Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021 20:28

Eurosheep: Βελτίωση της υγείας, διατροφής και διαχείρισης της προβατοτροφίας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Με τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε η πρώτη Διεθνής Συνάντηση Εργασίας του Eurosheep με συμμετέχοντες από την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Τουρκία.

To EuroSheep είναι ένα θεματικό δίκτυο που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. με σκοπό την προώθηση της επικοινωνίας και την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ ενδιαφερομένων του τομέα της προβατοτροφίας στην Ευρώπη, εστιάζοντας σε δύο κύρια θέματα: τη διαχείριση της υγείας και της διατροφής, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του τομέα.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η συζήτηση των κύριων αναγκών/προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι στην προβατοτροφία σε θέματα διατροφής, υγείας και διαχείρισης των γαλακτοπαραγωγών και κρεοπαραγωγών εκτροφών στις χώρες τους.

Οι παράλληλες συνεδριάσεις ανά χώρα κατά τη διεθνή συνάντηση εργασίας των χωρών διευκόλυναν τη λεπτομερή συζήτηση των ζητημάτων που αναδείχθηκαν στις εθνικές συναντήσεις.

Οι διοργανώσεις των εθνικών συναντήσεων εργασίας, αν και μέσω διαδικτύου, αποτέλεσαν μια εξαιρετική ευκαιρία για την ευρεία έκφραση των απόψεων των ενδιαφερομένων σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας που είχε πραγματοποιηθεί στις 8 χώρες - εταίρους του Eurosheep.

Σ' αυτές τις διαδικτυακές συναντήσεις εφαρμόστηκαν προσεγγίσεις με τη συμμετοχή πολλών εμπλεκομένων με στόχο τη συλλογή ειδικών γνώσεων και εμπειριών.

Μία έρευνα για την καταγραφή των αναγκών και συναντήσεις εργασίας για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων ενδιαφερόμενοι από όλη την Ευρώπη, κτηνοτρόφοι, εργαζόμενοι σε εκτροφές, τεχνικοί σύμβουλοι, κτηνίατροι και μέλη της ερευνητικής κοινότητας εξέφρασαν τις απόψεις τους για τις ανάγκες και τα κύρια ζητήματα σχετικά με τη διατροφή και τη διαχείριση της υγείας των προβάτων σε μια διαδικτυακή έρευνα, μέσω 6 κύριων ερωτήσεων που σχετιζόταν με:

1) Τη διατροφή των ενήλικων προβατίνων, των αρνιών και των ζώων αντικατάστασης,

2) Την υγεία των ενήλικων προβατίνων και των αρνιών, και

3)Τη διαχείριση της εκτροφής.

Πριν από τη διεθνή συνάντηση εργασίας, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις εργασίας σε κάθε χώρα για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων.

Οι κοινές ανάγκες Πολλά από τα προβλήματα που εντοπίσθηκαν ήταν κοινά μεταξύ των χωρών.

Ειδικότερα: Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των ζώων, η γνώση των διατροφικών απαιτήσεων ήταν το κύριο ζήτημα στην ενότητα της διατροφής.

Η διαχείριση της βόσκησης και των λειμώνων εντοπίσθηκε επίσης ως κρίσιμο ζήτημα στη διατροφή των ενήλικων προβατίνων.

Ως σημαντικό ζήτημα καταγράφηκε η επίτευξη των στόχων ανάπτυξης έως τον απογαλακτισμό, για τα αρνιά, και για τα ζώα αντικατάστασης, η ανάπτυξη για πρώτο τοκετό σε ηλικία περίπου ενός έτους.

Στις κύριες ανάγκες σχετικά με την υγεία των ενήλικων προβατίνων και των ζώων αντικατάστασης περιλαμβάνονταν τα ενδοπαράσιτα, η χωλότητα και η μαστίτιδα.

Σε ότι αφορά στην υγεία των αρνιών, ως κύρια ζητήματα καταγράφηκαν οι διάρροιες των νεογνών, η κοκκιδίωση και οι αιφνίδιοι θάνατοι.

Τέλος, τα βασικά ζητήματα που εντοπίσθηκαν σχετικά με τη διαχείριση του ποιμνίου ήταν η διαχείριση της υγείας και της ευζωίας των ζώων.

Ειδικότερα στην Ελλάδα, στην ενότητα της διατροφής τονίσθηκαν, επίσης, τα θέματα σχετικά με την ποιότητα των ζωοτροφών και τη σύσταση του γάλακτος, τον τεχνητό θηλασμό των αρνιών και τις διατροφικές απαιτήσεις κατά την πρώτη γαλακτική περίοδο.

Στα θέματα της διαχείρισης επισημάνθηκε ως κύριο ζήτημα η διαμόρφωση και τήρηση των κατάλληλων συνθηκών στον στάβλο για τη διασφάλιση της υγείας, ευζωίας και καλής παραγωγής των ζώων.

Και τώρα:

Το επόμενο βήμα του EuroSheep είναι ο προσδιορισμός τεχνικών λύσεων και πρακτικών συμβουλών που θα απαντούν σ? αυτές τις ανάγκες και προκλήσεις.

Κάθε χώρα θα προσδιορίσει ορθές πρακτικές που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε ανάγκες που προσδιορίστηκαν σε άλλες χώρες.

Η επόμενη διεθνής συνάντηση εργασίας θα δώσει την ευκαιρία στους κτηνοτρόφους να επιλέξουν τις καλύτερες λύσεις για να τις δοκιμάσουν στις εκτροφές τους.

Πηγή: ΝeaPaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021 19:09

Σχετικά Άρθρα

  • Ευλογία των αιγοπροβάτων: Αυξημένες κατά 120% ο αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων - Τι προβλέπει η ΚΥΑ
    Ευλογία των αιγοπροβάτων: Αυξημένες κατά 120% ο αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων - Τι προβλέπει η ΚΥΑ

    Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρόσθεσε, επίσης, ότι η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου θα γίνει δωρεάν με ευρωπαϊκό πρόγραμμα

    Για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων τα κοπάδια των οποίων θανατώνονται λόγω ευλογιάς ισχύει η ίδια ΚΥΑ με αυτή για την πανώλη των αιγοπροβάτων, εξήγησε το πρωί της Πέμπτης ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας.
    «Η Κοινή Υπουργική Απόφαση και με επιθυμία και εντολή του πρωθυπουργού είναι οι αποζημιώσεις να είναι δίκαιες και να είναι ικανοποιημένοι οι κτηνοτρόφοι. Ως εκ τούτου, η ΚΥΑ που εξεδόθη προβλέπει αποζημιώσεις αυξημένες μέχρι 120% και για τα καθαρόαιμα με πιστοποιητικό και για τα ημίαιμα. Δηλαδή θηλυκό ημίαιμο που πέρυσι σαν αποζημίωση θα έπαιρνε 100 ευρώ, φέτος παίρνει με τη νέα ΚΥΑ 220 ευρώ», τόνισε ο κ. Κέλλας μιλώντας στην ΕΡΤ.
    Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρόσθεσε, επίσης, ότι η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου θα γίνει δωρεάν με ευρωπαϊκό πρόγραμμα: «Τα χρήματα αυτά είναι για τα ζώα που θανατώθηκαν. Σχετικά με την αποζημίωση στο ζωικό κεφάλαιο,«η ανασύσταση του θα γίνει με 100% χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα».

    Αναφερόμενος στα κρούσματα ευλογιάς, ο κ. Κέλλας είπε ότι «η ευλογιά έχει θετικό σημείο ότι είναι ευδιάκριτη η κλινική εικόνα. Μαύρα σπυριά τα οποία εμφανίζονται κυρίως στο κάτω μέρος, στην κοιλιά του προβάτου, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε φλεγμονή, φλύκταινες που σπάνε κι από εκείνη η στιγμή αρχίζει η μετάδοση. Είναι ιός που ζει στο περιβάλλον επί αρκετούς μήνες και προφανώς ήρθε με μετακίνηση ζώων. Αυτό το οποίο θέλουμε να επιτύχουμε με την απαγόρευση των μετακινήσεων σε όλη την επικράτεια είναι η ελαχιστοποίηση των κρουσμάτων. Γιατί έχουμε μεταφορά του ιού από τη Βόρειο Ελλάδα, από τον Έβρο, στην Καβάλα, στην Κομοτηνή, στη Ροδόπη και στις Σέρρες και στη συνέχεια κρούσμα στη Μαγνησία και στην Κόρινθο».

    Ο υφυπουργός εξήγησε ότι απαγορεύεται η εισαγωγή προβάτων από Αλβανία και Τουρκία που έχει κρούσματα πανώλης και ευλογιάς. «Κατά πάσα πιθανότητα θα το αποδείξει τώρα η Επιτροπή η οποία έχει συσταθεί για να δούμε την πηγή της μόλυνσης που φαίνεται να είναι η Ρουμανία. Για την εισαγωγή, όταν είναι από κοινοτικό κράτος, όπως η Ρουμανία και υπάρχει υγειονομικό πιστοποιητικό, δεν γίνεται έλεγχος στα σύνορα».
    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πανώλη: Μέτρα για τη διακίνηση των ζωοτροφών από εγκαταστάσεις που βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας/επιτήρησης
    Πανώλη: Μέτρα για τη διακίνηση των ζωοτροφών από εγκαταστάσεις που βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας/επιτήρησης

    H Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ εξέδωσε μέτρα για τη διακίνηση ζωοτροφών από επιχειρήσεις που διαθέτουν τις εγκαταστάσεις τους εντός των ζωνών προστασίας/επιτήρησης λόγω επιβεβαίωσης εστιών πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην Ελλάδα.

    Συγκεκριμένα:

    1. Καμία επιχείρηση δεν δύναται να διακινήσει τις παραγόμενες στις εγκαταστάσεις ζωοτροφές, εφόσον οι εγκαταστάσεις αυτές βρίσκονται εντός της ζώνης προστασίας / επιτήρησης χωρίς προηγουμένως να έχει λάβει άδεια από την αρμόδια αρχή (Επόπτης Κυκλοφορίας Ζωοτροφών της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ή του Τμήματος Αγροτικής Aνάπτυξης & Ελέγχων, κατά περίπτωση).

    2. Άδεια διακίνησης δύνανται να χορηγείται από τον αρμόδιο επόπτη κυκλοφορίας ζωοτροφών εφόσον διασφαλίζεται ότι οι ζωοτροφές φυτικής προέλευσης και το άχυρο που έχουν παραχθεί εντός της ζώνης προστασίας/επιτήρησης:

    α) έχουν παραχθεί σε τοποθεσίες όπου δεν διατηρούνται αιγοπρόβατα,

    β) έχουν παραχθεί σε εγκαταστάσεις μεταποίησης ζωοτροφών όπου δεν διατηρούνται αιγοπρόβατα και η φυτική πρώτη ύλη προέρχεται:

    i) από τοποθεσίες που αναφέρονται στο στοιχείο α) ή ii) από περιοχές εκτός της ζώνης προστασίας, για εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη ζώνη προστασίας / από περιοχές εκτός της ζώνης επιτήρησης, για εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη ζώνη επιτήρησης

    γ) προορίζονται για χρήση εντός της ζώνης προστασίας, για εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη ζώνη προστασίας / προορίζονται για χρήση εντός της ζώνης επιτήρησης, για εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη ζώνη επιτήρησης.

    3. Οι κατά περίπτωση αρμόδιοι Eπόπτες Κυκλοφορίας Ζωοτροφών:

    α) ενημερώνουν σχετικά με τα ανωτέρω τους υπεύθυνους επιχειρήσεων ζωοτροφών,
    β) προβαίνουν σε συνεχείς ελέγχους για την εφαρμογή και την τήρηση των ως άνω αναφερόμενων,
    γ) ενημερώνουν διαρκώς τη Δ/νση Ζωοτροφών & Βοσκήσιμων Γαιών για τις τυχόν δοθείσες από μέρους τους εγκρίσεις διακίνησης ζωοτροφών (αποστολέας, παραλήπτης, είδος ζωοτροφής και ποσότητα) καθώς και για κάθε σχετικό ζήτημα.

    Πηγή: Εtheas.gr

  • Κρούσμα πανώλης προβάτων σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση στο Δομένικο Ελασσόνας - 460 μονάδες στην περιοχή
    Κρούσμα πανώλης προβάτων σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση στο Δομένικο Ελασσόνας - 460 μονάδες στην περιοχή

    Αύριο στη Λάρισα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας - Να κηρυχθεί η Θεσσαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά ο περιφερειάρχης - Από λαθραία εισαγωγή πέρασε η ασθένεια στην Ελλάδα μέσω Έβρου

    Θετικό δείγμα στην πανώλη των προβάτων βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης σε κτηνοτροφική μονάδα με 360 ζώα, στο Δομένικο της Ελασσόνας.

    «Αυτό δημιουργεί πρόβλημα μεγάλο, διότι πρόκειται για 460 εκμεταλλεύσεις στην εν λόγω ζώνη.Έγινε εισαγωγή λαθραίων ζώων από μια εταιρεία στον Έβρο από την Τουρκία, από εκεί σε μια μονάδα στα Τρίκαλα που τα διακίνησε σε όλη τη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας χωρίς χαρτιά» είπε ο Δημήτρης Κουρέτας, που ζητεί να κηρυχθεί η Θεσσαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Αύριο θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στη Λάρισα με την παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα.

    Πριν περίπου μια εβδομάδα βρέθηκε θετική μια ολόκληρη μονάδα αιγοπροβάτων στην Καλαμπάκα τα οποία τα ζώα της θανατώθηκαν και θάφτηκαν. Από τότε βρέθηκαν άλλες δυο κοντινές μονάδες θετικές για τις οποίες ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία. Ακόμη μια στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε τις προηγούμενες ημέρες και τα ζώα αυτά θα θανατωθούν και θα θαφτούν.

    Ήδη στην περιοχή από την πρώτη στιγμή εφαρμόζονται μέτρα. Υπάρχουν δύο ζώνες επιτήρησης τριών και 10 χιλιομέτρων, όπου απαγορεύεται η μετακίνηση και γίνονται οι έλεγχοι και οι δειγματοληψίες από τις αρχές.

    Πηγή: protothema.gr

  • Φθιώτιδα: Αυξάνουν τα κρούσματα ευλογιάς προβάτου – Σε αδιέξοδο οι κτηνοτρόφοι
    Φθιώτιδα: Αυξάνουν τα κρούσματα ευλογιάς προβάτου – Σε αδιέξοδο οι κτηνοτρόφοι

    Οριοθετούνται νέες ζώνες προστασίας και επιτήρησης – Η επιδημιολογική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη

    Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Φθιώτιδα μετά την επιβεβαίωση και νέων κρουσμάτων ευλογιάς του προβάτου στην Αταλάντη, μια εξέλιξη που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους κτηνοτρόφους της περιοχής. Το σύνολο των κοπαδιών έχουν τεθεί σε επιτήρηση με τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς δεν μπορούν ελεύθερα να ασκήσουν τις δραστηριότητες τους.

    Ειδικότερα, στις 10 Ιανουαρίου 2024, το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για την ευλογιά των προβάτων και αιγών επιβεβαίωσε την παρουσία του ιού σε εκτροφή αιγοπροβάτων αποτελούμενη από 14 πρόβατα και 7 αίγες στη Δημοτική Κοινότητα Αταλάντης, του Δήμου Λοκρών, της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

    Σε αδιέξοδο οι κτηνοτρόφοι της περιοχής

    Τα πρώτα κρούσματα στη Φθιώτιδα επιβεβαιώθηκαν στις 8 Δεκεμβρίου 2023, όταν εντοπίστηκε ο ιός σε πρόβατο εκτροφής αποτελούμενη από 454 ζώα στη δημοτική κοινότητα Μαλεσίνας, ενώ στις 21 Δεκεμβρίου 2023 επιβεβαιώθηκε ο ιός σε 2 εκτροφές αποτελούμενες από 240 και 190 πρόβατα, στη δημοτική κοινότητα Αταλάντης.

    Νέες απαγορευμένες ζώνες

    Σύμφωνα με το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του ΥπΑΑΤ, όλα τα προβλεπόμενα μέτρα εφαρμόζονται από τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές της ΠΕ Φθιώτιδας, ενώ η επιδημιολογική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Με βάση τα παραπάνω οριοθετήθηκαν και πρόκειται να ενσωματωθούν οι παρακάτω ζώνες:

    • Ζώνη Προστασίας ακτίνας 10 Km γύρω από τις εστίες εντός του Δήμου Λοκρών της ΠΕ Φθιώτιδας.
    • Ζώνη Επιτήρησης ακτίνας 20Km γύρω από τις εστίες η οποία περιλαμβάνει τη λοιπή επικράτεια του Δήμου Λοκρών και τις Δημοτικές Ενότητες Αγίου Κωνσταντίνου και Ελάτειας στην ΠΕ Φθιώτιδας και τον Δήμο Ορχομενού και τη Δημοτική Ενότητα Χαιρώνειας στην Π.Ε. Βοιωτίας.
    • Περαιτέρω Απαγορευμένη Ζώνη η οποία περιλαμβάνει ολόκληρη την επικράτεια της ΠΕ Φθιώτιδας, ολόκληρη την επικράτεια της ΠΕ Βοιωτίας, ολόκληρη την επικράτεια της ΠΕ Λέσβου και ολόκληρη την επικράτεια του Δήμου Χαλκιδαίων της ΠΕ Ευβοίας.

    Ακριβής οριοθέτηση των Απαγορευμένων Ζωνών καθώς και λεπτομέρειες που αφορούν την ημερομηνία λήξης των μέτρων θα δοθούν με νέα εγκύκλιο.

    Επισημαίνεται η σημασία της παθητικής επιτήρησης για την έγκαιρη ανίχνευση του νοσήματος και τονίζεται ότι απαιτείται η συνεργασία και η ετοιμότητα όλων των εμπλεκομένων για την αποτροπή εξάπλωσης της σημαντικής αυτής επιζωοτίας.

    Πώς μεταδίδεται

    Η ευλογιά των προβάτων και αιγών χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων που είναι πιο εμφανείς στο κεφάλι, το πρόσωπο, και γενικά τα άτριχα μέρη του σώματος (μασχάλες, κοιλιά, εσωτερικό μέρος της ουράς, μαστό, γεννητικά όργανα).

    Η μετάδοση γίνεται με:

    • άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα
    • έμμεση επαφή με μολυσμένα αντικείμενα ή προϊόντα (π.χ. εργαλεία, οχήματα, χόρτα, στρωμνή, μαλλί, δέρματα κ.λπ).

    Η ευλογιά των προβάτων και αιγών χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων

    Πηγή: In.gr
  • Ευλογιά προβάτου: Μέτρα αντιμετώπισης – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
    Ευλογιά προβάτου: Μέτρα αντιμετώπισης – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

    Η ευλογιά του προβάτου (προσβάλει και τις αίγες) είναι μια πολύ μεταδοτική αρρώστια που οφείλεται σε μικρόβιο (ιό). Τα υγιή ζώα κολλάνε την αρρώστια όταν έλθουν σε άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα, αλλά και μετά από έμμεση επαφή με μολυσμένα αντικείμενα ή προϊόντα (π.χ. εργαλεία, οχήματα, χόρτα, στρωμνή, μαλλί, δέρματα κ.λ.π.).

    Αρχικά, τα ζώα (κυρίως τα πρόβατα) εμφανίζουν αδιαθεσία, ανορεξία και πυρετό, ενώ μπορεί να έχουν και ρινικό έκκριμα (μύξες), και δάκρυα. Στη συνέχεια εμφανίζονται δερματικές αλλοιώσεις που είναι πιο εμφανείς στο κεφάλι, το πρόσωπο, και γενικά τα άτριχα μέρη του σώματος (μασχάλες, κοιλιά, εσωτερικό μέρος της ουράς, μαστό, γεννητικά όργανα). Αυτές είναι κοκκινίλες (ερυθρές κηλίδες) και σπυριά κόκκινου συνήθως χρώματος, μεγέθους 0,5-1 εκ.(βλατίδες).

    Σταδιακά (μετά από 5-10 ημέρες) οι κοκκινίλες και τα σπυριά μετατρέπονται σε στρογγυλά μαύρα κάπαλα (εφελκίδες) και ανοικτές πληγές (έλκη).

    Λόγω των δερματικών αλλοιώσεων το κεφάλι συνήθως φαίνεται διογκωμένο και παραμορφωμένο. Στην αρχή μπορεί να έχουν προσβληθεί μόνο 1-2 ζώα, πολύ σύντομα όμως κολλάνε και τα υπόλοιπα ζώα του κοπαδιού ενώ γρήγορα μολύνονται και τα υπόλοιπα κοπάδια στην ίδια περιοχή.

    Τι πρέπει να κάνουμε για να καταλάβουμε έγκαιρα αν τα ζώα μας έχουν κολλήσει ευλογιά:

    Εξετάζουμε τακτικά τα ζώα μας (κυρίως τα πρόβατα αλλά και τα γίδια) στο κεφάλι, στο πρόσωπο, στην κοιλιά, στους μαστούς, στις μασχάλες, στα γεννητικά όργανα, στη βάση της ουράς, το μέσα μέρος των μηρών (μπούτια) και σε κάθε άλλο μέρος του σώματος που δεν έχει τρίχωμα και ψάχνουμε στο δέρμα για: ­

    • Κοκκινίλες (κόκκινες κηλίδες ) ­
    • Σπυριά, συνήθως κόκκινα, με μέγεθος από φακής έως ρεβυθιού (βλατίδες) ­
    • Στρογγυλά μαύρα κάπαλα (εφελκίδες) ­
    • Ανοιχτές πληγές, συνήθως στρογγυλές (έλκη).

    Αν παρατηρήσουμε κάτι από τα παραπάνω ειδοποιούμε αμέσως τους Δημόσιους Κτηνίατρους της περιοχής μας και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες που θα μας δώσουν.

    Τι πρέπει να κάνουμε για να προλάβουμε την μετάδοση της ευλογιάς από άλλες περιοχές της χώρας μας:

    • Περίφραξη των εγκαταστάσεων για την αποτροπή εισόδου και εξόδου ζώων.
    • Απολυμαντική τάφρος στην είσοδο-έξοδο των εγκαταστάσεων.
    • Καθαρισμός και απολύμανση των εγκαταστάσεων σε τακτική βάση.
    • Εφαρμογή προγράμματος Απεντόμωσης -Μυοκτονίας των εγκαταστάσεων σε τακτική βάση.
    • Περιορισμός της εισόδου οχημάτων και άλλων μηχανημάτων στις εγκαταστάσεις και στους βοσκοτόπους, στα εντελώς απαραίτητα. Ιδιαίτερη προσοχή σε οχήματα που έρχονται σε επαφή και με άλλες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
    • Καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις.
    • Περιορισμός των ανθρώπων που εισέρχονται στις εγκαταστάσεις και έρχονται σε επαφή με τα ζώα και ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έρχονται σε επαφή και με άλλες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
    • Καθαρισμός και απολύμανση των υποδημάτων των ανθρώπων που εισέρχονται και εξέρχονται από την εκμετάλλευση.
    • Έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών.
    • Έλεγχος της προέλευσης των μηχανημάτων και των συσκευών που χρησιμοποιούνται στις εγκαταστάσεις και στους βοσκότοπους.
    • Χώρος απομόνωσης για τα ζώα που νοσούν, καθώς και για τα ζώα που εισέρχονται για πρώτη φορά στην εκτροφή πριν την ανάμιξη τους με τα ήδη υπάρχοντα ζώα.
    • Προμήθεια ζώων με νόμιμες διαδικασίες: Ενημέρωση των κτηνιατρικών αρχών, ταυτοποίηση των ζώων με ενώτια ή ηλεκτρονικούς βώλους, επίσημα έγγραφα (υγειονομικά πιστοποιητικά).
    • Καθημερινός έλεγχος των ζώων για τον εντοπισμό κλινικών συμπτωμάτων.
    • Αποφυγή προμήθειας μεταχειρισμένων εξαρτημάτων, εργαλείων, εξοπλισμού από άλλες εκμεταλλεύσεις και ιδιαίτερα όταν προέρχονται από περιοχές και Χώρες όπου το νόσημα ενδημεί.(Ειδικότερα, να αποφεύγεται η προμήθεια εργαλείων, εξοπλισμού και αντικειμένων για τις εκμεταλλεύσεις από την Τουρκία και να μην επιτρέπεται σε άτομα που έχουν επισκεφτεί πρόσφατα την Τουρκία να εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις τους και να έρχονται σε επαφή με ζώα).

    Υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα εφαρμογής των μέτρων βιοασφάλειας σε εκτροφές, σφαγεία, καθώς και κατά τη μεταφορά ζώντων ζώων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

    Πηγή: Etheas.gr

  • ΥΠΑΑΤ: Εντοπίσθηκε κρούσμα ευλογιάς σε εκτροφή προβάτων – Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο
    ΥΠΑΑΤ: Εντοπίσθηκε κρούσμα ευλογιάς σε εκτροφή προβάτων – Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο

    Σε εφαρμογή όλα τα προβλεπόμενα σχέδια

    Κατόπιν ενημέρωσης από την αρμόδια κτηνιατρική αρχή, τέθηκε υποψία παρουσίας Ευλογιάς των προβάτων σε εκτροφή προβάτων στην Δημοτική Ενότητα Μαλεσίνης, του Δήμου Λοκρών, της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

    Στη συνέχεια έγινε αποστολή δειγμάτων, διενεργήθηκαν εργαστηριακές εξετάσεις στη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών (εθνικό εργαστήριο αναφοράς για τη νόσο) και κατόπιν ολοκλήρωσης αυτών στις 08/12/2023, τα αποτελέσματα ήταν θετικά.

    Από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές της Π.Ε. Φθιώτιδας έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του νοσήματος και συγκεκριμένα:

    • Η ενεργοποίηση του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και της Εθνικής Ομάδας Ειδικών για την Ευλογιά των προβάτων και των αιγών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων για την αντιμετώπιση του νοσήματος στην Π.Ε. Φθιώτιδας όπως προβλέπει το άρθρο 7 του Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της Ευλογιάς των προβάτων και των αιγών (Απόφαση 258933/05.08.2008 ΦΕΚ Β΄ 1662 18.08.2008).
    • Τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπει το παραπάνω σχέδιο καθώς και η κείμενη κοινοτική νομοθεσία (Κατ' Εξουσιοδότηση Κανονισμός (ΕΕ) 687/2020) και συγκεκριμένα:

    α) Μέτρα στην μολυσμένη εκμετάλλευση.

    β) Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας.

    γ) Οριοθέτηση ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από την μολυσμένη εκτροφή.

    δ) Μέτρα στις ανωτέρω ζώνες.

    ε) Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.

    Με εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, στην περιοχή που διαπιστώθηκε το κρούσμα, μεταβαίνουν άμεσα ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, ο Γενικός Διευθυντής της Κτηνιατρικής, Μάκης Αλεξανδρόπουλος και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, ώστε σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές αρχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, να διασφαλίσουν την εφαρμογή όλων των προβλεπομένων σχεδίων αντιμετώπισης της νόσου καθώς και ότι τηρούνται, στο μέγιστο βαθμό, όλα τα απαιτούμενα μέτρα.

    Υπενθυμίζεται ότι ο ιός της Ευλογιάς των προβάτων και των αιγών ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ.

    upaat provata evlogia

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η αστυνομία ερευνά μυστηριώδεις θανάτους προβάτων - Τα εντόσθια τους βρέθηκαν διασκορπισμένα
    Η αστυνομία ερευνά μυστηριώδεις θανάτους προβάτων - Τα εντόσθια τους βρέθηκαν διασκορπισμένα

    Τα εντόσθια 8 προβάτων βρέθηκαν διασκορπισμένα σε έναν κήπο και ένα χωράφι στο Κέντ, της Βρετανίας, με την αστυνομία να ζητά από τους αγρότες να είναι προσεκτικοί καθώς ερευνούν αυτή τη μυστηριώδη υπόθεση.

    Η αστυνομία του Κεντ έλαβε αναφορές μεταξύ 24 και 29 Νοεμβρίου ότι τα υπολείμματα έξι προβάτων είχαν διασκορπιστεί σε κήπο.

    Τα δέρματα και τα εντόσθια δύο ακόμη προβάτων ανακαλύφθηκαν αργότερα πεταμένα σε ένα χωματόδρομο, σύμφωνα με την Independent.

    Η αστυνομία κάλεσε τους ιδιοκτήτες ζώων να ελέγχουν τακτικά τα κοπάδια τους και να αναφέρουν τυχόν ύποπτα οχήματα.

    Μόλις πριν από δύο μήνες, οι κάτοικοι του χωριού τρομοκρατήθηκαν και από μια άλλη ανακάλυψη νεκρών προβάτων σε ίδιο σημείο.

    «Μέσα στη σακούλα υπήρχαν εντόσθια. Φαίνεται σαν κάποιος να έκλεψε ένα πρόβατο, να το σκότωσε και τα πέταξε. Η αρπαγή μεμονωμένων προβάτων που έχουν σκοτωθεί με τέτοιο τρόπο, τα οποία θεωρούνται φτηνό κρέας, είναι φρικτή», ανέφερε στο Kent Online ο Κλίβε Τζόουνς, που βρήκε τα λείψανα τον Οκτώβριο.

    «Κάποιοι από τους τοπικούς κτηνοτρόφους γνωρίζουν ότι πρέπει να είναι συνεχώς σε επιφυλακή», σημείωσε.

    Η αστυνομία έκανε λόγο για «αποτρόπαιη θανάτωση» των ζώων, επισημαίνοντας πως οι έρευνες είναι αδιάκοπες για τον εντοπισμό του δράστη ή των δραστών.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Αιτωλοακαρνανία: Ξύλο μεταξύ παπάδων για τα πρόβατα στο Αιτωλικό
    Αιτωλοακαρνανία: Ξύλο μεταξύ παπάδων για τα πρόβατα στο Αιτωλικό

    Ξέχασαν τους ρόλους τους ως καθοδηγητές του ανθρώπινου ποιμνίου και καυγάδισαν άγρια για το... ζωικό

    Ξέχασαν τους ρόλους τους ως καθοδηγητές του ανθρώπινου ποιμνίου και καυγάδισαν άγρια για το... ζωικό δύο κληρικοί, που δεν δίστασαν να ανταλλάξουν «ιερές»... γροθιές σε ένα χωριό της περιοχής του Αιτωλικού, με αφορμή την εισβολή προβάτων του ενός στο χωράφι του άλλου!

    Οι δύο ιερείς ηλικίας 65 και 38 χρόνων έχουν κτηματικές διαφορές και τα πρόβατα που μπήκαν στο λάθος χωράφι έγιναν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Μεταξύ τους ξέσπασε βίαιο επεισόδιο που είχε κατάληξη τον τραυματισμό και των δυο, αλλά και την σύλληψή τους από τους αστυνομικούς του τοπικού τμήματος που έβαλαν τέλος στη συμπλοκή.

    Εκεί, οι δυο κληρικοί υπέβαλαν μηνύσεις ο ένας σε βάρος του άλλου κι έτσι σε βάρος του ενός σχηματίστηκε δικογραφία για πρόκληση επικίνδυνης βλάβης και σε βάρος του άλλου για πρόκληση απλής σωματικής βλάβης, με την οποία οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου. Την συμπεριφορά τους εξετάζει και η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, που αναμένεται να πάρει μέτρα εναντίον τους.

    Πηγή: Protothema.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς