Τρίτη, 12 Απριλίου 2022 19:55

Πάνω από τα 300 ευρώ ο τόνος ως τον Μάρτιο του 2023 γράφει το καλαμπόκι, με 470 το σκληρό του Καναδά

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Κινήσεις που λίγο έως πολύ έρχονται να διαμορφώσουν γερές βάσεις στα 40 με 45 λεπτά για τις τιμές παραγωγού στο σκληρό σιτάρι και στα 30 λεπτά για το καλαμπόκι νέας εσοδείας επιχειρούν οι αγορές τις τελευταίες εβδομάδες τα μεγάλα παραγωγικά κέντρα του Καναδά και της Ευρώπης αντίστοιχα.

Αν σημειώθηκε κάτι αναπάντεχο μετά την τελευταία έκθεση προσφοράς και ζήτησης του αμερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA) αυτό ήταν το τρόπος με τον οποίο αυτές αντέδρασαν σε μια θεωρητικά πτωτική αξιολόγηση των ισορροπιών. Με τα τελικά αποθέματα καλαμποκιού να αυξάνονται κατά 5 εκατ. τόνους στο τέλος της τρέχουσας εμπορικής περιόδου (στους 305 εκατ. τόνους έναντι των 300 εκατ. τόνων που υπολόγιζε το USDA τον περασμένο μήνα) οι αγορές στην Ευρώπη, αντέδρασαν στην ουσία τους ανοδικά με τα συμβόλαια της νέας περιόδου (Νοέμβριος 2022, Μάρτιος 2023) να σπάνε το ταβάνι των 300 ευρώ ο τόνος την Δευτέρα 11 Απριλίου. Μάλιστα, διαμορφώνεται μια συμφωνία ως προς τις τιμές που πληρώνει η φυσική αγορά και αυτές των συμβολαίων, με αρκετούς εμπόρους να προσεγγίζουν αυτήν την περίοδο αγρότες στην Ελλάδα, προσφέροντάς τους κλειστά συμβόλαια αγοράς με 30 λεπτά το κιλό και ρήτρα την παράδοση όλης της αναμενόμενης σοδειάς. Σε ό,τι αφορά στις διαθέσιμες ποσότητες από τον τελευταίο αλωνισμό, η αγορά πληρώνει στον παραγωγό 42 λεπτά το κιλό, με την τιμή δηλαδή να έχει σταθεροποιηθεί σε αυτό το επίπεδο εδώ και δύο-τρεις εβδομάδες, με το εμπόριο από εκεί και πέρα να χρεώνει αρκετά παραπάνω σε κτηνοτρόφους, σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν στην Agrenda.

Σε ό,τι αφορά πάντως στις συμφωνίες για τη νέα σοδειά, αρκετοί είναι διστακτικοί στο να προβούν σε φιξαρίσματα, πριν ακόμα ολοκληρωθεί και η περίοδος της σποράς, ωστόσο η αγωνία του εμπορίου να εξασφαλίσει από τώρα κάποιες ποσότητες, δείχνει πόσο στενά είναι τα περιθώρια και τα αποθέματα σε συνάρτηση με τη ζήτηση.

Ακόμα και 45 λεπτά το σκληρό στ’ αλώνια

Την ίδια στιγμή, στον Καναδά, καθώς οι αγρότες ετοιμάζονται να μπουν στα χωράφια για την εαρινή σπορά σκληρού σίτου και ελαιοκράμβης, η αγορά διαπραγματεύεται από σήμερα τις φορτώσεις Σεπτεμβρίου 2022 στα 472 δολάρια Καναδά ο τόνος χωρίς FOB, με την τρέχουσα τιμή να βρίσκεται στα 740 δολάρια Καναδά FOB λιμάνι τους (545 ευρώ).

Πρόκειται για ακόμα μια ένδειξη πως η αγορά θα διατηρηθεί πολύ κοντά στα σημερινά επίπεδα κατά τα ελληνικά αλώνια τον Ιούνιο. Στο μεταξύ, ανακάμπτουν και πάλι πάνω από τα 505 ευρώ ο τόνος τα FOB για τα ελληνικά σκληρά σιτάρια, με τους ελάχιστους παραγωγούς που εξακολουθούν να διατηρούν ποσότητες στα σιλό τους να ξεφορτώνονται τις τελευταίες ποσότητες με τιμές στα 47 λεπτά το κιλό, όσο παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν διατήρηση της αγοράς σε κοντινά επίπεδα με τα αλώνια.

Την περίοδο αυτή, οι επιμελείς παραγωγοί προχωρούν σε ποτίσματα όπου οι ιδιομορφίες των χωραφιών το απαιτούν, εκτιμώντας και οι ίδιοι ότι η φετινή ισορροπία στην αγορά δικαιολογεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση της καλλιέργειας. Όλα δείχνουν ότι η νέα σοδειά θα είναι όψιμη κατά περίπου 10 ημέρες, την στιγμή που οι περισσότεροι μύλοι και έμποροι βλέπουν τα αποθέματά τους να υποχωρούν εβδομάδα την εβδομάδα, έπειτα και από το γύρισμα της αγοράς τις προηγούμενες ημέρες, κατά τις οποίες η Φότζια ανέκαμψε συνολικά γράφοντας κέρδη 30 ευρώ ο τόνος περίπου.

Άνθρωποι της αγοράς με πολύ καλή γνώση των ζυμώσεων στο εμπόριο, εκτιμούν ότι τα 40 λεπτά για τα φετινά αλώνια είναι λίγα και δεν θα τους εξέπληττε άνοιγμα της αγοράς για τη νέα σοδειά κοντά ακόμα και στα 45 λεπτά το κιλό. Άλλωστε, όταν το μαλακό σιτάρι διαπραγματεύεται στα συμβόλαια της νέας σοδειάς στα 35 λεπτά, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια στην μικρότερη αγορά του σκληρού σίτου για υποχώρηση των τιμών κάτω από την ζώνη των 40 λεπτών.

Μάλιστα, όπως εξηγεί στην Agrenda έμπειρος μυλωνάς με παρουσία στον θεσσαλικό κάμπο, την Πελοπόννησο και την Κεντρική Μακεδονία, η αγορά αυτήν τη στιγμή είναι διψασμένη, προερχόμενη από μια χρονιά με σημαντικά μειωμένη παραγωγή και όλοι θα σπεύσουν να φτιάξουν τα αποθέματά τους μόλις ξεκινήσει ο αλωνισμός. Στο μεταξύ, εκφράζονται ανησυχίες για την παραγωγή γειτονικών χωρών, αν και ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα κάτι στα reports που λαμβάνει σοβαρά υπόψιν η αγορά. Συγκεκριμένα, Ισπανία και Βόρεια Αφρική έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές στην παραγωγή τους εξαιτίας της ξηρασίας που έπληξε τα σιταροχώραφα τους προηγούμενους μήνες. Μάλιστα στην αγορά ακούγεται και για ανομβρία στον Καναδά, ο οποίος βρίσκεται σε διαδικασία σπορών, αν και δύσκολα θα μπορούσε να επαναληφθεί η χρονιά του 2021 κατά την οποία η χώρα έχασε το 50% και πλέον της σοδειάς της.

Πηγή: Agronews.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Απριλίου 2022 11:25

Σχετικά Άρθρα

  • Ένωση Ορεστιάδας: Συμφωνία στα 278 ευρώ/τόνος για 35.000 τόνους σκληρού σιταριού
    Ένωση Ορεστιάδας: Συμφωνία στα 278 ευρώ/τόνος για 35.000 τόνους σκληρού σιταριού

    Διεξήχθη την Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου για δεύτερη φορά από τον Α.Σ. Δημητριακών Ορεστιάδας – Η ΕΝΩΣΗ και μέλος της ΕΘΕΑΣ, ο διαγωνισμός για 35.000 τόνους (+/-10%) σκληρό σιτάρι και 2.500 τόνους (+/-10%) μαλακό σιτάρι, εσοδείας 2024, σχεδόν 2,5 μήνες μετά τον πρώτο διαγωνισμό που έλαβε χώρα στα μέσα Ιουλίου, ο οποίος είχε κηρυχθεί άγονος. Στόχος του διαγωνισμού που λαμβάνει χώρα σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον Συνεταιρισμό είναι η επίτευξη της μέγιστης καλύτερης τιμής για τον παραγωγό.

    Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Συνεταιρισμού, κ. Ραλλούση Ραλλούση, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, μιας και ανέκυψε συμφωνία με την εταιρεία «Μύλοι Σόγιας Α.Ε.» στην τιμή των 278 ευρώ/τόνος, γεγονός που συνεπάγει πως η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται στα 26 λεπτά/κιλό, ενώ για το μαλακό σιτάρι ο Συνεταιρισμός συμφώνησε με τη «Νιτσιάκος» στην τιμή των 201 ευρώ/τόνος, με την τιμή παραγωγού να φτάνει τα 18 λεπτά/κιλό.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ραλλούσης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ευχαριστούμε θερμά τους παραγωγούς που μας εμπιστεύθηκαν με την παραγωγή τους και για τη στήριξη τους όλο το προηγούμενο διάστημα, δίνοντάς μας τη δυνατότητα και την ευκαιρία να διεκδικήσουμε καλύτερες τιμές. Ίσως ορισμένοι να είχαν υψηλότερες προσδοκίες και εχθρός του καλού πάντα είναι το καλύτερο, η πλειοψηφία όμως των παραγωγών μας καλοδέχτηκε το αποτέλεσμα, αφού πρέπει να αναλογιστούμε ότι οι τιμές παραγωγού που κυκλοφορούσαν τελευταία στη εγχώρια αγορά κυμαινόταν μεταξύ 220 και 230€, οπότε και η επίτευξη της τιμής στα 260€ πλέον ΦΠΑ, σίγουρα είναι σημαντική και δικαιώνει, τόσο τον Συνεταιρισμό, όσο και τους παραγωγούς για την αντοχή και την υπομονή που επέδειξαν. Παράλληλα, αναδεικνύεται η σπουδαιότητα και ο ρόλος που πρέπει να διαδραματίζουν οι συνεταιρισμοί στη χώρα μας, των όποιων ο πρωταρχικός τους ρόλος είναι η στήριξη των παραγωγών και η προάσπιση των συμφερόντων τους».

    Επιπλέον, όπως σημείωσε ο Διευθυντής του Συνεταιρισμού δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι διαγωνισμοί της Ένωσης, επηρεάζουν τις τιμές του σκληρού σιταριού συνολικά στη χώρα. «Χρόνο με τον χρόνο, κερδίζουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, κι αυτό είναι που επιδιώκουμε, προσπαθώντας κάθε φορά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», τόνισε, υπογραμμίζοντας τη σημασία του συνεταιρίζεσθαι στη χώρα μας.

    Η συλλογική δύναμη και οι δυνατότητες που προκύπτουν από τη συνεργασία των μελών ενός Αγροτικού Συνεταιρισμού, βοηθούν στην επίτευξη των κοινών στόχων και σε αυτή τη δίοδο βαδίζει και η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.) και συνολικά οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί-μέλη της.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Ηλεία: Απογοήτευση και αβεβαιότητα για τους παραγωγούς καλαμποκιού - Ανομβρία, υποχώρηση τιμής και εισαγωγές στήνουν στον τοίχο τους καλλιεργητές
    Ηλεία: Απογοήτευση και αβεβαιότητα για τους παραγωγούς καλαμποκιού - Ανομβρία, υποχώρηση τιμής και εισαγωγές στήνουν στον τοίχο τους καλλιεργητές

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Με το σενάριο να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες του καλαμποκιού να μην φεύγει από το μυαλό τους, οι καλαμποκοπαραγωγοί της Ηλείας για μια ακόμη χρονιά βρίσκονται σε δεινή θέση καθώς μια σειρά προβλημάτων επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.

    Από την μία η τιμή του καλαμποκιού έχει υποχωρήσει στα 0,22 ευρώ ανά κιλό, αδυνατώντας να καλύψει τα έξοδα παραγωγής, από την άλλη ο αυξημένος ανταγωνισμός από εισαγωγές τρίτων χωρών αλλά και οι φυσικές καταστροφές με σύμμαχο την ανομβρία, έρχονται να δώσουν την χαριστική βολή, σε ένα προϊόν που παραδοσιακά στηρίζει την οικονομία του νομού.

    Ειδικά η φετινή χρονιά, αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη για τους καλλιεργητές, με το πρόσφατο μπουρίνι στις περιοχές του κάμπου, να προκαλεί σημαντικές ζημιές στην παραγωγή. Σύμφωνα με μαρτυρίες, περίπου το 50% της παραγωγής καταστράφηκε, καθώς οι ισχυροί άνεμοι και η βροχή έριξαν στο έδαφος τον καρπό.

    Kalampoki 2

    Αποτέλεσμα αυτού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι παραγωγοί είναι οι μηχανές να μην μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά σε αυτές τις συνθήκες, καθιστώντας αδύνατη την πλήρη συγκομιδή του προϊόντος.

    Πέρα από τις καταστροφές λόγω των καιρικών φαινομένων, η ανομβρία που επικρατεί στην περιοχή έχει επιδεινώσει την κατάσταση. Το νερό δίνεται με πρόγραμμα, καθιστώντας δύσκολη την άρδευση των καλλιεργειών και συντελώντας παράλληλα στη μειωμένη παραγωγή.

    Ο πρόεδρος των καλαμποκοπαραγωγών Ηλείας Χρήστος Παλαιολόγος, μιλώντας στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr σκιαγράφησε με μελανά χρώματα την πορεία του καλαμποκιού στο νομό.

    Kalampoki 6

    «Φέτος τα καλαμπόκια ξεκίνησαν με χαμηλές τιμές και δεν φτάνει μόνο αυτό έχουμε και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που τα καταστρέφουν και τα διαλύουν. Οι τιμές τώρα από ό,τι ξέρω αν βρίσκονται στα 0,22 € ενώ κανονικά έπρεπε να είναι στα 0,30. Είναι πολύ χαμηλή η τιμή. Αυτό οφείλεται στις εισαγωγές από ξένες χώρες. Η κυβέρνηση καλό θα ήταν να μας βοηθήσει, και πέρυσι είπαν ότι θα βάλει συνδεδεμένη αλλά μείωσαν τα ποσά. Δυστυχώς οι βοήθειες είναι πάρα πολύ λίγες και ο καθένας θα το ξανά σκεφτεί να καλλιεργήσει διότι είναι μία πολυέξοδη καλλιέργεια και στο τέλος δεν μπορεί να βγάλει τα έξοδα της.

    Έρχεται στη συνέχεια και η κακοκαιρία πετά τα καλαμπόκια κάτω με αποτέλεσμα οι μηχανές να μην μπορούν να τα θεωρήσουν και να υπάρχει ζημιά. Η παραγωγή από πέρυσι είναι μειωμένη σίγουρα κατά 20% λόγω του καύσωνα. Είχαμε γενικότερα πρόβλημα και με το νερό που δίνονταν περιορισμένα, με πρόγραμμα δύο φορές την εβδομάδα. Τώρα όμως τα καλαμπόκια όπως και οι ντομάτες έχουν τελειώσει. Την ώρα όμως που ήθελαν κι αυτά νερό αντιμετωπίσαμε και εκεί δυσκολίες λόγω της ανομβρίας διότι το φράγμα έχει κατέβει πολύ χαμηλά» επεσήμανε ο κ. Παλαιολόγος εκφράζοντας την ελπίδα να προλάβουν οι παραγωγοί να μαζέψουν όσα καλαμπόκια έχουν και στη συνέχεια να βρέξει και να γεμίσει το φράγμα με νερό.

    «Αν συνεχίσει να υπάρχει ανομβρία και το φράγμα δεν έχει νερό σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές, δυστυχώς οι καλλιέργειες θα είναι πολύ δύσκολες και ο καθένας θα το σκεφτεί να ξανά καλλιεργήσει.

    Kalampoki 3

    Η ζημιά από το μπουρίνι ανέρχεται στο 50% ίσως και πιο πάνω διότι η μηχανή δεν μπορεί να τα μαζέψει. Η φετινή χρονιά να πάει και πίσω να μην γυρίσει…» ανέφερε κλείνοντας ο κ. Παλαιολόγος εξηγώντας με τον τρόπο του την σοβαρή αυτή κατάσταση η οποία απαιτεί άμεση προσοχή από τους αρμόδιους φορείς, καθώς η συνέχιση της καλλιέργειας καλαμποκιού στην Ηλεία είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την τοπική οικονομία όσο και για την εξασφάλιση της επάρκειας τροφίμων στην Ελλάδα.

    Από την πλευρά του ο παραγωγός από την περιοχή της Αρετής Δημήτριος Καραμπέλης, ο οποίος καλλιεργεί σε κτήματα τα οποία νοικιάζει κάνει λόγο για ασύμφορη πλέον καλλιέργεια με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    Kalampoki 7

    «Η τιμή του καλαμποκιού δεν είναι καλή διότι τα έξοδα του είναι πάρα πολλά. Φέτος είναι μια χρονιά η οποία δεν έχει ούτε παραγωγή. Πέρα απ’ όλα αυτά βέβαια έπεσαν και πολλά από το μπουρίνι που πέρασε στην περιοχή μας. Στα δικά μου χωράφια επειδή τα καλαμπόκια είναι πιο όψιμα έχω λιγότερη καταστροφή αλλά γενικότερα υπάρχει πολύ μεγάλη ζημιά. Εγώ στην νοικιασμένα χωράφια με 60 € έχω 300 € έξοδα το στρέμμα. Οπότε για να μπορέσω να έχω ένα κέρδος ή απλώς να ζήσω θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 0,30 € και να έχω πολλά καλαμπόκια. Οπότε η καλλιέργεια ουσιαστικά είναι ασύμφορη».

    Kalampoki 4

  • Το σπέσιαλ μείγμα με αλεύρι που ρίχνει την «κακή» LDL χοληστερόλη – Τι περιέχει
    Το σπέσιαλ μείγμα με αλεύρι που ρίχνει την «κακή» LDL χοληστερόλη – Τι περιέχει

    Επιστήμονες παρασκεύασαν ένα μείγμα με βάση το καλαμποκάλευρο, το οποίο μπορεί να ωφελήσει την καρδιά και να συμβάλλει στη ρύθμιση της χοληστερόλης

    Πρόσφατη μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ανέδειξε το καλαμποκάλευρο σε νέο σύμμαχο κατά της υπερχοληστερολαιμίας. Ωστόσο, κατά τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο The Journal of Nutrition, ένας συγκεκριμένο μείγμα με το άλευρο κάνει τη διαφoρά για τα άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

    Οι ερευνητές εξέτασαν τρεις τύπους καλαμποκάλευρου, ολικής άλεσης, εξευγενισμένο και ένα μοναδικό μείγμα εξευγενισμένου με προσθήκη πίτουρου καλαμποκιού, το οποίο οι συμμετέχοντες κατανάλωναν καθημερινά για τέσσερις εβδομάδες μέσα από νόστιμα μάφιν και πίτες.

    Μείωση έως 13%

    Ενώ το καλαμποκάλευρο ολικής άλεσης και το εξευγενισμένο καλαμποκάλευρο έδειξαν μικρή επίδραση, το μείγμα εξευγενισμένου καλαμποκάλευρου και πίτουρου πέτυχαν σημαντική μείωση των επιπέδων LDL (κακής) χοληστερόλης, κατά μέσο όρο 10 mg/dL ή περίπου 5%. Για ορισμένους συμμετέχοντες, η μείωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, φτάνοντας έως και 13%.

    Τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει ένας απλός, πρακτικός τρόπος για καλύτερη υγεία της καρδιάς μέσω της διατροφής χωρίς αυστηρές αλλαγές στο πιάτο ή φαρμακευτική αγωγή. Αρκεί να αντικατασταθεί το συνηθισμένο αλεύρι με το μείγμα καλαμποκάλευρου με τον συγκεκριμένο τύπο.

    «Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι οι διατροφικές αλλαγές πρέπει να είναι ισχυρές και σημαντικές για να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία και τη ρύθμιση του μεταβολισμού» ανέφερε σε δελτίο τύπου η Corrie Whisner, PhD, επικεφαλής ερευνήτρια και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο College of Health Solutions του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. «Το συμπέρασμα είναι το εξής: το καλαμπόκι είναι μοναδικό και υποτιμημένο. Η τέχνη και η επιστήμη της διύλισης των δημητριακών και της πλήρους αξιοποίησης του πίτουρου του καλαμποκιού μπορεί να οδηγήσει σε νόστιμα τρόφιμα που, στην προκειμένη περίπτωση, τυχαίνει επίσης να εξασφαλίζουν ουσιαστικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς».

    Άφθονες φυτικές ίνες

    Το κλειδί για την αποτελεσματικότητα του μείγματος βρίσκεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες. Το πίτουρο καλαμποκιού είναι πλούσιο σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του πεπτικού συστήματος και στη διαχείριση της χοληστερόλης. Ο συνδυασμός εξευγενισμένου άλευρου και πίτουρου από καλαμπόκι δημιούργησε ένα προϊόν φιλικό για την καρδιά και συνάμα ευχάριστο στη γεύση.

    Επίδραση στο μικροβίωμα

    Αντικείμενο της μελέτης αποτέλεσε και η διερεύνηση πιθανών επιδράσεων στο μικροβίωμα του εντέρου. Αν και οι αλλαγές ήταν ελάχιστες, παρατηρήθηκε μια μικρή αύξηση στον πληθυσμό του ωφέλιμου βακτηρίου Agathobaculum σε όσους κατανάλωναν καλαμποκάλευρο ολικής άλεσης. Αυτό το βακτήριο είναι γνωστό για την παραγωγή βουτυρικού οξέος, μιας ένωσης που υποστηρίζει την υγεία του εντέρου.

    «Η αύξηση του Agathobaculum θα μπορούσε να οφείλεται στη μεγαλύτερη ποικιλία πολυφαινολών που βρίσκονται στο καλαμπόκι ολικής άλεσης, το οποίο επιδεικνύει τις ισχυρότερες αντιοξειδωτικές ικανότητες (σε σύγκριση με το σιτάρι, τη βρώμη και το ρύζι), αλλά η μελέτη δεν εξέτασε αυτή την υπόθεση» πρόσθεσε η Δρ Whisner και εξήγησε ότι, μολονότι η επίδραση των δημητριακών ολικής άλεσης στη μικροχλωρίδα ποικίλλει ανά άτομο, ισχύει καθολικά ότι κατά τη ζύμωση των φυτικών ινών από τα μικρόβια του εντέρου σχηματίζεται βουτυρικό οξύ, ενώ τόσο οι φυτικές ίνες όσο και το βουτυρικό οξύ συχνά συνδέονται με ένα υγιές έντερο.

    Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι αυτή η αλλαγή στη διατροφή δεν είναι πανάκεια, αλλά πρέπει να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσέγγισης για την υγεία της καρδιάς, που περιλαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Σιτάρι: Γιατί θα κρατήσουν την παραγωγή στις αποθήκες - Τι γίνεται με το κριθάρι
    Σιτάρι: Γιατί θα κρατήσουν την παραγωγή στις αποθήκες - Τι γίνεται με το κριθάρι

    Λόγω των καταστροφών υπήρξαν 250.000 λιγότερα καλλιεργήσιμα στρέμματα, που σημαίνει λιγότερη παραγωγή σε σχέση με πέρυσι αλλά πιο ποιοτική

    Ο διατροφικός «χρυσός» του Θεσσαλικού Κάμπου, το σκληρό σιτάρι που μόλις ολοκληρώθηκε ο αλωνισμός του, είναι μια σοδειά εξαιρετικής ποιότητας, λένε οι αγρότες, οι οποίοι βίωσαν τις καταστροφικές συνέπειες των φαινομένων Ντάνιελ και Ελίας. Όμως και το κριθάρι που αλωνίστηκε λίγο νωρίτερα είχε καλές παραγωγές, εντός από περιοχές όπως ο Δήμος Κιλελέρ που χτυπήθηκε από τα φαινόμενα του Φθινοπώρου. Αυτή η συνθήκη και το γεγονός ότι λόγω των καταστροφών είχαμε 250.000 λιγότερα καλλιεργήσιμα στρέμματα, δείχνει πως έχουμε λιγότερη παραγωγή σε σχέση με πέρυσι αλλά πολύ ποιοτικότερη.
    Γιατί θα κρατήσουν την παραγωγή στις αποθήκες
    Με αυτή την εξίσωση θα έλεγε κανείς πως οι τιμές θα είναι καλές φέτος, αλλά μάλλον αυτό δεν συμβαίνει. Σήμερα οι τιμές που διαπραγματεύεται στην Ελλάδα το σκληρο σιτάρι είναι από 28 έως 30 λεπτά το κιλό, μια τιμή που είναι στο όριο του κόστους καλλιέργειας. Σε άλλες περιπτώσεις οι έμποροι δίνουν 20 λεπτά για αρχή και εκκαθάριση αργότερα. Την ίδια ώρα το σιτάρι της Τουρκίας, που είναι μεγαλύτερη παραγωγή αλλά υποδεέστερη σε ποιότητα, κλείνει με τιμές κοντά στα 33 λεπτά ανά κιλό. «Για να καταλάβει κανείς πόσο καλό είναι το δικό μας το σιτάρι, με βάση τα χαρακτηριστικά του το ελληνικό θα χρειαστεί ένα κιλό σιτάρι για ένα κιλό μακαρόνια και το τούρκικο περίπου 1,5 κιλό», λένε οι Θεσσαλοί αγρότες. Μάλιστα φοβούνται πως οι έμποροι με μοχλό πίεσης το τουρκικό σιτάρι, θέλουν να πετύχουν χαμηλή τιμή αγοράς για την εγχώρια παραγωγή. Αυτός είναι ο λόγος που οι αγρότες αποφάσισαν να κρατούν το προϊόν στις αποθήκες τουλάχιστον για τον επόμενο μήνα.
    Τι γίνεται με μαλακό σιτάρι και κριθάρι

    Το κριθάρι φέτος πήγε καλά με παραγωγές 600-700 κιλά το στέμμα. Σε πληγείσες περιοχές όμως οι παραγωγές ήταν κατά 50% μειωμένες. Το κριθάρι που προορίζεται για μπύρα έχει κλεισμένες συμφωνίες που είναι από 24 έως 25 λεπτά το κιλό. Αυτό που είναι υποδεέστερο και θα πάει στην κτηνοτροφία διαπραγματεύεται προς 20 λεπτά το κιλό.

    Την ίδια ώρα, ο κλάδος των αλεύρων περιμένει να δει τι θα γίνει σε διεθνές επίπεδο με το μαλακό σιτάρι. Η Ελλάδα παράγει μαλακό σιτάρι κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά είναι δεδομένο πως εδώ και δεκαετίες δεν έχουμε επάρκεια , άρα κάθε χρόνο εισάγουμε μεγάλες ποσότητες. Τα πρώτα «μαύρα σύννεφα», ήρθαν από ένα μεγάλο παγκόσμιο παραγωγό , την Ρωσία, η οποία ανακοίνωσε πως λόγω των κλιματολογικών συνθηκών θα έχει παραγωγή μειωμένη κατά 50%. Αύτα συμβαίνουν, πριν ακόμη θερίσουν στην χώρα . Πάντως σε διεθνές επίπεδο αυτή την στιγμή το προϊόν διαπραγματεύεται από 20 έως 22 λεπτά το κιλό. «Μέτραμε ποσότητες αφού θερίσουμε», λένε παράγοντες της αγοράς, αφήνοντας να εννοηθεί πως ενδεχόμενα όλα αυτά, να είναι παιχνίδια με σκοπό καλύτερες τιμές , όταν θα φτάσει η ώρα της διαπραγμάτευσης.
    Αυτό το κλίμα στην αγορά θα μπορούσε τεχνητά να προκαλέσει άνοδο τιμών, κάτι που πρέπει να αποφύγουμε, καθώς θα την πληρώσει ξανά ο καταναλωτής , που τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί σημαντικά από την αύξηση των τιμών των προϊόντων.
    Πηγή: Protothema.gr
  • ΕΕ: Ανοίγει ο δρόμος για τρεις γενετικώς τροποποιημένες ποικιλίες αραβοσίτου
    ΕΕ: Ανοίγει ο δρόμος για τρεις γενετικώς τροποποιημένες ποικιλίες αραβοσίτου

    Θα χρησιμοποιηθούν ως τρόφιμα και ζωοτροφές, αλλά όχι για καλλιέργεια

    Το πράσινο φως για τρεις γενετικώς τροποποιημένες (ΓΤ) ποικιλίες αραβοσίτου για χρήση ως τρόφιμα και ζωοτροφές, αλλά όχι για καλλιέργεια, έδωσε η Κομισιόν, ενώ ανανέωσε την έγκριση μίας ακόμη ΓΤ ποικιλίας αραβοσίτου.

    Οι αποφάσεις έγκρισης αφορούν τη χρήση των ποικιλιών μόνο ως τροφίμων ή ζωοτροφών και δεν επιτρέπουν την καλλιέργειά τους στην ΕΕ. Σύμφωνα με την Κομισιόν, αυτές οι ΓΤ ποικιλίες αραβοσίτου έχουν υποβληθεί σε διεξοδική και αυστηρή διαδικασία έγκρισης, η οποία εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος.

    Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξέδωσε θετική επιστημονική αξιολόγηση καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι εν λόγω ΓΤ ποικιλίες αραβοσίτου είναι εξίσου ασφαλείς με τις συμβατικές.

    Οι εν λόγω γενετικά τροπποιημένες ποικιλίες αραβοσίτου είναι εξίσου ασφαλείς με τις συμβατικές, λέει η EFSA

    Τα κράτη μέλη δεν κατέληξαν σε ειδική πλειοψηφία ούτε υπέρ ούτε κατά της έγκρισης στη μόνιμη επιτροπή και μετέπειτα στην επιτροπή προσφυγών. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την επίσημη διαδικασία, εναπόκειτο στην Επιτροπή η έκδοση της απόφασης έγκρισης. Οι άδειες ισχύουν για 10 έτη και κάθε προϊόν που παράγεται από εγκεκριμένο ΓΤ αραβόσιτο θα υπόκειται στους αυστηρούς κανόνες επισήμανσης και ιχνηλασιμότητας της ΕΕ.

    Τι είναι οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί

    Τα τρόφιμα και οι ζωοτροφές γενικά προέρχονται από φυτά και ζώα που καλλιεργούνται και εκτρέφονται από τον άνθρωπο για αρκετές χιλιάδες χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου, εκείνα τα φυτά και τα ζώα με τα πιο επιθυμητά χαρακτηριστικά επιλέχθηκαν για την αναπαραγωγή των επόμενων γενεών τροφίμων και ζωοτροφών. Αυτό συνέβη, για παράδειγμα, για φυτά με αυξημένη αντοχή στις περιβαλλοντικές πιέσεις, όπως ασθένειες ή με αυξημένη απόδοση.

    Αυτά τα επιθυμητά χαρακτηριστικά εμφανίστηκαν μέσω φυσικών παραλλαγών στη γενετική σύνθεση αυτών των φυτών και ζώων. Πρόσφατα, έχει καταστεί δυνατή η τροποποίηση της γενετικής σύνθεσης ζωντανών κυττάρων και οργανισμών χρησιμοποιώντας τεχνικές της σύγχρονης βιοτεχνολογίας που ονομάζονται γονιδιακή τεχνολογία.

    Το γενετικό υλικό τροποποιείται τεχνητά για να του δώσει μια νέα ιδιότητα (π.χ. αντοχή ενός φυτού σε ασθένεια, έντομο ή ξηρασία, ανοχή φυτού σε ζιζανιοκτόνο, βελτίωση της ποιότητας ή της θρεπτικής αξίας ενός τροφίμου, αυξημένη απόδοση).

    Αυτοί οι οργανισμοί ονομάζονται «γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί» (ΓΤΟ) . Τα τρόφιμα και οι ζωοτροφές που περιέχουν ή αποτελούνται από τέτοιους ΓΤΟ, ή παράγονται από ΓΤΟ, ονομάζονται «γενετικά τροποποιημένα (ΓΤ) τρόφιμα ή ζωοτροφές».

    Πηγή: In.gr

  • Diabrotica: Εγκρίθηκε το πρόγραμμα παρακολούθησης του επιβλαβούς οργανισμού
    Diabrotica: Εγκρίθηκε το πρόγραμμα παρακολούθησης του επιβλαβούς οργανισμού

    Εγκρίθηκε η εφαρμογή προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας για την παρακολούθηση του επιβλαβούς οργανισμού Diabrotica virgifera Le Conte της καλλιέργειας του αραβοσίτου, την καλλιεργητική περίοδο 2023.

    Περιοχή εφαρμογής προγράμματος

    Οι Περιφερειακές Ενότητες της χώρας που καλλιεργείται ο αραβόσιτος και έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του εντόμου και οι όμορές τους, όπου η παρουσία του δεν έχει επιβεβαιωθεί κατά τις παρατηρήσεις του προηγούμενου έτους.

    Σκοπός – Στόχοι:

    • Η παρακολούθηση του επιβλαβούς οργανισμού Diabrotica Virgifera Le Conte μέσα από δίκτυο παγίδων.
    • Η ενημέρωση και η υποστήριξη των καλλιεργητών αραβοσίτου με οδηγίες για την παρακολούθηση των καλλιεργειών τους, και τις μεθόδους αντιμετώπισης του επιβλαβούς οργανισμού που θα πρέπει να προτιμούνται αντί για τις μεθόδους με χημικά μέσα.
    • Η συλλογή και η επεξεργασία στοιχείων με σκοπό τον ορισμό τιμών κατωτάτων ορίων επέμβασης για τους πληθυσμούς του Diabrotica Virgifera Le Conte στην καλλιέργεια του αραβοσίτου στην Ελλάδα.

    Φορείς εφαρμογής:

    α) Φορέας εφαρμογής ανά Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) είναι η αρμόδια Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ).

    β) Περιφερειακός συντονιστής και φορέας ενημέρωσης μέσω των Δελτίων Γεωργικών Προειδοποιήσεων είναι το αρμόδιο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (Π.Κ.Π.Φ.Π & Φ.Ε).

    γ) Κεντρικός συντονιστής του Προγράμματος της Χώρας είναι η Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής της Γενικής Δ/νσης Γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Δείτε αναλυτικά τη σχετική εγκύκλιο ΕΔΩ.

    Πηγή: Etheas.gr
  • Σε πτώση οι αγορές σίτου και καλαμποκιού, funds - αποθέματα πιέζουν τιμές
    Σε πτώση οι αγορές σίτου και καλαμποκιού, funds - αποθέματα πιέζουν τιμές

    Χαμηλά 15 μηνών διαμόρφωσαν οι τιμές για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μαλακού σίτου και καλαμποκιού στην ευρωπαϊκή αγορά, με την διόρθωση να μην δίνει ακόμα σημάδια αναχαίτισης.

    Σε πτωτικό σπιράλ οι αγορές σίτου και καλαμποκιού, funds και αποθέματα πιέζουν τιμές.

    Με τον Μάιο του 2023 στα 253 ευρώ ο τόνος για το μαλακό σιτάρι και τον Ιούνιο του 2023 στα 250 ευρώ ο τόνος για το καλαμπόκι, το χρηματιστήριο εμπορευμάτων έγραψε απώλειες της τάξης των 4,50 ευρώ ο τόνος ενδοσυνεδριακά την Τρίτη 21 Μαρτίου, σε επίπεδα που είχαν να προσεγγιστούν από τον Νοέμβριο του 2021, περίοδο δηλαδή που το σενάριο του πολέμου στην Ουκρανία δεν περνούσε από τα μυαλά των περισσότερων.

    Τα αίτια της διόρθωσης που ξεπερνά τα 10 με 15 ευρώ ο τόνος μέσα σε διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας, αποδίδονται τόσο στα μεγάλα αποθέματα που απελευθερώνουν στις αγορές Ρώσοι και Ουκρανοί, όσο και στην απομάκρυνση των funds από τις αγορές, εξαιτίας των εξελίξεων στον τραπεζικό κόσμο τις τελευταίες ημέρες. Είναι αξιοσημείωτο, ότι παρά τις δυσκολίες στα logistics, τα σιτηρά της Ουκρανίας έχουν αποκτήσει πλέον σταθερές ροές προς τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές, ενώ η παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά της χώρας, απομάκρυνε ακόμα περισσότερο τις «ανησυχίες» κερδοσκοπικών τοποθετήσεων στην εν λόγω αγορά.

    Ως προς αυτό, η συνάντηση Πούτιν – Σι Τζινπινγκ στο Κρεμλίνο και η «συμφωνία στρατηγικής σημασίας» για την οποία έκαναν λόγο οι δύο άντρες, αποθαρρύνουν ακόμα περισσότερο αρκετά εκ των funds που είχαν εισέλθει στις αγορές σιτηρών για «επικίνδυνα στοιχήματα» όπως αξιολογούνται πλέον οι τοποθετήσεις στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης δημητριακών, εξαιτίας της υψηλής και μεταβλητότητας που διατηρούν.

    Επιπλέον, τα ζητήματα ρευστότητας και οι ύστατες προσπάθειες τακτοποίησης ισολογισμών σε αρκετά επενδυτικά ιδρύματα που είχαν έκθεση τους προηγούμενους 24 μήνες στις αγορές αγροτικών εμπορευμάτων, κόβει και αυτή τη διάθεση αλλά και την ροή χρημάτων που ως ένα βαθμό φούσκωσε τις τιμές σε πολλά προϊόντα. Με τη διόρθωση να έχει το πάνω χέρι στις αγορές σιτηρών και τις αγωνίες κάποιου χρηματοπιστωτικού σοκ να έχουν ενισχυθεί, η φυσική αγορά παρασύρεται και αυτή από το κύμα της διόρθωσης. Το σκληρό σιτάρι στο Λα Ροσέλ της Γαλλίας, έχασε 20 ευρώ μέσα σε διάστημα δύο ημερών και πλέον οι φορτώσεις γίνονται στα 410 ευρώ ο τόνος. Το καλαμπόκι στο Μπορντό φορτώνεται με 264 ευρώ ο τόνος ενώ στον Ρήνο με 273 ευρώ. Πρόκειται για απώλειες 6 ευρώ μέσα σε μια ημέρα. Το κτηνοτροφικό κριθάρι επίσης υποχωρεί στην περιοχή των 246 ευρώ ενώ το βυνοποιίσιμο έπειτα από αρκετούς μήνες, επιστρέφει σε επίπεδα κάτω των 300 ευρώ ο τόνος (295 ευρώ).

    Πηγή: Agronews.gr

  • Απώλειες γράφει το καλαμπόκι, στα 37 λεπτά το σακιασμένο, ως 33 χύμα
    Απώλειες γράφει το καλαμπόκι, στα 37 λεπτά το σακιασμένο, ως 33 χύμα

    Σε µια συγκρατηµένη υποχώρηση βρίσκονται οι τιµές για το καλαµπόκι στην Ελλάδα, µε το σακιασµένο να φορτώνεται πλέον µε 36 µε 37 λεπτά στη Βοιωτία, όπου υπάρχουν και σηµαντικές ποσότητες σε χέρια παραγωγών, ενώ το χύµα βρίσκεται πιο κάτω, πέριξ των 33-34 λεπτών.

    Απώλειες γράφει η τιμή στο καλαμπόκι, στα 37 λεπτά το σακιασμένο, μέχρι 33 χύμα

    Συγκριτικά µε το κτηνοτροφικό κριθάρι, του οποίου η τιµή έχει επίσης υποχωρήσει, η τιµή για το καλαµπόκι φαίνεται να διατηρεί πιο αργούς ρυθµούς αποκλιµάκωσης, κάτι το οποίο αποδίδεται αφενός στην υψηλότερη ζήτηση για το προϊόν, αφετέρου στο ότι τα ζωοτροφάδικα αγόρασαν σηµαντικές ποσότητες στα αλώνια και ως εκ τούτου πατάνε φρένο στην πτώση.

    Πάντως, αντίθετα από ό,τι συµβαίνει σε φυσιολογικές συνθήκες αγοράς αυτή την περίοδο, κατά την οποία οι τιµές αρχίζουν να ενισχύονται, το προϊόν ακολουθεί το µοτίβο που αναπτύχθηκε φέτος στις περισσότερες αγορές δηµητριακών, δηλαδή διαµόρφωση υψηλών την περίοδο του αλωνισµού και υποχώρηση στη συνέχεια. Στην ευρωπαϊκή αγορά, οι τιµές για όλα τα συµβόλαια της σοδειάς του 2022 διατηρούνται στα 275 ευρώ, ενώ η νέα σοδειά διαπραγµατεύεται στα 263 ευρώ.

    Οι τελευταίες εκτιµήσεις του USDA για την παγκόσµια παραγωγή καλαµποκιού την περίοδο 2022-2023 αναθεωρήθηκαν πτωτικά σε 1.151,9 εκατ. τόνους (από 1.161,9 εκατ. τόνους), προερχόµενες από πτωτική αναθεώρηση για την παραγωγή στην Αργεντινή (-3,0 εκατ. τόνους), τη Βραζιλία (-1,0 εκατ. τόνους), και την Ουρουγουάη, λόγω ξηρασίας, επηρεάζοντας τη στρεµµατική απόδοση στην επερχόµενη συγκοµιδή, ενώ ενισχυµένη προβλέπεται από την Κίνα (+3,2 εκατ. τόνους). Το παγκόσµιο εµπόριο αναµένεται µειωµένο σε 181 εκατ. τόνους (-1,3 εκατ. τόνους) και η κατανάλωση σε 1.165,5 εκατ. τόνους (από 1.170,6 εκατ.), ωστόσο οι εκτιµήσεις για την Κίνα αναθεωρούνται ανοδικά (+2,0 εκατ. τόνους).

    Θεμελιώδη για συγκράτηση τιμών σιτηρών διεθνώς

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εκτιµήσεις της Τράπεζας Πειραιώς για την πορεία των αγορών καλαµποκιού και των λοιπών µεγάλων καλλιεργειών το 2023. Όπως αναφέρεται στο ∆ελτίο Τιµών της τράπεζας, το 2023 θα είναι ένα ακόµη έτος προκλήσεων για τον αγροδιατροφικό τοµέα, καθώς η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονοµίας, η συνέχιση της αναταραχής στις αγορές λιπασµάτων, οι καιρικές συνθήκες και µια πιθανή υποχώρηση του δολαρίου αναµένεται να ενισχύσουν τις τιµές. Ο αντίκτυπος της αύξησης των τιµών των λιπασµάτων, ένεκα των µειωµένων ρωσικών εξαγωγών, δηµιουργεί αβεβαιότητα, τόσο για τις αποδόσεις των καλλιεργειών όσο και για την επάρκεια προσφοράς λιπασµάτων στην αγορά.

    Η συνέχιση του φαινοµένου La-Ninia δύναται να επιδεινώσει τις προοπτικές παραγωγής, ωστόσο σύµφωνα µε τις τελευταίες προβλέψεις του ΝΟΑΑ, το φαινόµενο αυτό δύναται να υποχωρήσει µετά την άνοιξη του 2023, βελτιώνοντας τις καλλιέργειες και ενισχύοντας την προσφορά. Το δολάριο θα µπορούσε να αποδυναµωθεί, µε εκτιµήσεις ότι η Fed θα επιβραδύνει το ρυθµό αύξησης των επιτοκίων.

    Σε χαμηλά 10 ετών τα αποθέματα σιτηρών

    Θεµελιώδες στοιχείο πιθανά να αποτελέσει ο λόγος αποθέµατα/κατανάλωση το 2023, καθώς, σύµφωνα µε εκτιµήσεις, τα αποθέµατα βρίσκονται ήδη στα χαµηλά 10ετίας ή κοντά σε αυτά, αντανακλώντας στενότητα, τόσο στις παγκόσµιες εξαγώγιµες ποσότητες, στο πλαίσιο διασφάλισης της εγχώριας οικονοµικής αυτάρκειας των χωρών, όσο και στις παραγόµενες, µε την παγκόσµια κατανάλωση να ενισχύεται διαρκώς. Αποτέλεσµα όλων των παραπάνω παραγόντων είναι η πιθανότητα ενίσχυσης των τιµών των αγροτικών προϊόντων στο τρέχον τρίµηνο του έτους.

    Παρά τη σηµαντική ενίσχυση του δείκτη των εµπορευµάτων (+3,63%) σε µηνιαίο επίπεδο, ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων ενισχύθηκε οριακά 0,31%. Η αιτία της διαφοράς πιθανά οφείλεται στο γεγονός της υπερβάλλουσας ζήτησης σε σχέση µε την προσφορά, ένεκα, τόσο της επανεκκίνησης της κινεζικής οικονοµίας όσο και της σηµαντικής υποχώρησης του αµερικανικού νοµίσµατος. Η πρόσφατη υποχώρηση των τιµών των αγροτικών προϊόντων όµως αποτυπώνει τόσο την οµαλοποίηση των προβληµάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες όσο και την αποκλιµάκωση των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων.

    Πηγή: Agronews.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch