλά θεωρείται ο αποτελεσματικότερος των μεθόδων που χρησιμοποιούνται. Στην Ελλάδα τα εσπεριδοειδή προστατεύονται εκτεταμένα με άρδευση με τεχνητή βροχή και με ανεμομίκτες, ενώ τα φυλλοβόλα προστατεύονται πιο σπάνια και με τη χρήση τεχνητής βροχής.

Πηγή: Neapaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022 18:01

Σχετικά Άρθρα

  • Μεσσηνία: Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ κατέγραψε ζημιές σε ελαιώνες της Κυπαρισσίας
    Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ κατέγραψε ζημιές σε ελαιώνες της Κυπαρισσίας

    Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ βρέθηκε χθες το πρωί στους ελαιώνες της Δ.Ε. Κυπαρισσίας και διαπίστωσε τα πολύ μεγάλα προβλήματα και τις ζημιές που έχει προκαλέσει στην ελαιοκαλλιέργεια η παρατεταμένη ανομβρία.

    Συνοδευόμενοι από προέδρους τοπικών κοινοτήτων και παραγωγούς οι υπεύθυνοι βρέθηκαν στους ελαιώνες της Κυπαρισσίας αλλά και των υπόλοιπων δημοτικών κοινοτήτων. Ωστόσο αυτό που ανέφεραν είναι ότι θα κάνουν την εισήγησή τους στην υπηρεσία τους και αυτή με τη σειρά της στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Σχετικά με την επίσκεψη του κλιμακίου στην περιοχή η πρόεδρος της Δ.Κ. Κυπαρισσίας Μαρίκα Καραμπά αναφέρει: «Ο ΕΛΓΑ ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα των προέδρων των κοινοτήτων της Δ.Ε. Κυπαρισσίας για αποστολή κλιμακίου γεωπόνων για την καταγραφή των ζημιών στην ελαιοπαραγωγή λόγω ξηρασίας και ανομβρίας.

    Εκπρόσωποι του επισκέφτηκαν τους ελαιώνες της περιοχής μας και διαπίστωσαν την εκτεταμένη ζημιά που έχει υποστεί η ελαιοπαραγωγή. Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί το θεμέλιο για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος των αγροτών μας για αποζημιώσεις! Ο αγώνας μας συνεχίζεται…».

    Πηγή: Εleftheriaonline.grΕleftheriaonline.gr

  • Κυκλώνας Όσκαρ: 7 νεκροί και εκτεταμένες ζημιές στην Κούβα - Αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση
    Κυκλώνας Όσκαρ: 7 νεκροί και εκτεταμένες ζημιές στην Κούβα - Αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση

    Η ηλεκτροδότηση συνέχιζε να αποκαθίσταται στην Κούβα, όπου πάνω από το 70% του πληθυσμού είχε πλέον ξανά ρεύμα, τέσσερις ημέρες μετά την τεχνική βλάβη που προκάλεσε κρίση, την οποία επέτεινε το πλήγμα του κυκλώνα Όσκαρ, ο οποίος άφησε πίσω του εκτεταμένες καταστροφές και επτά νεκρούς.

    Το νησί των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων αντιμετώπισε κρίση από την Παρασκευή, εξαιτίας της γενικής διακοπής της ηλεκτροδότησηςκαι του περάσματος του Όσκαρ, κυκλώνα κατηγορίας 1, που έπληξε το ανατολικό τμήμα του την Κυριακή και προχθές Δευτέρα.

    Την Τρίτη ο κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ ενημέρωσε μέσω X ότι ο απολογισμός των θυμάτων εξαιτίας του πλήγματος του κυκλώνα ανήλθε σε επτά νεκρούς στην επαρχία Γουαντάναμο.

    Πέρα από τους έξι ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην κοινότητα Σαν Αντόνιο ντελ Σουρ, «ενημερωθήκαμε πως έχασε τη ζωή του άλλος ένας άνθρωπος στην Ιμίας», γειτονική κοινότητα, διευκρίνισε ο αρχηγός του κράτους.

    Ιστορικές πλημμύρες

    Στις δυο πόλεις καταγράφηκαν πλημμύρες «επιπέδου χωρίς ιστορικό προηγούμενο» καθώς έπεσαν 366 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, κατά τις αρχές. Οροφές κτιρίων διαλύθηκαν εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων, σπίτια καταστράφηκαν, στύλοι του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού και δέντρα ξεριζώθηκαν.

    Ο κυκλώνας Όσκαρ, που έφθασε το βράδυ της Κυριακής πάνω από το έδαφος της Κούβας, με ριπαίους ανέμους που έφθαναν τα 130 χιλιόμετρα την ώρα, υποβαθμίστηκε κατόπιν σε τροπική καταιγίδα και τελικά απομακρύνθηκε από την κουβανική επικράτεια προχθές Δευτέρα το βράδυ. Οι αρχές ήραν τον συναγερμό χθες.

    Παράλληλα, οι εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης συνεχίζονται στη νήσο. Χθες το πρωί «το 70,89% των πελατών» είχε ρεύμα, ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας της Κούβας μέσω X.

    Οι ανατολικές επαρχίες Γουαντάναμο και Σαντιάγο ντε Κούμπα είναι αυτές όπου η διαθεσιμότητα παραμένει χαμηλότερη. Η αποκατάσταση της υπηρεσίας στο δυτικό τμήμα της νήσου, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Αβάνα, έχει φθάσει το 95%, ενώ στην κεντρική χώρα κυμαίνεται από το 40 ως το 60%.

    Την Παρασκευή, βλάβη στον κυριότερο θερμοηλεκτρικό σταθμό της χώρας, στην επαρχία Ματάνσας (δυτικά), προκάλεσε πλήρη κατάρρευση του δικτύου.

    Πάντως το βράδυ της Δευτέρας, στην πρωτεύουσα σχεδόν όλοι οι κάτοικοι (2 εκατ.) είχαν ξανά ρεύμα, σύμφωνα με τις αρχές. Διάφορες δραστηριότητες κι η κυκλοφορία ξανάρχισαν.

    Οι χρόνιες βλάβες του συστήματος παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού, οι υποδομές του οποίου είναι σε κακή κατάσταση, πυροδότησαν τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουλίου του 2021 στην Κούβα. Μη κυβερνητική οργάνωση, η 11J, που έχει την έδρα της εκτός της νήσου, έκανε λόγο για «28 διαδηλώσεις στη χώρα τις τελευταίες ημέρες».

    Η Κούβα βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων τριάντα χρόνων: αντιμετωπίζει ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων και ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Yander Zamora
  • Ποιοι παραγωγοί ελιάς δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν εισφορά δακοκτονίας
    Ποιοι παραγωγοί ελιάς δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν εισφορά δακοκτονίας

    Οι περιοχές ανά περιφέρεια στις οποίες διενεργήθηκε, με μέριμνα και δαπάνη του δημοσίου, ομαδική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, κατά το ελαιοκομικό έτος 2024-2025, κοινοποιήθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

    Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, οι ελαιοκαλλιεργητές, οι οποίοι κατά το έτος 2024 άσκησαν τους κανόνες της Βιολογικής Γεωργίας, δεν υποχρεούνται στην καταβολή εισφοράς δακοκτονίας.

    Οι Περιφερειακές Ενότητες θα αποστείλουν στις αρμόδιες Φορολογικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ/ΚΕΦΟΔΕ/ΕΛΚΕ) κατάσταση με τα ονόματα των καλλιεργητών αυτών κατά περιοχή, ενώ αντίγραφο της σχετικής απόφασης θα παραδίδεται από τον βιοκαλλιεργητή στον ελαιοτριβέα ως δικαιολογητικό για την μη είσπραξη από αυτόν εισφοράς δακοκτονίας.

    Η τιμή του ελαιολάδου κατά κιλό (1,524 ευρώ/κιλό), η οποία θα λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή των διατάξεων της εισφοράς δακοκτονίας για το ελαιοκομικό έτος 2023-2024

    Επίσης, οι ελαιοκαλλιεργητές ελαιώνων, οι οποίοι κατ΄ αρχάς εντάχθηκαν στο πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, αλλά μέχρι το τέλος της ελαιοκομικής περιόδου 2024 δεν εφαρμόσθηκε το πρόγραμμα της συλλογικής καταπολέμησης, δεν υποχρεούνται στην καταβολή της εισφοράς δακοκτονίας για το έτος 2024. Οι Περιφερειακές Ενότητες θα αποστείλουν στις αρμόδιες Φορολογικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ./ΚΕΦΟΔΕ/ΕΛΚΕ) κατάσταση των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α. στις περιοχές των οποίων δεν εφαρμόσθηκε πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης.

    Υπενθυμίζεται ότι με προηγούμενη εγκύκλιο της ΑΑΔΕ γνωστοποιήθηκε η τιμή του ελαιολάδου κατά κιλό (1,524 ευρώ/κιλό), η οποία θα λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή των διατάξεων της εισφοράς δακοκτονίας για το ελαιοκομικό έτος 2023-2024.

    Δείτε αναλυτικά τον πίνακα με τις περιοχές ΕΔΩ

    Πηγή: In.gr

  • Καλαματιανός: Άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις για τις ζημιές σε καλλιέργειες από ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες
    Καλαματιανός: Άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις για τις ζημιές σε καλλιέργειες από ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες

    Σε νέα παρέμβαση για τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας, προχώρησε ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑΣ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, φέρνοντας στη Βουλή το αίτημα του Δήμου Ζαχάρως για άμεση καταγραφή ζημιών στην καλλιέργεια της ελιάς και καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν από τις φετινές ακραίες καιρικές συνθήκες. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα καθώς η ελιά αποτελεί κατά πολύ μονοκαλλιέργεια στο Δήμο Ζαχαρώς, με το αποκλειστικό εισόδημα πολλών κατοίκων να προκύπτει από το λάδι. Δυστυχώς, η πολύμηνη ανομβρία και ο παρατεταμένος καύσωνας δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα, με τις δυσκολίες να είναι ήδη ορατές, κυρίως στις ημιορεινές περιοχές, όπου υπάρχει έλλειμμα ποτιστικού νερού. Επιπλέον, εκφράζονται φόβοι ότι οι συνεχιζόμενες ακραίες ασφυκτικές συνθήκες ελλοχεύουν τον κίνδυνο καταστροφής και των ίδιων των ελαιοδέντρων.

    Σε δήλωσή του, ο Διονύσης Καλαματιανός αναφέρει:

    «Η φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους παραγωγούς της Ηλείας. Τον παρατεταμένο καύσωνα του καλοκαιριού ακολουθούν υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που σε συνδυασμό με την ανομβρία, επιδεινώνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιέργειες στον νομό μας. Αυτό σημαίνει ότι η νέα παραγωγή θα επηρεαστεί αρνητικά, κατά συνέπεια θα πληγεί και το ήδη μειωμένο αγροτικό εισόδημα. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει και στον Δήμο Ζαχάρως, με την ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και το εισόδημα των παραγωγών να κινδυνεύει.

    Από την πλευρά μας είχαμε αναδείξει εγκαίρως το ζήτημα των δύσκολων καιρικών φαινομένων για τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας. Σε πρόσφατη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τονίζαμε ότι σημαντικές καλλιέργειες όπως η ελιά, το καρπούζι, η κορινθιακή σταφίδα, η πιπεριά, το αμπέλι κ.α. είχαν υποστεί εκτεταμένες ζημιές εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το καλοκαίρι. Επιπλέον, επισημαίναμε ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη σε περίπτωση που συνεχιστούν οι δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπως και τελικά συμβαίνει. Μάλιστα, είχαμε θέσει τα συγκεκριμένα ερωτήματα στο αρμόδιο Υπουργείο:

    1. Έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε -και προκαλεί- ο παρατεταμένος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού σε καλλιέργειες στον Νομό Ηλείας; Θα αποζημιωθούν πλήρως και εγκαίρως όλοι οι πληττόμενοι παραγωγοί;

    2. Θα υπάρξει αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, με βάση τις νέες απαιτήσεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή; Εάν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αναθεώρησής του;

    Δυστυχώς, ο Υπουργός και η κυβέρνηση δεν μπήκαν για ακόμα μια φορά στον κόπο να απαντήσουν, ενδεικτικό της αδιαφορίας τους για τα προβλήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, μεταξύ άλλων, του υψηλού κόστους παραγωγής, της μειωμένης απορροφητικότητας των προϊόντων, της εμφάνισης φυτικών ασθενειών, του κινδύνου κατασχέσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να αναδεικνύουμε τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Ηλείας, πιέζοντας για άμεσες και ουσιαστικές λύσεις. Επιτέλους, ας καταλάβει η κυβέρνηση ότι οι παραγωγοί μας απαιτούν σεβασμό και αυτά που δικαιούνται.»

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αιτωλοακαρνανία - Κακοκαιρία: Ζημιές σε Στράτο, Ρίβιο - Ανησυχία για άτομο που αγνοείται - Έκλεισε η εθνική
    Αιτωλοακαρνανία - Κακοκαιρία: Ζημιές σε Στράτο, Ρίβιο - Ανησυχία για άτομο που αγνοείται - Έκλεισε η εθνική

    Δυσάρεστο αποτύπωμα αφήνει σε τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας η κακοκαιρία Cassandra με τις ισχυρές βροχές και τις καταιγίδες της περασμένης νύχτας.

    Έχει προκαλέσει προβλήματα σε Στράτο-κυρίως- και Ρίβιο αλλά και σε άλλα άλλα σημεία σε Ξηρόμερο και Βάλτο (Αμοργιανοί) . Το πλέον ανησυχητικό ωστόσο είναι πως αγνοείται ένα άτομο.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες «έσπασαν» χείμαρροι και από τις κατεβασιές τους έκλεισε τα ξημερώματα η εθνική οδός Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στο ύψος του Ριβίου και της Στράτου.

    Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες καθαρισμού στον δρόμο και πλέον η κυκλοφορία διεξάγεται με δυσχέρεια.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες εξάλλου έχουν πλημμυρίσει 2-3 υπόγεια σπιτιών στη Στράτο και προκλήθηκαν ζημιές σε αποθήκες και σε ζώα.

    Σοβαρότερο όλων όμως είναι το γεγονός πως αγνοείται ένα κάτοικος της περιοχής καθώς φέρεται το όχημα του να παρασύρθηκε από τον χείμαρρο στη Στράτο.

    Σε εξέλιξη είναι εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό του.

    Πηγή: Agrinionews.gr - Aitolianews.grAitolianews.gr

  • Τρουπής: Επενδύουμε στην ελιά ως προϊόν και ως σύμβολο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ταυτότητας
    Τρουπής: Επενδύουμε στην ελιά ως προϊόν και ως σύμβολο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ταυτότητας

    Την αξία της κατάρτισης, της συνεργασίας και της προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βόρειας Κυνουρίας υπερθεμάτισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννης Τρουπής στον χαιρετισμό στην εκδήλωση «Αναβαθμίζοντας τις δεξιότητες των Ελαιοκαλλιεργητών» του Προγράμματος «Ανοικτή Ακαδημία Ελαιοκομίας», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο εκδηλώσεων Γιορτής της Ελιάς στο Ξηροπήγαδο.

    Σημειώνεται ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ανοιχτή Ακαδημία Ελαιοκομίας», υλοποιείται από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) με τη σύμπραξη του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και του Επιμελητηρίου Αρκαδίας.

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Τρουπής αναφέρθηκε στην αξία της ελιάς: «Η ελιά δεν είναι απλώς ένα προϊόν, αλλά ένα σύμβολο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ταυτότητάς μας. Είναι καθήκον μας να στηρίξουμε με ό,τι μέσο διαθέτουμε, ως Επιμελητήριο Αρκαδίας, τους παραγωγούς και να προάγουμε την ποιότητα των προϊόντων μας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο». Κλείνοντας τόνισε ότι η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ φορέων είναι για την εξέλιξη και την ευημερία του τόπου.

    Στο τέλος της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα του προγράμματος και το μέλλον της ελαιοκομίας στην περιοχή.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Καταβάλλονται αύριο, επί πλέον 21,7 εκατ. € για εξόφληση στις ζημιές φυτικής παραγωγής από Daniel και Elias
    Καταβάλλονται αύριο, επί πλέον 21,7 εκατ. € για εξόφληση στις ζημιές φυτικής παραγωγής από Daniel και Elias

    Οι αποζημιώσεις φθάνουν τα 310 εκατ. € - Ήδη έχουν καταβληθεί 292 εκατ. €

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας και ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α., κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, αποφάσισαν την εκκαθάριση του συνόλου των πορισμάτων, τα οποία αφορούν στις ζημίες φυτικής παραγωγής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ‘’Daniel’’ και ‘’Elias’’ στις Π.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας και άλλες περιοχές της χώρας.

    Οι ενισχύσεις, οι οποίες ανέρχονται στα 21.743.847,64 € θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών αύριο Πέμπτη 26η Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 12:00 μ.μ.

    Εντός του Οκτωβρίου 2024, θα εκκαθαριστούν και τα πορίσματα για τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου, μετά από την εξέταση από τις Υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. των αιτημάτων αναθεώρησης, τα οποία υπέβαλαν οι κτηνοτρόφοι για τις ζημίες, τις οποίες υπέστησαν τόσο από τις πλημμύρες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ‘’Daniel’’ και ‘’Elias’’ όσο και από τις Πυρκαγιές έτους 2023.

    Για την εκκαθάριση του συνόλου των πορισμάτων ζωικού κεφαλαίου θα εφαρμοστεί το άρθρο 28 του ν. 5136 ΦΕΚ 148/Α΄/19-09-2024.

    Υπενθυμίζεται ότι οι αποζημιώσεις που θα καταβληθούν για τις καταστροφές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ‘’Daniel’’ και ‘’Elias’’ στις Π.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας και άλλες περιοχές της χώρας φθάνουν στα 310 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη έχουν καταβληθεί 292 εκατ. ευρώ, στους ζημιωθέντες παραγωγούς.

    Ο Υπουργός ΑΑΤ και ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. ευχαριστούν τους υπαλλήλους, τα στελέχη της Κεντρικής Υπηρεσίας και του Υποκαταστήματος Λάρισας του Οργανισμού, για την σημαντική τους συνεισφορά στην επίπονη διαδικασία επεξεργασίας πορισμάτων.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Εσπεριδοειδή: Πώς να περιορίσετε τις προσβολές της περιόδου
    Εσπεριδοειδή: Πώς να περιορίσετε τις προσβολές της περιόδου

    Ο περιορισμός των προσβολών από τα κοκκοειδή (ψώρες), πρέπει να βασίζεται περισσότερο σε καλλιεργητικά μέτρα και λιγότερο σε εφαρμογές φυτοπροστατευτικών. Το κατάλληλο κλάδεμα για τον καλύτερο αερισμό της κόμης μειώνει δραστικά τους πληθυσμούς των εχθρών.

    Ακολουθούν χρήσιμες οδηγίες που εξέδωσε σε τεχνικό δελτίο το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων:

    ΚΟΚΚΙΝΗ ΨΩΡΑ

    Σε όσους οπωρώνες, μετά από τυχαία δειγματοληψία, διαπιστώνεται προσβολή καρπών και αν η προσβολή είναι ομοιόμορφη (δηλαδή αφορά τα περισσότερα δέντρα), να γίνει επέμβαση με τη λήψη του δελτίου, και με το πέρας των βροχών, σε όλες τις περιοχές με ένα από τα κατάλληλα φάρμακα. Προσοχή στον μέγιστο αριθμό εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο.

    ΨΕΥΔΟΚΟΚΚΟΣ

    Σε οπωρώνες που διαπιστώνεται προσβολή καρπών μεγαλύτερη του 10% να γίνει καταπολέμηση άμεσα με τη λήψη του δελτίου. Όπου συνυπάρχει με άλλα κοκοειδή να γίνει συνδυασμένη αντιμετώπιση των εχθρών χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα φάρμακα.

    ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

    Η στρατηγική αντιμετώπισης της Μύγας Μεσογείου βασίζεται σε καλλιεργητικά μέτρα, βιοτεχνολογικές μεθόδους και ψεκασμούς κάλυψης. Ο συνδυασμός των μέτρων έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Τα καλλιεργητικά μέτρα αφορούν το μάζεμα και την καταστροφή (με παράχωμα) των προσβεβλημένων καρπών που πέφτουν στο έδαφος.

    Είναι σημαντικό να εφαρμόζεται από όλους τους παραγωγούς μιας περιοχής.

    Η βιοτεχνολογική μέθοδος βασίζεται στην ανάρτηση παγίδων με ετοιμόχρηστο δόλωμα και εντομοκτόνο προκειμένου να θανατώσουν μαζικά το έντομο στόχο εκλεκτικά και χωρίς να επιβαρύνουν το προϊόν, το περιβάλλον και τον χρήστη. Αναρτώνται 5-7 ή 8 παγίδες το στρέμμα, σε ύψος πάνω από 2m από το έδαφος και στην νότια πλευρά της κόμης.

    Καλό είναι οι οπωρώνες στους οποίους εφαρμόζεται η μαζική παγίδευση να είναι διαδοχικοί ή εκτεταμένοι ή μεμονωμένοι. Αν δεν εφαρμόζεται το μέτρο στους γειτονικούς οπωρώνες να ενισχύεται με παγίδες η περιφέρεια του κτήματος. Προκειμένου η μέθοδος να είναι αποτελεσματική πρέπει η ανάρτηση των παγίδων να γίνεται νωρίς.

    Πηγή: Εtheas.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο