Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 12:46

Δήλωση αποθεμάτων αιγοπρόβειου κρέατος και αυγών

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η υποχρέωση δήλωσης αποθεμάτων ισχύει έως τις 12 Μαΐου 2021.

Ο τρόπος με τον οποίο θα δηλώνονται τα αποθέματα σε αιγοπρόβειο κρέας και αυγά, καθώς και ποιους αφορά αλλά και ποια στοιχεία θα πρέπει να υποβάλλουν οι υπόχρεοι, καθορίζονται με την κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υγείας.

Η υποχρέωση δήλωσης αποθεμάτων ισχύει έως τις 12 Μαΐου 2021, ενώ με νεότερη απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υγείας το παραπάνω διάστημα μπορεί να παρατείνεται για 2 επιπλέον μήνες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΚΥΑ, η δήλωση αποθεμάτων αφορά αποκλειστικά στα εξής είδη:

α. «κρέας αιγοπροβάτων»: στο πλαίσιο της παρούσας νοείται το νωπό και κατεψυγμένο κρέας αιγών και προβάτων και το νωπό και κατεψυγμένο κρέας αμνών και εριφίων,

β. αυγά.

Υπόχρεοι δήλωσης αποθεμάτων

Υπόχρεοι δήλωσης των αποθεμάτων των προϊόντων είναι:

α. όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χονδρική πώληση ή/και τη μεταποίηση του φρέσκου ή κατεψυγμένου κρέατος,

β. όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ως κέντρα διανομής (logistics) κρέατος εγχώριου ή εισαγόμενου, καθώς και εκείνες που λειτουργούν ως ψυγεία για την αποθήκευση κρέατος,

γ. όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ως σφαγεία και έχουν στην κατοχή τους κρέατα, τα οποία διαθέτουν στη χονδρική ή λιανική πώληση,

δ. όλες οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή αυγών κατανάλωσης καθώς και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χονδρική πώληση αυγών,

ε. όλες οι επιχειρήσεις που διαθέτουν τα προϊόντα του άρθρου 4 στη λιανική πώληση [υπεραγορές τροφίμων (super market), παντοπωλεία, κρεοπωλεία κ.α.].

Για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ταυτόχρονα και στη χονδρική και στη λιανική πώληση με τον ίδιο Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), καταγράφονται οι ποσότητες των ειδών που αποτελούν αποθέματα της αποθήκης χονδρικής πώλησης.

Υποβαλλόμενα στοιχεία από υπόχρεους

1. Οι υπόχρεοι υποβάλλουν την ποσότητα των αποθεμάτων ανά είδος, η οποία θα πρέπει να προσδιορίζεται ως εξής:

α. για το κρέας των αιγών και προβάτων, αμνών και εριφίων, σε τεμάχια για ολόκληρα σφάγια και σε κιλά (kg) για τα προϊόντα κρέατος, τα οποία προέρχονται από τεμαχισμό-αποστέωση ολόκληρων σφαγίων,

β. για τα αυγά, σε τεμάχια.

Η ποσότητα των ανωτέρω ειδών δηλώνεται ξεχωριστά βάσει της χώρας προέλευσής τους:

(i) ελληνική προέλευση,

(ii) προέλευση από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και

(iii) προέλευση από τρίτη χώρα.

Άλλα στοιχεία που υποβάλλονται από τους υπόχρεους είναι:

α. η κατηγορία στην οποία ανήκει η επιχείρηση, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 5,

β. τα στοιχεία επικοινωνίας της επιχείρησης (επωνυμία, διακριτικός τίτλος, έδρα, αριθμός τηλεφώνου, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στοιχεία επικοινωνίας του νόμιμου εκπροσώπου),

γ. τη διεύθυνση όλων των χώρων αποθήκευσης των προϊόντων.

Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων του ενός σημείων αποθήκευσης των αποθεμάτων, η δήλωση γίνεται συγκεντρωτικά σε επίπεδο επιχείρησης.

Οι υπόχρεοι μετά την αρχική δήλωση των αποθεμάτων των προϊόντων υποχρεούνται να επικαιροποιούν τα αποθέματά τους κάθε τρεις (3) εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα έως Παρασκευή).

Πηγή: NeaPaseges.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 10:04

Σχετικά Άρθρα

  • Γαλακτοκομικά - κρέας: Τι λέει η αγορά σχετικά με τα μέτρα για την ευλογιά των προβάτων
    Γαλακτοκομικά - κρέας: Τι λέει η αγορά σχετικά με τα μέτρα για την ευλογιά των προβάτων

    Προτεραιότητα αποτελεί ο περιορισμός της εξάπλωσης της ζωονόσου, όπως σημειώνουν στο CNN Greece στελέχη της αγοράς των γαλακτοκομικών και του κρέατος σχετικά με την ευλογία των αιγοπροβάτων, εξηγώντας πως εφόσον τα μέτρα που έχουν ληφθεί, λειτουργήσουν αποτελεσματικά μέσα στο δεκαήμερο, δεν θα υπάρξει κανένα ζήτημα επάρκειας των προϊόντων.

    Σημειώνεται ότι όπως έχει τονίσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, από τη ζωονόσο δεν τίθεται ζήτημα για τη δημόσια υγεία και τους καταναλωτές καθώς προσβάλλει μόνο τα αιγοπρόβατα ενώ ο στόχος των περιορισμών είναι να διασωθεί το ζωικό κεφάλαιο.

    Μέχρι την επόμενη εβδομάδα που ισχύουν τα μέτρα, δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα ελλείψεων στην αγορά, καθώς είχαμε ήδη προετοιμαστεί σχετικά, από τις προηγούμενες μέρες, όπως επισημαίνει στο CNN Greece, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, Γιάννης Φασουλάς. Το κρίσιμο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να μην χρειαστεί να παραταθούν και μετά το πέρας του δεκαημέρου. Κυρίως ως προς το ζήτημα των εξαγωγών, ενόψει και της προετοιμασίας που γίνεται για την περίοδο των Χριστουγέννων, προκειμένου και να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες χωρών όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία στις οποίες τα ελληνικά αιγοπρόβατα έχουν καθιερωθεί, εξηγεί ο ίδιος. Παράλληλα υπογραμμίζει την ανάγκη έως τότε να τηρηθούν πιστά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το αρμόδιο υπουργείο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι στο διάστημα αυτό δεν θα υπάρξει νέο κρούσμα και μετά τις 10 ημέρες θα «ανοίξουν» οι «καθαρές» περιοχές.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Χρήστος Αποστολόπουλος εκτιμά πως στο διάστημα του δεκαημέρου και το ζήτημα του γάλακτος, αντίστοιχα, είναι διαχειρίσιμο, εξηγώντας πως δεν αναμένεται να επηρεαστεί τόσο άμεσα η αγορά. «Σίγουρα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί θα πρέπει να τηρηθούν καθώς το πιο σημαντικό είναι η διασφάλιση του προϊόντος και της ζωικής παραγωγής» τονίζει ο κ. Αποστολόπουλος στο CNN Greece. Τόσο ο κ. Φασουλάς όσο και ο κ. Αποστολόπουλος, πάντως, επισημαίνουν την ανάγκη στήριξης των κτηνοτρόφων, κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα των ζωοτροφών.

    Σχετικά, τέλος, με τις ανησυχίες για ενδεχόμενο ανατιμήσεων σε γαλακτοκομικά και κρέας, από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας την Τετάρτη στο Mega, ερωτηθείς σχετικά, ξεκαθάρισε πως δεν δικαιολογούνται αυξήσεις υπογραμμίζοντας μάλιστα πως τις προσεχείς μέρες «θα υπάρξει έλεγχος στην κεντρική αγορά».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Αυγά: Τελικά για πόσα λεπτά πρέπει να τα βράζουμε – Πώς επηρεάζει ο βρασμός τη θρεπτική τους αξία
    Αυγά: Τελικά για πόσα λεπτά πρέπει να τα βράζουμε – Πώς επηρεάζει ο βρασμός τη θρεπτική τους αξία

    Σφιχτά ή μελάτα; Γνωρίστε τα οφέλη των βραστών αυγών και ανακαλύψτε τα οφέλη και τα μειονεκτήματα καθενός από τα δημοφιλή σημεία βρασμού

    Εσείς για πόσα λεπτά βράζετε τα αυγά σας;

    Σύμφωνα με τον κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο, Ευμένη Καραφυλλίδη, ο χρόνος μαγειρέματος των αυγών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες: Την προσωπική προτίμηση, εάν τα αυγά βρίσκονται στο ψυγείο, το μέγεθός τους, ακόμη και τον τύπο του τηγανιού που χρησιμοποιείται. Γενικά, όμως, στα 3 λεπτά βρασμού το ασπράδι είναι μαλακό, ο κρόκος είναι ακόμα ρευστός και έχει έντονο πορτοκαλί χρώμα. Στα 5 λεπτά έχει σφίξει το ασπράδι, ο κρόκος είναι λιγότερο ρευστός από τα 3 λεπτά και έχει έντονο πορτοκαλί χρώμα. Μετά τα 7 λεπτά (περίπου 10 λεπτά), είναι σφιχτός ο κρόκος και έχει ένα έντονο κίτρινο χρώμα.

    Πώς ο βρασμός επηρεάζει τα θρεπτικά συστατικά του αυγού

    Ο βρασμός αυγών είναι μια μέθοδος μαγειρέματος που δεν προσθέτει επιπλέον θερμίδες ή λίπη, καθώς δεν χρησιμοποιείται λάδι ή βούτυρο. Παρ’ όλο που, κατά το βρασμό, υπάρχει μια μικρή απώλεια θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες και μέταλλα, αυτή η απώλεια είναι σχετικά μικρή, σύμφωνα με την ιατρική συγγραφέα, Shaziya Allarakha, επιτρέποντας στα αυγά να διατηρήσουν την υψηλή διατροφική τους αξία.

    Τα αυγά περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικά που ωφελούν την υγεία των ματιών. Αν και μπορεί να υπάρξει μείωση αυτών των συστατικών κατά τον βρασμό, τα επίπεδά τους παραμένουν σημαντικά.

    Από την άλλη, ο βρασμός των αυγών αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της πρωτεΐνης τους, καθιστώντας την πιο εύκολα απορροφήσιμη από το σώμα. Η αυξημένη βιοδιαθεσιμότητα σημαίνει ότι το σώμα μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα την πρωτεΐνη, για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των ιστών.

    Τα ωμά αυγά περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται αβιδίνη, η οποία δεσμεύει τη βιταμίνη Β7 (βιοτίνη) και εμποδίζει την απορρόφησή της από το σώμα. Ο βρασμός καταστρέφει την αβιδίνη, επιτρέποντας έτσι την καλύτερη απορρόφηση της βιοτίνης, που είναι σημαντική για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των αμινοξέων και των λιπών.

    Ο βρασμός εξασφαλίζει, επιπλέον, ότι τα αυγά μαγειρεύονται σε θερμοκρασίες άνω των 70°C, κάτι που είναι απαραίτητο για την καταστροφή βακτηρίων, όπως η σαλμονέλα. Τα σφιχτά βρασμένα αυγά είναι ιδιαίτερα ασφαλή, καθώς ο βρασμός εξασφαλίζει ότι τόσο το ασπράδι, όσο και ο κρόκος είναι πλήρως μαγειρεμένα, μειώνοντας τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων.

    Σφιχτά ή μελάτα βραστά αυγά;

    Όπως σημειώνει η ειδικός, τα σφιχτά αυγά είναι καλύτερα σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια της κατανάλωσης και την πρόληψη βακτηριακών λοιμώξεων λόγω του πλήρους μαγειρέματος. Επιπλέον, η πρωτεΐνη είναι πιο εύκολα αφομοιώσιμη και απορροφήσιμη όταν ένα αυγό έχει βραστεί μέχρι να γίνει σφιχτό. Παρά την ελαφρά απώλεια θρεπτικών ουσιών, τα σφιχτά αυγά παραμένουν μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων.

    Από την άλλη, πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν τα μελάτα αυγά, λόγω της κρεμώδους υφής τους. Τα μελάτα αυγά διατηρούν επίσης περισσότερα ευαίσθητα στη θερμότητα θρεπτικά συστατικά, όπως κάποιες βιταμίνες. Ενδέχεται, όμως, να περιέχουν βακτήρια αν δεν μαγειρευτούν επαρκώς.

    Πώς θα καθαρίσετε εύκολα ένα βραστό αυγό

    Μετά το βράσιμο, βυθίστε τα αυγά σε κρύο νερό, έτσι θα συσπαστούν ελαφρά, καθιστώντας λιγότερο πιθανό το αυγό να κολλήσει στο κέλυφος.

    Όλα τα παραπάνω καθιστούν τα αυγά μια εξαιρετική μέθοδο μαγειρέματος, που συνδυάζει την ασφάλεια, την υψηλή διατροφική αξία και τη διατήρηση σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Τα σφιχτά βρασμένα αυγά προσφέρουν ένα πιο ασφαλές προϊόν, με εύκολη απορρόφηση των θρεπτικών τους στοιχείων, ενώ τα μελάτα αυγά προσφέρουν μια πιο πλούσια γευστική εμπειρία, με μικρότερο όμως βαθμό ασφάλειας.

    Πηγή: Ygeiamou.gr

  • Πανώλη αιγοπροβάτων: Σε «αναβρασμό» η αγορά - Φόβοι για ανατιμήσεις στο κρέας
    Πανώλη αιγοπροβάτων: Σε «αναβρασμό» η αγορά - Φόβοι για ανατιμήσεις στο κρέας

    Χωρίς παϊδάκια, αρνιά, κατσίκια και γιδοπρόβατα κινδυνεύει να μείνει η ελληνική αγορά, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανώλης.

    Ο Ευάγγελος Ρίζος, πρόεδρος κρεοπωλών Λάρισας, υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται η μετακίνηση ζώων από τις κτηνοτροφικές μονάδες προς τα σφαγεία, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να μεταφέρεται και στα κρεοπωλεία, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

    Σχεδόν ένα χρόνο μετά τις απώλειες από την καταιγίδα Daniel και την πανώλη ο αριθμός των αιγοπροβάτων έχει μειωθεί δραματικά στην Θεσσαλία, καθώς έχουν θανατωθεί περίπου 18.000 ζώα.

    «Μόνο εισαγόμενο κρέας μπορεί να φτάσει στην αγορά και αυτό σε μικρές ποσότητες. Παρά την επιφυλακτικότητα εκ μέρους των καταναλωτών, εάν υπήρχαν αιγοπρόβεια κρέατα θα είχαμε μια μικρή σχετικά ζήτηση», παρατηρεί ο κ. Ρίζος.

    Μόνο χοιρινό και μοσχάρι διατίθεται στην αγορά και σε αυτά θα αρκεστούν οι καταναλωτές εν’ όψει Δεκαπενταύγουστου. Ωστόσο, αισιοδοξεί ότι μετά την απαγόρευση των μετακινήσεων ζώων, που ήταν ένα επιβεβλημένο μέτρο και το μόνο που είχε αποτέλεσμα, η κατάσταση σύντομα θα αποκατασταθεί.

    «Ο κόσμος θα μόνο εισαγόμενο αιγοπρόβειο κρέας»

    «Στα ράφια των κρεοπωλείων στη Θεσσαλονίκη ο κόσμος θα βρει αποκλειστικά και μόνο εισαγόμενο αιγοπρόβειο κρέας. Πουθενά δεν θα βρει ελληνικό», ανέφερε μιλώντας στο TheOpinion o πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Νίκος Μπαλαμπανίδης, αλλά και οι κρεοπώλες που δραστηριοποιούνται στο Καπάνι. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κόσμος έχει φοβηθεί από αυτή την τρομολαγνεία των ημερών λόγω της πανώλης και δεν ζητά πλέον αιγοπρόβειο.

    Ο κ. Μπαλαμπανίδης διαβεβαιώνει, ωστόσο, ότι παρά τους φόβους ότι θα ανατιμηθούν τα υπόλοιπα είδη κρεάτων, δεν έχει προς το παρόν καταγραφεί κάτι τέτοιο. «Οι τιμές σε χοιρινό, βόειο και κοτόπουλο παραμένουν οι ίδιες», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Πανώλη: Οι θανατώσεις ζώων θα οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών σε αρνίσιο κρέας και γαλακτοκομικά
    Πανώλη: Οι θανατώσεις ζώων θα οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών σε αρνίσιο κρέας και γαλακτοκομικά

    Αύξηση στην τιμή του αρνίσιου κρέατος, του γάλακτος και των παραγώγων του (τυρί, γιαούρτι κτλ.) αναμένει, μιλώντας στο ethnos.gr, ο καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννης Χατζηδημητρίου, εξαιτίας του προβλήματος με την πανώλη, το οποίο οδήγησε ήδη στη θανάτωση πολλών χιλιάδων ζώων.

    Την άνοδο στις τιμές την αναμένει ο καθηγητής από το ερχόμενο φθινόπωρο και μετά και σίγουρα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ το ποσοστό της θα εξαρτηθεί από τις διαστάσεις που θα λάβει το πρόβλημα και μέχρι πότε θα διαρκέσει.

    Παράλληλα, ο κ. Χατζηδημητρίου εκφράζει την εκτίμηση ότι οι πληγέντες από την πανώλη κτηνοτρόφοι θα αποζημιωθούν από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας αλλά σε ποσοστό μικρότερο από το μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν και υποστηρίζει ότι οι επαγγελματίες του χώρου θα πρέπει στο εξής να δουν πιο σοβαρά το θέμα της ασφάλισης του ζωικού τους κεφαλαίου.

    «Σίγουρη η αύξηση των τιμών»

    Ειδικότερα και σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, από τη στιγμή που μειώνεται η παραγωγή και η προσφορά στην αγορά ενός προϊόντος, ενώ η ζήτηση εξακολουθεί να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα, είναι κεφαλαιώδης κανόνας της οικονομίας ότι η τιμή του θα σημειώσει άνοδο.

    «Η προσφορά του κρέατος είναι δεδομένο ότι θα καταγραφεί μειωμένη στην αγορά, από τη στιγμή που θανατώθηκαν τόσες χιλιάδες ζώα και εξακολουθούν να θανατώνονται. Την ίδια στιγμή η ζήτηση του αρνίσιου κρέατος δε θα μειωθεί λόγω της καταστροφής από την πανώλη. Εφόσον, λοιπόν, οι κρεατέμποροι και οι κρεοπώλες θα έχουν στη διάθεσή τους λιγότερα αρνιά να πουλήσουν, ενώ η ζήτηση από τους καταναλωτές θα παραμένει η ίδια, μοιραία θα αυξήσουν τις τιμές. Αλλά και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι που έπαθαν οικονομική ζημιά από τη θανάτωση μέρους των ζώων τους, θα πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή τα εναπομείναντα, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν μέρος της ζημιάς και να καταφέρουν να επιβιώσουν οικονομικά. Και αυτή η παράμετρος θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του αρνίσιου κρέατος, του γάλακτος και των παραγώγων του», σημειώνει ο κ. Χατζηδημητρίου.

    Δεν μπορεί να προβλεφθεί το ποσοστό της αύξησης

    Σε ό,τι αφορά το ποσοστό που θα φτάσει η άνοδος των τιμών, ο καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων του ΠΑΜΑΚ σημειώνει ότι στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατό να γίνει κάποια ασφαλής εκτίμηση, ιδίως από τη στιγμή που συνεχίζεται η θανάτωση ζώων και το πρόβλημα με την πανώλη δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

    Όπως λέει, το ποσοστό της αύξησης θα εξαρτηθεί από το πόσο μειωμένες, σε σύγκριση με μία κανονική περίοδο, θα είναι οι ποσότητες του κρέατος και του γάλακτος που θα φτάσουν στην αγορά. Επίσης, πάντοτε υπάρχει το ενδεχόμενο ένα μέρος της έλλειψης του κρέατος στην αγορά να καλυφθεί από νόμιμες εισαγωγές.

    «Αν οι καταναλωτές δουν ότι οι τιμές των ελληνικών αρνιών έχουν ‘’τσιμπήσει’’ πιθανότατα ένα μεγάλο μέρος θα στραφεί στα εισαγόμενα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι τιμές μπορεί να μη σημειώσουν μεγάλη αύξηση. Σε κάθε περίπτωση η άνοδος των τιμών θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη, ωστόσο, για το ποσοστό της δεν μπορεί να γίνει τώρα καμία εκτίμηση, ιδίως από τη στιγμή που συνεχίζεται το πρόβλημα. Η αύξηση θα εξαρτηθεί από το ποσοστό του συνόλου της προσφοράς που χάθηκε. Στο ενδεχόμενο που συνεχιστεί και μετά τον Αύγουστο η θανάτωση ζώων, το ποσοστό της ανόδου των τιμών θα είναι μεγάλο», αναφέρει ο κ. Χατζηδημητρίου.

    Από το φθινόπωρο οι αυξήσεις

    Κατά τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, δε θα πρέπει οι καταναλωτές να περιμένουν άμεσα άνοδο στις τιμές. Είναι πολύ πιθανό η άνοδος να ξεκινήσει από τα μέσα του Σεπτεμβρίου και να κορυφωθεί έως το τέλος του έτους.

    «Υπάρχουν συμβάσεις κάποιας χρονικής διάρκειας που βρίσκονται σε ισχύ. Άρα οι κρεατέμποροι δεσμεύονται και δεν μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε τιμή υψηλότερη από τη συμφωνημένη. Είναι πολύ πιθανό να δούμε κάποιες μικρές αυξήσεις τιμών από τα μέσα του Σεπτεμβρίου και μέχρι το τέλος του χρόνου να αποκτήσουν μεγαλύτερο ποσοστό», σημειώνει ο καθηγητής.

    Ασφάλιση της ζωικής παραγωγής

    Κατά τον κ. Χατζηδημητρίου, οι πληγέντες κτηνοτρόφοι θα αποζημιωθούν από την Πολιτεία, ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι αυτό δε θα γίνει στο σύνολο της αξίας του προϊόντος που έχασαν.

    «Κάποια ζημιά δε θα καλυφθεί και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Για το λόγο αυτό έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα της ασφάλισης της ζωικής παραγωγής. Θα πρέπει να σκεφθούν πολύ σοβαρά οι κτηνοτρόφοι ότι θα πρέπει να ασφαλίζουν τα ζώα τους. Βέβαια, με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί το κόστος παραγωγής και αυτό με τη σειρά του θα επηρεάσει και τις τιμές λιανικής πώλησης των προϊόντων. Όμως, σε κάθε περίπτωση η επιβάρυνση αυτή θα είναι πολύ μικρότερη από τις αυξήσεις που καταγράφονται, όταν σημειώνεται μία καταστροφή», υποστηρίζει ο καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Πολλαπλά οφέλη για την υγεία από τη μείωση επεξεργασμένου κρέατος και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος
    Πολλαπλά οφέλη για την υγεία από τη μείωση επεξεργασμένου κρέατος και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος

    Η μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος κατά 30% θα μπορούσε να αποτρέψει χιλιάδες κρούσματα διαβήτη, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων στις ΗΠΑ σε διάστημα δέκα ετών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Planetary Health».

    Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ ανέπτυξαν ένα εργαλείο προσομοίωσης για να εκτιμήσουν τις πολλαπλές επιπτώσεις στην υγεία από τη μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος. Χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια εθνική έρευνα υγείας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για να δημιουργήσουν ένα προσομοιωμένο, αντιπροσωπευτικό δείγμα του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ, που ονομάζεται μικροπροσομοίωση. Οι επιπτώσεις αξιολογήθηκαν στο σύνολο του πληθυσμού και ξεχωριστά με βάση την ηλικία, το φύλο, το εισόδημα του νοικοκυριού και την εθνικότητα.

    Υπολόγισαν ότι η μείωση κατά ένα τρίτο του επεξεργασμένου κρέατος θα μπορούσε να αποτρέψει περισσότερα από 350.000 κρούσματα διαβήτη, 92.500 περιπτώσεις καρδιαγγειακής νόσου και 53.300 περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου σε μια δεκαετία. Η μείωση της κατανάλωσης τόσο του επεξεργασμένου κρέατος όσο και του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος κατά 30% θα είχε ως αποτέλεσμα 1.073.400 λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη, 382.400 λιγότερες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων και 84.400 λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου.

    Τέλος, η μείωση μόνο της πρόσληψης μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος κατά 30% θα είχε ως αποτέλεσμα 732.000 λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη, 291.500 λιγότερες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων και 32.200 λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου. Το εύρημα ότι οι περισσότερες περιπτώσεις ασθενειών αποτρέπονται με τη μείωση του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η μέση ημερήσια πρόσληψη του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος είναι υψηλότερη από το επεξεργασμένο, όπως σημειώνουν οι ερευνητές.

    Η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι οι εκτιμήσεις αυτές πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή και ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΕΕ: «Φρένο» έκτακτης ανάγκης για τις εισαγωγές αυγών και ζάχαρης από την Ουκρανία
    ΕΕ: «Φρένο» έκτακτης ανάγκης για τις εισαγωγές αυγών και ζάχαρης από την Ουκρανία

    Από εχθές 2 Ιουλίου 2024, επανεισάγονται οι δασμολογικές ποσοστώσεις για τις εισαγωγές αυγών και ζάχαρης από την Ουκρανία στην ΕΕ.

    Τα αναθεωρημένα Αυτόνομα Εμπορικά Μέτρα (ΑΤΜ), που ισχύουν από τις 6 Ιουνίου 2024, περιλαμβάνουν την αυτόματη ενεργοποίηση φρένου έκτακτης ανάγκης για επτά γεωργικά προϊόντα, εάν ο όγκος των εισαγωγών φθάσει τις μέσες ετήσιες εισαγωγές που καταγράφηκαν μεταξύ 1ης Ιουλίου 2021 και 31ης Δεκεμβρίου 2023. Για τα αυγά και τη ζάχαρη, ο μέσος αυτός όρος είναι 23.188,96 τόνοι και 262.652,68 τόνοι αντίστοιχα.

    Από την 1η Ιανουαρίου 2025 και έως τις 5 Ιουνίου 2025, η Ευρωπαϊκή Ένωση προγραμματίζει νέους δασμούς για τις εισαγωγές αυγών και ζάχαρης από την Ουκρανία. Αυτό μόνο σε περίπτωση που οι εισαγωγές υπερβούν το 1/12 του ορίου που ορίζεται για την ενεργοποίηση του φρένου έκτακτης ανάγκης. Για τα αυγά, η νέα αυτή ποσόστωση ορίζεται σε 9.662,07 τόνους και για τη ζάχαρη σε 109.438,62 τόνους.

    Η Ουκρανία εξήγαγε σε όλες τις τρίτες χώρες συνολικά 32.000 τόνους προϊόντων αυγών το 2022 και 57.000 τόνους το 2023. Εκτός από την ΕΕ, εξάγει επίσης σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αραβικής Χερσονήσου και της Δυτικής Αφρικής.

    Όσον αφορά τη ζάχαρη, η Ουκρανία εξήγαγε συνολικά περίπου 181.000 τόνους το 2022 και 508.000 τόνους το 2023. Από τον Νοέμβριο του 2023, η Ουκρανία άρχισε να εξάγει σε προορισμούς εκτός ΕΕ στην Ευρώπη, καθώς και σε χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Tο λάθος στο μαγείρεμα των αυγών που βλάπτει την υγεία
    Tο λάθος στο μαγείρεμα των αυγών που βλάπτει την υγεία
    Παρόλο που το μαγείρεμα των αυγών κάνει ορισμένα θρεπτικά συστατικά πιο εύπεπτα, μπορεί να βλάψει άλλα.

    Το μαγείρεμα των αυγών τα καθιστά ασφαλέστερα για κατανάλωση και κάνει επίσης ορισμένα από τα θρεπτικά συστατικά τους πιο εύπεπτα.

    Ένα παράδειγμα είναι η πρωτεΐνη των αυγών, για την οποία μελέτες έχουν δείξει ότι γίνεται πιο εύπεπτη όταν θερμαίνεται .

    Πιο συγκεκριμένα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να εκμεταλλευτεί το 91% της πρωτεΐνης από τα μαγειρεμένα αυγά, σε σύγκριση με μόνο το 51% από τα ωμά. Αυτή η αλλαγή στην πεπτικότητα οφείλεται στο ότι η θερμότητα προκαλεί δομικές αλλαγές στις πρωτεΐνες του αυγού.

    Στα ωμά αυγά, οι μεγάλες πρωτεϊνικές ενώσεις διαχωρίζονται η μία από την άλλη και συσπειρώνονται σε πολύπλοκες, συστρεφόμενες δομές. Όταν οι πρωτεΐνες μαγειρεύονται, όμως, η θερμότητα σπάει τους ασθενείς δεσμούς που τις συγκρατούν στο σχήμα τους. Στη συνέχεια, οι πρωτεΐνες σχηματίζουν νέους δεσμούς με άλλες πρωτεΐνες γύρω τους. Αυτοί οι νέοι δεσμοί στο μαγειρεμένο αυγό είναι πιο εύπεπτοι για το σώμα σας.

    Μπορείτε να δείτε αυτές τις αλλαγές να συμβαίνουν καθώς το ασπράδι και ο κρόκος του αυγού μετατρέπονται από παχύ ζελέ σε ελαστικό και σταθερό.

    Η πρωτεΐνη στα ωμά αυγά μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα του μικροθρεπτικού συστατικού βιοτίνη. Τα αυγά αποτελούν καλή πηγή βιοτίνης, η οποία είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που χρησιμοποιείται στο μεταβολισμό των λιπών και των σακχάρων. Είναι επίσης γνωστή ως βιταμίνη Β7 ή βιταμίνη Η.

    Στα ωμά αυγά, μια πρωτεΐνη στο ασπράδι του αυγού που ονομάζεται αβιδίνη δεσμεύει τη βιοτίνη, καθιστώντας την μη διαθέσιμη για τον οργανισμό σας. Ωστόσο, όταν τα αυγά μαγειρεύονται, η θερμότητα προκαλεί δομικές αλλαγές στην αβιδίνη, καθιστώντας την λιγότερο αποτελεσματική στη δέσμευση της βιοτίνης. Αυτό καθιστά τη βιοτίνη ευκολότερη στην απορρόφηση.

    Πού κάνει κακό το μαγείρεμα του αυγού;

    Από την άλλη πλευρά όμως, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το μαγείρεμα των αυγών μείωσε την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Α κατά περίπου 17-20%, ενώ πολλές πηγές μαρτυρούν πως το μαγείρεμα μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των αντιοξειδωτικών στα αυγά.

    Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι συνήθεις μέθοδοι μαγειρέματος - συμπεριλαμβανομένου του βρασμού και του τηγανίσματος των αυγών - μείωσαν τον αριθμό ορισμένων αντιοξειδωτικών κατά 6 έως 18%.

    Συνολικά, έχει αποδειχθεί ότι οι μικρότεροι χρόνοι μαγειρέματος (ακόμη και σε υψηλές θερμοκρασίες) διατηρούν «ζωντανά» περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

    Για παράδειγμα, έρευνες έχουν δείξει ότι όταν τα αυγά ψήνονται για 40 λεπτά, μπορεί να χάσουν έως και το 61% της βιταμίνης D, σε σύγκριση με το 18% όταν τηγανίζονται ή βράζονται για μικρότερο χρονικό διάστημα.

    Το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία οξειδώνει τη χοληστερόλη

    Οι κρόκοι των αυγών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.

    Πιο συγκεκριμένα, ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 212 mg χοληστερόλης, δηλαδή το 71% της συνιστώμενης πρόσληψης των 300 mg ημερησίως. Σημειώνεται πως δεν υπάρχει πλέον κανένα συνιστώμενο ανώτατο όριο ημερήσιας πρόσληψης χοληστερόλης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ωστόσο, όταν τα αυγά μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες, η χοληστερόλη σε αυτά μπορεί να οξειδωθεί και να παράγει ενώσεις γνωστές ως οξυστερόλες.

    Γιατί προκαλεί ανησυχία αυτό το γεγονός; Μα γιατί η οξειδωμένη χοληστερόλη και οι οξυστερόλες στο αίμα έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

    Τα τρόφιμα που περιέχουν οξειδωμένη χοληστερόλη και οξυστερόλες θεωρείται ότι συμβάλλουν στα επίπεδα των εν λόγω ενώσεων στο αίμα, ενώ οι κύριες διατροφικές πηγές οξειδωμένης χοληστερόλης μπορεί να είναι τα τηγανητά τρόφιμα του εμπορίου, όπως το τηγανητό κοτόπουλο, τα ψάρια και οι τηγανητές πατάτες.

    Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η χοληστερόλη που οξειδώνεται στο σώμα θεωρείται πιο επιβλαβής από την οξειδωμένη χοληστερόλη που τρώμε.

    Μην ξεχνάτε όμως: Oι μελέτες δεν έχουν δείξει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και αυξημένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων σε υγιείς ανθρώπους!

    Πηγή: Healthline

  • Για όλα φταίει… η κότα – Γιατί τα καφέ αυγά είναι πιο ακριβά από τα άσπρα
    σε Plus +
    Για όλα φταίει… η κότα – Γιατί τα καφέ αυγά είναι πιο ακριβά από τα άσπρα

    Οι ειδικοί διαβεβαιώνουν: καμία διαφορά δεν υπάρχει στη διατροφική αξία καφέ και άσπρων αυγών

    Έχετε αναρωτηθεί μπροστά στα ράφια με τα αυγά στα σούπερ μάρκετ γιατί τα καφέ αυγά είναι κατά τι ακριβότερα από τα άσπρα; Σκεφτήκατε ότι για να είναι πιο ακριβά κάποιος λόγος θα υπάρχει που σχετίζεται με τη θρεπτική της αξία; Αν ναι, οι ειδικοί μας έχουν νέα: δεν είναι αυτό που μπορεί να νομίζετε.

    Καθόλου δεν έχει να κάνει με το ότι τα καφέ είναι πιο υγιεινά ή θρεπτικά ή παρήχθησαν με πιο φυσική διαδικασία από τα άσπρα αυγά.

    «Βασικά, δεν υπάρχει διατροφική διαφορά μεταξύ ενός καφέ και ενός λευκού αυγού. Έχει να κάνει με τη φυλή του κοτόπουλου», εξήγησε στο CNN ο Daniel Brey, ιδιοκτήτης φάρμας.

    Στην πραγματικότητα η τιμή είναι αποτέλεσμα του κόστους παρασκευής που σχετίζεται με τη φυλή της κότας. Έτσι, όλα καταλήγουν στο είδος της κότας αναπαραγωγής και στη γενετική.

    Για να το πάρουμε από την αρχή: Τα καφέ αυγά γεννιούνται από κότες με κόκκινα ή καφέ φτερά, ενώ τα άσπρα από φυλές με λευκά φτερά. Έτσι, όλα καταλήγουν στο είδος της κότας αναπαραγωγής και στη γενετική.

    Τι σημαίνει αυτό για τον αυγοπαραγωγό;

    Οι φυλές που κάνουν καφέ αυγά είναι συνήθως μεγαλύτερες. Η εκτροφή τους απαιτεί περισσότερη φροντίδα, τροφή και χώρο από τις άσπρες κότες αναπαραγωγής.

    Ακόμη, τα καφέ αυγά γεννιούνται λίγο μεγαλύτερα από τα άσπρα και χρειάζονται κατά τι περισσότερο χρόνο για να γεννηθούν. Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως εξηγεί η διαιτολόγος Megan Hilbert, μιλώντας στο eatthis.com, απαιτείται μια επιπλέον διαδικασία κατά τον σχηματισμό των αυγών για να “επικαλυφθεί” το κέλυφος με το καφέ εξωτερικό στρώμα», εξηγεί η Hilbert. Ακόμη, οι κότες που γεννούν καφέ αυγά συνήθως γεννούν και λιγότερα αυγά συνολικά.

    Σύμφωνα με τον αβγοπαραγωγό Daniel Brey, το κόστος και η γεύση του αβγού που αγοράζετε –λευκό ή καφέ– καθορίζεται από την ποιότητα και την ποσότητα της τροφής που παρέχεται στην κότα.

    «Έχει να κάνει πολύ με την τροφή κοτόπουλου», εξηγεί ο Brey. «Κοστίζει περισσότερο να φτιάξεις μια ντουζίνα καφέ αυγά επειδή τα κοτόπουλα που τα παράγουν τείνουν να τρώνε περισσότερο».

    Συνεπώς… για όλα φταίει η κότα.

    Πηγή: ΟΤ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο