Οικονομία

Κακάο: Γιατί μπορεί να βελτιωθεί η συγκομιδή αλλά να μην πέσει η τιμή του

Κακάο: Γιατί μπορεί να βελτιωθεί η συγκομιδή αλλά να μην πέσει η τιμή του

Μετά από μια περίοδο κατά την οποία η σοδειά του κακάο καταστράφηκε εντελώς λόγω κακών καιρικών συνθηκών, ασθενειών και έλλειψης φυτοφαρμάκων, οι προοπτικές της συγκομιδής κακάο στην Αφρική βελτιώνονται.

Η συγκομιδή κακάο του Οκτωβρίου πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς και τα δέντρα φαίνεται να φέρουν άφθονους λοβούς και τα φύλλα έχουν ένα υγιές πράσινο χρώμα σε ολόκληρη τη ζώνη κακάο της Δυτικής Αφρικής.

Οι βελτιώσεις αυτές θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανακούφιση της τεράστιας έλλειψης προσφοράς που εκτίναξε τις τιμές σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ φέτος, σύμφωνα με δημοσίευση του Bloomberg.

Παράλληλα με τις καλύτερες καιρικές συνθήκες, δόθηκαν φυτοφάρμακα για τη μείωση της βλάβης που προκαλεί η ασθένεια των διογκωμένων βλαστών και έτσι αναμένεται ότι οι αποδόσεις θα είναι σημαντικά υψηλότερες από την περασμένη σεζόν.

Ωστόσο, τα ζητήματα που έχουν δυσχεράνει τη βιομηχανία δε φαίνεται να μπορούν να επιλυθούν σύντομα, πράγμα που σημαίνει ότι η τιμή των κόκκων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή σοκολάτας δεν είναι πιθανό να μειωθεί ξανά στα πολύ χαμηλότερα επίπεδα που επικρατούσαν στο παρελθόν.

Ο διογκωμένος βλαστός είναι ανίατος, γεγονός που δεν αφήνει στους αγρότες άλλη επιλογή από το να κόβουν τα άρρωστα δέντρα και οι περισσότεροι από αυτούς είναι μικροκαλλιεργητές με περιορισμένους πόρους που δε γνωρίζουν ότι για να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν το ίδιο μαχαίρι που χρησιμοποιήθηκε για την κοπή των προσβεβλημένων δέντρων.

Τέτοιες προκλήσεις είναι πιθανό να διατηρήσουν τις τιμές πολύ πάνω από τα ιστορικά πρότυπα, ακόμη και όταν ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι η παγκόσμια παραγωγή θα ξεπεράσει τη ζήτηση για πρώτη φορά μετά από τέσσερις σεζόν.

Η αναμενόμενη ανάκαμψη της παραγωγής της Δυτικής Αφρικής θα προέλθει κυρίως από τις καλύτερες καιρικές συνθήκες, καθώς η La Nina θα φέρει ευνοϊκότερες συνθήκες στην περιοχή αργότερα φέτος. Στην Ακτή του Ελεφαντοστού, οι πρώτες μετρήσεις των λοβών έδειξαν ότι η παραγωγή θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 10% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο σε 2 εκατ. τόνους, ανέφερε πρόσφατα το Bloomberg.

Αυτό όμως δεν είναι εγγυημένο, γιατί ο ξηρός καιρός του Ιουλίου και του Αυγούστου έχει οδηγήσει σε υγρασία του εδάφους κάτω του κανονικού και περιορίζει την ανάπτυξη των καλλιεργειών, σύμφωνα με τον Brandon Fox, επιχειρησιακό μετεωρολόγο της Maxar Technologies.

Επιπλέον, οι αγρότες φοβούνται την εξάπλωση του διογκωμένου βλαστού, μιας καταστροφικής ιογενούς λοίμωξης που μειώνει την απόδοση των μολυσμένων δέντρων έως και 70%, σύμφωνα με μελέτες. Η Ακτή του Ελεφαντοστού και η Γκάνα, ειδικότερα, παλεύουν με γερασμένα δέντρα που είναι ευάλωτα σε ασθένειες.

Σημαντικό μέρος της Δυτικής Βόρειας περιοχής της Γκάνας – του κόμβου κακάο της χώρας – έχει μολυνθεί από τον διογκωμένο βλαστό, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Κακάο, που επικαλείται την τοπική ρυθμιστική αρχή.

Ο Jérémie Kan Kouassi, διευθυντής υποστήριξης της γεωργικής ανάπτυξης στο Le Conseil du Cafe – Cacao, τη ρυθμιστική αρχή της βιομηχανίας της Ακτής Ελεφαντοστού, δήλωσε ότι περίπου 200.000 εκτάρια φυτειών κακάο έχουν καταστραφεί για να σταματήσει η ασθένεια. Αυτό είναι ένα μικρό μέρος των 3,5 εκατ. εκταρίων που έχει υπό καλλιέργεια η χώρα.

Ωστόσο, ο Wateridge εκτιμά ότι περίπου το ένα τέταρτο των γεωργικών εκμεταλλεύσεων έχει μολυνθεί και άλλοι ειδικοί του κλάδου συμφώνησαν ότι το πρόβλημα είναι σημαντικό.

Η μόνη γνωστή θεραπεία απαιτεί να κοπούν τα μολυσμένα δέντρα και τα δέντρα γύρω από αυτά, αλλά είναι δύσκολο να πειστούν οι αγρότες για την ανάγκη καταστροφής φαινομενικά υγιών δέντρων.

Οι επικείμενοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για την αποψίλωση των δασών, οι οποίοι σημαίνουν ότι οι αγρότες δεν μπορούν απλώς να κόβουν δάση για να ξεκινήσουν νέες φυτείες, περιπλέκουν τις προσπάθειες μετακίνησης σε μη μολυσμένες περιοχές.

Οι υψηλές τιμές προσελκύουν πολλούς ανθρώπους στην καλλιέργεια κακάο, σύμφωνα με τον Mufutau Abolarinwa, πρόεδρο της Ένωσης Κακάο της Νιγηρίας, ο οποίος βλέπει τη συγκομιδή του 2024 – 2025 να αποδίδει 285.000 μετρικούς τόνους σε σύγκριση με 270.000 τόνους το 2023 – 2024.

Πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup