Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023 20:36

Κεδίκογλου: Εντατικοποίηση των ελέγχων για την αποτροπή ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων εν όψει του Πάσχα

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Σαφή εντολή για εντατικοποίηση, εν όψει των εορτών του Πάσχα, των ελέγχων στην αλυσίδα εμπορίας για την καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων, έδωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των αρμόδιων φορέων.

Ο κ. Κεδίκογλου ζήτησε την απαρέγκλιτη τήρηση του νόμου για την προστασία των ελληνικών προϊόντων και επισήμανε την ανάγκη αυστηροποίησης των ελέγχων στις πύλες εισόδου για την αποτροπή παράνομων φαινομένων και την εξασφάλιση της ιχνηλασιμότητας του κρέατος, δηλαδή από το σφαγείο μέχρι και τα σημεία λιανικής πώλησης.

«Δυο είναι τα σημεία που πρέπει να εστιάσουμε: στις πύλες εισόδου για την πιστή καταγραφή και ιχνηλάτησης της ροής των εισαγόμενων αμνοεριφίων και στα σφαγεία ώστε να διασφαλιστεί ότι μόνο ελληνικά αμνοερίφια παίρνουν τη σχετική σήμανση», τόνισε ο ΥφΑΑΤ και υπογράμμισε την ανάγκη για ανιχνευσιμότητα των ζώντων αμνοεριφίων που διακινούνται από χώρες της Ε.Ε.

Στη τηλεδιάσκεψη, συμμετείχαν ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα. Χριστιάνα Καλογήρου και Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή κ. Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Φορολογικών Λειτουργιών, κ. Τίμος Παπαδόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Τελωνείων & ΕΦΚ της ΑΑΔΕ, κ. Κωνσταντίνος Μουρτίδης, ο επιχειρησιακός διευθυντής του ΣΔΟΕ και προϊστάμενος στην ειδική διεύθυνση ελέγχου Εθνικών και Κοινοτικών Δαπανών και Καταπολέμησης Απάτης και Διαφθοράς, κ. Ηλίας Κωσταντέας, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

(ΑΑΔΕ), κ. Γιώργος Πιτσιλής και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, κ. Σπύρος Ντουντουνάκης.

Κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων, ήταν η άμεση συγκρότηση ειδικών κλιμακίων, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς (Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Ανάπτυξης, Τελωνειακές υπηρεσίες, ΣΔΟΕ, ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικό) για τη διενέργεια ελέγχων που θα συμβάλλουν άμεσα στην πάταξη των ελληνοποιήσεων, στην προστασία του καταναλωτικού κοινού από την παραπλάνηση και στην προστασία του εισοδήματος των ελλήνων κτηνοτρόφων.

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023 19:01

Σχετικά Άρθρα

  • Πάσχα: Και όμως γίνεται - Πότε θα πέσει... Ιούνιο
    Πάσχα: Και όμως γίνεται - Πότε θα πέσει... Ιούνιο

    Πάσχα: Μπορεί να μοιάζει απίθανο ωστόσο η μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού θα «πέσει» καλοκαίρι

    Το Πάσχα μπορεί να φτάσει να γιορτάζεται ακόμα και το καλοκαίρι στο πολύ μακρινό μέλλον, ενώ το ζήτημα εορτασμού του βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων Ορθοδόξων και Καθολικών για τον υπολογισμό της ημερομηνίας του.

    Η διαφορά αυτή έχει να κάνει με τα διαφορετικά ημερολόγια που χρησιμοποιούν οι Χριστιανικές Εκκλησίες, καθώς το Ορθόδοξο Πάσχα καθορίζεται βάσει του Ιουλιανού ημερολογίου, ενώ οι Καθολικοί και οι Προτεστάντες ακολουθούν το Γρηγοριανό.

    Υπάρχουν αρκετά παράδοξα στον υπολογισμό του Πάσχα από την στιγμή του καθορισμού του, σε σημείο που θα πέσει στο πάρα πολύ μακρινό μέλλον μέσα στο καλοκαίρι.

    Η Α' Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια το 325 μ.Χ. καθόρισε ότι το Πάσχα θα εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την Πανσέληνο που ακολουθεί ή συμπίπτει με την εαρινή ισημερία. Το Εβραϊκό Πάσχα, το οποίο γιορτάζεται κατά την ημέρα της Πανσελήνου μετά την εαρινή ισημερία, δεν συμπίπτει ποτέ με το Χριστιανικό Πάσχα λόγω αυτού του κανόνα.

    Οι διαφορές μεταξύ των ημερολογίων επηρεάζουν την ημερομηνία του Ορθόδοξου Πάσχα. Οι Ορθόδοξοι υπολογίζουν την εαρινή ισημερία σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, το οποίο έχει αστρονομικά σφάλματα, ενώ οι Καθολικοί και οι Προτεστάντες ακολουθούν το Γρηγοριανό ημερολόγιο, το οποίο τοποθετεί την ισημερία στις 21 Μαρτίου.

    Λόγω αυτών των διαφορών, το Ορθόδοξο Πάσχα μπορεί να πέσει αργότερα από το Καθολικό. Για παράδειγμα, το Πάσχα μπορεί να γιορταστεί το νωρίτερο στις 4 Απριλίου, όπως συνέβη το 2010, και το αργότερο στις 8 Μαΐου, όπως το 1983.

    Αν δεν αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού, το μακρινό... 2610 θα γιορτάσουν οι πολύ επόμενες γενιές το Πάσχα στις 13 Μαΐου και το 5270 την 1η Ιουνίου!

    Όλα αυτά, αν η Ορθόδοξη εκκλησία αποφασίσει να μην αλλάξει τίποτα στον τρόπο υπολογισμού της ημερομηνίας του Πάσχα...

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Πρόταση για κοινό Πάσχα Ορθόδοξων και Καθολικών το 2025 - Κοντά σε συμφωνία οι εκκλησίες
    Πρόταση για κοινό Πάσχα Ορθόδοξων και Καθολικών το 2025 - Κοντά σε συμφωνία οι εκκλησίες

    Σε μια ιστορική απόφαση προχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος πρότεινε την καθιέρωση του κοινού εορτασμού του Πάσχα, Καθολικών και Ορθόδοξων από το 2025.

    Οι δύο εκκλησίες είναι κοντά σε συμφωνία και μάλιστα για φέτος που οι ημερομηνίες συμπίπτουν και για τις δύο εκκλησίες στις 20 Απριλίου.

    Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

    Εν τω πνεύµατι τούτο εκφράζεται ομοθυµαδόν η ευχή ο κοινός εορτασμός του Πάσχα κατά το επόμενον έτος υπό της Ανατολικής και Δυτικής Χριστιανοσύνης, να µή αποτελέση µίαν ευτυχή απλως σύµπτωσιν, αλλά την απαρχή της καθιερώσεως κοινής ηµεροµηνίας διά τον εορτασμόν του κατ' έτος, συμφώνως προς το Πασχάλιον της καθη µας Ορθοδόξου Εκκλησία

    Πηγή: Εthnos.gr

  • Το Αλιευτικό Καταφύγιο στους Φούρνους Κορσέων εγκαινίασε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δ. Σταμενίτης
    Το Αλιευτικό Καταφύγιο στους Φούρνους Κορσέων εγκαινίασε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δ. Σταμενίτης

    Το Αλιευτικό καταφύγιο στους Φούρνους Κορσέων εγκαινίασε τη Δευτέρα ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, εκπροσωπώντας τον ΥπΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρη Παπαγιαννίδη. Στην τελετή των εγκαινίων που διοργάνωσε ο Δήμαρχος Φούρνων Κορσέων, Δημήτρης Καρύδης, παραβρέθηκαν επίσης, ο Βουλευτής Σάμου της Νέας Δημοκρατίας, Χριστόδουλος Στεφανάδης και ο Έπαρχος Ικαρίας και Φούρνων Κορσεών Κωνσταντίνος Μαρκάκης.

    Πρόκειται για ένα έργο, αναπτυξιακό, με πολλαπλά οφέλη, που αναμένεται να αλλάξει την όψη της περιοχής, το οποίο εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με προϋπολογισμό 4.076.000,00 € και υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου.

    Κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, ο ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης στάθηκε στη σημασία του έργου, το οποίο όπως σημείωσε αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στον εκσυγχρονισμό και την ανάδειξη, κυρίως των αλιευτικών δραστηριοτήτων, αλλά και συμπληρωματικά των αγροτουριστικών δραστηριοτήτων, με πολλαπλά οφέλη, χωρίς αμφιβολία, για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Ενώ παράλληλα σημείωσε ότι για την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, η ενίσχυση της περιβαλλοντικά βιώσιμης, καινοτόμου και ανταγωνιστικής αλιείας, καθώς και η προώθηση της γαλάζιας ανάπτυξης και των θαλάσσιων δεξιοτήτων στην Ελλάδα, αποτελούν προτεραιότητα.

    Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας, Δημήτρης Παπαγιαννίδης τόνισε: «Πρόκειται για ένα έργο – ορόσημο – τόσο για την περιοχή, όσο και για το νησί των Φούρνων Κορσεών, που πρόκειται να συμβάλλει στην τοπική ανάδειξη της Αλιείας και Τουρισμού.»

    stamenitis egk aliia 2

    Πληροφορίες σχετικές με το έργο

    Για την υλοποίηση του έργου «ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΦΟΥΡΝΩΝ» ανατέθηκε μελέτη λιμενικών έργων στη σύμπραξη μελετητικών γραφείων ΤΡΙΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Π.Ε. – ΑΣΗΜΟΥΛΑ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΥΡΟΓΕΡΓΗΣ – ΜΑΡΙΟΣ ΣΙΜΙΤΖΗΣ – ΑΝΝΑ ΜΑΥΡΟΓΕΡΓΗ – ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΘΑ, και υποβλήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες λαμβάνοντας όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις. Στη συνέχεια υποβλήθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου Αίτηση Χρηματοδότησης για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Με την υπ΄αριθμ.1121/24-04-2019 (ΑΔΑ:ΨΠΒΚ4653ΠΓ-Θ0Ζ) Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων το έργο εντάχθηκε στο παραπάνω πρόγραμμα με το ποσό των 4.076.000,00 ευρώ.

    Το έργο δημοπρατήθηκε στις 30/01/2020 και ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία «ΚΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΤΕ» με μέση έκπτωση 42,26%, η οποία στις 30-10-2020 υπέγραψε συμφωνητικό ποσού 2.353.424,25 € για την υλοποίησή του. Για την άρτια και λειτουργική ολοκλήρωση του έργου υπογράφηκε συμπληρωματική σύμβαση με τον ανάδοχο στις 06-04-2023 ποσού 791.680,83 ευρώ.

    Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την α) επέκταση του νότιου μώλου προς Ν-ΝΔ κατά 110μ και με πλάτος 10μ. β) Έργα αναβάθμισης του αλιευτικού καταφυγίου : 1) Εσωτερική διαπλάτυνση κατά 4,6μ. περίπου του αρχικού τμήματος μήκους 25μ. περίπου του Νοτίου προβλήτα και παραλιακή κρηπίδωση μήκους περίπου 75μ. του τμήματος της παραλίας μεταξύ Νοτίου προβλήτα και εγκαρσίου προβόλου 2) Εγκατάσταση εγκάρσιας πλωτής προβλήτας μήκους περίπου 25μ. περί το μέσον της παραλιακής κρηπίδωσης 3) Αγκυροβόλια σκαφών και 4) Επισκευή/ενίσχυση/διαπλάτυνση του υφιστάμενου εγκάρσιου στην παραλία προβόλου και επέκτασή του κατά 20μ. περίπου και γ) Κατασκευή των Η/Μ εγκαταστάσεων και δικτύων. Το έργο περαιώθηκε και παραδόθηκε προς χρήση.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αναβαθμίζεται το πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα για την προστασία των καλλιεργειών
    Αναβαθμίζεται το πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα για την προστασία των καλλιεργειών

    «Προτεραιότητα η προστασία των καλλιεργειών απέναντι στην κλιματική αλλαγή» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δ. Σταμενίτης

    Η διασφάλιση της βιωσιμότητας των καλλιεργειών αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξή τους αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    «Μεγάλος αντίπαλος» σε όλη αυτή την προσπαθεί είναι η κλιματική κρίση, οι συνέπειες της οποίας τα τελευταία χρόνια κάνουν ολοένα και περισσότερο την εμφάνισή τους.

    «Η προστασία των καλλιεργειών απέναντι στις συνέπειες της Κλιματικής Κρίσης είναι μια από τις προτεραιότητας και αν θέλετε, ο άξονας που τέμνει όλες τις πολιτικές μας» δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, μιλώντας για το σχεδιασμό του υπουργείου και της Κυβέρνησης για προστασία των καλλιεργειών και κατ' επέκταση του εισοδήματος των παραγωγών.

    Προς αυτή την κατεύθυνση, η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ σχεδιάζει και εφαρμόζει πολιτικές με τις οποίες φιλοδοξεί να θωρακίσει τις καλλιέργειες.

    Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού το υπουργείο προχωρά στην αναβάθμιση του προγράμματος χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις περιοχές όπου τα δεδομένα μαρτυρούν συχνή και έντονη εμφάνιση των χαλαζικών φαινομένων.

    «Το πρόγραμμα της εναέριας χαλαζικής προστασίας πιστεύουμε ότι συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτήν την προσπάθεια μας και για αυτό, ως πολιτική ηγεσία, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη δαπάνη προκειμένου να αυξήσουμε τις περιοχές κάλυψης», είπε σχετικά ο κ. Σταμενίτης και πρόσθεσε «είναι αποφάσεις στις οποίες οδηγούμαστε λόγω των νέων δεδομένων που δημιουργούνται από την αλλαγή του κλίματος, αποδεικνύοντας ότι όπου και όποτε χρειάζεται παρεμβαίνουμε και αναπροσαρμόζουμε τους σχεδιασμούς μας. Όλο το προηγούμενο διάστημα εξετάσαμε τα δεδομένα (εμφάνιση του φαινομένου ανά περιοχή, προσκληθείσες ζημιές), μελετήσαμε τα αιτήματα και καταλήξαμε σε ένα σχέδιο που θα καλύπτει περισσότερες περιοχές».

    Προ ημερών το αρμόδιο υπουργείο και ο ΕΛΓΑ έθεσαν σε διαβούλευση το σχέδιο εναέριας χαλαζικής προστασίας, στο οποίο προβλέπεται ο διπλασιασμός των στρεμμάτων κάλυψης (από 5.000.000 σε 11.000.000 στρμ) και ο τετραπλασιασμός του κονδυλίου, που θα φτάσει στα 51 εκ. ευρώ περίπου πλέον του ΦΠΑ 24%.

    Οι περιοχές που θα καλυφθούν τη νέα προγραμματική περίοδο είναι οι εξής:

    * Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (Περιοχή 1) που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Κοζάνης και Φλώρινας, συνολικής καλυπτόμενης έκτασης: 5.000.000 στρέμματα.

    * Περιοχή Προστασίας της Ανατολικής Μακεδονίας (Περιοχή 2) που περιλαμβάνει τμήματα των ΠΕ Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης, συνολικής καλυπτόμενης έκτασης 2.000.000 στρέμματα

    * Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής Ελλάδας (Περιοχή 3) που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας, Φθιώτιδας συνολικής καλυπτόμενης έκτασης 4.000.000 στρέμματα.

    Ο ανοικτός διαγωνισμός

    Έως τα μέσα Σεπτεμβρίου θα παραμείνει ενεργός ο ηλεκτρονικός διεθνής ανοικτός διαγωνισμός για το σχέδιο χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα.

    Όπως είχε γνωστοποιηθεί, στόχος του διαγωνισμού είναι η επιλογή αναδόχου/ων για την:

    * Τη μίσθωση ενός συστήματος χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα-πτητικού εξοπλισμού με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής.

    * Τη μίσθωση μετεωρολογικών ραντάρ με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής.

    * Την προμήθεια ιωδιούχου αργύρου σε συσκευασία, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής.

    * Την προμήθεια υλικών ραδιοβόλισης, με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Τσιάρας: Να δώσουμε χρήματα στην πραγματική παραγωγή
    Τσιάρας: Να δώσουμε χρήματα στην πραγματική παραγωγή

    Διονύσης Σταμενίτης: λέμε ναι στην πράσινη μετάβαση αλλά με τρόπους που δεν θα υπονομεύουν την παραγωγή

    Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και της κυβέρνησης είναι να κατευθύνει τους διαθέσιμους πόρους για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα σε εκείνους που πραγματικά παράγουν, τόνισε ο ΥΠΑΑΤ Κώστας Τσιάρας, σε εκδηλώσεις με εκπροσώπους αγροτών από τη Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία και Θράκη, αλλά και σε ενημερωτική εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών με τη Συμβολή του Εθνικού Δικτύου ΚΑΠ, με θέμα: «Νέοι Γεωργοί και Ομάδες/Οργανώσεις Παραγωγών» στο ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027

    Ο κ. Τσιάρας απευθυνόμενος στους παραγωγούς είπε ότι πρέπει να βρούμε τα σημεία κλειδιά που δίνουν προστιθέμενη αξία στα ελληνικά προϊόντα.Αν δεν στρέψουμε όλη μας την προσπάθεια στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε τον στόχο μας. Και αυτό, όπως τόνισε, αφορά είτε ασχολείται κανείς με παραδοσιακές είτε με καινοτόμες καλλιέργειες.

    Αναφερόμενος στο ρόλο του νέου αγρότη σημείωσε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος ενός μικρού επιχειρηματία.

    Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις που έχουν καταβληθεί είπε ότι την τελευταία 5ετία έχουν καταβληθεί 1,5 δις περίπου για αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ όταν ο Οργανισμός από ασφαλιστικές εισφορές έχει εισπράξει μόνο 800 εκατ. ευρώ. Και σημείωσε ότι δεν μπορούν να ασκηθούν μαξιμαλιστικές πολιτικές. Πρέπει με σοβαρότητα να προσεγγίζουμε τα προβλήματα για να μη βιώσουμε ξανά καταστάσεις όπως αυτές που βιώσαμε τη δεκαετία του 2010.

    Κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης, για τους νέους γεωργούς τόνισε ότι η χώρα μας έχει καταφέρει με την παρουσία της στην ΕΕ να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα τους ευρωπαϊκούς πόρους και να στηρίζει μέσω αυτών τους Έλληνες παραγωγούς, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη.

    "Το μεγάλο ζητούμενο είναι να βρούμε τον τρόπο ώστε να ανοίξουμε νέους δρόμους, να δημιουργήσουμε νέες προοπτικές για τους νέους γεωργούς και τις ομάδες παραγωγών. Αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κυρίως μέσα από πρακτικές ή μέσα από προτάσεις ή κατευθύνσεις, να αλλάξουμε τη μοίρα του πρωτογενούς τομέα, να τον καταστήσουμε ακόμα πιο δυναμικό, περισσότερο αναπτυξιακό. Η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει τα τελευταία χρόνια η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δικαιώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τα αποτελέσματα. Ανοίγοντας, δηλαδή, νέους δρόμους, δημιουργώντας ευκαιρίες και δίνοντας καινούργιες προοπτικές για τις νέες και τους νέους μας που επενδύουν στην ελληνική γη».

    Ο Υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης στο χαιρετισμό του είπε ότι στοπ ΥΠΑΑΤ γίνεται προσπάθεια για να υπάρξουν αλλαγές ώστε η ΚΑΠ να γίνει πιο ευέλικτη και πιο προσιτή στους αγρότες. Δεν μπορούμε να μιλάμε σήμερα για Κοινή Αγροτική Πολιτική χωρίς να περιλαμβάνουμε την κλιματική κρίση. Λέμε ναι στην πράσινη μετάβαση αλλά με τρόπους που δεν θα υπονομεύουν την παραγωγή.

    Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση επενδύει στην εκπαίδευση και κατάρτιση, πεδίο στο οποίο η χώρα μας έχει μείνει πίσω. Έχουμε χρέος να δώσουμε στους αγρότες μας τα εφόδια που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της νέας εποχής, είπε.

    Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0 το χαρακτήρισε το μεγαλύτερο αρδευτικό πρόγραμμα που έχει αναπτυχθεί στη χώρα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής και στην προστασία του περιβάλλοντος, σημείωσε.

    Ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα Χρηματοδοτικά Εργαλεία για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα μέσω της ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 και για έργα Υποδομών ΥΔΩΡ 2.0

    Ο Γ.Γ Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στρατάκος τόνισε ότι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στηρίζεται στη ΣΣ ΚΑΠ. Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που ανέδειξε πρώτη τα προβλήματα στην εφαρμογή των Στρατηγικών Σχεδίων ζητώντας αλλαγές. Είναι σημαντικό ότι πολλές από τις αλλαγές που προτείναμε, είπε, έγιναν αποδεκτές. Τόνισε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να γίνει η ΣΣ ΚΑΠ πιο ελκυστική και πιο λειτουργική.

    Επίσης από υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών πραγματοποιήθηκε ενημέρωση σχετικά με τις νέες προκλήσεις της Κοινής Γεωργικής Παραγωγής ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 και τις Παρεμβάσεις Π3-75.1 Νέοι Γεωργοί και Π3-77-1.1 Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών για την οποία έχει εκδοθεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων στήριξης μέχρι 31 Οκτωβρίου 2024.

    Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των εμπλεκομένων για τις ευκαιρίες και τα κίνητρα που δίνονται μέσα από Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027 στους Νέους Γεωργούς και στις Ομάδες/Οργανώσεις Παραγωγών(Παρεμβάσεις Π3-75.1 και Π3-77-1.1) του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ηλεία: Άδεια τα κρεοπωλεία από ελληνικό αρνί - Η πανώλη αλλάζει τις διατροφικές παραδόσεις
    Ηλεία: Άδεια τα κρεοπωλεία από ελληνικό αρνάκι – Η πανώλη αλλάζει τις διατροφικές παραδόσεις

    Τι λένε στο ilialive.gr οι κρεοπώλες του Πύργου

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Λίγες ημέρες απομένουν από το λεγόμενο Πάσχα του καλοκαιριού, που το παραδοσιακό αρνάκι συνήθως αποτελούσε βασικό πιάτο στο ελληνικό γιορτινό τραπέζι.

    Τα νέα μέτρα όμως για την αποφυγή της εξάπλωσης της ιδιαίτερα μολυσματικής πανώλης των αιγοπροβάτων έχουν αλλάξει τις ισορροπίες, με τα κρεοπωλεία να ξεμένουν από ελληνικά προϊόντα ενώ οι καταναλωτές από την πλευρά τους να βρίσκονται σε σύγχυση για το τι πραγματικά συμβαίνει.

    Τα σφαγεία παραμένουν κλειστά, η μετακίνηση των ζώων έχει απαγορευτεί με στόχο να ελεγχθεί η διασπορά της νόσου των αιγοπροβάτων και την ίδια ώρα, κρεοπωλεία, ψητοπωλεία και ταβέρνες προσπαθούν να διαχειριστούν τη νέα πραγματικότητα.

    Πολλοί κρεοπώλες βέβαια θα προχωρήσουν σε εισαγωγές για να καλύψουν την όποια ζήτηση αλλά το ελληνικό αρνάκι δεν θα υπάρχει…

    Απ΄ ότι όλα δείχνουν βέβαια, οι καταναλωτές στρέφονται σε άλλα κρέατα για την διατροφή τους, γεγονός που συντελεί στην διατήρηση των τιμών στα ίδια επίπεδα με τις άλλες χρονιές, κόντρα στις προβλέψεις που έκαναν λόγο για εκτόξευση των τιμών των αμνοεριφίων.

    Papandreou Kreop

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο ilialive.gr ο πρόεδρος των κρεοπωλών Ηλείας Ευστάθιος Παπανδρέου «Ενόψει του Δεκαπενταύγουστου η πανώλη μας έχει δημιουργήσει πρόβλημα αφού έχουμε απαγόρευση στη σφαγή των αμνοεριφίων και είμαστε στην αναμονή.

    Θα δούμε αν μπορέσουμε να καλύψουμε αυτό το κενό με εισαγόμενα, ο κόσμος κάνει ερωτήσεις και στρέφεται κυρίως στο χοιρινό».

    Antonopoulos kreop

    Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Αντωνόπουλος τόνισε πως «... η κίνηση λόγω των ημερών όπως και κάθε χρόνο έχει αυξηθεί, τα αμνοερίφια βέβαια δεν υπάρχουν γιατί έχει απαγορευτεί η σφαγή τους. Ο κόσμος κάνει ερωτήσεις, έχει καταλάβει τι συμβαίνει και επιλέγει να φάει κάτι άλλο. Υπάρχει επάρκεια από όλα τα άλλα είδη αλλά το αρνάκι το νόστιμο το ελληνικό όπως όλα δείχνουν θα λείψει από το τραπέζι.

    Το πρόβλημα δεν είναι για τους καταναλωτές, ο κόσμος θα γεμίσει το τραπέζι του με κάποιο άλλο κρέας, το πρόβλημα το μεγάλο το έχουν οι κτηνοτρόφοι και ελπίζουμε άμεσα να ξεπεραστεί».

    Malliopoulos kreop

    Ο Παναγιώτης Μαλλιόπουλος ακολούθως επεσήμανε πως: «... ηκίνηση σιγά-σιγά κορυφώνεται, ο κόσμος δείχνει ενδιαφέρον για τα προϊόντα του Δεκαπενταύγουστου, σχετικά με τα αρνιά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα γιατί όπως είναι γνωστό δεν μας επηρεάζει, η αγορά αυτορυθμίζεται και επάρκεια θα υπάρχει. Ο κόσμος βέβαια έχει στραφεί περισσότερο στο χοιρινό εμείς είμαστε έτοιμοι να τους εξυπηρετήσουμε όσο καλύτερα γίνεται.

    Τώρα που είναι τα σφαγεία κλειστά έχουμε προϊόντα άλλης προέλευσης, η τιμή είναι στα ίδια επίπεδα και ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί και να φοβάται».

    Lampropoulos Kreop

    Τέλος, ο Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος από τα “Κρεοπωλεία Σκυλογιάννης” σημείωσε ότι «... ήπιο είναι το φετινό καλοκαίρι και η αγορά είναι διστακτική. Τα αμνοερίφια λόγω της πανώλης και των μέτρων δεν υπάρχουν πια, ο κόσμος ρωτάει, αμφισβητεί την αλήθεια, ρωτούν πότε θα μπορέσουν να αγοράσουν και πάλι αρνάκι αλλά όσο τα σφαγεία παραμένουν κλειστά δυστυχώς πρέπει να επιλέξουν κάποιο άλλο κρέας. Τα χοιρινά και τα μοσχάρια είναι σε επάρκεια, λίγη υπομονή για όλους».

  • 90,5 εκατομμύρια για την υλοποίηση του υπό-Μέτρου 2.1 Γεωργικές Συμβουλές του ΠΑΑ 2014-2022
    90,5 εκατομμύρια για την υλοποίηση του υπό-Μέτρου 2.1 Γεωργικές Συμβουλές του ΠΑΑ 2014-2022

    Σε συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κωνσταντίνου Τσιάρα, με τον Υφυπουργό ΥπΑΑΤ, Διονύση Σταμενίτη και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, υλοποιούνται μια σειρά ενεργειών για την επιτάχυνση της υλοποίησης του υπο-Μέτρου 2.1 του ΠΑΑ 2014-2022, με το οποίο ενισχύονται Φορείς Παροχής Γεωργικών Συμβουλών για την παροχή συμβουλών σε αγρότες της χώρας.

    Το Σύστημα Παροχής Συμβουλών σε Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε εκ νέου κατά την περίοδο 2014-2022, μετά από αρκετά χρόνια μη λειτουργίας του. Μέσω της πιστοποίησης φυσικών προσώπων και Φορέων από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, δόθηκε η δυνατότητα σε πάνω από 3.000 Γεωργικούς Συμβούλους να υποστηρίξουν τον Έλληνα αγρότη στη διαχείριση της γεωργικής του εκμετάλλευσης, παρέχοντας συμβουλές στα θεματικά πεδία που πιστοποιήθηκαν, με αντικειμενικότητα και ανεξαρτησία. Με την προκήρυξη του υπο-Μέτρου 2.1 το 2022 και την ένταξη 83 συνολικά Φορέων από τον Μάιο 2023 και έπειτα, έγινε δυνατή η παροχή συμβουλών χωρίς οικονομική επιβάρυνση των αγροτών. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 90.454.369,00 € και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο σε ποσοστό 100%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του υπο-Μέτρου, ήδη άνω των 50.000 αγροτών έχουν συνάψει συμφωνητικό με Φορείς για να λάβουν συμβουλές, και άνω των 40.000 από αυτούς έχουν ξεκινήσει την 1η συμβουλή. Για την επιτάχυνση των πληρωμών των Φορέων, στους οποίους δόθηκε η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων πληρωμής από τον Δεκέμβριο του 2023, γίνονται σήμερα μία σειρά ενεργειών και ειδικότερα:

    • Αλλαγές στο πληροφοριακό σύστημα, που αφορούν λεπτομέρειες διευκόλυνσης της διαδικασίας αλλά και των απαιτήσεων ελέγχου.
    • Συνδρομή επιπλέον στελεχών της αρμόδιας Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης στον διοικητικό έλεγχο των αιτήσεων πληρωμής.
    • Διαφοροποίηση του τρόπου αξιολόγησης των αιτήσεων πληρωμής για την ελαχιστοποίηση του χρόνου εκκαθάρισης τους σε περίπτωση μη ύπαρξης ευρημάτων.
    • Συνδρομή Αναδόχου εταιρείας στην αξιολόγηση και εκκαθάριση των αιτημάτων πληρωμής.
    • Απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου του Υπομέτρου αναφορικά με την διαδικασία χορήγησης και καταχώρησης των Συμβουλών.

    Η παροχή εξειδικευμένων συμβουλών σε γεωργούς και κτηνοτρόφους της Χώρας μας αποτελούν ουσιαστική προϋπόθεση για την βελτίωση συνολικά της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Γεωργίας

    Οι ανωτέρω ενέργειες στοχεύουν στην επιτάχυνση της υλοποίησης του Μέτρου καθώς και στην έγκαιρη και ταχεία πληρωμή των φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών, προς όφελος των Ελλήνων αγροτών, πάντα στο πλαίσιο των Ενωσιακών Κανονισμών και του εθνικού θεσμικού πλαισίου του Μέτρου.

    Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑΖΕΙ

    ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ

    ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σε δημόσια διαβούλευση το μέτρο στήριξης επενδύσεων για μεταποίηση εμπορία και ανάπτυξη αγροτικών προϊόντων, ύψους 135 εκατ. ευρώ
    Σε δημόσια διαβούλευση το μέτρο στήριξης επενδύσεων για μεταποίηση εμπορία και ανάπτυξη αγροτικών προϊόντων, ύψους 135 εκατ. ευρώ

    Ύστερα από συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κωνσταντίνου Τσιάρα, με τον Υφυπουργό ΥπΑΑΤ, Διονύση Σταμενίτη και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, δόθηκε στις 26/06/2024 σε δημόσια διαβούλευση η Υπουργική Απόφαση για την υλοποίηση της Παρέμβασης Π3-73-2.3 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση / εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων του Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027».

    Στόχος της Παρέμβασης Π3-73-2.3 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/ εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων», είναι:

    1. η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών προϊόντων,
    2. η κάλυψη των αναγκών της χώρας σε μεταποιημένα ποιοτικά προϊόντα,
    3. αύξηση των δυνατοτήτων διείσδυσης στις διεθνείς αγορές,
    4. η αξιοποίηση της πρώτης ύλης της πρωτογενούς παραγωγής,
    5. η ενσωμάτωση της καινοτομίας,
    6. η ανάπτυξη μεθόδων και διαδικασιών προστασίας του περιβάλλοντος
    7. ο περιορισμός κατά το δυνατόν του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

    Καθοριστική σημασία για τη στήριξη των επενδύσεων έχει τόσο η διατήρηση όσο και η δημιουργία θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στην κοινωνική σταθερότητα και στην οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο καθώς και η προστασία της ανθρώπινης υγείας. Αναπτυξιακή προτεραιότητα, σε περίπτωση επιχορήγησης δίνεται σε επιχειρήσεις μεταποίησης και τυποποίησης προϊόντων με σήμανση (Εθνικά και Ενωσιακά Πρότυπα) και σε επιχειρήσεις που μετέχουν σε σχήματα συμβολαιακής γεωργίας σύμφωνα με τους στόχους του ΥΠΑΑΤ.

    Στο πλαίσιο της Παρέμβασης Π3-73-2.3 ενισχύονται αιτήσεις στήριξης που αφορούν κυρίως σε ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις, μετεγκαταστάσεις, συγχωνεύσεις μονάδων παραγωγής και αποθηκευτικών χώρων από δικαιούχους οι οποίοι μεταποιούν/επεξεργάζονται ως πρώτη ύλη προϊόντα (γεωργικά προϊόντα) του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή τελικών προϊόντων που ανήκουν επίσης στο εν λόγω Παράρτημα Ι (γεωργικά προϊόντα).

    Το ύψος της Δημόσιας Ενίσχυσης που προβλέπεται για τη χρηματοδότηση της Παρέμβασης Π3-73-2.3 ανέρχεται σε 135.000.000€. Τα όρια προϋπολογισμού των πράξεων της Παρέμβασης δύναται να κυμαίνονται μεταξύ 400.001€ και 5.000.000€.

    Σχόλια και παρατηρήσεις επί του κειμένου της Υπουργικής Απόφασης μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και τις 03 Ιουλίου 2024 στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο