Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2023 17:42

FAO: Παγκόσμια διάσκεψη για το βιώσιμο μετασχηματισμό της κτηνοτροφίας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Συμμετέχοντες από πολλούς τομείς και από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023 στη Ρώμη για την έναρξη της πρώτης Παγκόσμιας Διάσκεψης για τη Βιώσιμη Κτηνοτροφία.

Η Διάσκεψη, που διοργανώνεται από τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), στοχεύει να αντιμετωπίσει την πιεστική πρόκληση του πώς να παράγουμε περισσότερα με λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, λιγότερες κοινωνικές επιπτώσεις και μεγαλύτερη οικονομική απόδοση με μεγαλύτερη ισότητα.

«Η κτηνοτροφική παραγωγή είναι ένα ζωτικό μέρος των συστημάτων αγροδιατροφής μας, παρέχοντας απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για όλους και βελτιωμένα μέσα διαβίωσης και οικονομικές ευκαιρίες για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του FAO, QU Dongyu, κατά την έναρξη της τριήμερης διάσκεψης.

Ο FAO υποστηρίζει ότι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας είναι απαραίτητη για την παραγωγή περισσότερων με λιγότερα. Στην περίπτωση του ζωικού κεφαλαίου, η αποδοτικότητα μπορεί να επιδιωχθεί με τη βελτιστοποίηση της μετατροπής των ζωοτροφών, τη μείωση της απώλειας και της σπατάλης των ζωοτροφών και την ενίσχυση της χρήσης θρεπτικών συστατικών, τα οποία μπορούν να μειώσουν την πίεση στη βιοποικιλότητα και τους εδαφικούς και υδάτινους πόρους, καθώς και να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να μετριάσουν την περιβαλλοντική υποβάθμιση.

«Θα πρέπει να εκτιμήσουμε όλους τους ανθρώπους που παρέχουν και παράγουν προϊόντα ζωικής πρωτεΐνης και στη συνέχεια να εργαστούμε μαζί για το πώς να βελτιώσουμε όλες τις προκλήσεις που σχετίζονται με τον τομέα», είπε ο QU Dongyu. «Πολλά παιδιά στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση στο γάλα», τόνισε.

«Ο επιτυχής βιώσιμος μετασχηματισμός του ζωικού κεφαλαίου απαιτεί επίσης μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που μετριάζει τον κίνδυνο ζωονοσογόνων ασθενειών και αντιμετωπίζει το ζήτημα της αντιμικροβιακής αντοχής (AMR)», πρόσθεσε.

Ο Γενικός Διευθυντής προέτρεψε όλους τους συμμετέχοντες να μοιραστούν ενεργά την τεχνογνωσία, τις ιδέες και τις εμπειρίες τους, τονίζοντας ότι η Διάσκεψη έχει σχεδιαστεί για να δώσει φωνή σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών μικρής κλίμακας και των κτηνοτρόφων, των αυτόχθονων κοινοτήτων και των περιθωριοποιημένων ομάδων. Επίσης, τόνισε την ταυτόχρονη φιλοξενία του Global Youth Dialogue on Sustainable Livestock Transformation, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ένωση Μεσογειακών Πανεπιστημίων (UNIMED) και επικεντρώθηκε σε ευκαιρίες και λύσεις για την ενδυνάμωση της νεολαίας στον κτηνοτροφικό τομέα.

Η εκδήλωση

Οι εργασίες αποτελούνται από διάφορα πάνελ υψηλού επιπέδου που επικεντρώνονται σε πολιτικές και πυκνά προγραμματισμένες συνεδριάσεις ολομέλειας που οργανώνονται θεματικά σε ευθυγράμμιση με τα Τέσσερα Καλύτερα: Καλύτερη Παραγωγή, Καλύτερη Διατροφή, Καλύτερο Περιβάλλον και Καλύτερη Ζωή.

Τα θέματα που συζητήθηκαν κυμαίνονται από ζωοτροφές και γενετική, υγεία και ευημερία των ζώων, ανθρώπινη διατροφή και τεχνολογικές καινοτομίες, συμπεριλαμβανομένων τροφών με βάση τα κύτταρα, επέκταση σε μελέτες περιπτώσεων στις πρακτικές μετριασμού και προσαρμογής του κλίματος, διαχείριση φυσικών πόρων και την κατάσταση των γνώσεων σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Τα αποτελέσματα της διάσκεψης θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν περαιτέρω στην υποεπιτροπή της Επιτροπής Γεωργίας για την Κτηνοτροφία, όπου τα μέλη του FAO χαράσσουν συγκεκριμένες αρχές, προτεραιότητες και μονοπάτια για να κινητοποιήσουν τον βιώσιμο μετασχηματισμό της κτηνοτροφίας στις διάφορες περιοχές και περιβάλλοντα του κόσμου.

«Μαζί, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα πιο βιώσιμο, ανθεκτικό και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον για τον τομέα της κτηνοτροφίας, προς όφελος τόσο των ανθρώπων όσο και του πλανήτη», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής.

Πηγή: Etheas.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2023 10:59

Σχετικά Άρθρα

  • Σημαντικές επαφές και συζητήσεις Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας στην Ρώμη
    Σημαντικές επαφές και συζητήσεις Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας στην Ρώμη

    Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ρώμης, τον Πάπα Φραγκίσκο, την Πρέσβη της Ελλάδας

    Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, την τιμητική πρόσκληση του Δημάρχου Ρώμης, κ. Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, για να παρευρεθείστην τελετή απονομής βραβείων στους αθλητές που συμμετείχαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024». Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στο επιβλητικό Καπιτώλιο, στην αίθουσα GiulioCesare.

    Κατά την παραμονή του στην Ρώμη, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας είχε την ευκαιρία να κάνει πολλές σημαντικές επαφές, με σκοπό μελλοντικές δράσεις μεταξύ του Δήμου και της ιταλικής πρωτεύουσας, να συζητήσει θέματα που αφορούν τις αδελφοποιήσεις της Παγκόσμιας Πόλης και να εξετάσει τις προοπτικές για νέες συνεργασίες που θα αναδείξουν την Ολυμπιακή Ιδέα, με αφορμή και την επέτειο των 2800 χρόνων ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Παράλληλα, η ελληνική αποστολή επισκέφτηκε το Βατικανό, όπου συναντήθηκε με τον Επίσκοπο και Πάπα της Ρώμης, Φραγκίσκο, στον οποίο απηύθυνε αίτημα-πρόταση συνεργασίας σε δράσεις που αφορούν το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Όπως επισημάνθηκε, η συμβολή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα είναι σημαντική, καθώς μπορεί να συνδράμει πνευματικά σε δράσεις που γίνονται στην Πελοπόννησο και τις πόλεις της Ηλείας, σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Στο πλαίσιο αυτών των επαφών, η επίσκεψη στη Ρώμη περιλάμβανε και σημαντικές συναντήσεις με άλλους φορείς, ενισχύοντας τις προσπάθειες για διασύνδεση και συνεργασία, αλλά και για την προώθηση των αξιών που πρεσβεύει η Αρχαία Ολυμπία. Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Ελληνική Κοινότητα της Ρώμης, έγιναν επαφές με την Πρέσβη της Ελλάδας στην Ρώμη και συνάντηση με το προεδρείο της Λέσχης Αυτοκινήτων Ιταλίας και την Εθνική Ένωση Εταιρειών Αλιείας, καθώς και εκδηλώσεις όπως η συναυλία της χορωδίας του Λυκείου Ελληνίδων υπό την δ/νση της κ. Σακκά Κυρίτση Κωστούλας.

    Σημειώνεται ότι η Ηλειακή αντιπροσωπεία,η οποία επισκέφτηκε την Ρώμη και το Βατικανό, από τις 4 έως τις 10 Οκτωβρίου, αποτελούνταν από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέα Νικολακόπουλο, τους Δημάρχους Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Αριστείδη Παναγιωτόπουλο και Ανδραβίδας-Κυλλήνης, κ. Ιωάννη Λέντζα, τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γιώργο Λινάρδο, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Πύργου, κ. Γεώργιο Κάρδαρη, τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης, κ. Κωνσταντίνο Χαντζή, τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κ. Νικόλαο Κοροβέση, τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού, κ. Παναγιώτη Μπράμο, τον Περιφερειακό Σύμβουλο, κ. Γεώργιο Παναγούλια, τον Πρόεδρο του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου, κ. Ιωάννη Τσαμίχα, τον Γενικό Γραμματέα του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου, κ. Παναγιώτη Βαμβακάρη και τον υπεύθυνο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ανδραβίδας-Κυλλήνης, κ. Γεώργιο Σαραντόπουλο.

    panagiotop olump romi 7

    panagiotop olump romi 2

    panagiotop olump romi 3

    panagiotop olump romi 5

    panagiotop olump romi 4

    panagiotop olump romi 6

    (Δελτίο Τύπου)

  • Επίσημη επίσκεψη του Ηλείου Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη στην «Αιώνια Πόλη», μαζί με Αντιπροσωπεία από την Ηλεία
    Επίσημη επίσκεψη του Ηλείου Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη στην «Αιώνια Πόλη», μαζί με Αντιπροσωπεία από την Ηλεία

    Συναντήθηκαν στο Βατικανό με τον Αγιότατο Πάπα Φραγκίσκο αλλά και την Πρέσβη της Ελλάδος στη Ρώμη

    Ανδρέας Νικολακόπουλος: «Δημιουργούμε έναν ισχυρό πνευματικό δεσμό και με το Βατικανό. Αναδεικνύουμε εκτός Ελλάδος τις μεγάλες δυνατότητες της Ηλείας»

    Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Βουλευτής Ηλείας, κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, πραγματοποίησε το διήμερο 8 και 9 Οκτωβρίου, επίσημη επίσκεψη στη Ρώμη, όπου έγινε δεκτός στο Βατικανό, από τον Αγιότατο Πάπα Φραγκίσκο. Τον κ. Υφυπουργό συνόδευε αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους Δημάρχους Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Γιάννη Λέντζα και Αρχαίας Ολυμπίας, Άρη Παναγιωτόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Ηλείας, Νίκο Κοροβέση, τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού της ΠΔΕ Παναγιώτη Μπράμο, μέλη της Αμφικτιονίας «Επειών Γης», αλλά και τον Πρόεδρο του Ελληνό - Ιταλικού Επιμελητήριου, Ιωάννη Τσαμίχα. Επίσης, ο κ. Νικολακόπουλος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την Αυτού Εξοχότητα, την Πρέσβη της Ελλάδας στη Ρώμη, κα, Ελένη Σουρανή.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι με τη συνδρομή του Ελληνό –Ιταλικού Επιμελητηρίου έγιναν πολύ σημαντικές επαφές με ιδρύματα που έχουν αναπτύξει, μέσα από επιχειρηματικές και οικονομικές δράσεις, ιδιαίτερους δεσμούς με την Ελλάδα και ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας, όπως επίσης και με μεμονωμένους επενδυτές, που βλέπουν πολύ θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη αποστολή του Ανδρέα Νικολακόπουλου με την Ηλειακή Αντιπροσωπεία, μέσα σε λίγους μήνες εκτός Ελλάδος, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν αρχές του έτους στο Φανάρι, όπου είχαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, για τα ζητήματα της Ηλείας και το σχέδιο «MAGNA GRECIA». Σκοπός του παρόντος ταξιδιού ήταν να εκτεθεί και πάλι η σπουδαιότητα του συγκεκριμένου σχεδίου για την Ηλεία, αλλά και να επιδιωχθεί η στήριξη και της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας μετά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην πετυχημένη του υλοποίηση.

    «Οι στιγμές είναι ξεχωριστές και ιστορικές για την Ηλεία. Αποτελεί μεγάλη χαρά και τιμή η επίσκεψή μας στο Βατικανό, το κέντρο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Παγκοσμίως, όπου είχαμε μία ξεχωριστή συνάντηση με την αυτού αγιότητα, τον Πάπα Φραγκίσκο. Δημιουργείται πλέον ένας ισχυρός πνευματικός, θρησκευτικός και πολιτικός άρρηκτος δεσμός συνεργασίας και αλληλοβοήθειας, της Ηλείας με το Βατικανό, μετά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με τελικό στόχο να κάνουμε τον τόπο μας πραγματική «πηγή» ανάπτυξης και προόδου. Συνεχίζουμε να χτίζουμε και να ενισχύουμε αυτή τη βαθειά σχέση, η οποία θα έχει μόνο θετικές και ευεργετικές επιδράσεις για τον τόπο μας.

    Στη συνάντηση που είχαμε με την Πρέσβη κα. Σουρανή, συζητήσαμε για ζητήματα ασφάλειας, καθώς και την ανάγκη ανάπτυξης στενής διακρατικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών και τεχνογνωσίας, όσον αφορά τα θέματα που άπτονται του Σωφρονιστικού Συστήματος. Όπως είναι φυσικό, μιλήσαμε και για το μεταναστευτικό ζήτημα και τον διάχυτο προβληματισμό που υπάρχει, μετά την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή», τόνισε ο Ηλείος πολιτικός.

    nikolako romi papas 2

    nikolako romi papas 3

    nikolako romi papas 4

    nikolako romi papas 5

    nikolako romi papas 6

    nikolako romi papas 7

    (Δελτίο Τύπου)

  • Λήξη του 3ου Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς στη Ρώμη
    Λήξη του 3ου Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς στη Ρώμη

    Στο Βατικανό και συνάντηση με την Ελληνίδα πρέσβη στη Ρώμη

    Στο Βατικανό, από τον Πάπα Φραγκίσκο, έγινε δεκτή η Ηλειακή Αντιπροσωπεία την Τετάρτη 09/10/24 όπου τον Δήμο Πύργου εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Γιώργος Κάρδαρης, ενώ μία μέρα νωρίτερα συναντήθηκαν με την Ελληνίδα Πρέσβη στην Ρώμη, κα Ελένη Σουράνη.

    Κατά την διάρκεια της εθιμοτυπικής αυτής συνάντησης, στην Πρεσβεία της Ρώμης συζητήθηκαν οι πολιτιστικές , οικονομικές αθλητικές και εμπορικές δυνατότητες συνεργασίας που προκύπτουν από το πρόγραμμα CErv, μέσω του οποίου επιτεύχθηκαν οι αδελφοποιήσεις ανάμεσα στους Δήμους της Ηλείας και της Νότιας Ιταλίας.

    Στη συνέχεια παρατέθηκε επίσημο γεύμα προς τιμήν της Ηλειακής αποστολής.

    Η αποστολή αποτελείτο από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέα Νικολακόπουλο, τους Αντιπεριφερειάρχες Ηλείας κ. Κοροβέση Νικόλαο και Πολιτισμού κ. Μπράμο Παναγιώτη, τους Δημάρχους Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Λέντζα Ιωάννη και Αρχαίας Ολυμπίας κ. Παναγιωτόπουλο Άρη, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Πύργου κ. Κάρδαρη Γεώργιο, τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης κ. Χαντζή Κων/νο, τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Κοροβέση Νικόλαο, τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ. Μπράμο Παναγιώτη, τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Παναγούλια Γεώργιο, τον Πρόεδρο του Ελληνοϊταλικού Επιμελητήριου κ. Τσαμίχα Ιωάννη, τον Γενικό Γραμματέα του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου κ. Βαμβακάρη Παναγιώτη και τον κ. Γιώργο Σαραντόπουλο.

    lixi feia romi 2

    iliakap presvis romis 2

    lixi feia romi 3

    iliakap presvis romis 9

    lixi feia romi 4

    lixi feia romi 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η Ηλειακή αποστολή που βρίσκεται στη Ρώμη συναντήθηκε με την πρέσβη της Ρώμης κ. Σουρανή Ελένη
    Η Ηλειακή αποστολή που βρίσκεται στη Ρώμη συναντήθηκε με την πρέσβη της Ρώμης κ. Σουρανή Ελένη
    Την Τρίτη 08/10/2024 η Ηλειακή αποστολή που βρίσκεται στη Ρώμη, συναντήθηκε με την πρέσβη της Ρώμης κ. Σουρανή Ελένη .
    Στην εθιμοτυπική συνάντηση συζητήθηκαν οι πολιτιστικές , οικονομικές αθλητικές και εμπορικές δυνατότητες που προκύπτουν από το πρόγραμμα CErv, μέσω του οποίου επιτεύχθηκαν οι αδελφοποιήσεις ανάμεσα στους Δήμους της Ηλείας και της Νότιας Ιταλίας. Στη συνέχεια παρατέθηκε επίσημο γεύμα προς τιμήν της Ηλειακής αποστολής.
    Η αποστολή αποτελείται από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέα Νικολακόπουλο, τους Δημάρχους Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Λέντζα Ιωάννη και Αρχαίας Ολυμπίας κ. Παναγιωτόπουλο Άρη, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Πύργου κ. Κάρδαρη Γεώργιο, τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης κ. Χαντζή Κων/νο, τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Κοροβέση Νικόλαο, τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ. Μπράμο Παναγιώτη, τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Παναγούλια Γεώργιο, τον Πρόεδρο του Ελληνοϊταλικού Επιμελητήριου κ. Τσαμίχα Ιωάννη, τον Γενικό Γραμματέα του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου κ. Βαμβακάρη Παναγιώτη και τον υπεύθυνο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Σαραντόπουλο Γεώργιο.
    iliakap presvis romis 2
    iliakap presvis romis 3
    iliakap presvis romis 4
    iliakap presvis romis 5
    iliakap presvis romis 6
    iliakap presvis romis 7
    iliakap presvis romis 8
    iliakap presvis romis 9
    (Δελτίο Τύπου)
  • Λήξη του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης στην Ρώμη
    Λήξη του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης στην Ρώμη

    Με ιδιαίτερη λαμπρότητα την Κυριακή 06/10/2024, το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης σε κοινή συνδιοργάνωση με το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς του Δήμου Πύργου, πραγματοποίησαν για δεύτερη χρονιά, την κοινή , λήξη των εκδηλώσεών τους, στην αίθουσα της Ελληνικής Κοινότητας Ρώμης στην Ρώμη, με δύο εκδηλώσεις που θέμα είχαν την μουσική και την γευσιγνωσία.

    Η πρώτη εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση της Χορωδίας από την κ. Ντοά- Λινάρδου Δώρα και την παρουσίαση του βιογραφικού της μαέστρου κ. Κωνσταντίνας Σακκά-Κυρίτση, από την κ. Ευφηλία Μανιάτη. Στην συνέχεια ερμήνευσαν τραγούδια γνωστών Ελλήνων συνθετών και παραδοσιακά τραγούδια της Ηλείας.

    Ακολούθως την σκυτάλη πήρε ο Σέφ του Aldemar Rezort κ. Χατζόπουλος Γεώργιος, ο οποίος με τις γεύσεις του μάγεψε τον ουρανίσκο των Ελλήνων της Ρώμης, με ένα μενού Πελοποννησιακού ύφους και ιδιαίτερα από τους Δήμους Ανδραβίδας – Κυλλήνης , Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας. Στο μενού χρησιμοποιήθηκαν προϊόντα της Πελοποννησιακής γης όπως σάλτσα ντομάτας ΚΥΚΝΟΣ, μαρμελάδα σύκου, τυρί ταλαγάνι Μεσσηνίας, χοιρινό σύγκλινο, κορινθιακή σταφίδα, ρίγανη από τον Ταΰγετο, κίτρινη γλυκιά κολοκύθα, μέλι ελάτης από την περιοχή.

    Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης στον χαιρετισμό του, αφού καλωσόρισε την ομογένεια και ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους στην εκδήλωση, ανέλυσε την εξωστρεφή πορεία και την ιδιαίτερη ταυτότητα του Διεθνούς Φεστιβάλ Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης, από την οποία προκύπτουν νέες συνεργασίες και χορηγίες. Μοίρασε ευχαριστίες και έκανε ιδιαίτερη μνεία, αφενός στα μέλη της χορωδίας του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, τα οποία πλήρωσαν μόνα τους τα έξοδά τους για να βρίσκονται εκεί και αφετέρου στον Πρόεδρο της Aldemar Rezort κ. Αγγελόπουλο Αλέξανδρο και στους συνεργάτες του , καθώς και στον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Ελληνικής Κοινότητας Ρώμης κ. Σπανάκη Άκη για την συνεργασία μεταξύ τους, ώστε να πραγματοποιηθεί δωρεάν το αφιέρωμα στην Ηλειακή Κουζίνα.

    Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Άρης Παναγιωτόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Πύργου κ. Κάρδαρης Γεώργιος, και τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Κοροβέσης Νικόλαος.

    Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η πρέσβης της Ελλάδος στην Ρώμη κ. Σουρανή Ελένη, η πρέσβης της Ελλάδος στο Βατικανό κ. Αικατερίνη- Κάτια Γεωργίου, ο Πρόεδρος της Λέσχης Lions Ρώμης και η Πρόεδρος του Rotary Club Roma Δρα Μαριάννα Ντονάτυ

    Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Υπεύθυνος του Διεθνούς Φεστιβάλ Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Σαραντόπουλος Γεώργιος.

    13o fest andr romi 2

    13o fest andr romi 3

    13o fest andr romi 4

    13o fest andr romi 5

    13o fest andr romi 6

    13o fest andr romi 9

    13o fest andr romi 7

    13o fest andr romi 8

    (Δελτίο Τύπου)

  • Διαρρήκτης συνελήφθη να διαβάζει ελληνική μυθολογία εν μέσω ληστείας
    Διαρρήκτης συνελήφθη να διαβάζει ελληνική μυθολογία εν μέσω ληστείας

    Το περιέργο περιστατικό διάρρηξης στη γειτονική χώρα.

    Ένας επίδοξος διαρρήκτης στη Ρώμη συνελήφθη όταν κατά τη διάρκεια ληστείας σε ένα σπίτι ηλικιωμένου, σταμάτησε για να διαβάσει ένα βιβλίο για την ελληνική μυθολογία σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

    Τον τράβηξε ο Όμηρος

    Ο 38χρονος φέρεται να μπήκε σε ένα διαμέρισμα στην περιοχή Πράτι της ιταλικής πρωτεύουσας μέσω ενός μπαλκονιού, αλλά αποσπάστηκε η προσοχή του αφού πήρε ένα βιβλίο για την Ιλιάδα του Ομήρου από το κομοδίνο. Ο 71χρονος ιδιοκτήτης, λέγεται ότι ξύπνησε και ήρθε αντιμέτωπος με τον φερόμενο ως κλέφτη, ο οποίος ήταν απορροφημένος στο βιβλίο.

    Η είδηση της αποτυχημένης διάρρηξης προσέλκυσε την προσοχή του συγγραφέα του βιβλίου, Τζοβάνι Νούτσι, ο οποίος δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ήθελε να στείλει στον άνδρα ένα αντίτυπο για να «ολοκληρώσει» την ανάγνωση.

    «Είναι φανταστικό. Θα ήθελα να βρω το άτομο που πιάστηκε επ’ αυτοφώρω και να του δώσω το βιβλίο, γιατί θα έχει συλληφθεί στα μισά της ανάγνωσής του. Θα ήθελα να μπορέσει να το τελειώσει. Είναι μια σουρεαλιστική ιστορία, γεμάτη ανθρωπιά», είπε στο Il Messaggero, (μέσω του ΒΒC) ο συγγραφέας του βιβλίου «The Gods at Six O’Clock», το οποίο αναλύει την Ιλιάδα από την πλευρά των θεών.

    Ανέφερε επίσης ότι ο αγαπημένος του θεός είναι ο Ερμής, ο προστάτης των κλεφτών όπως και της λογοτεχνίας. «Είναι ξεκάθαρο, όλα ταιριάζουν», αστειεύτηκε.

    Δραπέτευσε αλλα συνελήφθη

    Αφού αιφνιδιάστηκε, ο κλέφτης στη συνέχεια προσπάθησε να δραπετεύσει φεύγοντας από το ίδιο μπαλκόνι, αλλά συνελήφθη λίγο αργότερα. Στην αστυνομία φέρεται να είπε ότι ανέβηκε στο κτίριο για να επισκεφθεί ένα γνωστό του πρόσωπο ενώ είχε στην κατοχή του μια τσάντα που περιείχε ακριβά ρούχα τα οποία είχαν κλαπεί από άλλο σπίτι νωρίτερα εκείνο το βράδυ.

    Πηγή: in.gr

  • Ιταλία: Πυρκαγιά στα περίχωρα της Ρώμης - Εκκενώθηκαν κατοικίες, απειλούνται τα γραφεία της RAI
    Ιταλία: Πυρκαγιά στα περίχωρα της Ρώμης - Εκκενώθηκαν κατοικίες, απειλούνται τα γραφεία της RAI

    Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή Μόντε Μάριο, κοντά στα δικαστήρια της Ρώμης και τα γραφεία της RAI.

    Η πυρκαγιά πήρε γρήγορα διαστάσεις, αναφέρει η Corriere, με αποτέλεσμα να κλείσουν δρόμοι και να εκκενωθούν γραφεία που ανήκουν στη RAI , αλλά και σε κατοικίες.

    Στο σημείο έσπευσαν ελικόπτερα και μονάδες της πυροσβεστικής.

    Εν τω μεταξύ, η αστυνομία έχει κλείσει τους δρόμους για την πρόσβαση στις περιοχές Πανοράμικα και Τριονφάλε, γύρω από το Ολυμπιακό στάδιο, για να διευκολύνη το έργο της Πυροσβεστικής.

    Επί τόπου βρίσκεται και ο δήμαρχος της Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MASSIMO PERCOSSI

  • Εφιάλτης η σχολική εκδρομή στη Ρώμη: Έκλεψαν τα χρήματα και τις ταυτότητες Ελλήνων μαθητών
    Εφιάλτης η σχολική εκδρομή στη Ρώμη: Έκλεψαν τα χρήματα και τις ταυτότητες Ελλήνων μαθητών

    Σε εφιάλτη μετατράπηκε η σχολική εκδρομή μαθητών του 2ου Λυκείου Ηρακλείου στη Ρώμη, καθώς διέρρηξαν τα λεωφορεία και άρπαξαν τις τσάντες των παιδιών μαζί με χρήματα, προσωπικά αντικείμενα και ταυτότητες!

    Τι συνέβη

    Ο πατέρας ενός από τους μαθητές που βρίσκονται στην Ιταλία, Κώστας Παναγόπουλος, μιλώντας στο neakriti.gr περιέγραψε πως η διάρρηξη έγινε τις νυχτερινές ώρες της περασμένης Δευτέρας, την ώρα που τα περίπου 80 παιδιά με τους πέντε καθηγητές συνοδούς τους βρίσκονταν σε εστιατόριο της ιταλικής πρωτεύουσας για φαγητό.

    Επιστρέφοντας, είδαν τα λεωφορεία παραβιασμένα και τις τσάντες τους να είναι άφαντες, μαζί με τα χρήματα, τα προσωπικά τους αντικείμενα, ενώ εξαφανίστηκαν και οι ταυτότητές τους, τις οποίες ένας καθηγητής τις είχε μαζέψει και τις είχε όλες μαζί σε μία δική του τσάντα.

    «Να αναλάβει, σε συνεργασία με την Πρεσβεία μας στην Ιταλία, το υπουργείο Παιδείας πλήρως την κάλυψη των εξόδων που χρειάζονται για την επιστροφή των παιδιών στο Ηράκλειο, αφού δεν ευθύνονται για ό,τι έγινε», λέει στo neakriti.gr το στέλεχος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Αρετή Σπαχή.

    «Είναι άλλωστε πολύ κακές οι εποχές αυτές και οι οικογένειες των παιδιών αυτών τα έστειλαν στην εκδρομή με ένα σωρό στερήσεις. Θα πρέπει να υπάρξει άμεση ανταπόκριση από το υπουργείο Παιδείας μετά από το πολύ δυσάρεστο περιστατικό», σύμφωνα με την κ. Σπαχή.

    «Μια τραυματική εμπειρία»

    Ως μία πολύ τραυματική εμπειρία χαρακτήρισε το περιστατικό και ο Κώστας Παναγόπουλος, που μάλιστα εκφράζει την προσωπική του πικρία για το γεγονός ότι η Διεύθυνση του σχολείου δεν έχει ενημερώσει τους γονείς, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τα παιδιά τους!

    «Τα παιδιά έφτασαν στη Ρώμη την Κυριακή το βράδυ. Τη Δευτέρα το βράδυ πήγαν να φάνε. Και όταν επέστρεψαν στα λεωφορεία διαπίστωσαν ότι τα είχαν ανοίξει. Και είχαν κλαπεί οι τσάντες των παιδιών, οι οποίες εμπεριείχαν προσωπικά είδη, ρούχα, χρήματα και δυστυχώς κλάπηκε και η τσάντα ενός καθηγητή, που ήταν μέσα οι αστυνομικές ταυτότητες των παιδιών. Τις είχε μαζέψει ο καθηγητής για να μην τις χάσουν τα παιδιά. Και εξαφανίστηκε και αυτή η τσάντα. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία. Πήγε εκεί που ήταν τα λεωφορεία. Έκανε τις δικές της ενέργειες. Πήγαν και οι καθηγητές στο τμήμα και υπέβαλαν μήνυση, όπως με ενημέρωσε ο γιος μου», είπε ο κ. Παναγόπουλος.

    «Εμείς ως γονείς δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το τι γίνεται από ’κει και πέρα. Τα παιδιά φεύγουν αύριο (σ.σ. σήμερα) από Ρώμη για να γυρίσουν ακτοπλοϊκώς. Εγώ ήθελα μία ενημέρωση από το σχολείο για το τι έγινε και για το τι θα γίνει από τώρα και πέρα. Εγώ δεν κατηγορώ κανέναν καθηγητή που ήταν με τα παιδιά μας. Άνθρωποι είναι. Και δε θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι θα πήγαιναν κάποιοι να διαρρήξουν τα λεωφορεία. Προφανώς έγινε στοχευμένα. Είχαν πάρει χαμπάρι ότι ήρθαν κάποια λεωφορεία με μαθητές από άλλη χώρα και πήγαν και έκαναν ό,τι έκαναν. Και βέβαια μιλάμε για περίπου 80 τσάντες. Άρα, μπορούμε να καταλάβουμε ότι πήγαν κάποιοι με βανάκι και φόρτωσαν τις τσάντες των παιδιών».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλοι μπορούμε να καταλάβουμε σε πόσο δύσκολη φάση βρέθηκαν τα παιδιά που έχασαν και τα χρήματά τους σε μία ξένη χώρα και μπορεί να έχασαν και κάρτες αναλήψεως χρημάτων».

    «Εγώ έβαλα με κάποιον τρόπο χρήματα στο παιδί μου για να μπορέσει να γυρίσει», κατέληξε.

    «Βρέθηκε λύση για την επιστροφή»

    Στο τοπικό μέσο επικοινώνησε και με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αντώνη Φουντουλάκη.

    Όπως ανέφερε ο ίδιος, «από την ενημέρωση που είχα κι εγώ μέσω της Διεύθυνσης του 2ου ΓΕ.Λ., πληροφορήθηκε πως με τη βοήθεια του Ελληνικού Προξενείου στην Ιταλία βρέθηκε λύση για την επιστροφή των παιδιών χωρίς να υπάρχει ζήτημα σχετικά με την απώλεια των ταυτοτήτων τους. Δεν έχω άλλες λεπτομέρειες για το συμβάν αυτό. Σίγουρα πάντως δεν πρέπει να είναι κάτι σπάνιο σε ό,τι αφορά την Ιταλία. Μόλις με το καλό επιστρέψουν τα παιδιά και οι καθηγητές, θα ζητήσω όλες τις πληροφορίες για το περιστατικό αυτό».

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο