Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2024 15:49

Προ των πυλών στην Ελλάδα η γρίπη των πτηνών: Συναγερμός για πάνω από 7.500 μολυσμένα πουλερικά στη Βουλγαρία

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη γρίπη των πτηνών, που έφτασε στη γειτονιά μας.

Συναγερμός έχει σημάνει στη γειτονική Βουλγαρία για το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών.

Όπως ανακοινώθηκε ο ιός H5N1 εντοπίσθηκε ανάμεσα σε 7.669 πουλερικά ορνιθοτροφείου στο χωριό Μαρίτσα και προκάλεσε το θάνατο 764 πουλερικών.

Η ανακοίνωση έγινε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (WOAH), τη στιγμή που η Ευρώπη φαίνεται πως βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εποχική έξαρση της θανατηφόρας νόσου.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη γρίπη των πτηνών

Τι είναι η γρίπη των πτηνών;

Η γρίπη των πτηνών είναι ιογενής νόσος, η οποία εμφανίζεται κυρίως στα πτηνά. Οι ιοί της γρίπης των πτηνών είναι είτε υψηλής είτε χαμηλής παθογονικότητας ιοί [υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών (HPAI) και γρίπη των πτηνών χαμηλής παθογονικότητας (LPAI), αντίστοιχα] ανάλογα με την ικανότητά τους να προκαλέσουν διαφορετική σοβαρότητα της νόσου και θνησιμότητα στα κοτόπουλα.

Τα άγρια πτηνά, ιδίως τα υδρόβια πτηνά, είναι ο κύριος λόγος για την εξέλιξη και την εξάπλωση των ιών αυτών. Τα πουλερικά που έχουν μολυνθεί από ΓΠΧΠ μπορεί να παρουσιάζουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα της νόσου. Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από την υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή νόσο και θάνατο στα πουλερικά.

Γιατί προκαλεί ανησυχία η γρίπη των πτηνών;

Η γρίπη των πτηνών στα πτηνά μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία των ζώων και στην οικονομία, λόγω απωλειών παραγωγής σε μολυσμένες εκμεταλλεύσεις. Οι ιοί της γρίπης των πτηνών έχουν αυξημένη ικανότητα εξέλιξης/μετάλλαξης και ανάμειξης με άλλους ιούς της γρίπης των πτηνών. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο νέων, πιο μολυσματικών στελεχών ή στελεχών που έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν άλλα είδη, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου. Το γεγονός ότι η γρίπη των πτηνών ανιχνεύεται όλο και περισσότερο σε θηλαστικά (π.χ. αγελάδες, άλφακας, ποντικοί, γάτες) αποτελεί τάση που διατηρείται υπό στενή επιτήρηση.

Η Επιτροπή, από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση της γρίπης των πτηνών στην ΕΕ. Υπάρχουν κανόνες της ΕΕ σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε περίπτωση εμφάνισης εστίας σε δεσποζόμενα πτηνά, καθώς και ένα ισχυρό πλαίσιο μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας σε περίπτωση λοιμώξεων σε ζώα. Όσον αφορά την ανθρώπινη υγεία, η νομοθεσία της ΕΕ για την υγειονομική ασφάλεια διασφαλίζει την επιτήρηση, την ταχεία αντίδραση και τον συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ, σε περίπτωση εντοπισμού κρουσμάτων.

Μπορούν να προσβληθούν από τη γρίπη των πτηνών άλλα είδη εκτός των πτηνών;

Η γρίπη των πτηνών πλήττει συνήθως τα πτηνά, αλλά άλλα ζώα (θηλαστικά όπως αγελάδες, αλπακίες, ποντικοί, γάτες) μπορούν να μολυνθούν από ιούς της γρίπης των πτηνών, συμπεριλαμβανομένων των χοίρων, των βιζόν, της φώκιας, των αγριόχοιρων, των αλεπούδων και των γατών. Οι ΗΠΑ ανέφεραν επίσης πρόσφατα για πρώτη φορά περιστατικά υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών σε βοοειδή.

Η γρίπη των πτηνών αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο;

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) εκτιμά επί του παρόντος ότι ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό είναι χαμηλός και ο κίνδυνος για όσους εργάζονται ή εκτίθενται σε μολυσμένα πτηνά και θηλαστικά είναι χαμηλός έως μέτριος. Τα περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης των πτηνών είναι σχετικά αβλαβή και δεν μολύνουν τον άνθρωπο.

Ωστόσο, ορισμένες παραλλαγές ενδέχεται να αναπτύξουν μεταλλάξεις που αυξάνουν τη δυνατότητά τους να μολύνουν άλλα είδη, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου. Τα κρούσματα στον άνθρωπο μπορεί να κυμαίνονται από ασυμπτωματικά ή πολύ ήπια συμπτώματα (επιπεφυκίτιδα, ήπια αναπνευστικά συμπτώματα) έως σοβαρά συμπτώματα (πνευμονία που απαιτεί νοσηλεία) και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θάνατο.

Μέχρι σήμερα, δεν έχει επιβεβαιωθεί μετάδοση του ιού H5N1 από άνθρωπο σε άνθρωπο και δεν έχουν αναφερθεί ενεργά κρούσματα γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους στην ΕΕ/στον ΕΟΧ.

Τα άτομα που έρχονται σε στενή επαφή με μολυσμένα ζώα θα πρέπει να φορούν μέσα ατομικής προστασίας και να αποφεύγουν την απροστάτευτη άμεση επαφή με άρρωστα ή νεκρά ζώα, σφάγια, περιττώματα, καθώς και με δυνητικά μολυσμένα περιβάλλοντα. Ηκαθοδήγηση του ECDC συνιστά την ενεργό επιτήρηση των εκτιθέμενων ατόμων (όπως παρακολούθηση συμπτωμάτων ή τεστ), τη λήψη προληπτικών μέτρων και/ή τον εμβολιασμό ομάδων κινδύνου.

Το ECDC παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση και επικαιροποιεί αναλόγως τις εκτιμήσεις κινδύνου που διενεργεί. Η Επιτροπή έχει επίσης θεσπίσει εύρυθμα συστήματα επιτήρησης και έγκαιρης προειδοποίησης, ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη προειδοποίηση για κάθε περίπτωση στον άνθρωπο ή στα ζώα. Εάν εμφανιστεί ένα στέλεχος της υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών που είναι μολυσματικό μεταξύ των ανθρώπων, η ετοιμότητα και η ταχεία δράση θα είναι καίριας σημασίας.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία από τους ιούς της γρίπης των πτηνών διατίθενται στην ιστοσελίδα του ECDC που είναι αφιερωμένη στη γρίπη των πτηνών.

Ποια μέτρα πρέπει να λαμβάνονται όταν διαπιστώνεται γρίπη των πτηνών στα πουλερικά για την πρόληψη της εξάπλωσης της λοίμωξης;

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ για την υγεία των ζώων, πρέπει να λαμβάνονται μέτρα εκρίζωσης μόλις ανιχνευθεί η υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών.

Οι αρχές των κρατών μελών πρέπει να εφαρμόζουν αμέσως μέτρα για την εξάλειψη της νόσου στην μολυσμένη εγκατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της θανάτωσης όλων των πτηνών, της ασφαλούς απόρριψης των σφαγίων και των δυνητικά μολυσμένων υλικών, καθώς και του καθαρισμού και της απολύμανσης. Επιπλέον, πρέπει να οριοθετηθεί απαγορευμένη ζώνη τουλάχιστον 10 km γύρω από την πληγείσα εγκατάσταση, με την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων ελέγχου στις εγκαταστάσεις της εν λόγω ζώνης όπου εκτρέφονται πτηνά. Οι εθνικές αρχές πρέπει να επιβάλλουν περιορισμούς μετακινήσεων όσον αφορά τη μολυσμένη εγκατάσταση και άλλες εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην απαγορευμένη ζώνη. Εάν κριθεί αναγκαίο, τα μέτρα εξολόθρευσης μπορούν επίσης να επεκταθούν σε πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται κοντά ή σε εκμεταλλεύσεις που είχαν επαφές με μολυσμένη εκμετάλλευση.

Εφαρμόζονται πρόσθετα μέτρα παρακολούθησης και επιτήρησης στα πτηνά για την αξιολόγηση της κατάστασης της νόσου και τον έλεγχο της εξάπλωσης. Τα μέτρα αυτά διατηρούνται για τουλάχιστον 30 ημέρες μετά την εξάλειψη του ιού από τη μολυσμένη εγκατάσταση.

Επιπλέον, πραγματοποιείται διαίρεση σε ζώνες της ΕΕ για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου και την αποφυγή περιττών διαταραχών στο εμπόριο. Η περιφερειοποίηση/διαίρεση σε ζώνες της ΕΕ (που διαχωρίζει τις απαλλαγμένες από ασθένειες ζώνες από εκείνες με λοίμωξη) δημοσιεύεται τακτικά στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Υπάρχουν κανόνες για το εμπόριο πτηνών και ζώων που έχουν μολυνθεί από τη γρίπη των πτηνών;

Το διεθνές εμπόριο πουλερικών και προϊόντων πουλερικών πρέπει να συμμορφώνεται με τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων. Η παρουσία υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών στα πουλερικά έχει ως αποτέλεσμα περιορισμούς στο διεθνές εμπόριο ζώντων πτηνών και κρέατος πουλερικών από τη μολυσμένη περιοχή/χώρα.

Ενώ η γρίπη των πτηνών δεν είναι καταγεγραμμένη νόσος στα θηλαστικά, εξακολουθούν να ισχύουν οι γενικές απαιτήσεις υγείας των ζώων. Ειδικότερα, μπορούν να διατίθενται στο εμπόριο μόνο υγιή ζώα και απαιτείται κτηνιατρική πιστοποίηση για το εμπόριο ζώων προς άλλες χώρες.

Είναι ασφαλής η κατανάλωση κρέατος πουλερικών και προϊόντων πουλερικών;

Σύμφωνα με την EFSA, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η γρίπη των πτηνών μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων προϊόντων πουλερικών. Σε κάθε περίπτωση, το κρέας και τα προϊόντα πουλερικών από μολυσμένα σμήνη καταστρέφονται και δεν εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα. Ο ασφαλής χειρισμός του ωμού κρέατος και άλλων πρώτων υλών τροφίμων, η ενδελεχής μαγειρική και η καλή υγιεινή των μαγειρείων μπορούν να αποτρέψουν ή να μειώσουν τους κινδύνους που ενέχουν τα μολυσμένα τρόφιμα.

Ποια μέτρα πρέπει να λαμβάνονται όταν διαπιστώνεται γρίπη των πτηνών σε άγρια πτηνά;

Τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκμεταλλεύσεις αποτελούν την πρώτη γραμμή προστασίας από την εισαγωγή και την εξάπλωση ιών της γρίπης των πτηνών σε πουλερικά ή πτηνά σε αιχμαλωσία, όταν υπάρχει εστία σε άγρια πτηνά. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει παράσχει λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με το είδος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • περιορισμός της πρόσβασης των άγριων πτηνών σε πουλερικά και της επαφής με αυτά
  • αποφεύγοντας λίμνες ή άλλες υδάτινες επιφάνειες σε εγκαταστάσεις πουλερικών στις οποίες θα έχουν πρόσβαση τα άγρια πτηνά·
  • περιορισμό, όσο το δυνατόν περισσότερο, των οικόσιτων πτηνών σε περιόδους υψηλού κινδύνου·
  • χρήση υδατοφρακτών υγιεινής και περιορισμός της πρόσβασης των ανθρώπων στους ορνιθώνες.
  • Υπάρχουν εμβόλια για πτηνά κατά της γρίπης των πτηνών;

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης των πτηνών μπορεί να εφαρμοστεί υπό συγκεκριμένους όρους. Επί του παρόντος, διεξάγονται εκστρατείες εμβολιασμού για πουλερικά (Γαλλία) ή ζωολογικούς κήπους (Κάτω Χώρες, Ισπανία).

Επί του παρόντος υπάρχουν αρκετά εμβόλια κατά της γρίπης των πτηνών που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν κατά πόσον χρησιμοποιούν τα εμβόλια αυτά στην επικράτειά τους, για την πρόληψη ή τον έλεγχο νόσων, ανάλογα με την περίπτωση και εφόσον είναι αναγκαίο.

Το 2023, η Επιτροπή παρείχε τη νομική πράξη που επιτρέπει τον εμβολιασμό των πτηνών κατά της υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών, με την οποία διευρύνθηκε η «εργαλειοθήκη» της ΕΕ για την πρόληψη και τον έλεγχο των νόσων. Διασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη διαθέτουν τις βέλτιστες επιστημονικά τεκμηριωμένες επιλογές για την αντιμετώπιση της κατάστασης της νόσου και των τοπικών συνθηκών. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δημοσίευσε πρόσφατα νέα επιστημονική γνώμη σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της HPAI, προκειμένου να βοηθήσει τα κράτη μέλη να καταστήσουν τις στρατηγικές εμβολιασμού τους ακόμη πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα (κώδικας χερσαίων ζώων του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων), ο εμβολιασμός δεν θα επηρεάσει το καθεστώς μιας χώρας ή μιας ζώνης ως απαλλαγμένης από HPAI, εάν από την κατάλληλη επιτήρηση προκύψει ότι δεν υπάρχει λοίμωξη από τον ιό.

Πηγή: iEidiseis.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2024 18:26

Σχετικά Άρθρα

  • Φιλαθλητικός -  Μπάντμιντον: Τίτος Αντύπας και Χαρά Πετροπούλου στη Βουλγαρία με την Εθνική
    Φιλαθλητικός -  Μπάντμιντον: Τίτος Αντύπας και Χαρά Πετροπούλου στη Βουλγαρία με την Εθνική
    Για την Βουλγαρία ταξιδευουν σήμερα δυο αθλητές του Φιλαθλητικού στο μπαντμιντον προκειμένου να μετέχουν στο Βαλκανικό πρωτάθλημα U15 που θα διεξαχθεί στο Parvomay της γείτονος χώρας.
    Πρόκειται για τους Χαρά Πετροπούλου και Τίτο Αντύπα οι οποίοι έλαβαν την κλήση για το Εθνικό μας συγκρότημα λίγες μέρες πρίν, και μπήκαν στην αποστολή. Είναι μεγάλη τιμή για τα 2 πυργιωτόπουλα να εκπροσωπήσουν την χώρα μας στο εξωτερικό και μάλιστα σε ένα Βαλκανικό πρωτάθλημα, παρότι ηλικιακά είναι αμφότερα μια κατηγορία πιο μικροί, κάτι που είναι ενδεικτικό της αξίας τους. Σε αυτό το τουρνουά που έχει αντικειμενικές δυσκολίες για τους 2 αθλητές του Φιλαθλητικού, στόχος είναι πρώτα από όλα η συγκομιδή εμπειριών πολύτιμων για το μέλλον αλλά και μια πιθανή διάκριση που σίγουρα θα αποτελέσει ενα "ντοπάρισμα" για την δύσκολη συνέχεια των παιδιών αυτών στο αθλημα.
    Η αποστολή στο Parvomay αποτελέιται κατόπιν των κλήσεων του Ομοσπνδιακού Βασίλη Ξάνθου από τους:
    ΑΝΤΥΠΑΣ Τίτος (Φ.Ο. Πύργου)
    ΜΠΟΥΔΟΥΡΗΣ Δημήτριος (Πλάτων Σερρών)
    ΓΙΑΛΑΜΑΣ Μιχαήλ (ΟΑΓΩ Θεσσαλονίκης)
    ΙΩΑΝΝΙΔΗ Αθανασία (ΡΟΥΠΕΛ Σιδηροκάστρου)
    ΚΑΠΟΥΚΡΑΝΙΔΗΣ Κωνσταντίνος (ΚΑΣΤΡΟ Σιδηροκάστρου)
    ΚΕΛΕΚΗΣ Σταύρος (Φ.Ο. ΠΕΥΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ)
    ΚΟΥΤΟΓΛΙΔΟΥ Βασιλική (ΔΙΑΣ Σιδηροκάστρου)
    ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΟΥ Χριστίνα (ΚΑΣΤΡΟ Σιδηροκάστρου)
    ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ Χαρά (Φ.Ο. Πύργου)
    ΡΟΔΟΥΣΑΚΗ Μαρία (ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ Κομοτηνής)
    ΣΑΡΟΥΓΙΑΝΝΙΔΗΣ Ιωάννης (ΔΙΑΣ Σιδηροκάστρου)
    ΣΙΜΩΝΟΠΟΥΛΟΥ Γαβριέλα (ΟΑΓΩ Θεσσαλονίκης)
    Την Παρασκευή 25/10/2024 θα πραγματοποιηθεί το ομαδικό αγώνισμα, ενώ το Σαββατοκύριακο 26-27/10/2024 το ατομικό τουρνουά.
    (Δελτίο Τύπου)
  • Σε εγρήγορση η Ελλάδα για την γρίπη των πτηνών - Κίνδυνος επανεμφάνισής της
    Σε εγρήγορση η Ελλάδα για την γρίπη των πτηνών - Κίνδυνος επανεμφάνισής της

    Αυξημένος κίνδυνος επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών στην χώρα μας σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

    Μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις με την εμφάνιση νέας εστίας γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας σε εκτροφή πουλερικών στη γειτονική Βουλγαρία, την ολοένα συχνότερη παρουσία του ιού σε άγρια πτηνά, τα οποία ανευρίσκονται νεκρά ή ημιθανή, σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης αλλά και τις αναμενόμενες μετακινήσεις των μεταναστευτικών ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας, οι ελληνικές υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση.

    Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Κεντρικής Μακεδονίας, επισημαίνει ότι προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού από τα άγρια πτηνά στα πουλερικά ή τα άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία, είναι αναγκαία η εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές.

    Αναφορικά με την απαγόρευση διατήρησης πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές, η απαγόρευση αυτή δεν αφορά συστηματικές εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν «πιλοτές», υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για χώρους σκεπασμένους και περιφραγμένους με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην καθίσταται δυνατή η άμεση ή έμμεση επαφή των πουλερικών με άγρια πτηνά.

    Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.

    Λοιπές υπηρεσίες και ιδιωτικοί φορείς που έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ορνιθολογικές οργανώσεις, κέντρα περίθαλψης, φορείς διαχείρισης κ.λπ.), συμβάλλουν στην εφαρμογή του προγράμματος επιζωοτιολογικής διερεύνησης της Γρίπης των Πτηνών, είτε ενημερώνοντας τις οικείες κτηνιατρικές αρχές σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου, είτε συλλέγοντας και παραδίδοντάς τα σε αυτές.

    Σε κάθε περίπτωση, πριν από την όποια διαδικασία συλλογής και παράδοσης θα πρέπει να έχει προηγηθεί επικοινωνία με τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές και τα κτηνιατρικά εργαστήρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες λαμβάνοντας υπόψη όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας (γάντια μιας χρήσης, καθαρισμός και αντισηψία χεριών).

    Οχήματα που μεταφέρουν πουλερικά ή αυγά επώασης από ελληνικές εκτροφές σε τρίτες χώρες πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται, μετά την ολοκλήρωση της εκφόρτωσης και πριν την επιστροφή τους στη χώρα μας.

    Το Υπουργείο Υγείας συνιστά στους επαγγελματίες που συγκαταλέγονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς γουνοφόρων ζώων, σφαγείς, να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης, ως μέτρο μείωσης της πιθανότητας ανασυνδυασμού και ανάδυσης ενός νέου πανδημικού στελέχους.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Βιετνάμ: Δεκάδες τίγρεις και λιοντάρια σε αιχμαλωσία πέθαναν στη χώρα, εντοπίσθηκε γρίπη των πτηνών
    Βιετνάμ: Δεκάδες τίγρεις και λιοντάρια σε αιχμαλωσία πέθαναν στη χώρα, εντοπίσθηκε γρίπη των πτηνών

    Είναι πιθανό τα αιλουροειδή να είχαν καταναλώσει κρέας από άρρωστο κοτόπουλο

    Δεκάδες τίγρεις και λιοντάρια σε αιχμαλωσία πέθαναν τον περασμένο μήνα στο νότιο Βιετνάμ και τα τεστ έδειξαν ότι ήταν θετικά στη γρίπη των πτηνών, έγινε σήμερα γνωστό από το υπουργείο Υγείας και κρατικά μέσα ενημέρωσης.
    Δύο δείγματα από νεκρές τίγρεις στο καταφύγιο Mango Garden Resort στην επαρχία Ντονγκ Νάι ήταν θετικά στο στέλεχος H5N1 της γρίπης των πτηνών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας. Είκοσι τίγρεις έχουν χάσει τη ζωή τους στο καταφύγιο αυτό από τις αρχές του περασμένου μήνα.
    Η διάδοση της πολύ παθογόνου γρίπης των πτηνών σε θηλαστικά, περιλαμβανομένων αγελάδων, σκύλων, γατών, ακόμα και δελφινιών, σε όλο τον κόσμο, έχει προκαλέσει ανησυχίες για ενδεχόμενη διάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Στη γειτονική επαρχία Λονγκ Αν, 27 τίγρεις και τρία λιοντάρια πέθαναν από γρίπη των πτηνών στο πάρκο My Quynh Safari από τις 6 ως τις 18 Σεπτεμβρίου, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα τις γεωργικές αρχές της επαρχίας.

    Οι τίγρεις στο Mango Garden Resort είχαν ταϊστεί με κοτόπουλο πριν πεθάνουν, ανέφερε στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας ο Φαν Βαν Φουκ, αξιωματούχος του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών της επαρχίας Ντονγκ Νάι.

    «Είναι πιθανό οι τίγρεις να μολύνθηκαν από άρρωστο κοτόπουλο και οι αρχές ανιχνεύουν την πηγή του κοτόπουλου για να προσδιορίσουν την αιτία», δήλωσε ο Φαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    Στον ιστότοπό του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί κατά της κατανάλωσης ωμών ή όχι εντελώς μαγειρεμένων κρεάτων και αυγών από περιφέρειες όπου έχουν σημειωθεί ξεσπάσματα γρίπης των πτηνών λόγω του υψηλού κινδύνου μόλυνσης.
    Πηγή: Protothema.gr
  • ΗΠΑ: Καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών χωρίς επαφή με ζώο
    ΗΠΑ: Καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών χωρίς επαφή με ζώο

    Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν πως ασθενής επιβεβαιώθηκε με εργαστηριακές εξετάσεις πως έχει μολυνθεί από την γρίπη των πτηνών χωρίς να έχει καμιά γνωστή επαφή με ζώο-φορέα, περίπτωση χωρίς προηγούμενο στις ΗΠΑ.

    Μέχρι την Παρασκευή, τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών που είχαν εντοπιστεί στη χώρα είχαν σύνδεση με τον κτηνοτροφικό ή πτηνοτροφικό κόσμο.

    Όμως η εισαγωγή την 22η Αυγούστου εγείρει ερωτήματα για τις αμερικανικές αρχές, οι οποίες ζήτησαν να διενεργηθούν επιπρόσθετες εξετάσεις.

    Το αποτέλεσμα ήταν πως πράγματι επρόκειτο για κρούσμα της γρίπης των πτηνών, ανέφεραν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) και οι τοπικές υγειονομικές αρχές της συγκεκριμένης κεντρικής αμερικανικής πολιτείας.

    «Δεν έχει εντοπιστεί καμιά περίπτωση μετάδοσης σε στενή επαφή (του ασθενούς)», διευκρίνισαν τα CDC.

    14 κρούσματα φέτος στις ΗΠΑ

    Πρόκειται για το 14ο κρούσμα που εντοπίζεται στις ΗΠΑ φέτος και το πρώτο στο οποίο ο ασθενής δεν είχε γνωστή επαφή με μολυσμένο ζώο ή πτηνό.

    Από την άνοιξη έχει εκδηλωθεί επιδημία της γρίπης των πτηνών στη χώρα, με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά: η ασθένεια, που πάνω απ’ όλα πλήττει εκτρεφόμενα και άγρια πτηνά, πλέον εξαπλώνεται στις αγελάδες. Το πρώτο κρούσμα, στο Τέξας, στις νότιες ΗΠΑ, ανακοινώθηκε την 1η Απριλίου. Ήταν η πρώτη γνωστή περίπτωση παγκοσμίως που μεταδόθηκε ο ιός της γρίπης των πτηνών από αγελάδα σε άνθρωπο.

    Ωστόσο, δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα της ασθένειας σε αγελάδες που εκτρέφονται κυρίως για το γάλα τους στο Μιζούρι.

    Ειδικοί ανησυχούν για τον αυξανόμενο αριθμό θηλαστικών που μολύνονται από την ασθένεια, παρά το γεγονός πως τα κρούσματα σε ανθρώπους παραμένουν λιγοστά. Ο λόγος που ανησυχούν είναι ότι η ευρεία διάδοση διευκολύνει την μετάλλαξη του ιού, που μπορεί προοδευτικά να αποκτήσει χαρακτηριστικά που θα έκαναν ευκολότερη τη μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Ο κίνδυνος για τον πληθυσμό «παραμένει χαμηλός», καθησύχασαν πάντως χθες τα CDC, που ως αυτό το στάδιο δεν αλλάζουν τις συστάσεις τους για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ανησυχία στις ΗΠΑ: Κρούσματα της γρίπης των πτηνών H5 τρεις άνθρωποι
    Ανησυχία στις ΗΠΑ: Κρούσματα της γρίπης των πτηνών H5 τρεις άνθρωποι

    Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή ότι οι αρχές στην πολιτεία Κολοράντο τους ανέφεραν τρία φερόμενα κρούσματα της γρίπηςτων πτηνών H5N1 σε εργαζόμενους σε πτηνοτροφική μονάδα.

    Ευρύτερα πάντως, σύμφωνα με τον κυριότερο ομοσπονδιακό φορέα δημόσιας υγείας των ΗΠΑ, «δεν καταγράφονται ενδείξεις απρόσμενης αύξησης» των κρουσμάτων γρίπης στο Κολοράντο «ή άλλες πολιτείες που πλήττονται από ξεσπάσματα της H5 σε αγελάδες και πτηνά», όπως τόνισε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

    Ποια τα συμπτώματα

    Και οι τρεις άνθρωποι που μολύνθηκαν παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα, καθησύχασαν τα CDC. Οι εργαζόμενοι χειρίζονταν τη σφαγή εκτρεφομένων πτηνών που είχαν μολυνθεί σε εγκατάσταση που αντιμετώπιζε ξέσπασμα της H5N1, εξήγησαν.

    Πάντα κατά τα CDC, ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλός. Η υπηρεσία πάντως στέλνει ομάδα στο Κολοράντο για να υποστηρίξει έρευνα που διενεργείται.

    Παγκοσμίως, καταγράφεται έξαρση της γρίπης των πτηνών, που εξαπλώνεται σε άγρια πουλιά, εκτρεφόμενα πτηνά και διάφορα είδη θηλαστικών. Καταγράφεται ξέσπασμα της H5N1 σε φάρμες εκτροφής αγελάδων στις ΗΠΑ.

    Οι προκαταρκτικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν στο Κολοράντο έδειξαν πως οι τρεις εργαζόμενοι μολύνθηκαν από «νέο» τύπο του ιού. Στάλθηκαν δείγματα στα CDC για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις.

    Αν επιβεβαιωθούν, τα κρούσματα της H5N1 σε ανθρώπους θα αυξηθούν σε 4 στο Κολοράντο και 7 στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής φέτος. Τα CDC εξήγησαν πως παρακολουθούν στενά τη νόσο αυτή εξαιτίας της πιθανότητας να προκαλέσει πανδημία, πάντως δεν έχουν διαπιστώσει σε αυτό το στάδιο μεταλλάξεις του ιού που θα έκαναν ευκολότερη τη μετάδοσή της από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Γρίπη των πτηνών: Ποιοι θα κινδυνεύσουν περισσότερο σε περίπτωση πανδημίας
    Γρίπη των πτηνών: Ποιοι θα κινδυνεύσουν περισσότερο σε περίπτωση πανδημίας

    Η γρίπη των πτηνών Η5Ν1 είναι πιθανότατα λιγότερο επικίνδυνη για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας λόγω προηγούμενης έκθεσής τους σε συγγενικούς ιούς γρίπης

    Η γρίπη των πτηνών γίνεται ολοένα και πιο απειλητική. Εν μέσω διεθνούς ανησυχίας για ενδεχόμενη πανδημία από τον ιό Η5Ν1, οι επιδημιολόγοι προσπαθούν να προβλέψουν ποιες πληθυσμιακές ομάδες θα πλήττονταν περισσότερο.

    Το πιθανότερο είναι ότι κανείς δεν έχει πλήρη ανοσία. Ωστόσο τα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας ίσως κινδυνεύουν λιγότερο λόγω των ιών γρίπης στους οποίους είχαν εκτεθεί σε μικρή ηλικία, αναφέρει το περιοδικό Science.

    Κίνδυνος μετάλλαξης

    Το στέλεχος Η5Ν1 πρωτοεμφανίστηκε το 1996 και τα τελευταία δύο χρόνια έχει σκοτώσει εκατοντάδες εκατομμύρια άγρια και οικόσιτα πτηνά. Πρόσφατα άρχισαν να καταγράφονται κρούσματα σε αρκετά είδη θηλαστικών, όπως οι αλεπούδες και οι θαλάσσιοι ελέφαντες, ενώ τον Μάρτιο ξέσπασε επιδημία στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες στις ΗΠΑ.

    Μέχρι τις αρχές Ιουλίου είχαν επιβεβαιωθεί κρούσματα σε 120 κοπάδια σε 12 πολιτείες, καθώς και 4 κρούσματα σε εργάτες εκτροφείων. Κανένας δεν παρουσίασε σοβαρά συμπτώματα, αυτό όμως ίσως οφειλόταν στην τύχη: από το 2003 μέχρι σήμερα, ο Η5Ν1 έχει σκοτώσει 460 ανθρώπους που είχαν την ατυχία να έρθουν σε επαφή με άγρια πτηνά.

    Ο ιός δύσκολα μεταδίδεται στον άνθρωπο, αυτό όμως θα μπορούσε να αλλάξει. Η εξάπλωση του ιού στις γαλακτοκομικές φάρμες δίνει στον Η5Ν1 το περιθώριο να πολλαπλασιαστεί και να μεταλλαχθεί και να αποκτήσει ενδεχομένως τη δυνατότητα να μεταδίδεται απευθείας μεταξύ ανθρώπων.

    Γρίπη των πτηνών και διασταυρούμενη ανοσία

    Σε μια τέτοια περίπτωση «το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα ήταν ευάλωτο σε λοίμωξη» προειδοποίησαν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα οποία πραγματοποίησαν ελέγχους και διαπίστωσαν ότι λίγοι άνθρωποι διαθέτουν αντισώματα που αναγνωρίζουν τον Η5Ν1.

    O λόγος είναι βέβαια ότι ο γενικός πληθυσμός δεν έχει εκτεθεί στον συγκεκριμένο ιό. Κάποιοι όμως μπορεί να έχουν ανοσία λόγω προηγούμενης έκθεσης σε γενετικά παρόμοια στελέχη γρίπης. Ένα παράδειγμα είναι το στέλεχος Η1Ν1 που προκάλεσε πανδημία «γρίπης των χοίρων» το 2009. Το στέλεχος αυτό μοιάζει με το Η5Ν1 λόγω της κοινής επιφανειακής πρωτεΐνης Ν1.

    Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε σε επιθεώρηση των CDC διαπίστωνε ότι το 97% όσων είχαν εκτεθεί στον Η1Ν1 παράγουν αντισώματα κατά της γρίπης των πτηνών Η5Ν1, χωρίς όμως να είναι σαφές αν τα αντισώματα αυτά αρκούν για να αποτρέψουν τη σοβαρή λοίμωξη.

    Μια άλλη ένδειξη προέρχεται από μελέτη του 2016 που εξέταζε δεδομένα δύο δεκαετιών για τα σοβαρά ανθρώπινα κρούσματα του Η5Ν1 και ενός άλλου ιού γρίπης των πτηνών, του Η7Ν9.

    Η ανάλυση έδειξε ότι οι που γεννήθηκαν πριν απλό το 1968 νοσούν λιγότερο σοβαρά από Η5Ν1 επειδή είχαν πιθανότατα περάσει για πρώτη φορά γρίπη όταν κυκλοφορούσαν γενετικά παρόμοια στελέχη.

    Οι δε άνθρωποι που γεννήθηκαν μετά το 1968 είναι πιο ανθεκτικοί στο Η7Ν9 επειδή μοιάζει περισσότερο με τους ιούς γρίπης από τους οποίους είχαν μολυνθεί ως παιδιά.

    Η εικόνα που προκύπτει είναι ότι, εάν ο Η5Ν1 προκαλέσει τελικά πανδημία και οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, δεν αποκλείεται να ξαναδούμε την ίδια εικόνα με την πανδημία γρίπης των χοίρων το 2009: το 80% των θανάτων αφορούσαν ανθρώπους κάτω των 65 ετών, αφού οι μεγαλύτεροι είχαν μερική ανοσία λόγω προηγούμενης έκθεσης σε συγγενικά στελέχη Η1Ν1.

    Πηγή: In.gr
  • Γρίπη των πτηνών: Συστάσεις για αυξημένη επαγρύπνηση από το ECDC – «Να μην υποτιμάται η απειλή»
    Γρίπη των πτηνών: Συστάσεις για αυξημένη επαγρύπνηση από το ECDC – «Να μην υποτιμάται η απειλή»

    Επί του παρόντος δεν έχει καταγραφεί λοίμωξη από τον ιό της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο στην ΕΕ - Αντίθετα στις ΗΠΑ έχουν αναφερθεί τέσσερα κρούσματα ανθρώπινης γρίπης των πτηνών.

    Καμπανάκι για τη γρίπη των πτηνών κρούει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC), που εξέδωσε συστάσεις για αυξημένη επαγρύπνηση, επισημαίνοντας ότι οι ιοί που προκαλούν τη νόσο, εξακολουθούν να κυκλοφορούν στην Ευρώπη και «δεν πρέπει να υποτιμάται η απειλή».

    Ταυτόχρονα όμως αναφέρει πως προς το παρόν ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλός. Για τους εργαζομένους με δυνητική έκθεση στη νόσο, όπως επί παραδείγματι αυτοί στην πτηνοτροφία, ο κίνδυνος σύμφωνα με το Κέντρο είναι χαμηλός προς μέτριος.

    Το ECDC συμβουλεύει ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών του τομέα της υγείας, τόσο σε επίπεδο πρωτοβάθμιας όσο και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, σχετικά με την πιθανότητα εμφάνισης ανθρώπινων κρουσμάτων λοίμωξης

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ECDC, στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσφατα παρατηρήθηκε μετάδοση ιών υψηλής παθογονικότητας HPAI A(H5N1) της γρίπης των πτηνών σε βοοειδή γαλακτοπαραγωγής και έχουν αναφερθεί τέσσερα κρούσματα ανθρώπινης γρίπης των πτηνών μεταξύ των εργαζομένων σε αγροκτήματα που εκτέθηκαν σε βοοειδή από τον Απρίλιο του 2024.

    Ενώ η μετάδοση από μολυσμένα ζώα στον άνθρωπο παραμένει σπάνιο φαινόμενο, οι ιοί της γρίπης των πτηνών μπορούν να εξαπλωθούν σε άγρια, εκτρεφόμενα και κατοικίδια ζώα, οδηγώντας σε μόλυνση και εστίες σε πουλερικά και περιστασιακά σε θηλαστικά.

    «Να μην υποτιμάται η απειλή»

    «Καθώς παρακολουθούμε στενά την τρέχουσα κατάσταση σχετικά με τη γρίπη των πτηνών, τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως, υπάρχει λόγος για αυξημένη ευαισθητοποίηση, αλλά όχι για αυξημένη ανησυχία. Το ECDC παραμένει προσηλωμένο στη στήριξή μας στις δράσεις που αναλαμβάνουν οι εθνικές αρχές στα κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτή η απειλή για την ανθρώπινη υγεία δεν πρέπει να υποτιμάται και είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση και προορατικοί στην κοινή μας συνεργασία», λέει η Pamela Rendi-Wagner, διευθύντρια του ECDC.

    Ενώ επί του παρόντος δεν έχει καταγραφεί λοίμωξη από τον ιό της γρίπης των πτηνών A(H5N1) στον άνθρωπο σε ΕΕ/ΕΟΧ, το ECDC συμβουλεύει ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών του τομέα της υγείας, τόσο σε επίπεδο πρωτοβάθμιας όσο και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, σχετικά με την πιθανότητα εμφάνισης ανθρώπινων κρουσμάτων λοίμωξης.

    Στο πλαίσιο της συνεχούς δέσμευσής του για τη δημόσια υγεία, το ECDC εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη στήριξη της έγκαιρης ανίχνευσης και περιορισμού πιθανών κρουσμάτων σε ανθρώπους στην ΕΕ.

    Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, επί του παρόντος, ο κίνδυνος ζωονοσογόνου γρίπης των πτηνών, δηλαδή λοιμώξεων από τον άνθρωπο, για την ΕΕ/τον ΕΟΧ παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και χαμηλός έως μέτριος για τα άτομα που εκτίθενται επαγγελματικά ή με άλλο τρόπο.

    Συστάσεις

    Το ECDC έχει αναλάβει πολυάριθμες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της δυνητικής απειλής της γρίπης των πτηνών για την ανθρώπινη υγεία και έχει εκπονήσει διάφορα έγγραφα καθοδήγησης και εκθέσεις τους τελευταίους μήνες σχετικά με τις δοκιμές των εκτιθέμενων ατόμων, την επιτήρηση, τη διερεύνηση επιδημιών και τις επιλογές αντίδρασης στον τομέα της δημόσιας υγείας.

    Αυτά τα προστατευτικά μέτρα θα πρέπει να τηρούνται στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό

    Στις πρόσφατα επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές επιτήρησης για τη θερινή περίοδο, το ECDC συνιστά τη μείωση του κατώτατου ορίου για τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων για τη γρίπη των πτηνών σε ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μιας προσέγγισης βάσει κινδύνου για τα εκτεθειμένα ασυμπτωματικά άτομα.

    Συνιστά επίσης τον έλεγχο για γρίπη όλων των περιπτώσεων που νοσηλεύονται λόγω συμπτωμάτων συμβατών με τη γρίπη των πτηνών και την περαιτέρω διερεύνηση εκείνων των θετικών δειγμάτων γρίπης Α που είναι αρνητικά για τον ιό της εποχικής γρίπης.

    Τα μέτρα βιοασφάλειας και ατομικής προστασίας που εφαρμόζονται σε χώρους απασχόλησης και αναψυχής με αυξημένο κίνδυνο γρίπης των πτηνών παραμένουν ζωτικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εξάπλωσης στον άνθρωπο.

    Επιπλέον, το ECDC ενίσχυσε τη στήριξή του προς τις χώρες της ΕΕ όσον αφορά τις εργαστηριακές δραστηριότητες σχετικά με τη ζωονοσογόνο γρίπη των πτηνών, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης της ετοιμότητας των εργαστηρίων για την ανίχνευση και τον χαρακτηρισμό των ιών της ζωονοσογόνου γρίπης.

    Το ECDC προσφέρει επίσης κεντρικές δοκιμές σε επίπεδο ΕΕ και περαιτέρω χαρακτηρισμό για ανθρώπινα δείγματα για τα οποία είναι γνωστό ή υπάρχει υπόνοια ότι περιέχουν ιό της γρίπης των πτηνών.

    Πηγή: In.gr
  • Γρίπη των πτηνών Η5Ν1: Σχέδιο δράσης από ΕΟΔΥ για πιθανά κρούσματα σε άνθρωπο
    Γρίπη των πτηνών Η5Ν1: Σχέδιο δράσης από ΕΟΔΥ για πιθανά κρούσματα σε άνθρωπο

    Σχέδιο δράστης εκπονήθηκε από τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να προκαθορισθούν οι ενέργειες που θα γίνουν σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο, με στόχο τη βέλτιστη αντιμετώπιση του ασθενούς, την ελαχιστοποίηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα και στον χώρο του νοσοκομείου και την ασφάλεια του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που θα διαχειριστεί το κρούσμα.

    Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ

    Την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024, ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε, άσκηση επί χάρτου (tabletop exercise) σχετικά με τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών Η5Ν1, προκειμένου να εξεταστεί η πληρότητα και η συνοχή του σχεδίου, καθώς και για να εδραιωθεί η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

    Στην άσκηση αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Γρίπης Νοτίου Ελλάδος, του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Γρίπης Βορείου Ελλάδος καθώς και επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού. Επίσης, παρών ήταν εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ως παρατηρητής/αξιολογητής της άσκησης.

    Τα αποτελέσματα της άσκησης επί χάρτου θα χρησιμοποιηθούν για την επικαιροποίηση του σχεδίου δράσης και θα θέσουν το πλαίσιο για την ανάληψη και άλλων αντίστοιχων πρωτοβουλιών τόσο σχετικά με τη γρίπη των πτηνών H5N1 όσο και σχετικά με άλλους πιθανούς αναδυόμενους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

    Δεν έχει αναφερθεί ακόμα μετάδοση του ιού σε άνθρωπο αλλά ο κίνδυνος είναι υψηλός

    Όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, η γρίπη των πτηνών H5N1 είναι διαδεδομένη σε άγρια πτηνά και φαίνεται ότι προκαλεί επιδημίες σε πουλερικά παγκοσμίως. Πρόσφατα, έχουν αναφερθεί κρούσματα σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στις ΗΠΑ, με μέχρι στιγμής τρία κρούσματα σε εργαζομένους σε γαλακτοπαραγωγικές μονάδες.

    Παρόλο που ο τρέχων κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι χαμηλός, οι αρχές δημόσιας υγείας παρακολουθούν την κατάσταση προσεκτικά και λαμβάνουν μέτρα για να αυξήσουν το επίπεδο ετοιμότητάς τους για έγκαιρη ανίχνευση και απόκριση σε περίπτωση κρουσμάτων σε ανθρώπους.

    Η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν έχει αναφερθεί παγκοσμίως μέχρι στιγμής, ωστόσο η ύπαρξη κρουσμάτων σε θηλαστικά αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο στο μέλλον.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο