Δευτέρα, 09 Μαϊος 2022 09:23

Συνδεδεμένη ενίσχυση: Ερωτηματικό για βιομηχ. τομάτα, σταφίδα, εσπεριδοειδή

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Η περικοπή του αριθμού των καλλιεργειών που θα ωφεληθούν από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027 είναι το ζητούμενο της Κομισιόν προς τη χώρα μας. Η μείωση των 19 σήμερα συνδεδεμένων ενισχύσεων σε 8 ή 9, σύμφωνα με πληροφορίες βάζει σε κίνδυνο βασικά προϊόντα της Ηλείας. Πληροφορίες από το ΥΠΑΤ αναφέρουν πως για τις νέες συνδεδεμένες θα ληφθούν υπόψη οι συνθήκες που διαμορφώνονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία σε σχέση με την ανάγκη στήριξης στρατηγικής σημασίας γεωργικών τομέων και ιδίως της κτηνοτροφίας.

Δημοσιεύματα ανησύχησαν τους παραγωγούς στην Ηλεία καθώς υπάρχουν αναφορές για περικοπή της συνδεδεμένης σε βιομηχανική τομάτα, σταφίδα και εσπεριδοειδή. Τρεις από τις βασικότερες καλλιέργειες του νομού.

valianatos kyknos

Μιλώντας στο ilialive.gr και το gaia365.gr ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος τόνισε ότι “… είδαμε σε δημοσίευμα, ότι από το υπουργείο σκέφτονται να βγάλουν έξω την βιομηχανική τομάτα, την Κορινθιακή σταφίδα και τα εσπεριδοειδή ως συνδεδεμένη στην ΚΑΠ του 2023 - 2027. Αυτό είναι θάνατος για τον Ηλείο παραγωγό. Εάν δεν ενισχυθεί η βιομηχανική ντομάτα, η σταφίδα και τα εσπεριδοειδή, τελείωσε και ο αγροτικός τομέας του νομού μας. Πρόκειται για τα προϊόντα αυτά που στηρίζουν το νομό. Από εκεί και πέρα το υπουργείο πρέπει να επανεξετάσει την θέση του. Η λογική του υπουργείου είναι ότι έχει ενστάσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν έχουν αιτιολογηθεί και τα λοιπά… Αυτό δεν είναι δικό μας θέμα όμως, είναι θέμα του υπουργείου και πρέπει να πάει να τα βρει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί να μην ενισχυθούν αυτά τα προϊόντα, γιατί εμείς τελειώσαμε…”.

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ και σταφιδοπαραγωγός Θανάσης Βομπίρης, από την πλευρά του δήλωσε ότι “… εμείς πάντα λέγαμε ότι η παραγωγή πρέπει να είναι εξολοκλήρου συνδεδεμένη με οποιαδήποτε ενίσχυση. Η συνδεδεμένη δόθηκε για να μπορούν να αναγκάζουν τους παραγωγούς να δίνουν την σταφίδα σε εμπόρους άρον - άρον. Για να μην χάσουν την συνδεδεμένη… Έτσι κι αλλιώς διαφωνούσαμε σε πολλά πράγματα. Όμως και αυτή την ψευτο συνδεδεμένη που παίρναμε τα 50 ευρώ το στρέμμα, σχεδιάζουν να την κόψουν κι αυτή. Όποτε συνολικά η σταφίδα πάει για εκτέλεση. Εμείς μέχρι τώρα ακούμε μόνο λόγια αλλά λεφτά δεν έχουμε δει ακόμα. Την στιγμή που όλα πήγαν στα ύψη, ήταν που ήταν η κατάσταση χάλια τα πράγματα έχουν χειροτερέψει... Όλοι πήραν έστω αυτά τα ψιλά για τα πετρέλαια και την βενζίνης εκτός από τον αγρότη που δεν πήρε τίποτα. Όλο ψέματα…

Vompiris

Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, πιστεύω ότι το θέμα της σταφίδας σιγά-σιγά θα τελειώσει. Ήδη πολλοί παραγωγοί έχουν κόψει την σταφίδα και έχουν βάλει ελιές γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Οι έμποροι τώρα παίρνουν την σταφίδα με 90 λεπτά και δεν πληρώνουν και άμεσα. Αυτό που ζητάμε εμείς και είναι πάγιο αίτημα είναι η κατώτερη εγγυημένη τιμή. Δηλαδή μία τιμή που θα μπορούμε και θα μας συμφέρει να καλλιεργήσουμε, να έχουμε έσοδα, να ζήσουμε την οικογένειά μας και να συνεχίσουμε την καλλιέργεια. Όταν αυτό δεν μπορεί να μας το εγγυηθεί, δεν είναι όπως το καρπούζι ή η πατάτα που λέμε θα βάλω φέτος και αν δεν πάει καλά δεν θα βάλω του χρόνου. Την σταφίδα δεν μπορείς να την αφήσεις, να μην την καλλιεργήσεις. Αν την παρατήσεις μία χρόνια την παρατάς για πάντα. Τελείωσες! Αυτή είναι η διαφορά και γι’ αυτό επιμένουμε στην κατώτερη εγγυημένη τιμή. Αυτό θα έλυνε τα προβλήματα!

Γιατί για παράδειγμα οι φούρνοι εδώ στην Ελλάδα παίρνουν σταφίδα με 4 € τουρκική. Πρέπει πρώτα δηλαδή να διοχετευθεί στην εγχώρια αγορά η σταφίδα. Να δώσουν στο στρατό για παράδειγμα, στα σχολεία και σε διάφορες δομές, προκειμένου να ξεμπλοκάρει. Έτσι το λύνουν το πρόβλημα αν θέλουν. Δεν θέλουν όμως και αυτό που θέλουν είναι να κάνουν τη δουλειά των εμπόρων πιο εύκολη. Να θησαυρίσουν οι έμποροι εις βάρος μας. Αυτό όμως δεν θα συμβεί για πολλά χρόνια, γιατί θα μας τελειώσουν νωρίς και μετά δεν θα έχουν. Εμείς τώρα συζητάμε να δούμε πότε θα ξεκινήσουμε τις κινητοποιήσεις μας. Θα κάνουμε μία μεγάλη σύσκεψη για να δούμε πως θα το οργανώσουμε προκειμένου να είναι καλύτερη από την προηγούμενη κινητοποίηση που κάναμε. Και συντονιζόμαστε με την Μεσσηνία, την Ζάκυνθο και την Αχαΐα. Να γίνει δηλαδή την ίδια ημέρα…” είπε ο Θανάσης Βομπίρης.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 09 Μαϊος 2022 22:21

Σχετικά Άρθρα

  • Εσπεριδοειδή: Πώς να περιορίσετε τις προσβολές της περιόδου
    Εσπεριδοειδή: Πώς να περιορίσετε τις προσβολές της περιόδου

    Ο περιορισμός των προσβολών από τα κοκκοειδή (ψώρες), πρέπει να βασίζεται περισσότερο σε καλλιεργητικά μέτρα και λιγότερο σε εφαρμογές φυτοπροστατευτικών. Το κατάλληλο κλάδεμα για τον καλύτερο αερισμό της κόμης μειώνει δραστικά τους πληθυσμούς των εχθρών.

    Ακολουθούν χρήσιμες οδηγίες που εξέδωσε σε τεχνικό δελτίο το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων:

    ΚΟΚΚΙΝΗ ΨΩΡΑ

    Σε όσους οπωρώνες, μετά από τυχαία δειγματοληψία, διαπιστώνεται προσβολή καρπών και αν η προσβολή είναι ομοιόμορφη (δηλαδή αφορά τα περισσότερα δέντρα), να γίνει επέμβαση με τη λήψη του δελτίου, και με το πέρας των βροχών, σε όλες τις περιοχές με ένα από τα κατάλληλα φάρμακα. Προσοχή στον μέγιστο αριθμό εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο.

    ΨΕΥΔΟΚΟΚΚΟΣ

    Σε οπωρώνες που διαπιστώνεται προσβολή καρπών μεγαλύτερη του 10% να γίνει καταπολέμηση άμεσα με τη λήψη του δελτίου. Όπου συνυπάρχει με άλλα κοκοειδή να γίνει συνδυασμένη αντιμετώπιση των εχθρών χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα φάρμακα.

    ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

    Η στρατηγική αντιμετώπισης της Μύγας Μεσογείου βασίζεται σε καλλιεργητικά μέτρα, βιοτεχνολογικές μεθόδους και ψεκασμούς κάλυψης. Ο συνδυασμός των μέτρων έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Τα καλλιεργητικά μέτρα αφορούν το μάζεμα και την καταστροφή (με παράχωμα) των προσβεβλημένων καρπών που πέφτουν στο έδαφος.

    Είναι σημαντικό να εφαρμόζεται από όλους τους παραγωγούς μιας περιοχής.

    Η βιοτεχνολογική μέθοδος βασίζεται στην ανάρτηση παγίδων με ετοιμόχρηστο δόλωμα και εντομοκτόνο προκειμένου να θανατώσουν μαζικά το έντομο στόχο εκλεκτικά και χωρίς να επιβαρύνουν το προϊόν, το περιβάλλον και τον χρήστη. Αναρτώνται 5-7 ή 8 παγίδες το στρέμμα, σε ύψος πάνω από 2m από το έδαφος και στην νότια πλευρά της κόμης.

    Καλό είναι οι οπωρώνες στους οποίους εφαρμόζεται η μαζική παγίδευση να είναι διαδοχικοί ή εκτεταμένοι ή μεμονωμένοι. Αν δεν εφαρμόζεται το μέτρο στους γειτονικούς οπωρώνες να ενισχύεται με παγίδες η περιφέρεια του κτήματος. Προκειμένου η μέθοδος να είναι αποτελεσματική πρέπει η ανάρτηση των παγίδων να γίνεται νωρίς.

    Πηγή: Εtheas.gr

  • Ηλεία: Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η επεξεργασία της βιομηχανικής τομάτας παρά τον παρατεταμένο καύσωνα
    Ηλεία: Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η επεξεργασία της βιομηχανικής τομάτας παρά τον παρατεταμένο καύσωνα

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Με επιτυχία ολοκλήρωσαν τη φετινή τους λειτουργία τα δύο εργοστάσια επεξεργασίας βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία, όπως έκανε γνωστό στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος.

    Παρά τις προκλήσεις, η χρονιά κλείνει με θετικό απολογισμό, καθώς η παραγωγή ήταν αυξημένη κατά περίπου 10.000 τόνους σε σχέση με το 2023, φτάνοντας συνολικά τους 100.000 με 110.000 τόνους.

    Ωστόσο, παρόλο που η ποιότητα της βιομηχανικής τομάτας κρίνεται καλή, οι παραγωγοί υπέστησαν σημαντικές ζημιές λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που έπληξε την περιοχή, με την ανάγκη για διαχείριση του υδάτινου δυναμικού να είναι πλέον επιτακτική.

    Αναφερόμενος σε αυτό το θέμα ο κ. Βαλιανάτος τόνισε ότι η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει σε ενέργειες που θα εξασφαλίσουν νερό για όλες τις καλλιέργειες της περιοχής, αφού όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «Χωρίς επαρκές νερό, η αγροτική παραγωγή κινδυνεύει, κάτι που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της Ηλείας».

    Αποζημιώσεις και τιμές σε τομάτα και σταφίδα

    Ο κ. Βαλιανάτος επεσήμανε ακόμα ότι το 2023 η αποζημίωση για τη βιομηχανική τομάτα ήταν μόλις 0,77€, ενώ η τιμή της τομάτας κυμαίνεται στο 1,40€.

    Για τον λόγο αυτό κάλεσε τον ΕΛΓΑ να αναπροσαρμόσει τις αποζημιώσεις, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τιμές της αγοράς.

    Εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση όπως πρόσθεσε ο κ. Βαλιανάτος και στην παραγωγή της κορινθιακής σταφίδας, όπου εξαιτίας των καιρικών συνθηκών καταγράφηκε ζημιά σε ποσοστό 60-70% με την επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης πορισμάτων για άμεσες αποζημιώσεις στους πληγέντες σταφιδοπαραγωγούς να κρίνεται αναγκαία για την συνέχιση της καλλιέργειας.

    Στήριξη της αγροτικής παραγωγής

    Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας αναφέρθηκε στο πλαφόν των 150 κιλών ανά στρέμμα που απαιτείται για την καταβολή της στρεμματικής ενίσχυσης, προτείνοντας τη μείωσή του, προκειμένου να μην χάσουν οι παραγωγοί την επιδότηση.

    Τέλος, υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για άμεση αποζημίωση τόσο για τη βιομηχανική τομάτα όσο και για την κορινθιακή σταφίδα, τονίζοντας ότι τα πορίσματα πρέπει να εκδοθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε να ενισχυθεί οικονομικά ο αγροτικός κόσμος τόσο για την βιομηχανική τομάτα όσο και για την κορινθιακή σταφίδα.

  • Μικρότερη αλλά καλύτερης ποιότητας η εφετινή παραγωγή κορινθιακής σταφίδας - Με αυξημένη τιμή θα πουλήσουν οι παραγωγοί
    Μικρότερη αλλά καλύτερης ποιότητας η εφετινή παραγωγή κορινθιακής σταφίδας - Με αυξημένη τιμή θα πουλήσουν οι παραγωγοί

    Περισσότερο από 25% αναμένεται να είναι αυξημένη η τιμή που θα πουλήσουν το προϊόν τους οι παραγωγοί της κορινθιακής σταφίδας εφέτος.
    «Πέρυσι η τιμή για τον παραγωγό ήταν 1,40 ευρώ το κιλό ενώ φέτος, εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από 1,80 ευρώ το κιλό» δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας, Θανάσης Σωτηρόπουλος υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «την τελική τιμή θα τη διαμορφώσει η αγορά».
    Σε αυτό το ρόλο της έπαιξε και η περασμένη καλλιεργητική χρονιά, η οποία δεν ήταν καλή, μιας και έντονες βροχοπτώσεις είχαν «ως αποτέλεσμα να σαπίσουν τα αποθέματα κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή στον παραγωγό».

    Οι πρώτες ενδείξεις για εξαιρετική ποιότητα στη φετινή παραγωγή, η οποία όμως εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερη από αυτό που αρχικά υπολογιζόταν.
    Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλος «η φετινή παραγωγή θα πέσει κάτω από τους 15.000 τόνους, με τις εκτιμήσεις να αναμένουν μια συγκομιδή 12.000-13.000 τόνων», όταν πριν την πανδημία του κορονοϊού όπως τονίζει «ήταν πάνω από 25.000 τόνους οι παραγωγοί».
    Πάντως, πριν από μια δεκαετία στη χώρα μας η καλλιέργεια σταφίδας έφτανε σύμφωνα με εκτιμήσεις τα 140.000 στρέμματα η οποία μέχρι τις αρχές του 2020 είχε μειωθεί στις 100.000 στρέμματα.

    Προβλήματα

    Για αυτή την κατάσταση όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας ευθύνεται κυρίως η κλιματική κρίση.
    «Το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης έχει επηρεάσει κατά πολύ την καλλιέργεια της σταφίδας. Πρόκειται για ένα προϊόν που κατά 80% δεν αρδεύεται, με τις συνεχείς ανομβρίες και τους καύσωνες να προκαλούν τεράστιες ζημιές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων ο κ. Σωτηρόπουλος ζητά τη λήψη μέτρων τόσο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και από την ελληνική πολιτεία ώστε να «προστατευθεί η κορινθιακή σταφίδα, που αποτελεί το πρώτο προϊόν που ως χώρα, κάναμε εξαγωγή».

    Η κορινθιακή σταφίδα αποτελεί ένα μοναδική, για την Ευρώπη, προϊόν, μιας και δεν υπάρχει άλλον Κράτος-Μέλος το οποίο να την παράγει.
    Και για αυτό Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας υπογραμμίζει «είναι κρίμα που δεν λαμβάνονται μέτρα στήριξης των παραγωγών, είτε μέσω αναδιάρθρωση της καλλιέργειας είτε μέσω εγγειοβελτιωτικών έργων, που να μπορούν να στηρίξουν ή να βοηθήσουν για κάποια χρονιά την παρατεταμένη ανομβρία που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια».
    Κάτι τέτοιο πέρα από τη στήριξη της καλλιέργειας θα δώσει τη δυνατότητα και σε νέους που θέλουν, να ασχοληθούν με τη σταφίδα. «Εάν υπάρξουν μέτρα στήριξης θα υπάρξει και ενδιαφέρουν από τη νέα γενιά» λέει ο κ. Σωτηρόπουλος.

    Μάλιστα, αυτό θα δώσει και νέα πνοή σε πιο απομακρυσμένες περιοχές στις οποίες δεν μπορεί να καλλιεργηθεί άλλο προϊόν. «Πρόκειται για ένα προϊόν που κατά το παρελθόν έχει στηρίξει τόσο την τοπική κοινωνία και την οικονομία» κατέληξε ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Ηλεία: Ολοκληρώνεται η παράδοση της βιομηχανικής τομάτας - Προβληματισμένοι οι παραγωγοί από τις ζημιές σε βιομηχανική τομάτα και κορινθιακή σταφίδα
    Ηλεία: Ολοκληρώνεται η παράδοση της βιομηχανικής τομάτας - Προβληματισμένοι οι παραγωγοί από τις ζημιές σε βιομηχανική τομάτα και κορινθιακή σταφίδα

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η παράδοση της βιομηχανικής τομάτας στα δύο εργοστάσια της Ηλείας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος. Οι παραγωγοί στη συνέχεια θα είναι σε θέση να γνωρίζουν το κέρδος που θα έχουν αποκομίσει από τη φετινή παραγωγή καθώς παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, οι αγρότες της περιοχής συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, κυρίως λόγω των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες τόσο στην βιομηχανική τομάτα όσο και στην κορινθιακή σταφίδα.

    Εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες

    Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου είχαν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση σημαντικών ζημιών, με το ποσοστό των απωλειών να ξεπερνά το 50% σύμφωνα με τον κ. Βαλιανάτο, κυρίως στις καλλιέργειες κορινθιακής σταφίδας. Η κατάσταση αυτή προκαλεί ανησυχία στους παραγωγούς, οι οποίοι βλέπουν τις προσπάθειές τους να καταστρέφονται, ενώ παράλληλα ανησυχούν για το κατά πόσο οι αποζημιώσεις θα μπορέσουν να καλύψουν τις πραγματικές απώλειες.

    Συνάντηση με τον ΕΛΓΑ

    Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη αυτή κατάσταση, ο κ. Βαλιανάτος και αντιπροσωπεία της Ομάδας Παραγωγών, σκοπεύουν να επισκεφθούν τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Πατρών το προσεχές διάστημα. Στόχος της συνάντησης θα είναι να συζητηθούν τα ζητήματα των αποζημιώσεων για τους πληττόμενους παραγωγούς, καθώς είναι πλέον αναγκαία η άμεση στήριξή τους από την πολιτεία. Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών αναμένεται να παρουσιάσει λεπτομερή στοιχεία για τις ζημιές και να ζητήσει την παρέμβαση του ΕΛΓΑ, ώστε να υπάρξει δίκαιη αποζημίωση για τους αγρότες καθώς το μέλλον της φετινής παραγωγής, παραμένει αβέβαιο και πολλά θα εξαρτηθούν από τις αποζημιώσεις που θα διατεθούν στους παραγωγούς για τις ζημιές που έχουν υποστεί. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στο ilialive.gr και στο gaia365.gr ο κ. Βαλιανάτος, η στήριξη του ΕΛΓΑ κρίνεται καθοριστική για να μπορέσουν οι αγρότες να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.

    Valianatos4

    «Η βιομηχανική τομάτα συνεχίζεται, τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η παράδοση και από τα δύο εργοστάσια. Από εκεί και ύστερα θα κάνουμε απολογισμό, να δούμε πόσους τόνους πήγαμε και τι κέρδος έχει ο παραγωγός. Αλλά αυτό που θα κυνηγήσουμε όπως και για την Κορινθιακή σταφίδα είναι οι ζημιές που έπαθε ο νομός Ηλείας. Έχουμε μεγάλες απώλειες ειδικά στην σταφίδα της τάξεως του 50 – 60%. Εμείς με το τέλος των παραδόσεων θα επισκεφτούμε τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Πατρών να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τις ζημιές που έπαθαν τόσο οι τοματοπαραγωγοί όσο και οι σταφιδοπαραγωγοί. Σταφίδα παραλαμβάνουμε εδώ και ένα μήνα, ακόμα όμως δεν έχουμε συγκεντρώσει ούτε το 50%. Από ό,τι βλέπουμε όμως από αυτά που φέρνουν οι παραγωγοί υπάρχει μεγάλη ζημιά. Στο 50 με 60% οι παραγωγοί δεν τρύγησαν. Πρέπει ο ΕΛΓΑ να το δει αυτό και να προχωρήσει σε αποζημιώσεις.

    Φυσικά εάν δεν βγάλουν καλά και δίκαια πορίσματα θα αντιδράσουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε τους παραγωγούς ακάλυπτους»

  • Χάβαρι: “Λαβωμένες” από τον καύσωνα οι καλλιέργειες - Σε απόγνωση οι παραγωγοί
    Χάβαρι: “Λαβωμένες” από τον καύσωνα οι καλλιέργειες - Σε απόγνωση οι παραγωγοί

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Μεγάλα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της περιοχής του Χαβαρίου καθώς η καλλιέργεια της σταφίδας, του καρπουζιού και της πιπεριάς εξαιτίας των παρατεταμένων αυξημένων θερμοκρασιών και της ανομβρίας έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr ο παραγωγός Κωνσταντίνος Δέρβος, η ζημιά που έχει υποστεί ξεπερνάει το 70% ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει πρόβλημα από τον ελεγκτικό μηχανισμό του ΕΛΓΑ προκειμένου να λάβει την αποζημίωση που δικαιούται.

    Xavari 2

    «Έχω πολλά πιπέρια και έχω πραγματικά κατασταραφεί. Έχω επίσης καρπούζια και σταφίδες. Δεν έχουμε ανταπόκριση από όλους όσοι έρχονται από την Πάτρα, οι επόπτες, ο διευθυντής, ο τμηματάρχης. Στις 10 του μήνα ήρθε ο γεωπόνος και μετά από 10 ημέρες ήρθε ο επόπτης και ο προϊστάμενος. Αυτό το πιπέρι το μάζεψα χθες και το πετάω. Όλα τα μπουμπούκια που έχει δέσει η πιπεριά πάνω είναι καμένα. Τα πιπέρια αυτά που έχουμε βάλει κόβουν 6,5 και 7 τόνους γιατί είναι φυτεμένα στις 5 Απριλίου. Αν τα άφηνε ο καιρός θα είχαμε μεγάλη παραγωγή. Και έρχονται και μας λένε ότι πάνω από 4,5 ή 5 τόνους δεν μπορούν να μας βάλουν. Παρακαλώ να μας φέρονται καλύτερα…

    Xavari 4

    Η ζημιά μας ξεπερνάει το 70%. Πρέπει να μας βοηθήσουν οι βουλευτές του νομού και ο υπουργός. Να προσέξουν το νομό Ηλείας. Να έρθουν και τώρα οι βουλευτές στο Χάβαρι που τους έχουμε ανάγκη και όχι μόνο στις εκλογές. Έχουμε πάθει μεγάλη ζημιά και στις σταφίδες. Και πέρυσι είχαμε χαλάζι στις σταφίδες. Την μισή περιοχή την έβαλαν και την άλλη παρόλο που τους δείξαμε τη ζημιά με φωτογραφία στα κινητά με ημερομηνία επάνω, μας είπαν να κάνουμε ένσταση. Κάναμε ένσταση, ενημερώσαμε και τηλεφωνικώς και φέτος μας είπαν ότι δεν τους ενημερώσαμε.

    Αν δείτε τα καρπούζια έχουν καεί… Θέλουμε να αποζημιωθούμε για την πραγματική μας ζημιά.

    Πέρυσι ήρθε ο γεωπόνος γιατί είχαμε ζημιά από χαλάζι και δεν μας έβαλε ζημιά. Δεν μας έβαλε όμως και κιλά και αφού κάναμε ένσταση μας έβαλε 25% από χαλάζι. Πρέπει να κοιτάξουν τους παραγωγούς γιατί δείχνουν σα να έχουν προηγούμενα μαζί μου. Δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά. Είναι ντροπή όλο αυτό που συμβαίνει…» σημείωσε κλείνοντας ο κ. Δέρβος τονίζοντας ότι πολλοί παραγωγοί της περιοχής επηρέασαν τα παιδιά τους και τα προέτρεψαν να ασχοληθούν με την γη αλλά πλέον οι καταστάσεις τα διώχνουν μακριά.

    Xavari 5

    Xavari 6

  • Ηλεία: “Λαβωμένη” από τον καύσωνα η φετινή παραγωγή της Κορινθιακής σταφίδας – Καλή η ποιότητα αλλά λιγοστός ο καρπός
    Ηλεία: “Λαβωμένη” από τον καύσωνα η φετινή παραγωγή της Κορινθιακής σταφίδας – Καλή η ποιότητα αλλά λιγοστός ο καρπός

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Με τους παραγωγούς να μετρούν τις πληγές τους από τον παρατεταμένο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας ύστερα από πρωτοβουλία της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, συνάντηση των σταφιδοπαραγωγών όπου συζητήθηκαν όλα όσα αφορούν τη νέα εσοδεία της σταφίδας.

    Όπως έκανε γνωστό στο ilialive.gr και στο Gaia365.gr ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Χρήστος Βαλιανάτος, η φετινή παραγωγή είναι πολύ ποιοτική ωστόσο όμως οι ιδιαίτερα αυξημένες θερμοκρασίες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ποσότητα του καρπού.

    «Συζητήσαμε για τη νέα σοδειά που περιμένουμε. Επίσης ετοιμάζουμε τις αποθήκες μας, που θα ανοίξουν περίπου στις 15 Αυγούστου. Φέτος η ποιότητα της σταφίδας είναι πάρα πολύ καλή, η ποσότητα είναι μειωμένη εξαιτίας του καύσωνα. Όλα αυτά τα συζητάμε με τους σταφιδοπαραγωγούς, θα προγραμματίσουμε ένα ταξίδι στον ΕΛΓΑ Πάτρας, καθώς εμείς επιμένουμε στην άμεση αποζημίωση των παραγωγών που έπαθαν ζημιά από τον καύσωνα.

    Πήγαμε και στην Παναιγιάλειο Ένωση, όπου έχουμε υπογράψει σύμβαση, βλέπουμε ότι φέτος θα έχουμε μια καλή τιμή για την σταφίδα, μακάρι να πάει έτσι γιατί τα τελευταία χρόνια ο κόσμος μαρτύρησε, ήταν ήρωες οι παραγωγοί γιατί καλλιεργούσαν κάτω του κόστους» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλιανάτος.

    Συζήτηση έγινε και με τους ελαιοπαραγωγούς για το πρόγραμμα ΕΟΦ.

    Ζημιές και στη βιομηχανική τομάτα από τον καύσωνα

    Επιπλέον ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών αναφερόμενος βιομηχανική τομάτα, επεσήμανε πως «…συνεχίζεται και από τα δυο εργοστάσια αλλά κι εκεί έχουμε μεγάλες ζημιές από τον καύσωνα.

    Επιμένουμε να έρθουν γρήγορα τα πορίσματα και για την τομάτα και για την σταφίδα» ανέφερε κλείνοντας ο κ. Βαλιανάτος, υπενθυμίζοντας στην κεντρική εξουσία πως «… και ο νομός Ηλείας ανήκει στην Ελλάδα».

    Omada Paragogon 2

    Omada Paragogon 3

  • Κορινθιακή Σταφίδα: Μία ιστορική καλλιέργεια που εξάγεται σε 45 χώρες - Προοπτικές και προβλήματα
    Κορινθιακή Σταφίδα: Μία ιστορική καλλιέργεια που εξάγεται σε 45 χώρες - Προοπτικές και προβλήματα

    Σε διαδικασία «επούλωσης», μετά από μια δύσκολη περίοδο, βρίσκεται η παραγωγή της ελληνικής σταφίδας, η οποία χρονολογείται από την αρχαιότητα, από την εποχή του Ομήρου

    Η σταφίδα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αγροδιατροφικά ελληνικά προϊόντα, με μεγάλο εξαγωγικό αποτύπωμα.

    Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εντοπίζεται στις περιοχές της Νεμέας, στην Αχαΐα, την Ηλεία, τη Μεσσηνία και τη Ζάκυνθο.

    Πριν από μια δεκαετία στη χώρα μας η καλλιέργεια σταφίδας έφτανε σύμφωνα με εκτιμήσεις τα 140.000 στρέμματα η οποία μέχρι τις αρχές του 2020 είχε μειωθεί στις 100.000 στρέμματα, ενώ πλέον βρίσκεται στα 70.000 στρέμματα.

    Η «μεγάλη ζημιά» σημειώθηκε τη περίοδο του κορονοϊού, με τις τιμές να κατρακυλούν και πολλούς αγρότες είτε να αποχωρούν από το επάγγελμα είτε να αλλάζουν καλλιέργεια.

    «Πριν τον κορονοϊό η τιμή του προϊόντος ήταν περίπου 1,7 ευρώ το κιλό ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι τιμές έπεσα στα 70 λεπτά το κιλό» είπε ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας, Θανάσης Σωτηρόπουλος μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων προσθέτοντας ότι «δεν έγιναν σωστοί χειρισμοί από το υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων εκείνη την περίοδο».

    Όλα αυτά σύμφωνα με τον ίδιο, είχαν ως αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί σε μεγάλο βαθμό η καλλιέργεια καθώς «είναι δύσκολη, ίσως η πιο δύσκολη καλλιέργεια στη Ελλάδα, αλλά και πανάκριβη» λέει ο κ. Σωτηρόπουλος.

    Ανάκαμψη και εξαγωγές

    Ο ίδιος εκφράζει την αισιοδοξία του ότι ο κλάδος, παρά τις σημαντικές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος «θα βρει ξανά το δρόμο του».

    Αρχής γενομένης από τις τιμές οι οποίες αναμένεται να είναι σε υψηλότερα επίπεδα από τα περσινά, πλησιάζοντας ακόμη και το ύψος προ καραντίνας. Πράγμα θετικό για τους παραγωγούς οι οποίοι μετά από κάποια δύσκολα χρόνια θα δουν και πάλι τους κόπους τους να ανταμείβονται.

    Η φετινή συγκομιδή θα είναι μεν μέτρια σε όγκο αλλά εξαιρετικής ποιότητας κάτι που θα δώσει επιπλέον αξία στο παραγόμενο προϊόν.

    Χωρίς ακόμη να μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι αυξημένη σε σχέση με αυτή του περασμένου έτους, η οποία έφτασε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στους 12.000 τόνους.

    Αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη αποθεμάτων, λόγω της ακόμη μικρότερης περσινής συγκομιδής, θα θέσει στέρεες βάσεις για την ανάπτυξη της καλλιέργειας.

    Η ελληνική σταφίδα έχει παρουσία σε πάνω από 45 χώρες έχοντας ως «εισιτήριο» την ποιότητα αλλά και τα θρεπτικά συστατικά της.

    Χαρακτηριστικό σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής είναι το γεγονός ότι «η ελληνική σταφίδα εξάγεται σε χώρες που έχουν δική της παραγωγή, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.α.».

    Τα προβλήματα

    Πολλά όμως είναι και τα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται οι παραγωγοί σταφίδας. Το κόστος παραγωγής και η έλλειψη εργατών γης κάνουν ολοένα και πιο δύσκολο το έργο τους.

    Οι επαγγελματίες να ζητούν την εκπόνηση ενός σχεδίου, ώστε να καταστεί εφικτό να γίνει «μηχανοκαλλιέργεια» μιας και η έλλειψη εργατικών χεριών είναι πλέον γεγονός.

    Αυτό σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο θα βοηθήσει τους παραγωγούς να μειώσουν το κόστος παραγωγής, και κατ' επέκταση θα επιτρέψει στους ίδιους αλλά να παραμείνουν στην καλλιέργεια και να μην την εγκαταλείψουν.

    Τέλος, ένα σημαντικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε τα χρόνια της πανδημίας ήταν η εγκατάλειψη της καλλιέργειας. «Σε κάποιες περιοχές οι παραγωγοί προτίμησαν να φυτεύσουν ελιές» ενώ σε άλλες, κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές, οι ιδιοκτήτες στράφηκαν προς τον τουρισμό, σημείωσε ο κ. Σωτηρόπουλος.

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  • Βιομηχανική ντομάτα στην Ηλεία: Ξεκίνησε η λειτουργία του εργοστασίου «Κύκνος» - Συγκρατημένη αισιοδοξία από παραγωγούς και γεωπόνους
    Βιομηχανική ντομάτα στην Ηλεία: Ξεκίνησε η λειτουργία του εργοστασίου «Κύκνος» - Συγκρατημένη αισιοδοξία από παραγωγούς και γεωπόνους

    Προβληματισμός για τις υψηλές θερμοκρασίες και τα προβλήματα άρδευσης

    Συγκρατημένοι μεν, αισιόδοξοι δε εμφανίζονται παραγωγοί και γεωπόνοι με την έναρξη εισκόμισης της βιομηχανικής ντομάτας στο εργοστάσιο «Κύκνος». Πάνω από 30.000 τόνοι προϊόντος είναι έτοιμο για επεξεργασία, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα λειτουργήσει και το εργοστάσιο MINERVA. Οι παραγωγοί εκτιμούν ότι στο τέλος θα ανταμειφθούν οι κόποι τους, οι γεωπόνοι μιλούν για άριστη ποιότητα προϊόντος, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για τον παρατεταμένο καύσωνα, την ανομβρία και τα προβλήματα άρδευσης.

    Kuknos 7

    «Η ομάδα παραγωγών έχει 30 χιλιάδες τόνους προϊόντος πολύ καλής ποιότητας. Πιστεύουμε να μπει όσο το δυνατό περισσότερη βιομηχανική ντομάτα στο εργοστάσιο, ενώ την Παρασκευή που θα ανοίξει και η Μινέρβα, θα είμαστε στο φουλ της παραγωγής. Ελπίζουμε οι παραγωγοί μας στο τέλος να βγάλουν καθαρό κέρδος» δηλώνει στο ilialive.gr ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος. Συγχρόνως όμως τονίζει τα προβλήματα που παρουσιάζονται λόγω καύσωνα τονίζοντας ότι έχει ήδη αποσταλεί στον ΕΛΓΑ Πάτρας σχετικό έγγραφο για τις ζημιές που έχουν προκληθεί.

    Προϊόν καλής ποιότητας

    Αναφερόμενη στην παραγωγή, η επικεφαλής Γεωπονικής Δ/νσης του εργοστασίου «Κύκνος» Μαριλένα Παπαθεοδώρου, εξήγησε ότι η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από έναν αρκετά ήπιο χειμώνα και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες σε σύγκριση με τον προηγούμενο. «Τα πρώτα δείγματα μας δείχνουν ότι έχουμε καλή ποιότητα δεδομένου ότι οι παραγωγοί μας φρόντισαν πολύ τις καλλιέργειές τους. Ευχόμαστε ότι στο τέλος της εισκόμισης θα μείνουν όλοι ικανοποιημένοι και θα ανταμειφθούν οι κόποι τους».

    Kuknos 6

    Η κ. Παπαθεοδώρου μίλησε επίσης για τις υψηλές θερμοκρασίες, την παρατεταμένη ανομβρία και τα προβλήματα που προκύπτουν κάτω από τέτοιες συνθήκες. «Το πρόβλημα της ανομβρίας εντείνεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Είναι απόρροια και της κλιματικής αλλαγής γι’ αυτό όλοι πρέπει να δούμε πώς θα αναλογιστούμε το πρόβλημα που θα κρίνει και τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας. Η εταιρεία «Κύκνος» πρωτοπορεί και καινοτομεί συνεχώς, προτείνοντας λύσεις που αφορούν και τα θέματα άρδευσης. Ήμασταν δίπλα στους παραγωγούς μας δίνοντας ορθές συστάσεις και οδηγίες και όσον αφορά τη διαχείριση του νερού και τη φροντίδα της καλλιέργειας. Φέτος όμως ήταν έντονο το πρόβλημα της άρδευσης καθώς τα αποθέματα στο φράγμα Πηνειού είναι πολύ περιορισμένα. Αυτό το ζήτημα μας απασχολεί και η πολιτεία πρέπει να το δει πιο προσεκτικά.

    Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν το προϊόν, ποιοτικά και ποσοτικά. Η ντομάτα έχει μια ανοχή αλλά στην ουσία η παρατεταμένη ζέστη ανάλογα και με το στάδιο ανάπτυξης την επηρεάζει αρνητικά. Πιθανόν να έχουμε απώλεια στην παραγωγή ειδικά στις όψιμες καλλιέργειες , αν το φαινόμενο συνεχιστεί σε συνδυασμό με τα θέματα άρδευσης».

    Kuknos 2

    Kuknos 3

    Kuknos 4

    Kuknos 5

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch