Τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου θα γίνει η εξειδίκευση των μέτρων έκτακτης ενίσχυσης για τον αγροτικό τομέα από τα 100 εκατ. ευρώ κοινοτικά κονδύλια, τα οποία θα πρέπει να έχουν καταβληθεί το αργότερο στους δικαιούχους έως τις 30 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε άτυπη συνέντευξη τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς.
Ο Γιώργος Γεωργαντάς απέφυγε να απαντήσει σχετικά με τους κλάδους οι οποίοι θα ενισχυθούν από τα παραπάνω κονδύλια, ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αναμένεται μεγάλο μέρος της στήριξης να προωθηθεί για τις ανάγκες της κτηνοτροφίας.
Σημειώνεται εδώ πως ο αρχικός σχεδιασµός του υπουργείου, προέβλεπε την αξιοποίηση των κονδυλίων αυτών για την ενίσχυση της αγοράς λιπασµάτων, κάτι το οποίο µεταθέτει πλέον σε δεύτερο χρόνο η ηγεσία του υπουργείου, ίσως στο φόντο εκλογών. Εφόσον όµως τα χρήµατα από τα κοινοτικά κονδύλια κατευθυνθούν αλλού, µια «προεκλογική» επαναφορά του πριµ για τα λιπάσµατα φαντάζει µάλλον αβέβαιη ως προς την υλοποίησή της, λαµβάνοντας κανείς υπόψιν την αρνητική οικονοµική συγκυρία που καθιστά ανυπέρβλητο το κόστος κρατικού δανεισµού.
Τα 26 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Αποθεματικό Κρίσης ενώ τα υπόλοιπα από το ταμείο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Η ΕΕ, έχει θέσει ως κριτήρια καταβολής των χρημάτων αυτών, η στήριξη παραγωγών:
- που πλήττονται περισσότερο από την τρέχουσα κρίση και που
- ασχολούνται με την κυκλική οικονομία,
- τη διαχείριση εισροών
- ή τις φιλικές προς το περιβάλλον και το κλίμα μεθόδους παραγωγής.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει:
Γεωργαντάς: Εντός Αυγούστου η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο
- Υλοποιούμε τη δέσμευσή μας για συνεχή στήριξη των αγροτών μας
Επισπεύδεται, για τις αρχές Αυγούστου, η επιστροφή στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο το οποίο κατανάλωσαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 για τις καλλιέργειές τους.
Η κυβέρνηση έχοντας εξασφαλίσει τον δημοσιονομικό χώρο και την τεχνική δυνατότητα, θα καταβάλει εντός του Αυγούστου, αντί του Νοεμβρίου, την επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο.
Το καταβλητέο ποσό θα υπολογίζεται με βάση το σύνολο του κόστους για την αγορά πετρελαίου από την αρχή του έτους έως 30/6/22 και με ανώτατο όριο συντελεστή ανά στρέμμα για κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2021.
Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι να έχει υποβληθεί δήλωση ΟΣΔΕ και για το έτος 2022 από τους δικαιούχους, ώστε να διασφαλισθεί ότι υπάρχει καλλιέργεια και κατά την τρέχουσα περίοδο.
Το κόστος του μέτρου στήριξης, εκτιμάται στα 60 εκατ. ευρώ.
Στο τέλος Νοεμβρίου θα ακολουθήσει νέος υπολογισμός για την επιστροφή του ΕΦΚ, που θα αφορά την αγορά αγροτικού πετρελαίου από τον Ιούνιο και μετά.
Λεπτομέρειες της διαδικασίας για την υποβολή των δηλώσεων θα ανακοινωθούν εντός του Ιουλίου, οπότε και οι δικαιούχοι αγρότες θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους σε ειδική πλατφόρμα που θα αναπτυχθεί.
Υπενθυμίζεται ότι για τους αγρότες ισχύουν ακόμη τα εξής:
- Η συνέχιση εφαρμογής του μέτρου επιδότησης 15 λεπτά το λίτρο στην αντλία για πετρέλαιο κίνησης στα αγροτικά μηχανήματα (εκτιμώμενο κόστος 115 εκατ.), έως και τον Σεπτέμβριο.
- Η μείωση ΦΠΑ σε ζωοτροφές και λιπάσματα, ενώ παράλληλα
- Οι αγρότες απολαμβάνουν, όλα τα μέτρα που ισχύουν για το γενικό πληθυσμό.
Επί πλέον, εντός του Ιουλίου θα ανακοινωθούν στοχευμένα μέτρα στήριξης με την καταβολή των 100 εκατ. από ενωσιακούς πόρους (Αποθεματικό Κρίσεων και μεταφορά από Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ ). Οι συγκεκριμένες ενισχύσεις θα καταβληθούν όπως προβλέπεται, έως 30 Οκτωβρίου 2022.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, με αφορμή την ανακοίνωση των νέων μέτρων δήλωσε τα εξής:
«Η στήριξη που προσφέρουμε στους αγρότες μας αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, που συνεισφέρει στην ενίσχυση της συνοχής της ελληνικής κοινωνίας, καθώς έτσι διασφαλίζουμε την επισιτιστική επάρκεια της χώρας μας.
Παράλληλα αποτελεί επένδυση για την οικονομία μας καθώς ο πρωτογενής τομέας συνεισφέρει όλο και περισσότερο, κάθε χρόνο, στο ΑΕΠ, αλλά, ταυτόχρονα, μέσω της εξαιρετικής ποιότητας των προϊόντων μας, στηρίζει τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό.
Η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των αγροτών μας.
Δεσμευθήκαμε ότι κανείς δεν θα μείνει μόνος του απέναντι στην κρίση και τηρούμε τη δέσμευση αυτή.
Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους παραγωγούς μας μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της οικονομίας μας, αναγνωρίζοντας ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός καλύτερου αύριο για το σύνολο των Ελλήνων».
Πηγή: Agronews.gr