Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2024 21:37

ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: Αιτήσεις για τα ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα μέσω του πληροφοριακού συστήματος i-AGRO

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ανταποκρινόμενος στις ανάγκες ψηφιακού εκσυγχρονισμού, απλούστευσης διαδικασιών και εξοικονόμησης χρόνου και πόρων, εγκατέστησε και έθεσε σε λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα «i-AGRO» για τον έλεγχο και την πιστοποίηση των προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ.

Το «i-AGRO» είναι ένα πληροφοριακό σύστημα, το οποίο στοχεύει στην αναβάθμιση της λειτουργίας του μηχανισμού ελέγχου και πιστοποίησης των προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ, ενισχύοντας τη διαφάνεια όλων των διαδικασιών και διευκολύνοντας την απλή και αποτελεσματική καταχώρηση και διαχείριση δεδομένων, προς κέρδος χρόνου, πόρων και όφελος τόσο των επαγγελματιών, όσο και του ιδίου του Οργανισμού και του προσωπικού του.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης ΠΟΠ/ΠΓΕ (σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 261611/2007 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) μπορούν να υποβάλουν την αίτηση και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, που αναλυτικά περιγράφονται στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, μέσω του πληροφοριακού συστήματος «i-AGRO» ακολουθώντας τις οδηγίες που παρέχονται ΕΔΩ.

Για την ομαλή λειτουργία και την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων είναι διαθέσιμη τεχνική υποστήριξη στο email: [email protected].

Πηγή: Etheas.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2024 20:35

Σχετικά Άρθρα

  • Αγροτικά προϊόντα: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ
    Αγροτικά προϊόντα: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ

    Ποιες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τα αγροτικά προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ

    Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα αγροτικά προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ με τίτλο «Διαδικασίες ελέγχου, διοικητικά μέτρα και κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων».

    Το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και την αναμόρφωση του συστήματος ελέγχου του ΕΛΓΟ – Δήμητρα για τα προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ, στην ενίσχυση και επιτάχυνση του συστήματος επιβολής διοικητικών μέτρων συμμόρφωσης και προστίμων καθώς και η εν γένει αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν στην παρακολούθηση της εφαρμογής του εθνικού και του ενωσιακού πλαισίου στον τομέα των προϊόντων με ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ, για την ενίσχυση της κατοχύρωσης και αναγνώρισης των προϊόντων αυτών, μέσω και της προσαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/1143, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Απριλίου 2024, σχετικά με τις γεωγραφικές ενδείξεις για τον οίνο, τα αλκοολούχα ποτά και τα γεωργικά προϊόντα, καθώς και σχετικά με τα εγγυημένα παραδοσιακά ιδιότυπα προϊόντα και τις προαιρετικές ενδείξεις ποιότητας για τα γεωργικά προϊόντα.

    Επικαιροποιείται το πλαίσιο που διέπει την πιστοποίηση ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων

    Δείτε το σχέδιο νόμου ΕΔΩ

    Ποια θέματα ρυθμίζονται

    Ειδικότερα, με τις διατάξεις του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου ρυθμίζονται θέματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ).

    Συγκεκριμένα, στα δύο πρώτα μέρη του νομοσχεδίου:

    • Επικαιροποιείται το πλαίσιο που διέπει την πιστοποίηση ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, σε εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/1143 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Απριλίου 2024, στα εξής κατά βάση σημεία:
    • Ανατίθενται στον «ΕΛΓΟ-Δήμητρα» οι αρμοδιότητες ελέγχου με σκοπό τόσο την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των εγγεγραμμένων επιχειρήσεων με τις προδιαγραφές κάθε Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) ή Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος (ΕΠΙΠ), πριν τη θέση των προϊόντων στην αγορά, όσο και την ορθή χρήση των καταχωρισμένων ονομασιών στην αγορά.
    • Προβλέπεται ότι, το κόστος των ελέγχων και των αναλύσεων σε περίπτωση δειγματοληψίας προϊόντων με ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ, δύναται να βαρύνει την ελεγχόμενη επιχείρηση (σήμερα ορίζεται ρητά ότι το σχετικό κόστος βαρύνει εξ’ολοκλήρου την ελεγχόμενη επιχείρηση). Οι δαπάνες μετακίνησης καθώς και υπερωριακής απασχόλησης, και τυχόν άλλες δαπάνες των ελεγκτών καλύπτονται από τον «ΕΛΓΟ Δήμητρα (ισχύει και σήμερα).
    • Αυστηροποιούνται τα διοικητικά μέτρα και πρόστιμα που μπορούν να επιβάλλουν οι αρμόδιες αρχές όταν, στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων τους, διαπιστώνουν μη συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις και τις διαδικασίες της νομοθεσίας σχετικά με τις καταχωρισμένες ΠΟΠ και γεωγραφικές ενδείξεις γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων.
    • Αποτυπώνονται αναλυτικά τα κριτήρια και οι συντελεστές επιμέτρησης που λαμβάνονται υπόψη, συνδυαστικά, για την αξιολόγηση των εξεταζόμενων παραβάσεων και την επιβολή και κλιμάκωση των διοικητικών μέτρων συμμόρφωσης.
    • Συστήνεται στο ΥπΑΑΤ τριμελής, μη αμειβόμενη, Επιτροπή Επιβολής Κυρώσεων στους παραβάτες των προαναφερομένων ρυθμίσεων (αντίστοιχο όργανο λειτουργεί και σήμερα)

    Επίσης, θεσπίζεται σύστημα αναγνώρισης ομάδων παραγωγών προϊόντων ΠΟΠ ή ΠΓΕ, ενώ προβλέπεται, μεταξύ άλλων:

    • η δυνατότητα αναγραφής μιας καταχωρισμένης ονομασίας ΠΟΠ ή ΠΓΕ στον κατάλογο των συστατικών ενός τροφίμου καθώς και στην επισήμανση, στην παρουσίαση και διαφήμιση αυτού,
    • η καταχώρηση στοιχείων στο πληροφοριακό σύστημα του «ΕΛΓΟ Δήμητρα», από επιχειρήσεις που παράγουν τρόφιμα με συστατικά προϊόντων ΠΟΠ ή ΠΓΕ για τα οποία δεν υπάρχει αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών.

    Ακόμη, προβλέπεται η επιβολή διοικητικών μέτρων και προστίμων, επί των αναφερομένων παραβάσεων, σε επιχειρήσεις που παράγουν τρόφιμα στα οποία χρησιμοποιούνται ως συστατικά προϊόντα με ΠΟΠ ή ΠΓΕ.

    Πηγή: In.gr
  • Πιστοποίηση ΠΟΠ/ΠΓΕ: Εργαλείο στη θωράκιση των αγροτικών προϊόντων
    Πιστοποίηση ΠΟΠ/ΠΓΕ: Εργαλείο στη θωράκιση των αγροτικών προϊόντων

    Την καλύτερη επίδοση στις αγορές καταγράφει το ελαιόλαδο Χανιά Κρήτης (ΠΓΕ) με εξαγωγές που φτάνουν τα 2,6 εκατ. κιλά

    Ισχυρό εργαλείο στη θωράκιση των ξεχωριστών και ποιοτικών ελληνικών αγροτικών προϊόντων αποτελεί η πιστοποίησή τους ως ΠΟΠ και ΠΓΕ, με στόχο την προώθησή τους στις αγορές του κόσμου.

    Τα λογότυπα ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη), τα οποία φέρουν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα είναι βαρύνουσας σημασίας. Στόχος είναι να αποτελέσουν «όπλο» στην επίτευξη της προστιθέμενης αξίας, που μπορούν να απολαμβάνουν όλοι οι κρίκοι της αγροδιατροφικής αλυσίδας, από τον παραγωγό έως τη μεταποίηση – διακίνηση, καθιστώντας τα πιστοποιημένα ελληνικά αγροτικά προϊόντα μια πραγματική ισχυρή κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της τοπικής αλλά και εθνικής οικονομίας.

    Αντίστοιχα, οι καταναλωτές αγοράζουν προϊόντα ποιοτικά, με εγγυήσεις για την παραγωγή, την επεξεργασία και τη γεωγραφική καταγωγή τους.

    Αν και ένας σημαντικός αριθμός προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ καταγράφουν καλές έως και εξαιρετικές επιδόσεις στις αγορές έχοντας μπροστάρη στις πωλήσεις τη φέτα, δυστυχώς υπάρχουν και αυτά που οι εξαγωγές τους είναι ανύπαρκτες. Το κενό για τη μηδενική ακόμα εξαγωγική δραστηριότητα, φαίνεται να εντοπίζεται στην έλλειψη ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού αλλά και των συντονισμένων προωθητικών δράσεων, που θα αναδεικνύουν τη μοναδικότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

    Μέχρι τα τέλη του 2023, τη λίστα των ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ κοσμούσαν 116 προϊόντα, ενώ μόλις πρόσφατα προστέθηκε και το τυρί Κασκαβάλ Πίνδου/ Κασκαβάλι Πίνδου στον κατάλογο των προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη. Από τα 116 προϊόντα, τα 80 είναι ΠΟΠ (20 ελαιόλαδα, 22 τυριά, 19 φρούτα – λαχανικά – ξηροί καρποί, 10 επιτραπέζιες ελιές, 2 κρέατα) και τα 36 ΠΓΕ (12 ελαιόλαδα, 1 τυρί, 18 φρούτα – λαχανικά – ξηροί καρποί, 1 επιτραπέζια ελιά, 2 κρέατα).

    Στη λίστα των ΠΓΕ προϊόντων πρόσφατα προστέθηκε και το τυρί Κασκαβάλ Πίνδου/ Κασκαβάλι Πίνδου

    Αγροτικά προϊόντα με καλές επιδόσεις

    Ναυαρχίδα στις εξαγωγές των προϊόντων ΠΟΠ αποτελεί η ελληνική φέτα, ο λεγόμενος «λευκός χρυσός» με τις ποσότητες που κατευθύνονται σε σχεδόν 70 αγορές του κόσμου να φτάνουν σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία τα 72,4 εκατ. κιλά, ενώ περίπου 46,6 εκατ. κιλά να πωλούνται στην εγχώρια αγορά. Κυριότερες αγορές αποτελούν η Γερμανία, όπου οι πωλήσεις συσκευασμένου προϊόντος φτάνουν τα 22,6 εκατ. κιλά, το Ηνωμένο Βασίλειο με πωλήσεις 9,5 εκατ. κιλά, η Ιταλία με 8,3 εκατ. κιλά, οι ΗΠΑ με 4,5 εκατ. κιλά, η Σουηδία με 3,6 εκατ. κιλά και η Ολλανδία με 1,5 εκατ. κιλά.

    Ισχυρή δυναμική καταγράφει και η Κεφαλογραβιέρα / Kefalograviera, όπου το μεγαλύτερο μερίδιο πωλήσεων πραγματοποιείται στην εγχώρια αγορά, στην οποία κατευθύνονται σχεδόν 1,4 εκατ. κιλά συσκευασμένου προϊόντος και περίπου 370 χιλιάδες κιλά σε 17 χώρες.

    Σημαντική παρουσία στις εξαγωγές έχουν και τα φρούτα ΠΟΠ όπως το Ακτινίδιο Πιερίας, με 5,4 εκατ. κιλά να κατευθύνονται σε 17 χώρες, με τη μεγαλύτερη αγορά να αποτελεί το Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο απορροφά σχεδόν 2,1 εκατ. κιλά.

    Επίσης, τα Μήλα Ζαγοράς Πηλίου, με τις ποσότητες να ανέρχονται στα 2,8 εκατ. κιλά και τα Μήλα Καστοριάς, με 8,5 εκατ. κιλά. Σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα σημειώνει και η Πατάτα Κάτω Νευροκοπίου, με πωλήσεις περίπου 4 εκατ. κιλών.

    Ιδιαίτερη παρουσία όπως είναι φυσικό έχει το ελληνικό ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές, ξεχωριστά και ποιοτικά προϊόντα, που έχουν κατακτήσει τις αγορές. Χαρακτηριστικά σχεδόν 175 χιλιάδες κιλά Ελιά Καλαμάτας κατευθύνεται σε 33 χώρες και 2,4 εκατ. κιλά Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής σε 25 χώρες.

    Στις τρεις πρώτες θέσεις με τις καλύτερες επιδόσεις στις αγορές καταγράφουν το ελαιόλαδο Χανιά Κρήτης (ΠΓΕ) με εξαγωγές που φτάνουν τα 2,6 εκατ. κιλά, το Καλαμάτα (ΠΟΠ) 2,2 εκατ. κιλά και το Σητεία Λασιθίου Κρήτης (ΠΟΠ) 1,3 εκατ. κιλά.

    «Λείπει το επόμενο βήμα»

    Ως «θεμέλιο» για την προώθηση των προϊόντων μας χαρακτηρίζει την κατοχύρωση αυτών ως ΠΟΠ και ΠΓΕ, ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ Χρήστος Αποστολόπουλος: «Η κατοχύρωση ως ΠΟΠ και ΠΓΕ είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, θα έλεγα τα θεμέλια μιας σωστής ενέργειας για την προώθηση και κατοχύρωση των προϊόντων μας. Δυστυχώς όμως δεν είναι το σημαντικότερο στοιχείο καθώς έχουμε πολλά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, τα οποία δεν έχουν προωθηθεί καθόλου στο εξωτερικό. Αντίστοιχα, έχουμε προϊόντα, τα οποία έχουν προωθηθεί στο εξωτερικό χωρίς να είναι ΠΓΕ όπως είναι το ελληνικό γιαούρτι».

    Για τον ίδιο αυτό που λείπει «είναι το επόμενο βήμα, το οποίο αφορά την ενημέρωση και την προώθηση. Να πειστεί δηλαδή ο ξένος καταναλωτής ότι αυτό το προϊόν έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αξίζει τον κόπο να βάλει το χέρι στην τσέπη και να το αγοράσει».

    Σε ποια προϊόντα βρίσκονται οι ενδείξεις ΠΟΠ, ΠΓΕ

    Για την εμπορική προστασία ενός προϊόντος το οποίο προέρχεται από συγκεκριμένη περιοχή και ακολουθεί ιδιαίτερη παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής, στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιούνται οι γεωγραφικές ενδείξεις ΠΟΠ και ΠΓΕ.

    Οι ονομασίες προϊόντων που έχουν καταχωριστεί ως ΠΟΠ είναι εκείνες που έχουν τους ισχυρότερους δεσμούς με τον γεωγραφικό τόπο στον οποίο αυτά παρασκευάζονται. Ως ΠΟΠ πιστοποιούνται τρόφιμα, αγροτικά προϊόντα και κρασιά.

    Αντίστοιχα, τρόφιμα, αγροτικά προϊόντα και κρασιά μπορούν να καταχωρηθούν ως ΠΓΕ, όπου δίνεται έμφαση στη σχέση μεταξύ της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής και της ονομασίας του προϊόντος, όπου συγκεκριμένη ιδιότητα, φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κατά κύριο λόγο στη γεωγραφική του προέλευση.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

  • Φραγμός στις «ελληνοποιήσεις» ΠΟΠ προϊόντων με νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
    Φραγμός στις «ελληνοποιήσεις» ΠΟΠ προϊόντων με νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

    Στην αντιμετώπιση ζητημάτων που δυσκολεύουν την παρακολούθηση της εφαρμογής του εθνικού και του ενωσιακού πλαισίου, στα προϊόντα ΠΟΠ / ΠΓΕ / ΕΠΙΠ στοχεύει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά των «ελληνοποιήσεων», το οποίο κατατέθηκε στη γ.γ. της κυβέρνησης.
    Μέσω αυτού αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες κάθε αρχής ελέγχου, ώστε οι έλεγχοι να καταστούν αποτελεσματικότεροι και αποδοτικότεροι.
    Προβλέπονται επίσης οι υποχρεώσεις για όσους επιθυμούν να παράγουν, διακινήσουν, συσκευάσουν με σκοπό την εμπορία, γεωργικά προϊόντα ή τρόφιμα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ, όπως επίσης και για τις επιχειρήσεις παραγωγής, συσκευασίας, εμπορίας γεωργικών προϊόντων.

    Για την καλύτερη εκτέλεση του ελεγκτικού έργου του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ αποσαφηνίζονται οι υποχρεώσεις των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, που ασχολούνται στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία Μητρώου Εγκεκριμένων Επιχειρήσεων και Δικαιούχων Χρήσης Ενδείξεων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ.
    Όπως είπαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η λειτουργία ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού και πλούσιου σε πληροφορίες μητρώου επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο σύστημα ελέγχου μετά από τη σχετική χορήγηση πιστοποίησης».

    Παράλληλα, στόχος του σχεδίου νόμου είναι η αντιμετώπιση των διοικητικών μέτρων συμμόρφωσης που επιβάλλει ο ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ σε περίπτωση διαπίστωσης παρατυπιών ή παραβάσεων της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας, που αφορούν στις καταχωρισμένες ονομασίες γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων, αλλά και τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται από το ΥΠΑΑΤ ανά περίπτωση παρατυπίας ή παράβασης για την ενίσχυση της αποτρεπτικότητας.

    Προβλέπεται επίσης η θέσπιση κριτηρίων επιμέτρησης, συντελεστές των κριτηρίων επιμέτρησης και το εύρος των προβλεπόμενων προστίμων μετά από αξιολόγηση και βαθμολόγηση συγκεκριμένων παραμέτρων, όπως επίσης και η σύσταση Επιτροπής επιβολής κυρώσεων, το πλαίσιο λειτουργίας και το έργο αυτής.

    Στις αρμοδιότητες του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η διεξαγωγή ελέγχων της παραγωγής, της ποιότητας και της διακίνησης αγροτικών προϊόντων.
    «Στόχος» σύμφωνα με τα ίδια στελέχη «είναι να καθοριστούν οι έλεγχοι για την εξακρίβωση της συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές κάθε προϊόντος με ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ, οι οποίοι είναι επιτόπιοι, τακτικοί ή/και έκτακτοι και να εξασφαλιστεί ότι ενεργούνται με τρόπο διαφανή, δίκαιο και αμερόληπτο. Οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις υποχρεούνται να επιτρέπουν στα εντεταλμένα ελεγκτικά όργανα τη δειγματοληψία πρώτων υλών, υλικών συσκευασίας και τελικών προϊόντων, την παροχή λογιστικών, φορολογικών στοιχείων και πιστοποιητικών, συμβάσεων κλπ».

    Αντιμετωπίζεται επίσης το νομικό «κενό» που υπάρχει σχετικά με την αναγνώριση ομάδων παραγωγών για κάθε ένα προϊόν με ΠΟΠ/ΠΓΕ.
    Σημειώνεται ότι το σύστημα αναγνώρισης μπορεί να εφαρμόζεται σε όλες τις ομάδες παραγωγών, των οποίων τα μέλη παράγουν προϊόν που προσδιορίζεται από μία ΠΟΠ ή ΠΓΕ ή σε ομάδες παραγωγών που παράγουν συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων που προσδιορίζονται με ΠΟΠ ή ΠΓΕ. Μεταξύ άλλων καθηκόντων, η αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών μίας ΠΟΠ ή ΠΓΕ, μπορεί να προβαίνει σε ελέγχους αγοράς ή/και σε εσωτερικούς ελέγχους στα μέλη της και επικοινωνεί τα αποτελέσματα αυτά στον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ.

    Τέλος, με το σχέδιο νόμου ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στα τρόφιμα, τα οποία χρησιμοποιούνται ως συστατικά προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ και τα διοικητικά μέτρα και πρόστιμα για τις παραβάσεις σε αυτό τον τομέα και προβλέπονται υποχρεώσεις για τις ελεγκτικές αρχές που διαπιστώνουν μη συμμορφώσεις κατά τη διενέργεια ελέγχου σε τομέα που δεν ανήκει στην αρμοδιότητά τους.
    «Στόχος μας λοιπόν είναι η προστασία των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, η ενίσχυση της ποιότητάς τους μέσω της θέσπισης πλαισίου ελέγχων και επιβολής κυρώσεων για τις παραβάσεις σε αυτό τον τομέα και η εξασφάλιση καλύτερης ενημέρωσης των καταναλωτών σχετικά με τα προϊόντα που αγοράζουν με την πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων» είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του ΥΠΑΑΤ.

    Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

  • Ποσό 180 εκατ. ευρώ για την προώθηση ελληνικών γεωργικών προϊόντων και οίνου ανά την υφήλιο
    Ποσό 180 εκατ. ευρώ για την προώθηση ελληνικών γεωργικών προϊόντων και οίνου ανά την υφήλιο

    Σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου ταξιδεύουν τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα και ο οίνος με τη βοήθεια των προγραμμάτων ενημέρωσης και προώθησης που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό δημόσιο.

    «Η χώρα μας παράγει πλήθος αγροτικών προϊόντων και τροφίμων τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, έχουν υψηλή διατροφική αξία ενώ συγχρόνως είναι και ασφαλή. Παράγουμε συνολικά 116 ΠΟΠ και ΠΓΕ αγροτικά προϊόντα, 147 ΠΟΠ και ΠΓΕ οίνους και πλήθος προϊόντων χωρίς γεωγραφική ένδειξη» είπε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης προώθησης γεωργικών προϊόντων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Νίκος Ταβουλάρης. Και πρόσθεσε «τα ελληνικά προϊόντα μπορούν να καταστούν ανταγωνιστικά σε όλες τις αγορές παγκοσμίως. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις έχουν συγκριτικά ή και απόλυτα πλεονεκτήματα έναντι άλλων από χώρες τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και τρίτων χωρών».
    Σε αυτό σύμφωνα με τον ίδιο συμβάλλουν οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα και επιτρέπουν στους αγρότες «να παράγουν προϊόντα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που δουλειά μας είναι να αναδείξουμε».

    Μέσω των προγραμμάτων ενημέρωσης και προώθησης δίνεται οι δυνατότητα σε παραγωγούς να «ταξιδέψουν» τα προϊόντα τους σε ευρωπαϊκές αγορές αλλά και αγορές τρίτων χωρών, αυξάνοντας έτσι το πελατολόγιό τους και βρίσκοντας νέες εμπορικές διεξόδους.
    «Για να γίνει όμως αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν οι ποσότητες που μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση. Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στηρίζει την δημιουργία συνεργατικών σχημάτων μέσω των διεπαγγελματικών οργανώσεων, των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών» σημειώνει.

    Σε εξέλιξη 22 προγράμματα

    Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «τρέχουν» 22 προγράμματα για την ενημέρωση και την προώθηση των γεωργικών προϊόντων, προϋπολογισμού 42,7 εκατ. ευρώ.
    «Ετοιμαζόμαστε να συμβασιοποιήσουμε άλλα έξι προγράμματα που εγκρίθηκαν πρόσφατα, προϋπολογισμού 11,7 εκατ. Ευρώ ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό προϋπολογισμό στα 55 εκατ. Ευρώ περίπου» ανέφερε ο κ. Ταβουλάρης.
    «Παράλληλα, ολοκληρώνεται το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τους οίνους. Με τον τρόπο αυτό θα ενεργοποιήσουμε και τα δυο μέτρα που αφορούν τον οίνο, με τον ετήσιο προϋπολογισμό εκεί να φτάνει τα 12,8 εκατ. ευρώ» σημείωσε και πρόσθεσε «Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Ειδικά στο κρασί ο προϋπολογισμός υπερκαλύπτεται».

    Τα προγράμματα

    Τα προγράμματα ενημέρωσης και προώθησης για τα γεωργικά προϊόντα έχουν ως κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων αυτών αλλά και για την προβολή της σημασίας των κοινοτικών συστημάτων που αφορούν ΠΟΠ, ΠΓΕ και βιολογικά προϊόντα.
    Παράλληλα, βασικό στόχο αποτελεί και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κατανάλωσης γεωργικών προϊόντων και ορισμένων προϊόντων διατροφής της Ε.Ε. Αφορούν προϊόντα με ή χωρίς Γεωργική Ένδειξη (ΓΕ) τόσο στην ευρωπαϊκή αγορά όσο και σε τρίτες χώρες.
    Ειδικότερα για τα προγράμματα οίνου, θα ενεργοποιηθεί το μέτρο που αφορά την προώθηση οίνου σε τρίτες χώρες αλλά και αυτό της ενημέρωσης για την σωστή κατανάλωση του κρασιού αλλά και τις συνέπειες από την επιβλαβή κατανάλωση και αφορούν την ευρωπαϊκή αγορά.

    Η χρηματοδότηση

    Σημαντικό ρόλο σε αυτά τα προγράμματα αλλά και στους λόγους που οι παραγωγοί επιλέγουν να ενταχθούν σε αυτά, είναι η προσφερόμενη χρηματοδότηση.
    Τα προγράμματα ενημέρωσης και προώθησης για τα γεωργικά προϊόντα είναι συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστό που φτάνει το 70% για την εσωτερική αγορά και το 80% για τις τρίτες χώρες.
    Ο ετήσιος προϋπολογισμός σε επίπεδο Ευρωπαϊκή Ένωσης, για τα προγράμματα αυτά είναι περίπου 81 εκατ. ευρώ για την ευρωπαϊκή αγορά και 85 εκατ. ευρώ για τρίτες χώρες.
    Τα προγράμματα αυτά έχουν ένα ορίζοντα υλοποίησης από ένα έως τρία χρόνια.
    Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει το φάκελο με τη πρότασή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγκρίνονται και στην συνέχεια ξεκινά η υλοποίησή τους μέσω σύναψης σύμβασης μεταξύ του ΥΠΑΑΤ και των δικαιούχων.
    Ο ετήσιος προϋπολογισμός για τα προγράμματα που αφορούν στον οίνο ανέρχεται σε 10 εκατ. (χρηματοδότηση από Ευρ. Επιτροπή 5 εκατ. ευρώ, 3 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους και 2 εκατ. ευρώ από ιδίους πόρους των συμμετεχόντων) για την περίπτωση προγραμμάτων προώθησης οίνου για εκτός Ευρώπης χώρες ενώ για το πρόγραμμα της ενημέρωσης στην εσωτερική αγορά 2,8 εκατ. (1,4 εκατ. ευρωπαϊκοί πόροι και 840.000 ευρώ εθνικοί πόροι).

    Σύμφωνα με τον κ. Ταβουλάρη «οι βασικές χώρες για το πρόγραμμα της ενημέρωσης για το κρασί είναι η Ελλάδα, η Γερμανία και η Πολωνία. Για τις τρίτες χώρες είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο».
    Και συμπλήρωσε «κάθε χρόνο τα προγράμματα για την προώθηση των γεωργικών προϊόντων και το κρασί είναι έτοιμα να υποδεχθούν νέες συμμετοχές».
    Και τα προγράμματα αυτά έχουν ένα ορίζοντα υλοποίησης από ένα έως τρία χρόνια ενώ τα αιτήματα κατατίθενται και εγκρίνονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
    Για το 2024, τα προγράμματα που αφορούν τα γεωργικά προϊόντα έχουν «ανοίξει» από τις 18 Ιανουαρίου και θα δέχονται φακέλους έως και τις 14 Μαΐου.
    Για τους οίνους, όπως ανέφερε ο κ. Ταβουλάρης εντός του Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

    Οι Δράσεις

    Μέσω των προγραμμάτων όπως σημειώνει ο προϊστάμενος διεύθυνσης προώθησης γεωργικών προϊόντων του ΥΠΑΑΤ οι δυνατότητες που δίνονται σε όσους εκδηλώσουν ενδιαφέρον είναι πολλές.
    «Υπάρχουν δράσεις που αφορούν σε δημόσιες σχέσεις (προβολή σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, κοινωνικά δίκτυα), συμμετοχή σε εκδηλώσεις, εκθέσεις, δειγματοδιανομές κ.α.» σημείωσε.
    Επίσης, σημαντικό είναι ότι δίνεται η δυνατότητα εκπόνησης μελέτης για αγορές-στόχους, που επιθυμεί κάποιος να ενταχθεί. «Όλες αυτές οι δράσεις συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελλάδα» υπογράμμισε.

    Δικαιούχοι

    Το ενδιαφέρον για ένταξη σε αυτά τα προγράμματα όπως είπε ο κ. Ταβουλάρης είναι μεγάλο.
    Στα προγράμματα για τον οίνο μπορούν να ενταχθούν και μεμονωμένοι οινοπαραγωγοί, αλλά μόνο σε αυτά για τις τρίτες χώρες.
    Στη Ε.Ε. εντάσσονται μόνο όσοι εκπροσωπούν ζώνες παραγωγής ΠΟΠ ή ΠΓΕ οίνων.
    «Σε κάθε περίπτωση και για όλα τα προγράμματα ενημέρωσης και προώθησης των γεωργικών μας προϊόντων, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι αντιπροσωπεύουν το προϊόν του οποίου αιτούνται την προώθηση. Θα πρέπει δηλαδή να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 50% του όγκου παραγωγής ή το 50% της εμπορεύσιμης αξίας του προϊόντος που θέλουν να προωθήσουν.
    Για αυτούς ακριβώς τους λόγους η δημιουργία συνεργατικών σχημάτων αποτελεί μια διέξοδο για την προώθηση των αγροτικών μας προϊόντων» κατέληξε.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: Αρχίζει σήμερα η υλοποίηση των προγραμμάτων αγροτικής κατάρτισης - Σε 11 περιοχές, οι κατηγορίες
    ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: Αρχίζει σήμερα η υλοποίηση των προγραμμάτων αγροτικής κατάρτισης - Σε 11 περιοχές, οι κατηγορίες

    Από σήμερα ξεκινά η υλοποίηση 819 Προγραμμάτων Κατάρτισης για Νέους Γεωργούς, διάρκειας 150 ωρών έκαστο.

    Όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στις καταρτίσεις θα συμμετάσχουν 14.627 δικαιούχοι Νέοι Γεωργοί από όλες τις Περιφέρειες της χώρας, στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος: «Δράσεις Κατάρτισης και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων για νέους γεωργούς και μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις», για τους δικαιούχους της 3ης Προκήρυξης του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 - 2020».

    Σε τρεις κατηγορίες τα προγράμματα των αγροτών

    Τα προγράμματα θα χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: Φυτική παραγωγή, Ζωική παραγωγή και Μελισσοκομία και ο συνολικός προϋπολογισμός της Πράξης είναι 14.295.950 ευρώ.+

    Η κατανομή των δικαιούχων με βάση την κατεύθυνση της γεωργικής τους εκμετάλλευσης είναι:

    • Φυτική Παραγωγή: 9.963 δικαιούχοι
    • Ζωική Παραγωγή: 3.867 δικαιούχοι
    • Μελισσοκομία: 897 δικαιούχοι

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα προγράμματα θα λάβουν χώρα στις 38 δομές αγροτικής κατάρτισης τα Κέντρα «ΔΗΜΗΤΡΑ» του Οργανισμού, τα οποία διαθέτουν σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό και στην υλοποίησή τους, θα συμμετέχουν εκπαιδευτές από́ το επικαιροποιημένο Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλικών του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι για την επιστημονική́ τους γνώση, την επαγγελματική́ εμπειρία τους και είναι σε θέση να καλύψουν με επιτυχία τους μαθησιακούς στόχους.

    Σημειώνεται ότι η διάρκεια των προγραμμάτων ανέρχεται σε 150 ώρες, εκ των οποίων οι 30 ώρες αφορούν πρακτική́ εξάσκηση στο πεδίο.

    Στην πρώτη φάση υλοποίησης τα προγράμματα κατάρτισης θα πραγματοποιηθούν το χρονικό διάστημα 30 Ιανουαρίου-15 Μαρτίου στις ακόλουθες περιοχές:

    • Σκύδρα (Πέλλα)
    • Μακρόχωρι (Ημαθία)
    • Αμαλιάδα (Ηλεία)
    • Μεσολόγγι (Αιτωλοακαρνανία)
    • Ηράκλειο (Κρήτη)
    • Βέλο (Κορινθία)
    • Βαρδάτες (Φθιώτιδα)
    • Αλμυρός (Μαγνησία)
    • Λάρισα
    • Κυπαρισσία (Μεσσηνία)
    • Κομοτηνή (Ροδόπη)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Ιefimerida.gr

  • Επίσκεψη για δειγματοληψίες και επιτόπιες παρατηρήσεις σχετικά με την έρευνα για την επίδραση των πλημμυρικών φαινομένων στα εδάφη της Θεσσαλίας
    Επίσκεψη για δειγματοληψίες και επιτόπιες παρατηρήσεις σχετικά με την έρευνα για την επίδραση των πλημμυρικών φαινομένων στα εδάφη της Θεσσαλίας

    Επιτόπια επίσκεψη στις περιοχές της Νέας Λεύκης, Χάλκης, Πλατυκάμπου, Αχιλλείου, Κιλελέρ με το κινητό Εργαστήριο Αναλύσεων Εδαφών και Νερών του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», για δειγματοληψίες, μακροσκοπική παρατήρηση και εκτίμηση των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί μετά τις πλημμύρες.

    Διαπιστώθηκε σημαντική ποικιλομορφία των επιπτώσεων της πλημμύρας στους αγρούς ανάλογα με το ανάγλυφο και τη θέση τους.

    Πραγματοποιήθηκε συλλογή δειγμάτων φερτών υλικών ιζημάτων/λάσπης στις περιοχές Χάλκης και Πλατυκάμπου για την εκτίμηση της συγκέντρωσης βαρέων μετάλλων και άλλων φυσικοχημικών ιδιοτήτων που επηρεάζουν τη γονιμότητα του εδάφους.

    Στη περιοχή της Νέας Λέυκης πέριξ του χειμάρρου «Γκουσμπασανιώτης» διαπιστώθηκε σε μεγάλες εκτάσεις, η απώλεια του επιφανειακού γόνιμου εδάφους εξαιτίας της σφοδρής κίνησης του νερού κατά τη διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων.

    Διανύθηκε συνολική απόσταση περίπου 100-120χλμ.

    plimira

    (Δελτίο τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο