Τετάρτη, 12 Απριλίου 2023 17:33

Βαμβάκι: Βασικές οδηγίες για την καλλιέργεια

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Οι κατεργασίες του εδάφους είναι απ’ τις σημαντικότερες καλλιεργητικές επεμβάσεις, οι οποίες πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή, όταν το χώμα είναι στο ρώγο του. Είναι καλύτερα, πολλές φορές, να αποφύγουμε κάποια κατεργασία, παρά να γίνει σε υγρό χωράφι και να ζυμωθεί το χώμα.

Η ζημιά που προκαλείται στη δομή του εδάφους, ιδίως από υγρό όργωμα, μπορεί να ακολουθεί την καλλιέργεια όλο το καλοκαίρι (καχεξία – κιτρινάδα των φυτών, κ.λ.π.). Πολύ ωφέλιμο είναι το εδαφοσχίσιμο (σε πραγματικό βάθος κατεργασίας μεγαλύτερο από 50 – 60 εκατοστά), κάθε 4-5 χρόνια. Σε χρονιές που το φθινόπωρο δεν έχει πολλές βροχές και τα χωράφια είναι στεγνά μετά την συγκομιδή, δεν πρέπει να χάνουμε την ευκαιρία να κάνουμε αυτήν την πολύ σημαντική επέμβαση.

Λίπανση

Για να γίνει σωστή λίπανση είναι απαραίτητο να προηγηθεί εδαφολογική ανάλυση. Όταν δεν υπάρχει εδαφολογική ανάλυση, προτείνουμε μία γενική λίπανση που θα δώσει στο έδαφος άζωτο σε μεγαλύτερη αναλογία (10-12 μονάδες), φωσφόρο (5-6 μονάδες) και κάλιο (5-6 μονάδες). Για να εφαρμοσθούν αυτές οι μονάδες, χρησιμοποιούνται σύνθετα λιπάσματα που έχουν αναλογία αζώτου, φωσφόρου και καλίου 2- 1-1 περίπου (όπως 20-10-10, 18-8-8, 18-9-6 και άλλα παρόμοια), σε ποσότητα 40-60 κιλών / στρέμμα.

Από την ποσότητα αυτή: Ένα μέρος της (περίπου το μισό) εφαρμόζεται στη σπορά (κατά προτίμηση γραμμικά). Η υπόλοιπη ποσότητα, πρέπει να εφαρμόζεται στο τελευταίο σκαλιστήρι (τέλη Ιουνίου), ώστε να είναι κοντά στην εποχή των μεγάλων απαιτήσεων της καλλιέργειας – από τις αρχές Αυγούστου και μετά, όταν το βαμβάκι καταναλώνει το 70% περίπου του αζώτου, φωσφόρου και καλίου.

Την επιφανειακή αζωτούχο λίπανση πρέπει να την αποφεύγουμε στο βαμβάκι, για την αποφυγή ανεπιθύμητης βλαστικής ανάπτυξης. Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις (υποβοήθηση του ξεκινήματος κακοφυτρωμένων φυτών ή σε πολύ φτωχά χωράφια), πρέπει να εφαρμόζεται.

Επισημαίνουμε, ακόμα μια φορά, ότι η μειωμένη λίπανση στην οποίο παρασύρονται τα τελευταία χρόνια πολλοί βαμβακοπαραγωγοί, με σκοπό την μείωση του κόστους της καλλιέργειας, είναι λανθασμένη πρακτική. Έχει αποδειχτεί ότι αποτελεί μία αντιοικονομική συμπεριφορά, αφού επιφέρει σημαντική μείωση της παραγωγής.

Σπορά

Ποσότητα σπόρου: 1,3 κιλά (υβρίδια) και 1,5 – 2,0 κιλά (λοιπές ποικιλίες), περίπου, το στρέμμα.
Αποστάσεις σποράς : Ανά 5 ως 6 εκατοστά περίπου. (Αραιότερα στα χωράφια που το βαμβάκι παίρνει ύψος.)

Προσοχή στο βάθος σποράς. ΟΧΙ ΒΑΘΕΙΑ. Το σωστό βάθος είναι 3 με 4 εκατοστά – δύο δάχτυλα περίπου. Βαθιά σπορά οδηγεί τις περισσότερες φορές σε επανασπορά.

Εντομοκτονία Εδάφους – Φυτοπροστασία

Η εφαρμογή των κοκκωδών εντομοκτόνων εδάφους παρέχει προστασία από τον σιδηροσκώληκα.

Η προστασία των ωφελίμων εντόμων και η βιολογική ισορροπία, θα πρέπει να αποτελούν πρωταρχικό μέλημα για κάθε καλλιεργητή βαμβακιού, από το φύτρωμα και μετά. Βασικός στόχος του ενημερωμένου βαμβακοπαραγωγού είναι να αποφύγει τους άσκοπους ψεκασμούς και να φτάσει στον Αύγουστο χωρίς εντομοκτόνα. Να «γεμίσει» το χωράφι του με ωφέλιμα έντομα, για να αντιμετωπίσει με επιτυχία την επικίνδυνη γενιά του πράσινου σκουληκιού τον Αύγουστο, που αποτελεί τον ουσιαστικό εχθρό της βαμβακοκαλλιέργειας στην περιοχή μας.

Αντιμετώπιση Σηψιρριζίων

Το βαμβάκι είναι ευαίσθητο στις σηψιρριζίες (σάπισμα των ριζών). Εντονότερα προσβάλλεται, όταν φυτρώνει σε συνθήκες μεγάλης υγρασίας και χαμηλών θερμοκρασιών.

Με σκαλιστήρια αερίζουμε το έδαφος και προλαβαίνουμε το σάπισμα των σπόρων ή των μικρών βαμβακοφύτων. Σημαντική βοήθεια προσφέρει και η εφαρμογή, με ψεκασμό, αυξινών που μπορεί να γίνει νωρίτερα από το σκαλιστήρι (μόλις καταστεί δυνατή η κυκλοφορία του τρακτέρ – ψεκαστικού μέσα στο υγρό χωράφι). Κερδίζουμε, έτσι, την επιβίωση πολλών φυτών, πριν έλθει η ουσιαστική βοήθεια του σκαλιστηριού.

Ανάσχεση (Σταμάτημα) της υπερβολικής ανάπτυξης

Σε χωράφια που παίρνουν υπερβολικό ύψος, η εφαρμογή ανασχετικών αποτελεί μία πολύ σημαντική επέμβαση. Σ’ αυτά τα χωράφια, παράλειψη ή καθυστέρηση στην εφαρμογή τους, οδηγεί σε ανεξέλεγκτη ανάπτυξη που οψιμίζει και μειώνει (δραματικά πολλές φορές) την παραγωγή.

Το κλειδί για πετυχημένο σταμάτημα της ανάπτυξης, είναι η έγκαιρη πρώτη επέμβαση, όταν τα φυτά είναι ακόμα μικρά (40-50 εκατ.). Αν αργήσουμε, η πιθανότητα επιτυχίας είναι πολύ μικρή, αλλά θα στοιχίσει και ακριβότερα, αφού θα απαιτηθούν πολύ μεγαλύτερες δόσεις ανασχετικών.

Ποτίσματα

Στο βαμβάκι είναι από τις κρισιμότερες καλλιεργητικές επεμβάσεις. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνονται στην ώρα τους και με τη σωστή δόση, προκειμένου να υπηρετηθεί ο βασικός άξονας στην καλλιέργεια του βαμβακιού, που είναι η ισορροπία μεταξύ βλαστικής ανάπτυξης και καρποφορίας.

Πρόωρα ποτίσματα οδηγούν σε ανεπιθύμητη, υπερβολική βλαστική ανάπτυξη και οψίμηση της παραγωγής, ενώ καθυστέρησή τους προκαλεί σταμάτημα της ανάπτυξης αλλά και πτώση χτενιών και καρυδιών. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε μείωση της παραγωγής και υποβάθμιση της ποιότητας. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, ο βαμβακοκαλλιεργητής να ποτίζει σωστά – όταν το χωράφι του θέλει πότισμα.

Ποτίσματα Φυτρώματος

Αποτελούν ιδιαίτερη περίπτωση και χρειάζεται προσοχή στη δόση του νερού και στην λήψη απόφασης για εφαρμογή ή επανάληψή τους. Η ποσότητα του νερού πρέπει να είναι τόση όση χρειάζεται για να δώσει στο έδαφος την αναγκαία για την βλάστηση του σπόρου υγρασία, χωρίς να δημιουργεί, όμως, συνθήκες υπερβολικής υγρασίας, που, όπως προαναφέρθηκε, είναι πολύ επικίνδυνες για εκδήλωση σηψιρριζιών. Αν οι περισσότεροι σπόροι βρίσκονται σε υγρασία, είναι καλό να περιμένουμε να φυτρώσουν και μετά να ποτίσουμε.

Διαρκές μέλημα των βαμβακοπαραγωγών πρέπει να αποτελεί η καλή διαχείριση και η αποφυγή σπατάλης του αρδευτικού νερού, στα πλαίσια και του σχεδίου δράσης για τη μείωση της νιτρορρύπανσης του εδάφους.

Πηγή: Etheas.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Απριλίου 2023 10:33

Σχετικά Άρθρα

  • Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος: Ανησυχητικά τα προβλήματα στην καλλιέργεια
    Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος: Ανησυχητικά τα προβλήματα στην καλλιέργεια

    Τι ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος

    Την ανησυχία της σχετικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην καλλιέργεια βάμβακος, λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τους τελευταίους μήνες ανά την επικράτεια, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής του προϊόντος, εκφράζει σε επιστολή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος.

    Στην επιστολή αναφέρεται πως σύμφωνα με την ΚΥΑ «Μέτρα εφαρμογής του ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης για το βαμβάκι και των διαδικασιών παραλαβής και εκκόκκισης του συσπόρου βαμβακιού» η ειδική ενίσχυση χορηγείται στους παραγωγούς βάμβακος που καλλιέργησαν και συγκόμισαν από τις δηλωθείσες εκτάσεις ποσότητα βαμβακιού τουλάχιστον ίση με εκείνη που αντιστοιχεί την ελάχιστη στρεμματική απόδοσης, της καλλιεργητικής ζώνης στην οποία ανήκουν. Η ελάχιστη στρεμματική απόδοση ανά καλλιεργητική ζώνη καθορίστηκε με βάση το μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης κάθε ζώνης (Μ.Ο. αποδόσεων 2016-2020) μειωμένο κατά 20%.

    Σε περιπτώσεις, όμως, που οι παραδοθείσες από τους παραγωγούς ποσότητες δεν καλύπτουν την ποσότητα που αντιστοιχεί στην ελάχιστη απόδοση της σχετικής ζώνη, δεν χορηγείται η συνδεδεμένη ενίσχυση.

    Η συμβολή της βαμβακοκαλλιέργειας στην εθνική οικονομία είναι καταληκτική και καθορίζει τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων ανά την Ελλάδα αλλά και χιλιάδες οικογένειες εξαρτώνται από την απόδοση του προϊόντος

    Τι ζητά η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος

    Στην επιστολή τονίζεται ότι η συμβολή της βαμβακοκαλλιέργειας στην εθνική οικονομία είναι καταληκτική και καθορίζει τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων ανά την Ελλάδα αλλά και χιλιάδες οικογένειες εξαρτώνται από την απόδοση του προϊόντος.

    Οι κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν τη φετινή καλλιεργητική περίοδο – λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής – έχουν επηρεάσει αρνητικά και τον φυσιολογικό κύκλο παραγωγής των καλλιεργειών με χαρακτηριστικότερη συνέπεια την ακαρπία.

    Ιδιαίτερα φέτος, σε ολόκληρη τη χώρα, υπήρξε ένα εξαιρετικά θερμό καλοκαίρι, με παρατεταμένη ανομβρία και καύσωνα, ενώ από τις 20 Αυγούστου μέχρι τις 10 Σεπτέμβρη υπήρχαν έντονες βροχοπτώσεις. Τα ανωτέρω καθώς και η μεγάλη προσβολή από πράσινο και ρόδινο σκουλήκι οδήγησαν σε αξιοσημείωτη μείωση της παραγωγής βάμβακος.

    Απόρροια όλων αυτών, και σε συνάρτηση με τη δυσμενή χρηματιστηριακή συγκυρία για το προϊόν μας, είναι οι παραγωγοί να βρεθούν αντιμέτωποι με μία δυσμενέστατη κατάσταση, με αγωνία για την απώλεια εισοδήματος και αβεβαιότητα για τη δυνατότητα συνέχισης της παραγωγικής τους ικανότητας. Επιπλέον, τίθεται σοβαρό πρόβλημα για την κάλυψη της ηρτημένης παραγωγής και τη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

    «Όπως αντιλαμβάνεται κανείς η επικρατούσα κατάσταση επηρεάζει αρνητικά και την εύρυθμη λειτουργία όλης της αλυσίδας βάμβακος», επισημαίνεται στην επιστολή.

    Στο πλαίσιο αυτό η Διοίκηση της ΔΟΒ ζητά:

    • να μη ζημιωθούν περαιτέρω οι ήδη πληγέντες αγρότες λόγω της χαμηλής απόδοσης, εξαιτίας των παραπάνω λόγων, καθώς δεν ευθύνονται οι ίδιοι για τη μη ορθή καλλιέργεια του βαμβακιού.
    • τη μείωση του ελάχιστου πλαφόν (ηρτημένης) συγκομιδής του βαμβακιού κατά 30% για όλες τις Π.Ε. στις οποίες καλλιεργείται το βαμβάκι, προκειμένου να μην υπάρχει πρόβλημα στη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος 2024 και οι παραγωγοί να μπορέσουν να παραδώσουν τις όποιες ποσότητες κατέχουν και να μην χαθεί η καλλιεργητική περίοδος αλλά και ο κόπος τους.
    Πηγή: In.gr
  • Γλυκοπατάτα Ηλείας: Ένα "αναδυόμενο" αγροτικό προϊόν με διεθνείς προοπτικές
    Η γλυκοπατάτα της Ηλείας: Ένα αναδυόμενο αγροτικό προϊόν με διεθνείς προοπτικές

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Η γλυκοπατάτα, ένα τρόφιμο με μεγάλη διατροφική αξία, κατακτά ολοένα και περισσότερο χώρο στην ελληνική κουζίνα τα τελευταία χρόνια. Αν και στο παρελθόν αποτελούσε σχεδόν άγνωστο προϊόν στο ελληνικό τραπέζι, σήμερα έχει μετατραπεί σε αναπόσπαστο μέρος των συνταγών πολλών γνωστών σεφ, προσφέροντας γεύσεις υψηλής γαστρονομίας.

    Η εξέλιξη αυτή οφείλεται εν μέρει στην αυξανόμενη ενημέρωση για τα διατροφικά της οφέλη, καθώς και στην ανάδειξή της από τις δημιουργικές προτάσεις της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας.

    Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει σημαντικές καλλιεργητικές εκτάσεις γλυκοπατάτας, με τον νομό Ηλείας να ξεχωρίζει ως μία από τις βασικές περιοχές παραγωγής της.

    Glukopatata 8

    Ο Βασίλης Τόγιας, παραγωγός γλυκοπατάτας από το Λεβεντοχώρι, μίλησε στο Gaia365.gr και στο ilialive.gr για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια αυτού του προϊόντος, το οποίο προορίζεται τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για εξαγωγές.

    Οι δυσκολίες της καλλιέργειας

    Η καλλιέργεια της γλυκοπατάτας έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη τα τελευταία χρόνια, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Όπως επισημαίνει ο κ. Τόγιας, τα έξοδα καλλιέργειας κυμαίνονται από 700 έως 1.000 ευρώ ανά στρέμμα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες ενώ το εργατικό κόστος είναι υψηλό και οι εργάτες σπάνιοι.

    Επιπλέον, οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, όπου χρησιμοποιούνται φάρμακα και λιπάσματα πολύ φθινότερα που δεν επιτρέπονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων προϊόντων.

    Παρά τις δυσκολίες, οι καλλιεργητές της περιοχής έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά σε μηχανήματα και υποδομές για την καλλιέργεια της γλυκοπατάτας και δεσμεύονται να συνεχίσουν την παραγωγή, ελπίζοντας σε καλύτερες τιμές αγοράς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η τιμή της γλυκοπατάτας όπως αναφέρει ο κ. Τόγιας, αναμένεται να κυμανθεί από 0,50 έως 0,60 ευρώ το κιλό, αν και δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες προβλέψεις.

    Glukopatata 7

    Η συνεργασία και οι εξαγωγές

    Η γλυκοπατάτα της Ηλείας φτάνει στα ελληνικά σουπερμάρκετ όπως επισημαίνει ο κ. Τόγιας, μέσω συνεργασιών με συσκευαστήρια της περιοχής, ενώ σιγά σιγά πραγματοποιούνται και οι πρώτες εξαγωγές, με την διαδικασία αυτή να παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας αλλά και στην προώθηση ενός προϊόντος που έχει τη δυνατότητα να σταθεί ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά.

    Το μέλλον της γλυκοπατάτας στην Ελλάδα

    Παρά τις προκλήσεις, η γλυκοπατάτα φαίνεται να έχει ένα υποσχόμενο μέλλον στην Ελλάδα, ιδίως λόγω της διατροφικής της αξίας και της δυνατότητας να ενσωματωθεί σε πλήθος γευστικών και υγιεινών συνταγών. Οι παραγωγοί της Ηλείας, όπως ο κ. Τόγιας, συνεχίζουν να στηρίζουν την καλλιέργεια, ενώ η αυξανόμενη ζήτηση εντός και εκτός Ελλάδας υποδεικνύει ότι η γλυκοπατάτα θα παραμείνει ένα βασικό προϊόν στη σύγχρονη αγροτική παραγωγή της χώρας.

    Με την κατάλληλη στήριξη και τον σωστό σχεδιασμό, η καλλιέργεια της γλυκοπατάτας μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται, προσφέροντας νέες ευκαιρίες τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές που αναζητούν ποιοτικά, ελληνικά προϊόντα.

    Glukopatata 2

    Glukopatata 3

    Glukopatata 4

    Glukopatata 5

    Glukopatata 6

  • EUCOTTON: Σημαντική η παρουσία του Ευρωπαϊκού βαμβακιού στη Γερμανία
    EUCOTTON: Σημαντική η παρουσία του Ευρωπαϊκού βαμβακιού στη Γερμανία

    Πλήθος δράσεων για την ανάδειξη και προώθηση του ευρωπαϊκού βαμβακιού ως branded, premium προϊόν εξακολουθεί να υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Βάμβακος (ECA) σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης.

    Μέσα από στοχευμένες ενέργειες και επαφές, οι Έλληνες και Ισπανοί βαμβακοπαραγωγοί προωθούν ήδη από το 2022 με την πρωτοβουλία EUCOTTON τη χρήση του ευρωπαϊκού βαμβακιού ως μια βιώσιμη και ποιοτική πρώτη ύλη, η οποία διασφαλίζει στον τελικό καταναλωτή ότι το προϊόν που επιλέγει είναι ασφαλές και παραγόμενο με τα υψηλότερα περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια. Τα αποτελέσματα της κοινής, ευρωπαϊκής αυτής προσπάθειας είναι ήδη εμφανή, καθώς έντονο αναδεικνύεται το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων για την εγγραφή στην ειδική πλατφόρμα και την κατοχύρωση χρήσης του σήματος EUCOTTON.

    Τελευταία δράση προώθησης ήταν η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος στην πρόσφατη έκθεση Munich Fabric Start, η οποία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις υφασμάτων στην Ευρώπη. Η συμμετοχή του EUCOTTON στη Munich Fabric Start αποτελεί την πρώτη μεγάλης κλίμακας προσπάθεια Ελλήνων και Ισπανών βαμβακοπαραγωγών για παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής προσέγγισης και ενημέρωσης του κλάδου μόδας και κλωστοϋφαντουργίας.

    Ένα από τα καινοτόμα στοιχεία της συμμετοχής του EUCOTTON στη Munich Fabric Start ήταν η παρουσίαση του Fashion Grid, της πρωτοπόρας καθετοποιημένης αλυσίδας παραγωγής από το χωράφι έως το ύφασμα, η οποία δημιουργήθηκε από τέσσερις ελληνικές εταιρείες στο πλαίσιο του EUCOTTON. Πρόκειται για τις Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, Colora, Dmiss Textile Group και Pulse of Fashion, εταιρείες με σημαντικό διεθνές πελατολόγιο οι οποίες συμπράττουν για τη δημιουργία των πρώτων 100% Made in Europe, EUCOTTON προϊόντων.

    Παράλληλα, ειδικό πάνελ συζήτησης και παρουσίασης του EUCOTTON διοργανώθηκε στο περιθώριο της έκθεσης, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος αλλά και του κ Jens Wirth, Διευθύνοντος Συμβούλου Bremen Cotton Exchange, κα Michela Puddu, manager στο Gherzi Textil Organisation, κα Anne Oudard, υπεύθυνη βαμβακιού και ιχνηλασιμότητας στον οργανισμό Cotton Diaries και κα Laura Pianazza, εκπρόσωπο κλαδικών ευρωπαϊκών περιοδικών μόδας. Το panel επικεντρώθηκε στην ανάδειξη των στοιχείων βιωσιμότητας του ευρωπαϊκού βαμβακιού αλλά και τις ευκαιρίες και προκλήσεις του κλάδου μόδας στο πλαίσιο της νέας Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ισχυρισμών βιωσιμότητας.

    Η αποστολή του EUCOTTON περιελάμβανε τον κ Αντώνη Σιάρκο, Πρόεδρο ΔΣ ECA, τον κ Δημήτρη Πολύχρονο από την Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου ΑΕΒΕΕ, τον κ. Ευθύμιο Φωτεινό, Πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, τον κ. Ευριπίδη Δοντά από την Επίλεκτο ΑΕ, τον κ Βασίλη Μάρκου από τη ΒΙΟΛΑΡ ΑΕ, τον κ. Πρόδρομο Ουσουλτζόγλου, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος.

    «Η Γερμανία αποτελεί σημαντική αγορά για το ευρωπαϊκό βαμβάκι, καθώς με ετήσιο κύκλο εργασιών τα 32 δις. ευρώ πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας και μόδας παγκοσμίως. Οι απαιτήσεις και ανησυχίες των Γερμανών καταναλωτών εναρμονίζονται πλήρως με τα αυστηρά κριτήρια βιωσιμότητας, ποιότητας και ιχνηλασιμότητας που τηρεί ο ευρωπαϊκός κλάδος βαμβακιού, ιδίως στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την απόδειξη ισχυρισμών βιωσιμότητας από πλευράς εταιρειών», δήλωσε ο κ. Σιάρκος.

    Στο πλαίσιο ενημέρωσης για το EUCOTTON, η ECA πραγματοποιεί επιχειρηματική αποστολή απαρτιζόμενη από στελέχη του κλάδου της μόδας και βάμβακος πέντε ευρωπαϊκών χωρών στην Ανδαλουσία, την περιοχή που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος της ισπανικής βαμβακοπαραγωγής.

    Ανάλογη επίσκεψη είχαν φιλοξενήσει οι Έλληνες βαμβακοπαραγωγοί το Σεπτέμβριο του 2023, με την επιτυχή συμμετοχή μεγάλων brands από Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία.

    eucoton germania par 2

    eucoton germania par 3

    eucoton germania par 4

    Σχετικά με το έργο:

    Η εκστρατεία EUCOTTON υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Βάμβακος (ECA) με στόχο την αύξηση της προβολής του ευρωπαϊκού βαμβακιού και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα βιώσιμα και ποιοτικά χαρακτηριστικά του στις ευρωπαϊκές αγορές-στόχους. Μέσω αυτής της εκστρατείας, η ECA στοχεύει στα εξής:

    • Αύξηση της ευαισθητοποίησης για την παραγωγή βαμβακιού στην Ευρώπη
    • Αύξηση της ζήτησης για κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που παράγονται από ευρωπαϊκό βαμβάκι
    • Ενημέρωση των καταναλωτών και των επαγγελματιών εμπόρων σχετικά με την υψηλή ποιότητα του ευρωπαϊκού βαμβακιού, τα στάδια παραγωγής και τη δημοτικότητά του στην παγκόσμια αγορά.

    Εκστρατεία που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΚ) 1144/2014 - Enjoy it's from Europe.

    Για περισσότερες πληροφορίες: www.eucotton.eu

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η διαφύλαξη της ποιότητας του βαμβακιού πρωτεύουσα σημασία για τη ΔΟΒ
    Η διαφύλαξη της ποιότητας του βαμβακιού πρωτεύουσα σημασία για τη ΔΟΒ

    Προτάσεις προς Βαμβακοπαραγωγούς και Εκκοκκιστές ενόψει της φετινής περιόδου συγκομιδής

    Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, με κύριο στόχο την αναβάθμιση του προϊόντος και με σκοπό να επιτευχθούν υψηλότερες τιμές πώλησης, προτείνει τα ακόλουθα:

    Στα μέλη βαμβακοπαραγωγούς:

    1. Τη συνεργασία των βαμβακοπαραγωγών με γεωπόνους για τη σωστή αποφύλλωση της φυτείας

    2. Τη συγκομιδή της καλλιέργειας με συμβατικές βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές, ώστε το προϊόν να είναι καθαρό

    3. Την παρουσία των βαμβακοπαραγωγών στα εκκοκκιστήρια κατά την παράδοση του προϊόντος, προκειμένου να διαπραγματεύονται την τιμή πώλησης του βαμβακιού αλλά και να υπογράφουν τις νέες συμβάσεις αγοραπωλησίας

    4. Τη συνδρομή των βαμβακοπαραγωγών στην ποιοτική αναβάθμιση του βαμβακιού, με τη σωστή συγκομιδή, παραδίδοντας βαμβάκι με χαμηλή υγρασία και δημιουργώντας υπεραξία για το προϊόν και βιώσιμες προοπτικές για τον κλάδο.

    Και στα μέλη εκκοκκιστές:

    1. Οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις να παραλαμβάνουν το προϊόν, να διαχωρίζουν τις ποιότητες και να ανταμείβουν με δίκαιες τιμές τους παραγωγούς ανάλογα με την προσπάθειά τους για παράδοση ποιοτικού προϊόντος, με χαμηλή υγρασία και λίγες ξένες ύλες

    2. Την τήρηση του αρχείου των συμβάσεων, σηματοδότηση τωνδεμάτων με την κωδικοποίηση που προβλέπεται και την αποστολή των στοιχείων εισαγωγής, παραγωγής και αποθεμάτων προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την αξιοποίησή τους στην εμπορία του προϊόντος

    3. Την αποστολή δεμάτων στο Εθνικό Κέντρο Ταξινόμησης Βάμβακος, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές

    4. Τη συνεργασία με τους παραγωγούς - πελάτες για την εφαρμογή προγραμμάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης, με στόχο την πιστοποίηση του προϊόντος.

    Στόχος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος είναι η ανάδειξη των βέλτιστων πρακτικών που να εξασφαλίζουν την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντος για να επιβραβεύεται αναλόγως ο παραγωγός αλλά και για τη βελτίωση της θέσης του προϊόντος στην παγκόσμια αγορά.

    Ας «θωρακίσουμε» το προϊόν μας όπως του αξίζει.

    Τα ανωτέρω προτείνονται όταν επικρατούν φυσιολογικές / κανονικές συνθήκες συγκομιδής.

    Ευχόμαστε καλή συγκομιδή.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς θα χορηγηθεί η ειδική συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι
    ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς θα χορηγηθεί η ειδική συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι

    Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των παραγωγών βάμβακος, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ

    Σε 733,98 ευρώ ανά εκτάριο (73,398 ευρώ/στρέμμα) ανέρχεται, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι, εφόσον η επιλέξιμη προς ενίσχυση έκταση δεν ξεπεράσει τα 250.000 εκτάρια.

    Στην εγκύκλιο, όπου καθορίζονται οι λεπτομέρειες για να δοθεί στους δικαιούχους παραγωγούς η ειδική συνδεδεμένη ενίσχυση για την περίοδο 2024/25, η ενίσχυση χορηγείται στους παραγωγούς που καλλιεργούν βαμβάκι σε επιλέξιμες εκτάσεις και έχει δηλωθεί η καλλιέργεια στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ).

    Οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, παραλαμβάνουν, επεξεργάζονται και αποστέλλουν τα στοιχεία των παραδόσεων βάμβακος στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η μέση απόδοση του εκκοκκιστηρίου στο οποίο έχουν παραδώσει οι παραγωγοί πρέπει να είναι άνω του 32% η οποία παρακολουθείται και επιβεβαιώνεται με τελικό ισοζύγιο.

    Οι παραδόσεις στα εκκοκκιστήρια για τους παραγωγούς που θέλουν να τύχουν της ενίσχυσης πρέπει να ολοκληρωθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2025

    Οι υποχρεώσεις των παραγωγών βάμβακος

    Οι παραγωγοί βάμβακος πρέπει να έχουν χρησιμοποιήσει για την καλλιέργειά τους αποκλειστικά πιστοποιημένο σπόρο με ελάχιστη ποσότητα 16 κιλών ανά καλλιεργούμενο εκτάριο ή 13 κιλών ανά εκτάριο στην περίπτωση καλλιέργειας υβριδίων βάμβακος με καταληκτική ημερομηνία σποράς την 31η Μαΐου 2024 εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας που απαιτείται επανασπορά.

    Η σπορά των επιλέξιμων εκτάσεων με βαμβάκι αποδεικνύεται με την προσκόμιση πρωτοτύπου τιμολογίου αγοράς ή τιμολογίου αγοράς- δελτίου αποστολής ή απόδειξη λιανικής πώλησης και των πρωτοτύπων επίσημων ετικετών που φέρουν οι συσκευασίες των σπόρων προς σπορά που αναγράφονται στα ανωτέρω παραστατικά.

    Σε περίπτωση απώλειας των πρωτοτύπων των ανωτέρω παραστατικών ο παραγωγός μπορεί να προσκομίζει γνήσια ευκρινή αντίγραφα αυτών, σφραγισμένα και υπογεγραμμένα από τον εκδότη για την ακρίβεια των στοιχείων.

    Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω οι παραγωγοί μπορούν να χρησιμοποιούν σπόρο βελτιωτή για την παραγωγή προβασικού ή βασικού σπόρου προς σπορά και την παραγωγή για τον αναπολλαπλασιασμό του υλικού της διατηρούμενης ποικιλίας.

    Οι παραγωγοί στην αίτηση της ενιαίας ενίσχυσης πρέπει να αναφέρουν το όνομα της ποικιλίας του χρησιμοποιούμενου σπόρου, το όνομα και τη διεύθυνση της εγκεκριμένης Διακλαδικής Οργάνωσης, εφόσον ο παραγωγός είναι μέλος, καθώς και ότι αιτούνται της ειδικής ενίσχυσης.

    Επίσης, πρέπει να διατηρούν την καλλιέργεια τους υπό κανονικές συνθήκες ανάπτυξης των φυτών, λαμβάνοντας μέριμνα για την εκτέλεση των απαραίτητων καλλιεργητικών φροντίδων.

    Να συγκομίζουν και να παραδίδουν τουλάχιστον την ελάχιστη στρεμματική απόδοση της καλλιεργητικής ζώνης στην οποία ανήκουν, υπογράφοντας πέραν των άλλων την προβλεπόμενη σύμβαση αγοραπωλησίας με την εκκοκκιστική επιχείρηση ή τη Συνεταιριστική Οργάνωση, εφόσον το επιλέξουν, που θα διαπραγματευτεί και θα πουλά την παραγωγή τους σε εκκοκκιστική επιχείρηση για λογαριασμό τους.

    Οι παραγωγοί, σύμφωνα με την εγκύκλιο, δεν μπορούν να παραδίδουν σύσπορο βαμβάκι με ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10% διότι δεν θα λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης.

    Οι παραδόσεις στα εκκοκκιστήρια για τους παραγωγούς που θέλουν να τύχουν της ενίσχυσης πρέπει να ολοκληρωθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2025.

    Να σημειωθεί ότι παραγωγοί που για λόγους ανωτέρας βίας δεν παραδίδουν την παραγωγή τους μέχρι 31η Ιανουαρίου 2025 δηλώνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ την ποσότητα που παρήγαγαν και τον τόπο συγκέντρωσής της.

    Πηγή: In.gr
  • ΔΑΟΚ Ηλείας: 2ο Δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια της Π.Ε. Ηλείας
    ΔΑΟΚ Ηλείας: 2ο Δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια της Π.Ε. Ηλείας

    H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Ηλείας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

    1.

    Στόχοι

    1.1

    Η ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών για την αποτελεσματική φυτοπροστασία σε πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο.

    1.2

    Η ενημέρωση αφορά στο διάστημα μέχρι το άνοιγμα του 50% των καψών και αποσκοπεί στην οργάνωση της αυτοάμυνας των καλλιεργειών.

    1.3

    Ο βαμβακοπαραγωγός πρέπει να παρακολουθεί τακτικά την καλλιέργειά του έτσι ώστε να εφαρμόζει τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας.

    2.

    Διαπιστώσεις

    2.1

    Οι βαμβακοκαλλιέργειες στην πλειοψηφία τους βρίσκονται στο στάδιο της πλήρης καρπόδεσης.

    Σε μερικές βαμβακοκαλλιέργειες ξεκίνησε το άνοιγμα των καψών.

    2.2

    Παρατηρήθηκαν απορρίψεις των ανώτερων νεαρών καρποφόρων οργάνων (καψών), από την καταπόνηση των καλλιεργειών από τις κλιματικές συνθήκες.

    2.3

    Στις φερομονικές παγίδες διαπιστώνονται συλλήψεις πεταλούδων πράσινου και ρόδινου σκουληκιού, όμως στους επιτόπιους ελέγχους και στις δειγματοληψίες που διενεργούνται παρατηρείται πολύ μικρή προσβολή.

    Εκτιμάται, από τα διαθέσιμα στοιχεία, τις επικρατούσες κλιματικές συνθήκες και την βλαστική κατάσταση των καλλιεργειών, ότι η γενεά του Σεπτεμβρίου δεν έχει τις προϋποθέσεις να προκαλέσει προβλήματα.

    Στη θέση επιθεώρησης στο Ανεμοχώρι διαπιστώθηκε υψηλός πληθυσμός τζιτζικιών (ιασσίδες).


    3.

    Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

    3.1

    Οι βαμβακοπαραγωγοί να επιθεωρούν τις καλλιέργειες τους (κάθε 3-4 μέρες) διασχίζοντας διαγώνια το χωράφι και να εξετάζουν 100 φυτά σε διάφορα σημεία της διαγώνιου προκειμένου να διαπιστώσουν τυχόν εντομολογικές προσβολές.

    3.2

    Η γενεά του Σεπτεμβρίου του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού δεν εμφανίζει μεγάλη επικινδυνότητα, διότι τα καρποφόρα όργανα του βαμβακιού έχουν ωριμάσει. Την τρέχουσα περίοδο τα καρποφόρα όργανα της κορυφής είναι δεκτικά στην προσβολή, και συνήθως από αυτά δεν αναμένουμε να πάρουμε παραγωγή. Μεγαλύτερη προσοχή χρειάζονται οι πιο όψιμες καλλιέργειες.

    3.3

    Να αποφεύγονται πρακτικές που προωθούν την οψίμιση της καλλιέργειας και συστήνεται η εφαρμογή φυτοδιεγερτών για την προαγωγή της καρποφόρας βλάστησης, σε μειωμένης ανάπτυξης καλλιέργειες.

    3.4

    Να αποφεύγονται οι «προληπτικοί» ψεκασμοί.

    Τα όρια επέμβασης στο στάδιο καρποφορίας που βρίσκονται οι καλλιέργειες, είναι:

    για το πράσινο σκουλήκι:

    συνιστάται να προβαίνετε σε ψεκασμό μόνο όταν διαπιστωθούν 4 νεαρές προνύμφες [1ου και 2ου σταδίου, μήκους μέχρι (1) εκατοστό] κ.μ.ο. ανά 100 φυτά ή μία (1) νεαρή προνύμφη κ.μ.ο. στα φυτά γραμμής μήκους ενάμιση (1,5) μέτρου.

    για το ρόδινο σκουλήκι:

    συνιστάται να προβαίνετε σε ψεκασμό μόνο όταν διαπιστωθούν στο εσωτερικό νεαρών καψών ηλικίας 2 εβδομάδων, προνύμφες ρόδινου σε ποσοστό 5 - 8% στις 100 κάψες.

    4.

    Φυτοπροστατευτικά προϊόντα

    4.1

    Οι επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τα αναγραφόμενα στην ετικέτα και να τηρούν ημερολόγιο καταγραφών χρήσης των γεωργικών φαρμάκων.

    Στην περίπτωση ψεκασμών απαιτείται η εναλλαγή των εντομοκτόνων σκευασμάτων διαφορετικού μηχανισμού δράσης, για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας.

    Οι βαμβακοπαραγωγοί οφείλουν να προειδοποιούν τους μελισσοκόμους πριν τον ψεκασμό και η επέμβαση να γίνεται τις απογευματινές ώρες όπου δεν δραστηριοποιούνται οι μέλισσες.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Το ευρωπαϊκό βαμβάκι και η πρωτοβουλία EUCOTTON κερδίζουν τις εντυπώσεις στην Ιταλία
    Το ευρωπαϊκό βαμβάκι και η πρωτοβουλία EUCOTTON κερδίζουν τις εντυπώσεις στην Ιταλία
    • Η πρωτοβουλία EUCOTTON, που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Βάμβακος (ECA), επικοινωνεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Ευρωπαϊκά παραγόμενου βαμβακιού που σχετίζονται με την υψηλή του ποιότητα και τον υπεύθυνο τρόπο που αυτό παράγεται στα πλαίσια απολύτως ελεγχόμενων διαδικασιών που εξασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος, την ορθολογική χρήση των εισροών με κυριότερη αυτών το νερό και τη χρήση μη γενετικών τροποποιημένων σπόρων.
    • Η βιωσιμότητα και ποιότητα του ευρωπαϊκού βαμβακιού αναδείχθηκαν στην Phygital Sustainability Expo 2024, τη μεγαλύτερη εκδήλωση βιωσιμότητας στην Ιταλία, όπου η πρωτοβουλία EUCOTTON παρουσιάστηκε στο ιταλικό κοινό, ενώ επίκειται ειδική εκδήλωση για μεγάλα brands στο Μιλάνο τον Ιούλιο
    • Οι ελληνικές επιχειρήσεις των κλάδων μόδας και κλωστοϋφαντουργίας καλούνται να συμμετέχουν στην 1η συνάντηση για την παρουσίαση του EUCOTTON & της δυνατότητας παραγωγής 100% ιχνηλατίσιμων ευρωπαϊκών προϊόντων, στη Θεσσαλονίκη στις 27 Ιουνίου

    17/6/2024: Πριν από λίγες εβδομάδες, δεκάδες χιλιάδες αγρότες σε Ελλάδα και Ισπανία, τις χώρες που συγκεντρώνουν σχεδόν το 100% της Ευρωπαϊκής παραγωγής βαμβακιού, εκκίνησαν τη σπορά της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Οι δύο αυτές χώρες συνεργάζονται στενά για την προώθηση και ανάδειξη των χαρακτηριστικών ποιότητας και βιωσιμότητας του ευρωπαϊκού βαμβακιού, μέσα από πρωτοβουλίες όπως αυτή του EUCOTTON η οποία προωθείται από την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Βάμβακος (ECA).

    Για την Ελλάδα, το βαμβάκι αποτελεί τη σημαντικότερη βιομηχανική καλλιέργεια, απασχολώντας περισσότερους από 47.000 καλλιεργητές και δημιουργώντας περαιτέρω 100.000 θέσεις εργασίας σε σχετικούς τομείς μεταποίησης και εξαγωγών. Το ελληνικό βαμβάκι αποτελεί το 80% της ευρωπαϊκής παραγωγής, καθιστώντας το προϊόν πολύτιμο όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η χώρα εξάγει περισσότερους από 250.000 τόνους βαμβακιού αξίας άνω των 700εκατ ευρώ, καταλαμβάνοντας την 6η θέση παγκοσμίως.

    Οι καλλιεργητές και οι μεταποιητές βαμβακιού στην Ελλάδα και την Ισπανία, τις κυρίες χώρες παραγωγής του προϊόντος στην Ευρώπη, προσπαθούν να συνθέσουν τον ιστό αναδεικνύοντας την υψηλή τεχνογνωσία, την παράδοση και την υψηλή βιωσιμότητας της καλλιέργειας η οποία συνεισφέρει ουσιαστικά στις οικονομίες των χωρών παραγωγής αλλά και της Ευρωζώνης ολόκληρης. Επιδιώκεται η ιχνιλατήσιμη επεξεργασία της πρώτης ύλης με στόχο την παραγωγή τελικών προϊόντων μεγάλης περιβαλλοντικής και κοινωνικής αξίας όπως απαιτούν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές.

    Το ευρωπαϊκό βαμβάκι, τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και οι βιώσιμοι τρόποι παραγωγής του παρουσιάστηκαν στις 4 και 5 Ιουνίου στη Ρώμη, κατά τη διάρκεια της Phygital Sustainability Expo (PSE) 2024. Η διήμερη διοργάνωση, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση βιωσιμότητας στην Ιταλία, προσελκύει κάθε χρόνο περισσότερους από 10.000 επισκέπτες και προσεγγίζει ένα κοινό που ξεπερνά τα 70 εκατομμύρια θεατές. Η εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται από τη Sustainable Fashion Innovation Society, πραγματοποιήθηκε στο εντυπωσιακό Μουσείο Imperial Fora και είχε την υποστήριξη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Κυβέρνησης στην Ιταλία, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της ιταλικής κυβέρνησης, της UNESCO, του FAO και πολλών ακόμη εθνικών και διεθνών οργανισμών.

    Την εκδήλωση επισκέφθηκαν οι Υπουργοί κκ. Fabio Rampelli, Αντιπρόεδρος της Βουλής, Adolfo Urso, Υπουργός Επιχειρηματικότητας, Gilberto Pichetto Fratin, Υπουργός Περιβάλλοντος, Maurizio Leo, Υπουργός Οικονομικών, Giuseppe Conte, τέως πρωθυπουργός και άλλοι. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση βράβευσης σχεδιαστών οι οποίοι προάγουν τη βιώσιμη μόδα και συμβάλλουν στο πολιτιστικό αποτύπωμα της Ιταλίας στο χώρο της μόδας, όπως οι Armani, Dolce & Gabbana, Bottega Veneta, και άλλοι σημαντικοί οίκοι.

    Το EUCOTTON εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος κ. Αντώνιο Σιάρκο, ο οποίος παρουσίασε την πρωτοβουλία στην 1ο Διεθνή Στρογγυλή Τράπεζα για το Βαμβάκι. Στη συζήτηση, η οποία μεταδόθηκε από τη RAI, ο κ. Σιάρκος τόνισε: "Το ευρωπαϊκό βαμβάκι είναι ένα προϊόν υψηλής ποιότητας μεγάλης περιβαλλοντικής και κοινωνικής αξίας. Το EUCOTTON είναι μια μοναδική πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού τομέα του βαμβακιού για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ιδιότητες βιωσιμότητας και ποιότητας του ευρωπαϊκού βαμβακιού, καθώς και για την οργάνωση της Ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού στα πλαίσια της ιχνιλατήσιμης μεταποίησης μιας υψηλής ποιότητας πρώτης ύλης για την παραγωγή επώνυμων τελικών προϊόντων υψηλής ποιότητας μεγάλης περιβαλλοντικής και κοινωνικής αξίας που μπορούν τεκμηριωμένα να εγγυηθούν την ευρωπαϊκή τους προέλευση.»

    Στις παράλληλες εκδηλώσεις της Expo, η πρωτοβουλία EUCOTTON υποδέχθηκε τους επισκέπτες σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο όπου παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων ρούχα από 100% ευρωπαϊκό βαμβάκι που ετοίμασαν σπουδαστές του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος -Τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού και Μόδας στο πλαίσιο των πτυχιακών τους εργασιών και στο περιθώριο μακροπρόθεσμης συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος και του Τμήματος. Στο πλαίσιο της ίδιας συνεργασίας μάλιστα, πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Τμήματος στο Κιλκίς στις 29/5 ειδικό σεμινάριο για το ευρωπαϊκό βαμβάκι για περισσότερους από 70 σπουδαστές σε συνεργασία με την καθηγήτρια κα Βενετία Κουτσού.

    Στα επόμενα βήματα, η πρωτοβουλία EUCOTTON πραγματοποιεί ειδική ενημερωτική εκδήλωση – ανοιχτή συζήτηση απευθυνόμενη σε επαγγελματίες των κλάδων μόδας και κλωστοϋφαντουργίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 27/6 (Porto Palace, 12.00). Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι ενέργειες του ελληνικού κλάδου βάμβακός για τη δημιουργία ισχυρού brand name για το ευρωπαϊκό βαμβάκι, και την ιχνηλασιμότητα αυτού προκειμένου τα προϊόντα που παράγονται να μπορούν με αποδείξεις να ισχυριστούν ότι είναι 100% ευρωπαϊκά.

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΑΜΒΑΚΙ

    Το ευρωπαϊκό βαμβάκι, αναγνωρισμένο όχι μόνο για την ποιότητά του και για τη δέσμευσή του στις βιώσιμες καλλιεργητικές πρακτικές, αλλά και για τα φιλόδοξα μέτρα που λαμβάνει στην προσπάθειά μείωσης του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, κερδίζει συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις μεγάλων ευρωπαϊκών οίκων μόδας οι οποίοι αναζητούν τρόπους να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

    Αφενός, το βαμβάκι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του κοινωνικού ιστού ολόκληρων περιφερειών στην Ελλάδα και την Ισπανία εδώ και δεκαετίες, παρέχοντας ποιοτική απασχόληση και οικονομικές ευκαιρίες για τους εργαζόμενους. Πρόκειται για εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις ασχολούνται με το βαμβάκι εδώ και αρκετές γενιές.

    Αφετέρου, ο τομέας του βαμβακιού στην Ευρώπη έχει κάνει σημαντικά βήματα προς μια πιο βιώσιμη γεωργία. Όχι μόνο χρησιμοποιεί 100% μη γενετικά τροποποιημένους σπόρους, αλλά υιοθετεί επίσης πρακτικές ολοκληρωμένης διαχείρισης στην παραγωγή σύμφωνα με τις οποίες επιτυγχάνεται η ελεγχόμενη χρήση των εισροών και η περιορισμένη χρήση φυτοφαρμάκων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στην ορθολογική χρήση του νερού, εφαρμόζοντας τεχνικές γεωργίας ακριβείας όπως η στάγδην άρδευση. Επιπλέον, εφαρμόζονται μέθοδοι ανακύκλωσης νερού και συλλογής του νερού της βροχής για περαιτέρω εξοικονόμηση αυτού του πολύτιμου αγαθού.

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ EUCOTTON

    Η πρωτοβουλία EUCOTTON υλοποιεί από το 2022 εκτεταμένες δράσεις πληροφόρησης σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία για την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού και των επαγγελματιών σχετικά με την υψηλή ποιότητα και την βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού βαμβακιού.

    Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΚ) 1144/2014 - Enjoy it's from Europe.

    Για περισσότερες πληροφορίες: www.eucotton.eu

    EUCOTTON italia 2

    EUCOTTON italia 3

    EUCOTTON italia 4

    EUCOTTON italia 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • Βαμβάκι: Τι αλλάζει στις στρεμματικές αποδόσεις για τη χορήγηση της Ειδικής Ενίσχυσης
    Βαμβάκι: Τι αλλάζει στις στρεμματικές αποδόσεις για τη χορήγηση της Ειδικής Ενίσχυσης

    Με νέα υπουργική απόφαση επανακαθορίζονται οι απαιτήσεις για τη χορήγηση της ειδικής ενίσχυσης για το βαμβάκι στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023 – 2027.

    Η ειδική ενίσχυση χορηγείται στους παραγωγούς, που υπό κανονικές συνθήκες καλλιέργησαν και συγκόμισαν από τις δηλωθείσες εκτάσεις, ποσότητα βαμβακιού τουλάχιστον ίση με εκείνη που αντιστοιχεί στην ελάχιστη στρεμματική απόδοση της καλλιεργητικής ζώνης στην οποία ανήκουν.

    Για την καλλιεργητική περίοδο 2023, η ελάχιστη στρεμματική απόδοση, ορίζεται με βάση τον μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016-2020 κάθε περιφερειακής ενότητας μειωμένο κατά 20%. Κατά παρέκκλιση, λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που αντιμετώπισε η χώρα, για την καλλιεργητική περίοδο 2023:

    Α. Οι Περιφέρειες Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, εξαιρούνται από την εφαρμογή των όρων επιλεξιμότητας των σημείων γ και δ της παρ. 6 του άρθρου 2 και παρ. 2 του άρθρου 3 της υπ’ αρ. 472/158760/25-5-2023 (Β’ 3523), για τη χορήγηση της ειδικής ενίσχυσης.

    Β. Στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Δράμας, Δυτ. Αττικής, Έβρου, Εύβοιας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Πρεβέζης, Ροδόπης, Σερρών, Φλωρίνης και Χαλκιδικής, η ελάχιστη στρεμματική απόδοση, μειώνεται επιπλέον 30% και ως εκ τούτου ορίζεται με βάση το μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016-2020 κάθε περιφερειακής ενότητας μειωμένο κατά 44% σύμφωνα με τον πίνακα ΙΙ. ελάχιστης απόδοσης κιλών σύσπορου βαμβακιού ανά στρέμμα.

    Από την καλλιεργητική περίοδο 2024, η ελάχιστη στρεμματική απόδοση ορίζεται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας (νομός), με βάση το μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016-2020 κάθε περιφερειακής ενότητας, μειωμένο κατά 30% ελάχιστης απόδοσης κιλών σύσπορου βαμβακιού ανά στρέμμα. Η ανωτέρω απόδοση μπορεί να μειωθεί εφόσον υπάρχουν λόγοι ανωτέρας βίας και αυτοί επιβεβαιωθούν από τους αρμόδιους φορείς.

    Αν διαπιστωθεί ότι η παραδοθείσα από τον παραγωγό ποσότητα έχει ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10%, η ποσότητα που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο ποσοστό δεν προσμετράται για τον υπολογισμό της τελικής ποσότητας του παραγωγού.

    Αναλυτικά η απόφαση και οι πίνακες ελάχιστης απόδοσης σε κιλά ανά στρέμμα για κάθε Περιφερειακή Ενότητα ΕΔΩ.

    Πηγή: Etheas.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch