Παρασκευή, 04 Αυγούστου 2023 13:47

Μεσσηνία: Στα 7,5 ευρώ το κιλό η τιμή του ελαιολάδου

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου οξύτητας στη Μεσσηνία αγγίζει τα 7,5 ευρώ το κιλό ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα γίνονται αγοραπωλησίες από 7 ευρώ (στην Κρήτη) μέχρι και 8, 40 ευρώ το κιλό στη Λακωνία.

Σύμφωνα με το ίδιο δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ που καταγράφει τις εξελίξεις στην εγχώρια και διεθνή αγορά, η μέση τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου οξύτητας 0,3 γραμμών στην Ιταλία αγγίζει τα 8,79 ευρώ το κιλό, στην Ισπανία τα 7,75 ευρώ το κιλό και στην Τυνησία τα 7,53 ευρώ το κιλό . Η τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου στην Ισπανία κυμαίνεται μεταξύ 7,37 και 8,38 ευρώ το κιλό ενώ τα ΠΟΠ ελαιόλαδα στην Ιταλία πωλούνται από 9,90 στη Ραγκούσα της Σικελίας μέχρι και 14,25 ευρώ το κιλό στη Φλωρεντία.

Στην Ισπανία η τιμή του παρθένου ελαιόλαδου (με οξύτητα μικρότερη από 2 γραμμές) διαμορφώνεται στα 6,97 ευρώ και του λαμπάντε (με οξύτητα μεγαλύτερη από 2 γραμμές) στα 6,81 ευρώ το κιλό.

Πηγή: Εleftheriaonline.grΕleftheriaonline.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Αυγούστου 2023 13:14

Σχετικά Άρθρα

  • Μεσσηνία: Ελαιοπαραγωγός κοιμάται μέσα στην επιχείρησή του για να μην τον κλέψουν
    Μεσσηνία: Ελαιοπαραγωγός κοιμάται μέσα στην επιχείρησή του για να μην τον κλέψουν

    Πρωτόγνωρες καταστάσεις βιώνουν οι ελαιοπαραγωγοί, καθώς οι κλοπές ελαιοκάρπου είναι καθημερινό φαινόμενο

    Δραστικά μέτρα πήρε ένας ελαιοπαραγωγός στη Μεσσηνία, που αποφάσισε να βάλει κρεβάτι στο ελαιοτριβείο του και να κοιμάται εκεί, προκειμένου να μην τον κλέψουν.

    Έξαρση στις κλοπές ελαιοκάρπου υπάρχει το τελευταίο διάστημα, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια τους.

    Συγκεκριμένα, ο Ηλίας Κωστόπουλος από τη Λευκοχώρα Μεσσηνίας αποφάσισε να κοιμάται στο ελαιοτριβείο του για να προστατεύει το ελαιόλαδο από επίδοξους ληστές. Ο ίδιος αναφέρει ότι μαζί του έχει φακό και δεν κοιμάται μέχρι τις 4 τα ξημερώματα, έχοντας μόνιμα τα φώτα ανοιχτά.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Ποιες είναι οι νέες εκτιμήσεις για την τιμή του λαδιού
    Ποιες είναι οι νέες εκτιμήσεις για την τιμή του λαδιού

    Συγκρατημένη αισιοδοξία αποπνέουν οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φετινή παραγωγή του ελαιόλαδου στις χώρες-παραγωγούς, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για την τιμή του.

    Το ότι το ελαιόλαδο έχει γίνει είδος πολυτελείας για τους πολλούς δεν είναι μυστικό. Αρκεί να αναζητήσει κανείς τη διαμόρφωση των τιμών του στο ράφι, από το ξέσπασμα της κρίσης ως σήμερα. Πρακτικά μιλάμε για υπερδιπλάσια τιμή από τον Ιανουάριο του 2021 ως σήμερα.

    Όπως επισημαίνει στις Φθινοπωρινές της Προβλέψεις η Κομισιόν, οι τιμές παραγωγού έφθασαν σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα το 2023/24, μετά από δύο σεζόν με ιστορικά χαμηλά επίπεδα παραγωγής ελαιόλαδου στην ΕΕ. Κορυφώθηκαν τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, με τις μέσες τιμές στην Ισπανία -που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός στην Ευρώπη- να φτάνουν τα 903 ευρώ/100 kg, για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

    Έκτοτε, οι τιμές βρίσκονται σε ελαφρά πτωτική πορεία, καθώς οι προσδοκίες για μια καλύτερη σεζόν 2024/25 παγιώνονται. Ωστόσο, οι τιμές αυτές εξακολουθούν να είναι περίπου διπλάσιες του μέσου όρου της πενταετίας.

    Οι προβλέψεις για το ελαιόλαδο

    Η φετινή παραγωγή

    Η παραγωγή ελαιόλαδου στην ΕΕ αναμένεται να ανακάμψει περαιτέρω το 2024/25, εκτός εάν εμφανιστούν ακραίες καιρικές συνθήκες τους επόμενους μήνες, με κινητήρια δύναμη την ανάκαμψη της παραγωγής στην Ισπανία (σε περίπου 1,3 εκατ. τόνους, +50% και 65% μερίδιο), αλλά και στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία. Αντίθετα, η Ιταλία ενδέχεται να έχει χαμηλότερη παραγωγή ακόμα και σε σχέση με πέρσι, μετά την ξηρασία και τους καύσωνες στο νότο. Συνολικά, η παραγωγή ελαιόλαδου στην ΕΕ αναμένεται να φθάσει τους 2 εκατ. τόνους (+32% σε ετήσια βάση) και να προκαλέσει μείωση των τιμών, οδηγώντας σταδιακά σε ανάκαμψη της κατανάλωσης (+7%), ανάλογα με το ρυθμό μεταβίβασης των τιμών στους καταναλωτές.

    Όπως τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κύρια αβεβαιότητα για το 2024/25 είναι το πόσο γρήγορα οι τιμές θα προσαρμοστούν στην αυξημένη διαθεσιμότητα και πώς θα αντιδράσουν οι καταναλωτές μετά την αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών τους λόγω των υψηλών τιμών. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ η μέση ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ήταν σχεδόν 9,5 κιλά πριν από την πληθωριστική κρίση, την περίοδο 2023/2024 έπεσε στα 7,2 κιλά.

    Στα καθ’ ημάς, οι παραγωγοί παραμένουν συγκρατημένοι, καθώς πολλά θα κριθούν τις επόμενες ημέρες, με βασικό ζητούμενο τη βροχή. Αν και η παραγωγή αναμένεται μεγαλύτερη από πέρσι (το πιθανότερο είναι ότι δεν θα επιβεβαιωθούν οι αρχικές προβλέψεις/προσδοκίες για 200.000 τόνους), οι ελαιοπαραγωγοί σημειώνουν ότι ο αφυδατωμένος καρπός θα δώσει μικρότερη ποσότητα και χαμηλότερη ποιότητα ελαιόλαδου. Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο για τους καταναλωτές είναι να δουν στο ράφι τιμές κάτω από τα 10 ευρώ τους επόμενους μήνες.

    Η «μάχη» στο χωράφι

    Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μάχη του πληθωρισμού για τα νοικοκυριά θα κριθεί εν πολλοίς στο πεδίο των τροφίμων. Αν και το κύμα των αυξήσεων έχει ανακοπεί, καταγράφονται επίμονες ανατιμήσεις τόσο σε νωπά όσο και σε συσκευασμένα είδη διατροφής. Με αυτό το δεδομένο, η διακύμανση των διεθνών τιμών σε βασικά αγροτικά προϊόντα, που επηρεάζουν τη βιομηχανία τροφίμων, είναι κρίσιμη. Στη ζάχαρη, για παράδειγμα, η ενισχυμένη προσφορά (παραγωγή και αποθέματα), σε σχέση με τη ζήτηση, αναμένεται να πιέσει την τιμή της. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς, οι παράγοντες αυτοί δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμα στην τιμή, καθώς φαίνεται να κυριαρχούν οι ανησυχίες της αγοράς για το ενδεχόμενο ύπαρξης δυσμενών καιρικών συνθηκών στη Βραζιλία (εμφάνιση La Niña). Η εκτίμηση είναι, μάλιστα, ότι η θετική δυναμική στην τιμή της ζάχαρης πιθανά να παραμείνει βραχυπρόθεσμα. Το σιτάρι έκανε ένα “άλμα” από τα τέλη Αυγούστου, τον τελευταίο μήνα “χάνει” γύρω στο 1,5%, αλλά παραμένει 2% ψηλότερα από τα περσινά επίπεδα, χωρίς φυσικά να προσεγγίζει καν στα ιλιγγιώδη ύψη της περιόδου 2022/2023. Οι ανησυχίες σχετικά με τη συρρίκνωση της προσφοράς και το γεωπολιτικό ρίσκο παραμένουν, όμως, στο επίκεντρο, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να κάνουν λόγο για πιθανή συνέχιση ενίσχυσης των τιμών.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Μεσσηνία: Συμπλοκή νεαρών στο λιμάνι Κυπαρισσίας - Δύο τραυματίες
    Μεσσηνία: Συμπλοκή νεαρών στο λιμάνι Κυπαρισσίας - Δύο τραυματίες

    Συμπλοκή μεταξύ νεαρών ατόμων με δύο ελαφρά τραυματίες σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο λιμάνι της Κυπαρισσίας.

    Το συμβάν έγινε λίγο μετά τις 11 το βράδυ, όταν νεαροί ηλικίας 19-20 ετών ελληνικής, αλβανικής και πακιστανικής καταγωγής ήρθαν στα χέρια.

    Αποτέλεσμα της συμπλοκής ήταν να καταλήξουν στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας ένας Έλληνας και ένας Πακιστανός, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και πήραν εξιτήριο. Επίσης συνελήφθη ένα άτομο πακιστανικής καταγωγής. Προανάκριση για το συμβάν διενεργείται από το Λιμενικό Τμήμα Κυπαρισσίας.

    Πηγή: Εleftheriaonline.gr

  • Μεσσηνία: Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών για τις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων
    Μεσσηνία: Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών για τις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων

    Κοινή επιστολή, για το κρίσιμο ζήτημα των ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων, απέστειλαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμωνοι Αγροτικοί Σύλλογοι Ιεράπετρας, Σητείας, Τυμπακίου, Καντάνου-Σελίνου και Φιλιατρών.

    “Κε Υπουργέ,

    Το ζήτημα των ελληνοποιήσεων στα αγροτικά προϊόντα έχει φτάσει πλέον σε οριακό σημείο.
    Επαναλαμβανόμενα έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες, “λουσμένα” με δηλητήρια, τα οποία φτάνουν στο τραπέζι των καταναλωτών ως υψηλής διατροφικής αξίας «ελληνικά-πιστοποιημένα» τρόφιμα.
    Προφανώς, αυτό συμβαίνει γιατί κάποιοι επιτρέπουν αυτήν την πρακτική, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι πολιτικοί κύκλοι επιθυμούν να μην αλλάξει ποτέ, εξυπηρετώντας προσωπικά συμφέροντα.
    Συγκεκριμένα, αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα οι αγρότες έχουν εναρμονιστεί πλήρως με το πλαίσιο που έχει θεσπίσει η ΕΕ για τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, η χρήση χημικών δραστικών ουσιών που θεωρούνται απαγορευμένες έχει σταματήσει. Ο Έλληνας αγρότης έχει αντικαταστήσει αυτές τις ουσίες με βιολογικά σκευάσματα, των οποίων το κόστος αγοράς και εφαρμογής είναι τουλάχιστον πενταπλάσιο σε σχέση με τα χημικά.
    Την ίδια στιγμή, για παράδειγμα, ο Τούρκος αγρότης δεν αντιμετωπίζει κανέναν περιορισμό στη χρήση αυτών των χημικών ουσιών – ουσιών που ευθύνονται για καρκινογενέσεις – και κάνει αλόγιστη χρήση, καθώς η αποτελεσματικότητά τους στην καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών αγγίζει το 100%, ενώ το κόστος τους δεν ξεπερνά το 1/5 των βιολογικών σκευασμάτων.
    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τομάτα από την Τουρκία, η οποία αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία των καταναλωτών.
    Πρόσφατα, δημοσιεύτηκε η είδηση ότι ένα μεγάλο φορτίο τομάτας από την Τουρκία, που προοριζόταν για το Ισραήλ (μέσω τριγωνικής πώλησης Έλληνα εμπόρου), έμεινε εγκλωβισμένο στο ελληνικό έδαφος, καθώς το Ισραήλ αρνήθηκε να το παραλάβει λόγω ελλείψεων σε έγκυρα έγγραφα φυτοϋγείας, κ.λπ.
    Τι πιστεύετε ότι έγινε με αυτό το φορτίο τομάτας από την Τουρκία; Ή τι πιστεύετε ότι έγινε με τα υπόλοιπα 4.617.000 κιλά τομάτας από την Τουρκία που εισήχθησαν στη χώρα μας μόνο τον Σεπτέμβριο; Έχετε εντοπίσει κάποιο σημείο πώλησης όπου αναγράφεται τομάτα προέλευσης Τουρκίας; Η απάντηση είναι, φυσικά, όχι.
    Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η σκόπιμη υποστελέχωση των υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για αυτούς τους ελέγχους. Ακόμα και αν υπήρχε επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό, η νομοθεσία παραμένει ανενεργή, ώστε να μην γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι.

    Σας επισημαίνουμε ότι, βάσει του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1793 και του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 149/2008, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει υποχρεωτικούς ελέγχους σε μόλις 10 αγροτικά προϊόντα προέλευσης Τουρκίας κατά την είσοδό τους στην Ευρώπη. Ωστόσο, επιτρέπεται σε κάθε κράτος-μέλος να ορίσει επιπλέον εθνικό κατάλογο υποχρεωτικών ελέγχων για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
    Για τον λόγο αυτό, επανειλημμένα έχουμε ζητήσει από το ΥπΑΑΤ να συμπεριλάβει την τομάτα από την Τουρκία σε αυτήν τη λίστα, κάτι που πεισματικά αρνείστε να πράξετε. Προκύπτουν πολλά ερωτήματα: Γιατί η ηγεσία του ΥπΑΑΤ διατηρεί αυτή την κατάσταση; Γιατί η κυβέρνηση επιτρέπει τη δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των Ελλήνων παραγωγών; Ενδιαφέρει κανέναν από τις ηγεσίες των Υπουργείων, τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ή τους τοπικούς βουλευτές το γεγονός ότι τα παιδιά μας καταλήγουν να τρώνε δηλητήρια επειδή το κράτος αρνείται να βάλει φρένο σε αυτή την παρανομία;
    Επειδή για όλα τα παραπάνω η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά εσάς, σας καλούμε να αναθεωρήσετε τις προτεραιότητές σας και να ασχοληθείτε ουσιαστικά με τα ζητήματα που αποτελούν τροχοπέδη για τους αγρότες, όπως είναι οι παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων.
    Τέλος, σας δηλώνουμε ότι θα σταθούμε δίπλα σας σε αυτό το ζήτημα, εάν βέβαια το επιθυμείτε και εσείς.
    Αναμένουμε τις ανάλογες ενέργειές σας.”

    Πηγή: Gargalianoionline.gr

  • Έκλεψαν 600 κιλά λάδι από ελαιοτριβείο στο Αιτωλικό - Έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών
    Έκλεψαν 600 κιλά λάδι από ελαιοτριβείο στο Αιτωλικό - Έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών

    Μεγάλη κλοπή σημειώθηκε σε ελαιοτριβείο στην ευρύτερη περιοχή του Αιτωλικού, όπου άγνωστοι δράστες αφαίρεσαν 600 κιλά ελαιόλαδου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του messolonghivoice.gr, οι δράστες εισέβαλαν στην αποθήκη του ελαιοτριβείου και κατάφεραν να αποσπάσουν το ελαιόλαδο, το οποίο βρισκόταν αποθηκευμένο σε μεγάλες κάδες.

    Η αξία του κλεμμένου ελαιόλαδου εκτιμάται σε περίπου 5.000 ευρώ, ενώ το περιστατικό σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συνέβη στο διάστημα από τις 19 έως τις 21 Οκτωβρίου 2024.

    Οι αρχές διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, με την τοπική κοινωνία να εκφράζει έντονη ανησυχία.

    Πηγή: Iefimerida.gr

  • Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας: Απελπιστική η κατάσταση με τη φετινή ελαιοπαραγωγή
    Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας: Απελπιστική η κατάσταση με τη φετινή ελαιοπαραγωγή

    Μόνο η βροχή μπορεί να ανατρέψει αυτόν τον κατήφορο

    Ανομβρία, επαναλαμβανόμενοι καύσωνες, ζημιές στην ελαιοπαραγωγή… Έτσι ξεκίνησε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στις περισσότερες περιοχές της Μεσσηνίας όπου τα ελαιόδεντρα δεν ποτίζονται.

    Κατά τον ίδιο, πριν από μερικούς μήνες όλα έδειχναν ότι φέτος θα είχαμε μια πολύ καλή ελαιοκομική χρονιά, παραγωγική, με καλή ποιότητα και με μεγάλες ποσότητες, όμως η ξηρασία και οι καύσωνες έως τώρα έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα, όπως πρόωρη ωρίμανση και συρρίκνωση, με περιπτώσεις όπου ο ελαιόκαρπος είναι μουμιοποιημένος και θα πέσει στο έδαφος.

    Παράλληλα, υπάρχει κιτρίνισμα των φύλλων, όπως και άλλες ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο.

    Τα παραπάνω, ξεκαθάρισε, ισχύουν για τους ξερικούς ελαιώνες, ενώ οι αρδευόμενοι έχουν πολύ καλύτερη εικόνα, έως άριστη, αφού όταν το δέντρο ποτίζεται στις υψηλές θερμοκρασίες, βγάζει υγιή καρπό και ποιοτικό προϊόν.

    Σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο, όλα δείχνουν ότι αν στο επόμενο διάστημα δεν έχουμε βελτίωση των καιρικών συνθηκών, σε συνδυασμό με βροχή, θα υπάρξουν «τραγικές μειώσεις» τόσο της ποσότητας όσο και της ποιότητας του φετινού ελαιολάδου.

    Με τα παραπάνω δεδομένα, λοιπόν, οι δύο ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας εδώ και καιρό κάνουν αυτοψίες και ολοκληρώνουν τις πρώτες καταγραφές, ενώ εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει και επιδείνωση, ευχόμενος πάντως να βρέξει.

    Επίσης, σημείωσε πως υπάρχει συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του δημάρχου Πύλου – Νέστορος σύσκεψη, όπου συμμετείχαν ο διευθυντής του ΕΛΓΑ και οι δύο τομεάρχες, ενώ ακολούθησε επίσκεψη σε ελαιώνες, με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μεθώνης, όπως είπε ο κ. Αναστασόπουλος, να είναι απελπιστική, εκφράζοντας το φόβο ότι είναι δύσκολα αναστρέψιμη.

    Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι η ζημιά είναι διαβαθμισμένη. Ως εκ τούτου, χρειάζεται εξατομίκευση και αφού υπάρξει πλήρης εικόνα, θα συνταχθούν έγγραφα και εκθέσεις από τις ΔΑΟΚ της Μεσσηνίας, αλλά και των άλλων νομών της Πελοποννήσου. Στη συνέχεια θα συνταχθεί έγγραφο του περιφερειάρχη, στο οποίο θα υποβάλλει τις εκθέσεις και θα ζητά τη στήριξη του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών.

    Ο κ. Αναστασόπουλος έκλεισε το θέμα λέγοντας ότι «έχουμε δρόμο μπροστά μας και, επιτέλους, να υπάρξει κάποια βροχή, για να ανατραπεί αυτός ο κατήφορος».

    Πηγή: ΤharrosNews.gr

  • Παρεμβάσεις για το ελαιόλαδο από το Δήμαρχο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων προς εμπλεκόμενα  κυβερνητικά στελέχη στην Αρχ. Ολυμπία
    Παρεμβάσεις για το ελαιόλαδο από το Δήμαρχο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων προς εμπλεκόμενα  κυβερνητικά στελέχη στην Αρχ. Ολυμπία

    Ζήτησε να υπάρξουν ενισχύσεις για τη μεγάλη μείωση της παραγωγής εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

    Οι δυσμενείς επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή στην παραγωγή ελαιολάδου στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ο Δήμαρχος κ. Σάκης Μπαλιούκος, στα πλαίσια του Olympia Forum που διεξήχθη στην Αρχ. Ολυμπία.

    Το σημαντικό αυτό ζήτημα ο κ. Μπαλιούκος έθεσε στον Υπουργό Εσωτερικών κ.Θεόδ. Λιβάνιο, στον Υφυπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρ. Τριαντόπουλο καθώς και στον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Αθαν. Κοντογεώργη, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για την οικονομική ανακούφιση των πληγέντων παραγωγών.

    Για το συγκεκριμένο θέμα εξάλλου αναφορά έγινε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων δήλωσε πως υπάρχει μέριμνα από το Δήμο με παρεμβάσεις προς τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να βρεθούν λύσεις στο πρόβλημα που δημιούργησε η κλιματική κρίση στις καλλιέργειες.

    Μέριμνα για οικονομική ενίσχυση

    Στα πλαίσια των συναντήσεων με τους κυβερνητικούς παράγοντες ο κ. Μπαλιούκος ζήτησε να ληφθεί μέριμνα για την οικονομική ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών στο Δήμο, οι οποίοι επί το πλείστον βασίζουν το εισόδημά τους αποκλειστικά στο λάδι, η παραγωγή του οποίου αναμένεται φέτος να μειωθεί σημαντικά εξαιτίας του πρωτοφανούς καύσωνα του καλοκαιριού, καθώς και της ανομβρίας που επικράτησε εν συνεχεία σε όλες σχεδόν τις περιοχές.

    «Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για μία καλή ελαιοπαραγωγική χρονιά, οι επιπτώσεις εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της ανομβρίας θα δημιουργήσουν έντονο οικονομικό πρόβλημα στους κατοίκους, οι οποίοι στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι παραγωγοί λαδιού. Συγχρόνως λόγω των συνεχιζόμενων ακραίων καιρικών συνθηκών, σε κίνδυνο βρίσκεται και το φυτικό κεφάλαιο, όπου η καταστροφή είναι εμφανής σε πολλά λιοστάσια, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ελαιοπαραγωγούς και το μέλλον τους, σε μια περιοχή που έχει ήδη πληγεί σε τεράστιο βαθμό από τις πυρκαγιές του 2007» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

    Στη συνάντηση με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρ. Τριαντόπουλο ο κ. Μπαλιούκος εξέφρασε την ανάγκη για τη χορήγηση ενισχύσεων στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς, λαμβάνοντας την απάντηση ότι για το συγκεκριμένο θέμα θα υπάρξουν εξελίξεις κατά το προσεχές χρονικό διάστημα και ειδικότερα στα μέσα του μηνός Δεκεμβρίου.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Οι «ελαιοπαραγωγοί του τενεκέ» προετοιμάζονται για τη φετινή σοδειά
    Οι «ελαιοπαραγωγοί του τενεκέ» προετοιμάζονται για τη φετινή σοδειά

    Πολύ καλύτερη από πέρσι αλλά σε χαμηλότερα από τα παραδοσιακά μεγάλα επίπεδα λόγω των καιρικών συνθηκών, προβλέπεται να είναι και φέτος η παραγωγή ελαιόλαδου. Παρόλο που οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές, στην Αργολίδα - όπου είναι πλειοψηφία οι μικροί παραγωγοί του λεγόμενου «τενεκέ» που μεταπωλούν λάδι σε εμπόρους - θεωρούν ότι δύσκολα θα καλύψουν και φέτος το κόστος, πολύ περισσότερο να τους αφήσει κέρδος όπως τις παλιές καλές εποχές.
    Καταγράψαμε σε ένα τηλεοπτικό οδοιπορικό στα Χρονέϊκα Αργολίδας, τις προσδοκίες μιας πολυμελούς οικογένειας που ζει αποκλειστικά από την παραγωγή ελαιόλαδού. Της οικογένειας Χρόνη. Πώς φροντίζουν όλο το χρόνο τα δέντρα τους, ποια τα μεγαλύτερα προβλήματα τους, τι σοδειά περιμένουν και πώς αντιμετωπίζουν το κόστος παραγωγής, είναι τα ερωτήματα στα οποία αναζητήσαμε απαντήσεις. Παράλληλα, επισκεφτήκαμε για το ΑΠΕ-ΜΠΕ ένα ελαιοτριβείο στο Λυγουριό κοντά στο θέατρο της Επιδαύρου, καθώς μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχει ξεκινήσει το μάζεμα και οι ελαιοπαραγωγοί της γύρω περιοχής θα το επισκέπτονται μαζικά.

    Τα ¦«λιόδεντρα» προέκταση της αυλής μας

    Η Αγγελική Χρόνη είναι εκπαιδευτικός αλλά τον Οκτώβριο παίρνει άδεια για να δουλέψει με τα άλλα 5 μέλη της οικογένειαςστα χωράφια για να μαζέψουν ελιές και να τις οδηγήσουν στο ελαιοτριβείο. Έχουν αρκετές ρίζες και παράγουν συνήθως αρκετά μεγάλες ποσότητες ελαιόλαδου και με τα έσοδα ζει η οικογένεια όλο το χρόνο.

    Θεωρούν τα χωράφια τους με τα λιόδεντρα, όπως μας λέει χαρακτηριστικά, ως «προέκταση της αυλής του σπιτιού της».

    «Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ερχόμαστε εδώ σε αυτά τα χωράφια και φροντίζουμε τα δέντρα με διαφορετικό τρόπο ανάλογα την εποχή. Και φέτος θα ξεκινήσουμε να μαζεύουμε από τέλος Οκτωβρίου γιατί είναι αραιός ο καρπός και για να μην τον χάσουμε από την ωρίμανση του θα ξεκινήσουμε από το τέλος Οκτωβρίου. Η οικογένεια η δική μου έχει επιλέξει πάντα τον παραδοσιακό τρόπο χωρίς τη χρήση μηχανημάτων. Για την ώρα μπορούμε και τα πέντε μέλη της οικογένειας να συμμετέχουμε σε αυτό, άρα υπάρχει ένα κέρδος από τα εργατικά».

    Το πρόγραμμα της οικογένειας όταν ξεκινάει το μάζεμα είναι λιτό και απέριττο

    «Από τις 7 το πρωί είμαστε στα χωράφια και τελειώνουμε με τη δύση του ήλιου», μας λέει η Αγγελική Χρόνη. Η δουλειά όμως, με τα λιόδεντρα δεν περιορίζεται μόνο τις ημέρες της συγκομιδής. Γίνεται καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Οι ελιές χρειάζονται φροντίδα
    «Τους πρώτους δύο μήνες του χρόνου Ιανουάριο και Φεβρουάριο, γίνεται χοντρό και ψιλό καθάρισμα. Με το βενζινοπρίονο κόβουμε τις χοντρές κλάρες, και με μικρό ψαλίδι καθαρίζουμε μέσα τα κλαδιά. Τα χορτάρια βέβαια καθαρίζονται ανά δίμηνο τρίμηνο με το χορτοκοπτικό και λίγο πριν την συγκομιδή καθαρίζουμε τον κορμό από τα λεγόμενα αγριλίδια».
    Ρωτάμε την Αγγελική Χρόνη αν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα. «Προσπαθούμε όσο γίνεται λιγότερα. Για το δάκο κάποιες φορές γίνεται και ομαδική δακοκτονία με τη συμβολή συνεργείων του Δήμου. Το λίπασμα είναι απαραίτητο».

    Αυξημένο το κόστος παραγωγής

    Λιπάσματα εργατικά και φάρμακα είναι ιδιαίτερα ακριβά κάτι που μειώνει το κέρδος των ελαιοπαραγωγών οικογενειακής διάστασης. Μιλάμε με τον πατέρα της οικογένειας Θανάση Χρόνη.
    «Δύσκολα θα έχουμε αναγκαίο κέρδος και φέτος, αφού ήδη λιπάσματα, εφόδια, φυτοφάρμακα έχουν αυξηθεί. Μην ξεχνάτε το λάδι είχε χαμηλές τιμές. Οι ελαιοπαραγωγοί τώρα πουλάμε τον τενεκέ που λέμε ή το δίνουμε στον έμπορο που το επεξεργάζεται και το μεταπουλά σε μεγαλύτερο έμπορο».
    Σήμερα, οι τιμές που αναμένονται για τους μικρούς παραγωγούς θα κυμανθούν γύρω στα 7-8 ευρώ το λίτρο, αυξημένο από παλιά, αλλά όχι τόσο για να μην έχουν παθητικό κάποιοι λόγω της μικρότερης παραγωγής σε σχέση με παλαιότερα χρόνια.

    Υψηλές τιμές για τον καταναλωτή

    Πάντως, οι τιμές για τον καταναλωτή μπορεί να μειωθούν λίγο αλλά θα παραμείνουν ακριβές στο ράφι, προβλέπουν οι πιο μεγάλες επιχειρήσεις που κάνουν και εξαγωγές όπως το ελαιοτριβείο Μελά στο Λυγουριό, το χωριό κοντά στο θέατρο της Επιδαύρου. Την ημέρα που το επισκεφτήκαμε μάλιστα, η διευθύντρια Αναστασία Μελά έκανε ξενάγηση σε μια ομάδα Γάλλων τουριστών που ήρθαν να αγοράσουν τυποποιημένο παρθένο ελαιόλαδο και παράγωγα προϊόντα.
    «Οι επιπτώσεις στον καταναλωτή από τις πιο μικρές ποσότητες θα παραμείνει υψηλή. Παλαιότερα αγόραζαν ποσότητες για κατανάλωση όλο το χρόνο, τώρα συνηθίζουν να αγοράζουν για τις καθημερινές τους ανάγκες» λέει η κυρία Μελά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
    Σε ολόκληρη την Πελοπόννησο πάντως, ευελπιστούν ότι φέτος θα είναι μεγαλύτερη η παραγωγή, καθώς έσωσε την κατάσταση η βροχόπτωση και θα αποφευχθούν και τα φαινόμενα μαζικών κλοπών σε αποθέματα όπως είχαν εκδηλωθεί πέρσι.

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch