Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020 21:58

Τυριά ...ελευθέρας βοσκής

Γράφτηκε από την
Ad Slot
Είναι σχεδόν καθολική η εκτίμηση πια παγκοσμίως ότι στην ιδανική περίπτωση, το τυρί που καταναλώνεται πρέπει να προέρχεται από το γάλα των βοσκότοπων, δηλαδή ζώων τα οποία βόσκουν ελεύθερα το γρασίδι, γεγονός που αποδίδει ακόμη περισσότερα οφέλη για την υγεία.

Η Ελλάδα, παράγοντας τυριά σχεδόν αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα και τεκμήριο στο Μάρκετινγκ, καθώς τα ζώα αυτά βόσκουν ελεύθερα.

Τα ελληνικά τυροκομεία δεν έχουν αξιοποιήσει μέχρι στιγμής αυτό το πλεονέκτημα με το να προβάλλουν με κάθε τρόπο την ένδειξη "Grass Fed" στην ετικέτα των προϊόντων τους και στην οπτική τους επικοινωνία (Site, προωθητικά έντυπα κλπ).

Ένα από τα ελάχιστα ελληνικά τυριά με την ένδειξη Grass Fed στη συσκευασία Ελληνική ΦΕΤΑ με σήμα Grass Fed.

Μάλιστα διεθνώς προβάλλεται η ένδειξη 100% Grass Fed?. Αφορά στο γάλα ζώων που τρέφονται αποκλειστικά από γρασίδι. Αυτό βέβαια προϋποθέτει την διατροφή των ζώων με γρασίδι (αποξηραμένο) ακόμη και τις ώρες που είναι σταβλισμένα, κάτι το οποίο δεν γίνεται ακόμη από τους κτηνοτρόφους μας, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, γίνεται όμως σε άλλες χώρες. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα στα νησιά, λόγω του ήπιου κλίματος, τα ζώα βόσκουν έξω σχεδόν όλο το χρόνο. Και αυτό δεν εξασφαλίζει το 100%, είναι όμως κάτι το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί.

Και βέβαια ο καταναλωτής, τουλάχιστον ο απαιτητικός και ενημερωμένος, κατηγορία η οποία αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό, είναι έτοιμος να πληρώσει παραπάνω γι? αυτά τα προϊόντα. Αυτό είναι και το ζητούμενο. Η υπεραξία. Υπεραξία η οποία υπερβαίνει την παραπάνω προσπάθεια.

Ακολουθεί μια παρουσίαση των πλεονεκτημάτων του γάλακτος και κατά συνέπεια όλων των προϊόντων αυτό όπως και το τυρί, από ζώα που βόσκουν ελεύθερα το γρασίδι.

Γαστρονομία

Τα αρώματα από τα άγρια χόρτα της φύσης, ακόμη και από βότανα και αγριολούλουδα τα οποία καταναλώνουν τα ζώα, δίνουν ιδιαίτερα αρώματα και στα τυριά. Κυρίως των πιο ορεινών περιοχών. Τα αρώματα αυτά όπως είναι φυσικό δεν είναι τα ίδια σε όλη την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, κι έτσι μας δίνουν και μια ποικιλία αρωμάτων και γεύσεων στα τυριά, ανάλογα με την εποχή.

Ιδιαίτερα το τυρί που προέρχεται από μη παστεριωμένο γάλα έχει ακόμη πιο έντονες τις γεύσεις που προέρχονται από τα βοσκοτόπια που έτρωγαν τα ζώα που παρήγαγαν το γάλα, όπως ακριβώς και το κρασί αντλεί τις μοναδικές του γεύσεις από μεμονωμένους αμπελώνες.

Διατροφή

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα από ζώα που τρέφονται με χόρτο δεν έχουν μόνο καλύτερη γεύση, αλλά είναι και διατροφικά ανώτερα. Είναι πιο θρεπτικά. Πολλοί καταναλωτές τα θεωρούν ως πιο υγιεινά - και έχουν δίκιο.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα δείχνει ότι το γάλα από ζώα που τρέφονται με γρασίδι προσφέρει ένα πιο υγιές προφίλ λιπαρών οξέων. Τα ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι και τα δύο απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση ωμέγα-6 και πολύ λίγα ωμέγα-3 αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, παχυσαρκίας και διαβήτη. Το τυρί που παράγεται από το γάλα των χορτοφάγων αγελάδων έχει την ιδανική αναλογία λίπους ωμέγα-6 προς ωμέγα-3, στο 2 προς 1.

Αντίθετα, η αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 του γάλακτος ζώων που τρέφονται με σιτάρι είναι βαριά από την πλευρά των λιπαρών ωμέγα-6 (25 προς 1), τα οποία είναι ήδη υπερβολικά στην δυτική διατροφή. Τα γαλακτοκομικά από ζώα που τρέφονται με χόρτο καταπολεμούν τη φλεγμονή στο σώμα μας, ενώ τα γαλακτοκομικά από ζώα που τρέφονται με σιτηρά συμβάλλουν σε αυτό.

Υψηλότερα επίπεδα βιταμινών

Σύμφωνα με το The British Journal of Nutrition, το γάλα ζώου που τρέφεται με γρασίδι έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζωτικά θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Ε και το β-καροτένιο. Το τυρί που παράγεται από γάλα των ζώων αυτών είναι επίσης σημαντικά πλουσιότερο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, και βιταμίνες A, C, D και E.

Συζευγμένο λινελαϊκό οξύ

Το τυρί από γάλα ζώων που τρέφονται με χόρτο περιέχει περίπου 5 φορές περισσότερο Συζευγμένο Λινολεϊκό Οξύ (CLA), από το τυρί εκείνων που τρέφονται με σιτηρά, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Το CLA συνδέεται με την προστασία από τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του μαστού.

Ιδιαίτερα στα τυριά από μη παστεριωμένο γάλα ζώων που βόσκουν διατηρούνται φυσικά ένζυμα, αυξάνοντας τη διατροφική σημασία τους.

Πηγή: Cheese-exports.gr - NeaPaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020 19:30

Σχετικά Άρθρα

  • Το τυρί που δυναμώνει τα οστά χωρίς να ανεβάζει τη χοληστερόλη – Ένα κομμάτι την ημέρα αρκεί
    Το τυρί που δυναμώνει τα οστά χωρίς να ανεβάζει τη χοληστερόλη – Ένα κομμάτι την ημέρα αρκεί

    Μικρές ποσότητες αυτού του νορβηγικού μαλακού τυριού σε ημερήσια βάση συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των οστών και προλαμβάνουν την εμφάνιση της οστεοπόρωσης, χωρίς να προκαλούν αύξηση της χοληστερόλης

    Το νορβηγικό τυρί Jarlsberg αναδεικνύεται σε έναν από τους καλύτερους σύμμαχους ενάντια στην οστεοπόρωση σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health. Ειδικότερα, η καθημερινή κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας του τυριού (57 γρ.) μπορεί να αποτρέψει την φθορά των οστών, χωρίς μάλιστα να αυξάνει τη χοληστερόλη.

    Πρόκειται για ένα ημίσκληρο κίτρινο τυρί από αγελαδινό γάλα με τις χαρακτηριστικές τρύπες, που θα μπορούσε να καταναλωθεί και σε φέτες μέσα σε ένα τοστ ή σάντουιτς. Προέρχεται από το Jarlsberg στην ανατολική Νορβηγία, απ’ όπου έχει πάρει και το όνομά του.

    Σύμφωνα με προηγούμενο ερευνητικό υλικό το συγκεκριμένο τυρί έπαιξε ρόλο στην ενίσχυση των επιπέδων οστεοκαλσίνης, μιας ορμόνης που συνδέεται με τα γερά οστά και δόντια, χωρίς όμως να διευκρινίζεται εάν αυτό οφειλόταν στο συγκεκριμένο τυρί ή σε οποιοδήποτε είδος τυριού.

    Για να επιβεβαιωθούν οι ιδιότητές του, οι ερευνητές μελέτησαν 66 υγιείς γυναίκες με μέση ηλικία τα 33 έτη και μέσο ΔΜΣ 24, οι οποίες πρόσθεσαν στη διατροφή τους είτε μια ημερήσια μερίδα 57 γρ. τυριού Jarlsberg είτε 50 γρ. τυριού Camembert για 6 εβδομάδες. Αφού ολοκληρώθηκε αυτή η περίοδος, η ομάδα που κατανάλωνε το τυρί Camembert, ξεκίνησε να καταναλώνει Jarlsberg για ακόμα έξι εβδομάδες.

    Για κάθε έξι εβδομάδες λαμβάνονταν δείγματα αίματος για τον έλεγχο των βασικών πρωτεϊνών, της οστεοκαλσίνης και ενός πεπτιδίου (PINP) που εμπλέκεται στον κύκλο εργασιών των οστών. Μετρήθηκαν επίσης τα επίπεδα βιταμίνης Κ2 και τα επίπεδα λίπους στο αίμα.

    Τα δύο αυτά τυριά έχουν παρόμοια περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτεΐνες, αλλά σε αντίθεση με το Camembert, το Jarlsberg είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ2, επίσης γνωστή ως μενακινόνη.

    Οι επιδράσεις των δύο τυριών

    Μετά και την ανάλυση των δειγμάτων, αποδείχθηκε ότι οι βασικοί βιοχημικοί δείκτες του οστικού κύκλου εργασιών, η οστεοκαλσίνη και η βιταμίνη Κ2 αυξήθηκαν σημαντικά μετά από 6 εβδομάδες στην ομάδα που κατανάλωνε το τυρί Jarlsberg. Από την άλλη, για όσες κατανάλωναν το τυρί Camembert, τα επίπεδα του πεπτιδίου PINP παρέμειναν αμετάβλητα, ενώ εκείνα των άλλων βιοχημικών δεικτών μειώθηκαν ελαφρώς. Αυξήθηκαν όμως σημαντικά μετά τη μετάβαση στο τυρί Jarlsberg.

    Όσον αφορά τα λίπη στο αίμα, αυτά αυξήθηκαν ελαφρώς και στις δύο ομάδες μετά από 6 εβδομάδες, ωστόσο τα επίπεδα της χοληστερόλης μειώθηκαν σημαντικά στην ομάδα Camembert μετά την αλλαγή σε Jarlsberg.

    Επιπλέον, η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) μειώθηκε κατά 3% στην ομάδα που κατανάλωνε το τυρί Jarlsberg, ενώ αυξήθηκε απότομα, κατά 2% για όσες έτρωγαν το τυρί Camembert. Όμως, μετά την αλλαγή σε Jarlsberg η HbA1c μειώθηκε σημαντικά και σε αυτή την ομάδα.

    Τέλος, οι ποσότητες του ασβεστίου και του μαγνησίου μειώθηκαν σημαντικά στην ομάδα του τυριού Jarlsberg, αλλά παρέμειναν αμετάβλητες στην ομάδα του τυριού Camembert. Μετά την αλλαγή του είδους του τυριού, τα επίπεδα ασβεστίου μειώθηκαν και σε αυτή την ομάδα, γεγονός που ενδεχομένως αντανακλά την αυξημένη πρόσληψη αυτών των βασικών μετάλλων για τον σχηματισμό των οστών, σημειώνουν οι ερευνητές.

    Καταληκτικά, εκτιμούν ότι το τυρί Jarlsberg θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπενίας -το στάδιο πριν από την οστεοπόρωση- καθώς και άλλων μεταβολικών ασθενειών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, αν και τονίζουν ότι θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτό.

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Αυξήσεις «φωτιά» στα τυριά: Η ξέφρενη πορεία των τιμών σε φέτα, ανθότυρο, μυζήθρα, γραβιέρα
    Αυξήσεις «φωτιά» στα τυριά: Η ξέφρενη πορεία των τιμών σε φέτα, ανθότυρο, μυζήθρα, γραβιέρα

    Έως και 50% πάνω τα τυριά μέσα σε μόλις 2 χρόνια. Η πορεία των τιμών σε 6 είδη γαλακτοκομικών.

    Σε είδος πολυτελείας έχουν εξελιχθεί τα γαλακτοκομικά και ειδικότερα τα τυριά, τα οποία μέχρι πριν από 2 χρόνια δεν έλειπαν από κανένα νοικοκυριό.

    Ωστόσο, η ακρίβεια και οι συνεχείς αυξήσεις έχουν αναγκάσει τους καταναλωτές να περιορίσουν δραστικά την κατανάλωση των τυριών, η τιμή των οποίων έχει αυξηθεί σε ορισμένα είδη ακόμα και 50% μέσα σε μόλις 2 χρόνια.

    Στον παρακάτω πίνακα θα δείτε την πορεία των τιμών σε 6 είδη γαλακτοκομικών, με βάση σχετικό ρεπορτάζ του MEGA:

    Ιανουάριος ’22 Ιανουάριος ’23 Ιανουάριος ’24 Αύξηση
    Φέτα βαρελίσια συσκευασμένη 8,50 ευρώ 12 ευρώ 12,70 ευρώ (Σε σουπερμάρκετ έως 17,33 €/Kg) +49,4%
    Ανθότυρο 5,50 ευρώ 7,80 ευρώ 7,80 ευρώ +41,8%
    Μυζήθρα 8,50 ευρώ 11,50 ευρώ 12,30 ευρώ +44,7%
    Γραβιέρα 12 ευρώ 16,50 ευρώ 17,60 ευρώ +46,6%
    Κεφαλογραβιέρα 11 ευρώ 15,50 ευρώ 15,80 ευρώ +43,6%
    Γιαούρτι σε πήλινο 3,80 ευρώ 5 ευρώ 5 ευρώ +31,6%
    Γιαούρτι: Η τιμή που πουλάει ο παραγωγός

    έως Οκτώβριο ’23 Ιανουάριος ’24
    Πρόβειο 1,58 – 1,65 ευρώ 1,40 – 1,52 ευρώ
    Κατσικίσιο 1 – 1,10 ευρώ 0,90 – 0,94 ευρώ
    «Η κτηνοτροφία περνάει πολύ δύσκολα»

    «Όταν εμείς έχουμε κόστος για την παραγωγή ενός κιλού πρόβειου γάλακτος, 1,64 ευρώ μ.ό. και γίδινο 1,15 ευρώ και πωλούσαμε το γάλα μας μέχρι τον Οκτώβρη με 1,60 ευρώ το πρόβειο, έρχονται οι μεταποιητές, αυθαίρετα, από τα τιμολόγια του Νοέμβρη που αγοράζουν το γάλα και ρίχνουν την τιμή κάτω από το 1,50 ευρώ στο πρόβειο. Μας καταστρέφουν, και ενώ στο ράφι οι τιμές δεν πέφτουν», λέει, μιλώντας στο Mega, o Παναγιώτης Πεβερέτος, πρόεδρος του συνδέσμου Ελλήνων κτηνοτρόφων.

    «Οι επιδοτήσεις που περνάμε μειώθηκαν από 30 – 50%, ανεβαίνει το κόστος, μεγάλη θνησιμότητα στα αρνιά, πάνω από 30%, και φτάνουμε σε ένα σημείο να μην μπορούμε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας γιατί όχι μόνο δεν κερδίζουμε, αλλά χάνουμε» συμπλήρωσε.

    Όπως είπε ο ίδιος, από το 2021 το κόστος της παραγωγής «πέταξε πάνω από το 100%, οι ζωοτροφές και η ενέργεια. Τα προηγούμενα 2 χρόνια αποχώρησαν από το επάγγελμα 10.000 αιγοπροβατοτρόφοι και 300 αγελαδοτρόφοι. Συνολικά η κτηνοτροφία περνάει μια πολύ δύσκολη περίοδο, γι’ αυτό έχουμε βγει στους δρόμους μαζί με τους αγρότες».

    Δείτε το βίντεο:

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Στα 100 καλύτερα τυριά του κόσμου η σφέλα Μεσσηνίας
    Στα 100 καλύτερα τυριά του κόσμου η σφέλα Μεσσηνίας

    Ανάμεσα στα 100 καλύτερα τυριά του κόσμου βρίσκεται η σφέλα Μεσσηνίας σύμφωνα με την δημοφιλή «εγκυκλοπαίδεια των γεύσεων» Taste Atlas.

    Αξιολογήθηκαν συνολικά 23.863 τυριά και επελέγησαν τα κορυφαία ανά κατηγορία. Μάλιστα ανάμεσα στα 100 κορυφαία τυριά που παρασκευάζονται από παστεριωμένο γάλα αγελάδας ή μίξη πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος, η Ελλάδα έχει συνολικά 19 παρουσίες, ανάμεσά τους και η σφέλα.

    Στην πρώτη θέση βρίσκεται το ιταλικό τυρί Στρακίνο ντι Κρεσέντζα με κρεμώδη υφή, το οποίο παράγεται στη Λομβαρδία.

    Ακολουθεί η μοτσαρέλα της Καμπανίας, με το κρεμώδες Σεντ Αντρέ από το Κουτάνς της Νορμανδίας να κλείνει την κορυφαία τριάδα. Πολύ ψηλά στην κατάταξη και συγκεκριμένα στην τέταρτη θέση βρίσκεται η γραβιέρα Νάξου.

    Πηγή: Εleftheriaonline.gr

  • Τρία ελληνικά μαλακά τυριά που θωρακίζουν την άμυνα και ρίχνουν την πίεση
    Τρία ελληνικά μαλακά τυριά που θωρακίζουν την άμυνα και ρίχνουν την πίεση

    Εκτός από το γάλα, μεγάλης θρεπτικής αξίας θεωρείται και το τυρί. Τα τρία παρακάτω ελληνικά τυριά όχι μόνο είναι νόστιμα, αλλά περιέχουν πολύτιμα συστατικά που θωρακίζουν την υγεία μας

    Τα τυριά τυρογάλακτος, όπως ο ανθότυρος, το μανούρι και η μυζήθρα, έχουν τεράστια θρεπτική αξία. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνη Α και D, βιταμίνη του συμπλέγματος Β, φώσφορο.

    Τι δείχνουν οι σύγχρονες κλινικές μελέτες για το τυρόγαλα;

    • Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού κατά παθογόνων μικροοργανισμών (Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Shigella dysenteriae, Listeria monocytogenes, Bacillus stearothermophilus, Bacilus subtilis ka Micrococcus luteus).
    • Μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο υπέρτασης.
    • Παρουσιάζει πρεβιοτική και/ή προβιοτική δράση και συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού σωλήνα.
    • Αποτοξινώνει διάφορα καρκινογόνα και αυξάνει τη συγκέντρωση γλουταθειόνης (ένα ισχυρό αντιοξιδωτικό) στους ιστούς.

    Σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών του τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας υπό την επίβλεψη του Καθηγητή κ. Δημήτρη Κουρέτα, βρέθηκε ότι η αιγοπρόβεια πρωτεΐνη τυρογάλακτος εμφάνισε αντιοξιδωτική δράση, προστατεύοντας μυικά και ενδοθηλιακά κύτταρα από το οξειδωτικό στρες.

    Μύθοι και αλήθειες

    Καταναλώνοντας light τυριά προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες

    Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ένα τυρί με χαμηλότερα λιπαρά από τα συνηθισμένα δεν είναι απαραίτητα και ένα χαμηλοθερμιδικό προϊόν, που μπορούμε να καταναλώνουμε ελεύθερα. Έτσι, για τα τυριά πρέπει να επισημάνουμε ότι, αν εξαιρέσουμε το τυρί τύπου «κότατζ» που έχει μόνο 4% λιπαρά και είναι όντως διαιτητικό προϊόν, όλα τα υπόλοιπα τυριά, λάιτ και μη, απαιτούν προσοχή στην κατανάλωσή τους, ειδικά από άτομα με υψηλό σωματικό βάρος ή πρόβλημα λιπιδίων, αφού μας δίνουν αρκετές θερμίδες και χοληστερόλη.

    Ο συνδυασμός τυριού με κρέας μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό

    Κι όμως είναι αλήθεια! Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα ασβεστίου και φωσφόρου, όπως είναι το γάλα και το τυρί, επηρεάζουν αρνητικά την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, και συνεπώς δεν θα πρέπει να καταναλώνονται ταυτόχρονα με τα γεύματα που αποτελούν τις κύριες πηγές σιδήρου (π.χ., κρέας, πουλερικά).

    Το τυρί έχει συμπυκνωμένα τα ίδια σχεδόν θρεπτικά συστατικά με το γάλα

    Ένα σπιρτόκουτο τυριού (30 γραμ.) περιέχει σχεδόν τα ίδια θρεπτικά συστατικά με ένα ποτήρι γάλα. Το τυρί επίσης πλεονεκτεί του γάλακτος, αφού έχει μεγαλύτερο χρόνο ζωής, με λιγότερο απαιτητική συντήρηση, ενώ περιέχει πολύ μικρότερες ποσότητες λακτόζης συγκριτικά με το γάλα και για το λόγο αυτό αποτελεί πολύ πιο εύπεπτο τρόφιμο για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που πάσχει από έλλειψη λακτάσης (του ενζύμου που είναι απαραίτητο για την πέψη της λακτόζης).

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Το τυρί που δυναμώνει τα οστά χωρίς να ανεβάζει τη χοληστερόλη – Ένα κομμάτι την ημέρα αρκεί
    Το τυρί που δυναμώνει τα οστά χωρίς να ανεβάζει τη χοληστερόλη – Ένα κομμάτι την ημέρα αρκεί

    Μικρές ποσότητες αυτού του νορβηγικού μαλακού τυριού σε ημερήσια βάση συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των οστών και προλαμβάνουν την εμφάνιση της οστεοπόρωσης, χωρίς να προκαλούν αύξηση της χοληστερόλης

    Το νορβηγικό τυρί Jarlsberg αναδεικνύεται σε έναν από τους καλύτερους σύμμαχους ενάντια στην οστεοπόρωση σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health. Ειδικότερα, η καθημερινή κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας του τυριού (57 γρ.) μπορεί να αποτρέψει την φθορά των οστών, χωρίς μάλιστα να αυξάνει τη χοληστερόλη.

    Πρόκειται για ένα ημίσκληρο κίτρινο τυρί από αγελαδινό γάλα με τις χαρακτηριστικές τρύπες, που θα μπορούσε να καταναλωθεί και σε φέτες μέσα σε ένα τοστ ή σάντουιτς. Προέρχεται από το Jarlsberg στην ανατολική Νορβηγία, απ’ όπου έχει πάρει και το όνομά του.

    Σύμφωνα με προηγούμενο ερευνητικό υλικό το συγκεκριμένο τυρί έπαιξε ρόλο στην ενίσχυση των επιπέδων οστεοκαλσίνης, μιας ορμόνης που συνδέεται με τα γερά οστά και δόντια, χωρίς όμως να διευκρινίζεται εάν αυτό οφειλόταν στο συγκεκριμένο τυρί ή σε οποιοδήποτε είδος τυριού.

    Για να επιβεβαιωθούν οι ιδιότητές του, οι ερευνητές μελέτησαν 66 υγιείς γυναίκες με μέση ηλικία τα 33 έτη και μέσο ΔΜΣ 24, οι οποίες πρόσθεσαν στη διατροφή τους είτε μια ημερήσια μερίδα 57 γρ. τυριού Jarlsberg είτε 50 γρ. τυριού Camembert για 6 εβδομάδες. Αφού ολοκληρώθηκε αυτή η περίοδος, η ομάδα που κατανάλωνε το τυρί Camembert, ξεκίνησε να καταναλώνει Jarlsberg για ακόμα έξι εβδομάδες.

    Για κάθε έξι εβδομάδες λαμβάνονταν δείγματα αίματος για τον έλεγχο των βασικών πρωτεϊνών, της οστεοκαλσίνης και ενός πεπτιδίου (PINP) που εμπλέκεται στον κύκλο εργασιών των οστών. Μετρήθηκαν επίσης τα επίπεδα βιταμίνης Κ2 και τα επίπεδα λίπους στο αίμα.

    Τα δύο αυτά τυριά έχουν παρόμοια περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτεΐνες, αλλά σε αντίθεση με το Camembert, το Jarlsberg είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ2, επίσης γνωστή ως μενακινόνη.

    Οι επιδράσεις των δύο τυριών

    Μετά και την ανάλυση των δειγμάτων, αποδείχθηκε ότι οι βασικοί βιοχημικοί δείκτες του οστικού κύκλου εργασιών, η οστεοκαλσίνη και η βιταμίνη Κ2 αυξήθηκαν σημαντικά μετά από 6 εβδομάδες στην ομάδα που κατανάλωνε το τυρί Jarlsberg. Από την άλλη, για όσες κατανάλωναν το τυρί Camembert, τα επίπεδα του πεπτιδίου PINP παρέμειναν αμετάβλητα, ενώ εκείνα των άλλων βιοχημικών δεικτών μειώθηκαν ελαφρώς. Αυξήθηκαν όμως σημαντικά μετά τη μετάβαση στο τυρί Jarlsberg.

    Όσον αφορά τα λίπη στο αίμα, αυτά αυξήθηκαν ελαφρώς και στις δύο ομάδες μετά από 6 εβδομάδες, ωστόσο τα επίπεδα της χοληστερόλης μειώθηκαν σημαντικά στην ομάδα Camembert μετά την αλλαγή σε Jarlsberg.

    Επιπλέον, η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) μειώθηκε κατά 3% στην ομάδα που κατανάλωνε το τυρί Jarlsberg, ενώ αυξήθηκε απότομα, κατά 2% για όσες έτρωγαν το τυρί Camembert. Όμως, μετά την αλλαγή σε Jarlsberg η HbA1c μειώθηκε σημαντικά και σε αυτή την ομάδα.

    Τέλος, οι ποσότητες του ασβεστίου και του μαγνησίου μειώθηκαν σημαντικά στην ομάδα του τυριού Jarlsberg, αλλά παρέμειναν αμετάβλητες στην ομάδα του τυριού Camembert. Μετά την αλλαγή του είδους του τυριού, τα επίπεδα ασβεστίου μειώθηκαν και σε αυτή την ομάδα, γεγονός που ενδεχομένως αντανακλά την αυξημένη πρόσληψη αυτών των βασικών μετάλλων για τον σχηματισμό των οστών, σημειώνουν οι ερευνητές.

    Καταληκτικά, εκτιμούν ότι το τυρί Jarlsberg θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπενίας -το στάδιο πριν από την οστεοπόρωση- καθώς και άλλων μεταβολικών ασθενειών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, αν και τονίζουν ότι θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτό.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από Vane Monte από το Pixabay

  • Ανησυχία για τις τιμές στα γαλακτοκομικά – Νέες αυξήσεις και προβληματισμός για ελλείψεις
    Ανησυχία για τις τιμές στα γαλακτοκομικά – Νέες αυξήσεις και προβληματισμός για ελλείψεις

    Η τιμή του γάλακτος βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ και πέραν των αυξήσεων που έχουν ήδη γίνει στα γαλακτοκομικά αναμένονται και νέες από τον Σεπτέμβριο.

    Σε «είδος πολυτελείας» έχουν μετατραπεί τα γαλακτοκομικά προϊόντα με τις τιμές των τυριών στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ να παίρνουν διαρκώς την ανηφόρα.

    Ήδη οι αυξήσεις που έχουν καταγραφεί μεσοσταθμικά κατά τον τελευταίο χρόνο φτάνουν το 15% ενώ σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς και βάσει των τιμολογίων που φτάνουν στις επιχειρήσεις τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ αναμένονται και νέες ανατιμήσεις από τον Σεπτέμβριο.

    Η τιμή του γάλακτος βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ με τους παραγωγούς να δυσκολεύονται να αντέξουν το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω των υψηλών τιμών των ζωοτροφών. Πολλά ζώα υποσιτίζονται και άλλα οδηγούνται σε σφαγή με αποτέλεσμα η εγχώρια παραγωγή γάλακτος να είναι μειωμένη.

    Την ίδια στιγμή και το κόστος του εισαγόμενου γάλακτος είναι πολύ υψηλό καθώς αντίστοιχα είναι τα προβλήματα και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει αυτάρκεια κατά 50% σε αιγοπρόβειο γάλα και το υπόλοιπο το εισάγει από άλλες χώρες.

    Δεν αναμένεται άμεσα αποκλιμάκωση των τιμών

    Άμεσα δεν φαίνεται στο ορίζοντα αποκλιμάκωση των τιμών στα γαλακτοκομικά ενώ εκφράζονται ανησυχίες για ελλείψεις το επόμενο διάστημα οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι μικρές, στα επίπεδα του 5%, όπως επισημαίνει στο CNN Greece ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Χρήστος Αποστολόπουλος.

    Παρά το γεγονός όπως επισημαίνει ο ίδιος, ότι υπήρχαν προσδοκίες για βελτίωση της εικόνας λόγω της μείωσης στην τιμή των ζωοτροφών μετά την επανέναρξης των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία μέσα στο καλοκαίρι, η αποκλιμάκωση στην τιμή του γάλακτος δεν έχει φανεί ακόμα.

    Την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά των γαλακτοκομικών έχουν να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου όπως και στα υλικά συσκευασία και τα μεταφορικά.

    Το αυξημένο κόστος του γάλακτος βεβαίως πέρα από τα τυροκομικά συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις τιμές σε μία σειρά από άλλα προϊόντα που το χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη. Έτσι οι ανατιμήσεις αναμένεται να επηρεάσουν ένα μεγάλο μέρος στην αγορά τροφίμων αλλά και επιχειρήσεις όπως ζαχαροπλαστεία ή καταστήματα εστίασης.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Άνοδο τιμής πρόβειου γάλακτος φέρνει η αύξηση της αξίας των τυριών στην Ιταλία
    Άνοδο τιμής πρόβειου γάλακτος φέρνει η αύξηση της αξίας των τυριών στην Ιταλία

    Όπως επισημαίνει το ISMEA (Ινστιτούτο Ενημέρωσης Αγροδιατροφικού Εμπορίου), το 2022 η ανάκαμψη των εξαγωγών σε συνδιασμό με την ενίσχυση των τιμών στα ιταλικά τυριά έφερε θετικά αποτελέσματα στον γαλακτοκομικό κλάδο της χώρας.

    Όπως επισημαίνει το ISMEA (Ινστιτούτο Ενημέρωσης Αγροδιατροφικού Εμπορίου), το 2022 η ανάκαμψη των εξαγωγών σε συνδιασμό με την ενίσχυση των τιμών στα ιταλικά τυριά έφερε θετικά αποτελέσματα στον γαλακτοκομικό κλάδο της χώρας.

    Συγκεκριμένα οι τιμές χονδρικής του τυριού Pecorino Romano (παράγεται από πρόβειο γάλα) , που αντιπροσωπεύει το κορυφαίο προϊόν της ιταλικής αγοράς, αυξήθηκαν ιδιαίτερα από το περασμένο φθινόπωρο και συνεχίστηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Η αύξηση έφτασε στο +30% τον Ιούνιο του 2022, με τιμή πάνω από 11 ευρώ/κιλό.

    Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει κατακόρυφη άνοδο στην τιμή του πρόβειου γάλακτος, η οποία στη Σαρδηνία, τον Ιούνιο του 2022, ξεπέρασε τα 1,03 ευρώ / 1 λίτρο (με ΦΠΑ), σημειώνοντας αύξηση άνω του 18,7% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

    Όμως παρά την άνοδο της τιμής γάλακτος οι Ιταλοί κτηνοτρόφοι είχαν πρόβλημα από την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών (13,2% για τις τιμές των ζωοτροφών το πρώτο εξάμηνο του 2022). Το ISMEA τονίζει ότι παραμένουν τα προβλήματα στη διαθεσιμότητα των ζωοτροφών και στην βόσκηση λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και των καταστροφών από τις πυρκαγιές.

    Επίσης αρνητικές επιπτώσεις αναμένεται να υπάρξουν στις εξαγωγές τυριών της Ιταλίας από τις αλλαγές στην συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ και δολαρίου, αναφέρει το ISMEA.

    Πηγή: Agrotypos.gr
  • Στον εισαγγελέα εταιρεία για «ελληνοποίηση» 7,7 τόνων βουλγάρικου τυριού - Ποινές και αφαίρεση πιστοποίησης
    Στον εισαγγελέα εταιρεία για «ελληνοποίηση» 7,7 τόνων βουλγάρικου τυριού - Ποινές και αφαίρεση πιστοποίησης

    Κατά τον επιτόπιο έλεγχο επιτήρησης, που πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης παραγωγής και εμπορίας τυροκομικών προϊόντων «ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΑΒΕΕ», εντοπίστηκαν στα ψυγεία της 15 παλέτες με προϊόν σε συσκευασίες vacuum των 200gr, συνολικού βάρους 7.776 κιλών, οι οποίες έφεραν σε ξενόγλωσση γερμανική ετικέτα την ένδειξη «FETA MEANDROS», οι οποίες διαπιστώθηκε ότι παρήχθησαν από ανασυσκευασία πρόβειου τυριού προέλευσης Βουλγαρίας.

    Από έλεγχο των εμπορικών εγγράφων διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση «ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΑΒΕΕ» προμηθεύτηκε το βουλγάρικο πρόβειο τυρί από εταιρεία με έδρα τη Γερμανία κι εν συνεχεία το ανασυσκεύασε ως ΦΕΤΑ, σύμφωνα με τις παραπάνω ενδείξεις ετικέτας.

    Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ αποφάσισε:

    • τη μη ανανέωση της Πιστοποίησης της επιχείρησης και την απένταξή της από το Σύστημα Ελέγχου και Πιστοποίησης προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σε ότι αφορά την παραγωγή, συσκευασία και εμπορία του προϊόντος «ΦΕΤΑ Π.Ο.Π.»
    • την παραπομπή της επιχείρησης στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών & Παραβάσεων προϊόντων Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε. του Υ.Π.Α.Α.Τ. για επιβολή κυρώσεων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία
    • την παραπομπή της υπόθεσης στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, για διερεύνηση τυχόν ποινικής της διάστασης

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς