Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2021 21:18

Γρίπη των πτηνών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ερωτήσεις και απαντήσεις με τον παγκόσμιο συντονιστή παρακολούθησης του FAO.

Τα περιστατικά της γρίπης των πτηνών σε πτηνά έχουν αναφερθεί σε περισσότερες από 30 χώρες τους τελευταίους μήνες. Ανάγκη αποτελεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, η επαγρύπνηση και ετοιμότητα για το πρόβλημα υγείας των ζώων, με πανδημικό δυναμικό και βαρύ κόστος για τους αγρότες και τα συστήματα τροφίμων.

Η Sophie Von Dobschuetz, Συντονίστρια Παγκόσμιας Εποπτείας στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), εξηγεί την πρόκληση και τον τρόπο με τον οποίο ο FAO λειτουργεί για να τον περιορίσει.

Η γρίπη των πτηνών έχει προκαλέσει παγκόσμιες πανδημίες στο παρελθόν. Γιατί είναι τόσο επικίνδυνος αυτός ο τύπος γρίπης;

Η γρίπη των πτηνών είναι ένας τύπος ιού που βρίσκεται στα πουλιά. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στελέχη και ορισμένα ζωονοσογόνα στελέχη μπορούν να μολύνουν και ακόμη και να σκοτώσουν ανθρώπους. Η πανδημία γρίπης της Ισπανίας το 1918 ήταν στην πραγματικότητα μια γρίπη Α (H1N1) προέλευσης των πτηνών που προσβάλλει 500 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, από τότε, δεν υπάρχουν ενδείξεις συνεχούς εξάπλωσης από άνθρωπο σε άνθρωπο και τις τελευταίες δεκαετίες οι ανθρώπινες λοιμώξεις ήταν σποραδικές, οι πιο πρόσφατες αναφορές στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ήταν το Νοέμβριο του 2020, όταν τα πτηνά H5N6 και H9N2, οι ιοί της γρίπης εντοπίστηκαν σε δύο άτομα σε στενή επαφή με ζώντα πουλερικά.

Η γρίπη των πτηνών είναι ιοί RNA, έτσι μεταλλάσσονται και εξελίσσονται πιο γρήγορα από τους ιούς DNA, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα αυξημένης προσαρμογής στα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Το Tripartite - FAO, ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (OIE) και ο ΠΟΥ - συνεργάζονται για τη διεξαγωγή παρακολούθησης και αξιολόγησης κινδύνου σε τακτική βάση. Παρέχουν επίσης δεδομένα για τις συναντήσεις εποχικής σύνθεσης εμβολίων του ΠΟΥ , μια άμεση υποστήριξη στην ετοιμότητα για πανδημία. Οι τρεις οργανισμοί δημοσίευσαν επίσης πρόσφατα ένα εργαλείο για εθνική κοινή, πολυτομεακή αξιολόγηση κινδύνου ( JRA ) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από χώρες για την εκτίμηση των ζωονοσογόνων κινδύνων για την υγεία στη διεπαφή ζώου-ανθρώπου-περιβάλλοντος και καθοδήγηση της διαχείρισης κινδύνου.

Από την πρώτη γνωστή εμφάνισή της στην Ασία το 1996, εμφανίστηκαν αρκετές διηπειρωτικές επιδημίες γρίπης των πτηνών. Αν και το εμπόριο πουλερικών παραμένει ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την εισαγωγή και την τοπική εξάπλωση των ιών της γρίπης των πτηνών, η εξάπλωση μεγάλων αποστάσεων διευκολύνεται συχνά από τα μεταναστευτικά άγρια πτηνά, με θανατηφόρο αντίκτυπο στους οικιακούς και άγριους πτηνούς.

Ποια είναι η κατάσταση της γρίπης των πτηνών φέτος; Είναι ζωονοσογόνο;

Υπάρχει επί του παρόντος αυξημένος αριθμός επιδημιών HPAI στην Ευρώπη και την Ασία, καθώς και η εμφάνιση επαναπροσδιορισμένων στελεχών (εκείνων που συνδυάζουν γενετικό υλικό από διαφορετικούς ιούς της γρίπης των πτηνών) που επηρεάζουν τα πουλερικά και τα άγρια πτηνά. Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2020, ο FAO άρχισε να προειδοποιεί τις αρχές υγείας των ζώων σε χώρες με υψηλό κίνδυνο και συνεχίζει να παρέχει συμβουλές και προτεινόμενες ενέργειες.

Το πιο διαδεδομένο στέλεχος HPAI από τον Οκτώβριο του 2020 είναι το H5N8, που επηρεάζει περισσότερες από 30 χώρες ή διοικητικά εδάφη από την Ιρλανδία έως την Ιαπωνία, με περισσότερα από 1 300 συμβάντα να αναφέρουν επίσημα συμβάντα σε πουλερικά και άγρια πτηνά. Μέχρι τώρα, δεν έχουν αναφερθεί επιβεβαιωμένες ανιχνεύσεις στην Αφρική ή την Αμερική, αν και έχει αναφερθεί πρόσφατα ένα άλλο στέλεχος (H5N1 HPAI) στα πουλερικά στη Σενεγάλη.

Ο ιός της γρίπης των πτηνών H5N8 που κυκλοφορεί σήμερα στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη δεν έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα ανθρώπινες λοιμώξεις. Ωστόσο, το ζωονοσογόνο δυναμικό του δεν πρέπει να αγνοηθεί, καθώς εάν ένας ιός της γρίπης των πτηνών αποκτά την ικανότητα για διαρκή μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, η πανδημική απειλή γίνεται πολύ πραγματική πολύ γρήγορα. (Δείτε τις ερωτήσεις 7 και 8 για το πώς οι άνθρωποι και οι αρχές μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους).

Οι αναλύσεις των γονιδιακών ακολουθιών των στελεχών του ιού που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των εστιών επιτρέπουν στους επιστήμονες να ανακατασκευάσουν το ιστορικό της κυκλοφορίας του ιού και της εξέλιξης σε όλες τις ηπείρους. Σύμφωνα με πρόσφατες γενετικές αναλύσεις, παρόλο που η κλινική εικόνα στους πληγέντες πληθυσμούς κατοικίδιων και άγριων πτηνών είναι παρόμοια, το στέλεχος του ιού H5N8 που κυκλοφορεί σήμερα στην Ανατολική Ασία είναι γενετικά διαφορετικό από αυτό που κυκλοφορεί στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο επιδημίες αναπτύχθηκαν ανεξάρτητα ταυτόχρονα.

Ο FAO παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη γρίπη των πτηνών παγκοσμίως και διατηρεί μια βάση δεδομένων ( EMPRES-i ) για την καταγραφή γεγονότων σε πουλερικά, άγρια πτηνά και ανθρώπους που αναφέρονται από διάφορες επίσημες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των OIE και WHO. Λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση μπορείτε να βρείτε στον Παγκόσμιο Ιό της γρίπης των πτηνών με Zoonotic Potential Update Update, το Subai Sahara Africa HPAI Situation Update και το H7N9 Situation Update.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Πώς εξαπλώνονται οι ιοί της γρίπης των πτηνών μεταξύ χωρών και διαφόρων περιοχών και ηπείρων;

Η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών σε μεγάλες αποστάσεις διευκολύνεται από τις μεταναστεύσεις των άγριων πτηνών. Τα άγρια πτηνά είναι η φυσική δεξαμενή για ιούς της γρίπης των πτηνών και κάθε χρόνο ένας τεράστιος αριθμός άγριων πτηνών μεταναστεύει δυτικά από την Κεντρική Ασία τον Αύγουστο-Δεκέμβριο αναζητώντας χώρους τροφοδοσίας σε θερμότερες τοποθεσίες, σταματώντας σε πολλούς χώρους ανάπαυσης στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Ορισμένα είδη επεκτείνουν επίσης το εύρος τους στα νότια γεωγραφικά πλάτη, συμπεριλαμβανομένης της υποσαχάριας Αφρικής.

Όσο περισσότερα είδη άγριων πτηνών μεταφέρουν τον ιό, τόσο πιο μεταναστευτικοί διάδρομοι στους οποίους μπορεί να εξαπλωθεί ο ιός. Οι σημαντικές συγκεντρώσεις άγριων πτηνών στην Κεντρική Ασία επιτρέπουν την ανάμειξη ειδών και δίνει την ευκαιρία στους ιούς της γρίπης των πτηνών να κυκλοφορούν, να παραμείνουν και να εξελιχθούν. Ιδιαίτερα οι πάπιες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην εξάπλωσή τους καθώς μπορούν να ρίξουν τον ιό χωρίς να εμφανίσουν κλινικά συμπτώματα. Οι χώρες κατά μήκος αυτών των πλωτών οδών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εισαγωγής της γρίπης των πτηνών, ειδικά εάν η βιοασφάλεια στις πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις είναι αδύναμη ή εάν υπάρχει επαφή μεταξύ άγριων και κατοικίδιων πτηνών σε καταστάσεις όπως τα πουλερικά ελεύθερης βοσκής.

Μόλις εισαχθεί σε μια χώρα ή περιοχή, η γρίπη των πτηνών μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα μέσω του εμπορίου πουλερικών εντός και μεταξύ χωρών, ειδικά μέσω του άτυπου εμπορίου που είναι λιγότερο ελεγχόμενο και όπου οι πρακτικές βιοασφάλειας είναι κακές.

Λειτουργούν τα εμβόλια γρίπης των πτηνών;

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης των πτηνών είναι μία επιλογή, αλλά δεν μπορεί ποτέ να αντικαταστήσει τον αντίκτυπο των κατάλληλων μέτρων βιοασφάλειας που πρέπει να διατηρούνται ανά πάσα στιγμή. Ο εμβολιασμός πουλερικών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κυκλοφορίας του ιού και στην πρόληψη της εμφάνισης σοβαρών εστιών ή περαιτέρω εξάπλωσης της νόσου, αλλά θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο μαζί με άλλους ελέγχους.

Ο εμβολιασμός πουλερικών είναι πιο περίπλοκος από ό, τι φαίνεται και πρέπει να επιτευχθεί κατάλληλη κάλυψη εμβολιασμού για να είναι επιτυχής. Οι καλά σχεδιασμένες και τακτικά αξιολογημένες εθνικές στρατηγικές εμβολιασμού βοηθούν στην αποφυγή δαπανών χρημάτων για κακά αποτελέσματα. Επιπλέον, ο ανεπαρκώς εφαρμοσμένος ή ελλιπής εμβολιασμός μπορεί να διευκολύνει την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών. Δεδομένης της ταχείας εξέλιξης αυτών των ιών, τα εμβόλια πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς για να ταιριάζουν με τα τρέχοντα στελέχη πεδίου που κυκλοφορούν.

Ο εμβολιασμός έδωσε πολύ καλά αποτελέσματα στην Κίνα, όπου ξεκίνησε ένας εθνικός εμβολιασμός πουλερικών τον Σεπτέμβριο του 2017 για την αντιμετώπιση του ιού της γρίπης των πτηνών H7N9 που κυκλοφόρησε στα πουλερικά και διασκορπίστηκε σποραδικά στον άνθρωπο, ειδικά σε ζώνες αγοράς ζωντανών πτηνών. Η κατάλληλη κάλυψη εμβολιασμού στα πουλερικά μείωσε σημαντικά τον αριθμό των περιπτώσεων σε ανθρώπους σε λίγες μόνο εβδομάδες.

Τι μπορούν να κάνουν οι αρχές και τα άτομα στην αλυσίδα αγοράς πουλερικών για να αποτρέψουν τα κρούσματα;

Εάν υπάρχει υποψία γρίπης των πτηνών σε μια χώρα, είναι σκόπιμο να περιορίσετε αμέσως τις κινήσεις από τις δυνητικά πληγείσες περιοχές για να αποφύγετε την περαιτέρω εξάπλωση του ιού και, μετά την επιβεβαίωση της νόσου από το εργαστήριο, να εξοντώσετε το προσβεβλημένο κοπάδι, ακολουθούμενο από καθαρισμό και απολύμανση οι εγκαταστάσεις.

Η δημιουργία μιας αποκλειστικής τηλεφωνικής γραμμής επικοινωνίας και η ύπαρξη καλών συστημάτων αναφοράς πεδίου (όπως το FAO's Event Mobile Application, EMA-i ) μπορεί να συμβάλει στην ταχεία αναγνώριση και αντιμετώπιση των εστιών.

Το προφίλ αγοράς μπορεί να διεξαχθεί, για παράδειγμα χρησιμοποιώντας την Εφαρμογή Προφίλ Αγοράς του FAO, MPA , για να επιλέξετε αγορές με υψηλή απόδοση και χαμηλή βιοασφάλεια για στοχευμένα μέτρα παρακολούθησης και μετριασμού του κινδύνου. Ανάλογα με το πλαίσιο, ο εμβολιασμός κοπαδιών πουλερικών υψηλού κινδύνου ή υψηλής αξίας μπορεί να είναι μία από τις επιλογές που πρέπει να ληφθούν υπόψη, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα.

Ποιος είναι ο αντίκτυπος στη βιομηχανία πουλερικών στις πληγείσες χώρες;

Η τρέχουσα επιδημία της γρίπης των πτηνών έχει έρθει σε μια εποχή οικονομικής πίεσης και προκλήσεων στο σύστημα γεωργικών τροφίμων λόγω της πανδημίας COVID-19.
Η γρίπη των πτηνών μπορεί να είναι μεγάλη επιβάρυνση για τις πληγείσες χώρες καθώς τα κρούσματα προκαλούν σημαντικές οικονομικές απώλειες για τη βιομηχανία πουλερικών και τα αγροτικά μέσα διαβίωσης, καθώς και τη μείωση της διαθέσιμης ζωικής πρωτεΐνης. Οι γυναίκες και τα παιδιά είναι συχνά υπεύθυνα για την εκτροφή πουλερικών μικρής κλίμακας, γεγονός που τους δίνει ένα ανεξάρτητο εισόδημα. Τα στελέχη HPAI προκαλούν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας πουλερικών και απαιτούν σφαγή μεγάλης κλίμακας.

Τα καλά καθορισμένα και δίκαια συστήματα αποζημίωσης παίζουν σημαντικό ρόλο στην παροχή κινήτρων στους αγρότες να αναφέρουν υποψίες για ασθένειες, καθώς διαφορετικά οι αγρότες μπορούν να επιλέξουν να πουλήσουν τα πληγέντα ζώα τους σε χαμηλότερη τιμή αντί να χάσουν τα πάντα. Ταυτόχρονα, οι πολιτικές σφαγής και αποζημίωσης μπορούν να γίνουν πολύ δαπανηρές για μια κυβέρνηση όταν συμβαίνουν πολλές εκδηλώσεις σε μια χώρα. Οι τακτικές εκστρατείες εμβολιασμού πουλερικών συνεπάγονται επίσης υψηλό κόστος και περίπλοκη εφοδιαστική ψυχρής αλυσίδας. Επομένως, οι πληγείσες χώρες ή εκείνες που κινδυνεύουν να υιοθετήσουν ένα σχέδιο ετοιμότητας και ελέγχου της γρίπης των πτηνών και να διαθέσουν επαρκή προϋπολογισμό για τις προγραμματισμένες δραστηριότητες. Οι απαγορεύσεις εισαγωγής πουλερικών που εφαρμόζονται από χώρες που δεν επηρεάζονται έχουν ως αποτέλεσμα απώλειες στην αγορά για τη βιομηχανία πουλερικών των πληγέντων χωρών.

Πηγή: NeaPaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2021 20:08

Σχετικά Άρθρα

  • Γρίπη των πτηνών: Για πρώτη φορά εντοπίζεται σε εκτρεφόμενο χοίρο - Οι ανησυχίες των ειδικών
    Γρίπη των πτηνών: Για πρώτη φορά εντοπίζεται σε εκτρεφόμενο χοίρο - Οι ανησυχίες των ειδικών

    Για πρώτη φορά στις ΗΠΑ εκτρεφόμενος χοίρος μολύνθηκε από τον ιό της γρίπης των πτηνών.

    Το αγρόκτημα έχει τεθεί σε καραντίνα

    Ο «ένας από τους πέντε χοίρους» σε αγρόκτημα «μολύνθηκε από τον H5N1», γεγονός που διαπιστώνεται «για πρώτη φορά» στις ΗΠΑ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA).

    «Τα ζώα δεν προορίζονταν προς πώληση στον τομέα των τροφίμων», σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία τόνισε πως «δεν υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια του εφοδιασμού της χώρας με χοιρινό κρέας».

    Ο χοίρος που διαπιστώθηκε πως έχει μολυνθεί από την ασθένεια δεν παρουσίαζε συμπτώματα, αλλά υποβλήθηκε σε εξετάσεις προληπτικά στο αγρόκτημα, όπου εκτρέφονται επίσης πτηνά και άλλα ζώα.

    Το αγρόκτημα έχει τεθεί σε καραντίνα.

    Οι χοίροι υποβλήθηκαν σε ευθανασία

    Άλλοι δύο χοίροι διαπιστώθηκε πως είναι αρνητικοί στον ιό, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων ακόμη δύο. Όλοι οι χοίροι υποβλήθηκαν σε ευθανασία.

    Η ανακοίνωση του υπουργείου δημοσιοποιήθηκε καθώς οι ΗΠΑ έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με άνευ προηγουμένου εξάπλωση του ιού στις αγελάδες.

    Ειδικοί ανησυχούν για τον αυξανόμενο αριθμό θηλαστικών που μολύνονται από τη νόσο. Ο λόγος είναι πως η ευρεία κυκλοφορία του θα διευκόλυνε τη μετάλλαξη του ιού και θα καθιστούσε πιθανή την εμφάνιση στελέχους του ικανού να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Πάντως η αλληλούχηση του γονιδιώματος του ιού που εντοπίστηκε στα πτηνά του αγροκτήματος δεν αποκάλυψε «καμιά μεταβολή του ιού» που θα άφηνε να εννοηθεί πως έγινε ευκολότερη «η μετάδοση μεταξύ ανθρώπων», καθησύχασε το δελτίο Τύπου του USDA.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Η5Ν1: Η γρίπη των πουλερικών, με 55% θνητότητα, είναι η επόμενη πανδημία; - SOS από τον καθηγητή Ζαούτη
    Η5Ν1: Η γρίπη των πουλερικών, με 55% θνητότητα, είναι η επόμενη πανδημία; - SOS από τον καθηγητή Ζαούτη

    Τον κώδωνα του κινδύνου για την γρίπη των πουλερικών -που έχει ονομαστεί ως Η5Ν1 – κρούει ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος προειδοποιεί για νέα πανδημία, με πιο επικίνδυνα χαρακτηριστικά σε σχέση με τον κορονοϊό. Και αυτό γιατί ο Η5Ν1 παρουσιάζει 55% θνητότητα.

    Τα πρώτα κρούσματα πριν από δύο χρόνια

    Ο καθηγητής Ιατρικής και Επιδημιολογικίας στο ΕΚΠΑ και πρώην πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη τόνισε στο Action24 ότι η ανθρωπότητα είναι μπροστά στο ξέσπασμα μιας νέας πανδημίας, που έχει πιο επικίνδυνα στοιχεία.

    Ο Η5Ν1 είναι ένας ιός που εντοπίστηκε στην Ευρώπη το 2022, καθώς δύο εργάτες ανειχνεύτηκαν θετικοί, ενώ προηγουμένως συμμετείχαν σε αντιμετώπιση εστίας γρίπης σε πουλερικά στην Ισπανία. Αμφότεροι δεν εμφάνισαν συμπτώματα, ούτε ο ιός βρέθηκε σε μεγάλη ποσότητα στα δείγματα, ενώ κάτι παρόμοιο ισχύει και για έναν ασθενή στην Αγγλία, ο οποίος είχε πάπιες που εμφάνισαν νοσηρότητα και θανάτους από τον Η5Ν1.

    Προς το παρόν, οι έρευνες έχουν δείξει ότι η μετάδοση του στον άνθρωπο συμβαίνει δύσκολα, καθώς απαιτεί στενή επαφή χωρίς προφυλάξεις με τα πτηνά που νοσούν, καθώς και με μολυσμένο περιβάλλον. Πάντως, αν ένας άνθρωπος νοσήσει, τότε τα πράγματα γίνονται ιδιαίτερα δύσκολα.

    «Πανδημία υπάρχει όταν ένας ιός μπορεί να κολλήσει από άνθρωπο σε άνθρωπο»

    Με δηλώσεις του στο Action24, o Θεοκλής Ζαούτης ξεκαθάρισε ότι πολλοί ιοί είναι υπό παρακολούθηση, ωστόσο αυτοί που οδηγούν σε πανδημία είναι όσοι μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    «Σε νέα πανδημία θα μας οδηγήσουν οι αναπνευστικοί ιοί, οι οποίοι μεταδίδονται με διάφορους τρόπους, όπως ο βήχας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Ιατρικής.

    «Το κλειδί για να εκτιμήσουμε τον κίνδυνο για την πανδημία, είναι το πώς μεταδίδεται ο ιός. Η γρίπη, από τις αρχές του αιώνα, είναι ο ιός που μεταλλάσσεται διαρκώς. Θυμόμαστε χαρακτηριστικά το 1918 τη μεγάλη ισπανική πανδημία και, η αλήθεια είναι, πως από αυτόν τον ιό περιμέναμε την επόμενη πανδημία, αλλά μάς ήρθε ο κορονοϊός» υπογράμμισε στη συνέχεια.

    «Επειδή γίνεται συζήτηση για ένα στέλεχος της γρίπης, των πτηνών, αυτός ο ιός είναι υπό παρακολούθηση παγκοσμίως, επειδή μπορεί να μεταφερθεί από τα πτηνά στα θηλαστικά, στις αγελάδες. Έχει κάνει αυτό το βήμα και εμείς, εξάλλου, είμαστε θηλαστικά» πρόσθεσε.

    «Μάλιστα, έχουν μολυνθεί άνθρωποι που βρίσκονται κοντά σε αυτά τα ζώα, με τη θνησιμότητα να αγγίζει το 55%. Υπάρχουν ελάχιστα κρούσματα, αλλά δεν υπάρχει ένδειξη ότι αυτή η γρίπη μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο» σημείωσε ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Εξαπλώνεται στη Βουλγαρία η γρίπη των πτηνών – Προειδοποίηση στην Ελλάδα
    Εξαπλώνεται στη Βουλγαρία η γρίπη των πτηνών – Προειδοποίηση στην Ελλάδα

    Οι βουλγαρικές αρχές στήνουν ζώνες αποκλεισμού γύρω από πτηνοτροφεία που πλήττονται από γρίπη των πτηνών Η5Ν1. Ειδικοί ανησυχούν για μετάδοση στον άνθρωπο.

    Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές κτηνιατρικές υπηρεσίες αφότου η Βουλγαρία ενημέρωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για άκρως παθογόνο γρίπη των πτηνών σε πτηνοτροφεία, εν μέσω φόβων για μετάδοση του ιού στον άνθρωπο.

    Σύμφωνα με πηγές στο ελληνικό υπουργείο, η κλινική εικόνα στα ελληνικά πτηνοτροφεία μέχρι στιγμής δεν εμπνέει ανησυχία. Δεδομένων όμως των εμπορικών ροών της γειτονικής χώρας με την Ελλάδα, οι ελληνικές κτηνιατρικές υπηρεσίες τέθηκαν σε επιφυλακή.

    Όπως ανέφερε το υπουργείο, οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) έχουν λάβει οδηγίες για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων και τη λήψη δειγμάτων για αναλύσεις στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς.

    Τα τελευταία δύο χρόνια η γρίπη των πτηνών Η5Ν1 έχει σκοτώσει εκατοντάδες εκατομμύρια άγρια και εκτρεφόμενα πτηνά και καταφέρει μεγάλο πλήγμα στην πτηνοτροφία.

    Ζώνη αποκλεισμού

    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (WOAH), τα πρώτα κρούσματα γρίπης Η5Ν1 στη Βουλγαρία καταγράφηκαν στα μέσα Οκτωβρίου σε εκτροφείο με σχεδόν 8.000 πουλερικά στο χωριό τη Μαρίτσα.

    Αυτή την εβδομάδα, το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι ο γρίπη των πτηνών ανιχνεύθηκε σε πτηνοτροφείο του χωριού Μπολιάρσκο στην επαρχία του Γιαμπόλ, όπου 350.000 πουλερικά επρόκειτο να θανατωθούν.

    Γύρω από το πτηνοτροφείο ορίστηκε ζώνη αποκλεισμού τριών χιλιομέτρων, ενώ μια ζώνη παρακολούθησης με ακτίνα 10 χλμ καλύπτει το Γιαμπόλ και γειτονικά χωριά, ανέφερε η τοπική Διεύθυνση Ασφάλειας Τροφίμων.

    Στο μεταξύ, ο ιός Η5Ν1 συνεχίζει να εξαπλώνεται σε γαλακτοκομικές φάρμες των ΗΠΑ, όπου έχουν προσβληθεί μέχρι στιγμής 27 κρούσματα σε ανθρώπους, κυρίως αγρότες.

    Ο Η5Ν1 προσβάλλει πολλά είδη θηλαστικών, από τίγρεις μέχρι θαλάσσιους ελέφαντες, μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Ειδικοί προειδοποιούν πάντως ότι η επιδημία στις γαλακτοκομικές φάρμες ίσως δώσει στον ιό την ευκαιρία να μεταλλαχθεί και να προκαλέσει μια νέα πανδημία.

    Πηγή: In.gr
  • Προ των πυλών στην Ελλάδα η γρίπη των πτηνών: Συναγερμός για πάνω από 7.500 μολυσμένα πουλερικά στη Βουλγαρία
    Προ των πυλών στην Ελλάδα η γρίπη των πτηνών: Συναγερμός για πάνω από 7.500 μολυσμένα πουλερικά στη Βουλγαρία

    Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη γρίπη των πτηνών, που έφτασε στη γειτονιά μας.

    Συναγερμός έχει σημάνει στη γειτονική Βουλγαρία για το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών.

    Όπως ανακοινώθηκε ο ιός H5N1 εντοπίσθηκε ανάμεσα σε 7.669 πουλερικά ορνιθοτροφείου στο χωριό Μαρίτσα και προκάλεσε το θάνατο 764 πουλερικών.

    Η ανακοίνωση έγινε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (WOAH), τη στιγμή που η Ευρώπη φαίνεται πως βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εποχική έξαρση της θανατηφόρας νόσου.

    Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη γρίπη των πτηνών

    Τι είναι η γρίπη των πτηνών;

    Η γρίπη των πτηνών είναι ιογενής νόσος, η οποία εμφανίζεται κυρίως στα πτηνά. Οι ιοί της γρίπης των πτηνών είναι είτε υψηλής είτε χαμηλής παθογονικότητας ιοί [υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών (HPAI) και γρίπη των πτηνών χαμηλής παθογονικότητας (LPAI), αντίστοιχα] ανάλογα με την ικανότητά τους να προκαλέσουν διαφορετική σοβαρότητα της νόσου και θνησιμότητα στα κοτόπουλα.

    Τα άγρια πτηνά, ιδίως τα υδρόβια πτηνά, είναι ο κύριος λόγος για την εξέλιξη και την εξάπλωση των ιών αυτών. Τα πουλερικά που έχουν μολυνθεί από ΓΠΧΠ μπορεί να παρουσιάζουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα της νόσου. Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από την υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή νόσο και θάνατο στα πουλερικά.

    Γιατί προκαλεί ανησυχία η γρίπη των πτηνών;

    Η γρίπη των πτηνών στα πτηνά μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία των ζώων και στην οικονομία, λόγω απωλειών παραγωγής σε μολυσμένες εκμεταλλεύσεις. Οι ιοί της γρίπης των πτηνών έχουν αυξημένη ικανότητα εξέλιξης/μετάλλαξης και ανάμειξης με άλλους ιούς της γρίπης των πτηνών. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο νέων, πιο μολυσματικών στελεχών ή στελεχών που έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν άλλα είδη, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου. Το γεγονός ότι η γρίπη των πτηνών ανιχνεύεται όλο και περισσότερο σε θηλαστικά (π.χ. αγελάδες, άλφακας, ποντικοί, γάτες) αποτελεί τάση που διατηρείται υπό στενή επιτήρηση.

    Η Επιτροπή, από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση της γρίπης των πτηνών στην ΕΕ. Υπάρχουν κανόνες της ΕΕ σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε περίπτωση εμφάνισης εστίας σε δεσποζόμενα πτηνά, καθώς και ένα ισχυρό πλαίσιο μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας σε περίπτωση λοιμώξεων σε ζώα. Όσον αφορά την ανθρώπινη υγεία, η νομοθεσία της ΕΕ για την υγειονομική ασφάλεια διασφαλίζει την επιτήρηση, την ταχεία αντίδραση και τον συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ, σε περίπτωση εντοπισμού κρουσμάτων.

    Μπορούν να προσβληθούν από τη γρίπη των πτηνών άλλα είδη εκτός των πτηνών;

    Η γρίπη των πτηνών πλήττει συνήθως τα πτηνά, αλλά άλλα ζώα (θηλαστικά όπως αγελάδες, αλπακίες, ποντικοί, γάτες) μπορούν να μολυνθούν από ιούς της γρίπης των πτηνών, συμπεριλαμβανομένων των χοίρων, των βιζόν, της φώκιας, των αγριόχοιρων, των αλεπούδων και των γατών. Οι ΗΠΑ ανέφεραν επίσης πρόσφατα για πρώτη φορά περιστατικά υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών σε βοοειδή.

    Η γρίπη των πτηνών αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο;

    Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) εκτιμά επί του παρόντος ότι ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό είναι χαμηλός και ο κίνδυνος για όσους εργάζονται ή εκτίθενται σε μολυσμένα πτηνά και θηλαστικά είναι χαμηλός έως μέτριος. Τα περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης των πτηνών είναι σχετικά αβλαβή και δεν μολύνουν τον άνθρωπο.

    Ωστόσο, ορισμένες παραλλαγές ενδέχεται να αναπτύξουν μεταλλάξεις που αυξάνουν τη δυνατότητά τους να μολύνουν άλλα είδη, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου. Τα κρούσματα στον άνθρωπο μπορεί να κυμαίνονται από ασυμπτωματικά ή πολύ ήπια συμπτώματα (επιπεφυκίτιδα, ήπια αναπνευστικά συμπτώματα) έως σοβαρά συμπτώματα (πνευμονία που απαιτεί νοσηλεία) και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θάνατο.

    Μέχρι σήμερα, δεν έχει επιβεβαιωθεί μετάδοση του ιού H5N1 από άνθρωπο σε άνθρωπο και δεν έχουν αναφερθεί ενεργά κρούσματα γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους στην ΕΕ/στον ΕΟΧ.

    Τα άτομα που έρχονται σε στενή επαφή με μολυσμένα ζώα θα πρέπει να φορούν μέσα ατομικής προστασίας και να αποφεύγουν την απροστάτευτη άμεση επαφή με άρρωστα ή νεκρά ζώα, σφάγια, περιττώματα, καθώς και με δυνητικά μολυσμένα περιβάλλοντα. Ηκαθοδήγηση του ECDC συνιστά την ενεργό επιτήρηση των εκτιθέμενων ατόμων (όπως παρακολούθηση συμπτωμάτων ή τεστ), τη λήψη προληπτικών μέτρων και/ή τον εμβολιασμό ομάδων κινδύνου.

    Το ECDC παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση και επικαιροποιεί αναλόγως τις εκτιμήσεις κινδύνου που διενεργεί. Η Επιτροπή έχει επίσης θεσπίσει εύρυθμα συστήματα επιτήρησης και έγκαιρης προειδοποίησης, ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη προειδοποίηση για κάθε περίπτωση στον άνθρωπο ή στα ζώα. Εάν εμφανιστεί ένα στέλεχος της υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών που είναι μολυσματικό μεταξύ των ανθρώπων, η ετοιμότητα και η ταχεία δράση θα είναι καίριας σημασίας.

    Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία από τους ιούς της γρίπης των πτηνών διατίθενται στην ιστοσελίδα του ECDC που είναι αφιερωμένη στη γρίπη των πτηνών.

    Ποια μέτρα πρέπει να λαμβάνονται όταν διαπιστώνεται γρίπη των πτηνών στα πουλερικά για την πρόληψη της εξάπλωσης της λοίμωξης;

    Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ για την υγεία των ζώων, πρέπει να λαμβάνονται μέτρα εκρίζωσης μόλις ανιχνευθεί η υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών.

    Οι αρχές των κρατών μελών πρέπει να εφαρμόζουν αμέσως μέτρα για την εξάλειψη της νόσου στην μολυσμένη εγκατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της θανάτωσης όλων των πτηνών, της ασφαλούς απόρριψης των σφαγίων και των δυνητικά μολυσμένων υλικών, καθώς και του καθαρισμού και της απολύμανσης. Επιπλέον, πρέπει να οριοθετηθεί απαγορευμένη ζώνη τουλάχιστον 10 km γύρω από την πληγείσα εγκατάσταση, με την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων ελέγχου στις εγκαταστάσεις της εν λόγω ζώνης όπου εκτρέφονται πτηνά. Οι εθνικές αρχές πρέπει να επιβάλλουν περιορισμούς μετακινήσεων όσον αφορά τη μολυσμένη εγκατάσταση και άλλες εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην απαγορευμένη ζώνη. Εάν κριθεί αναγκαίο, τα μέτρα εξολόθρευσης μπορούν επίσης να επεκταθούν σε πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται κοντά ή σε εκμεταλλεύσεις που είχαν επαφές με μολυσμένη εκμετάλλευση.

    Εφαρμόζονται πρόσθετα μέτρα παρακολούθησης και επιτήρησης στα πτηνά για την αξιολόγηση της κατάστασης της νόσου και τον έλεγχο της εξάπλωσης. Τα μέτρα αυτά διατηρούνται για τουλάχιστον 30 ημέρες μετά την εξάλειψη του ιού από τη μολυσμένη εγκατάσταση.

    Επιπλέον, πραγματοποιείται διαίρεση σε ζώνες της ΕΕ για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου και την αποφυγή περιττών διαταραχών στο εμπόριο. Η περιφερειοποίηση/διαίρεση σε ζώνες της ΕΕ (που διαχωρίζει τις απαλλαγμένες από ασθένειες ζώνες από εκείνες με λοίμωξη) δημοσιεύεται τακτικά στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

    Υπάρχουν κανόνες για το εμπόριο πτηνών και ζώων που έχουν μολυνθεί από τη γρίπη των πτηνών;

    Το διεθνές εμπόριο πουλερικών και προϊόντων πουλερικών πρέπει να συμμορφώνεται με τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων. Η παρουσία υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών στα πουλερικά έχει ως αποτέλεσμα περιορισμούς στο διεθνές εμπόριο ζώντων πτηνών και κρέατος πουλερικών από τη μολυσμένη περιοχή/χώρα.

    Ενώ η γρίπη των πτηνών δεν είναι καταγεγραμμένη νόσος στα θηλαστικά, εξακολουθούν να ισχύουν οι γενικές απαιτήσεις υγείας των ζώων. Ειδικότερα, μπορούν να διατίθενται στο εμπόριο μόνο υγιή ζώα και απαιτείται κτηνιατρική πιστοποίηση για το εμπόριο ζώων προς άλλες χώρες.

    Είναι ασφαλής η κατανάλωση κρέατος πουλερικών και προϊόντων πουλερικών;

    Σύμφωνα με την EFSA, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η γρίπη των πτηνών μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων προϊόντων πουλερικών. Σε κάθε περίπτωση, το κρέας και τα προϊόντα πουλερικών από μολυσμένα σμήνη καταστρέφονται και δεν εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα. Ο ασφαλής χειρισμός του ωμού κρέατος και άλλων πρώτων υλών τροφίμων, η ενδελεχής μαγειρική και η καλή υγιεινή των μαγειρείων μπορούν να αποτρέψουν ή να μειώσουν τους κινδύνους που ενέχουν τα μολυσμένα τρόφιμα.

    Ποια μέτρα πρέπει να λαμβάνονται όταν διαπιστώνεται γρίπη των πτηνών σε άγρια πτηνά;

    Τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκμεταλλεύσεις αποτελούν την πρώτη γραμμή προστασίας από την εισαγωγή και την εξάπλωση ιών της γρίπης των πτηνών σε πουλερικά ή πτηνά σε αιχμαλωσία, όταν υπάρχει εστία σε άγρια πτηνά. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει παράσχει λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με το είδος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

    • περιορισμός της πρόσβασης των άγριων πτηνών σε πουλερικά και της επαφής με αυτά
    • αποφεύγοντας λίμνες ή άλλες υδάτινες επιφάνειες σε εγκαταστάσεις πουλερικών στις οποίες θα έχουν πρόσβαση τα άγρια πτηνά·
    • περιορισμό, όσο το δυνατόν περισσότερο, των οικόσιτων πτηνών σε περιόδους υψηλού κινδύνου·
    • χρήση υδατοφρακτών υγιεινής και περιορισμός της πρόσβασης των ανθρώπων στους ορνιθώνες.
    • Υπάρχουν εμβόλια για πτηνά κατά της γρίπης των πτηνών;

    Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης των πτηνών μπορεί να εφαρμοστεί υπό συγκεκριμένους όρους. Επί του παρόντος, διεξάγονται εκστρατείες εμβολιασμού για πουλερικά (Γαλλία) ή ζωολογικούς κήπους (Κάτω Χώρες, Ισπανία).

    Επί του παρόντος υπάρχουν αρκετά εμβόλια κατά της γρίπης των πτηνών που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν κατά πόσον χρησιμοποιούν τα εμβόλια αυτά στην επικράτειά τους, για την πρόληψη ή τον έλεγχο νόσων, ανάλογα με την περίπτωση και εφόσον είναι αναγκαίο.

    Το 2023, η Επιτροπή παρείχε τη νομική πράξη που επιτρέπει τον εμβολιασμό των πτηνών κατά της υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών, με την οποία διευρύνθηκε η «εργαλειοθήκη» της ΕΕ για την πρόληψη και τον έλεγχο των νόσων. Διασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη διαθέτουν τις βέλτιστες επιστημονικά τεκμηριωμένες επιλογές για την αντιμετώπιση της κατάστασης της νόσου και των τοπικών συνθηκών. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δημοσίευσε πρόσφατα νέα επιστημονική γνώμη σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της HPAI, προκειμένου να βοηθήσει τα κράτη μέλη να καταστήσουν τις στρατηγικές εμβολιασμού τους ακόμη πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές.

    Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα (κώδικας χερσαίων ζώων του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων), ο εμβολιασμός δεν θα επηρεάσει το καθεστώς μιας χώρας ή μιας ζώνης ως απαλλαγμένης από HPAI, εάν από την κατάλληλη επιτήρηση προκύψει ότι δεν υπάρχει λοίμωξη από τον ιό.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Σε εγρήγορση η Ελλάδα για την γρίπη των πτηνών - Κίνδυνος επανεμφάνισής της
    Σε εγρήγορση η Ελλάδα για την γρίπη των πτηνών - Κίνδυνος επανεμφάνισής της

    Αυξημένος κίνδυνος επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών στην χώρα μας σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

    Μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις με την εμφάνιση νέας εστίας γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας σε εκτροφή πουλερικών στη γειτονική Βουλγαρία, την ολοένα συχνότερη παρουσία του ιού σε άγρια πτηνά, τα οποία ανευρίσκονται νεκρά ή ημιθανή, σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης αλλά και τις αναμενόμενες μετακινήσεις των μεταναστευτικών ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας, οι ελληνικές υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση.

    Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Κεντρικής Μακεδονίας, επισημαίνει ότι προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού από τα άγρια πτηνά στα πουλερικά ή τα άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία, είναι αναγκαία η εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές.

    Αναφορικά με την απαγόρευση διατήρησης πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές, η απαγόρευση αυτή δεν αφορά συστηματικές εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν «πιλοτές», υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για χώρους σκεπασμένους και περιφραγμένους με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην καθίσταται δυνατή η άμεση ή έμμεση επαφή των πουλερικών με άγρια πτηνά.

    Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.

    Λοιπές υπηρεσίες και ιδιωτικοί φορείς που έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ορνιθολογικές οργανώσεις, κέντρα περίθαλψης, φορείς διαχείρισης κ.λπ.), συμβάλλουν στην εφαρμογή του προγράμματος επιζωοτιολογικής διερεύνησης της Γρίπης των Πτηνών, είτε ενημερώνοντας τις οικείες κτηνιατρικές αρχές σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου, είτε συλλέγοντας και παραδίδοντάς τα σε αυτές.

    Σε κάθε περίπτωση, πριν από την όποια διαδικασία συλλογής και παράδοσης θα πρέπει να έχει προηγηθεί επικοινωνία με τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές και τα κτηνιατρικά εργαστήρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες λαμβάνοντας υπόψη όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας (γάντια μιας χρήσης, καθαρισμός και αντισηψία χεριών).

    Οχήματα που μεταφέρουν πουλερικά ή αυγά επώασης από ελληνικές εκτροφές σε τρίτες χώρες πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται, μετά την ολοκλήρωση της εκφόρτωσης και πριν την επιστροφή τους στη χώρα μας.

    Το Υπουργείο Υγείας συνιστά στους επαγγελματίες που συγκαταλέγονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς γουνοφόρων ζώων, σφαγείς, να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης, ως μέτρο μείωσης της πιθανότητας ανασυνδυασμού και ανάδυσης ενός νέου πανδημικού στελέχους.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Βιετνάμ: Δεκάδες τίγρεις και λιοντάρια σε αιχμαλωσία πέθαναν στη χώρα, εντοπίσθηκε γρίπη των πτηνών
    Βιετνάμ: Δεκάδες τίγρεις και λιοντάρια σε αιχμαλωσία πέθαναν στη χώρα, εντοπίσθηκε γρίπη των πτηνών

    Είναι πιθανό τα αιλουροειδή να είχαν καταναλώσει κρέας από άρρωστο κοτόπουλο

    Δεκάδες τίγρεις και λιοντάρια σε αιχμαλωσία πέθαναν τον περασμένο μήνα στο νότιο Βιετνάμ και τα τεστ έδειξαν ότι ήταν θετικά στη γρίπη των πτηνών, έγινε σήμερα γνωστό από το υπουργείο Υγείας και κρατικά μέσα ενημέρωσης.
    Δύο δείγματα από νεκρές τίγρεις στο καταφύγιο Mango Garden Resort στην επαρχία Ντονγκ Νάι ήταν θετικά στο στέλεχος H5N1 της γρίπης των πτηνών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας. Είκοσι τίγρεις έχουν χάσει τη ζωή τους στο καταφύγιο αυτό από τις αρχές του περασμένου μήνα.
    Η διάδοση της πολύ παθογόνου γρίπης των πτηνών σε θηλαστικά, περιλαμβανομένων αγελάδων, σκύλων, γατών, ακόμα και δελφινιών, σε όλο τον κόσμο, έχει προκαλέσει ανησυχίες για ενδεχόμενη διάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Στη γειτονική επαρχία Λονγκ Αν, 27 τίγρεις και τρία λιοντάρια πέθαναν από γρίπη των πτηνών στο πάρκο My Quynh Safari από τις 6 ως τις 18 Σεπτεμβρίου, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα τις γεωργικές αρχές της επαρχίας.

    Οι τίγρεις στο Mango Garden Resort είχαν ταϊστεί με κοτόπουλο πριν πεθάνουν, ανέφερε στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας ο Φαν Βαν Φουκ, αξιωματούχος του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών της επαρχίας Ντονγκ Νάι.

    «Είναι πιθανό οι τίγρεις να μολύνθηκαν από άρρωστο κοτόπουλο και οι αρχές ανιχνεύουν την πηγή του κοτόπουλου για να προσδιορίσουν την αιτία», δήλωσε ο Φαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    Στον ιστότοπό του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί κατά της κατανάλωσης ωμών ή όχι εντελώς μαγειρεμένων κρεάτων και αυγών από περιφέρειες όπου έχουν σημειωθεί ξεσπάσματα γρίπης των πτηνών λόγω του υψηλού κινδύνου μόλυνσης.
    Πηγή: Protothema.gr
  • ΗΠΑ: Καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών χωρίς επαφή με ζώο
    ΗΠΑ: Καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών χωρίς επαφή με ζώο

    Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν πως ασθενής επιβεβαιώθηκε με εργαστηριακές εξετάσεις πως έχει μολυνθεί από την γρίπη των πτηνών χωρίς να έχει καμιά γνωστή επαφή με ζώο-φορέα, περίπτωση χωρίς προηγούμενο στις ΗΠΑ.

    Μέχρι την Παρασκευή, τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών που είχαν εντοπιστεί στη χώρα είχαν σύνδεση με τον κτηνοτροφικό ή πτηνοτροφικό κόσμο.

    Όμως η εισαγωγή την 22η Αυγούστου εγείρει ερωτήματα για τις αμερικανικές αρχές, οι οποίες ζήτησαν να διενεργηθούν επιπρόσθετες εξετάσεις.

    Το αποτέλεσμα ήταν πως πράγματι επρόκειτο για κρούσμα της γρίπης των πτηνών, ανέφεραν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) και οι τοπικές υγειονομικές αρχές της συγκεκριμένης κεντρικής αμερικανικής πολιτείας.

    «Δεν έχει εντοπιστεί καμιά περίπτωση μετάδοσης σε στενή επαφή (του ασθενούς)», διευκρίνισαν τα CDC.

    14 κρούσματα φέτος στις ΗΠΑ

    Πρόκειται για το 14ο κρούσμα που εντοπίζεται στις ΗΠΑ φέτος και το πρώτο στο οποίο ο ασθενής δεν είχε γνωστή επαφή με μολυσμένο ζώο ή πτηνό.

    Από την άνοιξη έχει εκδηλωθεί επιδημία της γρίπης των πτηνών στη χώρα, με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά: η ασθένεια, που πάνω απ’ όλα πλήττει εκτρεφόμενα και άγρια πτηνά, πλέον εξαπλώνεται στις αγελάδες. Το πρώτο κρούσμα, στο Τέξας, στις νότιες ΗΠΑ, ανακοινώθηκε την 1η Απριλίου. Ήταν η πρώτη γνωστή περίπτωση παγκοσμίως που μεταδόθηκε ο ιός της γρίπης των πτηνών από αγελάδα σε άνθρωπο.

    Ωστόσο, δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα της ασθένειας σε αγελάδες που εκτρέφονται κυρίως για το γάλα τους στο Μιζούρι.

    Ειδικοί ανησυχούν για τον αυξανόμενο αριθμό θηλαστικών που μολύνονται από την ασθένεια, παρά το γεγονός πως τα κρούσματα σε ανθρώπους παραμένουν λιγοστά. Ο λόγος που ανησυχούν είναι ότι η ευρεία διάδοση διευκολύνει την μετάλλαξη του ιού, που μπορεί προοδευτικά να αποκτήσει χαρακτηριστικά που θα έκαναν ευκολότερη τη μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Ο κίνδυνος για τον πληθυσμό «παραμένει χαμηλός», καθησύχασαν πάντως χθες τα CDC, που ως αυτό το στάδιο δεν αλλάζουν τις συστάσεις τους για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ανησυχία στις ΗΠΑ: Κρούσματα της γρίπης των πτηνών H5 τρεις άνθρωποι
    Ανησυχία στις ΗΠΑ: Κρούσματα της γρίπης των πτηνών H5 τρεις άνθρωποι

    Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή ότι οι αρχές στην πολιτεία Κολοράντο τους ανέφεραν τρία φερόμενα κρούσματα της γρίπηςτων πτηνών H5N1 σε εργαζόμενους σε πτηνοτροφική μονάδα.

    Ευρύτερα πάντως, σύμφωνα με τον κυριότερο ομοσπονδιακό φορέα δημόσιας υγείας των ΗΠΑ, «δεν καταγράφονται ενδείξεις απρόσμενης αύξησης» των κρουσμάτων γρίπης στο Κολοράντο «ή άλλες πολιτείες που πλήττονται από ξεσπάσματα της H5 σε αγελάδες και πτηνά», όπως τόνισε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

    Ποια τα συμπτώματα

    Και οι τρεις άνθρωποι που μολύνθηκαν παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα, καθησύχασαν τα CDC. Οι εργαζόμενοι χειρίζονταν τη σφαγή εκτρεφομένων πτηνών που είχαν μολυνθεί σε εγκατάσταση που αντιμετώπιζε ξέσπασμα της H5N1, εξήγησαν.

    Πάντα κατά τα CDC, ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλός. Η υπηρεσία πάντως στέλνει ομάδα στο Κολοράντο για να υποστηρίξει έρευνα που διενεργείται.

    Παγκοσμίως, καταγράφεται έξαρση της γρίπης των πτηνών, που εξαπλώνεται σε άγρια πουλιά, εκτρεφόμενα πτηνά και διάφορα είδη θηλαστικών. Καταγράφεται ξέσπασμα της H5N1 σε φάρμες εκτροφής αγελάδων στις ΗΠΑ.

    Οι προκαταρκτικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν στο Κολοράντο έδειξαν πως οι τρεις εργαζόμενοι μολύνθηκαν από «νέο» τύπο του ιού. Στάλθηκαν δείγματα στα CDC για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις.

    Αν επιβεβαιωθούν, τα κρούσματα της H5N1 σε ανθρώπους θα αυξηθούν σε 4 στο Κολοράντο και 7 στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής φέτος. Τα CDC εξήγησαν πως παρακολουθούν στενά τη νόσο αυτή εξαιτίας της πιθανότητας να προκαλέσει πανδημία, πάντως δεν έχουν διαπιστώσει σε αυτό το στάδιο μεταλλάξεις του ιού που θα έκαναν ευκολότερη τη μετάδοσή της από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς