Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2022 13:38

Τις επόμενες ημέρες ξεκινά ξεσκέπασμα στα πρώιμα καρπούζια, κόστος 1.300 ευρώ το στρέμμα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Προχωρά η καλλιέργεια υπαίθριου καρπουζιού χαμηλής κάλυψης στην περιοχή της Τριφυλίας και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσει το ξεσκέπασμα. Το κόστος έχει αυξηθεί και υπάρχει προβληματισμός από τους παραγωγούς.

Ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η καλλιέργεια καρπουζιού χαμηλής κάλυψης εξελίσεται ομαλά. Οι παραγωγοί θα πρέπει να αερίζουν και να ελέγχουν τις φυτείες τους.

Φέτος έχει αυξηθεί το κοστολόγιο για τα λιπάσματα. Στα κηπευτικά και ειδικότερα στο πρώιμο καρπούζι η λίπανση είναι αναγκαία και αν και το κόστος έχει ξεπεράσει τα 1.300 ευρώ οι παραγωγοί θα πρέπει να την κάνουν, Χρειάζεται μια ορθολογική λίπανση και μια σωστή χρήση νερού. Προβλήματα φυτοπροστασίας δεν υπάρχουν στην καλλιέργεια.

Όσον αφορά την συγκομιδή τα τελευταία χρόνια τα θερμοκήπια της Ηλείας συμπίπτουν με τα πρώιμα καρπούζια της Τριφυλίας. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη προσφορά καρπουζιών. Μεγάλο ρόλο παίζει η θερμοκρασία που θα επικρατήσει κατά την συγκομιδή. Υψηλή θερμοκρασία σημαίνει καλή ζήτηση».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός καρπουζιού της περιοχής, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, «φέτος τα καρπούζια έχουν μείνει πίσω και έχουν μια ελαφρά οψίμιση λόγω των καιρικών συνθηκών (χαμηλές θερμοκρασίες). Στην περιοχή έχουμε μια μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας. Αυτό έγινε επειδή το κόστος καλλιέργειας έχει αυξηθεί από τα 1.000 ευρώ το στρέμμα έχει φτάσει στα 1.300 ευρώ.

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει το ξεσκέπασμα των νάυλων. Ελπίζουμε να έχουμε φέτος μια καλή τιμή για να υπάρξει εισόδημα στους παραγωγούς. Κανείς όμως δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η κατανάλωση στις ευρωπαϊκές αγορές. Επίσης η αύξηση των μεταφορικών θα παίξει μεγάλο ρόλο. Το κόστος μεταφοράς αυξήθηκε κατά 40% αλλά και οι παλέτες από 14 λεπτά έφτασαν στα 20 λεπτά».

Ο κ. Παναγιώτης Λεβεντογιάννης, παραγωγός καρπουζιού στην περιοχή της Κυπαρισσίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το κόστος καλλιέργειας έχει αυξηθεί κατά 30-35% σε σχέση με πέρσι. Έφτασε στα 1.500 ευρώ το στρέμμα και αν πούμε ότι η μέση απόδοση ανέρχεται στους 5 τόνους τότε η τιμή παραγωγού θα πρέπει να κυμανθεί τουλάχιστον στα 30 λεπτά για να φέρει ένα εισόδημα στον παραγωγό. Πέρσι ήταν μια άσχημη χρονιά για τους περισσότερους παραγωγούς για αυτό έχουμε μια μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας».

Ο κ. Θεοδωρής Μπούσουλας, παραγωγός καρπουζιού από το Καλό Νερό, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «από τις 7 Απριλίου θα ξεκινήσει το ξεσκέπασμα στα καρπούζια. Στην περιοχή τα ενοίκια της γης είναι σε υψηλά επίπεδα και ανεβάζουν το κόστος. Η εικόνα της αγοράς δείχνει ότι μέχρι την συγκομιδή θα έχει φτάσει το κόστος καλλιέργειας στα 1.300 ευρώ το στρέμμα.

Συνεχίζουμε την καλλιέργεια γιατί δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Πάντως από τα 8.000 στρέμματα με καρπούζια χαμηλής κάλυψης που καλλιεργούσαμε στο παρελθόν στην περιοχή σήμερα έχουμε φτάσει στα 4.000 στρέμματα. Αν συνεχιστεί η φθίνουσα πορεία απειλείται η ζώνη καλλιέργειας.

Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει από τις 20 Μαΐου. Βέβαια η πρωιμότητα εξαρτάται από το μικροκλίμα της κάθε περιοχής. Στις διεθνείς αγορές υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για το ελληνικό καπρούζι. Μας απειλεί το Μαρόκο και η Τυνησία με τις βαρέλες και η Τουρκία με τα στρογγυλά καρπούζια. Με το χαμηλό κόστος καλλιέργειας που έχουν αυτές οι χώρες έχουν καταφέρει να κερδίσουν τις αγορές στην ανατολική Ευρώπη (με τιμή στα 10 λεπτά το κιλό αφήνει εισόδημα στους παραγωγούς)».

Πηγή: Agrotypos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2022 11:25

Σχετικά Άρθρα

  • ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα σε εισαγωγές μήλων και καρπουζιών – Ανησυχία για την ανταγωνιστικότητα των παραγομένων προϊόντων
    ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα σε εισαγωγές μήλων και καρπουζιών – Ανησυχία για την ανταγωνιστικότητα των παραγομένων προϊόντων

    Ανησυχητικός ο δυναμισμός που παρατηρείται στις εισαγωγές προϊόντων που συμπίπτουν πλήρως με την ελληνική παραγωγή.

    Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία στις εισαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών το οκτάμηνο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS.

    Η αύξηση που παρατηρείται στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών το οκτάμηνο του 2024 αγγίζει το 11%. Συγκεκριμένα, ανήλθαν σε 504.178 τόνους έναντι των 455. 070 τόνων τους οκτώ πρώτους μήνες του 2023, καταγράφοντας άνοδο σε ποσοστό 10,8%.

    Συνεχή ανάπτυξη του ξένου ανταγωνισμού

    «Η εισαγωγή νωπών φρούτων και λαχανικών δείχνει συνεχή ανάπτυξη του ξένου ανταγωνισμού τόσο στην χώρα μας όσο και στις λοιπές κοινοτικές αγορές» δήλωσε (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσου, Γιώργος Πολυχρονάκης, συμπληρώνοντας «είναι ανησυχητικός ο δυναμισμός που παρατηρείται στις εισαγωγές προϊόντων και περιόδους που συμπίπτουν πλήρως με την ελληνική παραγωγή, κατάσταση που προκαλείται από ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των παραγομένων προϊόντων μας και καθιστά τις εισαγωγές πιο ελκυστικές».

    Πιο αναλυτικά τα στοιχεία για τις εισαγωγές των κυριότερων προϊόντων:

    – 205.079 τόνοι πατάτες έναντι 174.004 τόνων το 2023 (+17,86%) προερχόμενες κυρίως από Αίγυπτο, Κύπρος , και Γαλλία. Το ίδιο χρονικό διάστημα εμφανίζονται αυξημένες κατά 32,5% και οι εξαγωγές πατατών 102.458 τόνοι έναντι 77.326 το 2023 που μέρος τους προέρχεται από εισαγωγές.

    – 164.151 τόνοι μπανάνες έναντι 154.179 το 2023 (+5,92%) προερχόμενες από Ισημερινό, Κολομβία και Κόστα Ρίκα.

    – 8.410 τόνοι κρεμμύδια, έναντι 23.688 το περασμένο έτος (-64,5%) προερχόμενα από Αυστρία, Ολλανδία και Αίγυπτο.

    – 13.017 τόνοι τομάτες έναντι 13.866 τ. το 2023 (-6,2%) προερχόμενοι από την Τουρκία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

    – 4.281 τόνοι πιπεριές/γλυκοπιπεριές έναντι 2.828 τόνων τους οκτώ μήνες του 2023 (+51,3%) προερχόμενες από Ιορδανία, Ολλανδία και Ισραήλ.

    – 12.491 τόνοι μήλων έναντι 5.023 τόνων πέρυσι (+148,68%) προερχόμενα από Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία και Ιταλία.

    12.491 τόνοι μήλων, 1.109 τόνοι καρπούζια, 205.079 τόνοι πατάτες, 164.151 τόνοι μπανάνες

    – 5.728 τόνοι αβοκάντο έναντι 4.242 πέρυσι (+35,74%) προερχόμενα από Ολλανδία, Ισραήλ και Κύπρο.

    – 2.539 τόνοι ακτινίδια έναντι 1.386 τόνων το οκτάμηνο του 2023 (+83,19%) προερχόμενα από Ιράν, Ιταλία και Χιλή.

    – 3.621 τόνοι πορτοκαλιών έναντι 2.214 τόνων τους οκτώ μήνες του 2023 (+63,51%) προερχόμενα κυρίως από Αίγυπτο, Ρουμανία και Ιταλία.

    – 24.244 τόνοι λεμόνια και γλυκολέμονα έναντι 22.415 τόνων πέρυσι (+8,16%) προερχόμενα Τουρκία, Αίγυπτος και Ισπανία.

    – 9.559 τόνοι μανιτάρια έναντι 9.237 τόνων το οκτάμηνο του 2023 (+3,49%) προερχόμενα από Πολωνία, Ρουμανία και Ολλανδία.

    – Τέλος, 1.109 τόνοι καρπούζια έναντι 559 τους οκτώ πρώτους μήνες του 2023 (+98,4%) εισαγόμενα από Αλβανία, Ιράν και Ολλανδία.

    Μόνο τον Απρίλιο οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στη χώρα μας σκαρφάλωσαν στους 88.851 τόνους έναντι 59.156 τόνων τον ίδιο μήνα του 2023.

    Προσοχή στις προδιαγραφές

    Όπως υπογραμμίζει ο κ. Πολυχρονάκης «οι αυξημένες εισαγωγές της ΕΕ από τρίτες χώρες οφείλονται στη υφιστάμενη απόκλιση σε εργασιακά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά θέματα.κ.α, που υπάρχει μεταξύ κοινοτικών και μη κοινοτικών παραγωγών, η οποία προκαλεί συνεχή ανάπτυξη των εισαγωγών τόσο στην αγορά της ΕΕ όσο και στην εθνική».

    Ο ίδιος επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά που προέρχονται από τρίτες χώρες θα πρέπει «να πληρούν τις ίδιες ποιοτικές προδιαγραφές που απαιτούνται για τους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους) της ΕΕ, με ίσες συνθήκες εργασίας και ίδια χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθώς και να επιδιωχθεί όπως οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές διενεργούν αυστηρούς ελέγχους για τήρηση των εμπορικών προδιαγραφών ποιότητας και μη ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα εισαγόμενα προϊόντα στην ελληνική αγορά με παράλληλη διασφάλιση της μη ελληνοποίησής τους».

    Πηγή: in.gr

  • Μεσσηνία: Άριστη απόδοση και μεγάλες εξαγωγές για το καρπούζι Τριφυλίας
    Μεσσηνία: Άριστη απόδοση και μεγάλες εξαγωγές για το καρπούζι Τριφυλίας

    Στον πρωτογενή τομέα η συγκομιδή όψιμου καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας προχωρά με πολύ καλό ρυθμό και μεγάλη ζήτηση τόσο για το εσωτερικό όσο και για το εξωτερικό.

    Οι καιρικές συνθήκες όμως δε βοηθάνε καθώς η ανομβρία και ο καύσωνας δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην άρδευση. Όπως σημειώνει ο Μπάμπης Παπαδόπουλος ένας από τους πιο καταξιωμένους και έμπειρους παραγωγούς καρπουζιού, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη αφού οι γεωτρήσεις τραβούν αλμυρό νερό ενώ είναι αναγκασμένοι να καλύπτουν τα καρπούζια με ειδικές μεμβράνες, για να μην τα καταστρέψει η ζέστη.

    Δείτε το ρεπορτάζ του Best-TV:

    Πηγή: Gargalianoionline.gr

  • Χάβαρι: “Λαβωμένες” από τον καύσωνα οι καλλιέργειες - Σε απόγνωση οι παραγωγοί
    Χάβαρι: “Λαβωμένες” από τον καύσωνα οι καλλιέργειες - Σε απόγνωση οι παραγωγοί

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Μεγάλα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της περιοχής του Χαβαρίου καθώς η καλλιέργεια της σταφίδας, του καρπουζιού και της πιπεριάς εξαιτίας των παρατεταμένων αυξημένων θερμοκρασιών και της ανομβρίας έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr ο παραγωγός Κωνσταντίνος Δέρβος, η ζημιά που έχει υποστεί ξεπερνάει το 70% ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει πρόβλημα από τον ελεγκτικό μηχανισμό του ΕΛΓΑ προκειμένου να λάβει την αποζημίωση που δικαιούται.

    Xavari 2

    «Έχω πολλά πιπέρια και έχω πραγματικά κατασταραφεί. Έχω επίσης καρπούζια και σταφίδες. Δεν έχουμε ανταπόκριση από όλους όσοι έρχονται από την Πάτρα, οι επόπτες, ο διευθυντής, ο τμηματάρχης. Στις 10 του μήνα ήρθε ο γεωπόνος και μετά από 10 ημέρες ήρθε ο επόπτης και ο προϊστάμενος. Αυτό το πιπέρι το μάζεψα χθες και το πετάω. Όλα τα μπουμπούκια που έχει δέσει η πιπεριά πάνω είναι καμένα. Τα πιπέρια αυτά που έχουμε βάλει κόβουν 6,5 και 7 τόνους γιατί είναι φυτεμένα στις 5 Απριλίου. Αν τα άφηνε ο καιρός θα είχαμε μεγάλη παραγωγή. Και έρχονται και μας λένε ότι πάνω από 4,5 ή 5 τόνους δεν μπορούν να μας βάλουν. Παρακαλώ να μας φέρονται καλύτερα…

    Xavari 4

    Η ζημιά μας ξεπερνάει το 70%. Πρέπει να μας βοηθήσουν οι βουλευτές του νομού και ο υπουργός. Να προσέξουν το νομό Ηλείας. Να έρθουν και τώρα οι βουλευτές στο Χάβαρι που τους έχουμε ανάγκη και όχι μόνο στις εκλογές. Έχουμε πάθει μεγάλη ζημιά και στις σταφίδες. Και πέρυσι είχαμε χαλάζι στις σταφίδες. Την μισή περιοχή την έβαλαν και την άλλη παρόλο που τους δείξαμε τη ζημιά με φωτογραφία στα κινητά με ημερομηνία επάνω, μας είπαν να κάνουμε ένσταση. Κάναμε ένσταση, ενημερώσαμε και τηλεφωνικώς και φέτος μας είπαν ότι δεν τους ενημερώσαμε.

    Αν δείτε τα καρπούζια έχουν καεί… Θέλουμε να αποζημιωθούμε για την πραγματική μας ζημιά.

    Πέρυσι ήρθε ο γεωπόνος γιατί είχαμε ζημιά από χαλάζι και δεν μας έβαλε ζημιά. Δεν μας έβαλε όμως και κιλά και αφού κάναμε ένσταση μας έβαλε 25% από χαλάζι. Πρέπει να κοιτάξουν τους παραγωγούς γιατί δείχνουν σα να έχουν προηγούμενα μαζί μου. Δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά. Είναι ντροπή όλο αυτό που συμβαίνει…» σημείωσε κλείνοντας ο κ. Δέρβος τονίζοντας ότι πολλοί παραγωγοί της περιοχής επηρέασαν τα παιδιά τους και τα προέτρεψαν να ασχοληθούν με την γη αλλά πλέον οι καταστάσεις τα διώχνουν μακριά.

    Xavari 5

    Xavari 6

  • Πρεμιέρα στις εξαγωγές για το σταφύλι – Καλοί ρυθμοί στα καλοκαιρινά φρούτα
    Πρεμιέρα στις εξαγωγές για το σταφύλι – Καλοί ρυθμοί στα καλοκαιρινά φρούτα

    Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών

    «Ποδαρικό» στις εξαγωγές έκανε το επιτραπέζιο σταφύλι με τις πρώτες ποσότητες να κατευθύνονται στις αγορές, ενώ οι προοπτικές που ανοίγονται για το προϊόν αναμένονται, σύμφωνα με τους εξαγωγείς, καλύτερες από πέρσι.

    Με καλύτερους ρυθμούς συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα η εξαγωγή καλοκαιρινών φρούτων και λαχανικών, ενώ ρεκόρ καταγράφει για ακόμη μία χρονιά η φράουλα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas, οι μέχρι σήμερα ποσότητες των καρπουζιών ανέρχονται σε 134.943 τόνους έναντι 133.860 πέρσι (0,8%), των βερίκοκων σε 19.582 τόνους έναντι 19.769 τόνων (-0,9%), των ροδάκινων σε 31.634 τόνους έναντι 24.766 τόνων (27,7%), των νεκταρινιών σε 28.134 τόνους έναντι 19.080 τόνων (47,4%) και των κερασιών σε 31.140 τόνους έναντι 21.081 τόνων (47,7%).

    Ανοδικά κινούνται οι εξαγωγές και αυτή την εβδομάδα για τα καλοκαιρινά φρούτα

    Υψηλές τιμές απολαμβάνουν στις εξαγωγές τα εξαιρετικής ποιότητας συσκευασμένα ελληνικά πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα κ.α), τα οποία κατευθύνονται στην εξαγωγή και ειδικά στις αγορές της Βορειοδυτικής Ευρώπης.

    «Ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός ότι και την τρέχουσα εμπορική περίοδο προσφέρονται υποβαθμισμένοι καρποί (ανάμειξη καλών και υποβαθμισμένων ποιοτικά) που αγοράζονται και διακινούνται από «βαλκάνιους κ.ά εμπόρους», αλλά και στην εγχώρια αγορά σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, αλλοιώνοντας την εικόνα της αγοράς», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Γιώργος Πολυχρονάκης.

    Καλή εικόνα για το καρπούζι

    Οι αποδόσεις στις καλλιέργειες καρπουζιού είναι εξαιρετικές, όπως επίσης και στις άλλες μεσογειακές χώρες καλλιέργειας της Ευρώπης.

    Η εποχή του καρπουζιού στην Ουγγαρία ξεκίνησε φέτος δύο εβδομάδες νωρίτερα από το κανονικό, χωρίς να έχουν υποστεί ζημιές από παγετό, αναμένοντας συγκομιδή από 160.000 έως 180.000 τόνους καρπουζιών.

    «Η εμπορική περίοδος καρπουζιών βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και με ζεστό τον καιρό, η κατανάλωση είναι υψηλή και οι τιμές σταθερά υψηλές. Ωστόσο, σύντομα θα δούμε τις τιμές να μειώνονται ελαφρώς, κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο όταν η σεζόν έχει ξεκινήσει καλά», σχολιάζει ο κ. Πολυχρονάκης.

    Ρεκόρ για φράουλα

    Τέλος σεζόν με ρεκόρ στις εξαγωγές κατέγραψε για μία ακόμη χρονιά η ελληνική φράουλα, με τις ποσότητες από την αρχή του χρόνου έως και τις 12 Ιουλίου 2024 να φτάνουν τους 78.000 τόνους έναντι 75.900 τόνων την αντίστοιχη περίοδο του 2023, καταγράφοντας αύξηση κατά 2,71%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ του τελευταίου 5μηνου η αξία των εξαχθεισών φραουλών ανήλθε σε 158 εκατ. ευρώ, με την μέση τιμή πώλησης να είναι αυξημένη κατά 12% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Αυξημένες οι εισαγωγές ντομάτας και πιπεριάς

    Μειωμένες καταγράφονται οι εξαγωγές ντομάτας και πιπεριάς, ενώ την ίδια στιγμή οι εισαγωγές ενισχύονται.

    Ειδικότερα, οι εξαγωγές ντοματών από την αρχή του χρόνου και έως τις 12 Ιουλίου 2024 έφτασαν τους 28.300 τόνους έναντι 30.800 τόνων πέρσι, καταγράφοντας μείωση κατά 7,9%. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές από 1η Ιουλίου έφτασαν τους 1.400 τόνους, προερχόμενες από την Τουρκία, τη Σερβία και την Πολωνία.

    Οι εξαγωγές πιπεριών από την 1η Απριλίου έως και τις 12 Ιουλίου 2024 ανέρχονται περίπου σε 7.400 τόνους περίπου έναντι 8.600 τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2023, καταγράφοντας μείωση κατά 14,47%. Το ίδιο χρονικό διάστημα οι εισαγωγές ήταν αυξημένες κατά 62,5%, φτάνοντας τους 1.300 τόνους έναντι 800 τόνων πέρσι.

    Πηγή: In.gr
  • Το φρούτο «πρωταγωνιστής» του καλοκαιριού που δροσίζει και προστατεύει δέρμα, μάτια και μύες
    Το φρούτο «πρωταγωνιστής» του καλοκαιριού που δροσίζει και προστατεύει δέρμα, μάτια και μύες

    Ανακαλύψτε τα αμέτρητα οφέλη του αδιαφιλονίκητου πρωταθλητή των καλοκαιρινών φρούτων

    Στο φρούτο αυτό, γευόμαστε όλη τη δροσιά του καλοκαιριού. Ας ανακαλύψουμε τα πολλά ευεργετικά οφέλη του καρπουζιού στην υγεία με τη βοήθεια της Lara Whitson, πιστοποιημένης διαιτολόγου στην Κλινική Cleveland.

    Αρχικά, το καρπούζι περιέχει άφθονο νερό ( 92%) και ελάχιστες θερμίδες – μόλις 46 θερμίδες ανά φλιτζάνι.

    Είναι πλούσιο σε κάλιο (170 χιλιοστόγραμμα), ένα απαραίτητο μέταλλο για την υποστήριξη και λειτουργία των νεύρων, των μυών και την ισορροπία των υγρών στο σώμα μας. Επιπλέον, είναι πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C και της βιταμίνης Α.

    Το καρπούζι συμβάλει στο αίσθημα κορεσμού. Μελέτη του 2019 σε 33 υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, έδειξε ότι όσοι έτρωγαν καθημερινά καρπούζι αντί για μπισκότα χαμηλών λιπαρών για τέσσερις εβδομάδες, ανέφεραν λιγότερη πείνα.

    Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση καρπουζιού προάγει την καλή υγεία και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος. Αυτό είναι πιθανό να οφείλεται, εν μέρει, στα αντιοξειδωτικά του, τα οποία βοηθούν στην προστασία του σώματος από το στρες και στην πρόληψη ή την επιβράδυνση της κυτταρικής βλάβης. Μάλιστα σε μικρή μελέτη, διαπιστώθηκε ότι το εκχύλισμα καρπουζιού συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ενήλικες μέσης ηλικίας με υπέρταση και παχυσαρκία.

    Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά συστατικά του καρπουζιού όπως το λυκοπένιο συσχετίζονται με την προστασία των ματιών και την πρόληψη ή καθυστέρηση της εμφάνισης καταρράκτη.

    Ιδιαίτερα αναφορά πρέπει να γίνει στην κιτρουλίνη του καρπουζιού, ένα αμινοξύ που συνδέεται με ταχύτερη αποκατάσταση των μυών μετά από την άσκηση.

    Τέλος η βιταμίνη C ωθεί στην παραγωγή κολλαγόνου, την επούλωση από τραυματισμούς και την προστασία από την ξηροδερμία.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Εξαγωγές: Θετικό πρόσημο για καρπούζι και πεπόνι – «Αγκάθι» τα ατυποποίητα
     Εξαγωγές: Θετικό πρόσημο για καρπούζι και πεπόνι – «Αγκάθι» τα ατυποποίητα

    Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών έως τις 24.5.2024

    Με καλές προοπτικές ξεκίνησε η σεζόν για το καρπούζι και το πεπόνι, με τις εξαγωγές να κινούνται σε κανονικά επίπεδα.

    Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, τα οποία έχει επεξεργαστεί ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και λαχανικών Incofruit Hellas, οι ποσότητες καρπουζιών, που κατευθύνθηκαν στην εξαγωγή αγγίζουν σχεδόν τους 51.000 τόνους , ενώ των πεπονιών τους 700 τόνους.

    Την ίδια στιγμή, όπως σχολιάζουν οι εξαγωγείς, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η εισαγωγή από την 1η Απριλίου 2024 250 τόνων καρπουζιών από το Ιράν και την Ισπανία και 200 τόνων πεπονιών από την Αίγυπτο, την Ολλανδία και το Ιράν.

    «Δυστυχώς καταγγέλλεται από εξαγωγείς – μέλη μας ότι εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται «αλλοδαποί έμποροι Ιταλοί, Ρουμάνοι κ.α βαλκάνιοι» ήδη στα πρώϊμα καρπούζια και προτίθενται να δραστηριοποιηθούν και στα βερίκοκα (ατυποποίητα από τον αγρό) παρά το γεγονός ότι δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο ΜΕΝΟ. Έτσι, χωρίς κανένα έλεγχο διαμορφώνονται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με αγορά μετρητοίς (που απαγορεύεται από την φορολογική μας νομοθεσία άνω των 500 με ευρώ)», σημειώνει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης.

    Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η εισαγωγή από την 1η Απριλίου 2024 250 τόνων καρπουζιών από το Ιράν και την Ισπανία και 200 τόνων πεπονιών από την Αίγυπτο, την Ολλανδία και το Ιράν

    Φράουλες και κεράσια

    Σε 3.000 τόνους εκτιμάται ότι ανέρχονται οι εξαγωγές υπερπρώιμων κερασιών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Συνδέσμου Incofruit Hellas, εκτιμάται ότι η σεζόν του τουρκικού κερασιού είναι θετική, με καλούς όγκους και καλή ποιότητα και οι αποδόσεις θα είναι στο αποκορύφωμά τους αυτή τη σεζόν.

    Στο μεταξύ, με θετικό πρόσημο συνεχίσθηκαν οι εξαγωγές φράουλας, οι οποίες από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 73.400 τόνους αυξημένες κατά 5,1% έναντι 69.800 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2023, με την ζήτηση να είναι σταθερά ανοδική.

    Ντομάτες και αγγούρια

    Μειωμένες κατά 7,9% είναι οι εξαγωγές ντομάτες, οι οποίες από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 25.500 τόνους έναντι 27.700 τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

    Αξιοσημείωτο, είναι σύμφωνα με τους εξαγωγείς ότι την ίδια στιγμή έχουν ενταθεί οι εισαγωγές ντομάτας ανερχόμενες μέχρι σήμερα σε περίπου 1.400 τόνους έναντι 590 πέρσι, εκ των οποίων οι 850 τόνοι προέρχονται από Τουρκία.

    Μάλιστα, την τελευταία εβδομάδα, όπου παρουσιάζεται πρόβλημα στην διάθεση των ελληνικών ντοματών εισήχθησαν 2 φορτία, το ένα από την Τουρκία και το άλλο από το Ιράν.

    Οι εξαγωγές αγγουριών από 1/9/23 έως 24/5/24 ανέρχονται σε 69.792 τόνους έναντι 65.134 τόνων την περίοδο 2022/23 καταγράφοντας άνοδο κατά 7,2%.

    Πορτοκάλια και μανταρίνια

    Στο μεταξύ, μειωμένη κατά 13,3% συνεχίζονται οι εξαγωγές πορτοκαλιών, οι οποίες έφτασαν τους 281.772 τόνους έναντι 324.881 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Πτώση παρατηρείται και στα μανταρίνια κατά 11%, με τις ποσότητες να φτάνουν τους 137.944 τόνους έναντι 154.950 τόνων την περίοδο 2022/23.

    Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές πορτοκαλιών από 1/1/24 ανέρχονται σε 2.000 τόνους έναντι 700 πέρσι εκ των οποίων οι 600 τόνοι τον Μάϊο προήρθαν κυρίως από την Αίγυπτο.

    «Η κρίση της Ερυθράς Θάλασσας ασκεί πίεση στη διεθνή διακίνηση εμπορευμάτων και όσον αφορά τον κλάδο, ο όγκος φρούτων που αποστέλλονταν από την Αίγυπτο σε άλλες ηπείρους ανακατευθυνθηκαν και κατέληξαν στην Ευρώπη πιέζοντας τις τιμές. Παράλληλα η υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας, λόγω των πολιτικών νομισματικής απελευθέρωσης που απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχει κάνει τα αιγυπτιακά πορτοκάλια ακόμη πιο ανταγωνιστικά στην ευρωπαϊκή αγορά», σχολιάζει ο κ. Πολυχρονάκης.

    Ακτινίδια και μήλα

    Οι εξαγωγές ακτινιδίων από 1/9/2023 έως και 24/5/2024 ανέρχονται σε 188.745 τόνους έναντι 202.229 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2022/23. (μειωμένες κατά 12,5%).

    Συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων και από 1/9/23-24/5/24 η εξαγωγή τους ανέρχεται σε 36099 έναντι 65.393 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Πηγή: In.gr

  • Μεσσηνία: Το πιο πρώιμο καρπούζι φέτος στην Τριφυλία, με εκτίμηση για πάνω από 35.000 τόνους
    Μεσσηνία: Το πιο πρώιμο καρπούζι φέτος στην Τριφυλία, με εκτίμηση για πάνω από 35.000 τόνους

    Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ξεκίνησε φέτος η συγκομιδή του υπαίθριου καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας, που πλέον συνεχίζεται σε πιο εντατικούς ρυθμούς. Το ρεκόρ πρωιμότητας αποδίδεται στις καιρικές συνθήκες που φέτος μέχρι τώρα ήταν ιδανικές για την καλλιέργεια, ο ζεστός καιρός και το γεγονός ότι δεν υπήρχαν βροχοπτώσεις βοήθησαν την καλλιέργεια. Αυτές συνέβαλαν ώστε και η ποιότητα του προϊόντος να είναι εξαιρετική, αλλά και οι αποδόσεις σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αποδόσεις που ισοσταθμίζουν τις όχι και τόσο ικανοποιητικές τιμές για το ξεκίνημα που είναι περίπου στα 40 λεπτά.

    Η φετινή παραγωγή εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τους 35.000 τόνους και όπως κάθε χρόνο η πλειονότητα θα κατευθυνθεί στις αγορές του εξωτερικού. Για αυτό το λόγο και η εξέλιξη των τιμών έχει να κάνει άμεσα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στις αγορές που απευθύνεται το προϊόν.

    Μιλώντας στην «Ε» ο Κωνσταντίνος Μαλάμος, παραγωγός και εξαγωγέας καρπουζιών στην περιοχή του Αγρίλη τόνισε: «Το καρπούζι ξεκίνησε και λόγω των καλών καιρικών συνθηκών και των θερμοκρασιών η παραγωγή βγήκε πολύ νωρίς φέτος. Εγώ προσωπικά ξεκίνησα από το Μεγάλο Σάββατο να κόβω καρπούζια, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Δεν έχω ξανακόψει 4 Μαΐου υπαίθρια καρπούζια, ούτε πίστευα ποτέ ότι μπορούν να κοπούν τόσο νωρίς, αλλά ο καιρός τα ευνόησε, καθώς η καλλιέργεια του καρπουζιού εξαρτάται πάρα πολύ από τον καιρό.

    Η ποιότητα είναι εξαιρετική, η καλύτερη από όλες τις χρονιές, γιατί ο καιρός ήταν πολύ ευνοϊκός. Οι τιμές δεν είναι οι αναμενόμενες, καθώς έχουν ξεκινήσει και τα θερμοκήπια και από την άλλη δεν είναι καλός ο καιρός στις αγορές που πάνε τα προϊόντα. Εμάς μας ενδιαφέρει να είναι καλός ο καιρός και εκεί που καταναλώνεται το καρπούζι, η τιμή είναι γύρω στα 40 λεπτά περίπου, δεν μπορείς να την πεις και πολύ καλή. Οι αποδόσεις είναι ικανοποιητικές, αν και ποικίλουν, όμως γενικά σε όλη την περιφέρεια νομίζω ότι θα είναι καλές».

    Επίσης παραγωγός και εξαγωγέας ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος στην περιοχή της Τερψιθέας σημείωσε: «Ξεκίνησε η συγκομιδή, τα πρώτα καρπούζια που φόρτωσα την Τρίτη ήταν για Ιταλία και συνεχίζουμε. Παράλληλα έχουν κλειστεί και άλλες παραγγελίες, όλα τα κράτη αρχίζουν και ζητάνε καρπούζια. Η ζήτηση είναι κυρίως από το εξωτερικό, η εσωτερική αγορά δεν έχει τη δυναμική να διώξει τα καρπούζια της περιοχής, σε λίγες ημέρες θα έχουμε χιλιάδες τόνους. Ευελπιστούμε ότι ο καιρός θα πάει καλά, όλα εξαρτώνται από τον καιρό. Αν στην Ευρώπη και στις αγορές που πάει το προϊόν είναι καλός θα πάνε όλα καλά, αν κρυώσει θα έχουμε προβλήματα.

    Η παραγωγή είναι πάρα πολύ καλή φέτος, ικανοποιητική σαν ποσότητα ανά στρέμμα και η ποιότητα εκλεκτή, τέτοια ποιότητα δεν τη βρίσκουμε εύκολα, γιατί ήταν οι καιρικές συνθήκες κατάλληλες, δεν είχαμε βροχές, είχαμε ζεστό καιρό και τα καρπούζια έδεσαν στην ανθοφορία, έγινε η γονιμοποίηση όπως έπρεπε. Το Α και το Ω είναι να γίνει καλή γονιμοποίηση, τότε βγαίνει ομοιόμορφο το καρπούζι και δεν έχει προβλήματα.

    Τώρα που ξεκινήσαμε οι τιμές είναι ικανοποιητικές με την παραγωγή που έχουμε, είναι 35-40 λεπτά, μια τιμή που μπορεί να δουλευτεί το καρπούζι και να πάει στις αγορές και ο παραγωγός να μείνει ικανοποιημένος, με την τιμή αυτή σαν παραγωγοί είμαστε ικανοποιημένοι γιατί αν έχεις μια καλή παραγωγή ανά στρέμμα καλύπτεσαι και έχεις ένα καλό κέρδος.

    Η συγκομιδή ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, για εμένα το ορόσημο ήταν του Αγίου Κωνσταντίνου που ξεκινάγαμε, τα 2 τελευταία χρόνια το πιο νωρίς ήταν 14 Μαΐου φέτος όμως ήταν υπερβολικό αυτό. Δεν είναι ότι κόψαμε λίγα καρπούζια, αλλά κόβουμε το 90% της παραγωγής ανά στρέμμα. Σε αυτό έχει παίξει ρόλο ο καιρός, οι καιρικές συνθήκες κύλησαν ιδανικά και πιστεύω να πάμε και στη συνέχεια καλά, έτσι δείχνουν οι αγορές.

    Εμείς είμαστε και παραγωγοί και εξαγωγείς, δουλεύουμε σε πολλά κράτη, έχουμε μια εμπειρία ετών και έχουμε οργανωθεί αρκετά καλά, συνεχίζουμε αυτό που κάνουμε και μάλιστα ο ένας εγγονός που έχει τελειώσει γεωπόνος συνεχίζει αυτή τη δουλειά καθώς του αρέσει».

    Από την πλευρά του ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος επισήμανε: «Είμαστε στα αγροκτήματα Παπαδόπουλου που ο συγκεκριμένος παραγωγός με τους συνεργάτες του καλλιεργεί 500 στρέμματα με υψηλή τεχνική και τεχνογνωσία λόγω της συσσωρευμένης εμπειρίας που διαθέτει και το μεράκι για την καλλιέργεια. Το ευχάριστο εδώ είναι ότι έχουμε μια διάδοχη κατάσταση με νέα παιδιά, ενημερωμένα στις νέες τεχνολογίες.

    Τα καρπούζια είναι εξαιρετικής ποιότητας, όμως ο καιρός στις αγορές δε βοηθάει. Η παραγωγή είναι εξαιρετική και φυτοΰγειονομικά ασφαλής, πιστοποιημένα με πρωτόκολλα που απαιτούν οι αγορές. Ας ελπίσουμε ότι θα αλλάξει ο καιρός και θα βελτιωθούν αρκετά τα πράγματα σε θέμα τιμών καθώς έχουμε πολύ καιρό μπροστά μας.

    Η Τριφυλία και πάλι κατάφερε κάτι μοναδικό, το να κόβουμε καρπούζια στις 3 και 5 Μαΐου είναι πέρα από κάθε πραγματικότητα, σε αυτό έχει συμβάλει και η κλιματική αλλαγή και εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Υπάρχει μεγάλο ρίσκο από τον παραγωγό καθώς κάνει πρώιμες φυτεύσεις. Δεν υπάρχει προηγούμενο να κόβουμε υπαίθρια καρπούζια 5 του Μαΐου.

    Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι η καλή συνεργασία που υπάρχει με τους εξαγωγικούς φορείς και εδώ πρέπει να πούμε ότι εξαγωγικοί φορείς είναι και οι ίδιοι οι παραγωγοί και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί δείχνει ότι διαθέτουν εξαγωγικό προσανατολισμό και εξωστρέφεια, είναι κάτι ιδιαίτερο που τους χαρακτηρίζει. Η συνεργασία της υπηρεσίας μας με τους εξαγωγικούς φορείς όσον αφορά τη σήμανση και την ταυτότητα του προϊόντος, όπως και τον ποιοτικό τους έλεγχο, βοηθά ώστε να βελτιώσουμε την εξαγωγική διαδικασία. Η εκτίμηση είναι ότι θα ξεπεράσουμε τους 35.000 τόνους παραγωγής. Το θέμα είναι ότι ο παραγωγός στο τέλος της ημέρας, επειδή έχουμε αυξημένο κόστος και έλλειψη εργατικών χεριών που είναι σημαντικό ζήτημα καθώς είναι ένα ευάλωτο προϊόν, να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα».

    Πηγή: Εleftheriaonline.gr

  • ΔΑΟΚ Ηλείας: Πρόσβαση στην αγορά του Ισραήλ για τα ελληνικά Καρπούζια, Τομάτες και Κολοκύθια - Φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις για την εξαγωγή
    ΔΑΟΚ Ηλείας: Πρόσβαση στην αγορά του Ισραήλ για τα ελληνικά Καρπούζια, Τομάτες και Κολοκύθια - Φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις για την εξαγωγή

    Οι Έλληνες εξαγωγείς φρέσκων καρπών τομάτας (Solanum lycopersicon) καρπουζιού (Citrullus lanatus) και κολοκυθιού (Cucurbita pepo) έχουν την δυνατότητα να εξάγουν τα ανωτέρω είδη στο Ισραήλ, από την ημερομηνία την σημερινή σύμφωνα με τις επίσημες φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της χώρας οι οποίες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

    1. Φρέσκοι καρποί τομάτας (Solanum lycopersicon):

    A) Οι καρποί έχουν παραχθεί στην ελληνική επικράτεια, η οποία βάσει των ετήσιων επισκοπήσεων χαρακτηρίζεται ως απαλλαγμένη από το έντομο Bactrocera dorsalis.

    Β) Οι καρποί κάθε φορτίου που προορίζονται για εξαγωγή, πρέπει να είναι απαλλαγμένοι από φύλλα και φυτικά υπολείμματα.

    Γ) Οι καρποί έχουν παραχθεί σε χώρους παραγωγής με πλήρη φυσική προστασία από το έντομο Leptinotarsa decemlineata και πριν την εξαγωγή έχουν ελεγχθεί από την αρμόδια φυτοϋγειονομική υπηρεσία (Εφαρμογή του Διεθνούς Προτύπου Φυτοϋγειονομικών Μέτρων Νο. 31 - ISPM 31, με επίπεδο εμπιστοσύνης 95% και όριο ανίχνευσης προσβολής 0.5%, σύμφωνα με την υπεργεωμετρική κατανομή) και έχουν βρεθεί απαλλαγμένοι από το έντομο αυτό.

    Δ) Οι καρποί συσκευάζονται σε καθαρά και σε μη χρησιμοποιημένα υλικά συσκευασίας.

    Ε) Τα ξύλινα μέσα συσκευασίας που συνοδεύουν ένα φορτίο καρπών, συμπεριλαμβανομένων και των ξύλινων υλικών που χρησιμοποιούνται για τη στήριξη, υποστήριξη ή σφήνωση του εν λόγω φορτίου, πληρούν τις απαιτήσεις του Διεθνούς Προτύπου Φυτοϋγειονομικών Μέτρων ISPM15 της Διεθνούς Σύμβασης για την Προστασία των Φυτών (IPPC/FAO).

    Στ) Μετά από τη διενέργεια των προβλεπόμενων ελέγχων, η αρμόδια φυτοϋγειονομική υπηρεσία εκδίδει Πιστοποιητικό Φυτοϋγείας κατά το άρθρο V, παράγραφος 2, σημείο β) του νέου αναθεωρημένου κειμένου της Διεθνούς Σύμβασης για την Προστασία των Φυτών που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3495/2006 (Α' 215), με την ακόλουθη πρόσθετη δήλωση (Σημείο 11. Additional Declaration):

    “The fruits originate in Greece. Greece is free from Bactrocera dorsalis. The fruits originate in a production site with physical protection against Leptinotarsa decemlineata and the fruits have been officially inspected prior to shipment according to the International Standard on Phytosanitary Measure ISPM 31, at a confidence level of 95% and detection level of 0.5%, and found free from Leptinotarsa decemlineata. ”

    2. Φρέσκοι καρποί καρπουζιού (Citrullus lanatus) και κολοκυθιού (Cucurbita pepo): A) Οι καρποί έχουν παραχθεί στην ελληνική επικράτεια, η οποία βάσει των ετήσιων επισκοπήσεων χαρακτηρίζεται ως απαλλαγμένη από το έντομο Bactrocera dorsalis.

    Β) Οι καρποί κάθε φορτίου που προορίζονται για εξαγωγή, πρέπει να είναι απαλλαγμένοι από φύλλα και φυτικά υπολείμματα.

    Γ) Οι καρποί πριν την εξαγωγή έχουν ελεγχθεί από την αρμόδια φυτοϋγειονομική υπηρεσία (Εφαρμογή του Διεθνούς Προτύπου Φυτοϋγειονομικών Μέτρων Νο. 31 - ISPM 31, με επίπεδο εμπιστοσύνης 95% και όριο ανίχνευσης προσβολής 0.5%, σύμφωνα με την υπεργεωμετρική κατανομή) και έχουν βρεθεί απαλλαγμένοι από τους εξής επιβλαβείς οργανισμούς: Dysaphis crataegi, Colletotrichum orbiculare, Phytophthora capsici, Plectosphaerella cucumerina, Acidovorax citrulli andXanthomonas cucurbitae .

    Δ) Οι καρποί συσκευάζονται σε καθαρά και σε μη χρησιμοποιημένα υλικά συσκευασίας. Ε) Τα ξύλινα μέσα συσκευασίας που συνοδεύουν ένα φορτίο καρπών, συμπεριλαμβανομένων και των ξύλινων υλικών που χρησιμοποιούνται για τη στήριξη, υποστήριξη ή σφήνωση του εν λόγω φορτίου, πληρούν τις απαιτήσεις του Διεθνούς Προτύπου Φυτοϋγειονομικών Μέτρων ISPM15 της Διεθνούς Σύμβασης για την Προστασία των Φυτών (IPPC/FAO).

    Στ) Μετά από τη διενέργεια των προβλεπόμενων ελέγχων, η αρμόδια φυτοϋγειονομική υπηρεσία εκδίδει Πιστοποιητικό Φυτοϋγείας κατά το άρθρο V, παράγραφος 2, σημείο β) του νέου αναθεωρημένου κειμένου της Διεθνούς Σύμβασης για την Προστασία των Φυτών που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3495/2006 (Α' 215), με την ακόλουθη πρόσθετη δήλωση (Σημείο 11. Additional Declaration):

    “The fruits originate in Greece. Greece is free from Bactrocera dorsalis. The consignment has been officially inspected prior to shipment, according to the International Standard on Phytosanitary Measure ISPM 31, at a confidence level of 95% and detection level of 0.5%, and was found free from Dysaphis crataegi, Colletotrichum orbiculare, Phytophthora capsici, Plectosphaerella cucumerina, Acidovorax citrulli and Xanthomonas cucurbitae.”

    Η Υπηρεσίας μας είναι στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς