Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2021 17:02

Αύξηση των παγκόσμιων τιμών σε γαλακτοκομικά, κρέας, φυτικά έλαια

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο δείκτης τιμών τροφίμων FAO έφτασε στο υψηλό των τριών ετών σε όλο το 2020.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν για έβδομο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο, με επικεφαλής τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα φυτικά έλαια, ανέφερε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο δείκτης τιμών τροφίμων FAO κατά μέσο όρο 107,5 μονάδες τον Δεκέμβριο, 2,2% υψηλότερος από τον Νοέμβριο. Καθόλη τη διάρκεια του 2020, ο δείκτης αναφοράς, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές των προϊόντων διατροφής που αποτελούν αντικείμενο κοινής διαπραγμάτευσης, ήταν κατά μέσο όρο 97,9 μονάδες, υψηλό τριών ετών και αύξηση 3,1% από το 2019, αν και εξακολουθεί να είναι περισσότερο από 25% κάτω από το ιστορικό του Κορυφή 2011.

Ο δείκτης τιμών δημητριακών FAO αυξήθηκε 1,1% από το Νοέμβριο και για όλο το 2020 κατά μέσο όρο 6,6 τοις εκατό πάνω από το επίπεδο του 2019. Οι τιμές εξαγωγής για το σιτάρι, τον αραβόσιτο, το σόργο και το ρύζι αυξήθηκαν όλες τον Δεκέμβριο, κινήθηκαν υψηλότερες εν μέρει λόγω ανησυχιών για τις αυξανόμενες συνθήκες και προοπτικές καλλιέργειας στη Βόρεια και Νότια Αμερική καθώς και στη Ρωσική Ομοσπονδία. Σε ετήσια βάση, οι τιμές εξαγωγής ρυζιού ήταν 8,6% υψηλότερες το 2020 από ό, τι το 2019, ενώ οι τιμές για τον αραβόσιτο και το σιτάρι ήταν 7,6% και 5,6% υψηλότερες, αντίστοιχα.

Ο δείκτης τιμών των φυτικών ελαίων FAO σημείωσε άνοδο 4,7% το Δεκέμβριο και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2012. Εκτός από τη συνεχιζόμενη στενότητα του εφοδιασμού σε μεγάλες χώρες παραγωγής φοινικέλαιου, το διεθνές εμπόριο επηρεάστηκε από την απότομη αύξηση των εξαγωγικών δασμών στην Ινδονησία. Οι διεθνείς τιμές για το πετρέλαιο σόγιας αυξήθηκαν εν μέρει λόγω των παρατεταμένων απεργιών στην Αργεντινή που επηρέασαν τόσο τη συντριπτική δραστηριότητα όσο και την εφοδιαστική των λιμένων. Αυτός ο υπο-δείκτης ήταν κατά μέσο όρο 19,1% υψηλότερος το 2020 από ό, τι το προηγούμενο έτος.

Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων FAO αυξήθηκε 3,2% τον Δεκέμβριο, η έβδομη συνεχόμενη μηνιαία άνοδος του, με όλες τις κατηγορίες υψηλότερες λόγω της ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγής που προκαλείται από ανησυχίες για ξηρότερες και θερμότερες συνθήκες στην παραγωγή γάλακτος της Ωκεανίας καθώς και την υψηλή εσωτερική ζήτηση στη Δυτική Ευρώπη. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του 2020, ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων κατά μέσο όρο 1,0% λιγότερο από ό, τι το 2019.

Ο δείκτης τιμών κρέατος FAO αυξήθηκε 1,7% τον Δεκέμβριο, ενώ ο μέσος όρος του έτους ήταν 4,5% χαμηλότερος από αυτόν του 2019. Οι τιμές κρέατος πουλερικών ανέκαμψαν τον τελευταίο μήνα του έτους, ενισχυμένες από την αυξημένη ζήτηση εισαγωγής, ειδικά από τη Μέση Ανατολικά, υψηλές εσωτερικές πωλήσεις σε βασικές χώρες παραγωγής και οι αρνητικές επιπτώσεις των εστιών της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη. Οι τιμές του χοιρινού κρέατος μειώθηκαν ελαφρά, επηρεασμένες από την αναστολή των γερμανικών εξαγωγών προς τις ασιατικές αγορές ως αποτέλεσμα των εστιών της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.

Ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO μειώθηκε κατά 0,6% το Δεκέμβριο μετά από μια σημαντική αύξηση τον προηγούμενο μήνα. Για το 2020 συνολικά, ο υπο-δείκτης ήταν 1,1% υψηλότερος από το 2019, αντανακλώντας μια μεγάλη αύξηση των εισαγωγών από την Κίνα και την αυξημένη ζήτηση ραφιναρισμένης ζάχαρης από τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών της Ινδονησίας, ακόμη και όταν η ανοδική πίεση περιορίστηκε από τις βελτιωμένες προοπτικές παραγωγής στη Βραζιλία και την Ινδία.

Πηγή: ΝeaPaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2021 09:38

Σχετικά Άρθρα

  • Ευλογιά των προβάτων: Φόβοι για ελλείψεις σε γάλα και κρέας - Κραυγή αγωνίας από τους κτηνοτρόφους
    Ευλογιά των προβάτων: Φόβοι για ελλείψεις σε γάλα και κρέας - Κραυγή αγωνίας από τους κτηνοτρόφους

    Μετά τον εντοπισμό ενός ακόμη κρούσματος στη Φωκίδα, τα μέτρα πήραν παράταση για ακόμη 10 ημέρες, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω μετάδοση του ιού

    Αναστάτωση επικρατεί σε κτηνοτρόφους και καταναλωτές για τα κρούσματα της ευλογιάς των προβάτων την ώρα που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λαμβάνει μέτρα.

    Μετά τον εντοπισμό ενός ακόμη κρούσματος στη Φωκίδα, τα μέτρα πήραν παράταση για ακόμη 10 ημέρες, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω μετάδοση του ιού. Την ίδια στιγμή, θέμα χρόνου θεωρείται το να προκύψουν ελλείψεις στην αγορά κρέατος.

    Για ανεπαρκή μέτρα κάνουν λόγο οι κτηνοτρόφοι

    Στέλεχος του υπουργείου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι «η καραντίνα ισχύει για τις κτηνοτροφικές μονάδες όλης της χώρας, ακόμη και σε περιοχές όπου δεν έχει εντοπισθεί κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων». Από την πλευρά τους, όμως, οι κτηνοτρόφοι υπογραμμίζουν ότι, τα μέτρα της πολιτείας δεν είναι επαρκή, για τη ζημιά που έχουν υποστεί, περιγράφοντας τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Όπως εξήγησαν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι της Φλώρινας, δεν είναι δυνατόν να τηρηθεί το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας καθώς, στις αποθήκες, δεν υπάρχει διαθέσιμη τροφή για τα αιγοπρόβατα. Την ίδια στιγμή, στην Αχαΐα, πάνω από 15.000 ζώα έχουν ελεγχθεί από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Έως τώρα, δεν έχει βρεθεί κανένα κρούσμα.

    Πηγή: NewsBomb.gr
  • Γαλακτοκομικά - κρέας: Τι λέει η αγορά σχετικά με τα μέτρα για την ευλογιά των προβάτων
    Γαλακτοκομικά - κρέας: Τι λέει η αγορά σχετικά με τα μέτρα για την ευλογιά των προβάτων

    Προτεραιότητα αποτελεί ο περιορισμός της εξάπλωσης της ζωονόσου, όπως σημειώνουν στο CNN Greece στελέχη της αγοράς των γαλακτοκομικών και του κρέατος σχετικά με την ευλογία των αιγοπροβάτων, εξηγώντας πως εφόσον τα μέτρα που έχουν ληφθεί, λειτουργήσουν αποτελεσματικά μέσα στο δεκαήμερο, δεν θα υπάρξει κανένα ζήτημα επάρκειας των προϊόντων.

    Σημειώνεται ότι όπως έχει τονίσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, από τη ζωονόσο δεν τίθεται ζήτημα για τη δημόσια υγεία και τους καταναλωτές καθώς προσβάλλει μόνο τα αιγοπρόβατα ενώ ο στόχος των περιορισμών είναι να διασωθεί το ζωικό κεφάλαιο.

    Μέχρι την επόμενη εβδομάδα που ισχύουν τα μέτρα, δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα ελλείψεων στην αγορά, καθώς είχαμε ήδη προετοιμαστεί σχετικά, από τις προηγούμενες μέρες, όπως επισημαίνει στο CNN Greece, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, Γιάννης Φασουλάς. Το κρίσιμο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να μην χρειαστεί να παραταθούν και μετά το πέρας του δεκαημέρου. Κυρίως ως προς το ζήτημα των εξαγωγών, ενόψει και της προετοιμασίας που γίνεται για την περίοδο των Χριστουγέννων, προκειμένου και να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες χωρών όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία στις οποίες τα ελληνικά αιγοπρόβατα έχουν καθιερωθεί, εξηγεί ο ίδιος. Παράλληλα υπογραμμίζει την ανάγκη έως τότε να τηρηθούν πιστά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το αρμόδιο υπουργείο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι στο διάστημα αυτό δεν θα υπάρξει νέο κρούσμα και μετά τις 10 ημέρες θα «ανοίξουν» οι «καθαρές» περιοχές.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Χρήστος Αποστολόπουλος εκτιμά πως στο διάστημα του δεκαημέρου και το ζήτημα του γάλακτος, αντίστοιχα, είναι διαχειρίσιμο, εξηγώντας πως δεν αναμένεται να επηρεαστεί τόσο άμεσα η αγορά. «Σίγουρα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί θα πρέπει να τηρηθούν καθώς το πιο σημαντικό είναι η διασφάλιση του προϊόντος και της ζωικής παραγωγής» τονίζει ο κ. Αποστολόπουλος στο CNN Greece. Τόσο ο κ. Φασουλάς όσο και ο κ. Αποστολόπουλος, πάντως, επισημαίνουν την ανάγκη στήριξης των κτηνοτρόφων, κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα των ζωοτροφών.

    Σχετικά, τέλος, με τις ανησυχίες για ενδεχόμενο ανατιμήσεων σε γαλακτοκομικά και κρέας, από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας την Τετάρτη στο Mega, ερωτηθείς σχετικά, ξεκαθάρισε πως δεν δικαιολογούνται αυξήσεις υπογραμμίζοντας μάλιστα πως τις προσεχείς μέρες «θα υπάρξει έλεγχος στην κεντρική αγορά».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Πανώλη αιγοπροβάτων: Σε «αναβρασμό» η αγορά - Φόβοι για ανατιμήσεις στο κρέας
    Πανώλη αιγοπροβάτων: Σε «αναβρασμό» η αγορά - Φόβοι για ανατιμήσεις στο κρέας

    Χωρίς παϊδάκια, αρνιά, κατσίκια και γιδοπρόβατα κινδυνεύει να μείνει η ελληνική αγορά, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανώλης.

    Ο Ευάγγελος Ρίζος, πρόεδρος κρεοπωλών Λάρισας, υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται η μετακίνηση ζώων από τις κτηνοτροφικές μονάδες προς τα σφαγεία, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να μεταφέρεται και στα κρεοπωλεία, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

    Σχεδόν ένα χρόνο μετά τις απώλειες από την καταιγίδα Daniel και την πανώλη ο αριθμός των αιγοπροβάτων έχει μειωθεί δραματικά στην Θεσσαλία, καθώς έχουν θανατωθεί περίπου 18.000 ζώα.

    «Μόνο εισαγόμενο κρέας μπορεί να φτάσει στην αγορά και αυτό σε μικρές ποσότητες. Παρά την επιφυλακτικότητα εκ μέρους των καταναλωτών, εάν υπήρχαν αιγοπρόβεια κρέατα θα είχαμε μια μικρή σχετικά ζήτηση», παρατηρεί ο κ. Ρίζος.

    Μόνο χοιρινό και μοσχάρι διατίθεται στην αγορά και σε αυτά θα αρκεστούν οι καταναλωτές εν’ όψει Δεκαπενταύγουστου. Ωστόσο, αισιοδοξεί ότι μετά την απαγόρευση των μετακινήσεων ζώων, που ήταν ένα επιβεβλημένο μέτρο και το μόνο που είχε αποτέλεσμα, η κατάσταση σύντομα θα αποκατασταθεί.

    «Ο κόσμος θα μόνο εισαγόμενο αιγοπρόβειο κρέας»

    «Στα ράφια των κρεοπωλείων στη Θεσσαλονίκη ο κόσμος θα βρει αποκλειστικά και μόνο εισαγόμενο αιγοπρόβειο κρέας. Πουθενά δεν θα βρει ελληνικό», ανέφερε μιλώντας στο TheOpinion o πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Νίκος Μπαλαμπανίδης, αλλά και οι κρεοπώλες που δραστηριοποιούνται στο Καπάνι. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κόσμος έχει φοβηθεί από αυτή την τρομολαγνεία των ημερών λόγω της πανώλης και δεν ζητά πλέον αιγοπρόβειο.

    Ο κ. Μπαλαμπανίδης διαβεβαιώνει, ωστόσο, ότι παρά τους φόβους ότι θα ανατιμηθούν τα υπόλοιπα είδη κρεάτων, δεν έχει προς το παρόν καταγραφεί κάτι τέτοιο. «Οι τιμές σε χοιρινό, βόειο και κοτόπουλο παραμένουν οι ίδιες», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Πανώλη: Οι θανατώσεις ζώων θα οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών σε αρνίσιο κρέας και γαλακτοκομικά
    Πανώλη: Οι θανατώσεις ζώων θα οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών σε αρνίσιο κρέας και γαλακτοκομικά

    Αύξηση στην τιμή του αρνίσιου κρέατος, του γάλακτος και των παραγώγων του (τυρί, γιαούρτι κτλ.) αναμένει, μιλώντας στο ethnos.gr, ο καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννης Χατζηδημητρίου, εξαιτίας του προβλήματος με την πανώλη, το οποίο οδήγησε ήδη στη θανάτωση πολλών χιλιάδων ζώων.

    Την άνοδο στις τιμές την αναμένει ο καθηγητής από το ερχόμενο φθινόπωρο και μετά και σίγουρα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ το ποσοστό της θα εξαρτηθεί από τις διαστάσεις που θα λάβει το πρόβλημα και μέχρι πότε θα διαρκέσει.

    Παράλληλα, ο κ. Χατζηδημητρίου εκφράζει την εκτίμηση ότι οι πληγέντες από την πανώλη κτηνοτρόφοι θα αποζημιωθούν από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας αλλά σε ποσοστό μικρότερο από το μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν και υποστηρίζει ότι οι επαγγελματίες του χώρου θα πρέπει στο εξής να δουν πιο σοβαρά το θέμα της ασφάλισης του ζωικού τους κεφαλαίου.

    «Σίγουρη η αύξηση των τιμών»

    Ειδικότερα και σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, από τη στιγμή που μειώνεται η παραγωγή και η προσφορά στην αγορά ενός προϊόντος, ενώ η ζήτηση εξακολουθεί να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα, είναι κεφαλαιώδης κανόνας της οικονομίας ότι η τιμή του θα σημειώσει άνοδο.

    «Η προσφορά του κρέατος είναι δεδομένο ότι θα καταγραφεί μειωμένη στην αγορά, από τη στιγμή που θανατώθηκαν τόσες χιλιάδες ζώα και εξακολουθούν να θανατώνονται. Την ίδια στιγμή η ζήτηση του αρνίσιου κρέατος δε θα μειωθεί λόγω της καταστροφής από την πανώλη. Εφόσον, λοιπόν, οι κρεατέμποροι και οι κρεοπώλες θα έχουν στη διάθεσή τους λιγότερα αρνιά να πουλήσουν, ενώ η ζήτηση από τους καταναλωτές θα παραμένει η ίδια, μοιραία θα αυξήσουν τις τιμές. Αλλά και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι που έπαθαν οικονομική ζημιά από τη θανάτωση μέρους των ζώων τους, θα πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή τα εναπομείναντα, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν μέρος της ζημιάς και να καταφέρουν να επιβιώσουν οικονομικά. Και αυτή η παράμετρος θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του αρνίσιου κρέατος, του γάλακτος και των παραγώγων του», σημειώνει ο κ. Χατζηδημητρίου.

    Δεν μπορεί να προβλεφθεί το ποσοστό της αύξησης

    Σε ό,τι αφορά το ποσοστό που θα φτάσει η άνοδος των τιμών, ο καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων του ΠΑΜΑΚ σημειώνει ότι στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατό να γίνει κάποια ασφαλής εκτίμηση, ιδίως από τη στιγμή που συνεχίζεται η θανάτωση ζώων και το πρόβλημα με την πανώλη δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

    Όπως λέει, το ποσοστό της αύξησης θα εξαρτηθεί από το πόσο μειωμένες, σε σύγκριση με μία κανονική περίοδο, θα είναι οι ποσότητες του κρέατος και του γάλακτος που θα φτάσουν στην αγορά. Επίσης, πάντοτε υπάρχει το ενδεχόμενο ένα μέρος της έλλειψης του κρέατος στην αγορά να καλυφθεί από νόμιμες εισαγωγές.

    «Αν οι καταναλωτές δουν ότι οι τιμές των ελληνικών αρνιών έχουν ‘’τσιμπήσει’’ πιθανότατα ένα μεγάλο μέρος θα στραφεί στα εισαγόμενα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι τιμές μπορεί να μη σημειώσουν μεγάλη αύξηση. Σε κάθε περίπτωση η άνοδος των τιμών θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη, ωστόσο, για το ποσοστό της δεν μπορεί να γίνει τώρα καμία εκτίμηση, ιδίως από τη στιγμή που συνεχίζεται το πρόβλημα. Η αύξηση θα εξαρτηθεί από το ποσοστό του συνόλου της προσφοράς που χάθηκε. Στο ενδεχόμενο που συνεχιστεί και μετά τον Αύγουστο η θανάτωση ζώων, το ποσοστό της ανόδου των τιμών θα είναι μεγάλο», αναφέρει ο κ. Χατζηδημητρίου.

    Από το φθινόπωρο οι αυξήσεις

    Κατά τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, δε θα πρέπει οι καταναλωτές να περιμένουν άμεσα άνοδο στις τιμές. Είναι πολύ πιθανό η άνοδος να ξεκινήσει από τα μέσα του Σεπτεμβρίου και να κορυφωθεί έως το τέλος του έτους.

    «Υπάρχουν συμβάσεις κάποιας χρονικής διάρκειας που βρίσκονται σε ισχύ. Άρα οι κρεατέμποροι δεσμεύονται και δεν μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε τιμή υψηλότερη από τη συμφωνημένη. Είναι πολύ πιθανό να δούμε κάποιες μικρές αυξήσεις τιμών από τα μέσα του Σεπτεμβρίου και μέχρι το τέλος του χρόνου να αποκτήσουν μεγαλύτερο ποσοστό», σημειώνει ο καθηγητής.

    Ασφάλιση της ζωικής παραγωγής

    Κατά τον κ. Χατζηδημητρίου, οι πληγέντες κτηνοτρόφοι θα αποζημιωθούν από την Πολιτεία, ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι αυτό δε θα γίνει στο σύνολο της αξίας του προϊόντος που έχασαν.

    «Κάποια ζημιά δε θα καλυφθεί και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Για το λόγο αυτό έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα της ασφάλισης της ζωικής παραγωγής. Θα πρέπει να σκεφθούν πολύ σοβαρά οι κτηνοτρόφοι ότι θα πρέπει να ασφαλίζουν τα ζώα τους. Βέβαια, με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί το κόστος παραγωγής και αυτό με τη σειρά του θα επηρεάσει και τις τιμές λιανικής πώλησης των προϊόντων. Όμως, σε κάθε περίπτωση η επιβάρυνση αυτή θα είναι πολύ μικρότερη από τις αυξήσεις που καταγράφονται, όταν σημειώνεται μία καταστροφή», υποστηρίζει ο καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πολλαπλά οφέλη για την υγεία από τη μείωση επεξεργασμένου κρέατος και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος
    Πολλαπλά οφέλη για την υγεία από τη μείωση επεξεργασμένου κρέατος και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος

    Η μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος κατά 30% θα μπορούσε να αποτρέψει χιλιάδες κρούσματα διαβήτη, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων στις ΗΠΑ σε διάστημα δέκα ετών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Planetary Health».

    Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ ανέπτυξαν ένα εργαλείο προσομοίωσης για να εκτιμήσουν τις πολλαπλές επιπτώσεις στην υγεία από τη μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος. Χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια εθνική έρευνα υγείας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για να δημιουργήσουν ένα προσομοιωμένο, αντιπροσωπευτικό δείγμα του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ, που ονομάζεται μικροπροσομοίωση. Οι επιπτώσεις αξιολογήθηκαν στο σύνολο του πληθυσμού και ξεχωριστά με βάση την ηλικία, το φύλο, το εισόδημα του νοικοκυριού και την εθνικότητα.

    Υπολόγισαν ότι η μείωση κατά ένα τρίτο του επεξεργασμένου κρέατος θα μπορούσε να αποτρέψει περισσότερα από 350.000 κρούσματα διαβήτη, 92.500 περιπτώσεις καρδιαγγειακής νόσου και 53.300 περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου σε μια δεκαετία. Η μείωση της κατανάλωσης τόσο του επεξεργασμένου κρέατος όσο και του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος κατά 30% θα είχε ως αποτέλεσμα 1.073.400 λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη, 382.400 λιγότερες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων και 84.400 λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου.

    Τέλος, η μείωση μόνο της πρόσληψης μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος κατά 30% θα είχε ως αποτέλεσμα 732.000 λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη, 291.500 λιγότερες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων και 32.200 λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου. Το εύρημα ότι οι περισσότερες περιπτώσεις ασθενειών αποτρέπονται με τη μείωση του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η μέση ημερήσια πρόσληψη του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος είναι υψηλότερη από το επεξεργασμένο, όπως σημειώνουν οι ερευνητές.

    Η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι οι εκτιμήσεις αυτές πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή και ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Σύσκεψη υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Α. Φίλια για τον έλεγχο της αγοράς κρέατος εν όψει Πάσχα
    Σύσκεψη υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Α. Φίλια για τον έλεγχο της αγοράς κρέατος εν όψει Πάσχα

    Σύσκεψη συντονισμού των συναρμόδιων υπηρεσιών για τον έλεγχο της αγοράς κρέατος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέα Φίλια. Συμμετείχαν ο Γενικός Δ/ντης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σάββας Βλάχος, ο Δ/ντης Κτηνιατρικής Κώστας Μήλιος, ο Δ/ντης του ΕΦΕΤ Δυτικής Ελλάδας Δημήτρης Τσιμπούκης, η προϊσταμένη της Εποπτείας Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Ιωάννα Τσιλιγιάννη και η προϊσταμένη του Τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας Βασιλική Αγά.

    Στην σύσκεψη συζητήθηκαν ο συντονισμός των ελεγκτικών μηχανισμών στην Δυτική Ελλάδα σε εφαρμογή του σχεδίου δράσης που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον έλεγχο της αγοράς εν όψει των εορτών του Πάσχα, με στόχο της προστασία της υγείας του καταναλωτή, αλλά και την πρόληψη αθέμιτων πρακτικών απάτης (ελληνοποιήσεις). Διαπιστώθηκε η έως τώρα αγαστή συνεργασία, αποφασίστηκαν συγκεκριμένα βήματα συντονισμού και δίαυλοι επικοινωνίας όλες τις ημέρες των εορτών, ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

    Οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιούν επιστάμενους ελέγχους σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας του κρέατος και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης και πρόσθεσε:«Στόχος μας είναι, εκτός από την αδιαπραγμάτευτη προστασία της υγείας του καταναλωτή, να αποτρέψουμε και οποιαδήποτε σκέψη επιτήδειων για ελληνοποιήσεις κρέατος αυτή την περίοδο, προστατεύοντας έτσι και την κτηνοτροφία της περιοχής μας σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Γαλακτοκομικά: Το νέο τοπίο στην αγορά και το «ασανσέρ» των τιμών
    Γαλακτοκομικά: Το νέο τοπίο στην αγορά και το «ασανσέρ» των τιμών

    Νέα δεδομένα έχουν διαμορφωθεί την τελευταία διετία στην αγορά των γαλακτοκομικών, με τις πληθωριστικές πιέσεις να έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο καινούριο τοπίο που παρατηρείται στον κλάδο.

    Η κατηγορία των γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι κτλ.) πριν από έναν χρόνο οδηγούσε την «κούρσα» των ανατιμήσεων, καταγράφοντας συνεχείς αυξήσεις ακόμη και από μήνα, σε μήνα. Έναν χρόνο μετά, τα στοιχεία από τις εταιρείες μετρήσεων πωλήσεων του οργανωμένου λιανεμπορίου, δείχνουν πως πλέον αποτελεί την κατηγορία τροφίμων που εμφανίζει τα σημαντικότερα σημάδια αποκλιμάκωσης. Χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι το «φρένο» που μπήκε στις αυξήσεις, έφερε ξανά τις τιμές στα επίπεδα που γνώριζαν οι καταναλωτές προ τριετίας, καθώς οι ανατιμήσεις ήταν διαρκείς και υψηλές.

    Τα στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων Circana για τις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ τον Ιανουάριο του 2024 δείχνουν πως τα γαλακτοκομικά κατέγραψαν μείωση στην τιμή ανά τεμάχιο της τάξεως του 4,4% σε σχέση με πέρσι, αποτελώντας την κατηγορία τροφίμων με την μεγαλύτερη μείωση. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του ΙΕΛΚΑ για τον μήνα Φεβρουάριο, οι κατηγορίες των τυροκομικών και γαλακτοκομικών ήταν μεταξύ εκείνων με τις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών, με πτώση 3,70% και 3,39% αντίστοιχα. Το ΙΕΛΚΑ παρατηρεί ότι οι μειώσεις που καταγράφονται στα γαλακτοκομικά είναι αποτέλεσμα τόσο της ομαλοποίησης της αγοράς, όσο και της μείωσης στις τιμές παραγωγού σε ορισμένα προϊόντα.

    Την ίδια στιγμή, παρατηρείται αλλαγή του σκηνικού, σε ό,τι αφορά τις συνήθειες των καταναλωτών, οι οποίοι λόγω των υψηλών τιμών στράφηκαν σε οικονομικότερες λύσεις και κατά κύριο λόγο στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στις πωλήσεις των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο οι οποίες βλέπουν τα PL να «πρωταγωνιστούν» πλέον στα μερίδια της αγοράς του γιαουρτιού και του γάλακτος. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας παράγονται και συσκευάζονται από εταιρείες του κλάδου, για λογαριασμό των αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

    Έτσι, πλέον, στην ελληνική αγορά, ένα στα τρία γιαούρτια που καταναλώνονται - με εξαίρεση το παραδοσιακό γιαούρτι- είναι ιδιωτικής ετικέτας και το μερίδιο αγοράς των PL φτάνει πλέον το 32,8% σε όγκο και το 20,7% σε αξία, σύμφωνα με την Circana. Το γιαούρτι ιδιωτικής ετικέτας, με βάση τα ίδια στοιχεία, αναδείχθηκε σε leader της αγοράς προσπερνώντας τα αντίστοιχα επώνυμα, μεγάλων εταιρειών του κλάδου. Αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και στην αγορά γάλακτος με σημαντικό μερίδιο της επώνυμης ετικέτας να μετατοπίζεται, από το προηγούμενο έτος, προς την ιδιωτική.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Τσικνοπέμπτη: «Τσουχτερό» και φέτος το τραπέζι – Πόσο θα κοστίσει στους καταναλωτές
    Τσικνοπέμπτη: «Τσουχτερό» και φέτος το τραπέζι – Πόσο θα κοστίσει στους καταναλωτές

    Εν μέσω ακρίβειας και πληθωριστικών πιέσεων θα στρώσουν και φέτος το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης οι καταναλωτές, με τις τιμές στα τρόφιμα που το συνθέτουν να εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή ημέρα.

    Ο πληθωρισμός συνολικά στην κατηγορία των τροφίμων «τρέχει» με 8,3% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιανουάριο, με το ελαιόλαδο να αναδεικνύεται «πρωταθλητής» των ανατιμήσεων καταγράφοντας άνοδο 67,4% μέσα σε έναν χρόνο και τα λαχανικά να ακολουθούν με 14,4%. Στο κρέας οι ανατιμήσεις είναι της τάξεως του 6% ενώ στο ίδιο ποσοστό κυμαίνονται και στα αλκοολούχα ποτά. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, γίνεται σαφές πως το κόστος του φετινού τραπεζιού της Τσικνοπέμπτης θα είναι αυξημένο σε σχέση με το περσινό.

    Στα συνοικιακά κρεοπωλεία της χώρας, οι επαγγελματίες κάνουν λόγο για υποτονική κίνηση στις παραγγελίες των καταναλωτών, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Ελλάδος, Σάββα Κεσίδη να εκτιμά, μιλώντας στο CNN Greece, πως η κατανάλωση κινείται πτωτικά κατά 10-15% σε σύγκριση με πέρσι. Οι επαγγελματίες «ποντάρουν» ως έναν βαθμό και στις αγορές της τελευταίας στιγμής αν και ανησυχούν ότι οι κακές καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν σε αρκετές περιοχές της χώρας, θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους καταναλωτές, καθώς δεν θα επιτρέψουν το παραδοσιακό ψήσιμο στους εξωτερικούς χώρους.

    Οι τιμές στο κρέας

    Σε ό,τι αφορά τις τιμές στα κρέατα κ. Κεσίδης επισημαίνει πως οι τελευταίες αυξήσεις στο μοσχάρι έγιναν το φθινόπωρο του 2023 και στο χοιρινό τον περασμένο Μάιο ενώ στο αρνί, οι τιμές εμφανίζονται αυξημένες λόγω του ότι σημαντικές ποσότητες κατευθύνονται στις εξαγωγές και άνοδος της ζήτησης στην εγχώρια αγορά εμφανίζεται μόνο τις περιόδους των γιορτών. Ως εκ τούτου οι τιμές στα κρέατα σε σχέση με την περσινή Τσικνοπέμπτη εμφανίζονται μεσοσταθμικά αυξημένες κατά 15%.

    Αναλυτικά πώς διαμορφώνονται φέτος οι τιμές στα κρεοπωλεία:

    Κοτόπουλο: Από 3,5 έως 5 ευρώ το κιλό

    Χοιρινές μπριζόλες- πανσέτες: Από 6,5 έως 8 ευρώ το κιλό

    Χοιρινό χωρίς κόκκαλο: Από 7,5 έως 9,5 ευρώ το κιλό

    Κιμάς μοσχαρίσιος: 11- 12 ευρώ το κιλό

    Μοσχάρι χωρίς κόκκαλο: Από 12,5 έως 14 ευρώ το κιλό

    Αρνί – κατσίκι: Από 12,5 έως 15 ευρώ το κιλό

    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς