Παρασκευή, 24 Μαϊος 2024 17:33

Αργολίδα: Μειωμένη η φετινή συνδεδεμένη ενίσχυση στα εσπεριδοειδή – Ερωτήματα παραγωγών

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Απαντήσεις ζητούν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών για τα επιπλέον 80.000 στρέμματα που «εμφανίστηκαν» ξαφνικά το 2023 και έλαβαν επιδότηση

Απαντήσεις για τη σημαντική μείωση της συνδεδεμένης ενίσχυσης εσπεριδοειδών 2023, η οποία φέτος πληρώθηκε στα 21,84 ευρώ ανά στρέμμα, έναντι 58,8 ευρώ το 2022, ζητά με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό η Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ).

«Η πάνω από 50% μείωση της ενίσχυσης οφείλεται στο παράξενο γεγονός ότι το 2023 “εμφανίστηκαν” στην Ελλάδα επιπλέον 80.000 στρέμματα εσπεριδοειδή από αυτά του 2022, που μάλιστα “παρέδωσαν” και 56.000 τόνους πορτοκάλια για χυμοποίηση και έτσι έλαβαν επιδότηση», αναφέρουν οι 20 Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της Αργολίδας που υπογράφουν την επιστολή.

Πώς είναι δυνατόν να διπλασιάστηκε η επιλέξιμη έκταση εσπεριδοειδών στα 16.357 εκτάρια το 2023, από 8.358 εκτάρια το 2022, ρωτούν οι παραγωγοί

Τα ερωτήματα των παραγωγών

Για τη μεγάλη μείωση στην συνδεδεμένη ενίσχυση των εσπεριδοειδών, όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί στην επιστολή «ούτε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ούτε ο ΥπΑΑΤ έχουν δώσεις απαντήσεις σε σχετικές επερωτήσεις βουλευτών. Συγκεκριμένα, καταβλήθηκαν 21,84 ευρώ ανά στρέμμα, έναντι 58,8 ευρώ το 2022».

Γι’ αυτό ζητούν από τον πρωθυπουργό να «μεταφέρετε στον ΟΠΕΚΕΠΕ τα παρακάτω ερωτήματα, μήπως και απαντήσουν σε εσάς και έτσι, πληροφορηθούν και οι αγρότες, αναδειχθεί το λάθος και υπάρξει διόρθωση:

1. Πώς είναι δυνατόν να διπλασιάστηκε η επιλέξιμη έκταση εσπεριδοειδών στα 16.357 εκτάρια το 2023, από 8.358 εκτάρια το 2022;

2. Σε ποιες περιοχές της χώρας «εμφανίστηκαν» ξαφνικά το 2023 τα 8.000 εκτάρια εσπεριδοειδών;

3. Σε ποια χυμοποιεία οδηγήθηκαν οι 56.000 τόνοι πορτοκαλιών που αναλογούν ως «υποχρέωση παράδοσης» στα επιπλέον 8.000 εκτάρια;

4. Γιατί υπήρξε μείωση της ενίσχυσης από 5.357.695€ το 2022 σε 3.573.460€ το 2023;».

Πηγή: In.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24 Μαϊος 2024 12:00

Σχετικά Άρθρα

  • Τραγωδία στη Νέα Κίο: Αναζητούν με DNA τον οδηγό που ευθύνεται για τον θάνατο της 37χρονης μητέρας
    Τραγωδία στη Νέα Κίο: Αναζητούν με DNA τον οδηγό που ευθύνεται για τον θάνατο της 37χρονης μητέρας

    Κανείς από τους δύο Ρομά δεν αποκαλύπτει ποιος οδηγούσε το αυτοκίνητο που προκάλεσε το τροχαίο δυστύχημα στην Αργολίδα.

    Ραγδαίες εξελίξεις στο τροχαίο δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή στην 37 Χρόνη μητέρα δύο παιδιών στην Νέα Κίο Αργολίδας το μεσημέρι της Παρασκευής (11/10), όταν πήγε με το αυτοκίνητο της στην εργασία της.

    Το αυτοκίνητο που μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και προκάλεσε τη θανατηφόρο σύγκρουση, επέβαιναν δύο Ρομά, οι οποίοι από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης, ο ένας εκσφενδονίστηκε στην παραλία, ενώ ο δεύτερος βρέθηκε στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου. Οι δύο νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Άργους, ωστόσο την ίδια στιγμή που η οικογένεια της 37 Χρόνης πενθεί από τον πρόωρο χαμό της. Κανένας από τους δύο Ρομα δεν λέει στους αστυνομικούς το ποιος βρισκόταν πίσω από το τιμόνι. Φαίνεται ο ένας να τα ρίχνει στον άλλον.

    Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας από τους δύο δεν έχει δίπλωμα οδήγησης. Έχει παρθεί δείγμα DNA και γεννητικό υλικό από τη θέση του οδηγού και τα αποτελέσματα του οποίου θα μαρτυρήσουν ποιος ήταν αυτός που έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα, πατώντας τις διαχωριστικές γραμμές του παραλιακού δρόμου, ενώ στη συνέχεια -όπως φαίνεται σε βίντεο ντοκουμέντο που εξασφάλισε το iEidiseis.gr- έκανε προσπέραση, με αποτέλεσμα που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό της άτυχης μητέρας.

    Με προφορική εντολή εισαγγελέα οι δυο Ρομα αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ αναμένονται εξελίξεις μετά το αποτέλεσμα του τεστ DNA, αλλά και όταν οι δύο Ρομά πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο, όπου ενδέχεται να έχουμε αντίδραση από την Εισαγγελία. Η οικογένεια του θύματος διόρισε πραγματογνώμονα που πήγε στο σημείο στο οποίο φυλάσσονται τα τρία εμπλεκόμενα αυτοκίνητα του τροχαίου, προκειμένου να συντάξει έκθεση.

    Ο δικηγόρος της οικογένειας της 37 Χρόνης, Χριστόφορος Γκλαβενος, μίλησε στο iEidiseis.gr, αναφέροντας: «Η ταυτότητα του οδηγού θα εξιχνιαστεί τις επόμενες ημέρες. Είναι ατύχημα, το οποίο οφείλεται στην υπερβολική ταχύτητα. Η οποία υπερέβαινε κατά πολύ το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας που ισχύει στο συγκεκριμένο δρόμο, αυτό καθιστά τον χαρακτηρισμό της πράξης, όχι μόνο ανθρωποκτονία από αμέλεια, αλλά και ως επικίνδυνη οδήγηση.

    »Ο εισαγγελέας έχει δώσει εντολή προκειμένου να διερευνηθούν τα ιδιαίτερα στοιχεία τέλος της πράξης αυτής του (290 Α) για επικίνδυνη οδήγηση του Ποινικού Κώδικα, σε συρροή με το 302 του ΠΚ, ανθρωποκτονία από αμέλεια. Συλλέγονται όλα τα στοιχεία από τις αρμόδιες Αρχές, προκειμένου να συγκροτήσουν την δικογραφία στην οποία θα δοθεί ο σωστός χαρακτηρισμός του αδικήματος, που δεν είναι μία ανθρωποκτονία από αμέλεια, αλλά του κακουργήματος επικίνδυνης οδήγησης, που θα οδηγήσει τον δράστη ή τους δράστες ενώπιον του ανακριτή και του εισαγγελέως».

    Αργολίδα: Οι κάτοικοι της Νέας Κίου «βράζουν»

    Οι κάτοικοι της περιοχής κάνουν συνεχώς συγκεντρώσεις και διαμαρτύρονται για τα συνεχόμενα περιστατικά παραβατικότητας συγκεκριμένων ομάδων Ρομά που ζουν στην νέα Κίο και δημιουργούν συνεχώς πρόβλημα στην καθημερινότητα των πολιτών της περιοχής θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα καθώς όπως λένε οι ίδιοι είναι καθημερινά τα περιστατικά που δοκιμάζουν τα όρια των αυτοκινήτων τους στον παραλιακό δρόμο, απειλούν όποιον αντιδρά στις παραβατικές συμπεριφορές, κλέβουν, απειλούν και προχωρούν σε έκνομες ενέργειες.

    Όπως επισημαίνουν στο iEidiseis.gr, το πρόβλημά τους δεν είναι οι έλεγχοι της Αστυνομίας, καθώς από την Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας γίνεται μία υπερπροσπάθεια στην αντιμετώπιση και διαχείριση της κατάστασης με συνεχόμενους ελέγχους, πρόστιμα και συλλήψεις των παραβατικών, ωστόσο, όπως λένε, δεν είναι αρκετό, καθώς η πολιτεία κωφεύει στο γενικότερο πρόβλημα και πρέπει συλλογικά όλοι οι φορείς να συντονιστούν και να δώσουν μόνιμη λύση. Όπως αναφέρουν, οι νόμοι και οι φορείς δεν βοηθούν στην αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης του προβλήματος.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Αργολίδα: Οδηγός έτρεχε με 170 χλμ και σκότωσε 37χρονη μητέρα - Βίντεο ντοκουμέντο
    Αργολίδα: Οδηγός έτρεχε με 170 χλμ και σκότωσε 37χρονη μητέρα - Βίντεο ντοκουμέντο

    Τραγικό θάνατο βρήκε μια μητέρα στη Νέα Κίο της Αργολίδας, σε σφοδρό τροχαίο που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή.

    Βίντεο ντοκουμέντο από το θανατηφόρο τροχαίο που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (11/10), στην παραλιακή Ναυπλίου – Νέας Κίου στην Αργολίδα και είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό μιας 37χρονης μητέρας, βλέπει το φως της δημοσιότητας.

    Το ατύχημα, καταγράφηκε σε κάμερα ασφαλείας, με την ανάλυση να αποδεικνύει ότι το αυτοκίνητο των Ρομά είχε αναπτύξει – σύμφωνα με το Live News του Mega – την ταχύτητα των 170 χιλιομέτρων. Γεγονός που μετέτρεψε σε προδιαγεγραμμένη τραγωδία τη σύγκρουση με δύο άλλα διερχόμενα οχήματα και τον θάνατο της μητέρας των δύο παιδιών.

    Το αυτοκίνητο που προκάλεσε το δυστύχημα, μπαίνει στο αντίθετο ρεύμα για να κάνει προσπέραση -και όπως φαίνεται στο βίντεο- ο οδηγός αποφασίζει να πατήσει φρένο, αλλά είναι αδύνατον να διατηρήσει τον έλεγχο. Το όχημα συνεχίζει και καρφώνεται στο αυτοκίνητο της άτυχης μητέρας. Ο θάνατός της είναι ακαριαίος.


    Οι στενοί συγγενείς της, μίλησαν στο Live News και έκανα λόγο για έγκλημα.

    «Με 180 χλμ χτυπάει πλαγιομετωπικά τη Νάντια, τη διαλύει κυριολεκτικά και μετά χτυπάει ένα δεύτερο τζιπ», περιγράφουν.

    Η άτυχη γυναίκα πήγαινε κανονικά στο ρεύμα της, χωρίς να τρέχει. Πίσω της, ένα αυτοκίνητο, με τον οδηγό του να τραυματίζεται. Ο ίδιος μίλησε για το δυστύχημα και τις εφιαλτικές στιγμές που ακολούθησαν: «Πηγαίναμε προς Ναύπλιο με τη συγχωρεμένη. Εγώ πίσω, αυτή μπροστά. Με 60χλμ πηγαίναμε, δεξιά στη λωρίδα μας, κανονικά. Εμείς πηγαίναμε για Ναύπλιο, αυτός ερχόταν από Ναύπλιο. Ερχόταν με πολλά χιλιόμετρα, με 160, 170 κάπου εκεί. Χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και με το πίσω αριστερό μέρος τρακάρει πρώτα στην μπροστινή μου και μετά σε εμένα».

    Όπως λέει και δείχνουν τα πλάνα, μετά τη σύγκρουση ο ίδιος κατάφερε να βγει από το αυτοκίνητό του. Περπατάει προς το αυτοκίνητο της συγχωριανής του και οι χειρότεροι φόβοι του επιβεβαιώνονται: «Με το που έγινε το ατύχημα, πριν έρθουν η αστυνομία και το ΕΚΑΒ, κατέβηκα να δω αν ζούσε ή αν πέθανε η Νάντια μπροστά μου. Ανοίγω την πόρτα και δεν υπήρχε τίποτα. Το σώμα της είχε μπει λογικά κάτω από το αυτοκίνητο. Δεν υπήρχε το σώμα της στη θέση του οδηγού».

    Ούτε εκείνος, ούτε η άτυχη γυναίκα που σκοτώθηκε είχαν περιθώρια αντίδρασης. Το αυτοκίνητο από το αντίθετο ρεύμα ήταν ουσιαστικά ακυβέρνητο με την ταχύτητα που είχε αναπτύξει και το φρενάρισμα ήταν αδύνατον να αποτρέψει το δυστύχημα.

    «Δεν θυμάμαι αν πάτησα φρένο. Πήγαινε με 170, 160 και έχασε τον έλεγχο. Του έφυγε το αυτοκίνητο. Δεν έβαζε κόντρες, μόνος του ήταν», περιέγραψε ο οδηγός.

    Η ανάλυση του βίντεο από ειδικούς

    Με τη βοήθεια ειδικών γίνεται προσπάθεια να προσεγγιστούν οι ταχύτητες των οχημάτων. Το ΙΧ που προπορεύεται κινείται με 60 χλμ. την ώρα και αυτό που ακολουθεί και στο τέλος προκαλεί το δυστύχημα με ταχύτητα υπερδιπλάσια.

    Όπως προκύπτει από την ανάλυση της εικόνας που έκαναν, το αυτοκίνητο με τους δύο Ρομά, πήγαινε σε αυτό το σημείο με 170 χλμ/ώρα. Λίγα μόνο μέτρα πριν καρφωθεί στο όχημα της άτυχης μητέρας.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Αργολίδα: Νεκρός 66χρονος - Τον καταπλάκωσε χωματουργικό μηχάνημα
    Αργολίδα: Νεκρός 66χρονος - Τον καταπλάκωσε χωματουργικό μηχάνημα

    Χωματουργικές εργασίες εκτελούσε ένας 66χρονος άνδρας, σε ορεινή δύσβατη περιοχή στο χωριό Γκάτζια, του Δήμου Επιδαύρου, όταν το χωματουργικό ερπυστριοφόρο μηχάνημα που χειριζόταν τον καταπλάκωσε.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος άνδρας , το πρωί της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιούσε εργασίες στον ελαιώνα του που βρίσκεται σε λόφο, όταν, για άγνωστο λόγο, το βαρύ όχημα ανετράπη.

    Πηγή: cnn.gr

  • Εσπεριδοειδή: Πώς να περιορίσετε τις προσβολές της περιόδου
    Εσπεριδοειδή: Πώς να περιορίσετε τις προσβολές της περιόδου

    Ο περιορισμός των προσβολών από τα κοκκοειδή (ψώρες), πρέπει να βασίζεται περισσότερο σε καλλιεργητικά μέτρα και λιγότερο σε εφαρμογές φυτοπροστατευτικών. Το κατάλληλο κλάδεμα για τον καλύτερο αερισμό της κόμης μειώνει δραστικά τους πληθυσμούς των εχθρών.

    Ακολουθούν χρήσιμες οδηγίες που εξέδωσε σε τεχνικό δελτίο το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων:

    ΚΟΚΚΙΝΗ ΨΩΡΑ

    Σε όσους οπωρώνες, μετά από τυχαία δειγματοληψία, διαπιστώνεται προσβολή καρπών και αν η προσβολή είναι ομοιόμορφη (δηλαδή αφορά τα περισσότερα δέντρα), να γίνει επέμβαση με τη λήψη του δελτίου, και με το πέρας των βροχών, σε όλες τις περιοχές με ένα από τα κατάλληλα φάρμακα. Προσοχή στον μέγιστο αριθμό εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο.

    ΨΕΥΔΟΚΟΚΚΟΣ

    Σε οπωρώνες που διαπιστώνεται προσβολή καρπών μεγαλύτερη του 10% να γίνει καταπολέμηση άμεσα με τη λήψη του δελτίου. Όπου συνυπάρχει με άλλα κοκοειδή να γίνει συνδυασμένη αντιμετώπιση των εχθρών χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα φάρμακα.

    ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

    Η στρατηγική αντιμετώπισης της Μύγας Μεσογείου βασίζεται σε καλλιεργητικά μέτρα, βιοτεχνολογικές μεθόδους και ψεκασμούς κάλυψης. Ο συνδυασμός των μέτρων έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Τα καλλιεργητικά μέτρα αφορούν το μάζεμα και την καταστροφή (με παράχωμα) των προσβεβλημένων καρπών που πέφτουν στο έδαφος.

    Είναι σημαντικό να εφαρμόζεται από όλους τους παραγωγούς μιας περιοχής.

    Η βιοτεχνολογική μέθοδος βασίζεται στην ανάρτηση παγίδων με ετοιμόχρηστο δόλωμα και εντομοκτόνο προκειμένου να θανατώσουν μαζικά το έντομο στόχο εκλεκτικά και χωρίς να επιβαρύνουν το προϊόν, το περιβάλλον και τον χρήστη. Αναρτώνται 5-7 ή 8 παγίδες το στρέμμα, σε ύψος πάνω από 2m από το έδαφος και στην νότια πλευρά της κόμης.

    Καλό είναι οι οπωρώνες στους οποίους εφαρμόζεται η μαζική παγίδευση να είναι διαδοχικοί ή εκτεταμένοι ή μεμονωμένοι. Αν δεν εφαρμόζεται το μέτρο στους γειτονικούς οπωρώνες να ενισχύεται με παγίδες η περιφέρεια του κτήματος. Προκειμένου η μέθοδος να είναι αποτελεσματική πρέπει η ανάρτηση των παγίδων να γίνεται νωρίς.

    Πηγή: Εtheas.gr

  • Αργολίδα: Σορός άνδρα εντοπίστηκε από την Πυροσβεστική σε φλεγόμενο αυτοκίνητο
    Αργολίδα: Σορός άνδρα εντοπίστηκε από την Πυροσβεστική σε φλεγόμενο αυτοκίνητο

    Σορός άνδρα εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς, που εκδηλώθηκε σε αυτοκίνητο, στην περιοχή του Προφήτη Ηλία Αργολίδας κατά της βραδινές ώρες χθες.

    Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν δέκα (10) πυροσβέστες με τρία (3) οχήματα.

    Πηγή: cnn.gr

  • Αργολίδα: 78χρονη έχασε τη ζωή της στην παραλία του Κυβερίου
    Αργολίδα: 78χρονη έχασε τη ζωή της στην παραλία του Κυβερίου

    Τραγωδία στην Αργολίδα καθώς μια ηλικιωμένη έχασε τη ζωή της στη θάλασσα.

    Η 78χρονη ημεδαπή ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία του Κυβερίου Αργολίδας. Ο ναυαγοσώστης της οργανωμένης παραλίας της παρείχε τις πρώτες βοήθειες.

    Ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ τη μετέφερε στο νοσοκομείο της Αργολίδας, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός της, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

    Την προανάκριση έχει αναλάβει το Λιμεναρχείο Ναυπλίου. Έχει διαταχθεί διενέργεια νεκροψίας και νεκροτομής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ναυπλίου – Καλαμάτας.

    Πηγή: cnn.gr

  • Άγριο ξύλο σε πανηγύρι στην Αργολίδα - Στο νοσοκομείο οι τραυματίες
    Άγριο ξύλο σε πανηγύρι στην Αργολίδα - Στο νοσοκομείο οι τραυματίες

    Τα πάνω-κάτω έφεραν επισκέπτες σε πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στο Νέο Ροεινό Αργολίδας τα ξημερώματα της Τετάρτης (17/7), καθώς δεν δίστασαν να αρπάξουν καρέκλες και να τις εκσφενδονίσουν στα κεφάλια εκείνων με τους οποίους καυγάδισαν.

    Σύμφωνα με το argolika.gr, το περιστατικό έλαβε χώρα γύρω στις 3:00 το πρωί από μία παρεξήγηση ανάμεσα σε νεαρούς, με αποτέλεσμα τα μέλη της μίας παρέας να αρπάξουν καρέκλες και τραπέζια και να τα φέρουν στα κεφάλια των μελών της άλλης παρέας.

    Στο μουσικό σκηνικό, άλλοι χόρευαν μέσα στο κέφι και άλλοι μάλωναν χτυπώντας με μανία ο ένας τον άλλο με πλαστικές καρέκλες.

    Τουλάχιστον τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με μικροτραυματισμούς ώστε να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες

    Σε βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου φαίνεται να εκτοξεύονται καρέκλες και τραπέζια, ενώ ακούγεται το τσάμικο από τον τραγουδιστή και την ορχήστρα που συνεχίζει να παίζει κανονικά.

    Από τον επεισοδιακό διαπληκτισμό τουλάχιστον τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με μικροτραυματισμούς ώστε να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
    Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα της Αργολίδας, δεν υπήρξε κάποια σύλληψη από την αστυνομία.

    Πηγή: cnn.gr

  • Μάχη με τις φλόγες σε Αρκαδία, Αχαΐα, Αργολίδα, Ηλεία: Δραματική η κατάσταση στο Κρανίδι, καίγονται σπίτια – Μπαράζ 112 (upd)
    Μάχη με τις φλόγες σε Αρκαδία, Αχαΐα, Αργολίδα, Ηλεία: Δραματική η κατάσταση στο Κρανίδι, καίγονται σπίτια – Μπαράζ 112 (upd)

    Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής (21/6) η Πυροσβεστική, καθώς η χώρα βρίσκεται σε πύρινο κλοιό. Στις 45 ανέρχονται οι φωτιές που έχουν ξεσπάσει τη στιγμή που οι άνεμοι πνέουν «λυσσασμένοι», με την Πολιτική Προστασία να είχε σημάνει κόκκινο συναγερμό για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς σήμερα.

    Αυτή τη στιγμή, τα μέτωπα που προκαλούν μεγαλύτερη δυσκολία στους πυροσβέστες, εντοπίζονται στην Αχαΐα, την Αργολίδα, την Αρκαδία και την Ηλεία.

    Φωτιές και στην Αργολίδα - Δραματική η κατάσταση στο Κρανίδι

    Η φωτιά στη Λυρκεία Αργολίδας καίει δασική έκταση και για την κατάσβεσή της έχουν ακινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Συγκεκριμένα, στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί 40 πυροσβέστες, με 2 πεζοπόρων τμημάτων και 10 οχήματα, 3 ελικόπτερα και 1 αεροσκάφος.

    Φωτιά ξέσπασε και στην περιοχή Μελίντρα πάνω από το Κρανίδι: Στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν 12 πυροσβέστες, 5 οχήματα 1 ελικόπτερο. Το μέτωπο καίει σε χαμηλή βλάστηση. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, με τις φλόγες να έχουν μπει στο Κρανίδι, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι καίγονται σπίτια.

    Εντολή εκκένωσης δόθηκε και για την περιοχή Πετροθάλασσα Αργολίδας, για απομάκρυνση προς Ερμιόνη.

    Συναγερμός στην Αχαΐα

    Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει στην Αχαΐα κοντά στο χωριό Μαστραντώνη όπου πνέουν θυελλώδεις άνεμοι. Το χωριό δεν φαίνεται να κινδυνεύει, ωστόσο έχει σταλεί μήνυμα 112 για προληπτική εκκένωση.

    Παράλληλα, εστάλη μήνυμα για απομάκρυνση των κατοίκων από άλλες δύο περιοχές και συγκεκριμένα την Αγία Βαρβάρα και την Ράχη Αχαϊας.

    Αργά το απόγευμα εστάλη SMS από το 112 για απομάκρυνση από την περιοχή Γάλαρο Αχαΐας προς Πόρτες. Αργότερα το απόγευμα μηνύματα του 112 εστάλησαν σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Κωστοπουλαίικα και Κάλφας Αχαΐας προκειμένου να απομακρυνθούν προς Λάτα.

    Ζημιές σε σπίτια στην Αρκαδία

    Στην Αρκαδία, η φωτιά καίει αγροτοδασική έκταση στην Μεγαλόπολη και στο σημείο επιχειρούν 13 οχήματα με 51 πυροσβέστες και 3 πεζοπόρα τμήματα. Από αέρος επιχειρούν 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Για την φωτιά στη Μεγαλόπολη ήχησε και το 112 για τους κατοίκους του Χωρέμη, ζητώντας τους να απομακρυνθούν προς την περιοχή Βελιγοστή. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και από το πρωί όλη η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.

    Φωτιά και στον Μύρτο Κεφαλονιάς

    Φωτιά ξέσπασε, πριν λίγη ώρα, στον Μύρτο Κεφαλονιάς σημαίνοντας συναγερμό στην Πυροσβεστική. Άμεσα κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

    Η εικόνα στη Στερεά Ελλάδα

    Στη Στερεά Ελλάδα, η κατάσταση είναι καλύτερη:

    • Στη Θήβα τα δύο μέτωπα περιορίστηκαν και οι πυροσβέστες προσπαθούν να τα ελέγξουν.
    • Στον Άγιο Σπυρίδωνα Βοιωτίας πρόλαβαν τα χειρότερα σταματώντας τις φλόγες σε αγροτική περιοχή.
    • Στο Γουλέμι της Φθιώτιδας παρά τους ισχυρούς ανέμους, οι πυροσβεστικές δυνάμεις από εδάφους και αέρος προσπαθούν να κόψουν την πορεία στης φωτιάς προς τη θαμνώδη έκταση ενώ αγρότες της περιοχής με αγροτικά μηχανήματα κάνουν ζώνες μέσα στα χωράφια.
    • Στην περιοχή της Παναγίας Πούντα στο Δήμο Κύμης- Αλιβερίου στην Εύβοια ένα σκαπτικό μηχάνημα κάτω από συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί έπεσε σε γκρεμό και πήρε φωτιά. Ο χειριστής του είναι καλά στη υγεία του και έχει μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου για τις πρώτες βοήθειες. Η φωτιά όμως επεκτάθηκε πολύ γρήγορα σε δύσβατη περιοχή και πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να την περιορίσουν με την βοήθεια και ενός ελικοπτέρου που βρίσκονταν στη Θήβα και συνέχισε για τη φωτιά στην Εύβοια.
    Υπό έλεγχο η φωτιά στην Ανάβυσσο

    Σε κατάσταση συναγερμού βρέθηκε νωρίτερα η Ανάβυσσος, όπου υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής. Η φωτιά έκαψε χορτολιβαδική έκταση. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, το πύρινο μέτωπο τέθηκε υπό έλεγχο.

    Το 112 έστειλε ειδοποίηση προς τους πολίτες προκειμένου να απομακρυνθούν. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Μαύρο Λιθάρι απομακρυνθείτε προς Γλυφάδα», αναφέρει το μήνυμα.

    Νωρίτερα το 112 έστειλε μήνυμα σε όσους βρίσκονται στην περιοχή προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

    Υπό έλεγχο η φωτιά στην Δροσοπηγή Κορινθίας

    Υπό έλεγχο τέθηκε και η φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στην Δροσοπηγή Κορινθίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 13:50 και για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 15 πυροσβέστες με 6 οχήματα κι από αέρος 3 αεροσκάφη.

    Υπό έλεγχο η φωτιά στη Λάρισα

    Η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας έδωσε τέλος στην πυρκαγιά που ξέσπασε στην Αμφιθέα και που απείλησε επιχείρηση που βρίσκεται στην περιοχή, αλλά και τον οικισμό, σύμφωνα με το larissanet.

    Έκτακτη ενημέρωση πυροσβεστικής

    Σύμφωνα με την πυροσβεστική, σήμερα ξέσπασαν μέχρι στιγμής 45 φωτιές στη χώρα. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλειος Βαρθακογιάννης στην έκτακτη ενημέρωση το μεσημέρι της Παρασκευής, τα πύρινα «μέτωπα» σε Μαύρο Λιθάρι και Δροσοπηγή Κορινθίας τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch