Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2024 13:48

Εσπεριδοειδή: Πώς να περιορίσετε τις προσβολές της περιόδου

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο περιορισμός των προσβολών από τα κοκκοειδή (ψώρες), πρέπει να βασίζεται περισσότερο σε καλλιεργητικά μέτρα και λιγότερο σε εφαρμογές φυτοπροστατευτικών. Το κατάλληλο κλάδεμα για τον καλύτερο αερισμό της κόμης μειώνει δραστικά τους πληθυσμούς των εχθρών.

Ακολουθούν χρήσιμες οδηγίες που εξέδωσε σε τεχνικό δελτίο το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων:

ΚΟΚΚΙΝΗ ΨΩΡΑ

Σε όσους οπωρώνες, μετά από τυχαία δειγματοληψία, διαπιστώνεται προσβολή καρπών και αν η προσβολή είναι ομοιόμορφη (δηλαδή αφορά τα περισσότερα δέντρα), να γίνει επέμβαση με τη λήψη του δελτίου, και με το πέρας των βροχών, σε όλες τις περιοχές με ένα από τα κατάλληλα φάρμακα. Προσοχή στον μέγιστο αριθμό εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο.

ΨΕΥΔΟΚΟΚΚΟΣ

Σε οπωρώνες που διαπιστώνεται προσβολή καρπών μεγαλύτερη του 10% να γίνει καταπολέμηση άμεσα με τη λήψη του δελτίου. Όπου συνυπάρχει με άλλα κοκοειδή να γίνει συνδυασμένη αντιμετώπιση των εχθρών χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα φάρμακα.

ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Η στρατηγική αντιμετώπισης της Μύγας Μεσογείου βασίζεται σε καλλιεργητικά μέτρα, βιοτεχνολογικές μεθόδους και ψεκασμούς κάλυψης. Ο συνδυασμός των μέτρων έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Τα καλλιεργητικά μέτρα αφορούν το μάζεμα και την καταστροφή (με παράχωμα) των προσβεβλημένων καρπών που πέφτουν στο έδαφος.

Είναι σημαντικό να εφαρμόζεται από όλους τους παραγωγούς μιας περιοχής.

Η βιοτεχνολογική μέθοδος βασίζεται στην ανάρτηση παγίδων με ετοιμόχρηστο δόλωμα και εντομοκτόνο προκειμένου να θανατώσουν μαζικά το έντομο στόχο εκλεκτικά και χωρίς να επιβαρύνουν το προϊόν, το περιβάλλον και τον χρήστη. Αναρτώνται 5-7 ή 8 παγίδες το στρέμμα, σε ύψος πάνω από 2m από το έδαφος και στην νότια πλευρά της κόμης.

Καλό είναι οι οπωρώνες στους οποίους εφαρμόζεται η μαζική παγίδευση να είναι διαδοχικοί ή εκτεταμένοι ή μεμονωμένοι. Αν δεν εφαρμόζεται το μέτρο στους γειτονικούς οπωρώνες να ενισχύεται με παγίδες η περιφέρεια του κτήματος. Προκειμένου η μέθοδος να είναι αποτελεσματική πρέπει η ανάρτηση των παγίδων να γίνεται νωρίς.

Πηγή: Εtheas.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2024 10:50

Σχετικά Άρθρα

  • Αιτωλοακαρνανία: Σε απόγνωση οι εσπεριδοπαραγωγοί των Καλυβίων λόγω ακαρπίας
    Αιτωλοακαρνανία: Σε απόγνωση οι εσπεριδοπαραγωγοί των Καλυβίων λόγω ακαρπίας

    Σε απόγνωση βρίσκονται οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών των Καλυβίων και των γύρω περιοχών, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις σοβαρές επιπτώσεις της ακαρπίας να προμηνύουν ένα ιδιαίτερα δύσκολο διάστημα ενόψει…

    Το φαινόμενο δεν είναι τοπικό μα όπως παραδέχονται γεωπόνοι και καλλιεργητές απαντάται σε όλη την επικράτεια.

    «Ο καιρός δεν ήταν ευνοϊκός για την ανθοφορία των δέντρων, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται ακαρπία και μειωμένη παραγωγή. Υπάρχουν χωράφια στα οποία δεν υπάρχει ούτε ένας καρπός», τονίστηκε χαρακτηριστικά στο agrinionews.gr.

    Σε ίδιο μήκος κύματος ήταν εξάλλου και οι δηλώσεις του προέδρου της Τ.Κ. Καλυβίων, Δημήτρη Αναστασίου στην πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι, με τον Αντιπεριφερειάρχη Θανάση Μαυρομάτη και τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια.

    «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και φέρνει μαζί της πολλά προβλήματα, ένα από αυτά είναι και η ακαρπία που παρατηρείται στην ποικιλία πορτοκαλιών ναβαλίνα, αφού σε πολλά περιβόλια της περιοχής μας ξεπερνά και το 70%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασίου.

    Σε συνδυασμό με τον επιβλαβή μαύρο ακανθώδη αλευρώδη, ο «πονοκέφαλος» και η απόγνωση για τους καλλιεργητές… διπλασιάζονται. «Τα χωράφια ραντίζονται κανονικά αλλά δεν παράγουν. Υπάρχουν έξοδα, όχι όμως έσοδα», αναφέρουν καλλιεργητές.

    Στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται λύσεις. Έχει ζητηθεί από την Περιφέρεια να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την στήριξη των αγροτών που χρόνια τώρα βλέπουν το εισόδημα τους να μειώνεται ενώ συντεταγμένα οι καλλιεργητές θα επιχειρήσουν να απευθυνθούν και στον ΕΛΓΑ, δίχως προς ώρας να έχει σημειωθεί κάποια ουσιαστική εξέλιξη σε αυτό το πεδίο.

    Πηγή: Αgrinionews.gr
  • Αργολίδα: Μειωμένη η φετινή συνδεδεμένη ενίσχυση στα εσπεριδοειδή – Ερωτήματα παραγωγών
    Αργολίδα: Μειωμένη η φετινή συνδεδεμένη ενίσχυση στα εσπεριδοειδή – Ερωτήματα παραγωγών

    Απαντήσεις ζητούν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών για τα επιπλέον 80.000 στρέμματα που «εμφανίστηκαν» ξαφνικά το 2023 και έλαβαν επιδότηση

    Απαντήσεις για τη σημαντική μείωση της συνδεδεμένης ενίσχυσης εσπεριδοειδών 2023, η οποία φέτος πληρώθηκε στα 21,84 ευρώ ανά στρέμμα, έναντι 58,8 ευρώ το 2022, ζητά με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό η Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ).

    «Η πάνω από 50% μείωση της ενίσχυσης οφείλεται στο παράξενο γεγονός ότι το 2023 “εμφανίστηκαν” στην Ελλάδα επιπλέον 80.000 στρέμματα εσπεριδοειδή από αυτά του 2022, που μάλιστα “παρέδωσαν” και 56.000 τόνους πορτοκάλια για χυμοποίηση και έτσι έλαβαν επιδότηση», αναφέρουν οι 20 Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της Αργολίδας που υπογράφουν την επιστολή.

    Πώς είναι δυνατόν να διπλασιάστηκε η επιλέξιμη έκταση εσπεριδοειδών στα 16.357 εκτάρια το 2023, από 8.358 εκτάρια το 2022, ρωτούν οι παραγωγοί

    Τα ερωτήματα των παραγωγών

    Για τη μεγάλη μείωση στην συνδεδεμένη ενίσχυση των εσπεριδοειδών, όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί στην επιστολή «ούτε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ούτε ο ΥπΑΑΤ έχουν δώσεις απαντήσεις σε σχετικές επερωτήσεις βουλευτών. Συγκεκριμένα, καταβλήθηκαν 21,84 ευρώ ανά στρέμμα, έναντι 58,8 ευρώ το 2022».

    Γι’ αυτό ζητούν από τον πρωθυπουργό να «μεταφέρετε στον ΟΠΕΚΕΠΕ τα παρακάτω ερωτήματα, μήπως και απαντήσουν σε εσάς και έτσι, πληροφορηθούν και οι αγρότες, αναδειχθεί το λάθος και υπάρξει διόρθωση:

    1. Πώς είναι δυνατόν να διπλασιάστηκε η επιλέξιμη έκταση εσπεριδοειδών στα 16.357 εκτάρια το 2023, από 8.358 εκτάρια το 2022;

    2. Σε ποιες περιοχές της χώρας «εμφανίστηκαν» ξαφνικά το 2023 τα 8.000 εκτάρια εσπεριδοειδών;

    3. Σε ποια χυμοποιεία οδηγήθηκαν οι 56.000 τόνοι πορτοκαλιών που αναλογούν ως «υποχρέωση παράδοσης» στα επιπλέον 8.000 εκτάρια;

    4. Γιατί υπήρξε μείωση της ενίσχυσης από 5.357.695€ το 2022 σε 3.573.460€ το 2023;».

    Πηγή: In.gr

  • Εξαγωγές: Χαμηλές πτήσεις για τα εσπεριδοειδή – Αιγυπτιακά πορτοκάλια έχουν κατακλύσει τις αγορές
    Εξαγωγές: Χαμηλές πτήσεις για τα εσπεριδοειδή – Αιγυπτιακά πορτοκάλια έχουν κατακλύσει τις αγορές

    Μειωμένες κατά 15% οι εξαγωγές ελληνικών πορτοκαλιών και κατά 12,1% των μανταρινιών

    Αιγυπτιακά πορτοκάλια σε χαμηλή τιμή και χαμηλότερη ποιότητα έχουν κατακλύσει τις ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανόμενης και της ελληνικής. Από την αρχή της χρονιάς στην Ελλάδα έχουν εισαχθεί 1.450 τόνοι πορτοκάλια, εκ των οποίων οι 1.350 τόνοι είναι αιγυπτιακά, ποικιλίας «Βαλέντσια».

    Την ίδια στιγμή, τα ελληνικά εσπεριδοειδή, έχοντας να αντιμετωπίσουν τον έντονο ανταγωνισμό στην Ευρώπη, καταγράφουν αρνητικό πρόσημο στις εξαγωγές. Ειδικότερα, μειωμένη είναι η ροή εξαγωγής των πορτοκαλιών, η οποία είναι μειωμένη κατά 15% φτάνοντας τους 257.920 τόνους έναντι 302.406 τόνους την περίοδο 2022/23. Αντίστοιχα, μειωμένη κατά 12,1% είναι και η εξαγωγή μανταρινιών (135.549 τόνους έναντι 154.232 τόνων την περίοδο 2022/23).

    «Η κρίση της Ερυθράς Θάλασσας ασκεί πίεση στη διεθνή διακίνηση εμπορευμάτων και όσον αφορά τον κλάδο ο όγκος φρούτων που αποστέλλονταν από την Αίγυπτο σε άλλες ηπείρους ανακατευθυνθήκαν και κατέληξαν στην Ευρώπη πιέζοντας τις τιμές . Παράλληλα η υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας, λόγω των πολιτικών νομισματικής απελευθέρωσης που απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχει κάνει τα αιγυπτιακά πορτοκάλια ακόμη πιο ανταγωνιστικά στην ευρωπαϊκή αγορά», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης.

    Τα ελληνικά εσπεριδοειδή, έχοντας να αντιμετωπίσουν τον έντονο ανταγωνισμό στην Ευρώπη, καταγράφουν αρνητικό πρόσημο στις εξαγωγές

    Φθηνά τα αιγυπτιακά πορτοκάλια

    Σύμφωνα με τον ίδιο οι Αιγύπτιοι κατάφεραν να στείλουν τα φρούτα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε τιμές συγκρίσιμες με αυτές της τοπικής αγοράς, σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς να έχουν καθοριστεί προηγουμένως τιμές, μια ασυνήθιστη πρακτική στην Ευρώπη. Αυτή η κατάσταση έχει κάνει την τοποθέτηση αιγυπτιακών πορτοκαλιών στα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ φθηνότερη από ποτέ.

    «Ωστόσο, η υποτίμηση του νομίσματος είχε και αρνητικές επιπτώσεις στους ντόπιους παραγωγούς, οι οποίες αντικατοπτρίζονται κυρίως στο αυξημένο κόστος των εισαγόμενων με χαρακτηριστικό τις εισαγωγές μήλων από την χώρα μας», σημειώνει.

    Πάντως τα πορτοκάλια και οι φράουλες που φτάνουν στην ΕΕ πρέπει να πληρούν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Τα φρούτα καλλιεργούνται ανάλογα με την αγορά προορισμού, επειδή δεν έχουν όλες οι χώρες τα ίδια ΑΟΚ ή δεν επιτρέπουν τις ίδιες δραστικές ουσίες, χρειάζονται αυξημένοι έλεγχοι στα εισαγόμενα στην ΕΕ φρούτα και λαχανικά.

    Εφαρμογή ψυχρής επεξεργασίας

    Ανοιχτή στην απαίτηση cold treatment για όλα τα εισαγόμενα εσπεριδοειδή που παρουσιάζουν κίνδυνο παρασίτων φαίνεται ότι είναι η Κομισιόν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Συνδέσμου Incofruit Hellas, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να υιοθετήσει το αίτημα για απαίτηση εφαρμογής ψυχρής επεξεργασίας για όλα τα εισαγόμενα εσπεριδοειδή από τρίτες χώρες.

    «Χαιρετίζουμε την είδηση ​​της πιθανής εφαρμογής αυτού του φυτοϋγειονομικού πρωτοκόλλου σε όλες τις εισαγωγές εσπεριδοειδών από χώρες με παράσιτα καραντίνας υπογραμμίζοντας τη σημασία του για την προστασία της φυτικής ασφάλειας της παραγωγής της ΕΕ και της χώρας μας τονίζοντας την δημιουργία δίκαιων συνθηκών , την καθιέρωσης της αμοιβαιότητας, και της ισότητας στους φυτοϋγειονομικούς κανονισμούς που εφαρμόζονται», τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης.

    Πηγή: In.gr
  • Εξαγωγές: Χαμηλές πτήσεις για τα εσπεριδοειδή – Ο ανταγωνισμός από την Αίγυπτο
    Εξαγωγές: Χαμηλές πτήσεις για τα εσπεριδοειδή – Ο ανταγωνισμός από την Αίγυπτο

    Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών έως τις 12 Ιανουαρίου 2024

    Στις χαμηλές …θερμοκρασίες εναποθέτει τις ελπίδες της η αγορά, προκειμένου από την μία να αυξηθεί η ζήτηση για εσπεριδοειδή από τις ευρωπαϊκές χώρες και από την άλλη να ανακάμψουν οι τιμές, στις οποίες παρατηρήθηκε μια επιβράδυνση μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

    «Το κρύο είναι θετικός παράγοντας, καθώς ενισχύει τη ζήτηση για εσπεριδοειδή, επομένως θα πρέπει να μπορέσουμε να ανακάμψουμε από την επιβράδυνση που είδαμε», σχολιάζουν οι εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών.

    Μάλιστα, προβλέπεται να αυξηθεί ο ανταγωνισμός των ελληνικών εσπεριδοειδών καθώς στην αγορά εισέρχονται τόσο τα τουρκικά μανταρίνια, των οποίων η παραγωγή παρουσίασε αύξηση συγκριτικά με πέρσι, όσο και από τα αιγυπτιακά πορτοκάλια. «Η Αίγυπτος θα είναι αναμφίβολα μεγάλος ανταγωνιστής στο δεύτερο μέρος της εμπορικής περιόδου, καθώς είχε μια σταθερή παραγωγή, που προσφέρεται σε πολύ χαμηλές τιμές, στις οποίες η χώρα μας δεν μπορεί να ανταποκριθεί», επισημαίνει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης.

    Η Αίγυπτος θα είναι αναμφίβολα μεγάλος ανταγωνιστής στο δεύτερο μέρος της εμπορικής περιόδου

    Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Incofruit Hellas, έως 12 Ιανουαρίου 2024 οι εξαγωγές πορτοκαλιών ήταν μειωμένες κατά 1,2% φτάνοντας τους 109.017 τόνους έναντι 110.343 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μειωμένες κατά 21,3% ήταν και οι εξαγωγές μανταρινιών, οι οποίες έφτασαν τους 93.855 τόνους έναντι 119.270 τόνων την περίοδο 2022/23.

    Υποτονικοί ρυθμοί για τα μήλα

    Συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων, οι οποίες από 1η Σεπτεμβρίου 2023 έως 12 Ιανουαρίου ανέρχονται σε 19.153 τόνους έναντι 36.767 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Προς Αίγυπτο οι ποσότητες που εξήχθησαν ανέρχονται σε 9.329 τόνους έναντι 24.844 τόνων πέρσι, προς Σαουδική Αραβία 1.288 τόνοι έναντι 1.549 τόνων, προς Ιορδανία 1.173 τόνοι έναντι 2.838 τόνων.

    «Αυτή η μειωμένη ροή των εξαγωγών σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα αυξημένες εισαγωγές μήλων, οι οποίες το ίδιο χρονικό διάστημα ανήλθαν σε 12.502 τόνους έναντι 3.274 τόνων πέρσι, εκ των οποίων 7.619 τόνοι ήταν από Βόρεια Μακεδονία δημιουργεί ερωτήματα για την διάθεση τους. Σε τυχόν περιπτώσεις εξαγωγής των εισαγομένων μήλων εφιστάται αφενός να αναγράφεται η χώρα καταγωγής τους και να συνοδεύονται από αναλύσεις τους για υπολείμματα φυτοφαρμάκων», σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης.

    Με θετικό πρόσημο οι εξαγωγές ακτινιδίων

    Αυξημένες κατά 10,6% ήταν οι εξαγωγές ακτινιδίων, οι οποίες από 1/9/2023 έως και 12/1/2024 ανήρθαν σε 107.530 τόνους έναντι 97.184 τόνων το αντίστοιχο διάστημα της σεζόν 2022/23.

    Οι ποσότητες προς Καναδά έφτασαν τους 4.886 τόνων έναντι 3.639 τόνοι πέρσι, προς ΗΠΑ 9.988 τόνοι έναντι 7.474 τόνων, προς Ισπανία 18.625 τόνοι έναντι 16.200 τόνων και προς Ιταλία 20.308 τόνοι έναντι 13.245 τόνων, συμπεριλαμβανομένων και φορτίων για βιομηχανική χρήση (προς Ιταλία, κ.α. σε άλλους προορισμούς).

    Επίσης, συνεχίσθηκαν οι φορτώσεις ακτινιδίων με προορισμό την Βραζιλία, οι οποίες έφτασαν τους 4.732 τόνους, ενώ επαληθεύεται η πρόβλεψη για μηδενισμό των εξαγωγών μας μετά την είσοδο του Ιράν στην Ινδία καταγράφοντας τες σε 2.018 τόνους -εκ των οποίων οι 1.526 τόνοι ήταν από Πέλλα- έναντι 9.364 πέρσι.

    Εντύπωση προκαλεί η συνέχιση εισαγωγής ακτινιδίων από το Ιράν, οι οποίες έφτασαν τους 1.148 τόνους, απ’ τους οποίους οι 501 τόνοι κατευθύνθηκαν σε Πέλλα, Ημαθία και Πιερία και στους ΑΣΟ Ημαθίας και Λαρίσης.

    Πηγή: In.gr
  • Ηλεία: Αυξημένη η τιμή φέτος στα πορτοκάλια για τους παραγωγούς αλλά αργή η ωρίμανση εξαιτίας της παρατεταμένης ζέστης
    Ηλεία: Αυξημένη η τιμή φέτος στα πορτοκάλια για τους παραγωγούς αλλά αργή η ωρίμανση εξαιτίας της παρατεταμένης ζέστης

    Με καλούς οιωνούς ξεκίνησαν δειλά-δειλά οι παραγωγοί την συγκομιδή του πορτοκαλιού στην Ηλεία, αφού τόσο η τιμή του προϊόντος φέτος συγκριτικά με την περσινή είναι υψηλότερη όσο όμως και ο καρπός που κατά γενική ομολογία αν και λιγότερος, είναι ποιοτικός.

    Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πορτοκαλοπαραγωγοί είναι η καθυστέρηση της ωρίμανσης εξαιτίας των παρατεταμένων υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών που δεν έχουν επιτρέψει στα πορτοκάλια να αποκτήσουν ακόμα το χρώμα πρέπει.

    Ειδικότερα, όπως επεσήμαναν στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr οι παραγωγοί, το γεγονός ότι η τιμή φέτος διαμορφώνεται στα 0,30 ευρώ σε σχέση με το 2022 που έφτασε μέχρι 0,15 ευρώ, τους δημιουργεί μια μικρή ελπίδα ότι θα καταφέρουν να αποσβέσουν τουλάχιστον τα αυξημένα έξοδα παραγωγής.

    Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλυβακίων, Πάνος Γιωργακόπουλος αναφερόμενος στην φετινή παραγωγή, εμφανίστηκε ικανοποιημένος, τονίζοντας παράλληλα ότι: «Αυτή τη στιγμή που έχουμε ξεκινήσει και κόβουμε πορτοκάλι και έχουν έρθει οι έμποροι, η τιμή είναι στα 0,30 ευρώ. Είναι πάρα πολύ καλό σε σχέση με πέρυσι που κόψαμε με 0,15 με 0,10 ακόμα και με 0,80 ευρώ. Όμως λόγω της ζέστης δεν έχουν έρθει ακόμα τα πορτοκάλια, έχουν επηρεαστεί και δεν είναι το χρώμα τους όπως πρέπει. Τα πορτοκάλια αυτά είναι και για εξαγωγή αλλά και για εγχώρια παράδοση. Βλέπω πως σε ό,τι αφορά την εξαγωγή σε σχέση με πέρυσι υπάρχει μεγάλη ζήτηση».

    Από την πλευρά του ο Χρήστος Βασιλόπουλος από τα Καλυβάκια στάθηκε στο θέμα της ακαρπίας αλλά και της εφορίας που πιέζει οικονομικά τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δουν πραγματική βελτίωση στο εισόδημά τους από την αύξηση της τιμής.

    «Έχω 3000 δέντρα αλλά το θέμα είναι ότι αν και η τιμή είναι καλή υπάρχει, ακαρπία, έχουμε και την εφορία και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αφήνουμε να περάσει ο χρόνος, προκειμένου να μπορέσουμε να τα κόψουμε όμως όσο περνάει ο καιρός οι τιμές πέφτουν με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Η ζέστη επίσης επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή μας. Εγώ κάνω κυρίως εξαγωγή αλλά δίνω και σε τοπικό επίπεδο. Αυτό που ζητάμε για να μπορέσουμε να ζήσουμε κι εμείς Είναι ελαφρύνσεις στην εφορία και αφορολόγητο έτσι ώστε να μπορέσουμε κι εμείς να πάρουμε δύο μηχανήματα να κάνουμε τη δουλειά μας και να μη δουλεύουμε με τα χέρια».

    Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Ιάρδανου Γιώργος Βέροιος, ακολούθως, σημείωσε πως αν και η ποιότητα του καρπού φέτος χαρακτηρίζεται άριστη ωστόσο η ξηρασία του καλοκαιριού έχει δημιουργήσει πρόβλημα στο μέγεθος των πορτοκαλιών.

    «Φέτος η ποιότητα του καρπού είναι σε άριστη κατάσταση και ευελπιστούμε να πάμε καλά, να έχουμε καλές τιμές να βοηθηθεί ο κόσμος της περιοχής γενικότερα από τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Το μεγάλο ζήτημα ήταν η ξηρασία όλο το καλοκαίρι που δημιούργησε ένα πρόβλημα στο μέγεθος του πορτοκαλιού.

    Αν εξαιρέσουμε μία περιοχή που πέρασε λίγο χαλάζι όλα τα άλλα πάνε καλά φέτος. Και εξαγωγές είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα αλλά είναι νωρίς ακόμα. Λόγω της ζέστης όμως, έχουμε ένα πρόβλημα καθώς τα πορτοκάλια δεν έχουνε πάρει ακόμα το επιθυμητό χρόνο και πρέπει να περιμένουμε. Η τιμή φέτος είναι πολύ καλύτερη και αυτό έχει παρασύρει και την άνοδο της τιμής του χυμό του πορτοκαλιού.Εμείς τώρα συντηρητικά έχουμε ξεκινήσει και πιστεύουμε ότι σε 10 με 15 μέρες τα πορτοκάλια θα έχουν αποκτήσει το σωστό τους χρώμα και θα ξεκινήσουμε κανονικά».

    Τέλος, ο Θεόδωρος Γεωργόπουλος από τα Καλυβάκια και αυτός με τη σειρά του στάθηκε στο γεγονός ότι αν και η φετινή τιμή είναι καλύτερη το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο με αποτέλεσμα να μην βλέπει την διαφορά ο παραγωγός.

    «Υπάρχει παραγωγή όχι όμως πλούσια. Απ’ ό,τι ακούω η τιμή είναι καλύτερη φέτος αλλά τα έξοδα για τους παραγωγούς είναι πάρα πολλά. Μπορεί η τιμή να έχει έρθει πιο ευνοϊκή αλλά επειδή το κόστος παραγωγής είναι πάρα πολύ ψηλό, δυστυχώς δεν μένει τίποτα. Από άποψη καιρικών συνθηκών η χρονιά φέτος δε μας πήγε καλά για καμιά καλλιέργεια ούτε για τις ελιές ούτε για τα πορτοκάλια ούτε για το σανό ούτε για τίποτα».

    Portokalia 2 2

    Portokalia 3 2

    Portokalia 4 2

    Portokalia 5 2

    Portokalia 6 2

    Portokalia 7 2

    Portokalia 8 2

  • Εσπεριδοειδή: Διακινούνται φορτία με ανώριμα και ατυποποίητα προϊόντα
    Εσπεριδοειδή: Διακινούνται φορτία με ανώριμα και ατυποποίητα προϊόντα

    Διάθεση πορτοκαλιών χωρίς να πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές

    Στη διακίνηση ανώριμων και ατυποίητων προϊόντων, κυρίως πορτοκαλιών, χωρίς να πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις για ελάχιστη περιεκτικότητα σε χυμό και σακχάρων προχωρούν επιτήδειοι, θέτοντας σε κίνδυνο την εμπορική σεζόν των εσπεριδοειδών.

    Ειδικότερα, συγκομίζονται πορτοκάλια πράσινα, με σκοπό όπως καταγγέλλουν οι εξαγωγείς, τον αποπρασινισμό ή τη βαφή τους, υπονομεύοντας έτσι, «όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της» αλλά και κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση.

    Για την πρακτική αυτή, της διακίνησης των ανώριμων και ατυποποίητων προϊόντων, παρέμβαση έκανε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas, με επιστολή του προς τη Γενική Διεύθυνση Τροφίμων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Συγκομίζονται πορτοκάλια πράσινα, με σκοπό τον αποπρασινισμό ή τη βαφή τους

    Όπως επισημαίνεται στην επιστολή «είναι γνωστό τα εξαγόμενα και αποστελλόμενα σε άλλα Κ-Μ της Ε.Ε νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα διέπονται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία περί υποχρεωτικής τυποποίησης. Επίσης είναι γνωστό ότι σε πολλά προϊόντα στην χώρα μας δραστηριοποιούνται «έμποροι» (Έλληνες, Bαλκάνιοι ακόμη και Ιταλοί) που τα διακινούν ατυποποίητα κατευθείαν από τον αγρό χωρίς προστιθέμενη αξία σε βάρος της φήμης των προϊόντων και του υγιούς εξαγωγικού εμπορίου».

    Παρά τις επανειλημμένες κατά καιρούς επισημάνσεις του Συνδέσμου για προσοχή των ελεγκτικών υπηρεσιών στην εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, «παρατηρείται διακίνηση προϊόντων ατυποποίητων και στην αρξάμενη εμπορική περίοδο 2023/24 ακόμη και στα ανώριμα – πράσινα εσπεριδοειδή κυρίως πορτοκαλιών σήμερα, αναμένεται δε να δραστηριοποιηθούν και στα μανταρίνια, κατευθείαν απ’ τον αγρό από Έλληνες, Ιταλούς, Βούλγαρους κ.ά «εμπόρους» (χωρίς να πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις για ελάχιστη περιεκτικότητα σε χυμό 35% και ελάχιστη αναλογία σακχάρων προς οξέα 6,5:1, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) ή για «βιομηχανική χρήση».

    Μάλιστα, όπως σημειώνεται «συγκομίζονται πράσινα με σκοπό τον αποπρασινισμό ή βαφή τους, υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα με μετρητά και χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα (πιστοποιητικά τυποποίησης και ίσως φορολογικά) αλλά και σωστής επισήμανσης εντός μεγάλων περιεκτών συσκευασίας τους».

    Οι προδιαγραφές ποιότητας

    Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων παραθέτει τις προδιαγραφές ποιότητας των εσπεριδοειδών (Καν.543/2011), σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται:

    «Β. Απαιτήσεις ωρίμανσης

    Τα εσπεριδοειδή πρέπει να έχουν φθάσει σε κατάλληλο στάδιο ανάπτυξης και βαθμό ωρίμασης, λαμβανομένων υπόψη των κριτηρίων όσον αφορά την ποικιλία, την περίοδο συλλογής. και τη ζώνη παραγωγής.

    Το στάδιο ωρίμασης των εσπεριδοειδών ορίζεται από τις ακόλουθες παραμέτρους που αναφέρονται για κάθε κατωτέρω είδος:

    • ελάχιστη περιεκτικότητα σε χυμό,
    • ελάχιστη συνολική περιεκτικότητα σε διαλυτά στερεά, δηλ. ελάχιστη περιεκτικότητα σε σάκχαρο,
    • ελάχιστη αναλογία σακχάρων προς οξέα ( 1 ),
    • χρωματισμό.

    Ο χρωματισμός. πρέπει να είναι τέτοιος, ώστε κατά το πέρας της κανονικής. ανάπτυξης του τα εσπεριδοειδή να αποκτήσουν, στον τόπο προορισμού, τον κανονικό χρωματισμό της ποικιλίας.

    Τα εσπεριδοειδή που πληρούν αυτές τις απαιτήσεις ωρίμασης μπορούν να υποβάλλονται σε «αποπρασινισμό». Η επεξεργασία αυτή επιτρέπεται μόνον εφόσον δεν αλλοιώνονται τα άλλα φυσικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

    «Απευθύνουμε έκκληση για την διενέργεια ελέγχων τόσο στην περιφέρεια Πελοποννήσου που οι τοπικές αρχές, παρά το γεγονός ότι το γνωρίζουν, περιέργως δεν επιλαμβάνονται στις λοιπές παραγωγικές περιφέρειες της χώρας τις αμέσως επόμενες ημέρες, αλλά όσο και στα σημεία εξόδου των λιμένων Πατρών και Ηγουμενίτσας και των οδικών προς τις γειτονικές βαλκανικές χώρες προωθήσεων», σημειώνεται.

    Πηγή: In.gr
  • Αιτωλοακαρνανία: Αγανακτισμένοι οι παραγωγοί, αναμένουν μήνες αποζημιώσεις για εσπεριδοειδή και ελιές
    Αιτωλοακαρνανία: Αγανακτισμένοι οι παραγωγοί, αναμένουν μήνες αποζημιώσεις για εσπεριδοειδή και ελιές

    Εύλογες απορίες και αγανάκτηση εκφράζουν δεκάδες παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας που υπέστησαν ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις του Νοεμβρίου του 2022 για τις καθυστερήσεις που υφίστανται στην αποζημίωσή τους από τον ΕΛΓΑ.

    Ειδικότερα, στην περιοχή είχαν καταγραφεί μεγάλες ζημιές σε εσπεριδοειδή και ελαιόδεντρα, για τις οποίες είχαν κινηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες εκτίμησης.

    Πραγματογνώμονες έσπευσαν να αξιολογήσουν το μέγεθος των ζημιών που υπέστησαν οι παραγωγοί και μάλιστα τον Μάιο του 2023 έγινε γνωστό ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε και τα πορίσματα κοινοποιήθηκαν αρμοδίως.

    Έκτοτε αναμένεται ακόμη η καταβολή των αποζημιώσεων που αποφασίστηκαν για τους δικαιούχους. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό το διάστημα που έχει περάσει είναι κάτι παραπάνω από μεγάλο, με τις τελευταίες τακτικές πληρωμές να ανάγονται την περασμένη άνοιξη.

    Η καθυστέρηση των πληρωμών προκύπτει σε μια χρονιά που υπάρχουν σοβαρά προβλήματα οικονομικής ρευστότητας των παραγωγών, οι οποίοι ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε συγκομιδή της νέας σοδειάς τους χωρίς να έχουν αποζημιωθεί για τις ζημιές στην προηγούμενη, με ότι αυτό συνεπάγεται, οικονομικά και όχι μόνο…

    Πηγή: Αgrinionews.gr

  • Κλίμα ανόδου στις τιμές διαμορφώνουν οι όψιμες ποικιλίες εσπεριδοειδών
    Κλίμα ανόδου στις τιμές διαμορφώνουν οι όψιμες ποικιλίες εσπεριδοειδών

    Υψηλότερες κατά 25-35% είναι οι τιµές παραγωγού για τις οψιµότερες ποικιλίες εσπεριδοειδών, µε το πορτοκάλι να πλησιάζει µεθοδικά τα 27-28 λεπτά το κιλό και τα µανταρίνια Νόβα να διατίθενται σε τιµές παραγωγού πάνω από 40 λεπτά το κιλό.

    Αφήνουν πίσω τους το αρνητικό κλίµα και το φουσκωµένο καρπό λόγω καλοκαιρίας οι παραγωγοί εσπεριδοειδών σε Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, µε τις κοπές των οψιµότερων ποικιλιών που άρχισαν στο γύρισµα της χρονιάς να συνοδεύονται από επιστροφή σε φυσιολογικές τιµές και σταδιακή τόνωση της ζήτησης. «Στις όψιµες ποικιλίες κάνει ταµείο ο παραγωγός στα ξινά και γι’ αυτό ακολουθήσαµε στην περιοχή το συγκεκριµένο πλάνο 10ετίας στις φυτεύσεις» σηµειώνει ο Ηλίας Μαυράκης, παραγωγός και ιδιοκτήτης καταστήµατος εφοδίων από την περιοχή του Νεοχωρίου στο Μεσολόγγι.

    Τα µανταρίνια Νόβα φεύγουν µε ικανοποιητικό ρυθµό µε καθαρές τιµές από 30-35 λεπτά το κιλό στο Μεσολόγγι και µε 40-45 λεπτά το κιλό στην Αργολίδα, έχοντας σταθερά καλή ζήτηση λόγω σκληρότητας και ανθεκτικότητας καρπού από τις αγορές του εξωτερικού. Στον αντίποδα, η ευαίσθητη Κληµεντίνη υπέστη µεγάλο σοκ και φούσκωµα από την καλοκαιρία του ∆εκεµβρίου και φέτος δεν απέδωσε τα αναµενόµενα στους παραγωγούς, αφού το εµπόριο εκµεταλλεύτηκε -και πολλές φορές εφηύρε- την ποιοτική υποβάθµιση για να πάρει το προϊόν σε χαµηλή τιµή, ενώ το 20% της παραγωγής έµεινε στα δέντρα.

    Ανοδικές τάσεις παρατηρούνται και στα µεγαλόκαρπα µανταρίνια Ορτανίκ στο νοµό Αιτωλοακαρνανίας, µε τις κοπές να ξεκινούν στα 23 λεπτά το κιλό και να ακολουθούν ανοδική πορεία, εσχάτως σπάζοντας το φράγµα των 30 λεπτών. Η µόνη παραφωνία στο θετικό κλίµα που επικρατεί στις όψιµες ποικιλίες είναι η παρατηρούµενη υποκατανάλωση διεθνώς λόγω πιέσεων στο διαθέσιµο εισόδηµα, που ασκεί σηµαντικές πιέσεις στις τιµές παραγωγού, οι οποίες για τα µανταρίνια θα µπορούσαν να είναι ακόµη ψηλότερες µε την παγκόσµια παραγωγή µειωµένη.

    Όµως και το πορτοκάλι βλέπει «Φως στο Τούνελ». Μπορεί οι τιµές διάθεσης για την ποικιλία Ναβαλίνα να ήταν (και) φέτος απογοητευτικές όµως «δεν περιµένουµε πολλά άλλωστε από το πρώτο πορτοκάλι, είµαστε µαθηµένοι», θα σηµειώσει συνοµιλητής της Agrenda. Η κατάσταση αλλάζει σταδιακά προς το καλύτερο στα Μέρλιν και τα άσπερµα Λάνε Λέιτ, µε τις καθαρές τιµές για τα πρώτα Μέρλιν στην Αργολίδα στα 20-22 λεπτά, ενώ «ακούγονται και τα 23-25 λεπτά», όπως αναφέρει στην Agrenda ο Θωµάς Φάκλαρης από το Συνεταιρισµό Σκαφιδακίου.

    Ένα στα τέσσερα Λάνε Λέιτ έχει ήδη κοπεί στο Μεσολόγγι, µε τις τιµές να βρίσκονται στα 25 µε 27 λεπτά και να γλυκοκοιτούν τα 30 λεπτά και όπως λέει ο παραγωγός Ηλίας Μαυράκης «δεν θα έχει µείνει πορτοκάλι στα δέντρα µέχρι τέλος Φεβρουαρίου». Οι ποικιλίες αυτές γεµίζουν το εµπορικό ηµερολόγιο το πρώτο δίµηνο του έτους, έως ότου µπουν στην παραγωγή τα Βαλέντσια, τα οποία καιρού επιτρέποντος θα αρχίσουν να συλλέγονται την τελευταία εβδοµάδα του Φεβρουαρίου.

    Οι εξαγωγές µέχρι στιγµής παρουσιάζουν σταθερότητα για το πορτοκάλι και ανοδικές τάσεις στο µανταρίνι. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάζεται ο Incofruit, οι εξαγωγές πορτοκαλιών την περίοδο 2022-2023 είναι αυξηµένες 4,2% σε σχέση µε πέρυσι και -4,4% από το 2020-2021, στους 144.385 τόνους. Φέτος έχουν σταλθεί 25,9% περισσότερα φορτία µε ελληνικό µανταρίνι σε σχέση µε πέρυσι και 16,6% σε σύγκριση µε την 2020-2021, µε συνολικές ποσότητες 133.379 τόνων.

    Στόχος τα 50 λεπτά για τα ντόπια λεμόνια

    Αξιοσηµείωτη σταθερότητα χαρακτηρίζει την αγορά για το λεµόνι, µε τις τιµές να ακολουθούν τις εξελίξεις και να τσιµπούν µερικά λεπτά σε σχέση µε την περσινή περίοδο. Στις αρχές Φεβρουαρίου οι τιµές στην Κορινθία είναι πάνω από τα 40 λεπτά το κιλό καθαρά, µε τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Κιάτου και Τραγάνας να πληρώνει 43 λεπτά για κοµµένο και παραδοτέο προϊόν. Το κόστος της κοπής διαµορφώνεται στα 3 µε 5 λεπτά. Βέβαια, όπως εξηγεί ο παραγωγός Κώστας Πάππας, στόχος είναι τα 45-50 λεπτά, αφού υπάρχει καλή εµπορική ροή και οµαλή διάθεση της παραγωγής, δίχως την παρουσία πίεσης τιµών λόγω µαζικών εισαγωγών. «Με κριτήρια άλλων εµπορικών περιόδων, οι σηµερινές τιµές κρίνονται ως ικανοποιητικές. Φέτος όµως µε µαζεµένα έξοδα δύο ετών και υψηλό κοστολόγιο, χρειαζόµαστε τιµές πάνω από 45 λεπτά για να αφήσουµε και κάτι στην άκρη», θα συµπληρώσει ο Κώστας Πάππας. Τη τρέχουσα περίοδο µαζεύεται το λεµόνι ποικιλίας Μαγλήνα έως και τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ έπειτα συγκοµίζονται µόνο κάποιες διάσπαρτες όψιµες ποικιλίες. Οι παραγωγοί στη Κορινθία έχουν επίσης και στο νου τους και στο µετεωρολογικό δελτίο, αφού µπορεί µεν οι βροχές των προηγούµενων 10 ηµερών να αναπλήρωσαν µέρος του αρνητικού υδατικού ισοζυγίου, όµως για να υπάρξει καλή παραγωγή την επόµενη καλλιεργητική περίοδο πρέπει να πέσουν άλλα τόσα χιλιοστά βροχής το επόµενο χρονικό διάστηµα.

    Πηγή: Agronews.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο