Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 20:57

Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την ενίσχυση στα λιπάσματα, έως 2/12

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ανταποκρινόμενοι σε αιτήματα συνεταιρισμών, παραγωγών και των φοροτεχνικών τους, παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση της ενίσχυσης σε επιχειρήσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του κόστους των λιπασμάτων, βάσει του άρθρου 95 του ν. 4982/2022 (Α΄195)», στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ (https://www.aade.gr/mybusinesssupport), καθώς και ο χρόνος εγγραφής των δικαιούχων στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Ε.Ε.) που έληγε σήμερα, για μία επιπλέον εβδομάδα, ήτοι έως τις 2.12.2022.

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 20:27

Σχετικά Άρθρα

  • Τα Χριστούγεννα η έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ευάλωτους πολίτες
    Τα Χριστούγεννα η έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ευάλωτους πολίτες

    «Ανάσα» σε χιλιάδες ευάλωτους πολίτες θα δώσει η έκτακτη ενίσχυση που αναμένεται να καταβληθεί τις ημέρες των Χριστουγέννων και η οποία, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός Νοεμβρίου.

    Πρόκειται για ένα κονδύλι άνω των 200 εκατ. ευρώ που θα χορηγηθεί σε διαφορετικές κατηγορίες πολιτών, όπως είναι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά, όσοι λαμβάνουν κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, ανάπηροι, οικογένειες με παιδιά που θα λάβουν μεγαλύτερη ενίσχυση σε σχέση με το οικογενειακό επίδομα.

    «Είναι οι κατηγορίες που συνήθως κάθε χρόνο λαμβάνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στήριξη», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.

    Νέο κεντρικό μητρώο για τους δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων

    Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ακόμα τη δημιουργία κεντρικού μητρώου στο οποίο θα εγγράφονται όλοι οι δικαιούχοι των κοινωνικών επιδομάτων. Εξήγησε πως λόγω της απουσίας κεντρικού μητρώου, δεν υπάρχει και συνολική εποπτεία, δεν υπάρχει και συσχέτιση των επιδομάτων μεταξύ τους.

    «Όταν δεις τα επιδόματα στην ολότητα τους (...), μπορείς να βγάλεις και ασφαλέστερα συμπεράσματα και να έχεις τελικά μια πιο δίκαια πολιτική, πιο στοχευμένη πολιτική, πιο αποτελεσματική» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ενίσχυση των γεωργών νεαρής ηλικίας – Δημοσιεύθηκε τροποποιητική απόφαση
    Ενίσχυση των γεωργών νεαρής ηλικίας – Δημοσιεύθηκε τροποποιητική απόφαση

    Δημοσιεύθηκε τροποποιητική απόφαση του ΥΠΑΑΤ με τον «Καθορισμό λεπτομερειών για την εφαρμογή της βασικής εισοδηματικής στήριξης, της συμπληρωματικής αναδιανεμητικής εισοδηματικής στήριξης και της συμπληρωματικής εισοδηματικής στήριξης για γεωργούς νεαρής ηλικίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 και το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για την ΚΑΠ 2023-2027» (Β’ 3072).

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση εκτιμάται ότι οι μέσοι όροι της αξίας των δικαιωμάτων που θα ισχύουν στο τέλος του 2026 για την ΑΠ των αροτραίων καλλιεργειών ανέρχονται σε 230,85€ ανά εκτάριο, για την ΑΠ των μονίμων καλλιεργειών σε 282,71€ ανά εκτάριο και για την ΑΠ των βοσκοτόπων σε 160,52€ ανά εκτάριο. Για την αποφυγή απώλειας χρηματοδότησης από ενδεχόμενη υπο-απορρόφηση άλλων παρεμβάσεων, όπως τα οικολογικά προγράμματα, τα δύο (2) πρώτα χρόνια προβλέπεται διακύμανση κατά ±25% της μοναδιαίας αξίας των δικαιωμάτων.

    Επίσης, προβλέπεται πως τα αποθέματα δικαιωμάτων χρησιμοποιούνται κατά προτεραιότητα για τη χορήγηση δικαιωμάτων ενίσχυσης σε:

    α) Γεωργούς νεαρής ηλικίας που συστήνουν νέα γεωργική εκμετάλλευση για πρώτη φορά, εφόσον έχουν αιτηθεί τη χορήγηση δικαιωμάτων ενίσχυσης από το απόθεμα στην ΕΑΕ στο πλαίσιο του καθεστώτος της βασικής εισοδηματικής στήριξης για τη βιωσιμότητα, έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης του έτους ενίσχυσης.

    Η αξία των νέων δικαιωμάτων ενίσχυσης που χορηγούνται από το απόθεμα είναι ίση με τη μέση αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης στην αντίστοιχη αγρονομική περιφέρεια κατά το έτος χορήγησης.

    β) νεοεισερχόμενους γεωργούς, εφόσον έχουν αιτηθεί τη χορήγηση δικαιωμάτων ενίσχυσης από το απόθεμα στην ΕΑΕ στο πλαίσιο του καθεστώτος της βασικής εισοδηματικής στήριξης για τη βιωσιμότητα, έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ΕΑΕ του έτους ενίσχυσης. Η αξία των νέων δικαιωμάτων ενίσχυσης που χορηγούνται από το απόθεμα είναι ίση με τη μέση αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης στην αντίστοιχη ΑΠ κατά το έτος χορήγησης,

    γ) κτηνοτρόφους, οι οποίοι κατείχαν ειδικά δικαιώματα έως και το 2022 για το βόειο και αιγοπρόβειο κρέας.

    Δικαιώματα ενίσχυσης θα μπορούν να αποκτήσουν στην αγρονομική περιφέρεια των βοσκοτόπων, εφόσον:

    αα) Έχουν αιτηθεί τη χορήγηση δικαιωμάτων ενίσχυσης από το απόθεμα στην ΕΑΕ στο πλαίσιο του καθεστώτος της βασικής εισοδηματικής στήριξης για τη βιωσιμότητα, έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ΕΑΕ του έτους ενίσχυσης,

    αβ) κατέχουν ή ενοικιάζουν ιδιωτικές επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων ή με ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ τους έχουν παραχωρηθεί επιλέξιμες δημόσιες εκτάσεις βοσκοτόπων, αντίστοιχες με το μέγεθος του ζωικού κεφαλαίου που κατέχουν.

    Όταν το απόθεμα δεν επαρκεί για την χορήγηση δικαιωμάτων ενίσχυσης στη συγκεκριμένη κατηγορία δικαιούχων, εφαρμόζεται γραμμική μείωση της αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης στην ΑΠ των βοσκοτόπων, αρκεί η νέα μοναδιαία αξία δικαιωμάτων να κυμαίνεται μεταξύ -15% και +15% της μέσης μοναδιαίας αξίας της ΑΠ βοσκοτόπων, όπως αυτή ορίζεται στο ΣΣ ΚΑΠ.

    Η μοναδιαία αξία των νέων δικαιωμάτων ενίσχυσης που χορηγούνται από το απόθεμα είναι ίση με τη μέση μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης στην ΑΠ των βοσκοτόπων κατά το έτος χορήγησης, όπως υπολογίζεται μετά την προαναφερόμενη αύξηση του αντίστοιχου αποθέματος.

    Επιπλέον, δύναται να εφαρμοστεί γραμμική ποσοστιαία μείωση του εθνικού ανώτατου ορίου της βασικής εισοδηματικής ενίσχυσης έως 3% για τη χρηματοδότηση των τριών περιφερειακών αποθεμάτων δικαιωμάτων ενίσχυσης. Το ποσοστό δύναται να αυξηθεί σε περίπτωση που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών χορήγησης δικαιωμάτων ενίσχυσης σε γεωργούς νεαρής ηλικίας που συστήνουν νέα γεωργική εκμετάλλευση για πρώτη φορά και σε νέους γεωργούς.

    Για το 2023, το ποσό που προκύπτει από την ανωτέρω γραμμική μείωση, κατανέμεται στα τρία περιφερειακά αποθέματα, σύμφωνα με τα ακόλουθα ποσοστά:

    α) 26,9% στην αγρονομική περιφέρεια βοσκοτόπων.
    β) 45,6% στην αγρονομική περιφέρεια αροτραίων καλλιεργειών.
    γ) 27,5% στην αγρονομική περιφέρεια μόνιμων καλλιεργειών

    Για τα έτη 2024-2027 εφαρμόζεται γραμμική ποσοστιαία μείωση του εκάστοτε περιφερειακού ανώτατου ορίου για την κάλυψη των αναγκών του εκάστοτε περιφερειακού αποθέματος.

    Τα όρια εκμετάλλευσης

    Τα κατώτερα και ανώτερα όρια εκμετάλλευσης αμιγώς και μικτών εκμεταλλεύσεων έχουν ως εξής:

    Για μέγιστη διάρκεια πέντε ετών και μέχρι το 2027, αρχής γενομένης από το πρώτο έτος υποβολής ΕΑΕ ως γεωργός νεαρής ηλικίας και εφόσον πληρείται το ηλικιακό κριτήριο κατά το πρώτο έτος υποβολής της ΕΑΕ.

    Δείτε εδώ το ΦΕΚ.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση - Τι θα γίνει με την επιταγή ακρίβειας
    Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση - Τι θα γίνει με την επιταγή ακρίβειας

    Έκτακτη οικονομική ενίσχυση που θα φτάσει έως και τα 200 ευρώ θα λάβουν χιλιάδες συνταξιούχοι που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους, λόγω της προσωπικής διαφοράς.

    Όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης οι συνταξιούχοι αυτοί θα λάβουν ένα έκτακτο επίδομα, όπως έγινε και πέρυσι, τα κεφάλαια για το οποίο προέρχονται από την έκτακτη φορολόγηση των πολύ υψηλών κερδών των ελληνικών διυλιστηρίων για την χρήση του 2023.

    Όπως σημείωσε «πρόκειται για ένα μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης», το οποίο έχει έναν έκτακτο χαρακτήρα και στηρίζει την κοινωνική συνοχή.

    Υπενθυμίζεται πως περίπου 750.000 συνταξιούχοι, έλαβαν το επίδομα προσωπικής διαφοράς τον Δεκέμβριο του 2023.

    Ενίσχυση έως 200 ευρώ

    Η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ανήλθε σε:

    • 200 ευρώ για συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ, στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού έως και 700 ευρώ.
    • 150 ευρώ για συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ, στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από 700,01 ευρώ έως και 1.100 ευρώ.
    • 100 ευρώ για συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ, στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από 1.100,01 ευρώ έως και 1.600 ευρώ.

    Τι θα γίνει με την επιταγή ακρίβειας

    Πληροφορίες αναφέρουν πως το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει αν και φέτος θα δοθεί επιταγή ακρίβειας στα ευάλωτα νοικοκυριά, πριν τα Χριστούγεννα. Πρόκειται για μια απόφαση που συνδέεται άμεσα με τα οικονομικά στοιχεία του κράτους και αν υπάρξει η σχετική απόφαση, αναμένεται να γίνουν σχετικές δηλώσεις κατά την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.

    Υπενθυμίζεται πως δικαιούχοι του επιδόματος πέρυσι ήταν:

    • Οι οικογένειες που λαμβάνουν επίδομα τέκνων.
    • Οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες.
    • Οι δικαιούχοι ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ - ΕΦΚΑ θα λάβουν επίδομα 200 ευρώ.
    • Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
    Πηγή: Cnn.gr
  • Μελισσοκομία: Τροποποίηση προδημοσίευσης της 1ης Πρόσκλησης για την προστασία των μελισσοσμηνών
    Μελισσοκομία: Τροποποίηση προδημοσίευσης της 1ης Πρόσκλησης για την προστασία των μελισσοσμηνών

    Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων εντός του έτους 2024, θα προχωρήσει στην έκδοση της 1ης πρόσκλησης της Παρέμβασης Π3-70-1.6 ”Ενισχύσεις για την ανάληψη πρόσθετων γεωργο-περιβαλλοντικών υποχρεώσεων από τους μελισσοκόμους για την προστασία των μελισσοσμηνών και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας”, του άρθρου 70 «Περιβαλλοντικές, κλιματικές και άλλες δεσμεύσεις διαχείρισης» του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

    Οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων θα πραγματοποιηθούν βάσει της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2024 (έτος αναφοράς). Το έτος 2024 θα αποτελεί το πρώτο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων της πρόσκλησης.

    Σύμφωνα με την τροποποίηση, σκοπός είναι η οικονομική στήριξη των μελισσοκόμων για την προστασία των μελισσοσμηνών και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας.

    Δικαιούχοι

    Δικαιούχοι της Παρέμβασης μπορούν να κριθούν οι κάτωθι:

    • Δικαιούχοι είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών κάτοχοι μελισσοκομικής ταυτότητας και εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, που κατέχουν από 20 και πάνω κυψέλες/ παραφυάδες.
    • Επιλέξιμες είναι οι εκμεταλλεύσεις οι οποίες δεν είναι ενταγμένες στο σύστημα ελέγχου της βιολογικής γεωργίας σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) 848/2018, μέσω σύμβασης με Οργανισμό Πιστοποίησης και Ελέγχου, από την 1η Ιανουαρίου 2023 μέχρι και την 15η Ιουνίου 2024.

    Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στήριξης είναι να έχει προηγηθεί από τους υποψηφίους η υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2024.

    Κριτήρια Επιλεξιμότητας Εκμετάλλευσης

    Προκειμένου να ενταχθούν στην Παρέμβαση Π3-70-1.6, οι αιτούμενες προς ένταξη κυψέλες/ παραφυάδες, πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια επιλεξιμότητας:

    • Να είναι δηλωμένες στην ΕΑΕ του 2024 του υποψηφίου.
    • Να κατέχονται νόμιμα κατά την ένταξη, και για κάθε έτος, καθ’ όλη την περίοδο δέσμευσης.
    • Να μην περιλαμβάνονται σε ενεργή σύμβαση με ΟΕ&Π από την 1η Ιανουαρίου 2023 μέχρι και την 15η Ιουνίου 2024.

    Δεν είναι επιλέξιμες οι εκμεταλλεύσεις που είναι ενταγμένες στη Δράση 11.1.2 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην μελισσοκομία» ή στη Δράση 11.2.2 «Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην μελισσοκομία» του Μέτρου 11 «βιολογική γεωργία» του ΠΑΑ 2014-2022.

    Αρχές Κριτηρίων επιλογής

    Οι αρχές κριτηρίων επιλογής είναι οι κάτωθι:

    • Γεωργοί νεαρής ηλικίας
    • Εντασσόμενες κυψέλες/παραφυάδες, με προτεραιότητα στους μελισσοκόμους με μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις
    • Έδρα Εκμετάλλευσης, με προτεραιότητα σε ορεινές, μειονεκτικές και νησιώτικες περιοχές
    • Έδρα εκμετάλλευσης σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές

    Δεσμεύσεις δικαιούχων

    Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων εκκινούν από τις 30 Ιουνίου 2024 και είναι διάρκειας 6 ετών.

    Οι δικαιούχοι δεσμεύονται:

    • Να έχουν συνάψει σύμβαση με ΟΕ&Π από τις 16 Ιουνίου 2024 έως και τις 30 Ιουνίου 2024.
    • Να διατηρούν τουλάχιστον τον αριθμό των κατεχόμενων κυψελών/παραφυάδων με τα οποία εντάχθηκαν στην Παρέμβαση, πλην των περιπτώσεων ανωτέρας βίας – εξαιρετικών περιστάσεων.
    • Να εφαρμόζουν τις εθνικές και ενωσιακές διατάξεις για τη βιολογική μελισσοκομία όπως αυτές απορρέουν από τις υπ’ αρ. 2985/397197/30.12.2022 (Β’ 279), 2543/103240/03.10.2017 (Β’ 3529) Υπουργικές Αποφάσεις και τον Κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ής Μαΐου 2018 με την προϋπόθεση της τήρησης της λοιπής εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας για τη συμβατική μελισσοκομία και τα προϊόντα της, καθ’ όλη τη διάρκεια της δέσμευσης.
    • Να υποβάλλουν κατ’ έτος αίτηση πληρωμής.
    • Nα δέχονται και να διευκολύνουν όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους από τα αρμόδια εθνικά και ενωσιακά ελεγκτικά όργανα.
    • Να τηρούν φάκελο δικαιούχου, ο οποίος φυλάσσεται για 3 επιπλέον έτη μετά την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων.

    Είδος χορηγούμενης ενίσχυσης

    Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε ετήσια βάση και διαμορφώνονται με βάση τον ακόλουθο πίνακα:

    Ο συνολικός διαθέσιμος προϋπολογισμός που διατίθεται για τη χρηματοδότηση της Παρέμβασης Π3-70-1.6 ανέρχεται σε 18.858.824€.

    Πηγή: Εtheas.gr

  • Ενισχύσεις: Μέτρα για πυρόπληκτους αγρότες – Ποιους αφορά
    Ενισχύσεις: Μέτρα για πυρόπληκτους αγρότες – Ποιους αφορά

    Ανάθεση στον ΕΛΓΑ της υλοποίησης του προγράμματος κρατικών οικονομικών ενισχύσεων

    Τη λήψη μέτρων υπέρ των αγροτών των οποίων οι εκμεταλλεύσεις τους ζημιώθηκαν από πυρκαγιές το 2022 προβλέπει ΥΑ, με την οποία ανατίθεται στον ΕΛΓΑ η υλοποίησή τους.

    Οι ενισχύσεις, σύμφωνα με την απόφαση η οποία πήρε ΦΕΚ, χορηγούνται εφόσον έχει καεί μία ενιαία έκταση μεγαλύτερη των 500 στρεμμάτων και ειδικά για τη νησιωτική χώρα, μεγαλύτερη των 300 στρεμμάτων. Στη νησιωτική χώρα δεν περιλαμβάνονται η νήσος Κρήτη και η Εύβοια.

    Ενισχύσεις για καμμένες εκτάσεις μεγαλύτεες από 500 στρέμματα

    Στον παρακάτω πίνακα πυρκαγιών εντάσσονεται απόφαση ως επιλέξιμες, για την αντιστάθμιση ζημιών φυτικού κεφαλαίου, παγίου κεφαλαίου και αποθηκευμένων προϊόντων, ζημιές από πυρκαγιές που δεν έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του ν. 4797/2021 (Α’ 66).

    Οι οριοθετημένες περιοχές, για την επιχορήγηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων του ν. 4797/2021, για την αντιμετώπιση ζημιών από: α) τις πυρκαγιές μηνός Ιουλίου 2022 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου της Περιφέρειας Κρήτης, β) την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2022 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου και γ) την πυρκαγιά της 4ης Ιουλίου 2022 σε περιοχές του Δήμου Δελφών της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπως αναλυτικά αναφέρονται στα σχετικά φύλλα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και στον Πίνακα που ακολουθεί, εντάσσονται στην παρούσα απόφαση ως επιλέξιμες, για την αντιστάθμιση ζημιών παγίου κεφαλαίου και αποθηκευμένων προϊόντων, που δεν αποζημιώνονται με αποφάσεις πού έχουν εκδοθεί κατά εξουσιοδότηση του ν. 4797/2021, για του ίδιους δικαιούχους.

    Λόγω της μεταβατικής περιόδου στην ισχύ των διατάξεων του νέου Κανονισμού, κατ’ εξαίρεση, θα εκδοθεί ανακοίνωση από τον ΕΛΓΑ, προκειμένου οι παραγωγοί να οριστικοποιήσουν τις υποβληθείσες δηλώσεις καθώς και να τους δοθεί το δικαίωμα υποβολής δήλωσης για ζημιά που έχουν υποστεί στο φυτικό κεφάλαιο των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων, για τις περιπτώσεις του άρθρου 1 της παρούσης.

    Πηγή: In.gr
  • ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρών Επιχειρήσεων & Συνεταιρισμών 2024
    ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρών Επιχειρήσεων & Συνεταιρισμών 2024

    Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, διενεργεί για δέκατη συνεχή χρονιά Πρόγραμμα Ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα προσφέροντας δωρεάν παραγωγικό εξοπλισμό.

    Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση και ενδυνάμωση μικρών επιχειρήσεων για την αύξηση και επέκταση της παραγωγικής τους δυναμικότητας. Ο εκσυγχρονισμός τους με σύγχρονο εξοπλισμό ως κύριο εργαλείο και η επαγγελματική καθοδήγηση (mentoring) θα ενισχύσουν την ικανότητα τους να ανταποκριθούν σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και απαιτητικό οικονομικό περιβάλλον.

    Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς Αγροδιατροφής και Δημιουργικών Βιοτεχνιών και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών για το έτος 2023 μεταξύ €20.000-€300.000, δύναται να λάβουν ΔΩΡΕΑΝ παραγωγικό εξοπλισμό ή/και υπηρεσίες πιστοποίησης ύψους 9.500€ και επιπλέον επιχειρηματική καθοδήγηση.

    Από το 2014 μέχρι σήμερα, 170 επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί έχουν λάβει παραγωγικό εξοπλισμό, 20 επιχειρήσεις έλαβαν πιστοποιήσεις, 19 αγροτικοί συνεταιρισμοί εκπαιδεύτηκαν στην ασφαλή διαχείριση τροφίμων, ενώ 56 επιχειρήσεις ενισχύθηκαν επιπλέον του εξοπλισμού και με επιχειρηματική καθοδήγηση (mentoring).

    Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αίτησης είναι η Κυριακή 16 Ιουνίου 2024.

    Η αίτηση, αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, μαζί με τη λίστα των κωδικών δραστηριότητας (ΚΑΔ) της επιχείρησης.

    Αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες μπορείτε να βρείτε στο επισυναπτόμενο αρχείο «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ», καθώς στην ιστοσελίδα του Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ www.mkoapostoli.gr (ενότητα «Η Δράση μας» / «Προγράμματα» / «Πρόγραμμα Ενίσχυσης Επιχειρήσεων & Συνεταιρισμών»).

    Διευκρινίσεις και υποβολή των αιτήσεων μέσω email στις διευθύνσεις: [email protected] και [email protected]

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς θα γίνουν οι πληρωμές άμεσων και συνδεδεμένων ενισχύσεων
    ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς θα γίνουν οι πληρωμές άμεσων και συνδεδεμένων ενισχύσεων

    Εγκρίθηκε η διαδικασία πληρωμής – Τι περιλαμβάνει η εγκύκλιος πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ

    Τη διαδικασία έγκρισης πληρωμής άμεσων και συνδεδεμένων ενισχύσεων καθώς και των ειδικών μέτρων στήριξης στα μικρά νησιά Αιγαίου καθορίζει η εγκύκλιος πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ.

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανακοινώσεις του ΥπΑΑΤ έως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται να πληρώσει στους αγρότες το ποσό των 700 εκατ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται τα αδιάθετα 88 εκατ. ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης του 2023, τα 245 εκατ. ευρώ των συνδεδεμένων ενισχύσεων και τα 425 εκατ. ευρώ των οικολογικών σχημάτων.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ, με απόφαση του προέδρου δύναται να πραγματοποιούν τον έλεγχο και την έγκριση της πληρωμής (αναγνώριση και εκκαθάριση) και υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ που κατέχουν κωδικό ελεγκτή ανεξαρτήτως της οργανικής μονάδας που υπηρετούν.

    Έως το Πάσχα ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται να πληρώσει στους αγρότες το ποσό των 700 εκατ. ευρώ

    Ο «φάκελος πληρωμής»

    Η έγκριση πληρωμής διενεργείται στο σύνολο της επικράτειας, ή ανά Περιφερειακή Ενότητα ή Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και παρτίδα βάσει «φακέλου πληρωμής», ο οποίος περιλαμβάνει κατά περίπτωση:

    • τη συγκεντρωτική κατάσταση πληρωμής
    • την πρώτη και την τελευταία σελίδα της αναλυτικής κατάστασης πληρωμής
    • τη λίστα διοικητικού και υπολογιστικού ελέγχου υπογεγραμμένη από τους ελεγκτές 11
    • την έκθεση ελέγχου με συγκεντρωτική αναφορά των αποτελεσμάτων από τον διενεργηθέντα κεντρικό μηχανογραφικό διασταυρούμενο έλεγχο υπογεγραμμένη από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πληροφορικής.
    • την έκθεση ελέγχου με συγκεντρωτική αναφορά των αποτελεσμάτων από τον διενεργηθέντα κεντρικό μηχανογραφικό διασταυρούμενο έλεγχο των χαρτογραφικών στοιχείων, υπογεγραμμένη από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Ελέγχων.
    • την έκθεση ελέγχου με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων, μετά την ολοκλήρωση και καταχώρηση στη βάση δεδομένων των αποτελεσμάτων των διενεργηθέντων διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων, υπογεγραμμένη από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Ελέγχων.
    • την έκθεση ελέγχου ορθού υπολογισμού των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης, υπογεγραμμένη από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης.
    • τη λίστα ελέγχου πληρότητας του φακέλου πληρωμής με τα στοιχεία που ελέγχθηκαν υπογεγραμμένη τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς.

    Οι έλεγχοι

    Σε κάθε περίπτωση οι ελεγκτές που ορίζονται να πραγματοποιήσουν το διοικητικό και υπολογιστικό έλεγχο προβαίνουν σε δειγματοληπτικό έλεγχο, προς επιβεβαίωση του ορθού υπολογισμού του ποσού πληρωμής των εγκεκριμένων αιτήσεων και συμπληρώνουν και υπογράφουν την λίστα διοικητικού και υπολογιστικού ελέγχου με τα στοιχεία που ελέγχθηκαν. Ειδικότερα, μέσα από το πληροφοριακό σύστημα που υποστηρίζει την ΕΑΕ και τις σχετικές «οθόνες» επιλέγεται η Περιφερειακή Ενότητα ή ΔΑΟΚ και πραγματοποιείται έλεγχος σύμφωνα με τα παρακάτω:

    1. Μέσα από το αρχείο των πληρωμών καθορίζεται με τυχαία δειγματοληψία το ποσοστό του δειγματοληπτικού ελέγχου των αιτήσεων των γεωργών, το οποίο πρέπει να είναι 1‰.

    2. Ακολούθως, από το λογισμικό της εφαρμογής, καθορίζεται μηχανογραφικά με τυχαία δειγματοληψία το δείγμα των προς έλεγχο παραγωγών το οποίο εκτυπώνεται σε κατάσταση δείγματος ελέγχου υπό μορφή αναλυτικής κατάστασης πληρωμής.

    3. Ο ένας ελεγκτής προβαίνει στον έλεγχο του συνόλου του δείγματος ενώ ο δεύτερος σε δειγματοληπτικό έλεγχο του 10% των ελεγχθέντων δικαιούχων από τον πρώτο ελεγκτή.

    4. Στη συνέχεια συμπληρώνεται και υπογράφεται από τους δύο ελεγκτές η λίστα διοικητικού και υπολογιστικού ελέγχου

    5. Εκτυπώνεται η πρώτη και η τελευταία σελίδα της αναλυτικής κατάστασης πληρωμής. .

    6. Εκτυπώνεται η συγκεντρωτική κατάσταση πληρωμής

    Πηγή: In.gr
  • Βαμβάκι: Τι αλλάζει στις στρεμματικές αποδόσεις για τη χορήγηση της Ειδικής Ενίσχυσης
    Βαμβάκι: Τι αλλάζει στις στρεμματικές αποδόσεις για τη χορήγηση της Ειδικής Ενίσχυσης

    Με νέα υπουργική απόφαση επανακαθορίζονται οι απαιτήσεις για τη χορήγηση της ειδικής ενίσχυσης για το βαμβάκι στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023 – 2027.

    Η ειδική ενίσχυση χορηγείται στους παραγωγούς, που υπό κανονικές συνθήκες καλλιέργησαν και συγκόμισαν από τις δηλωθείσες εκτάσεις, ποσότητα βαμβακιού τουλάχιστον ίση με εκείνη που αντιστοιχεί στην ελάχιστη στρεμματική απόδοση της καλλιεργητικής ζώνης στην οποία ανήκουν.

    Για την καλλιεργητική περίοδο 2023, η ελάχιστη στρεμματική απόδοση, ορίζεται με βάση τον μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016-2020 κάθε περιφερειακής ενότητας μειωμένο κατά 20%. Κατά παρέκκλιση, λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που αντιμετώπισε η χώρα, για την καλλιεργητική περίοδο 2023:

    Α. Οι Περιφέρειες Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, εξαιρούνται από την εφαρμογή των όρων επιλεξιμότητας των σημείων γ και δ της παρ. 6 του άρθρου 2 και παρ. 2 του άρθρου 3 της υπ’ αρ. 472/158760/25-5-2023 (Β’ 3523), για τη χορήγηση της ειδικής ενίσχυσης.

    Β. Στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Δράμας, Δυτ. Αττικής, Έβρου, Εύβοιας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Πρεβέζης, Ροδόπης, Σερρών, Φλωρίνης και Χαλκιδικής, η ελάχιστη στρεμματική απόδοση, μειώνεται επιπλέον 30% και ως εκ τούτου ορίζεται με βάση το μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016-2020 κάθε περιφερειακής ενότητας μειωμένο κατά 44% σύμφωνα με τον πίνακα ΙΙ. ελάχιστης απόδοσης κιλών σύσπορου βαμβακιού ανά στρέμμα.

    Από την καλλιεργητική περίοδο 2024, η ελάχιστη στρεμματική απόδοση ορίζεται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας (νομός), με βάση το μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016-2020 κάθε περιφερειακής ενότητας, μειωμένο κατά 30% ελάχιστης απόδοσης κιλών σύσπορου βαμβακιού ανά στρέμμα. Η ανωτέρω απόδοση μπορεί να μειωθεί εφόσον υπάρχουν λόγοι ανωτέρας βίας και αυτοί επιβεβαιωθούν από τους αρμόδιους φορείς.

    Αν διαπιστωθεί ότι η παραδοθείσα από τον παραγωγό ποσότητα έχει ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10%, η ποσότητα που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο ποσοστό δεν προσμετράται για τον υπολογισμό της τελικής ποσότητας του παραγωγού.

    Αναλυτικά η απόφαση και οι πίνακες ελάχιστης απόδοσης σε κιλά ανά στρέμμα για κάθε Περιφερειακή Ενότητα ΕΔΩ.

    Πηγή: Etheas.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch