Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2020 20:36

Φέτα από τον 8ο αιώνα π.χ.

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η πρώτη τεκμηριωμένη αναφορά για την παραγωγή της φέτας, ήταν στην Ελλάδα, τον 8ο αιώνα π.χ.

Η τεχνολογία που περιγράφεται στην Ομήρου Οδύσσεια, για να παραχθεί αυτό το τυρί από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, είναι στην πραγματικότητα παρόμοιες με τη μέθοδο, που οι σύγχρονοι βοσκοί χρησιμοποιούν.

Ως δημοφιλής, στην αρχαία Ελλάδα, το τυρί φέτα ήταν ζωτικής σημασίας για την ελληνική γαστρονομία. Ωστόσο, αυτό που θεωρούμε φέτα σήμερα, για πρώτη φορά καταγράφηκε στη βυζαντινή αυτοκρατορία, με την επωνυμία «prosphatos» που σημαίνει «φρέσκο». Η αποθήκευση και εμπορία της, εντός άλμης, αργότερα εξηγήθηκε από έναν ιταλό επισκέπτη στο νησί της Κρήτης.

Η φέτα, υπήρξε μια πηγή, ώστε ένα κομμάτι των νομικών, να μάχεται, τις τελευταίες δεκαετίες. Η Δανία, παρασκεύασε κι αυτη ένα τύπου τυρί που αποκαλούσε «φέτα», αλλά το έκανε από ασπρισμένο αγελαδινό γάλα. Από το 2002, που σηματοδοτείται η επίλυση της υποθέσεως αυτής, η ΕΕ θεώρει τον ορό «φέτα» ως, η «προστατευόμενου προϊόντος καταγωγής, την Ελλάδα.

Μια άλλη πρόσφατη συμφωνία του 2013 μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά προστατεύει την ονομασία "φέτα" στο να μην την χρησιμοποιήσουν, εκτός και αν αναφέρεται σε πρόβειο τυρί, από κατσικίσιο γάλα που εισάγεται από την Ελλάδα. Οι καναδοί παρασκευαστές, καλούνται σήμερα να ονομάσουν ένα παρόμοιο προϊόν τους, ως τύπου φέτα.

Αυτές οι διαφορές προέρχονταν, κυρίως, από το επιχείρημα, ότι οι συγκεκριμένες φυλές προβάτων και αιγών στην Ελλάδα, είναι αυτές που δίνουν στην πραγματική φέτα, το διακριτικό άρωμα και τη γεύση του.

Πηγή: ΝeaPaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2020 18:51

Σχετικά Άρθρα

  • Επιτροπή Ανταγωνισμού: Χαρτογράφηση των συνθηκών ανταγωνισμού στο τυρί Φέτα – Ο ΑΓΣ Καλαβρύτων στην πρώτη θέση των πωλήσεων
    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Χαρτογράφηση των συνθηκών ανταγωνισμού στο τυρί Φέτα – Ο ΑΓΣ Καλαβρύτων στην πρώτη θέση των πωλήσεων

    Η Επιτροπή Ανταγωνισμού προέβη σε χαρτογράφηση των συνθηκών ανταγωνισμού στο τυρί φέτα, που αποτελεί το 2% των συνολικών πωλήσεων των 11 Σούπερ Μάρκετ, που παρέδωσαν στοιχεία. Από αυτήν προέκυψε πως ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων είναι ο σημαντικότερος προμηθευτής Φέτας (εύρος μεριδίου 15-20% περίπου ως προς την αξία και ως την προς ποσότητα).

    Σύμφωνα με όσα μεταφέρει και το newmoney.gr η επιτυχία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και μέλους της ΕΘΕΑΣ στηρίζεται στο μεγάλο και αποτελεσματικό δίκτυο καταστημάτων της «Σκλαβενίτης», αφού τα προϊόντα του τα διαθέτει κατ’ αποκλειστικότητα στις «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη»!

    Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στόχοι της χαρτογράφησης είναι:

    • Η εξέλιξη των μεριδίων αγοράς των 11 μεγαλύτερων Σουπερμάρκετ (εφεξής και «ΣΜ»)
    • Η εξέλιξη των μεριδίων των προμηθευτών (ιδιωτικής ετικέτας και επωνύμων προϊόντων) στις πωλήσεις των 11 ΣΜ
    • Η επίδραση του μηχανισμού του Καλαθιού του Νοικοκυριού (εφεξής και «ΚΝ») στις τιμές επώνυμων προϊόντων και προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας
    • Η επίδραση του μηχανισμού του ΚΝ στις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών κατόπιν σύγκρισης μεταξύ επώνυμων προϊόντων και προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, εντός και εκτός του ΚΝ.

    Στο πλαίσιο της εν λόγω Χαρτογράφησης εστάλησαν ερωτηματολόγια από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού σε 11 ΣΜ, τα οποία συγκεντρώνουν μερίδιο άνω του 95% του κλάδου λιανικού εμπορίου τροφίμων. Η περίοδος για την οποία ελήφθησαν στοιχεία αφορά την περίοδο μεταξύ 1/2/2023 και 30/6/2024. («Περίοδος Αναφοράς»).

    Τα κύρια αποτελέσματα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι τα εξής:

    • Το σύνολο των πωλήσεων φέτας από τα ΣΜ το 2023 ανήλθε σε 244,1 εκατ. € παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση κατά 13,8%. Το Α΄ εξάμηνο του 2024 η αύξηση των πωλήσεων μειώθηκε στο 3% σε ετήσια βάση.
    • Στο σύνολο των δεδομένων υπάρχουν ~150 προμηθευτές Φέτας. Οι 13 μεγαλύτεροι προμηθευτές, συνολικά, αντιπροσωπεύουν το 70% του συνόλου των πωλήσεων Φέτας. Από τον αριθμό των προμηθευτών και τη διάταξη των μεριδίων τους διαπιστώνεται ότι η αγορά προμήθειας των ΣΜ στη Φέτα χαρακτηρίζεται από χαμηλή συγκέντρωση με το CR3 στο 39% και τον δείκτη ΗΗΙ στο 652.
    • Το 2023, τα επώνυμα προϊόντα Φέτας αποτελούν το 80% των συνολικών πωλήσεων στην αγορά και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αποτελούν το 20% (εντός ή/και εκτός ΚΝ). Οι 12 μεγαλύτεροι προμηθευτές αντιπροσωπεύουν το 73% του συνόλου των πωλήσεων Φέτας σε αξία, ενώ στη Φέτα ιδιωτικής ετικέτας οι 13 μεγαλύτεροι το 93%.
    • Το 10% περίπου των συνολικών πωλήσεων Φέτας των 11 ΣΜ προέρχεται από πωλήσεις φέτας εντός του ΚΝ.

    Οι χαμηλότερες τιμές στη Φέτα, παρατηρούνται στην κατηγορία ιδιωτικής ετικέτας, ζυγιζόμενη, εντός ΚΝ, με τιμή περίπου 7,2 έως 9,4 ευρώ χωρίς ΦΠΑ ή 8,1 και 10,6 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

    Οι ακριβότερες τιμές στη φέτα παρατηρούνται στα επώνυμα συσκευασμένα προϊόντα, εκτός ΚΝ, με μέση τιμή περί τα 13 ευρώ χωρίς ΦΠΑ ή στα 14,7 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

    Οι διαφορές των τιμών ανά κατηγορία απεικονίζονται στα γραφήματα κατωτέρω:

    • Ως προς τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Οι καταναλωτές προτιμούν κατά κύριο λόγο την επώνυμη Φέτα (περίπου 82%). Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς 2/2023-6/2024 παρατηρήθηκε μεταστροφή προς τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Η τάση αυτή που ξεκίνησε το 2022 και συνεχίστηκε το 2023 και το Α΄ εξάμηνο του 2024.
    • Το ΚΝ δεν φαίνεται να επηρέασε τις προτιμήσεις των καταναλωτών, παρά μόνο περιστασιακά σε περιόδους εορτών και καλοκαιριού.
    • Εξετάζοντας τη δυνατότητα αγοράς προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας ή/και επώνυμων και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντων εντός ΚΝ, το καταναλωτικό κοινό μπορεί να πετύχει τις χαμηλότερες δυνατές τιμές.
    • Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες στην κατάταξη ως προς την προτίμηση των καταναλωτών στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, όπως φαίνεται στο γράφημα κατωτέρω.

    Αξία Πωλήσεων Ταχυκίνητων Καταναλωτικών Αγαθών Ιδιωτικής Ετικέτας, 2023

    Σημειώσεις:

    • Το Καλάθι του Νοικοκυριού ήταν σε ισχύ καθ’ όλη την περίοδο αναφοράς.
    • Τα μερίδια των προμηθευτών υπολογίστηκαν με βάση τις πωλήσεις των 11 ΣΜ. Η ανάλυση δεν περιλαμβάνει άλλα κανάλια διανομής.
    • Οι υπολογισμοί έχουν πραγματοποιηθεί με κανονικοποιημένες (τιμή κιλού) και σταθμισμένες τιμές.
    • Η ανάλυση αφορά σε τιμές και ποσότητες πωλήσεων προϊόντων Φέτας, χωρίς ταυτόχρονη ανάλυση για τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.
    • Τα τρίματα Φέτας εξαιρέθηκαν από το δείγμα, τόσο ως υπολειπόμενο προϊόν, όσο και γιατί δεν προέρχονται από έναν συγκεκριμένο προμηθευτή.
    • Ο συντελεστής ΦΠΑ που έχει εφαρμοστεί στις τιμές αφορά σε ποσοστό 13%. Δεν ήταν δυνατό από τα συλλεγχθέντα στοιχεία να γίνει διαφοροποίηση στην τελική τιμή για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο όπου εφαρμόζεται μειωμένος ο συντελεστής κατά 30%, ήτοι ΦΠΑ 9%.

    Το πλήρες κείμενο της Χαρτογράφησης είναι διαθέσιμο εδώ.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Ακρίβεια: Οι Έλληνες κάνουν τη δίαιτα του τυριού – Πώς οι ξένοι «σώζουν» την τιμή φέτας και χαλουμιού
    Ακρίβεια: Οι Έλληνες κάνουν τη δίαιτα του τυριού – Πώς οι ξένοι «σώζουν» την τιμή φέτας και χαλουμιού

    Οι Έλληνες μείωσαν πάνω από 70% την κατανάλωση φέτας ΠΟΠ, ενώ οι Κύπριοι αντί για χαλούμι τρώνε φθηνό εισαγόμενο grill cheese – Στο +6% οι εξαγωγές φέτας το 2024

    Φθηνότερο λευκό τυρί που παράγεται από φθηνό –σε πολλές περιπτώσεις εισαγόμενο- γάλα και φθηνά εισαγόμενα τυριά, όπως η gouda, επιλέγουν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, έχοντας ρίξει «άκυρο» στην ακριβότερη φέτα ΠΟΠ με πρόβειο και γίδινο γάλα ελληνικής προέλευσης, ένα από τα εμβληματικά συστατικά της διατροφής στη χώρα μας.

    Ούτε και οι προσφορές που κάνουν κατά καιρούς τα σούπερ μάρκετ, με τιμές στα 9-10 ευρώ το κιλό για τη φέτα ΠΟΠ, φαίνεται ότι μπορούν να συγκινήσουν τους καταναλωτές που συνεχίζουν να βλέπουν τα εισοδήματά τους να γίνονται βορά της ακρίβειας.

    Μια ανάλογη εικόνα, ίσως και χειρότερη, εμφανίζει και η αγορά της Κύπρου σε ό,τι αφορά την κατανάλωση χαλουμιού, που είναι το κορυφαίο τυροκομικό προϊόν της μεγαλονήσου. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Κύπριοι αντί για χαλούμι ΠΟΠ τρώνε φθηνό εισαγόμενο grill cheese!

    Οι Έλληνες μείωσαν πάνω από 70% την κατανάλωση φέτας

    «Η κατανάλωση φέτας υποχωρεί κατά 70%» αναφέρει ο Στέλιος Σαράντης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος, Τυράς), κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα συμπεράσματα της πρόσφατης χαρτογράφησης που πραγματοποίησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά της φέτας.

    Όπως αναφέρεται από την ανεξάρτητη Αρχή, σε διάστημα σχεδόν ενάμιση έτους (1/2/23-31/6/2024), ο όγκος των πωλήσεων επώνυμων προϊόντων φέτας μειώθηκε από περίπου 85% στην αρχή της υπό εξέταση περιόδου, στο 79% στο τέλος της.

    «Στην Ελλάδα καταναλώνονταν περίπου 80 χιλιάδες τόνοι φέτας και περίπου 40 χιλιάδες τόνοι εξάγονταν, τώρα είναι ανάποδα. Ογδόντα, σχεδόν 90 χιλιάδες τόνοι εξάγονται και 30 χιλιάδες τόνοι καταναλώνονται στην εσωτερική αγορά», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κος Σαράντης.

    «Πετάνε» οι εξαγωγές φέτας

    Οι εξαγωγές της φέτας συνεχίζουν να αυξάνονται και εφέτος υπολογίζεται ότι θα καταγράψουν άνοδο της τάξης του 6%.

    Ήδη από την αρχή του 2024 μέχρι και το τέλος Ιουλίου οι εξαγωγές του «λευκού χρυσού» όπως χαρακτηρίζεται το εθνικό μας τυρί κινήθηκαν ανοδικά κατά 7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

    Ας σημειωθεί δε ότι στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών στον αγροδιατροφικό τομέα, η φέτα συνεισέφερε στη χώρα μας 1 δισεκατομμύριο ευρώ με βάση τους αριθμούς του 2023 όταν ακριβώς δέκα χρόνια πριν, το 2014, η φέτα έκανε εξαγωγές μόλις 142 εκατ. ευρώ. Δηλαδή την περίοδο 2013-2024 οι εξαγωγικές πωλήσεις στη φέτα σημείωσαν μια αύξηση 700%!

    Το 97% του χαλουμιού εξάγεται

    Την ίδια ώρα, το χαλούμι έχει εξελιχθεί στο δεύτερο σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν της Κύπορου, με την αγορά στην εν λόγω κατηγορία να αθροίζει συνολική αξία 300 εκατ. ευρώ.

    Αυτό το ποσό αφορά σχεδόν αποκλειστικά εξαγωγές, καθώς το 97% του χαλουμιού που παράγεται στη μεγαλόνησο κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι η συνολική παραγωγή χαλουμιού στην Κύπρο το 2023 έφτασε τους 43.000 τόνους.

    Καλπάζει η ακρίβεια

    Πέραν των αλλαγών που προέρχονται από τις παγκόσμιες τάσεις στη διατροφή, οι οποίες έχουν επηρεάσει αναμφίβολα και τους Έλληνες καταναλωτές, οι λόγοι της δραματικής υποχώρησης στην κατανάλωση φέτας εστιάζονται κυρίως στην τιμή του προϊόντος, που πλέον έχει γίνει είδος πολυτελείας για μεγάλο μέρος των νοικοκυριών στη χώρα μας.

    Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ανατιμήσεις στα τυριά, εκ των οποίων η φέτα είναι το πλέον δημοφιλές, άγγιξαν την περίοδο 2021 – 2023 το 39,3%.

    Το 2024 –από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο- υπήρξε μια μικρή διόρθωση στις τιμές των τυριών, της τάξης του -2,14%. Ακόμα κι έτσι όμως η φέτα παραμένει τουλάχιστον 30% ακριβότερη από ότι στις αρχές του 2022.

    Πηγή: ΟΤ

  • Φέτα: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές – Πρόσχημα αισχροκέρδειας η πανώλη;
    Φέτα: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές – Πρόσχημα αισχροκέρδειας η πανώλη;

    Τι λένε στον ΟΤ άνθρωποι της αγοράς και της κτηνοτροφίας για τα σενάρια ανατιμήσεων στη φέτα

    «Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται». Αυτή η λαϊκή ρήση επαληθεύεται στην περίπτωση του εθνικού μας προϊόντος της φέτας ΠΟΠ, η οποία με πρόσχημα την πανώλη των αιγοπροβάτων, κινδυνεύει για ακόμη μια φορά από τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και νοθείας.

    Η εμφάνιση της πανώλης των αιγοπροβάτων έχει «πυροδοτήσει» τις ανησυχίες για ανατιμήσεις στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα και ιδιαίτερα της φέτας. Όμως, κατά πόσο δικαιολογείται μια προσπάθεια αύξησης της τιμής της, την στιγμή μάλιστα, που γίνονται προσπάθειες από την μεταποίηση, η τιμή παραγωγού στην πρώτη ύλη, το γάλα, να μειωθεί;

    Σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, το εθνικό μας προϊόν η φέτα δεν διατρέχει κανένα πρόβλημα στην παραγωγή της. Ταυτόχρονα, όπως με νόημα σημειώνουν, δεν τίθεται καμία συζήτηση για αύξηση των τιμών, ούτε για επάρκεια, ενώ οποιαδήποτε ανατίμηση αυτή την περίοδο δεν δικαιολογείται. «Αν τυχόν δούμε ανατιμήσεις, τότε θα είναι αποτέλεσμα αισχροκέρδειας», λένε χαρακτηριστικά.

    «Ανέκαθεν υπήρχε κίνδυνος για τη φέτα, ο οποίος όμως δεν προέρχεται από τις ασθένειες των ζώων, που δεν επιβαρύνουν την ανθρώπινη υγεία, αλλά από τις νοθείες και τα φαινόμενα αισχροκέρφειας»

    Εντούτοις, από την ημέρα που «έσκασε» η είδηση για τη ζωονόσο, αυξάνονται οι φωνές των κτηνοτρόφων, που προειδοποιούν ότι αν δεν εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι τότε θα ενταθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας από επιτήδειους, με τελικό θύμα τον καταναλωτή.

    Η φέτα κινδυνεύει από τη νοθεία

    Η φέτα, ο «λευκός χρυσός» της χώρας μας είναι ένα προϊόν, το οποίο συνεισφέρει ετησίως περίπου 1 δισ. ευρώ, με το 65% της παραγωγής να κατευθύνεται στις αγορές του κόσμου. Για να συνεχιστεί όμως αυτή η δυναμική πορεία του εθνικού μας «θησαυρού» και να προστατευτεί από νοθείες και άλλες αθέμιτες πρακτικές, απαιτείται όπως χρόνια προειδοποιούν οι εκπρόσωποι του κτηνοτροφικού κλάδου, η θέσπιση ενός αυστηρού νομοθετικού πλαισίου, που θα λειτουργεί αποτρεπτικά.

    «Ανέκαθεν υπήρχε κίνδυνος για τη φέτα, ο οποίος όμως δεν προέρχεται από τις ασθένειες των ζώων, που δεν επιβαρύνουν την ανθρώπινη υγεία, αλλά από τις νοθείες και τα φαινόμενα αισχροκέρφειας», τονίζει στον ΟΤ, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) Δημήτρης Καμπούρης. «Κίνδυνος υπάρχει από τους γαλακτοβιομήχανους, που νοθεύουν το εθνικό μας προϊόν και φτιάχνουν διαφόρων λογιών τυριά, τα οποία ονομάζουν φέτα. Αυτός ο κίνδυνος υπήρχε πάντα και είναι μόνιμος», λέει χαρακτηριστικά.

    Για τον κτηνοτροφικό κλάδο, η πανώλη των αιγοπροβάτων και τελευταία η ευλογιά των προβάτων αποτέλεσε το έναυσμα για να ξεδιπλωθεί το κουβάρι για το τι πραγματικά συμβαίνει και πώς παραμονεύουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και νοθείας, που πλήττουν τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές.

    Όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος της ΠΕΚ, το διάστημα αυτό με την εμφάνιση των ζωονόσων αναδείχτηκε «η έλλειψη των ελέγχων τόσο στα κρέατα όσο και στα γαλακτοκομικά. Από αυτή ακριβώς την χαλάρωση των ελεγκτικών μέτρων προκύπτουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και εκμετάλλευσης εις βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών. Ελπίζουμε ότι απ’ όλη αυτή την περιπέτεια θα βγει και κάτι καλό. Να στελεχωθούν οι κτηνιατρικές και ελεγκτικές υπηρεσίες με το απαραίτητο προσωπικό και ενταθεί η κρατική επίβλεψη και έλεγχος».

    «Πρακτικά» και «διαχειριστικά» τα προβλήματα που προέκυψαν στη συγκομιδή γάλακτος

    Χωρίς προβλήματα η παραγωγή φέτας

    Καθησυχαστικός για το μέγεθος των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η εξάπλωση της πανώλης των αιγοπροβάτων στην παραγωγή του εθνικού μας προϊόντος, τη φέτα ΠΟΠ, είναι από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) Χρήστος Αποστολόπουλος. Όπως χαρακτηριστικά είπε στον ΟΤ «αν δούμε απολύτως αριθμητικά το πρόβλημα τότε θα λέγαμε ότι δεν είναι σημαντικό, καθώς ο αριθμός των ζώων που έχουν επηρεαστεί είναι πολύ μικρός σε σχέση με το σύνολο. Τα 20.000 ζώα είναι ελάχιστος αριθμός, αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο η Θεσσαλία διαθέτει 1 εκατ. αιγοπρόβατα».

    Τα μόνα ίσως προβλήματα που μπορεί να εντοπίσει είναι τα πρακτικά, αυτά δηλαδή που προκύπτουν από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση και συγκομιδή του γάλακτος. «Τα βυτία πηγαίνουν σε συγκεκριμένες περιοχές και κάθε φορά σε μία μόνο κτηνοτροφική μονάδα, όπου παίρνουν το γάλα και επιστρέφουν για απολύμανση. Αν το γάλα αυτό προέρχεται από προβληματική περιοχή τότε θα πρέπει να παστεριωθεί στην περιοχή εκείνη, ανεξάρτητα αν αυτό το γάλα το έχει αγοράσει κάποιος από άλλο νομό. Αυτά τα διαδικαστικά, τα οποία έχουν τεθεί για να περιορίσουν την μετάδοση αλλά δημιουργούν πρόβλημα και οικονομικό και χρονικό θα έλεγα. Και αυτό δημιουργεί μια αναστάτωση».

    Την ίδια στιγμή, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία επίπτωση στο γάλα, ακόμα και αν χρησιμοποιηθεί από τα προσβεβλημένα ζώα για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, υπάρχει πρόβλημα που δημιουργείται από την «παρανόηση και την ελλιπή πληροφόρηση».

    Πηγή: In.gr
  • Τουρισμός: Ξεκινούν οι «ξεναγήσεις της φέτας» - Ποια τυροκομεία θεωρούνται «επισκέψιμα»
    Τουρισμός: Ξεκινούν οι «ξεναγήσεις της φέτας» - Ποια τυροκομεία θεωρούνται «επισκέψιμα»

    Έρχονται τα επισκέψιμα τυροκομεία, μετά τα οινοποιεία, τα ελαιοτριβεία και τα ζυθοποιεία

    Mετά τα οινοποιεία, τα ελαιοτριβεία και τα ζυθοποιεία έρχονται πλέον και τα επισκέψιμα τυροκομεία. Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού καθορίστηκαν οι προδιαγραφές για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών των εγκαταστάσεων που θα μπορούν να φέρουν το νέο τουριστικό σήμα «επισκέψιμου τυροκομείου».

    Το νέο σήμα «επισκέψιμου τυροκομείου» προέκυψε μετά από συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υλοποιώντας μια από τις βασικές κοινές πολιτικές τους που σχετίζονται με την προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού και της διασύνδεσης του αγροδιατροφικού τομέα και της ελληνικής παραγωγής με τις υπηρεσίες του τουρισμού.

    Πλέον όλο και περισσότερες επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα επενδύουν στον Τουρισμό, κάτι που γίνεται με μεγάλη επιτυχία και σε όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου όπως είναι για παράδειγμα η Ιταλία και η Ισπανία.

    Ποια τυροκομεία θεωρούνται «επισκέψιμα»

    Για να θεωρείται «επισκέψιμο» ένα τυροκομείο, θα πρέπει να διαθέτει, μεμονωμένα ή συνδυαστικά, χώρο υποδοχής και αναμονής επισκεπτών, αίθουσα κατάλληλα διαμορφωμένη και εξοπλισμένη για γευστική δοκιμή διαφόρων τύπων τυριών και λοιπών προϊόντων, χώρος τοποθέτησης, παρουσίασης και -εάν η επιχείρηση επιθυμεί- πώλησης προϊόντων ή και υπηρεσίες φιλοξενίας και εστίασης. Το Σήμα «Επισκέψιμου Τυροκομείου» (ΣΕΤ) εκδίδεται από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (ΠΥΤ) του υπουργείου Τουρισμού, στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η εγκατάσταση για την οποία υποβάλλεται η αίτηση.

    Προβλέπεται η δυνατότητα για γευσιγνωσία, πραγματοποίηση επιμορφωτικών επιδείξεων, δράσεων και άλλων εκδηλώσεων καθώς και η παραγωγή έντυπου ή και ψηφιακού πολύγλωσσου ενημερωτικού υλικού για την προώθηση της κατανάλωσης ελληνικών τυροκομικών προϊόντων, στο πλαίσιο ενίσχυσης της γαστρονομικής ταυτότητας της Ελλάδας, με έμφαση στα προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε). Σημειώνεται ότι το με το νέο θεσμικό πλαίσιο επιτρέπεται στις επιχειρήσεις που θα λαμβάνουν το σήμα επισκέψιμων τυροκομείων, η κατά παρέκκλιση παράλληλη λειτουργία χώρων εστίασης και μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, όπως ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικές κατοικίες κ.α., όπως ήδη προβλέπεται και επιτρέπεται για τα επισκέψιμα οινοποιεία, ζυθοποιεία και ελαιοτριβεία. Σημειώνεται, μάλιστα ότι στην χώρα μας λειτουργούν περίπου 90 επισκέψιμα οινοποιεία, κάποια από τα οποία διαθέτουν και ενοικιαζόμενα δωμάτια ή τουριστικές κατοικίες.

    «Στροφή» στον Αγροτουρισμό

    Ο αγροτουρισμός αποτελεί ένα δυναμικό πεδίο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομίας και μια από τις προτεραιότητες των ειδικών μορφών τουρισμού του υπουργείου Τουρισμού. Η διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα, της ελληνικής παραγωγής, με τον τουρισμό και τις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες, αναδεικνύεται σε πολιτική αιχμής για τις ειδικές μορφές που σχεδιάζει και διαχειρίζεται το υπουργείο Τουρισμού. Σκοπός των πολιτικών αυτών είναι η αύξηση του εισοδήματος των επιχειρήσεων στον τομέα των επισκέψιμων εγκαταστάσεων που λαμβάνουν σήμα του υπουργείου Τουρισμού, όπως επισκέψιμα οινοποιεία, ζυθοποιεία, ελαιοτριβεία και τυροκομεία, αλλά και η ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.). καθώς και της τουριστικής επισκεψιμότητας και ανάδειξης των περιοχών όπου αυτά παράγεται ανά την Ελλάδα.

    Πηγή: imerisia.gr

  • Κτηνοτρόφοι: Να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία όσων νοθεύουν τη φέτα
    Κτηνοτρόφοι: Να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία όσων νοθεύουν τη φέτα

    Τι αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας για τη νοθεία της φέτας

    Εκτεταμένους ελέγχους στην προέλευση γάλακτος για την παραγωγή της φέτας ζητά η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, με αφορμή δημοσιεύματα για νοθεία του προϊόντος από γαλακτοβιομηχανίες της περιοχής.

    Μάλιστα οι θεσσαλοί κτηνοτρόφοι ζητούν και την δημοσίευση των επωνυμιών των δύο γαλακτοβιομηχανιών, που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα νόθευαν τη φέτα κατά τη διαδικασία παραγωγής της με αγελαδινό γάλα, καθώς επίσης και τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν.

    Δύο γαλακτοβιομηχανίες νόθευαν τη φέτα κατά την παραγωγή της με αγελαδινό γάλα

    Η Ομοσπονδία των κτηνοτρόφων, υπενθυμίζει ότι βάσει νομοθεσίας το ΠΟΠ προϊόν «φέτα» της Ελλάδας έχει αποκλειστικά ως πρώτη ύλη το αιγοπρόβειο γάλα και οι νοθείες έλαβαν χώρα σε δύο χώρες του εξωτερικού. «Σύμφωνα με το δημοσίευμα πρόκειται για δύο επιμέρους περιπτώσεις κατά τις οποίες δύο ελληνικών συμφερόντων βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στον θεσσαλικό κάμπο εντοπίστηκαν να έχουν διοχετεύσει ποσότητες με «ακατάλληλη» φέτα», τονίζει.

    «Να προστατεύσουμε τη φέτα»

    «Για ακόμα μια φορά το πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας για ελέγχους στην προέλευση του γάλακτος στην παρασκευή της φέτας είναι επιτακτικό για την επιβίωση του κτηνοτροφικού κλάδου», σημειώνει, υπενθυμίζοντας ότι στην τελευταία επιστολή τους προς το ΥπΑΑΤ είχαν τονίσει την ανάγκη να γίνουν εκτεταμένοι έλεγχοι στην προέλευση του γάλακτος στην παραγωγή της φέτας καθώς «φέτος υπάρχει μία τάση από αρκετές γαλακτοβιομηχανίες να «ρίξουν» την τιμή του πρόβειου γάλακτος στο 1,50 ευρώ παρόλο που χιλιάδες αιγοπρόβατα έχουν πνιγεί στις πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel».

    Οι κτηνοτρόφοι επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατόν να λείπουν χιλιάδες αιγοπρόβατα από την παραγωγή, να υπάρχει ζήτηση της φέτας και να υπάρχει η τάση να μειωθεί η τιμή στο αιγοπρόβειο γάλα, σημειώνοντας ότι τα δημοσιεύματα έρχονται να επιβεβαιώσουν «τους φόβους μας και για ακόμα μία φορά ζητάμε ελέγχους από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρέπει πάση θυσία να προστατεύσουμε την φέτα καθώς αυτό το προϊόν μας κρατάει στο επάγγελμα και φέρνει έσοδα στην Ελλάδα».

    Με βάση τα παραπάνω ζητούν από το ΥπΑΑΤ να δημοσιεύσει τις δύο γαλακτοβιομηχανίες που νόθευαν την φέτα καθώς επίσης και τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν. «Πρέπει να είμαστε αμείλικτοι με όσους στον βωμό του κέρδους καταστρέφουν τον κτηνοτροφικό κλάδο».

    Πηγή: in.gr

  • Ελαιόλαδο και φέτα: Πώς δύο «εθνικά προϊόντα» γίνονται «είδη πολυτελείας»
    Ελαιόλαδο και φέτα: Πώς δύο «εθνικά προϊόντα» γίνονται «είδη πολυτελείας»

    Ελαιόλαδο και φέτα, προϊόντα ανέκαθεν πολύτιμα στη διατροφή των Ελλήνων αλλά και υψηλής προστιθέμενης αξίας, στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην παρούσα φάση μοιάζουν πλέον... υπερ-πολύτιμα για τους καταναλωτές.

    Σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία στις χώρες που αποτελούν τις μεγαλύτερες παραγωγούς, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, έχουν οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή, με τις συνέπειες να είναι αλυσιδωτές σε διεθνές επίπεδο. Το ράλι στην τιμή του ελαιολάδου μέσα στον τελευταίο χρόνο είναι συνεχές ενώ η χαμηλή νέα παραγωγή εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε συνέχιση των αυξήσεων για τους καταναλωτές το επόμενο διάστημα.

    Την ίδια στιγμή, στην αγορά ελαιολάδου καταγράφονται φαινόμενα που συνήθως παρατηρούνται σε προϊόντα υψηλής αξίας. Όπως, περιστατικά κλοπών, τα οποία καταγράφηκαν έντονα τους προηγούμενους μήνες στην Ισπανία και απασχολούν πλέον και τους εγχώριους παραγωγούς. Από την πλευρά του ο ΕΦΕΤ, χτυπά «καμπανάκι» για αύξηση των αναφορών και καταγγελιών που υποβάλλονται για περιπτώσεις νοθείας στο ελαιόλαδο, με τον Φορέα να επισημαίνει πως κάτι τέτοιο «συνιστά απάτη που επιφέρει οικονομικές απώλειες στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις και ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία».

    Όσον αφορά στο εθνικό μας τυρί, τη φέτα, μετά τις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία, εντάθηκε εκ νέου η ανησυχία για νέες ανατιμήσεις στην ήδη αυξημένη τιμή του προϊόντος αλλά του κινδύνου ελλείψεων λόγω του αιγοπρόβειου γάλακτος το οποίο παράγεται σε σημαντική ποσότητα στην περιοχή και χρησιμοποιείται για την παρασκευή του τυριού.

    Σύμφωνα με όσα είχε επισημάνει στο CNN Greece, o πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, Ιωάννης Βιτάλης, οποιοδήποτε πρόβλημα ενδέχεται να δημιουργηθεί με τη φέτα, αναμένεται να φανεί από το νέο έτος. Καθώς, όπως εξηγούσε, από τις καταστροφές στη Θεσσαλία αλλά και στον Έβρο δεν επλήγησαν τα αποθέματα γάλακτος που ήδη υπήρχαν και τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή του προϊόντος μέχρι το τέλος του 2023. Το πρόβλημα που αναμένεται να παρουσιαστεί, αφορά στην παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλακτος, με την απώλεια, λόγω των καταστροφών να υπολογίζεται περίπου στο 18% του συνόλου. Ωστόσο, το ακριβές μέγεθος της καταστροφής στη ζωική παραγωγή δεν είναι ακόμα σαφές, όπως σημείωνε, καθώς πολλά ζώα μπορεί να σώθηκαν από τις πλημμύρες, υποφέρουν ωστόσο από αρρώστιες ή είναι υποσιτισμένα μετά τις καταστροφές.

    Ακόμη ένα ζήτημα που προκύπτει, αφορά στις εξαγωγές της φέτας - οι οποίες αποτελούν το 65% του συνόλου - και τα συμβόλαια που θα πρέπει να τηρηθούν το επόμενο διάστημα, παρά τη μειωμένη παραγωγή. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στελέχη της αγοράς διαπιστώνουν μικρή «κόπωση» στην κατανάλωση, σε ό,τι αφορά στις ξένες αγορές ενώ και στα στοιχεία των εξαγωγών εμφανίζεται πτώση σε σχέση με πέρσι ακόμη σε σημαντικές, για το ελληνικό τυρί, χώρες - προορισμούς.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Τι συμβαίνει με τη φέτα – Ο κίνδυνος για ελλείψεις και η ανησυχία για ανατιμήσεις
    Τι συμβαίνει με τη φέτα – Ο κίνδυνος για ελλείψεις και η ανησυχία για ανατιμήσεις

    Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία έφεραν εκ νέου στο προσκήνιο το ζήτημα των υψηλών τιμών της φέτας, αλλά και του κινδύνου ελλείψεων λόγω του αιγοπρόβειου γάλακτος που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της.

    Λίγες μέρες μετά τις εικόνες απόλυτης καταστροφής στη Θεσσαλία, με τα πλημμυρισμένα χωράφια και τις απώλειες στη ζωική παραγωγή, κι ενώ ακόμα δεν είχε εκτιμηθεί το ακριβές μέγεθος της ζημιάς, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Χρήστος Αποστολόπουλος είχε επισημάνει στο CNN Greece τις δυσμενείς επιπτώσεις για την παραγωγή του «εθνικού μας τυριού» λόγω του κινδύνου ελλείψεων σε αιγοπρόβειο γάλα, σημαντική ποσότητα του οποίου παράγεται στην περιοχή. Η φέτα για να τηρεί τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί ώστε να κατοχυρωθεί ως ΠΟΠ προϊόν πρέπει να παράγεται από ελληνικό παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα που προέρχεται αποκλειστικά από τις περιοχές Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και του Νομού Λέσβου.

    Το θέμα της παραγωγή της φέτας, απέκτησε και διεθνές ενδιαφέρον, αφού οι εξαγωγές αποτελούν το 65% του συνόλου της, με αποτέλεσμα να απασχολήσει και τους Financial Times οι οποίοι πριν από λίγες μέρες σε δημοσίευμα τους ανέλυαν «πώς θα επιδράσει η πρόσφατη κακοκαιρία Daniel σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας».

    Στις αρχές του νέου χρόνου θα φανούν οι επιπτώσεις

    Οποιοδήποτε πρόβλημα ενδέχεται να δημιουργηθεί με τη φέτα αναμένεται ωστόσο να φανεί από το νέο έτος, σύμφωνα με όσα επισημαίνει στο CNN Greece, o πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, Ιωάννης Βιτάλης. Ο κ. Βιτάλης εξηγεί ότι από τις καταστροφές στη Θεσσαλία αλλά και στον Έβρο δεν επλήγησαν τα αποθέματα γάλακτος που ήδη υπήρχαν, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή του προϊόντος μέχρι το τέλος του έτους.

    Το πρόβλημα αφορά στην παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος από εδώ και πέρα, με την απώλεια να υπολογίζεται περίπου στο 18% του συνόλου. Την ίδια στιγμή, το ακριβές μέγεθος της καταστροφής στη ζωική παραγωγή δεν είναι ακόμα σαφές καθώς πολλά ζώα μπορεί να σώθηκαν από τις πλημμύρες, υποφέρουν ωστόσο από αρρώστιες ή είναι υποσιτισμένα μετά τις καταστροφές.

    Το μεγάλο ζήτημα λοιπόν που αναμένεται να προκύψει για τη φέτα από τις αρχές του 2024 είναι αφενός με ποιον τρόπο θα καλυφθεί η έλλειψη σε αιγοπρόβειο γάλα, όταν η λύση των εισαγωγών στην προκειμένη περίπτωση του ΠΟΠ προϊόντος είναι απαγορευτική, εφόσον το γάλα της πρέπει να είναι ελληνικό και αφετέρου πόσο εφικτό θα είναι να μην υπάρξουν νέες ανατιμήσεις αφού, όσοι παραγωγοί έχουν απώλειες σε γάλα, θα αναγκαστούν να «κυνηγήσουν» το προϊόν σε άλλες ζώνες γάλακτος της χώρας.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Οι καταστροφικές πλημμύρες «χτυπούν» και τη φέτα
    Οι καταστροφικές πλημμύρες «χτυπούν» και τη φέτα

    Μεγάλο πρόβλημα στην παραγωγή του «εθνικού μας τυριού», της φέτας, προκαλούν οι καταστροφές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία καθώς στην περιοχή βρίσκεται περί το 40% του συνόλου της αιγορποβατοτροφίας, που παράγουν το γάλα το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή της.

    Όπως επισημαίνει στο CNN Greece ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Χρήστος Αποστολόπουλος, οι απώλειες στο αιγοπρόβειο γάλα λόγω των καταστροφών, δεν μπορούν να καλυφθούν με εισαγωγές από το εξωτερικό. Κι αυτό γιατί το γάλα με το οποίο παρασκευάζεται η φέτα, η οποία αποτελεί ΠΟΠ προϊόν, βάσει των προϋποθέσεων που υπάρχουν, πρέπει να είναι ελληνικό παστεριωμένο αιγοπρόβειο και να προέρχεται αποκλειστικά από τις περιοχές Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και του Νομού Λέσβου.

    Η φετινή παραγωγή μετά τις καταστροφικές πλημμύρες αναμένεται μειωμένη με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την κάλυψη των αναγκών τόσο της εγχώριας αγοράς, όσο και των εξαγωγών (οι οποίες αποτελούν το 65% του συνόλου).

    Επιπλέον ανησυχία λόγω του κινδύνου ελλείψεων, προκαλείται και για την τιμή της φέτας στην αγορά το επόμενο διάστημα και ενώ ήδη το προϊόν έχει υποστεί σημαντικές ανατιμήσεις.

    Αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σαφής εικόνα σχετικά με το ακριβές μέγεθος των ζημιών και των απωλειών σε ζώα, η κατάσταση που περιγράφουν στελέχη του κλάδου της γαλακτοβιομηχανίας και κτηνοτρόφοι όπως επισημάνθηκε και κατά τη διάρκεια πρόσφατης σύσκεψης της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας είναι δραματική.

    Όπως σημειώνει ο κ. Αποστολόπουλος ακόμη και στα ζώα που έχουν γλίτωσαν από τις καταστροφές η πρόσβαση είναι σχεδόν αδύνατη από τους κτηνοτρόφους ενώ υπάρχουν ελλείψεις και στον εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για το άρμεγμα. Καταγράφονται επίσης, σημειώνει, σημαντικές ελλείψεις σε ζωοτροφές ενώ παράλληλα μεγάλες μεταποιητικές μονάδες της περιοχής έχουν υποστεί ζημιές. Με δεδομένη τη κατάσταση που επικρατεί δε στην περιοχή, αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί πόσος χρόνος να απαιτηθεί για να επανέλθουν σε ομαλότητα όλα τα παραπάνω.

    Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, πολλοί κτηνοτρόφοι εμφανίζονται απογοητευμένοι από τις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν και δηλώνουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να ξεκινήσουν τα πάντα από την αρχή και να συνεχίσουν το επάγγελμά τους.

    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς