Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022 07:23

Άσπρα Σπίτια Ολυμπίας: Βιολογική καλλιέργεια ελιάς με στόχο την καλύτερη δυνατή ποιότητα

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Τα τελευταία χρόνια το επίπεδο της ελαιοκαλλιέργειας στην Ηλεία, έχει ανέβει σημαντικά και αυτό φαίνεται και στις διακρίσεις που κατακτούν οι παραγωγοί του νομού με την όλο και καλύτερη ποιότητα του ελαιολάδου.

Οι παραγωγοί και οι ελαιοτριβείς επενδύουν σε νέες τεχνολογίες και εκμεταλλεύονται κάθε νέο δεδομένο που παρουσιάζουν οι επιστήμονες με μοναδικό στόχο την προστασία και αναβάθμιση των καλλιεργειών και το κορυφαίο τελικό προϊόν.

Στα Άσπρα Σπίτια της Αρχαίας Ολυμπίας μια περιοχή με παράδοση στην ελαιοπαραγωγή, ο πρόεδρος του χωριού Παναγιώτης Γιαννόπουλος, παράγει ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας.

Μια προσπάθεια ακόμα πιο δύσκολη σε σχέση με την παραδοσιακή καλλιέργεια. Τον συναντήσαμε σε ένα τέτοιο λιοστάσι όπου ανέφερε πως καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να διασφαλιστεί η κορυφαία ποιότητα του καρπού. “Γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιούμε μηχανικές μεθόδους. Έτσι ώστε να κάνουμε γρήγορη συγκομιδή, σε λίγο χρόνο να τοποθετήσουμε τον καρπό σε κλούβες, χωρίς να τον πληγώνουμε, όσο γίνεται λιγότερο και να βγάλουμε καλύτερη ποιότητα λαδιού. Είμαστε τρίτη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο και πρέπει να έχουμε ποιότητα και να ακολουθήσουμε κάποιους βασικούς κανόνες. Καθαρός καρπός, γρήγορη συγκομιδή και γρήγορη υλοποίηση” σχολίασε.

Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι “… σε αυτό το κτήμα που είμαστε και γίνεται βιολογική καλλιέργεια, φέτος είχαμε έντονη ξηρασία. Προσπαθήσαμε να το αντιμετωπίσουμε, χρησιμοποιώντας καολίνη που κάνει μία λευκή πούδρα και προστατεύει κι από τον δάκο αλλά και από την ζέστη, την υπεριώδη ακτινοβολία. Η ελιά όλο το καλοκαίρι ήταν καλυμμένη με λευκό χρώμα με αποτέλεσμα και να διατηρηθεί ο καρπός και να μη διψάσει. Φέτος είναι μία καλή χρονιά θα έλεγα, παρόλο που για την περιοχή μας είναι η χρονιά που δεν έχουμε γενικώς ελιές, υπάρχει αρκετή παραγωγή”.

giannopoulos panos

Αναφερόμενος στο θέμα της τιμής την χαρακτήρισε ως αρκετά υψηλή αυτή την περίοδο. “Το πρόβλημα βέβαια είναι η ακρίβεια. Το κοστολόγιο έχει αυξηθεί κατά πολύ. Η λίπανση, τα πετρέλαια, τα αναλώσιμα, το εργατικό δυναμικό, όλα τα κόστη είναι στα ύψη. Και σε μια βιολογική καλλιέργεια τα κόστη είναι πάντα πιο ψηλά, αλλά κερδίζουμε διότι αυτό που θα προσφέρουμε θα είναι άριστο σαν προϊόν, αλλά και το δέντρο μας είναι έτοιμο για του χρόνου. Δηλαδή αν παρατηρήσετε τα δέντρα από τώρα δείχνουν ότι θα έχουμε και του χρόνου παραγωγή γιατί αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε”.

Ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος στάθηκε στην επιλογή της βιολογικής καλλιέργειας λέγοντας πως η καλύτερη τιμή που έχει το βιολογικό ελαιόλαδο αποτελεί ένα σημαντικό κινητή. “Μέχρι πέρυσι ήταν περίπου 1 € περισσότερο. Και η ανάγκη να έχουμε κάθε χρόνο εισόδημα επειδή περιποιούμαστε τις ελιές και ξοδεύουμε κάθε χρόνο χρήματα, μας οδήγησε να πάμε στην βιολογική καλλιέργεια, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα έξοδα. Πέρυσι δηλαδή η διαφορά ήταν μεγάλη, όποιος είχε βιολογική καλλιέργεια κατάφερε να επιζήσει. Δεν είναι λίγο 1 € περισσότερα. Φέτος ήταν η συγκυρία να έχουμε αυτή την τιμή. Δεν ξέρουμε αν την έχουμε του χρόνου. Ενώ με το βιολογικό τουλάχιστον έχουμε εξασφαλίσει το μεροκάματο”.

Ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε και στο ειδικό μηχάνημα που χρησιμοποιεί για το ράβδισμα των ελαιόδεντρων. “Είναι μία πατέντα, που πριν πολλά χρόνια την έχει φτιάξει ένα παιδί από διπλανό χωριό και την εμπορεύεται. Μπαίνει και στο τρακτέρ που είναι αποδοτικό, αλλά ήθελα για μεγαλύτερη απόδοση να βρω έναν τρόπο να το βάλω μπροστά. Έτσι αγοράσαμε ένα φορτωτάκι και κάναμε μαζί με αυτόν, που βοήθησε με την τεχνογνωσία του και την εμπειρία του και το τοποθετήσαμε το μηχάνημα και είχε πάρα πολλές δυνατότητες. Καταρχήν είναι πάρα πολύ γρήγορο. Μπαίνει παντού, στρίβει πιο εύκολα, έχεις μπροστά το μηχάνημα και προσέχεις περισσότερο την ελιά αλλά και έχεις και μεγαλύτερη απόδοση στην διάρκεια της ημέρας. Βέβαια και ο χειρισμός είναι πολύ πιο εύκολος. Μπορείς να δουλέψεις άνετα και 8 με 10 ώρες” κατέληξε ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

elies aspra 2

elies aspra 3

elies aspra 4

elies aspra 5

elies aspra 6

elies aspra 7

elies aspra 8

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022 10:16

Σχετικά Άρθρα

  • ΟΠΕΚΕΠΕ – Βιολογικές καλλιέργειες: Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα
    ΟΠΕΚΕΠΕ – Βιολογικές καλλιέργειες: Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα

    Ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω ανακοίνωσής του ενημερώνει τους δικαιούχους του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του ΠΑΑ 2014-2020, ότι έχουν αναρτηθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα του Μέτρου τα αποτελέσματα του ελέγχου των στοιχείων που υπέβαλαν, περί σύναψης νόμιμης σύμβασης με σύμβουλο, μετά τη διασταύρωση με τα αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) – ημερομηνία εξαγωγής δεδομένων 19/2/2024.

    Οι δικαιούχοι μπορούν να προβούν σε σχετική διόρθωση των σφαλμάτων (απορριπτόμενες συμβάσεις) με εκ νέου υποβολή των στοιχείων των συμβάσεων με συμβούλους με τη χρήση των κωδικών τους στο Πληροφοριακό Σύστημα του Μέτρου στο σύνδεσμο (https://p2.dikaiomata.gr/Organics16), μέχρι και την 26η Μαΐου 2024, προκειμένου να επιβεβαιωθούν εκ νέου τα στοιχεία των συμβάσεων με τα αρχεία της ΑΑΔΕ.

    Το αποτέλεσμα του νεότερου ελέγχου θα ληφθoύν υπόψη στην 1η εκκαθάριση πληρωμών του έτους 2023.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Αυγερινοπούλου: Διαρκές ενδιαφέρον για την στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας
    Αυγερινοπούλου: Διαρκές ενδιαφέρον για την στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας

    Με την ολοκλήρωση της ελαιοκομικής περιόδου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στήριξη των Ηλείων παραγωγών ελαιολάδου με εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους, σύμφωνα με την απάντηση που έλαβε στην ερώτησή της η Διονυσία Αυγερινοπούλου, από τον αρμόδιο υπουργό. Από την πλευρά της, η βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία παρακολουθεί σε σταθερή βάση την εξέλιξη του ζητήματος, υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι ελαιοκαλλιεργητές εφόσον επιβεβαιωθεί και επίσημα η μεγάλη μείωση στη φετινή ελαιοπαραγωγή.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Βασιλόπουλος: Υποχρέωσή μας απέναντι στους ελαιοπαραγωγούς να πετύχουμε και στο φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας
    Βασιλόπουλος: Υποχρέωσή μας απέναντι στους ελαιοπαραγωγούς να πετύχουμε και στο φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας

    «Κοινός μας στόχος και υποχρέωση απέναντι στους ελαιοπαραγωγούς μας είναι να πετύχουμε και στο φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βασιλόπουλος, απευθυνόμενος στους ανάδοχους των συνεργείων παγιδοθεσίας, με αφορμή την έναρξη των διαδικασιών για την δακοκτονία στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

    Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Ιουνίου 2023 στο μικρό συνεδριακό κέντρο στον Πύργο έγινε ενημέρωση των παγιδοθετών για το έργο τους - ξεκινά την Παρασκευή 16 Ιουνίου- με σκοπό να αποφευχθούν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό θα επιτευχθεί με την καθημερινή εποπτεία και συνεργασία της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και του τμήματος Φυτοπροστασίας που έχει την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος.

    vasilop dakoktonia elaiop 2

    Ο κ. Βασιλόπουλος επεσήμανε ότι θα υπάρχουν έλεγχοι για την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος και θα αποδοθούν ευθύνες όπου χρειαστεί σε μια δύσκολη, όπως την χαρακτήρισε, ελαιοκομική χρονιά: «Οφείλουμε να προστατεύσουμε το ελαιόλαδο σε μια χρονιά περίεργη λόγω των κλιματικών αλλαγών που βιώνουμε γι αυτό και θα πρέπει να είμαστε συνεπείς στον ρόλο που έχουμε αναλάβει. Μετά το πετυχημένο εγχείρημα του τριετούς προγράμματος δολωματικής δακοκτονίας που υλοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας επιμείναμε και συνεχίζουμε την εφαρμογή του και την περίοδο 2023-2025 που έχουμε μπροστά μας.»

    Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Δ/ντής Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε Ηλείας, Γιώργος Μικέογλου με τον Προϊστάμενο Τμήματος Φυτοπροστασίας, Παναγιώτη Παρασκευόπουλο και την υπάλληλο του τμήματος, Βασιλική Στέργιου.

    vasilop dakoktonia elaiop 3

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ζάκυνθος: Ξηρασία και ασθένειες προκάλεσαν τεράστια προβλήματα στις ελαιοκαλλιέργειες
    Ζάκυνθος: Ξηρασία και ασθένειες προκάλεσαν τεράστια προβλήματα στις ελαιοκαλλιέργειες

    Χαμηλή η τιμή του ζακυνθινού λαδιού

    Σε απόγνωση βρίσκονται αγρότες, παραγωγοί και ελαιοτριβεία καθώς οι ζημιές στην φετινή ελαιοκαλλιέργεια τόσο από την ξηρασία όσο και από τον δάκο και το γλοιοσπόριο προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα.

    Ήδη από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου έχει ξεκινήσει καταγραφή των ζημιών στα ελαιοτριβεία προκειμένου να υπάρξουν κάποιες ενέργειες και να στηριχθούν όσοι έχουν πληγεί.

    «Η παραγωγή δεν πήγε καθόλου καλά επειδή είχαμε προβλήματα από τον δάκο και την ξηρασία και συγχρόνως διογκώθηκε το πρόβλημα. Έχουμε πολύ μειωμένη παραγωγή. Θα έχουμε συγκεντρωτικά στοιχεία την επόμενη εβδομάδα, από τα ελαιοτριβεία πόσο ήταν η ζημιά, η οποία υπολογίζεται να είναι πάνω από 9% σε σχέση με μια τριετία. Θέλουμε να καταγράψουμε τη ζημιά, γιατί έχουμε ήδη ενημερώσει το Υπουργείο, τον Βουλευτή και την Περιφέρεια ότι υπάρχει πρόβλημα και τώρα θέλουμε να καταθέσουμε επίσημα στοιχεία. Το Υπουργείο το ενημερώσαμε από τον περασμένο Νοέμβριο που φαινόταν ήδη η ζημιά» επισήμανε στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου Διονύσης Βερτζάγιας που επισήμανε ότι πρέπει άμεσα να γίνει δακοκτονία ολοκληρωτική για να μπορέσουν να γλιτώσουν οι ελιές και να μην χειροτερέψουν τα πράγματα.
    «Βασικά προβλήματα είναι η δακοκτονία που πρέπει να περάσει σε όλο το νησί και όχι σε 2, 3 ή 5 χωριά. Επειδή υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τα ελαιοτριβεία διότι δεν είναι υποχρεωμένα να κάνουν τους εισπράκτορες, ήδη στο Υπουργείο έπεσε πρόταση η κράτηση να γίνει μέσω της επιδότησης. Έχουμε παραδείγματα στην Πελοπόννησο και την Ηλεία που έκαναν 4 και 5 ραντίσματα και είχαν μεγάλη επιτυχία. Επίσης επιβάλλεται να το κάνουμε γιατί δεν έχουμε θεραπευτικά φάρμακα».

    Ο κ. Βερτζάγιας σχετικά με την καταγραφή που γίνεται ανέφερε ότι: «Τα χωριά της Ρίζας ή στα ορεινά έχουν πάθει μεγάλη ζημιά. Υπάρχουν παραγωγοί που δεν μάζεψαν ελιές φέτος. Πρέπει και ο ΕΛΓΑ να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα».

    Σε ό,τι αφορά τα θεραπευτικά φάρμακα επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες οδηγίες και να μην έρχονται στην αγορά προϊόντα που είναι διαπιστωμένο ότι είναι καρκινογόνα.

    «Τα θεραπευτικά τα θεωρούν καρκινογόνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα έχουν αποσύρει και εμείς χρησιμοποιούμε φάρμακα προληπτικά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν πολλά ραντίσματα και εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, διότι όπως έχω πει παλιότερα ο αγρότης έχει επιχείρηση χωρίς στέγη. Βέβαια αυτό που έχει δημιουργηθεί με τα φυτοφάρμακα είναι μεγάλο κεφάλαιο διότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούσαμε τα απέσυραν αλλά κυκλοφορούν από τρίτες χώρες. Εισάγουμε από τρίτες χώρες καρκινογόνα φάρμακα. Πρέπει επιτέλους να μπει ταυτότητα στα προϊόντα και να ξέρουμε που παράγεται και από πού είναι».

    Ο Διευθυντής της Ένωσης κ. Πέτρος Βισβάρδης έδωσε τη δική του εξήγηση στο διαχρονικό όπως είπε πρόβλημα της ξηρασίας αλλά και στα όσα οδήγησαν στην κακή συγκομιδή του ελαιοκάρπου φέτος.

    «Η φετινή ελαιοκαλλιέργεια ειδικά τώρα που σχεδόν ολοκληρώθηκε, λίγες ελιές έχουν μείνει αμάζευτες, μας ανέδειξε όλα τα προβλήματα της φετινής χρονιάς. Ξεκινώντας από την ξηρασία που είναι ένα τεράστιο πρόβλημα διαχρονικό δυστυχώς όπως πηγαίνει αλλά φέτος επηρέασε την ελαιοκαλλιέργεια. Πρέπει να περάσουμε στο γεγονός ότι οι ελιές που έμειναν τελευταίες μετά τον Δεκέμβρη, μέσα στο Δεκέμβρη και μέσα στο Γενάρη είχαν πρόβλημα γιατί προσβλήθηκαν από γλοιοσπόριο και από δάκο με συνέπεια να χαθούν πάρα πολλές, πέσανε και δεν πρόλαβε να τις μαζέψει ο κόσμος ή εκείνες που μαζέψουν δεν είχαν καλό αποτέλεσμα στην ποιότητα του λαδιού. Αυτά συνολικά δημιούργησαν ένα σοβαρό αποτέλεσμα για την ελαιοσυλλογή που έχει να κάνει με την ποσότητα του λαδιού που μαζεύτηκε σε σχέση με αυτό που περιμέναμε αλλά και με την ποιότητα του προϊόντος που ειδικά το τελευταίο διάστημα δεν ήταν όσο καλή περιμέναμε»

    Σχετικά με τις καταγραφές που γίνονται ο κ. Βισβάρδης επιβεβαίωσε ότι θα αναζητούν και άλλα κοινοτικά προγράμματα μήπως καλύψουν τους παραγωγούς, διότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τις ζημιές που έχουν προκληθεί.

    «Γίνονται καταγραφές όσον αφορά αυτά τα προβλήματα για να δούμε αν μπορούν να στηριχθούν και από πού γιατί ο ΕΛΓΑ που είναι ο βασικός οργανισμός που στηρίζει τις όποιες ζημιές δεν τις καλύπτει και ψάχνουμε άλλους τομείς όπως είναι πιθανόν κάποια κοινοτικά προγράμματα για να καλυφθούν πιθανώς οι ζημιές. Η ουσία είναι ότι πρέπει να καταγραφούν για να ξέρουμε τι πρόκειται και στη συνέχεια να δούμε πως μπορούν να καλυφθούν».

    Τις χαμηλότερες τιμές στο λάδι εξακολουθεί και έχει η Ζάκυνθος

    Ένα σοβαρό ζήτημα που δεν έχει αλλάξει είναι εκείνο της τιμής του λαδιού με τη Ζάκυνθο να έχει τη χαμηλότερη σε σχέση με άλλες περιοχές αφού είναι τουλάχιστον μειωμένη κατά 30 λεπτά, αφού αυτή τη στιγμή η Πελοπόννησος πουλάει το λάδι περίπου στα 4,70 ευρώ ενώ το νησί μας βρίσκεται στα 4,40 ευρώ.

    Ο Διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου εξήγησε το συγκεκριμένο θέμα λέγοντας: «Δεν είναι πρώτη χρονιά, ούτε θα είναι η τελευταία. Αυτό είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα της Ζακύνθου. Διότι οι καλύτερες τιμές είναι σε περιοχές όπως είναι η Καλαμάτα ή η Σπάρτη που διαπιστωμένα είναι πολύ καλό το λάδι και το δικό μας είναι πολύ καλό αλλά είναι διαφορετικός ο τρόπος εμπορίας του λαδιού εκεί. Η εμπορία εκεί γίνεται με δημοπρασίες, δηλαδή μαζεύεται το λάδι είτε από Συνεταιρισμούς, είτε από ελαιοτριβεία και στη συνέχεια βγαίνει στη δημοπρασία δηλαδή έχω τόσο λάδι με αυτά τα χαρακτηριστικά. Οι τιμές που δίνουν οι ενδιαφερόμενοι είναι είτε τις αποδέχονται και το πουλάνε το λάδι, είτε δεν μας συμφέρει και δεν το δίνουμε. Εδώ όσο συνεχίζουμε με το βαρελάκι δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσουμε σε αυτές τις τιμές. Ένας δεύτερος λόγος είναι επειδή είμαστε νησί και έχει κάποια επιπλέον έξοδα αλλά είναι δευτερεύον λόγος. Ο βασικός λόγος είναι ο τρόπος που γίνεται η εμπορία του λαδιού στη Ζάκυνθο»

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών κ. Διονύσης Βερτζάγιας επισήμανε από την πλευρά του ότι πρέπει να αλλάξει η Ζάκυνθος τον τρόπο που εμπορεύεται το λάδι για να βελτιώσει αισθητά τις τιμές της.
    «Σε ότι αφορά την τιμή σε σχέση με άλλους νομούς οφείλεται στην εμπορία. Πρέπει να ακολουθούμε τις εξελίξεις. Δεν πουλιέται λάδι πλέον με τον τρόπο που το πουλάνε οι Ζακυνθινοί. Πρέπει να το καταλάβουν γιατί πουλάμε λάδι 30 λεπτά φθηνότερα από την Πελοπόννησο. Πρέπει το λάδι να βγαίνει σε δημοπρασίες. Να συγκεντρώνεται σε ελαιοτριβεία και Συνεταιρισμούς και σε δεξαμένες που τηρούν τις προδιαγραφές και να δημοπρατείται».

    Πηγή: Imerazante.gr

  • Η ανομοιόμορφη και προβληματική καρπόδεση πυροδοτεί νέο γύρο ανόδου στο ελαιόλαδο
    Η ανομοιόμορφη και προβληματική καρπόδεση πυροδοτεί νέο γύρο ανόδου στο ελαιόλαδο

    Όπως κατέγραψε έγκαιρα ο ΑγροΤύπος, ήδη έχει αρχίσει και φαίνεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και της Ισπανίας, η επίπτωση στην ελαιοκαλλιέργεια από τις υψηλές θερμοκρασίες.

    Με αυτό το δεδομένο οι έμποροι έχουν παρακινηθεί κι αγοράζουν νέες ποσότητες ελαιολάδου περσινής πλέον εσοδείας. Για παράδειγμα στην Λακωνία μετά την πράξη του ΑΣ Μολάων στα 3,62 ευρώ το κιλό, ακολούθησε μια ακόμα πώληση. Στην οποία προχώρησε ο Συνεταιρισμός Φοινικίου Λακωνίας, που δραστηριοποιείται στη νότια Λακωνία. Συγκεκριμενα, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο διαχειριστής του Συνεταιρισμού, κ. Γιώργος Κρητικός, δόθηκε ένα βυτίο (30 τόνοι) έξτρα παρθένου ελαιολάδου εσοδείας 2021-2022 στην τιμή των 3,65 ευρώ το κιλό. Το προϊόν αγόρασε ντόπιος έμπορος-μεταποιητής, ο οποίος έχει και εξαγωγική δραστηριότητα. Πλέον, όπως μας είπε ο κ. Κρητικός, τα ελαιόλαδα που έχουν μείνει πίσω είναι πλέον πολύ λίγα.

    Σε καλό δρόμο ανθοφορία και καρποφορία

    Καλά εξελίσσεται εν τω μεταξύ η ανθοφορία και η καρπόδεση της ελιάς στην συγκεκριμένη περιοχή, σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Κρητικός. Στην περιοχή κυριαρχούν οι Κορωνέικες, όμως υπάρχει και η τοπική ποικιλία Αθηνοελιά. Επιπτώσεις από τις ζέστες δεν έχουν ακόμα φανεί, αν και φαίνεται μικρή η επίπτωση, τονίζει ο ίδιος.

    Πράξεις με 3,65 ευρώ το κιλό και στην Κρήτη

    Και στην Κρήτη έχει περάσει η ανοδική τάση εν τω μεταξύ της τιμής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Έτσι, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Σκοπής, αγοράζει προϊόν από τους παραγωγούς στην τιμή των 3,65 ευρώ το κιλό.

    Ανομοιόμορφη και προβληματική καρπόδεση στην Ισπανία

    Την προηγούμενη εβδομάδα η Ισπανία δοκιμάστηκε από ένα σφοδρό κύμα καύσωνα. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Κρητικός Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, ο οποίος προσφάτως επισκέφτηκε αρκετές περιοχές της Ισπανίας, στην περιοχή της Χαέν υπήρχε πολύ καλή ανθοφορία, ο καύσωνας όμως της περασμένης εβδομάδας έκανε ζημιά στην ελιά, προκαλώντας ανομοιόμορφη και εν τέλει μειωμένη καρπόδεση. Σύμφωνα με τον κ. Χαρτζουλάκη, στη Χαέν η θερμοκρασία έφθασε στους 35 κι άνω βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Σεβίλλη και στη Μαδρίτη κυμάνθηκε πάνω από τα επίπεδα των 40 βαθμών Κελσίου. Για την ώρα στην Κρήτη, όπως προσθέτει ο κ. Χαρτζουλάκης στις Κορεωνέικες κάτω από 400 μέτρα υψόμετρο δεν έχει προκληθεί ζημιά.

    Πηγή: Agrotypos.gr

  • Πρώτο βήμα για την αγορά των βιολογικών προϊοντων στην Ηλεία
    Πρώτο βήμα για την αγορά των βιολογικών προϊοντων στην Ηλεία

    Ύστερα από κόπους και ενέργειες πολλών ετών, η υπαίθρια αγορά βιολογικών προϊόντων στην Ηλεία, είναι πλέον γεγονός και ο μοναδικός στόχος από εδώ και στο εξής είναι το εγχείρημα αυτό να δυναμώσει και να τύχει μεγαλύτερης αποδοχής τόσο από το αγοραστικό κοινό όσο όμως και από τους ίδιους τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων.

    Χθες το μεσημέρι στο πάρκο Ξυστρή, η αγορά βιολογικών προϊόντων στον Πύργο ήταν έτοιμη να υποδεχθεί το κοινό με την παρουσία παραγωγών, όχι μόνο από την Ηλεία αλλά και από γειτονικούς νομούς που έσπευσαν να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια.
    Τα εύσημα αυτού του εγχειρήματος, ανήκουν στην Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ηλείας, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στον Δήμο Πύργου, που πλέον κατάφεραν και ο Πύργος, να αποκτήσει την δική του αγορά βιολογικών προϊόντων, η οποία θα λειτουργεί κάθε Παρασκευή από τις 2.00 το μεσημέρι μέχρι τις 5.00 το απόγευμα.

    Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος οποίος ήταν παρών την πρώτη μέρα της έναρξης της αγοράς, όπως σημείωσε, βρίσκεται στο χώρο έχοντας τρεις διαφορετικές ιδιότητες. Την ιδιότητα του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ελλάδας, του βιοκαλλιεργητή αλλά και του παραγωγού. «…ήρθα σήμερα εδώ να πω ένα μεγάλο μπράβο και μία καλή αρχή σε όλο αυτό το ξεκίνημα που έκαναν οι βιοκαλλιεργητές του τόπου μας και όχι μόνο.
    Βιοκαλλιεργητές από διαφορετικούς νομούς από την Κόρινθο, από την Μεσσηνία, από την Αχαΐα και από την Αιτωλοακαρνανία, και το επόμενο διάστημα ευελπιστούμε να έρθουν και από άλλα μέρη της νότιας κυρίως Πελοποννήσου, να έρθουν εδώ οι παραγωγοί και να πουλήσουν τα βιολογικά προϊόντα τους. Από το 2001 και ως παραγωγός που πήγαινα σε βιολογικές αγορές προσπαθούσαμε να οργανώσουμε μαζί με τους υπόλοιπους λαϊκές σε όλη την χώρα. Πολλές φορές κάναμε προσπάθειες σε αυτόν εδώ τον τόπο αλλά δεν μπορέσαμε να τα καταφέρουμε για διάφορους λόγους. Όμως σήμερα, παρέα με την δημοτική αρχή, τον δήμαρχο Τάκη Αντωνακόπουλο και κυρίως με τους αντιδημάρχους που συνεργαστήκαμε ως Περιφέρεια, καταφέραμε με τον σύλλογο βιοκαλλιεργητών να πετύχουμε το ξεκίνημα της βιολογικής λαϊκής εδώ στον Πύργο, στον προαύλιο χώρο του κτιρίου του Ξυστρή.

    Η Περιφέρεια σε ότι θα χρειαστούν οι παραγωγοί μας αλλά και οι καταναλωτές με την συνεργασία του δήμου και του οργανισμού που είναι για την καλή λειτουργία της λαϊκής, θα προσπαθούμε κάθε φορά να λύνουμε όποια προβλήματα παρουσιάζονται. Σε αυτό το σημείο θέλω να καλέσω όλους τους καταναλωτές από όλη την Ηλεία κάθε Παρασκευή να έρχονται εδώ το μεσημέρι από τις 2.00 μέχρι αργά το απόγευμα, να γνωρίζουν και να αγοράζουν αλλά και να γεύονται τα προϊόντα μας, γιατί τα ελληνικά προϊόντα είναι τα καλύτερα στον κόσμο. Οι έρευνες τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο έχουν δείξει ότι τα δικά μας προϊόντα έχουν τα καλύτερα στοιχεία. Όλο αυτό θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Να ευχηθώ καλή αρχή στους βιοκαλλιεργητές και να πω ένα μεγάλο μπράβο στον πρόεδρο του συλλόγου βιοκαλλιεργητών νομού Ηλείας που αγωνίστηκε από την πρώτη στιγμή για να είμαστε σήμερα όλοι εδώ».

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος Δημοτικής Επιχείρησης Πύργου ΑΕ ΟΤΑ Βασίλης Σεϊντής, σημείωσε ότι από την πλευρά της δημοτικής αρχής θα γίνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου η προσπάθεια αυτή η μέρα με την ημέρα να αποκτά μεγαλύτερη δύναμη.
    «Σήμερα (σσ χθες) είναι η πρώτη μέρα έναρξης της αγοράς των βιολογικών προϊόντων. Καλωσορίζουμε τους παραγωγούς και θα είμαστε δίπλα τους σε ό,τι χρειαστούν. Εγώ ως πρόεδρος της επιχείρησης Δ.Ε.Π. Α.Ε ΟΤΑ, θα είμαι δίπλα τους θα προσπαθώ έτσι ώστε να απλουστεύσουμε την παραμονή τους εδώ και προσδοκούμε σύντομα οι 10 - 15 να γίνουν 20 - 30 - 50. Ίσως είμαστε μία από τις πόλεις που δεν είχαμε έκθεση βιολογικών προϊόντων σε υπαίθριο χώρο, ξεκινάμε σήμερα και πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί και θα αυξηθεί ο αριθμός και των παραγωγών και των καταναλωτών».

    Πέρα από την θετική έκβαση που είχε η προσπάθεια προκειμένου να ξεκινήσει να λειτουργεί η υπαίθρια αγορά βιολογικών προϊόντων, ο πρόεδρος βιοκαλλιεργητών Αχαΐας, Νίκος Ζαφειρόπουλος, έθεσε στην συνέχεια και άλλες παραμέτρους οι οποίες δημιουργούν προβληματισμό.«Νομίζω ότι η σημερινή ημέρα είναι μία μέρα χαράς, γιατί ανοίγουμε μία καινούργια λαϊκή, αλλά είναι και μία μέρα προβληματισμού. Δηλαδή το ότι χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2022 για να ανοίξει η αγορά βιολογικών προϊόντων στον Πύργο, νομίζω ότι δε μας τιμάει καθόλου. Ότι χρειάζεται να έρθουμε από πέντε νόμους για να συμπληρώσουμε μία πενιχρή αγορά πάλι δε μας τιμάει καθόλου. Αυτό το πράγμα δείχνει ότι η βιολογική Γεωργία από το κράτος δεν προωθείται. Άρα μένει στα χέρια των καταναλωτών και των παραγωγών να προάγουν τον θεσμό και να καθιερώσουν μέσα από τα βιολογικά προϊόντα την υγεία των πολιτών, το υπέρτατο αγαθό για το οποίο παλεύουμε. Άρα νομίζω ότι η έκκληση απευθύνεται καταρχάς στους καταναλωτές οι οποίοι έχουν ευαισθησία σε ό,τι αφορά τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, τον τρόπο που καλλιεργούν, την προστασία της φύσης, όλα αυτά τα πράγματα που ακούμε περισπούδαστους λόγους από την πολιτεία και δεν βλέπουμε όμως καμιά πράξη. Εύχομαι ο κόσμος του Πύργου και της Ηλείας να ανταποκριθεί στην προσπάθειά μας. Ο κόσμος όμως που ασχολείται με τα βιολογικά λιγοστεύει, δεν βλέπουμε καινούργιο αίμα, αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αν το κρύβουμε αυτό το πράγμα, νομίζω ότι δεν κάνουμε καλά. Πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα ενταχθούν νέοι άνθρωποι, με ποιον τρόπο θα τους βοηθήσουμε να ανταπεξέλθουν στην καλλιέργεια, διότι η καλλιέργεια είναι δύσκολη έτσι κι αλλιώς. Πόσο μάλλον η βιολογική. Αν δεν υπάρξει επιμέρους βοήθεια από το κράτος δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα».

    Ο γεωπόνος – οικονομολόγος πρόεδρος της ένωσης βιοκαλλιεργητών Ηλείας, Ανδρέας Βαρώτσος ακολούθως επισήμανε τους λόγους για τους οποίους ο καταναλωτής πρέπει να επιλέγει βιολογικά προϊόντα και να κάνει τα ψώνια του κυρίως από αγορές τέτοιου είδους, καθώς το όφελος είναι διπλό τόσο σε ό,τι αφορά την τιμή αφού ο παραγωγός πουλάει απευθείας τα προϊόντα του χωρίς να μεσολαβεί μεσάζοντας αλλά και σε ό,τι αφορά το γενικότερο όφελος από την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων τόσο για την υγεία μας όσο και για το περιβάλλον.«Μαζί με τον πρόεδρο των αγορών βιοκαλλιεργητών της Πάτρας και της Καλαμάτας δημιουργήσαμε αυτή την νέα αγορά. Για εμάς είναι μία μέρα ξεχωριστή, μία μέρα χαράς γιατί μετά από πολλές προσπάθειες και προσπάθειες πάνω από μία δεκαετία, καταφέραμε να ανοίξουμε αυτή την νέα αγορά. Όπως έχουμε πει και παλιότερα όπου ανοίγει μία αγορά είναι καλό για όλους. Θέλω να διευκρινίσω κάποια πράγματα. Σε αυτή την αγορά είναι βιοκαλλιεργητές παραγωγοί, πιστοποιημένοι από την Ηλεία και από την ευρύτερη περιοχή και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Δεν υπάρχουν μεσάζοντες, τους ευχαριστούμε που ήρθαν και από την Αιτωλοακαρνανία και από την Αχαΐα, για να ενισχύσουν την αγορά. Είναι μία νέα ξεχωριστή αγορά, είναι ένας νέος θεσμός οι αγορές παραγωγών, που υπάρχουν και για τους βιοκαλλιεργητές και μη. Δεν έχει σχέση με την λαϊκή αγορά, είναι αυτοδιαχειριζόμενος φορέας και δίνουμε την δυνατότητα σε αυτούς που θέλουν να αγοράσουν βιολογικά προϊόντα και δεν βρίσκουν να έρθουν εδώ και να βρουν φρέσκα τοπικά προϊόντα, χωρίς άλλες επιβαρύνσεις και να γνωρίσουν και τους βιοκαλλιεργητές αλλά ακόμα να επισκεφτούν και τα κτήματα τους. Η αγορά θα γίνεται κάθε Παρασκευή το απόγευμα από τις 2.00 μέχρι τις 5.00 ίσως και από τη 1.00 να βρίσκονται εδώ οι βιοκαλλιεργητές. Ευχαριστούμε και τον Δήμο Πύργου και συγκεκριμένα τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους αλλά και τον πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης. Ευχαριστούμε την Περιφέρεια και ιδιαίτερα τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης τον κ. Βασιλόπουλο που βοήθησαν προκειμένου να γίνει αυτή η αγορά και ένα όνειρο δεκαετιών να γίνει πραγματικότητα. Βέβαια αυτή η αγορά, γίνεται με βάση το καινούργιο θεσμικό πλαίσιο, με βάση την καινούργια νομοθεσία που υπάρχει και έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες για να φτάσουμε σε αυτή την αγορά μετά από προσπάθεια δύο χρόνων».

    Τέλος, ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Σπηλιωτόπουλος και αυτός με τη σειρά του, ευχήθηκε καλή επιτυχία και καλή αρχή στους βιοκαλλιεργητές, επισημαίνοντας ότι η στήριξη από την πλευρά του Δήμου είναι δεδομένη.
    «Από τη μεριά του Δήμου να καλωσορίσουμε τους βιοκαλλιεργητές κι εμείς με τη σειρά μας, τους στηρίξαμε και θα το στηρίζουμε όσο μπορούμε, γιατί είναι ένα κομμάτι που έλειπε από την πόλη και είναι αρκετός κόσμος που θέλει την βιοκαλλιέργεια. Τους εύχομαι καλή αρχή και καλή επιτυχία».

    viologika new 2

    viologika new 3

    viologika new 4

    viologika new 5

    viologika new 6

    viologika new 7

  • Ελιά: Οδηγίες χειμερινής φυτοπροστασίας και κλαδέματος
    Ελιά: Οδηγίες χειμερινής φυτοπροστασίας και κλαδέματος

    Τεχνικό δελτίο από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας.

    Οι ελαιοκαλλιεργητές αυτή την εποχή πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, τα οποία σε συνδυασμό με την εφαρμογή του κλαδέματος θα βοηθήσουν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των επιβλαβών εχθρών και ασθενειών κατά την βλαστική περίοδο που ακολουθεί.

    Τονίζεται ότι η περιορισμένη καρποφορία της προηγούμενης χρονιάς και εξ αυτής οι μειωμένες οικονομικές απολαβές σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν την αποφυγή κάποιων από τις συγκεκριμένες καλλιεργητικές εργασίες. Ενδεχόμενη παράλειψη των συγκεκριμένων εργασιών θα έχει πολυετείς επιπτώσεις στην κατάσταση των ελαιόδενδρων.

    Το κλάδεμα της ελιάς πρέπει να εφαρμόζεται το χειμώνα μετά τη συγκομιδή και πάντα πριν την έναρξη της βλαστικής δραστηριότητας των δένδρων. Σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος παγετού το χειμώνα πρέπει να γίνεται αργότερα, ώστε να αποφευχθεί η περίοδος όπου μπορεί να επικρατήσουν συνθήκες παγετού (αρχές άνοιξης).

    Το κλάδεμα της ελιάς, παγίως, διακρίνεται σε:

    -Κλάδεμα διαμόρφωσης, εφαρμόζεται σε δένδρα μικρής ηλικίας, ώστε αυτά να αποκτήσουν το επιθυμητό σχήμα αλλά και να επισπεύσουμε την είσοδό τους στο στάδιο της καρποφορίας.

    -Κλάδεμα καρποφορίας, εφαρμόζεται κάθε χρόνο, προς το τέλος του χειμώνα, με σκοπό το «άνοιγμα» του κέντρου της κόμης, με την αφαίρεση των λαίμαργων ή πολύ ζωηρών βλαστών και ταυτόχρονο αραίωμα βλαστών στους βραχίονες του δένδρου ώστε να πετύχουμε το μέγιστο της καρποφορίας των δένδρων.

    -Κλάδεμα ανανέωσης, εφαρμόζεται σε δένδρα μεγάλης ηλικίας ή σε εγκαταλελειμμένους/ακαλλιέργητους ελαιώνες με σκοπό την επαναφορά τους στην παραγωγή. Στην περίπτωση αυτή, γίνονται μεγάλες τομές στα σημεία διακλάδωσης των κύριων βραχιόνων με σκοπό την ανανέωση της κόμης των δένδρων.

    Σε ελαιόδενδρα που είναι προσβεβλημένα από το βακτήριο Pseudomonas savastanoi pv savastanoi (προκαλεί την ασθένεια της βακτηρίωσης ή καρκίνωσης της ελιάς) προτείνεται να λάβει χώρα ένα προσεκτικό και αυστηρό κλάδεμα έτσι ώστε να απομακρυνθούν τα μολυσμένα τμήματα των φυτών. Στα προσβεβλημένα δένδρα μετά το κλάδεμα όπως επίσης και σε δένδρα που έχουν πληγεί από παγετό πρέπει να γίνεται αμέσως επέμβαση με εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα για την προστασία από το βακτήριο. Επίσης, μετά το κλάδεμα οι τομές κλαδέματος (μεγάλες ή μέτριες) πρέπει να καλύπτονται με ειδικά επουλωτικά πληγών, ώστε να αποφεύγονται οι μολύνσεις του δένδρου από το παραπάνω βακτήριο. Τα προϊόντα του κλαδέματος θα πρέπει να τεμαχίζονται και να απομακρύνονται με ασφάλεια από τον ελαιώνα με την χρήση ή όχι καταστροφέα. Δεν συνιστάται η εναπόθεση ή/και ενσωμάτωσή τους στο έδαφος προς αποφυγή μετάδοσης ασθενειών. (Πηγή: commons.wikimedia.org)

    Το καλό κλάδεμα, ο καλός αερισμός και φωτισμός που επιτυγχάνεται στην κόμη των δένδρων συντελούν στη μείωση της σχετικής υγρασίας και έτσι συμβάλουν στον περιορισμό προσβολών από ασθένειες και εχθρούς. Στις περιπτώσεις ελαιώνων πυκνής φύτευσης, θα πρέπει με το ανάλογο κλάδεμα να εξασφαλίζουμε καλό αερισμό και φωτισμό στον ελαιώνα. Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι το συστηματικό κλάδεμα περιορίζει το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας στην ελιά, σε συνδυασμό με την εφαρμογή κατάλληλης λίπανσης και άρδευσης των ελαιώνων.

    Τονίζεται ότι δεν πρέπει να πραγματοποιούνται ψεκασμοί όταν επικρατούν θερμοκρασίες κοντά στο όριο του παγετού.

    Πηγή: NeaPaseges.gr

  • Κωνσταντόπουλος: Ενδιαφέρον για την πρόσκληση που αφορά τα βιολογικά προϊόντα
    Κωνσταντόπουλος: Ενδιαφέρον για την πρόσκληση που αφορά τα βιολογικά προϊόντα

    Η πρόσκληση για τα βιολογικά προϊόντα, ένα μέτρο το οποίο περίμεναν πολλοί παραγωγοί της περιοχής ανακοινώθηκε προχθές και όπως επεσήμανε ο υπεύθυνος ΚΕΑ Πύργου Άλκης Κωνσταντόπουλος αρκετός κόσμος έχει δείξει ενδιαφέρον, προκειμένου να εντάξει τις καλλιέργειές του και κυρίως τις ελαιοκαλλιέργειες σε αυτό το μέτρο.

    Η προκήρυξη ορίζει το χρονικό διάστημα από 16 Φεβρουαρίου μέχρι 16 Μαρτίου, με πιθανή μία ολιγοήμερη παράταση όπως αντίστοιχα έχει γίνει και με τους νέους αγρότες.

    «… ας ξέρει ο κόσμος που ενδιαφέρεται για την βιολογική γεωργία ότι είναι αυτό το διάστημα, η περίοδος υποβολής των αιτήσεων. Είναι σημαντικό να ενημερωθούν πλήρως για τις υποχρεώσεις τους και τις δεσμεύσεις που θα πρέπει να ακολουθήσουν όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα, γιατί προφανώς και το γνωρίζουν όλοι πολύ καλά, τα πράγματα πλέον και καλώς ελέγχονται αυστηρά, προκειμένου να μη βρίσκονται κάποιοι επιτήδειοι που εκμεταλλεύονται καταστάσεις για να παίρνουν επιδοτήσεις που δεν τους ανήκουν» επεσήμανε σχετικά με το θέμα αυτό ο Άλκης Κωνσταντόπουλος.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο