Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022 17:45

Αποθέματα ζωοτροφών μόνο για 4-6 εβδομάδες μετρούν οι βιομηχανίες του κλάδου

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Χωρίς τέλος είναι το ράλι τιμών που καταγράφεται στην εγχώρια αγορά ζωοτροφών, ενώ την ίδια στιγμή εντείνεται η αγωνία για την επάρκεια των αποθεμάτων, που φαίνεται να έχει περιοριστεί πλέον σε ορίζοντα μερικών εβδομάδων, αλλά και για τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, που καλούνται να τις καταναλώσουν.

Πληροφορίες της Agrenda αναφέρουν ότι ήδη μεγάλες βιομηχανίες του κλάδου, κάτω από την πίεση των συνεχόμενων ανατιμήσεων στις τιμές των πρώτων υλών, προχώρησαν, μόνο μέσα στο μήνα Μάρτιο, σε δύο αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων τους, που αθροιστικά ξεπέρασαν το 10% και το χειρότερο είναι ότι δεν ξέρουν τί επιφυλάσσει η συνέχεια.

Την κατάσταση, σε σχέση με τον καλπασμό των τιμών των πρώτων υλών επιτείνουν τα προβλήματα που διαπιστώνονται στις εισαγωγές και δεν είναι λίγοι όσοι προτείνουν να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση κυρίως σε γειτονικές χώρες, οποίες παραδοσιακά τροφοδοτούν την Ελλάδα.

«Τα αποθέματα πρώτων υλών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή μπορούν να εξυπηρετήσουν ανάγκες για τις επόμενες 4 το πολύ 6 εβδομάδες», σημειώνει ο Βασίλης Χαλκίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΒΙΖ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την επάρκειά τους.

Ο ίδιος ανήκει σε εκείνους οι οποίοι χαρακτηρίζουν ως αναγκαία μια κυβερνητική παρέμβαση προς τις όμορες χώρες που ανήκουν στην Ε.Ε., από τις οποίες παραδοσιακά η Ελλάδα έκανε εισαγωγές πρώτων υλών για την παραγωγή ζωοτροφών. «Δυστυχώς η Ρουμανία και η Βουλγαρία έχουμε δει ότι δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στα τελωνεία, γεγονός που έχει ως συνέπεια τα φορτηγά που έχουν προορισμό την Ελλάδα, να επιστρέφουν πίσω. Θα πρέπει να γίνει μια παρέμβαση του κράτους σε αυτό το επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, τα περιθώρια ελιγμών για τις βιομηχανίες του κλάδου είναι εξαιρετικά περιορισμένα. «Κινούμαστε οριακά πλέον. Προσπαθούμε πάρα πολύ προκειμένου να εξασφαλίσουμε πρώτες ύλες ώστε να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους κτηνοτρόφους μας και τουλάχιστον μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει να ανταποκρινόμαστε στη ζήτηση που καταγράφεται από την πλευρά των κτηνοτρόφων. Μέριμνά μας είναι να μην αφήσουμε νηστικά τα ζώα των ελληνικών εκτροφών και ήδη έχουμε απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος των ανατιμήσεων που επιβαρύνονται και από το ενεργειακό, ενώ προσπαθούμε να δίνουμε και πιστώσεις», επισήμανε ο συνομιλητής μας, αλλά δεν έκρυψε την αγωνία του για το μέλλον της βιωσιμότητας πολλών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, σε αυτά τα επίπεδα τιμών των ζωοτροφών.

Κίνδυνο υποσιτισιμού μονάδων, σφαγής κοπαδιών, αλλά και έλλειψης βόειου ελληνικού κρέατος από την αγορά, εξαιτίας του «ράλι» τιμών στις ζωοτροφές, διαβλέπει και ο Γιάννης Βουγιούκας, πρόεδρος του Βοοτροφικού Συλλόγου Βέροιας.

«Σε σχέση με ένα χρόνο πριν το κόστος των ζωοτροφών έχει αυξηθεί κατά 100%. Στο καλαμπόκι ξεκινήσαμε με 23-24 λεπτά το κιλό και έχει πάει πάνω από 40 λεπτά, το τριφύλλι από τα 12-13 λεπτά είναι στα 27 λεπτά το κιλό και το άχυρο από τα 7 λεπτά στα 17 λεπτά το κιλό, ενώ και η τιμή στη ζαχαρόπιτα έχει διπλασιαστεί. Και το θέμα είναι ότι τις ανατιμήσεις αυτές δεν μπορούμε να τις προσαρμόσουμε στην αγορά, διότι και το εισόδημα των νοικοκυριών δεν το αντέχει» ανέφερε ο ίδιος.

Τόνισε ακόμη ότι υπό τις παρούσες συνθήκες «ο υποσιτισμός κοπαδιών θα είναι άμεση συνέπεια και θα αναγκαστούν κτηνοτρόφοι να σφάξουν ζώα για να μπορέσουν τουλάχιστον να αντέξουν έως τη νέα συγκομιδή, ενώ θα υπάρξουν και μονάδες που θα υποχρεωθούν να κλείσουν και θα δημιουργηθεί και πρόβλημα στην τροφοδοσία της αγοράς με ντόπιο μοσχαρίσιο κρέας, το οποίο θα φανεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο».

Πηγή: Agronews.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022 11:29

Σχετικά Άρθρα

  • Έβρος: «Κλειδωμένοι» εκατοντάδες τόνοι ζωοτροφών λόγω των μέτρων κατά της ευλογιάς
    Έβρος: «Κλειδωμένοι» εκατοντάδες τόνοι ζωοτροφών λόγω των μέτρων κατά της ευλογιάς

    Αγωνία για την τροπή που παίρνει η εμφάνιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στον Έβρο εκφράζεται και από τους εμπόρους ζωοτροφών, οι οποίοι βλέπουν τόνους προϊόντων να παραμένουν στις αποθήκες λόγω των περιοριστικών μέτρων

    Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπρος Κουμπρίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι «στο σιλό τους υπάρχουν 800 τόνοι αδιάθετο περσινό καλαμπόκι και μαλακό στάρι, το οποίο απαγορεύεται να διακινηθεί ως απόρροια των περιοριστικών μέτρων που επικρατούν λόγω της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα».

    Ήδη υπάρχουν παραγγελίες εκτός νομού, οι οποίες δεν μπορούν να εκτελεστούνν και κανείς δεν γνωρίζει πόσο χρονικό διάστημα θα κρατήσει η απαγόρευση αυτή .

    «Μπορεί επίσης να δούμε» συνεχίζει ο κ. Κουμπρίδης «έξαρση στα παραποτάμια μαντριά κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα».

    Σήμερα ο Έβρος διαθέτει το 30% περίπου του ζωικού κεφαλαίου από αυτό που είχε στις αρχές του 2000. Αν θανατωθεί κι αυτό δεν θα υπάρξει δυνατότητα να ξανασπείρουν οι αγρότες ούτε καλαμπόκια, ούτε μαλακό στάρι, γιατί δεν θα μπορούν να τα πουλήσουν.

    Στις συναντήσεις που είχαν χθες με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τους τόνισαν ότι «τα καλαμπόκια που δεν αλωνίστηκαν, θα καταστραφούν».

    «Ό,τι υπάρχει σε ακτίνα 10 χλμ. δεν πρέπει να αλωνιστεί. Πηγαίνει μόνο για βιοαέριο», ανέφερε ο κ Κουμπρίδης.

    «Αν εξαπλωθεί η νόσος, δεν θα μπορούμε για ένα εξάμηνο να μετακινήσουμε καλαμπόκι παρά μόνο για τα βοοειδή και τα χοιροστάσια. Αλλά που να τα βρούμε;» λέει ο κ. Κουμπρίδης και καταλήγει:

    «Το βέβαιο είναι ότι οι σημερινοί κτηνοτρόφοι με τον αποδεκατισμό του ζωικού τους κεφαλαίου πολύ δύσκολα θα βρουν το κουράγιο να τα ξαναφτιάξουν από την αρχή».

    Πηγή: cnn.gr

  • Αυγερινοπούλου: Επείγει η ενίσχυση των πυρόπληκτων κτηνοτρόφων της Ηλείας με ζωοτροφές
    Αυγερινοπούλου: Επείγει η ενίσχυση των πυρόπληκτων κτηνοτρόφων της Ηλείας με ζωοτροφές

    Ερώτηση στα αρμόδια υπουργεία κατέθεσε η βουλευτής Ηλείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος

    Την άμεση ενίσχυση των πυρόπληκτων κτηνοτρόφων στον δήμο Πύργου και στον δήμο Ήλιδας με ζωοτροφές ζητά με ερώτησή της προς τους αρμόδιους υπουργούς η βουλευτής Ηλείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, τονίζοντας ότι πυρκαγιά της 21ης Ιουνίου προκάλεσε τεράστια καταστροφή στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο της Πηνείας και της ζώνης Αλποχώρι-Χανάκια-Μυρτιά.

    Όπως αναφέρει στο κείμενο της ερώτησής της, η πυρκαγιά έκαψε περίπου 10.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων και δεκάδες σταβλικές εγκαταστάσεις, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στην ομαλή άσκηση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας από τον τοπικό πληθυσμό.

    Η Διονυσία Αυγερινοπούλου επισημαίνει ότι οι πληγέντες κτηνοτρόφοι της Ηλείας έχουν περιέλθει σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, καθώς δεν υπάρχουν πλέον βοσκήσιμες εκτάσεις για τα αιγοπρόβατά τους, με συνέπεια να σκέφτονται ακόμα και να εγκαταλείψουν τα κοπάδια τους, εξέλιξη που θα είναι καταστροφική για την περιοχή διότι θα επιφέρει οικονομική και δημογραφική συρρίκνωση.

    Η βουλευτής Ηλείας σημειώνει ότι μέχρι τώρα η ενίσχυση με ζωοτροφές προέρχεται κυρίως από χορηγίες ιδιωτών και διαδημοτικών φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης (ΠΕ Δυτικής Ελλάδας), οι οποίες όμως δεν επαρκούν για να επιβιώσουν τα παραγωγικά ζώα της περιοχής, γεγονός που καθιστά επιβεβλημένη τη στήριξη των πυρόπληκτων κτηνοτρόφων από την πολιτεία.

    Για τον λόγο αυτό, η Διονυσία Αυγερινοπούλου ζητά από τα αρμόδια υπουργεία να μεριμνήσουν για την άμεση χορήγηση ζωοτροφών στους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους του δήμου Πύργου και του δήμου Ήλιδας, διαμορφώνοντας το σχετικό θεσμικό πλαίσιο με νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να συνεχιστεί ομαλά η κτηνοτροφική δραστηριότητα στην Ηλεία.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Επιτροπή Ανταγωνισμού: Xαρτογράφηση στον κλάδο των ζωοτροφών
    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Xαρτογράφηση στον κλάδο των ζωοτροφών

    Η Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΑ) αποφάσισε τη διεξαγωγή χαρτογράφησης στον κλάδο των ζωοτροφών, με σκοπό τη διερεύνηση και την εμβάθυνση στις συνθήκες ανταγωνισμού που επικρατούν στον συγκεκριμένο κλάδο.

    Ειδικότερα, οι ζωοτροφές (από κοινού με τα κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα) εκπροσωπούν το 75% του κόστους στην κτηνοτροφία, ενώ ο δείκτης τιμών σύνθετων ζωοτροφών αυξήθηκε κατά 33% από το 2020 έως το τρίτο τρίμηνο του 2023.

    Η εν λόγω έρευνα συμπληρώνει την χαρτογράφηση στον κλάδο των κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων (ΚΦΠ) που εκκίνησε με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού τον Μάιο 2024. Αμφότερες οι έρευνες εντάσσονται στο πλαίσιο της στρατηγικής στόχευσης της Αρχής να μελετήσει τις συνθήκες ανταγωνισμού στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα και ειδικότερα στην εφοδιαστική αλυσίδα βασικών τροφίμων.

    Η υλοποίηση αυτής της στρατηγικής ξεκίνησε το 2023 με την έρευνα της Επιτροπής σε έξι βασικά καταναλωτικά αγαθά σε επίπεδο λιανικής, μεταξύ αυτών και στο φρέσκο γάλα. Οι χαρτογραφήσεις που εκκίνησαν εντός της φετινής χρονιάς επικεντρώνονται στα προηγούμενα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, και συγκεκριμένα στις εισροές, που συνδυαστικά εκπροσωπούν υψηλό ποσοστό του κόστους των παραγωγών.

    Ζωοτροφές

    Η Χαρτογράφηση είναι ένα εργαλείο που επιτρέπει στην ΕΑ να μελετά τις συνθήκες ανταγωνισμού σε οποιαδήποτε αγορά ή κλάδο της οικονομίας, όταν αυτό απαιτείται για την αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων της.

    Πηγή: Etheas.gr

  • Κτηνοτροφία: Βαρύ το φορτίο του κόστους παραγωγής – «Πληγή» οι ζωοτροφές
    Κτηνοτροφία: Βαρύ το φορτίο του κόστους παραγωγής – «Πληγή» οι ζωοτροφές

    Αυξημένο παραμένει το κόστος παραγωγής στην κτηνοτροφία – Έρευνα για συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού

    Σε δύσκολα μονοπάτια συνεχίζει να βαδίζει η ελληνική κτηνοτροφία, με την «πληγή» του αυξημένου κόστους παραγωγής να παραμένει …αγιάτρευτη.

    Από το 2021, όταν ξεκίνησαν τα προβλήματα στην ελληνική κτηνοτροφία από την εκτόξευση του κόστους παραγωγής (ενέργεια, ζωοτροφές, εργατικά χέρια) μέχρι και σήμερα οι παραγωγοί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την όλη κατάσταση, αν και ένα μεγάλο μέρος αυτών «γονάτισαν» από το ασύμφορο κόστος. Χαρακτηριστικό είναι ότι όλο και περισσότεροι κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν να οδηγήσουν τα κοπάδια τους στα σφαγεία, καθώς δεν μπορούσαν να τα ταΐσουν ή ακόμα και να εγκαταλείψουν τις εκμεταλλεύσεις.

    Οι ζωοτροφές μαζί με τα κτηνιατρικά φάρμακα αποτελούν το 75% του κόστους στην κτηνοτροφία

    Τα στοιχεία για το τι μέλλει γενέσθαι είναι αποκαλυπτικά: Με δεδομένου ότι οι ζωοτροφές μαζί με τα κτηνιατρικά φάρμακα αποτελούν το 75% του κόστους στην κτηνοτροφία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο δείκτης τιμών σύνθετων ζωοτροφών αυξήθηκε κατά 33% από το 2020 έως το τρίτο τρίμηνο του 2023.

    Ξανά ανηφορικός ο δρόμος, λένε οι κτηνοτρόφοι

    «Υπήρξε μια σταθεροποίηση στις τιμές των ζωοτροφών μέχρι το Πάσχα, η οποία μας έδωσε μια ανάσα σε ότι αφορά το κόστος παραγωγής. Δυστυχώς όμως από τον Μάϊο μέχρι και σήμερα βαδίζουμε πάλι στο δρόμο με τις ανηφορικές τιμές», λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, Δημήτρης Μπαλούκας.

    Για τον ίδιο, οι αυξημένες διεθνείς τιμές, το ενεργειακό κόστος, αλλά και η παρατεταμένη ξηρασία τόσο στη χώρα μας όσο και στις μεγάλες παραγωγικές χώρες αποτελούν τους κύριους λόγους που συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών των ζωοτροφών. «Για παράδειγμα, αγοράζουμε αυτή τη στιγμή το τριφύλλι, που αποτελεί το 70% της διατροφής των ζώων μας, περίπου κατά 10% με 15% αυξημένο σε σχέση με λίγους μήνες πριν. Η τιμή αυτή την στιγμή κυμαίνεται στα 0,25 ευρώ/κιλό έως 0,30 ευρώ/κιλό από 0,22 ευρώ/κιλό το προηγούμενο διάστημα».

    «Για τους κτηνοτρόφους σε διάφορες περιοχές της χώρας, τα κόστη είναι δυσβάσταχτα και για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν θα πρέπει να πουλήσουν τα προϊόντα τους και σε υψηλότερες τιμές», επισημαίνει ο κ. Μπαλούκας.

    Εγκαταλείπουν οι κτηνοτρόφοι

    Στις ακριβές ζωοτροφές, έρχονται να προστεθούν και τα αρδευτικά έξοδα για το πότισμα των καλλιεργειών, τα οποία είναι αυξημένα, όπως είπε στον ΟΤ ο τεχνικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Θωμάς Μόσχος, κατά 20%.

    «Φέτος η παραγωγή τριφυλλιού ήταν μειωμένη. Πέρσι χάσαμε το “πρώτο χέρι” λόγω των βροχών και φέτος λόγω της ανομβρίας. Οπότε η μειωμένη παραγωγή φέρνει και αύξηση της τιμής», εξηγεί ο κ. Μόσχος.

    Το κόστος για τον κτηνοτρόφο, όπως μας λέει ο κ. Μόσχος, παραμένει δυσβάσταχτο. «Δεν ξέρουμε πόσοι θα μείνουμε στις εκμεταλλεύσεις μας μέχρι του χρόνου. Πέρσι στην περιοχή μας, την Καστοριά, περίπου 30% των κτηνοτρόφων έφυγε, ενώ φέτος είδαμε σχεδόν το 15% να αποχωρεί. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στο κόστος παραγωγής, αλλά στην όλη κατάσταση που επικρατεί».

    Για να αντιστραφεί το κλίμα, όπως τόνισε στον ΟΤ, «χρειαζόμαστε μια καλά σχεδιασμένη αγροτική πολιτική με όραμα και επένδυση στην πρωτογενή παραγωγή. Για παράδειγμα η Ολλανδία, που είναι μικρότερη από την Ελλάδα παράγει ΑΕΠ 91 δισ. ευρώ αγροτική παραγωγή, ενώ η Ελλάδα παράγει σχεδόν 8 δισ. ευρώ».

    Έρευνα για αθέμιτο ανταγωνισμό

    Η προμήθεια ζωοτροφών έχει πυροδοτήσει μια διαρκή και κλιμακούμενη κρίση στον κτηνοτροφικό κλάδο, ενώ η παρατηρούμενη αύξηση των δεικτών κόστους στον κλάδο έχει επιπτώσεις και στην παραγωγή προϊόντων ζωικής προέλευσης.

    Έτσι, η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία ξεκινά χαρτογράφηση του κλάδου, με σκοπό τη διερεύνηση και την εμβάθυνση στις συνθήκες ανταγωνισμού, που επικρατούν.

    Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Eurostat, στην Ελλάδα τόσο ο δείκτης τιμών σύνθετων ζωοτροφών όσο και ο δείκτης κτηνιατρικών δαπανών παρουσιάζουν αυξητική τάση από το 2020 και μετά. Ειδικότερα, στις σύνθετες ζωοτροφές καταγράφεται μια αύξηση που αγγίζει το 33% μεταξύ 2020 έως 2023, ενώ συνολικά στις ζωοτροφές καταγράφεται αύξηση κατά 38,13%.

    Πηγή: OT - In.gr

  • ΕΕ: Οι προοπτικές για την ευρωπαϊκή παραγωγή ζωοτροφών
    ΕΕ: Οι προοπτικές για την ευρωπαϊκή παραγωγή ζωοτροφών

    Τι θα επηρεάσει την ευρωπαϊκή παραγωγή ζωοτροφών το 2024 – Οι τάσεις

    Η οικονομική αβεβαιότητα, οι ρυθμιστικές αλλαγές και οι συνεχιζόμενες περιβαλλοντικές πολιτικές αλλά και οι πολιτικές για την καλή διαβίωση των ζώων, αποτελούν τους κύριους παράγοντες που θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν τη δυναμική της παραγωγής σύνθετων ζωοτροφών σε ολόκληρη την ΕΕ το 2024, με ποικίλες όμως επιπτώσεις σε διαφορετικούς τομείς.

    Την ίδια στιγμή, οι προοπτικές για την παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών παρουσιάζουν μικτή εικόνα, η οποία αντανακλά τις ποικίλες τάσεις στους τομείς της κτηνοτροφίας και επηρεάζεται από οικονομικούς, ρυθμιστικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

    Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε η FEFAC, η παραγωγή βιομηχανικών σύνθετων ζωοτροφών εντός της ΕΕ των 27 αναμένεται να μειωθεί το 2024 κατά 0,3 % σε σύγκριση με το 2023, σε 147 εκατομμύρια τόνους.

    Μειωμένη αναμένεται η παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών εντός της ΕΕ

    Οι προοπτικές

    Η παραγωγή ζωοτροφών πουλερικών είναι ο μόνος κλάδος που παρουσιάζει προοπτικές ανάπτυξης το 2024, με αναμενόμενη αύξηση 1,6%. Αυτή η ανάκαμψη ακολουθεί ένα δύσκολο 2023 που οδηγήθηκε από την ανάλογη παραγωγή πουλερικών σε πολλά κράτη μέλη. Χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, καθώς και η Ιταλία, γνώρισαν ήδη κάποια ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της γρίπης των πτηνών το 2023 και αναμένεται να συνεχίσουν να ηγούνται αυτής της ανάπτυξης. Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με το εισαγόμενο κρέας πουλερικών και η μετατόπιση από τη βιολογική παραγωγή προς την τυπική συμβατική παραγωγή ενδέχεται να επηρεάσουν τη συνολική δυναμική της αγοράς.

    Ο τομέας των ζωοτροφών χοίρων θα αντιμετωπίσει συνεχείς προκλήσεις, για τον οποίο προβλέπεται μείωση κατά 1-2% το 2024. Παράγοντες όπως η μείωση του αριθμού των χοίρων, οι οικονομικές πιέσεις στους αγρότες και οι ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή. Ωστόσο, η Ιρλανδία και η Πολωνία αναμένουν μέτρια ανάκαμψη (+3% και 2,7%) στον αριθμό των χοίρων, συμβάλλοντας στην επιβράδυνση της μείωσης της παραγωγής του κλάδου. Άλλες χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία αναφέρονται στη συνεχιζόμενη πολιτική πίεση για μείωση των εκπομπών εκμεταλλεύσεων ή της κλίμακας της κτηνοτροφίας, με αποτέλεσμα να επικρατεί αβεβαιότητα για τις προοπτικές του κλάδου.

    Η παραγωγή ζωοτροφών για βοοειδή αναμένεται να παραμείνει σχετικά σταθερή, με μικρή αύξηση ή μείωση ανάλογα με τις περιφερειακές συνθήκες. Η Ιρλανδία αναμένει μέτρια ανάπτυξη στις ζωοτροφές βοοειδών λόγω της καθυστερημένης περιόδου βόσκησης. Αντίθετα, η Ολλανδία αναμένει περαιτέρω μειώσεις στους τομείς των γαλακτοκομικών και του βοείου κρέατος (περίπου -5%), λόγω των συνεχιζόμενων κανονιστικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων.

    Πηγή: In.gr

  • ΕΕ: Βήματα για την αύξηση των πρωτεϊνούχων ζωοτροφών – Δυνατότητες και ευκαιρίες
    ΕΕ: Βήματα για την αύξηση των πρωτεϊνούχων ζωοτροφών – Δυνατότητες και ευκαιρίες

    Η ΕΕ εξακολουθεί να εξαρτάται από τις εισαγωγές ζωοτροφών

    Τις τελευταίες προβλέψεις της για την παραγωγή, το εμπόριο και την εγχώρια χρήση στην ΕΕ ενός φάσματος πηγών πρωτεΐνούχων ζωοτροφών δημοσίευσε η Κομισιόν. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ΕΕ εξακολουθεί να εξαρτάται από τις εισαγωγές ζωοτροφών, η Επιτροπή δημοσιεύει επίσης μια μελέτη σχετικά με τις ευκαιρίες και τους περιορισμούς για τη διαφοροποίηση των πηγών πρωτεΐνης.

    Φαίνεται ότι η επιλογή των πρωτεϊνούχων ζωοτροφών για την κτηνοτροφία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με κύριο την ανταγωνιστικότητα. Παράλληλα, η μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές ζωοτροφών μπορεί να συμβάλει στη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και να εξασφαλίσει ένα πιο ανθεκτικό και αυτόνομο σύστημα, βελτιώνοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα.

    Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για το 2023/24, η ζήτηση ζωοτροφών θεωρείται ότι παραμένει σταθερή στους 71 εκατομμύρια τόνους ακατέργαστης πρωτεΐνης σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας. Η αυτάρκεια της ΕΕ για όλες τις πηγές πρωτεΐνης αναμένεται να είναι στο 75%. Η ΕΕ παραμένει πλήρως επαρκής σε χονδροειδείς ζωοτροφές και εξακολουθεί να είναι η κύρια πηγή πρωτεΐνης ζωοτροφών, που αντιπροσωπεύει το 41% ​​της συνολικής χρήσης ζωοτροφών. Το μερίδιο όλων των αλεύρων ελαιούχων σπόρων αντιπροσωπεύει το 27% της συνολικής χρήσης πρωτεϊνών ζωοτροφών στην ΕΕ και το μερίδιο των δημητριακών αντιπροσωπεύει το 21%. Ωστόσο, για τα άλευρα με ελαιούχους σπόρους, η ΕΕ παράγει μόνο το 27% των όσων χρειάζεται για τη διατροφή του κτηνοτροφικού τομέα της.

    Η εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές πρωτεϊνικών προϊόντων συνδέεται κυρίως με κλιματικούς και διαρθρωτικούς λόγους, όπως το μέσο μέγεθος των εκμεταλλεύσεων, η διαθέσιμη γη, η ανταγωνιστικότητα διαφορετικών καλλιεργειών και συνολικά το λιγότερο ευνοϊκό έδαφος και κλίμα για συγκεκριμένα προϊόντα, όπως τα φασόλια σόγιας.

    Τη σεζόν 2023/24, η ζήτηση ζωοτροφών θεωρείται ότι παραμένει σταθερή στους 71 εκατομμύρια τόνους ακατέργαστης πρωτεΐνης σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας

    Η παραγωγή φυτών πλούσιων σε πρωτεΐνες της ΕΕ (ελαιούχοι σπόροι και ξηρά όσπρια) προβλέπεται να ανέλθει σε 7,2 εκατομμύρια τόνους ακατέργαστης πρωτεΐνης το 2023/24, που αντιπροσωπεύει σημαντική αύξηση 28% τα τελευταία 15 χρόνια.

    Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις

    Οι συστάσεις που παρουσιάστηκαν στην έκθεση της Επιτροπής του 2018 σχετικά με την ανάπτυξη των φυτικών πρωτεϊνών στην ΕΕ οδήγησαν σε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης που εφαρμόζονται στην τρέχουσα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Η συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για τα όσπρια και τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες περιλαμβάνεται σε 20 στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ.

    Η υποστηριζόμενη έκταση αναμένεται να αυξηθεί από 4,2 εκατομμύρια εκτάρια το 2022 σε 6,4 εκατομμύρια εκτάρια το 2023 και στη συνέχεια σε σχεδόν 7,1 εκατομμύρια εκτάρια το 2027. Επιπλέον, τα οικολογικά προγράμματα που προβλέπονται σε 20 στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ υποστηρίζουν επίσης έμμεσα την παραγωγή οσπρίων.

    Η διαφοροποίηση

    Η μελέτη αυτή, παρέχει επίσης, μια ολοκληρωμένη ανάλυση των παραγόντων που καθοδηγούν τις επιλογές των αγροτών και άλλων παραγόντων στην αλυσίδα.

    Οι στρατηγικές διατροφής αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία των τομέων της ΕΕ για τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία. Σε ολόκληρη την ΕΕ, οφείλονται κυρίως σε οικονομικούς λόγους, όπως το κόστος των καλλιεργειών που παράγονται στην ΕΕ συγκριτικά με τις εισαγόμενες καλλιέργειες. Οι αγρότες επηρεάζονται επίσης από τις συμβατικές ρυθμίσεις, την παρουσία ισχυρών αλυσίδων εφοδιασμού, τις νομοθετικές απαιτήσεις που σχετίζονται με συγκεκριμένους τύπους γεωργίας, όπως η βιολογική, και μακροχρόνιες πρακτικές με τις οποίες είναι εξοικειωμένοι.

    Υπάρχει επίσης ζήτημα διαθεσιμότητας, καθώς η αύξηση της διαφοροποίησης της παραγωγής στην ΕΕ απαιτεί διαθέσιμη γεωργική γη κατάλληλη για τις απαραίτητες καλλιέργειες. Η μελέτη δείχνει ότι η αντικατάσταση του 50% των εισαγωγών ισοδύναμων με κόκκους σόγιας θα σήμαινε την αντικατάσταση 6,6 εκατομμυρίων εκταρίων άλλων καλλιεργειών.

    Μεσομακροπρόθεσμα, οι πιθανές επιλογές για τη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές μπορούν να είναι μόνο ένας συνδυασμός διαφορετικών μοχλών και εναλλακτικών λύσεων που πρέπει να είναι ανταγωνιστικοί, να είναι διαθέσιμοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να ανταποκρίνονται στις διατροφικές ανάγκες των ζώων και να έχουν λογικές τιμές. Μεταξύ των διαφόρων τρόπων δράσεων που προτείνονται, η μελέτη αναφέρει συγκεκριμένα την αύξηση του μεριδίου της πρωτεΐνης που προέρχεται από το γρασίδι στη διατροφή των μηρυκαστικών, την υποστήριξη της δημόσιας και ιδιωτικής έρευνας για την επιλογή πιο αποτελεσματικών ποικιλιών για τη βελτίωση των αποδόσεων και την καλύτερη χρήση της θρεπτικής αξίας των πρώτων υλών και χρηματοδότηση κατάρτισης για τους αγρότες.

    Σε επίπεδο πολιτικής της ΕΕ, η μελέτη συνιστά την προσωρινή αύξηση της συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης εντός της ΚΑΠ για την καλλιέργεια φυτικών πρωτεϊνών, σε συμμόρφωση με τους κανόνες του ΠΟΕ. Αναφέρει επίσης ότι τα επιχειρησιακά προγράμματα της ΚΑΠ και τα ταμεία αγροτικής ανάπτυξης θα μπορούσαν να στηρίξουν περαιτέρω τους αγρότες και οι αλυσίδες αξίας να επενδύσουν σε εναλλακτικές λύσεις. Απαιτείται δράση σε εθνικό επίπεδο για να ολοκληρωθεί σε επίπεδο ΕΕ. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν συστηματικά μέτρα για την υποστήριξη της καλλιέργειας φυτικών πρωτεϊνών στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΑΠ, αλλά και να καταρτίσουν εθνικά σχέδια πρωτεϊνών

    Πηγή: In.gr

  • Ακρίβεια: Συνεχείς ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ - Επιφυλακτικοί οι καταναλωτές με τις προσφορές
    Ακρίβεια: Συνεχείς ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ - Επιφυλακτικοί οι καταναλωτές με τις προσφορές

    Αγανακτισμένοι είναι οι καταναλωτές από την ακρίβεια και τις συνεχείς ανατιμήσειςπου αντικρίζουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ και πλέον είναι, όπως λένε, επιφυλακτικοί και με τις προσφορές.

    Η κυβέρνηση θέλει να βάλει τέλος στις παραπλανητικές προσφορές που κυκλοφορούν στα σούπερ μάρκετ και τις οποίες ο καταναλωτής πληρώνει πιο ακριβά στο ταμείο, από ότι αν έπαιρνε μεμονωμένα τα προϊόντα.

    Όπως φαίνεται στο παράδειγμα που φέρνει στη δημοσιότητα το OPEN, επώνυμο αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2+1 κοστίζει 4 ευρώ. Ωστόσο, αν κάποιος κοιτάξει προσεκτικά στα ράφια θα δει ότι η μία συσκευασία κοστίζει 1,28 πράγμα που σημαίνει πως οι τρεις συσκευασίες θα κόστιζαν 3,28 ευρώ, δηλαδή φθηνότερα από την προσφορά.

    Πολίτες μιλώντας στο OPEN αναφέρουν πως όλα είναι πολύ ακριβά και δεν φτάνουν ούτε για τα απαραίτητα

    Εικόνες που δεν συναντά κανείς συχνά δείχνουν τα μπουκάλια με ελαιόλαδο με αλυσίδες και λουκέτα στα ράφια των σούπερ μάρκετ της Ισπανίας, καθώς η εκτίναξη της τιμής του έχει αυξήσει τις κλοπές.

    Στη χώρα μας επώνυμο ελαιόλαδο ενός λίτρου την περασμένη εβδομάδα κόστιζε 13,19 ευρώ και μία εβδομάδα αργότερα σε άλλο κατάστημα εμφανίζεται στα 14,30 ευρώ, δηλαδή 1,11 ευρώ ακριβότερα.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • ΕΕ: Πώς θα αυξηθεί η παραγωγή ζωοτροφών από πρωτεϊνούχα φυτά
    ΕΕ: Πώς θα αυξηθεί η παραγωγή ζωοτροφών από πρωτεϊνούχα φυτά

    Μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από εισαγωγές ζητούν οι ευρωβουλευτές

    Τη χάραξη μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αύξηση της παραγωγής πρωτεϊνούχων φυτών για ζωοτροφές στην ΕΕ και τη μείωση της εξάρτησης από ξένους προμηθευτές εισροών, προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καλώντας την Επιτροπή να εξετάσει τη δυνατότητα να επιτραπεί η καλλιέργεια τους σε γη υπό αγρανάπαυση.

    Στο ψήφισμα για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την πρωτεΐνη, που εγκρίθηκε με 305 ψήφους υπέρ, 129 κατά και 69 αποχές, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι μόνο το 29% των πρώτων υλών υψηλής περιεκτικότητας, σε πρωτεΐνες που απαιτούνται για την εξισορρόπηση των ζωοτροφών στην ΕΕ προέρχεται από τα κράτη μέλη, ενώ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές φυτών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από τρίτες χώρες.

    Το 29% των ζωοτροφών υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ εισάγονται

    Κυκλική παραγωγή πρωτεΐνης

    Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι μια βιώσιμη παραγωγή φυτικών πρωτεϊνών αυξάνει την κυκλικότητα στις αλυσίδες αξίας των τροφίμων και των ζωοτροφών και μπορεί να έχει οφέλη για το κλίμα.

    Ως εκ τούτου, καλούν τα κράτη μέλη να εξετάσουν το ενδεχόμενο εισαγωγής οικολογικών συστημάτων για τα όσπρια και τους βοσκοτόπους και να δημιουργήσουν ειδικά ταμεία πρωτεϊνούχων φυτών.

    Μάλιστα, καλούν την Επιτροπή να εξετάσει τη δυνατότητα να επιτραπεί η καλλιέργεια τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνες σε γη υπό αγρανάπαυση, αναφέρεται στο κείμενο.

    Αυτάρκεια των αγροτών

    Τοποθετώντας τους αγρότες στο επίκεντρο της στρατηγικής, οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να τους βοηθήσει να μετατρέψουν τις καλλιέργειές τους σε πιο ελκυστικές και πιο ανταγωνιστικές, αυξάνοντας την ανθεκτικότητα, τις αποδόσεις και την ποιότητα των πρωτεϊνών.

    Επίσης, οι ευρωβουλευτές ζητούν περισσότερη έρευνα και ανάπτυξη σχετικά με την παραγωγή και την ασφάλεια των πρωτεϊνών στην ΕΕ και τον αντίκτυπό τους, καθώς και μια επιστημονική και εθελοντική ετικέτα που θα επιτρέπει τη σύγκριση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των τροφίμων και των ζωοτροφών.

    Να σημειωθεί ότι στη συνάντησή τους στις Βερσαλλίες τον Μάρτιο του 2022, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ προσδιόρισαν την αύξηση της παραγωγής πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης στην ΕΕ ως μέσο για τη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας.

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch