Τετάρτη, 10 Μαϊος 2023 19:44

Αφανίζεται η αγελαδοτροφία - Διαδοχικές μειώσεις στις τιμές γάλακτος

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αρνητικές προοπτικές επιβίωσης του κλάδου της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας στην Ελλάδα

Διαδοχικές μειώσεις στην τιμή προμήθειας του αγελαδινού γάλακτος από γαλακτοβιομηχανίες, που έφτασαν ακόμα μεσοσταθμικά σε πάνω από 10 λεπτά/λίτρο, έχουν επιβληθεί τους τελευταίους μήνες σε βάρος των κτηνοτρόφων, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους για την πορεία και τις αρνητικές προοπτικές επιβίωσης του κλάδου της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας στην Ελλάδα.

Οι μειώσεις αυτές έγιναν με πρόσχημα τη μείωση των τιμών προϊόντων από αγελαδινό γάλα στο ράφι. «Την ίδια ώρα που με τρόπο μεθοδικό σχεδιάζεται και συντελείται το έγκλημα της εξόντωσης της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας «ελληνικές» γαλακτοβιομηχανίες επιχειρούν, διακινώντας την είδηση της μείωσης των τιμών προϊόντων τους από αγελαδινό γάλα στο ράφι. Μία μείωση, η οποία όμως προέρχεται και παρέχεται αποκλειστικά στις πλάτες του Έλληνα παραγωγού χωρίς οι γαλακτοβιομηχανίες να «βάζουν το χέρι στην τσέπη»», επισημαίνει χαρακτηριστικά η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ).

Αυτή η κατάσταση έχει φέρει τον Έλληνα παραγωγό να βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πρωτόγνωρη κατάσταση και εξαναγκάζεται πλέον να πουλάει προς τις γαλακτοβιομηχανίες κάτω από το κόστος παραγωγής του.

Συρρίκνωση και μαρασμός

Η ήδη φθίνουσα ελληνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, που μετά βίας πλέον επαρκεί προς κάλυψη του 1/3 της εγχώριας κατανάλωσης, απειλείται με ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση και μαρασμό. «Με τις πλάτες της ελληνικής πολιτείας οι «ελληνικές» γαλακτοβιομηχανίες σχεδιάζουν επιμελώς την εξαφάνιση του κλάδου ώστε να μπορούν ανενόχλητες να προβαίνουν σε ολοένα κι αυξανόμενη παραγωγή των προϊόντων τους από εισαγόμενα συμπυκνώματα, σταθεροποιητές, σκόνες κλπ», τονίζει η ΕΦΧΕ.

Υπογραμμίζει δε, ότι αντικαθιστούν έτσι σχεδόν ολοκληρωτικά το φρέσκο ελληνικό γάλα και θυσιάζουν την ποιότητα ενός βασικού καταναλωτικού αγαθού πρώτης ανάγκης για την ελληνική οικογένεια στο βωμό της επίτευξης αυξημένου περιθωρίου κέρδους. «Η αδράνεια της ελληνικής πολιτείας εκτρέφει κι επιτρέπει φαινόμενα τρομακτικής αδιαφάνειας που οδηγούν στην εξαπάτηση του Έλληνα καταναλωτή που είναι αδύνατον να γνωρίζει πια τι καταναλώνει», τονίζει.

Η ΕΦΧΕ καταλήγοντας σημειώνει ότι «ευελπιστούμε η ελληνική πολιτεία, η Βουλή και ο νέος υπουργός, που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, να δείξουν μεγαλύτερη ευαισθησία για ένα τόσο καίριο ζήτημα για τον Έλληνα καταναλωτή και για ολόκληρο τον ελληνικό πρωτογενή τομέα. Θα αποτρέψει έτσι την επιχειρούμενη εν μία νυκτί εξαφάνιση εις βάρος της ελληνικής οικονομίας παραγωγικών μονάδων και υποδομών που είναι αποτέλεσμα πολυετών κόπων και προσπαθειών στο βωμό της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων».

Πηγή: In.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Μαϊος 2023 11:51

Σχετικά Άρθρα

  • Μειωμένες οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και πετρελαίου θέρμανσης τον Νοέμβριο
    Μειωμένες οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και πετρελαίου θέρμανσης τον Νοέμβριο

    Μείωση των τιμολογίων του ρεύματος αναμένεται τον Νοέμβριο, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σε συνέχεια της αποκλιμάκωσης των τιμών στο Χρηματιστήριο ενέργειας ενώ 16 % φθηνότερη σε σχέση με πέρυσι ήταν η τιμή εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης η οποία κινήθηκε στο περιθώριο των προβλέψεων της αγοράς.

    Πτώση στην τιμή του ρεύματος

    Σε ό,τι αφορά το ρεύμα, η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στα 87 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 112 το Σεπτέμβριο, 129 τον Αύγουστο και 135 τον Ιούλιο.

    Οι προμηθευτές θα ανακοινώσουν τις χρεώσεις για τα "πράσινα" τιμολόγια Νοεμβρίου έως την ερχόμενη Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου, οι οποίες αναμένεται να αντανακλούν την αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής. Η εξέλιξη των τιμών ακολουθεί μέχρι στιγμής την αναμενόμενη πορεία συγκράτησης τις περιόδους που η ζήτηση είναι σχετικά χαμηλή λόγω καιρικών συνθηκών (άνοιξη και φθινόπωρο) και την ανοδική πορεία όταν ανεβαίνει η ζήτηση (καλοκαίρι και χειμώνα). Στις περιόδους αυξημένης ζήτησης, όταν οι ανανεώσιμες πηγές δεν επαρκούν για την κάλυψη του φορτίου, οι τιμές ορίζονται από τις ακριβότερες θερμικές μονάδες με αποτέλεσμα την αύξηση του μέσου όρου. Αντίθετα σε περιόδους χαμηλής ζήτησης όταν μεγάλο μέρος του φορτίου καλύπτεται από ΑΠΕ οι τιμές υποχωρούν.

    Είναι ενδεικτικό ότι τα τρία πρώτα Σαββατοκύριακα του Οκτωβρίου (όταν η ζήτηση είναι ακόμα χαμηλότερη από τις καθημερινές) η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας κινήθηκε κάτω από τα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα και έπεσε την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στα 44 ευρώ ενώ για 18 ώρες συνολικά η τιμή του ρεύματος κινήθηκε κοντά στο μηδέν. Πηγές της αγοράς ανέφεραν σχετικά ότι με την πάροδο του χρόνου και την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο το φαινόμενο των πολύ χαμηλών ή και μηδενικών τιμών στη διάρκεια του 24ώρου θα επεκτείνεται, δημιουργώντας σε ορισμένες περιπτώσεις και ζητήματα βιωσιμότητας για τους παραγωγούς που δεν έχουν εξασφαλίσει τη διάθεση της ενέργειας που παράγουν με κάποιας μορφής συμβόλαια. Πίεση των τιμών της ενέργειας προς τα κάτω αναμένεται - σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις που θα πρέπει βέβαια να επιβεβαιωθούν - και από τον πολλαπλασιασμό, διεθνώς, του δυναμικού παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου.

    Πού κινείται το πετρέλαιο θέρμανσης

    Σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης οι πρώτες μετρήσεις του παρατηρητηρίου τιμών έδειξαν ότι η μέση τιμή στην Αττική διαμορφώθηκε κατά την έναρξη της διάθεσης του καυσίμου στο 1,165 ευρώ το λίτρο (από 1,4 ευρώ πέρυσι) και πανελλαδικά στο 1,194 ευρώ (από 1,425 ευρώ πέρυσι).

    Πηγή: ethnos.gr

  • Πετρέλαιο θέρμανσης: Την Τρίτη ξεκινά η διάθεσή του - Πού κυμαίνονται οι τιμές
    Πετρέλαιο θέρμανσης: Την Τρίτη ξεκινά η διάθεσή του - Πού κυμαίνονται οι τιμές

    Την ερχόμενη Τρίτη 15 Οκτωβρίου ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή εκκίνησης του εφέτος να διαμορφώνεται περίπου στο 1,11 ευρώ/λίτρο στις αστικές περιοχές.

    Οι εκτιμήσεις για τις τιμές

    «Ούτε την παραμονή θα ξέρουμε, αλλά υποθετικά η τιμή εκκίνησης αναμένεται από 1,10 έως 1,20 ευρώ/λίτρο», δήλωσε στην ΕΡΤ, η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα.

    Αναφορικά με την τιμή της βενζίνης, η κυρία Ζάγκα ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή η απλή αμόλυβδη στην Αττική και Θεσσαλονίκη είναι 1,75- 1,80, ενώ το πετρέλαιο ξεκίνησε από 1,38. Έχουμε πάρα πολλές καταγγελίες για πειραγμένες αντλίες, για νοθεία, γι’ αυτά τα δήθεν φθηνά, ενώ με το νέο νόμο υπήρξε περιστατικό που αντί να κλείνει πρατήριο καυσίμων πήγε στα δικαστήρια για διαφυγόντα κέρδη».

    «Ο δικός μας χώρος γέμισε παρεμπόριο. Το τηλέφωνό μου δεν σταματάει για πειραγμένες αντλίες. Ωστόσο, το πλαφόν είναι ακόμη στην πλάτη μας και ό,τι ποσοστό είχαμε στα τέλη Αυγούστου του 2021 υπάρχει και τώρα. Φυσικά υπάρχουν διαφορετικά τιμολόγια κι αν δω κάποιον με τιμή κάτω του 1,70, φυσικά πονηρεύομαι», πρόσθεσε, μιλώντας για πολλούς «νοικοκυραίους πρατηριούχους που αναγκάστηκαν να κλείσουν».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ελαιόλαδο: Σε τι τιμές θα κινηθεί φέτος – Η εκτίμηση για το τελικό προϊόν
     Ελαιόλαδο: Σε τι τιμές θα κινηθεί φέτος – Η εκτίμηση για το τελικό προϊόν

    Ελαιόλαδο: «Η τιμή της χονδρικής έχει υποχωρήσει κατά 10-15%» - Τι λένε οι ελαιοπαραγωγοί

    Σημάδια ανάκαμψης δείχνει η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου, η οποία προβλέπεται να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, αγγίζοντας τους 3.000 – 3.200 χιλιάδες τόνους.

    Οι ελαιοπαραγωγοί επισημαίνουν πως η φετινή χρονιά είναι καλύτερη.

    Ο πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων, Γιάννης Ηλιάδης μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την τιμή του ελαιολάδου.

    «Ανάλογα με το δίκτυο της διακίνησης θα είναι και πιο οικονομικά στον καταναλωτή»

    «Το λάδι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά λόγω και της καλύτερης παραγωγής που έχουμε, παρά και την περίοδο της μεγάλης ξηρασίας και του καύσωνα που είχαμε την άνοιξη και το καλοκαίρι, έχουμε μια καλύτερη παραγωγή. Η τιμή έχει υποχωρήσει λίγο στην χονδρική. Θεωρώ ότι θα είναι 10-15% πιο κάτω η τιμή φεύγοντας από τον παραγωγό, οπότε ανάλογα με το δίκτυο της διακίνησης θα είναι και πιο οικονομικά στον καταναλωτή.

    «Η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου αυτή την στιγμή είναι περίπου στα 7 ευρώ. Να δούμε πόση θα είναι η καινούρια παραγωγή και θα εξαρτηθεί εκ νέου η τιμή του. Καλό θα είναι η όποια μείωση υπάρχει στον παραγωγό να υπάρχει και στο τελικό προϊόν».

    Αποκλιμάκωση

    Όπως εκτιμάται, τα μειωμένα αποθέματα στο τέλος της εμπορικής περιόδου (2023/24) αναμένεται να επαρκέσουν οριακά σαν «γέφυρα» για την απαρχή των φρέσκων ελαιολάδων της νέας εσοδείας με τον χρόνο συγκομιδή να ξεκινά τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

    Αν η καλλιεργητική περίοδος δεν θα διαταραχθεί από απρόοπτα καιρικά φαινόμενα οι τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν, ιδίως όσο θα ξαναγεμίζουν οι δεξαμενές των ελαιοτριβείων, του εμπορίου και της βιομηχανίας τυποποίησης μετά τον Δεκέμβριο 2024.

    Πηγή: in.gr

  • ΥΠΑΑΤ: Μεταφορά γάλακτος και αποτροπή μετάδοσης της ευλογιάς
    ΥΠΑΑΤ: Μεταφορά γάλακτος και αποτροπή μετάδοσης της ευλογιάς

    Αναλυτικές οδηγίες εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την εφαρμογή των μέτρων αναφορικά με το νωπό γάλα αιγοπροβάτων για την αποτροπή μετάδοσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.

    Επισημαίνεται ότι το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται από αυτό, είναι ασφαλή για να καταναλωθούν από τον άνθρωπο.

    Η μετακίνηση νωπού γάλακτος από την εκτροφή προέλευσης στην εγκατάσταση μεταποίησης πρέπει να πραγματοποιείται μέσα σε κλειστούς περιέκτες και η εγκατάσταση μεταποίησης πρέπει να βρίσκεται στην ίδια απαγορευμένη ζώνη ή όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην απαγορευμένη ζώνη και πρέπει να λειτουργεί υπό την επιτήρηση επίσημων κτηνιάτρων.

    Μέτρα βιοασφάλειας για τη διακίνηση του νωπού γάλακτος αιγοπροβάτων

    1. Τα οχήματα που παραλαμβάνουν γάλα από εκμεταλλεύσεις της απαγορευμένης ζώνης δεν πρέπει να παραλαμβάνουν γάλα από ελεύθερες περιοχές.
    2. Ειδικότερα, ισχύουν τα παρακάτω:

    2.1. Θα πρέπει να υπάρχουν οχήματα αποκλειστικής χρήσης στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης τα οποία κινούνται αποκλειστικά σε αυτές τις ζώνες και τα οποία δεν παραλαμβάνουν γάλα από την περαιτέρω απαγορευμένη ζώνη και από ελεύθερες περιοχές. Τα εν λόγω οχήματα πρέπει να παραλαμβάνουν πρώτα από τη ζώνη επιτήρησης και μετά από τη ζώνη προστασίας.

    2.2. Θα πρέπει να υπάρχουν οχήματα αποκλειστικής χρήσης στην περαιτέρω απαγορευμένη ζώνη τα οποία δεν παραλαμβάνουν γάλα από ελεύθερες περιοχές.

    2.3. Πριν από κάθε είσοδο και έξοδο από εκμεταλλεύσεις πρέπει να γίνεται καθαρισμός και απολύμανση του οχήματος.

    2.4. Πρέπει να καταγράφεται η ημερομηνία και ώρα παραλαβής γάλακτος από κάθε εκτροφή.

    2.5. Ο οδηγός του μέσου παραλαβής και μεταφοράς του γάλακτος απαγορεύεται να μετακινείται άσκοπα εντός της εκτροφής και να έρχεται σε άμεση επαφή με ζώα ή ζωοτροφές, αλλά θα πρέπει να παραμένει αυστηρά στο διακριτό χώρο της παράδοσης του γάλακτος.

    2.6. Μετά την τελευταία παραλαβή διενεργείται προσεκτικός καθαρισμός και απολύμανση του οχήματος από τον οδηγό και στη συνέχεια, το όχημα δεν κάνει καμία ενδιάμεση στάση για παραλαβή σε άλλη προβατοτροφική εκμετάλλευση παρά κατευθύνεται προς την εγκατάσταση μεταποίησης γάλακτος, στην οποία διενεργείται εκ νέου καθαρισμός και απολύμανση (εσωτερικός CIP και εξωτερικός).

    2.7. Στα οχήματα πρέπει να υπάρχει επαρκής ποσότητα γαντιών μιας χρήσης, ποδοναριών και φόρμες μιας χρήσης, για άμεση χρήση από τον οδηγό.

    2.8. Όταν ο οδηγός φτάνει σε μια εκμετάλλευση πρέπει να φορέσει τη φόρμα, τα ποδονάρια και τα γάντια και κατά την αποχώρηση να τα ψεκάσει με απολυμαντικό, να τα βγάλει και να τα αφήσει στην εκτροφή για καταστροφή.

    1. Όλα τα οχήματα που παραλαμβάνουν νωπό γάλα πρέπει να φέρουν κινητό εξοπλισμό ικανού μεγέθους (τουλάχιστον 15lt) για να απολυμανθεί επαρκώς το όχημα πριν από την είσοδο και μετά την έξοδο από τις εκμεταλλεύσεις. Στα οχήματα πρέπει να υπάρχει αρκετή ποσότητα κατάλληλου απολυμαντικού.
    2. Τα οχήματα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται επιμελώς τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά πριν πραγματοποιήσουν το επόμενο δρομολόγιο.
    3. Η εγκατάσταση μεταποίησης γάλακτος τηρεί αρχείο με τα οχήματα που κινούνται σε κάθε ζώνη και την ιχνηλασιμότητα του γάλακτος που παραλαμβάνει.

    Αναλυτικότερα, δείτε το έγγραφο οδηγιών που εξέδωσε το υπουργείο ΕΔΩ και τη σχετική εγκύκλιο ΕΔΩ.

    Πηγή: Etheas.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Γάλα: Άρχισε το παζάρι κτηνοτρόφων – τυροκόμων για τις τιμές [πίνακες]
    Γάλα: Άρχισε το παζάρι κτηνοτρόφων – τυροκόμων για τις τιμές [πίνακες]

    Αποκαλυπτικά τα στοιχεία για παραδόσεις νωπού πρόβειου και γίδινου γάλακτος το πρώτο εξάμηνο του 2024

    Στη μάχη της διαπραγμάτευσης ρίχνονται το αμέσως επόμενο διάστημα κτηνοτρόφοι και τυροκόμοι για να διαμορφώσουν την τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος και να κλειστούν εγκαίρως τα συμβόλαια ενόψει της νέας γαλακτοκομικής χρονιάς. Μια χρονιά, που έχει σημαδευτεί από τις ζωονόσους της πανώλης αιγοπροβάτων και ευλογιάς, ενώ εμφανή είναι ακόμα τα σημάδια από την απώλεια μέρους του ζωικού κεφαλαίου από τις καταστροφικές ζημιές του Daniel στη Θεσσαλία.

    Παραδοσιακά ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που ξεκινάει το …παζάρι, με στόχο προς τα τέλη του μήνα να κλείνονται οι πρώτες συμφωνίες γάλακτος. Τυροκόμοι και σούπερ μαρκετ, όπως όλα δείχνουν, ακολουθώντας την γνωστή τακτική τους και με πρόσχημα τα απούλητα αποθέματα φέτας, ήδη ασκούν πιέσεις στους κτηνοτρόφους να αποδεχθούν μείωση των τιμών αιγοπρόβειου γάλακτος, διατηρώντας ταυτόχρονα αμετάβλητα τα κέρδη τους.

    Ανάλογη τακτική ακολούθησαν και πέρσι το φθινόπωρο, μια αντικειμενικά δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς λόγω Daniel, με αποτέλεσμα η τιμή του πρόβειου γάλακτος, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ Δήμητρα, να υποχωρήσει από το 1,5542 ευρώ/κιλό στο 1,4483 ευρώ/κιλό, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η μείωση ήταν ακόμα μεγαλύτερη.

    Το 2024 παραδόθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο 528.768.728 κιλά νωπού πρόβειου γάλακτος, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι ποσότητες έφταναν τα 539.954.311 κιλά

    Από την πλευρά τους, οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι έχουν δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια, δε φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν πίσω στις απαιτήσεις τους, διεκδικώντας καλύτερες τιμές για το γάλα από τις περσινές.

    Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η πτώση της τιμής γάλακτος, της πρώτης ύλης παραγωγής φέτας ΠΟΠ, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, δεν διασφαλίζει την επιστροφή της κατανάλωσης φέτας, καθώς στο ράφι η τιμή παραμένει πολύ υψηλή.

    Όμως η φέτα καταγράφει καλές επιδόσεις στις εξαγωγές, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 2023 έφτασαν τους 87.424 τόνους (αύξηση κατά 0,68%, με την αξία τους να εκτοξεύεται κατά 21,24% στα 736,3 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, το πρώτο δίμηνο του 2024, οι εξαγωγές της φέτας έφτασαν τους 12.436 τόνους από 11.036 τόνους, το αντίστοιχο δίμηνο του 2023, βελτιωμένες κατά 12,68%.

    Μειωμένες παραδόσεις γάλακτος

    Με πτωτικούς ρυθμούς κινήθηκαν τόσο οι παραδόσεις νωπού πρόβειου και γίδινου γάλακτος όσο και οι τιμές παραγωγού, το πρώτο εξάμηνο του 2024 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στον ΕΛΓΟ – Δήμητρα, σύμφωνα με τα οποία το 2024 παραδόθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο 528.768.728 κιλά νωπού πρόβειου γάλακτος, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι ποσότητες έφταναν τα 539.954.311 κιλά.

    Αντίστοιχα, οι ποσότητες γίδινου γάλακτος έφτασαν τα110.992.112 κιλά φέτος από 116.843.983 κιλά.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία με την μέση τιμή νωπού γάλακτος στο σύνολο της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, η μέση τιμή του νωπού πρόβειου γάλακτος φτάνει το 2024 στα 1,4433 ευρώ/κιλό από 1,5542 ευρώ/κιλό το 2023. Η υψηλότερη τιμή καταγράφεται το 2024 στη Θεσσαλία, η οποία φτάνει το 1,5354 ευρώ/κιλό και η χαμηλότερη στο Νότιο Αιγαίο, η οποία διαμορφώνεται στα 1,2079.

    Η μέση τιμή του νωπού γίδινου γάλακτος διαμορφώθηκε το 2024 στα 0,9215 ευρώ/κιλό από 0,9731 ευρώ/κιλό πέρσι, με την υψηλότερη να καταγράφεται στην ΠΕ Ιονίων Νήσων (0,9968 ευρώ/κιλό) και την χαμηλότερη στην ΠΕ Νοτίου Αιγαίου (0,7127 ευρώ/κιλό).

    «Δεν υπάρχουν περιθώρια για μειώσεις»

    Την ανησυχία του για μια ενδεχόμενη μείωση στην τιμή του παραγωγού εκφράζει στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Ελλάδος Δημήτρης Μπαλούκας, ευελπιστώντας ότι «οι γαλακτοβιομηχανίες δεν θα προχωρήσουν σε κάποια μείωση, καθώς δεν υπάρχουν τα περιθώρια. Ειδικά, με την όλη κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλία μετά τον Daniel, την πανώλη των αιγοπροβάτων, αν ο κτηνοτρόφος δεχτεί και μια μείωση τιμής στο γάλα τότε αυτό θα είναι το τελειωτικό χτύπημα. Και αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν τόσο οι γαλακτοβιομηχανίες όσο και τα σούπερ μάρκετ, ότι μια ενδεχόμενη μείωση στην τιμή γάλακτος για τον παραγωγό θα δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή. Γιατί χωρίς παραγωγή δεν υπάρχει αλυσίδα, δεν υπάρχει προϊόν, δεν υπάρχει τίποτα».

    Ευελπιστούμε ότι δεν θα γίνει αυτό φέτος. Εμείς θέλουμε να κλειστούν τα συμβόλαια νωρίς, να γνωρίζουμε με τι τιμή θα πουλήσουμε για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων ώστε κάθε κτηνοτρόφος να κάνει το κουμάντο του, το τι θα πρέπει να κάνει ώστε να είναι βιώσιμος και αυτή τη χρονιά.

    Οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, σύμφωνα με τον κ. Μπαλούκα, δεν πρόκειται να δεχτούν οποιαδήποτε μείωση από το 1,5 ευρώ/κιλό. «Έχουμε ζήσει 3 μήνες παρατεταμένης ανομβρίας, ξηρασίας, δημιουργώντας πρόβλημα στις παραγωγές μηδικής (τριφύλλι) και χονδροειδών ζωοτροφών, που είναι και ο μεγάλος όγκος που ταϊζουμε. Οι αποδόσεις ήταν χαμηλές και οι τιμές υψηλές. Ειδικά η τιμή στο τριφύλλι αυτή την στιγμή έχει ξεπεράσει τα 0,33 ευρώ/κιλό με 0,35 ευρώ/κιλό (πέρσι στα 0,23 – 0.25 ευρώ/κιλό). Ταυτόχρονα, το κόστος παραγωγής αυξήθηκε και λόγω της πανώλης, αφού κλείσαμε τα κοπάδια μέσα. Είναι μια πολύ περίεργη και δύσκολη χρονιά η φετινή και η οποιαδήποτε μείωση στην τιμή θα είναι πραγματικά καταστροφική», τονίζει.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

  • Ανακαλείται γάλα από ελληνικά σούπερ μάρκετ – Περιέχει ρινίσματα πλαστικού
    Ανακαλείται γάλα από ελληνικά σούπερ μάρκετ – Περιέχει ρινίσματα πλαστικού

    Aνακαλείται γάλα από τα ελληνικά σούπερ μάρκετ. Με την εφαρμογή των μη αποσπώμενων πωμάτων στις φιάλες του πλήρους γάλακτος, υπάρχει πιθανότατα να πέσουν μέσα στη φιάλη ρινίσματα πλαστικού.

    Στην προληπτική ανάκληση μπουκαλιών γάλακτος προχωρά η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, καθώς σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση διαπιστώθηκε πως «με την εφαρμογή των μη αποσπώμενων πωμάτων στις φιάλες του πλήρους γάλακτος, υπάρχει πιθανότατα να πέσουν μέσα στη φιάλη ρινίσματα πλαστικού».

    Όπως προστίθεται «ΔΕΝ υπάρχει χημικός κίνδυνος για τους καταναλωτές», ωστόσο «το Μη Κερδοσκοπικό Εκπαιδευτικό ίδρυμα, με την υπεραιωνόβια ιστορία, προχωρά άμεσα στην προληπτική ανάκληση των φιαλών πλήρους γάλακτος και στην αντικατάσταση των συγκεκριμένων μη αποσπώμενων πωμάτων».

    Η ανάκληση στο γάλα αφορά στις παρτίδες με καταληκτική ημερομηνία ανάλωσης έως και την 13η Σεπτεμβρίου.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

    Το Εκπαιδευτικό Αγρόκτημα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής ενημερώνει τους καταναλωτές ότι διαπιστώθηκε πως με την εφαρμογή των μη αποσπώμενων πωμάτων στις φιάλες του πλήρους γάλακτος, υπάρχει πιθανότατα να πέσουν μέσα στη φιάλη ρινίσματα πλαστικού. Το παραπάνω φαινόμενο δημιουργείται κυρίως κατά τον απότομο χειρισμό ανοίγματος της φιάλης.

    Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή διαβεβαιώνει ότι ακόμη και αν πέσουν μικροσκοπικά ρινίσματα στο γάλα, τα οποία συνιστούν ξένα σώματα, ΔΕΝ υπάρχει χημικός κίνδυνος για τους καταναλωτές.

    Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον καταναλωτή, το Μη Κερδοσκοπικό Εκπαιδευτικό ίδρυμα, με την υπεραιωνόβια ιστορία, προχωρά άμεσα στην προληπτική ανάκληση των φιαλών πλήρους γάλακτος και στην αντικατάσταση των συγκεκριμένων μη αποσπώμενων πωμάτων.

    Η ανάκληση αφορά στις παρτίδες με καταληκτική ημερομηνία ανάλωσης έως και την 13η Σεπτεμβρίου.

    Πηγή: dnews.gr

  • Κακάο: Γιατί μπορεί να βελτιωθεί η συγκομιδή αλλά να μην πέσει η τιμή του
    Κακάο: Γιατί μπορεί να βελτιωθεί η συγκομιδή αλλά να μην πέσει η τιμή του

    Μετά από μια περίοδο κατά την οποία η σοδειά του κακάο καταστράφηκε εντελώς λόγω κακών καιρικών συνθηκών, ασθενειών και έλλειψης φυτοφαρμάκων, οι προοπτικές της συγκομιδής κακάο στην Αφρική βελτιώνονται.

    Η συγκομιδή κακάο του Οκτωβρίου πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς και τα δέντρα φαίνεται να φέρουν άφθονους λοβούς και τα φύλλα έχουν ένα υγιές πράσινο χρώμα σε ολόκληρη τη ζώνη κακάο της Δυτικής Αφρικής.

    Οι βελτιώσεις αυτές θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανακούφιση της τεράστιας έλλειψης προσφοράς που εκτίναξε τις τιμές σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ φέτος, σύμφωνα με δημοσίευση του Bloomberg.

    Παράλληλα με τις καλύτερες καιρικές συνθήκες, δόθηκαν φυτοφάρμακα για τη μείωση της βλάβης που προκαλεί η ασθένεια των διογκωμένων βλαστών και έτσι αναμένεται ότι οι αποδόσεις θα είναι σημαντικά υψηλότερες από την περασμένη σεζόν.

    Ωστόσο, τα ζητήματα που έχουν δυσχεράνει τη βιομηχανία δε φαίνεται να μπορούν να επιλυθούν σύντομα, πράγμα που σημαίνει ότι η τιμή των κόκκων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή σοκολάτας δεν είναι πιθανό να μειωθεί ξανά στα πολύ χαμηλότερα επίπεδα που επικρατούσαν στο παρελθόν.

    Ο διογκωμένος βλαστός είναι ανίατος, γεγονός που δεν αφήνει στους αγρότες άλλη επιλογή από το να κόβουν τα άρρωστα δέντρα και οι περισσότεροι από αυτούς είναι μικροκαλλιεργητές με περιορισμένους πόρους που δε γνωρίζουν ότι για να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν το ίδιο μαχαίρι που χρησιμοποιήθηκε για την κοπή των προσβεβλημένων δέντρων.

    Τέτοιες προκλήσεις είναι πιθανό να διατηρήσουν τις τιμές πολύ πάνω από τα ιστορικά πρότυπα, ακόμη και όταν ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι η παγκόσμια παραγωγή θα ξεπεράσει τη ζήτηση για πρώτη φορά μετά από τέσσερις σεζόν.

    Η αναμενόμενη ανάκαμψη της παραγωγής της Δυτικής Αφρικής θα προέλθει κυρίως από τις καλύτερες καιρικές συνθήκες, καθώς η La Nina θα φέρει ευνοϊκότερες συνθήκες στην περιοχή αργότερα φέτος. Στην Ακτή του Ελεφαντοστού, οι πρώτες μετρήσεις των λοβών έδειξαν ότι η παραγωγή θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 10% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο σε 2 εκατ. τόνους, ανέφερε πρόσφατα το Bloomberg.

    Αυτό όμως δεν είναι εγγυημένο, γιατί ο ξηρός καιρός του Ιουλίου και του Αυγούστου έχει οδηγήσει σε υγρασία του εδάφους κάτω του κανονικού και περιορίζει την ανάπτυξη των καλλιεργειών, σύμφωνα με τον Brandon Fox, επιχειρησιακό μετεωρολόγο της Maxar Technologies.

    Επιπλέον, οι αγρότες φοβούνται την εξάπλωση του διογκωμένου βλαστού, μιας καταστροφικής ιογενούς λοίμωξης που μειώνει την απόδοση των μολυσμένων δέντρων έως και 70%, σύμφωνα με μελέτες. Η Ακτή του Ελεφαντοστού και η Γκάνα, ειδικότερα, παλεύουν με γερασμένα δέντρα που είναι ευάλωτα σε ασθένειες.

    Σημαντικό μέρος της Δυτικής Βόρειας περιοχής της Γκάνας – του κόμβου κακάο της χώρας – έχει μολυνθεί από τον διογκωμένο βλαστό, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Κακάο, που επικαλείται την τοπική ρυθμιστική αρχή.

    Ο Jérémie Kan Kouassi, διευθυντής υποστήριξης της γεωργικής ανάπτυξης στο Le Conseil du Cafe – Cacao, τη ρυθμιστική αρχή της βιομηχανίας της Ακτής Ελεφαντοστού, δήλωσε ότι περίπου 200.000 εκτάρια φυτειών κακάο έχουν καταστραφεί για να σταματήσει η ασθένεια. Αυτό είναι ένα μικρό μέρος των 3,5 εκατ. εκταρίων που έχει υπό καλλιέργεια η χώρα.

    Ωστόσο, ο Wateridge εκτιμά ότι περίπου το ένα τέταρτο των γεωργικών εκμεταλλεύσεων έχει μολυνθεί και άλλοι ειδικοί του κλάδου συμφώνησαν ότι το πρόβλημα είναι σημαντικό.

    Η μόνη γνωστή θεραπεία απαιτεί να κοπούν τα μολυσμένα δέντρα και τα δέντρα γύρω από αυτά, αλλά είναι δύσκολο να πειστούν οι αγρότες για την ανάγκη καταστροφής φαινομενικά υγιών δέντρων.

    Οι επικείμενοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για την αποψίλωση των δασών, οι οποίοι σημαίνουν ότι οι αγρότες δεν μπορούν απλώς να κόβουν δάση για να ξεκινήσουν νέες φυτείες, περιπλέκουν τις προσπάθειες μετακίνησης σε μη μολυσμένες περιοχές.

    Οι υψηλές τιμές προσελκύουν πολλούς ανθρώπους στην καλλιέργεια κακάο, σύμφωνα με τον Mufutau Abolarinwa, πρόεδρο της Ένωσης Κακάο της Νιγηρίας, ο οποίος βλέπει τη συγκομιδή του 2024 – 2025 να αποδίδει 285.000 μετρικούς τόνους σε σύγκριση με 270.000 τόνους το 2023 – 2024.

    Πηγή: newsit.gr

  • Αρνητική πρωτιά: Η Ελλάδα έχει το ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη - Τα στοιχεία
    Αρνητική πρωτιά: Η Ελλάδα έχει το ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη - Τα στοιχεία

    Αρνητική πρωτιά για τη χώρα μας για το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat - «Η Ελλάδα είναι η 8η φθηνότερη χώρα στην ΕΕ», λέει ο Άκης Σκέρτσος

    Μια ακόμη αρνητική πρωτιά σημείωσε η χώρα μας στο θέμα της ακρίβειας, καθώς το 2023, οι Έλληνες καταναλωτές πλήρωσαν το ακριβότερο γάλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το επίπεδο τιμών σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

    Εκτός από τα γαλακτοκομικά, και οι τιμές άλλων βασικών τροφίμων, όπως τα έλαια - λίπη, το ψωμί και τα δημητριακά, ξεπερνούν τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αλλά και οι τιμές των αλκοολούχων ποτών να βρίσκονται 51% πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο.

    Το 2023, οι τιμές των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών ήταν 5,7% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων ήταν 38% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ 27, κάνοντας την Ελλάδα την πιο ακριβή χώρα σε αυτή την κατηγορία.

    Στα έλαια - λίπη, η Ελλάδα ήταν η τέταρτη ακριβότερη χώρα, με τιμές 26,3% πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο. Το ψωμί επίσης είναι ακριβότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε.-27, ενώ οι τιμές στο κρέας και τα φρούτα - λαχανικά ήταν αντίστοιχα 6,3% και 14,10% κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Τα τσιγάρα και εν γένει τα προϊόντα καπνού πωλούνται σε σχετικά χαμηλές τιμές στην Ελλάδα (27,10% κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.).

    Eurostat
    Eurostat

    Δεύτερη ακριβότερη στις τηλεπικοινωνίες

    Η χώρα μας παραμένει μία από τις ακριβότερες χώρες στις τηλεπικοινωνίες. Ειδικότερα, μεγάλες διαφορές παρατηρούνται στις τιμές των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα που είναι κατά 48,6% υψηλότερες από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και τη χώρα μας να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μετά το Βέλγιο. Από την άλλη, οι τιμές των υπηρεσιών μεταφορών είναι χαμηλότερες κατά 14,7% από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Η εστίαση και τα καταλύματα παραμένουν συγκριτικά φθηνότερα, ενώ το 2023 και οι τιμές στην ενέργεια ήταν φθηνότερες, κατά 7% σε σύγκριση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

    Σκέρτσος: Η Ελλάδα είναι η 8η φθηνότερη χώρα στην ΕΕ

    Το θέμα της ακρίβειας, εν συγκρίσει, μάλιστα, με χώρες όπως η Ισπανία, είναι το κεντρικό ζήτημα της ανάρτησης του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάνοντας χρήση στοιχείων της Eurostat και της ισπανικής κεντρικής τράπεζας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χώρα μας είναι «η 8η φθηνότερη χώρα στην ΕΕ», ενώ «παραμένει μια σχετικά φθηνή χώρα σε σχέση με τα άλλα μέλη της ΕΕ».

    Με τίτλο της ανάρτησης, «Περνάει τελικά στις τιμές καταναλωτή ο μειωμένος ΦΠΑ ή όχι; Το αρνητικό παράδειγμα της Ισπανίας με τον χαμηλότερο ΦΠΑ και τον υψηλότερο πληθωρισμό», ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει αναλυτικά: «Η μάχη για την ενίσχυση των εισοδημάτων, των μισθών και των συντάξεων, τη στήριξη της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων μαζί με τη βελτίωση του ανταγωνισμού και των τιμών υπέρ των καταναλωτών είναι διαρκής. Και την δίνουμε με επιμονή, θάρρος, ειλικρίνεια και χωρίς δογματισμούς, όπως φάνηκε με τη δεύτερη κατά σειρά έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων και τα βαριά πρόστιμα που πλέον επιβάλλονται σε όσες επιχειρήσεις παρανομούν».

    Ωστόσο, συνεχίζει, «δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο για την αντιπολίτευση που επιμένει να εισηγείται τη λάθος συνταγή - δηλαδή την εύκολη αλλά κοστοβόρα και κυρίως αποτυχημένη λύση της μείωσης ΦΠΑ - αλλά και το λάθος παράδειγμα, αυτό της Ισπανίας που δοκίμασε τη μείωση ή και τον μηδενισμό του ΦΠΑ χωρίς να πετύχει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα. Αντιθέτως εξακολουθεί να σημειώνει υψηλότερο πληθωρισμό από την Ελλάδα που έχει υψηλότερο ΦΠΑ».

    Ενώ στη συνέχεια της ανάρτησής του παραθέτει τρία στοιχεία που, όπως αναφέρει, «δεν χωρούν αμφισβήτηση διότι προέρχονται από επίσημες πηγές της Eurostat και της ισπανικής κεντρικής τράπεζας». Συγκεκριμένα:

    • «Σύμφωνα με την Eurostat, σε 9 κατηγορίες τροφίμων η Ισπανία εφαρμόζει χαμηλότερο ή μηδενικό ΦΠΑ από την Ελλάδα. Κι όμως στις 8 από αυτές ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από τον ελληνικό. (Πίνακας 1).
    • Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ισπανικής Κεντρικής Τράπεζας, στη σελ. 17 διαπιστώνεται σε γράφημα ότι οι μειώσεις του ΦΠΑ από την ισπανική κυβέρνηση έχουν μόνο ένα προσωρινό αποτέλεσμα της τάξης των 1-2 μηνών (με σχήμα U κυκλωμένο στα γραφήματα) ενώ στη συνέχεια οι τιμές του πληθωρισμού ανακάμπτουν στα ίδια και υψηλότερα επίπεδα και τη μείωση καρπώνονται οι μεσάζοντες. (Γράφημα 2).
    • Σε αντίθεση με όσα διαβάζουμε τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Eurostat το κόστος αγαθών και υπηρεσιών στην Ελλάδα είναι μικρότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Προφανώς τα εισοδήματα παραμένουν ακόμη χαμηλά και σημειώθηκε υψηλός πληθωρισμός τα 2 προηγούμενα χρόνια που κινήθηκε όμως στον μέσο όρο της ευρωζώνης».

    Επίσης, αναφέρει, «σε σχέση με το 2020, έχουμε γίνει πιο φθηνοί σε σχέση με την μέσο όρο της Ευρωζώνης. Το 2020 ήμασταν στο 88,4% των μέσων ευρωπαϊκών τιμών το 2023 είμαστε στο 87,2%. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχει ανέβει το επίπεδο τιμών στην Ελλάδα. Σημαίνει, όμως, ότι έχει ανέβει λιγότερο από ο,τι στην μέση ευρωπαϊκή χώρα.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο