Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2022 15:48

Με πλάνο η βασική λίπανση ελαιώνα για καλή καρπόδεση και σταθερά κιλά κάθε χρόνο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Έχοντας στόχο τη σταθεροποίηση των ετήσιων αποδόσεων καταρτίζουν οι γεωπόνοι τη βασική λίπανση στον ελαιώνα. Προϋπόθεση για να αποδίδει το πλάνο θρέψης αποτελεί η πραγµατοποίηση εδαφολογικής ανάλυσης και φυλλοδιαγνωστικής στον κατάλληλο χρόνο, σίγουρα µέσα στο χειµώνα και µετά το πέρας του στρες συγκοµιδής. Έτσι, µπορεί έπειτα να πραγµατοποιηθεί έγκαιρα και µε ακρίβεια η αναπλήρωση των θρεπτικών στοιχείων που απορροφήθηκαν από τα δέντρα την προηγούµενη χρονιά, ισορροπώντας τις επερχόµενες αποδόσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο agronews.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2022 13:30

Σχετικά Άρθρα

  • Ελαιώνας Πύργου: Το δράμα ενός 14χρονου κοριτσιού - Βρήκε νεκρό το θείο της - Το 2020 είχε βρει νεκρή τη μητέρα της
    Ελαιώνας Πύργου: Το δράμα ενός 14χρονου κοριτσιού - Βρήκε νεκρό το θείο της - Το 2020 είχε βρει νεκρή τη μητέρα της

    Του Γιάννη Σπυρούνη

    Τραγική είναι η μοίρα που έχει σημαδέψει την οικογένεια μιας 14χρονης στον Ελαιώνα Πύργου. Το κορίτσι βρήκε χθες το πρωί νεκρό στο σπίτι της, τον 50χρονο θείο της, που ήταν ο άνθρωπος που είχε αναλάβει την κηδεμονία της μετά τον χαμό του πατέρα και της μητέρας της.

    Η 14χρονη είχε χάσει πριν χρόνια τον πατέρα της και είχε βιώσει με τον πιο τραγικό τρόπο το χαμό της μητέρας της, καθώς την είχε εντοπίσει η ίδια νεκρή στο κρεβάτι της.

    Χθες βίωσε ακριβώς την ίδια στιγμή, εντοπίζοντας νωρίς το πρωί νεκρό τον θείο της, πάνω στο κρεβάτι του. Η κοπέλα, με όσα ψυχικά αποθέματα είχε κάλεσε τον πρόεδρο του χωριού που είναι συγγενής της και τον ενημέρωσε για το τραγικό συμβάν.

    MpampilisΟ Γιώργος ΜπαμπίληςΟ 50χρονος φέρεται να αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας το τελευταίο διάστημα που προφανώς τον οδήγησαν στον πρόωρο θάνατό.

    Στο σημείο κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ αλλά χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την μεταφορά του 50χρονου.

    Ο 50χρονος Γιώργος Μπαμπίλης ασχολείτο με αγροτικές εργασίες και επί σειρά ετών είχε εμπλοκή στην ομάδα του χωριού του την Δόξα Ελαιώνα.

    Η κηδεία του θα τελεστεί σήμερα τις 11 το πρωί στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ελαιώνα.

  • Ελαιώνας Πύργου: Θλιψη για τον 50χρονο Γιώργο Μπαμπίλη - Εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του
    Ελαιώνας Πύργου: 49χρονος εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του

    Νεκρός εντοπίστηκε το πρωί της Πέμπτης ένας 49χρονος μέσα στο σπίτι του χωριό Ελαιώνας (Μαλαπάσι).

    MpampilisΟ Γιώργος ΜπαμπίληςΟ Γιώργος Μπαμπίλης σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες εντοπίστηκε νεκρός από συγγενικό του πρόσωπο που κάλεσε άμεσα σε βοήθεια.

    Στο σημείο χρειάστηκε και η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς ο άνδρας ήταν υπέρβαρος και δεν ήταν εφικτό από τους διασώστες του ΕΚΑΒ να μεταφερθεί.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η οικογένεια είχε βυθιστεί δύο φορές στο πένθος τα τελευταία χρόνια, καθώς ο 49χρονος είχε χάσει λίγο πριν την περίοδο του κορονοϊού την αδερφή του, ενώ και ο γαμπρός του είχε φύγει από τη ζωή πριν δύο χρόνια.

    Έτσι ήταν αυτός που είχε αναλάβει την κηδεμονία της ανιψιάς του, που σήμερα έχασε και τον θείο της.

    Η συντακτική ομάδα του ilialive.gr εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια.

    Περισσότερα σε νεότερη ανάρτηση…

  • Ελιά: Μυστικά για τη σωστή λίπανση – Πότε γίνεται
    Ελιά: Μυστικά για τη σωστή λίπανση – Πότε γίνεται

    Η βασική και η επιφανειακή λίπανση

    Η ελιά είναι αείφυλλο δένδρο και καρποφορεί σε βλαστούς του προηγούμενου έτους. Το γεγονός αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται πάντοτε υπόψη όταν σχεδιάζεται το πρόγραμμα λίπανσης του ελαιώνα.

    Η λίπανση είναι μία απαραίτητη καλλιεργητική φροντίδα για να εξασφαλιστεί η υψηλή απόδοση και η αύξηση της παραγωγής.

    Η απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων από το δένδρο έχει διαφορετικό ρυθμό, ανάλογα με τον αν αυτό βρίσκεται σε παραγωγική ή όχι χρονιά.

    Τα φύλλα και οι καρποί περιέχουν τα περισσότερα θρεπτικά στοιχεία σε σύγκριση με τα υπόλοιπα μέρη του φυτού σε ποσοστό 65% του συνολικού περιεχομένου του.

    Απαραίτητη καλλιεργητική φροντίδα αποτελεί η λίπανση της ελιάς προκειμένου για να εξασφαλιστεί υψηλή απόδοση και αύξηση της παραγωγής

    Η βασική λίπανση

    Βασική λίπανση, γίνεται κατά την χειμερινή περίοδο (Δεκέμβριος -Φεβρουάριος). Επιδιώκεται να καλυφθούν βασικές ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της βλάστησης, την διαφοροποίηση των ανθοφόρων οφθαλμών, την άνθιση και την καρπόδεση.

    Στους ξερικούς ελαιώνες με την βασική λίπανση χορηγείται σε μια δόση όλη η ποσότητα του λιπάσματος. Στους αρδευόμενους ελαιώνες και κυρίως στους ελαιώνες επιτραπέζιας ελιάς με την βασική λίπανση χορηγούνται τα 2/3 της συνολικής ποσότητας του Ν και του Κ και όλη η ποσότητα του Ρ. Συνιστάται να χρησιμοποιούνται λιπάσματα με υψηλή περιεκτικότητα αμμωνιακού Ν.

    Η επιφανειακή λίπανση

    Επιφανειακή λίπανση, γίνεται πριν την σκλήρυνση του πυρήνα (Ιούνιος). Στους αρδευόμενους ελαιώνες για την μείωση της καρπόπτωσης , την ανάπτυξη του καρπού και την έκπτυξη επαρκούς βλάστησης για την καρποφορία της επόμενης χρονιάς, εφαρμόζεται επιφανειακή Ν λίπανση (το υπόλοιπο 1/3) και αμέσως άρδευση μετά την ολοκλήρωση της καρπόδεσης (Ιούνιο).

    Προτιμώνται λιπάσματα με Ν βραδείας αποδέσμευσης γιατί καλύπτει τις ανάγκες της καλλιέργειας έως την έναρξη της ωρίμανσης και δεν υποκινούν ανταγωνισμό μεταξύ βλάστησης – καρποφορίας που μπορεί να οδηγήσει σε καρπόπτωση.

    Στις επιτραπέζιες ποικιλίες γίνεται κατά την έναρξη αύξησης της σάρκας – ελαιογένεσης (Αύγουστος), που επιδιώκεται αύξηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών, αλλά και σε ελαιοποιήσιμες ποικιλίες, την χρονιά της μεγάλης παραγωγής δεύτερη εφαρμογή Ν-Κ λίπανση.

    Πηγή: In.gr
  • Αχαΐα: Κανονικά η κυκλοφορία προς Αθήνα στην Ολυμπία Οδό - Παραμένει κλειστή η παλαιά
    Αχαΐα: Κανονικά η κυκλοφορία προς Αθήνα στην Ολυμπία Οδό - Παραμένει κλειστή η παλαιά

    Κανονικά δόθηκε πριν από λίγα λεπτά και στα δύο ρεύματα η κυκλοφορία των οχημάτων προς Αθήνα, στην Ολυμπία Οδό, στην οποία νωρίτερα είχαν σημειωθεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εξαιτίας της κακοκαιρίας.

    Κλειστή παραμένει η Π.Ε.Ο. Πατρών-Κορίνθου στο ύψος του Μετοχίου Ελαιώνα λόγω πτώσης φερτών υλικών στο οδόστρωμα.

    Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μέσω των χωριών Ελαιώνα-Ζαχλωριτίκων.

    Πηγή: Tempo24.news

  • Κακοκαιρία στη Δυτ. Ελλάδα: Πλημμύρισαν δρόμοι στην Πάτρα, μέσω αμφιδρόμησης η κυκλοφορία προς Αθήνα, κλειστή η πορθμειακή γραμμή Ρίου Αντιρρίου (photos & video)
    Κακοκαιρία στη Δυτ. Ελλάδα: Πλημμύρισαν δρόμοι στην Πάτρα, μέσω αμφιδρόμησης η κυκλοφορία προς Αθήνα, κλειστή η πορθμειακή γραμμή Ρίου Αντιρρίου (photos & video)

    Ζημιές στον Πύργο, αλυσίδες στην Αιτωλοακαρνανία

    Μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα, διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων προς Αθήνα στον αυτοκινητόδρομο Πατρών - Αθηνών, στο ύψος του Ελαιώνα της Αιγιάλειας.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, η απόφαση για την αμφιδρόμηση ελήφθη για προληπτικούς λόγους, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για εκδήλωση βροχών και καταιγίδων στην περιοχή της Αιγιάλειας και πιθανών κατολισθήσεων.

    386451182_810202147783416_3098031300420573827_n.jpg

    363585984_1053937835940002_5356136921746206992_n.jpg

    Στο μεταξύ, λόγω του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει την Δυτική Ελλάδα, έχει διακοπεί, εξαιτίας της χιονόπτωσης, η κυκλοφορία των οχημάτων στην διαδημοτική οδό που συνδέει την κοινότητα Περιστέρας της Αιγιάλειας με το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων.

    Στην Πάτρα, το μεσημέρι άνοιξαν οι ουρανοί με δυνατή βροχή και χαλάζι. Δέντρα έπεσαν σε Ρίο και Ακταίο, ο δρόμος στην Ακτή Δυμαίων έγινε «ποτάμι», ενώ προβλήματα παρουσιάστηκαν και σε γειτονιές, όπως το Σαραβάλι.

    385537111_1297381097603597_6913073219246319803_n_1.jpg

    Κλειστή είναι η πορθμειακή γραμμή Ρίου Αντιρρίου καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Η πορθμειακή γραμμή δεν λειτουργεί από τις τρεις το μεσημέρι.

    Στην Ηλεία και τον Πύργο, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και κυρίως στο παραλιακό μέτωπο προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια. Σύμφωνα με το ilialive.gr μικρός ανεμοστρόβιλος σάρωσε την περιοχή και έχει προκαλέσει ζημιές σε στέγαστρα. Στο σημείο επιχειρούν συνεργεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πύργου.

    Στην Αιτωλοακαρνανία είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό, Καλλιθέας-Προυσσού, από το ύψος του 12ου χιλιομέτρου, έως την περιοχή Αραποκέφαλα, εξαίτιας της χιονόπτωσης και του παγετού.

    Πηγή: Tempo24.news

  • 22ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών Ελαιώνα «Απ’ την Πόλη ως τα Κύθηρα…»
    22ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών Ελαιώνα «Απ’ την Πόλη ως τα Κύθηρα…»

    14 & 15 Ιουλίου και ώρα 21.00

    Ο Δήμος Πύργου και ο Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Ελαιώνα διοργανώνουν για άλλη μια χρονιά, το 22ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, που φέτος εμπλουτίζεται και με το 1ο Φεστιβάλ Παιδικού Παραδοσιακού χορού, την Παρασκευή 14 και Σάββατο 15 Ιουλίου, στην κεντρική πλατεία Ελαιώνα και ώρα 21.00.

    Ένα πλούσιο διήμερο αφιερωμένο στην παράδοση του τόπου μας, καθιστά για άλλη μια φορά την τ.κ. του Ελαιώνα πόλο πολιτισμικής έλξης. Ο τίτλος του φετινού Φεστιβάλ «Απ’ την Πόλη ως τα Κύθηρα…» προσδιορίζει και το εύρος των παραδοσιακών χορών που θα παρουσιαστούν. Ένα ευρύτατο πρόγραμμα από την Κωνσταντινούπολη μέχρι το Ιόνιο.

    Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών Ελαιώνα αποτελεί θεσμό για την τοπική κοινότητα και την ευρύτερη περιοχή και φιλοξενεί χορευτικά συγκροτήματα συλλόγων από διάφορες περιοχές της χώρας.

    festiv parad elaiona 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αγ. Ιωάννης Πύργου: Στις φλόγες ελαιώνας βιολογικής καλλιέργειας (photos)
    Αγ. Ιωάννης Πύργου: Στις φλόγες ελαιώνας βιολογικής καλλιέργειας (photos)

    Πυρκαγιά ξέσπασε σε ελαιώνα βιολογικής καλλιέργειας στην έξοδο του χωριού Αγ. Ιωάννης Πύργου προς Λαστέικα, λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης.

    Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα, αν και το χωράφι ήταν καλά καθαρισμένο, λόγω των ενισχυμένων ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

    Στο σημείο επιχειρούν 4 οχήματα της Π.Υ. Πύργου με 8 πυροσβέστες, ενώ στο έργο συντονισμού της κυκλοφορίας συνδράμει και η ΕΛ.ΑΣ.

    fotia Ag. Ioannis 12 07 2023 1

    fotia Ag. Ioannis 12 07 2023 2

    fotia Ag. Ioannis 12 07 2023 3

    fotia Ag. Ioannis 12 07 2023 4

    fotia Ag. Ioannis 12 07 2023 5

  • Ολοκληρώνονται τα έργα ανάπλασης της κεντρικής πλατείας του Ελαιώνα
    Ολοκληρώνονται τα έργα ανάπλασης της κεντρικής πλατείας του Ελαιώνα

    Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Αντιμετωπίζουμε όλους τους δημότες μας ισότιμα»

    Τις εργασίες του υπό ολοκλήρωση έργου ανάπλασης της κεντρικής πλατείας του Ελαιώνα παρακολούθησε το πρωί της Πέμπτης (11/5) ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος. Συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος και τον προϊστάμενο μελετών Άρη Φιλιππόπουλο, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσεις τους ταχύτατους ρυθμούς εκτέλεσης του έργου, και να ενημερωθεί από τον ανάδοχο αυτού Νίκο Διάκο, και τον πρόεδρο της κοινότητας Ελαιώνα Κώστα Μπαμπίλη.

    - Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 226.000 ευρώ που εκτελείται τους τελευταίους μήνες, οδεύει προς ολοκλήρωση προσδίδοντας την ολοκληρωτική αλλαγή της εικόνας στο χώρο. Μια πλατεία, που ενώνει την εκκλησία, το σχολείο, το κοινοτικό κατάστημα και το ιατρείο της περιοχής, κι αποτελεί σημείο αναφοράς του φημισμένου Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που διοργανώνεται κάθε χρόνο στον Ελαιώνα, με συμμετοχή συγκροτημάτων απ’ όλη την Ελλάδα.

    Ένα πάγιο και χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, υλοποιείται έτσι μετά και την προγραμματική σύμβαση που είχε συνάψει ο Δήμος Πύργου με την Ι.Μ. Ηλείας και την καθοριστική συμβολή του Μακαριστού Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανού και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.

    «Σημείο συνάντησης όλης της κοινωνίας»

    Εμφανώς ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα των εργασιών ο κ. Αντωνακόπουλος δήλωσε: «Είναι υποχρέωσή μας να βελτιώνουμε τη ζωή των δημοτών μας. Αυτό το έργο ήταν ένα αίτημα ετών της τοπικής κοινωνίας. Μιας κοινότητας που δημιουργεί πολιτισμό και ευπρέπεια. Σ’ αυτόν τον ενιαίο χώρο συναντιέται η εκκλησία και η κοινωνία. Αυτό το έργο ήταν απαραίτητο, και το έχει αναλάβει ο πολύ καλός κατασκευαστής κ. Διάκος μετά από ανοιχτό διαγωνισμό. Εκτελείται σε πολύ καλό χρόνο με υπερβάλλοντα ζήλο και καλή αισθητική του έργου. Να σημειώσουμε ότι ήταν μεγάλη η συνεισφορά του Μακαριστού Μητροπολίτη γιατί η επιφάνεια κατά κυριότητα ανήκει στην εκκλησία. Υπήρξε μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου και Ι.Μ. Ηλείας για να επιτραπεί η κατασκευή του έργου. Τα έργα είναι των πολιτών. Εμείς κρινόμαστε για το πού θα γίνουν και για την αρτιότητά τους. Δεν υπάρχει για μας “πόλη και χωριά”. Υπάρχουν μόνο άνθρωποι και τους αντιμετωπίζουμε ισότιμα σε όλο το μήκος το Δήμου. Είμαστε μια ομάδα που πλέον παραδίδει έργα και πολλά ακόμα είναι σε εξέλιξη» κατέληξε. Ενώ συνεχάρη τον πρόεδρο της Κοινότητας, τον εφημέριο του Ελαιώνα πατέρα Ηλία Κούλη, τον κ. Αργυρόπουλο και τις Τεχνικές Υπηρεσίες.

    * Τις ευχαριστίες τους εξέφρασαν τόσο ο κ. Μπαμπίλης όσο και ο πατέρας Ηλίας, με τον πρώτο να δηλώνει: «Την κεντρική πλατεία την ήθελαν όλοι οι κάτοικοι και επί πολλά χρόνια εργαζόμασταν να πετύχουμε το σκοπό μας, κάτι που πλέον επιτεύχθηκε» και επίσης απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση προς όλους να παραστούν στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στις 14 και 15 Ιουλίου.

    Γιάννης Αργυρόπουλος: «Είμαστε κοντά στις ανάγκες των συνδημοτών μας»

    Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, ανέδειξε δύο θέματα στην τοποθέτησή του: «Με τη συνεργασία και τη βοήθεια όλων των φορέων μπορούν να γίνουν έργα που μέχρι πρότινος φάνταζαν αδύνατο να υλοποιηθούν. Στην κοινότητα Ελαιώνα είχαμε μια άριστη συνεργασία με την Ι.Μ. Ηλείας, τον Μακαριστό Μητροπολίτη μας, τον εφημέριο και την Τοπική Κοινότητα και έτσι σήμερα μπορούμε να μιλάμε για ένα έργο ανάπλασης της πλατείας, που θα το χαίρονται όλοι οι κάτοικοι και θα είναι πόλος έλξης για τους επισκέπτες.

    Επιπλέον, για όλους εμάς, δήμος δεν είναι μόνο η πόλη του Πύργου. Έτσι σε λίγες ημέρες ξεκινούν εργασίες ανάπλασης σε πλατείες στο Επιτάλιο, τη Βροχίτσα, το Σκουροχώρι και τα Βυτινέικα. Και φυσικά δεν τελειώνουμε εδώ. Προετοιμάζουμε μελέτες, ωριμάζουμε έργα αναπλάσεων, οδοποιίας, αγροτικής οδοποιίας, τεχνικής φύσεως προκειμένου να είμαστε κοντά στις ανάγκες των συνδημοτών μας. Όχι μόνο στον Πύργο αλλά και στις κοινότητες που θέλουμε να νιώθουν ότι αυτή η Δημοτική Αρχή είναι στο πλευρό τους».

    dimos anaplasi elaionas 5

    dimos anaplasi elaionas 2

    dimos anaplasi elaionas 3

    dimos anaplasi elaionas 4

    dimos anaplasi elaionas 6

    dimos anaplasi elaionas 7

    dimos anaplasi elaionas 8

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο