Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022 17:45

Βερίκοκα Μπεμπέκου: Θέλουν τσάμπα την παραγωγή φέτος οι έμποροι

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Μόνο τα πρώιμα βερίκοκα είχαν τιμή, φωνάζουν οι αγρότες. Τώρα δεν μένει κανένα κέρδος.

Έχει ξεκινήσει η συγκομιδή στα βερίκοκα Μπεμπέκου από τους παραγωγούς, όμως οι τιμές κρίνονται εξαιρετικά ασύμφορες, δεδομένων και των φετινών συνθηκών.

Έτσι όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Πάπας, παραγωγός και αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κιάτου-Τραγάνας Κορινθίας, πέρσι η τιμή παραγωγού στα Μπεμπέκου που προορίζονται για κομπόστα και είναι η βάση για τον υπολογισμό τιμής και στα υπόλοιπα είδη, ήταν 50 λεπτά παραδοτέο στο συσκευαστήριο, αλλά φέτος είναι κατώτερη του αναμενομένου, μη ξεπερνώντας τα 38 λεπτά το κιλό. Συν 15 λεπτά (53 λεπτά) πιάνει το Μπεμπέκου το επιτραπέζιο, ενώ για το προϊόν που πάει για πούλπα ακούγονται τα 20 λεπτά το κιλό. Με αυτές τις τιμές, προσθέτει ο ίδιος και εν μέσω πρωτοφανούς ακρίβειας στα κόστη, οι παραγωγοί είναι σαφώς δυσαρεστημένοι.

Δραματική είναι η κατάσταση και στην έτερη μεγάλη ζώνη παραγωγής Μπεμπέκου, την Αργολίδα. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου Αργολίδος «η κατάσταση είναι απελπιστική. Εν μέσω συγκομιδής, δίνουμε τα βερίκοκα προς 36 λεπτά το κιλό, παραδοτέο στο εργοστάσιο. Από αυτά, τα 12 μόνο είναι εργατικά, οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν βγάζουμε τίποτα. Ο αγρότης έχει την περιουσία και δουλεύει τη γη του κάνοντας έξοδα, για να βγάλουν ένα μεροκάματο και οι άλλοι (π.χ. εργάτες κ.λπ.) και δεν του μένει τίποτα φέτος στην τσέπη με τόση ακρίβεια. Η παραγωγή είναι ικανοποιητική. Τιμή είχαν μόνο τα πρώιμα βερίκοκα. Τώρα η τιμή τους είτε επιτραπέζια είναι, είτε βιομηχανικά έχει κατρακυλήσει. Και να σκεφθείτε ότι η κομπόστα δεν επιβαρύνεται με έξοδα αποθήκευσης στο ψυγείο, αφού δεν μπαίνει σε ψυγείο».

Στην... φτήνια και στη βόρεια Ελλάδα

Στην Χαλκιδική, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου προσφέρονται τιμές στους παραγωγούς 33 λεπτά το κιλό, οι οποίες δεν τους ικανοποιούν σε καμιά περίπτωση. Δεν λείπουν δε και αγρότες που θα προτιμήσουν, όπως μας είπαν, ελλείψει και επάρκειας εργατικού δυναμικού, να τα στείλουν για χυμό...

Πηγή: Agrotypos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022 10:53

Σχετικά Άρθρα

  • Βερίκοκο: Πώς θα κινηθεί η παραγωγή στην Ευρώπη
    Βερίκοκο: Πώς θα κινηθεί η παραγωγή στην Ευρώπη

    Αυξημένη κατά 2% αναμένεται φέτος η παραγωγή βερίκοκου στην Ευρώπη, σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας 2018-2022, δηλώνουν τα στοιχεία που κοινοποίησε η Europêche.

    Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις για την παραγωγή βερίκοκου στην Ευρώπη ανέρχονται σε 523.986 τόνους, σε παρόμοια επίπεδα με την περασμένη χρονιά. Στην Ιταλία η παραγωγή εκτιμάται σε 214.282 τόνους βερίκοκα, χωρίς να σημειώνονται σημαντικές διαφορές από την προηγούμενη χρονιά, αλλά 7% μειωμένη από τον μέσο όρο της πενταετίας. Αυτό οφείλεται στη σταδιακή μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης των τελευταίων ετών.

    Ταυτόχρονα, στην Ισπανία η παραγωγή βερίκοκου εκτιμάται σε 134.352 τόνους βερίκοκα (46% αυξημένη από την περασμένη σεζόν και 29% από τον μέσο όρο της πενταετίας), ενώ η Γαλλία πρόκειται να παράγει 87.852 τόνους, σημειώνοντας πτώση 29% σε σχέση με το 2023 και 13% κάτω από τον μέσο όρο, μείωση που οφείλεται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

    Στην Ελλάδα, η παραγωγή πρόκειται να ανακάμψει αυτή τη σεζόν με πρόβλεψη 87.500 τόνων, 6% μειωμένη σε σχέση με το 2023, αλλά 13% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας, ενώ σημειώνεται πως θα υπάρξει μια μικρή μείωση στις πιο πρώιμες ποικιλίες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του χειμώνα.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Συμπύρηνο ροδάκινο: Τι αναμένεται για τη φετινή παραγωγή – Η περίπτωση του βερίκοκου
    Συμπύρηνο ροδάκινο: Τι αναμένεται για τη φετινή παραγωγή – Η περίπτωση του βερίκοκου

    Μέχρι και σε 400.000 τόνους η φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου

    Τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα, ήτοι 31-33 λεπτά/κιλό στην πρώτη κλάση και 15-25 λεπτά τη δεύτερη, εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί η φετινή τιμή στο συμπύρηνο ροδάκινο ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το τι μέλλει γενέσθαι ακριβώς, θα ξεκαθαρίσει τις αμέσως επόμενες ημέρες.

    Πάντως, όπως ο ίδιος επισημαίνει, παρά την αναμενόμενη μειωμένη φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου, «δεν ανησυχούμε τόσο για τις ποσότητες που θα παραλάβουμε, όσο για την ποιότητα του προϊόντος, λόγω των απρόβλεπτων και δυσμενών καιρικών συνθηκών που εκδηλώθηκαν το προηγούμενο διάστημα κυρίως σε Πέλλα και Ημαθία».

    Μέχρι και σε 400.000 τόνους η φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου

    Αν και ακόμη απομένουν δέκα ημέρες μέχρι την έναρξη της συγκομιδής του συμπύρηνου ροδάκινου, ο πρόεδρος της ΕΚΕ, διατύπωσε την εκτίμησή του ότι η φετινή παραγωγή θα κυμανθεί σε 350.000 με 400.000 τόνους, μειωμένη σε ποσοστό 15%-20% σε σχέση με πέρυσι. «Ακόμη όμως και με αυτή τη μείωση, καλύπτονται οι ανάγκες των βιομηχανιών», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

    Στον αντίποδα όμως, αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους επικεφαλής των βιομηχανιών είναι η έλλειψη εργατικών χεριών, ένα πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια τείνει να…παγιωθεί.

    «Ήδη, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη δυσκολία για να βρει κανείς εργατικά χέρια και πλέον η εκτέλεση τριών βαρδιών στα εργοστάσια έχει εξελιχθεί σε πολυτέλεια», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει, «εύχομαι να διαψευστώ, αλλά φέτος εκτιμώ ότι ενδεχομένως δεν θα καταφέρουν όλες οι βιομηχανίες να δουλέψουν τρεις βάρδιες», επισημαίνει.

    «Κάποιες ημέρες, κάποια εργοστάσια ίσως και να κάνουν και τις τρεις βάρδιες, αλλά οι συνολικές βάρδιες μεταποίησης που θα γίνουν φέτος, θα είναι λιγότερες αυτών που γίνονταν παραδοσιακά», τονίζει χαρακτηριστικά.

    Η περίπτωση του βερίκοκου

    Στα 50 λεπτά/κιλό στο χωράφι για την πρώτη ποιότητα και στα 25-30 λεπτά το κιλό για τη δεύτερη ποιότητα στο χωράφι, πληρώνονται και φέτος οι παραγωγοί βερίκοκου σε Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Μακεδονία και Χαλκιδική, με τον πρόεδρο της ΕΚΕ, Κώστα Αποστόλου, να σημειώνει ότι η φετινή παραγωγή του καταγράφεται μειωμένη σε ποσοστό 30% έως και 40%. Συνήθως μεταποιούνται 40.000-45.000 τόνοι βερικόκου σε κομπόστα, χυμό και κατάψυξη.

    Υπενθυμίζεται ότι ενώ στα μέσα της δεκαετίας του ’90 υπήρχαν περίπου 35 εργοστάσια, σήμερα λειτουργούν 14 κονσερβοποιεία, που παράγουν και χυμό ροδάκινου, καθώς και τέσσερα με πέντε ακόμη εργοστάσια που παράγουν προϊόντα κατάψυξης ή αποκλειστικά χυμό. Οι εγκαταστάσεις τους είναι στους νομούς Πέλλας, Ημαθίας και Λάρισας.

    Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΚΕ, «αν και είναι λιγότερες αριθμητικά σήμερα οι βιομηχανίες, ωστόσο έχουν πολύ μεγαλύτερη δυναμικότητα, δηλαδή μπορούν να επεξεργαστούν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων, λόγω σημαντικών επενδύσεων στην τεχνολογία. Η δυναμικότητά τους είναι πολύ μεγαλύτερη από την παραγωγή που μπορεί να διοχετευθεί στην παγκόσμια αγορά».

    Στον κλάδο της κονσερβοποιίας απασχολούνται 2.000 άτομα μόνιμο προσωπικό, ενώ το καλοκαίρι υπάρχει ανάγκη για 10.000 εποχικούς εργάτες, «τους οποίους τα τελευταία χρόνια δυσκολευόμαστε να βρούμε, ενώ 12.000 αγροτικές οικογένειες προμηθεύουν τα φρούτα».

    Πηγή: ΑΠΕ–ΜΠΕ - In.gr

  • Βερίκοκα: «Φάρμακο» για το έντερο και το δέρμα
    Βερίκοκα: «Φάρμακο» για το έντερο και το δέρμα

    Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε θερμίδες.

    Τα βερίκοκα είναι από τα πιο γευστικά φρούτα του καλοκαιριού, αλλά και πολύτιμα για την υγεία μας.

    Περιέχουν πολλά, θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα, ενώ δεν έχουν πολλές θερμίδες. Μάλιστα, έχουν και πολλές ευεργετικές ιδιότητες, που πολλοί δεν γνωρίζουν, σύμφωνα με το Healthstat.gr.
    Ποια είναι τα οφέλη των βερίκοκων:
    Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

    Τα βερίκοκα είναι πηγή αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένης της Β-καροτίνης και των βιταμινών Α, C και Ε. Ακόμη, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, τα οποία προστατεύουν από ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων. Τα κύρια φλαβονοειδή στα βερίκοκα είναι τα χλωρογενικά οξέα, οι κατεχίνες και η κερσετίνη. Αυτές οι ενώσεις λειτουργούν για να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι επιβλαβείς ενώσεις που βλάπτουν τα κύτταρα και προκαλούν οξειδωτικό στρες.

    Υγεία των ματιών

    Τα βερίκοκα διαθέτουν ενώσεις απαραίτητες για την υγεία των ματιών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α και Ε. Η βιταμίνη Α παίζει ζωτικό ρόλο στην πρόληψη της νυχτερινής τύφλωσης, μιας διαταραχής που προκαλείται από την έλλειψη φωτεινών χρωστικών στα μάτια, ενώ η βιταμίνη Ε είναι ένα λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό που εισέρχεται απευθείας στα μάτια για να τα προστατεύσει από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών.

    Η Β-καροτίνη - που δίνει στα βερίκοκα το κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα τους - χρησιμεύει ως πρόδρομος της βιταμίνης Α, που σημαίνει ότι το σώμα μπορεί να τη μετατρέψει σε αυτή τη βιταμίνη. Άλλα σημαντικά καροτενοειδή του βερίκοκου περιλαμβάνουν τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη. Βρίσκονται στους φακούς και στον αμφιβληστροειδή των ματιών, προστατεύοντας από το οξειδωτικό στρες.

    Υγεία του δέρματος

    Η κατανάλωση βερίκοκων μπορεί να ωφελήσει και το δέρμα. Οι κύριες αιτίες των ρυτίδων και της βλάβης του δέρματος είναι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως ο ήλιος, η ρύπανση και ο καπνός του τσιγάρου.

    Επιπλέον, η έρευνα δείχνει μια άμεση σχέση μεταξύ της έκθεσης στο υπεριώδες φως (UV), των ηλιακών εγκαυμάτων και του κινδύνου μελανώματος, μιας θανατηφόρου μορφής καρκίνου του δέρματος. Μπορείτε να καταπολεμήσετε μερικές από αυτές τις βλάβες του δέρματος μέσω μιας υγιεινής διατροφής γεμάτη αντιοξειδωτικά, τα οποία παρέχουν τα βερίκοκα.

    Οι βιταμίνες C και E, που βρίσκονται σε αυτό το φρούτο, μπορεί να βοηθήσουν το δέρμα. Ειδικότερα, η βιταμίνη C προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία και τους περιβαλλοντικούς ρύπους εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, αυτή η βιταμίνη βοηθά στη δημιουργία κολλαγόνου, το οποίο δίνει στο δέρμα δύναμη και ελαστικότητα. Η βήτα καροτίνη, μια άλλη θρεπτική ουσία του βερίκοκου, μπορεί να προστατεύει από τα ηλιακά εγκαύματα.

    Υγεία του εντέρου

    Τα βερίκοκα προάγουν και την υγεία του εντέρου. Ένα φλιτζάνι (165 γραμμάρια) βερίκοκα σε φέτες παρέχει 3,3 γραμμάρια φυτικών ινών, που είναι το 8,6% και το 13,2% του DV για άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα. Τα βερίκοκα περιέχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Τα βερίκοκα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες είναι σημαντικές για τη διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα.

    Πλούσια σε κάλιο

    Τα βερίκοκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ένα μέταλλο που χρησιμεύει και ως ηλεκτρολύτης. Δύο βερίκοκα (70 γραμμάρια) παρέχουν 181 mg καλίου, που είναι το 4% του DV. Καθώς το κάλιο συνεργάζεται στενά με το νάτριο για τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών, η επαρκής πρόσληψη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του φουσκώματος και στη διατήρηση της υγιούς αρτηριακής πίεσης.

    Ενυδάτωση

    Όπως τα περισσότερα φρούτα, τα βερίκοκα έχουν φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, της θερμοκρασίας του σώματος, της υγείας των αρθρώσεων και του καρδιακού παλμού. Ένα φλιτζάνι (165 γραμμάρια) φρέσκα βερίκοκα σε φέτες παρέχει σχεδόν 142 ml νερού.

    Προστατεύουν το συκώτι

    Ορισμένα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα βερίκοκα μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του συκωτιού από το οξειδωτικό στρες. Σε δύο μελέτες σε ζώα, οι αρουραίοι που τρέφονταν με αλκοόλ και βερίκοκα είχαν χαμηλότερα επίπεδα ηπατικών ενζύμων και δεικτών φλεγμονής από τους αρουραίους που έλαβαν αλκοόλ αλλά όχι βερίκοκα. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι τα βερίκοκα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της ηπατικής βλάβης λόγω της φυσικής υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικά.

  • Ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια: Ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ για αποζημιώσεις μέσω de minimis
    Ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια: Ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ για αποζημιώσεις μέσω de minimis

    Η επιλογή του μέτρου της αποζημίωσης μέσω de minimis κρίθηκε αναγκαία για την αμεσότερη αποζημίωση των πληγέντων, αναφέρει η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.

    Προωθήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών αίτημα δέσμευσης ποσού για την πληρωμή αποζημίωσης μέσω de minimis σε ροδάκινα (επιτραπέζια και μεταποίησης), βερίκοκα και νεκταρίνια για τις Π.Ε. Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας και Κοζάνης, αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Ειδικότερα, σε όλες τις ποικιλίες των συγκεκριμένων καλλιεργειών θα δοθεί αποζημίωση ποσού 70 ευρώ ανά παραγωγικό στρέμμα εξ' αιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργήθηκε στην αγορά αυτών των προϊόντων από την ενεργειακή κρίση. Η ρύθμιση καταλαμβάνει όσους από τους ανωτέρω παραγωγούς δεν έχουν ήδη λάβει αντίστοιχη αποζημίωση και αφορά 246.315 παραγωγικά στρέμματα.

    Επίσης, στο ίδιο αίτημα περιλαμβάνεται δέσμευση ποσού για αποζημίωση λόγω διαπιστωμένων και καταγεγραμμένων ζημιών λόγω βροχοπτώσεων του καλοκαιριού για συγκεκριμένες καλλιέργειες με ροδάκινα (επιτραπέζια και μεταποίησης), βερίκοκα και νεκταρίνια στις Π.Ε Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας και Κοζάνης.

    Συγκεκριμένα το μέτρο αυτό αφορά τις ποικιλίες που επλήγησαν σε ποσοστό άνω 30% δυνάμει του από 7/9/2022 πορίσματος του αρμόδιου γραφείου ΕΛΓΑ Ημαθίας. Για τις καλλιέργειες αυτές θα δοθούν ανά παραγωγικό στρέμμα 80 ευρώ για τα επιτραπέζια ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα νεκταρίνια και 65 ευρώ ανά παραγωγικό στρέμμα για τα ροδάκινα μεταποίησης (συμπύρηνα).

    Όσοι παραγωγοί είναι δικαιούχοι και των 2 μέτρων θα λάβουν συνολικά 150 ευρώ (70 ευρώ + 80 ευρώ) ανά παραγωγικό στρέμμα για τα επιτραπέζια ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα νεκταρίνια και 135 ευρώ (70 ευρώ + 65 ευρώ) για τα ροδάκινα μεταποίησης (συμπύρηνα). Το 2ο αυτό μέτρο αφορά 177.141 παραγωγικά στρέμματα.

    Η επιλογή του μέτρου της αποζημίωσης μέσω de minimis κρίθηκε αναγκαία για την αμεσότερη αποζημίωση των πληγέντων. Σημειώνεται ότι σε όλα τα παραπάνω μέτρα αποζημίωσης στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες καταβάλλεται το 50% της προβλεπόμενης αποζημίωσης, καταλήγει η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Πάει πίσω η συγκομιδή στα βερίκοκα, με ζημιές οι επιτραπέζιες ποικιλίες
    Πάει πίσω η συγκομιδή στα βερίκοκα, με ζημιές οι επιτραπέζιες ποικιλίες

    Φέτος έχουμε μια οψίμιση της παραγωγής βερικόκου με αποτέλεσμα να καθυστερήσει να ξεκινήσει η συγκομιδή τους. Ζημιές λόγω παγετού υπάρχουν σε αρκετές περιοχές και έχουν πληγεί κυρίως υπερπρώιμες και πρώιμες ποικιλίες στα επιτραπέζια. Καλή εικόνα έχουν τα βερίκοκα Μπεμπέκου που πάνε κυρίως για μεταποίηση.

    Στην Κορινθία αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα σε κάποιες ποικιλίες επιτραπέζιων βερικόκων. Το μέλος της διοίκησης του Συνεταιρισμού Αγίου Βασιλείου, Μιχάλης Βαρδάκας, που είναι παραγωγός βερίκοκου, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «οι υπερπρώιμες ποικιλίες και κάποιες πρώιμες έχουν πάθει ζημιά από τον παγετό (Watercot κ.α.). Αντίθετα στα βερίκοκα Μπεμπέκου που πάνε και για μεταποίηση έχουμε μια ικανοποιητική παραγωγή. Η χρονιά φέτος είναι όψιμη και η συγκομιδή θα καθυστερήσει».

    Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου κ. Θωμάς Φάκλαρης, «λόγω καιρικών συνθηκών πάει πίσω η συγκομιδή για τα υπερπρώιμα βερίκοκα. Άλλες χρονιές η συγκομιδή της υπερπρώιμης ποικιλίας Mogador ξεκινούσε από Απρίλιο, φέτος όπως όλα δείχνουν αναμένεται να ξεκινήσει στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Ο παγετός τα έχει επηρεάσει και θα έχουμε μείωση της παραγωγής, όπως ζημιές στην παραγωγή έχουμε και στα βερίκοκα των ποικιλιών Τύρινθα και Νύμφα, που όμως είναι μικρές ποσότητες στην περιοχή. Για τις υπόλοιπες πρώιμες ποικιλίες επιτραπέζιων βερίκοκων (Orange Red, Tom Cot, Watercot, Aurora κ.α.) επίσης αναμένεται μειωμένη παραγωγή. Αντίθετα καλή παραγωγή αναμένουμε για τα βερίκοκα Μπεμπέκου και υπάρχει ενδιαφέρον από τις βιομηχανίες μεταποίησης».

    Η κ. Κατερίνα Ρουσοπούλου, από τον Α.Σ. Αχλαδοχωρίου «Ελπίδα» Πέλλας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι έχουμε χημιές στα επιτραπέζια βερίκοκα και έχουν γίνει οι δηλώσεις από τους παραγωγούς. Στα Μπεμπέκου έχουμε λιγότερες ζημιές και είναι ανάλογα την κάθε περιοχή. Πάντως οι καιρικές συνθήκες θα πάνε πίσω την συγκομιδή, που αναμένεται να ξεκινήσει από τις αρχές Ιουνίου».

    Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων Χαλκιδικής, κ. Βαγγέλης Μισαηλίδης, υπάρχουν ζημιές σε κάποιες ποικιλίες επιτραπέζιων βερίκοκων. Στις πρώιμες ποικιλίες αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή από τα μέσα Μαΐου».

    Από την πλευρά του ο παραγωγός από την Χαλκιδική κ. Παύλος Γιαλαγκολίδης, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν ζημιές και φέτος από παγετό οπότε αναμένεται μειωμένη παραγωγή. Πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες ανοίγουν μαζί και έχουν χτυπηθεί από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Οι όψιμες ποικιλίες μέχρι στιγμής είναι σε καλή κατάσταση. Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών (Watercot κ.α.)».

    Ο κ. Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «προβλήματα φέτος δεν υπάρχουν στην παραγωγή βιομηχανικού βερίκοκου (κυρίως ποικιλίας Μπεμπέκου). Λίγες ζημιές υπάρχουν στην στην Πελοπόννησο και περισσότερες στη βόρεια Ελλάδα (κυρίως Ημαθία και Πέλλα) αλλά αναμένεται μια αύξηση της παραγωγής σε σχέση με πέρσι. Η συγκομιδή για τα βερίκοκα που πάνε προς μεταποίηση ξεκινά από μέσα Ιουνίου και μετά, ανάλογα την κάθε περιοχή και την κάθε ποικιλία».

    Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γ. Πολυχρονάκης σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, «υπάρχουν ζημιές στις υπερπρώιμες ποικιλίες επιτραπέζιων βερικόκων. Ωστόσο από την μέχρι τώρα εικόνα δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με τις πρώιμες.

    Από τα μέσα Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εξαγωγές βερικόκων. Πέρσι είχαμε μείωση των εξαγωγών επειδή υπήρξαν μεγάλες ζημιές λόγω του παγετού. Οι εξαγωγές για το 2021 ανήλθαν σε 15.077 τόνους, ενώ το 2020 είχαν φτάσει στους 21.544 τόνους».

    Πηγή: Agrotypos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς